Zprávy

Václava Klause dohoda koalice zklamala

Prezidenta Václava Klause zklamal výsledek koaličních jednání o vládní krizi. Dohoda sociálních demokratů, lidovců a unionistů podle něj není dostatečnou zárukou stabilního politického uspořádání na zbytek volebního období, kterou od politiků požadoval, a celý problém jen odsouvá. "Otazníky, které byly původní příčinou krize, nebyly odstraněny," řekl v pátek Klaus novinářům. Česká republika podle prezidenta potřebuje politickou stabilitu, výsledek koaličních jednání to ale podle něj nezaručuje. "Musím jasně říci, že mě to zklamalo," prohlásil prezident. "Mám pocit, že bude zklamána i naše veřejnost," dodal. I občané totiž podle Klause očekávali, že koaliční politici nabídnou více než jen polovičaté řešení, které problém jen odsouvá. "Další několikatýdenní balancování na hraně rozpadu současné vládní koalice pokládám za málo uspokojivé," řekl Klaus k aféře, která vznikla kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům premiéra a předsedy ČSSD Stanislava Grosse. Klaus nevěří, že by vláda teď mohla fungovat a jednat, "jako by se nechumelilo".

Škromach oživil úvahu oddělit funkci premiéra a šéfa ČSSD

V sociální demokracii se opět objevily hlasy navrhující takzvaný německý model řízení - tedy že by jeden politik byl premiérem a jiný předsedou strany. O variantě, že by Stanislav Gross zůstal premiérem, ale neusiloval o funkci lídra ČSSD, hovoří někteří krajští politici. Připouští ji i místopředseda strany Zdeněk Škromach, který se za tři týdny utká s Grossem o křeslo šéfa nejsilnější vládní strany. "Myslím, že by bylo lepší zvažovat jinou variantu - rozdělení funkce předsedy strany a premiéra," řekl Škromach páteční Mladé frontě Dnes. Odpovídal na dotaz, zda by sám nechtěl stanout v čele kabinetu, pokud by Gross podal demisi. "Oddělení obou funkcí je jedna z možností. Odpoutání strany od vlády může být za určitých okolností výhodné. Ale je to otázka diskuse před sjezdem a během sjezdu," řekl ČTK Škromach. Naopak ministr financí Bohuslav Sobotka, podle médií další možný náhradník Grosse v čele strany, už dříve takovou variantu odmítl.

Předsednictvo ČSSD patrně doporučí širšímu vedení podpořit Grosse

Předsednictvo sociálních demokratů účastníkům sobotního zasedání širšího vedení strany patrně doporučí, aby podpořili premiéra Stanislava Grosse a schválili postup vyjednavačů ČSSD ve vládní krizi. Během jednání předsednictva to novinářům řekl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Zatím není jasné, zda předsednictvo doporučí členům výboru, aby o podpoře Grossovi hlasovali veřejně. Předseda vlády a úřadující šéf ČSSD chce v sobotu předstoupit před Ústřední výkonný výbor ČSSD, vysvětlit některé své výroky týkající se majetkových poměrů a požádat o důvěru. Už mu ji vyjádřilo předsednictvo i poslanecký klub. Škromach má za to, že sobotním vyslovením důvěry Grossovi vládní krize pro sociální demokraty skončí. Zopakoval, že podle jeho názoru spor mezi sociálními demokraty a lidovci přestal existovat už ve čtvrtek, kdy lidovci ustoupili od požadavku, aby Gross rezignoval.

Policie vyšetřuje dopis s nábojnicí zaslaný premiéru Grossovi

Kriminalisté z policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se již od února zabývají dopisem, který zaslal neznámý pachatel premiérovi Stanislavu Grossovi. V obálce byla nábojnice, což podle pravidel mafie znamená pro adresáta rozsudek smrti. Podezřelý dopis zajistili zhruba v polovině února policisté z místního oddělení v Praze 1. ČTK to v pátek řekla mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. Informaci o anonymech vyhrožujících předsedovi vlády zveřejnil ve čtvrtek deník Blesk. "Mohu jen potvrdit, že policisté zajistili podezřelý dopis, v němž byla nábojnice. Vyšetřují to kriminalisté z ÚOOZ, může jít o trestný čin vydírání," uvedla Kosinová s tím, že bližší informace kvůli probíhajícímu vyšetřování policie zatím nezveřejní. Podle jednoho z kriminalistů nábojnice zaslaná adresátovi znamená v podsvětí rozsudek smrti. Záleží však prý na původu pachatele a ke komu patří, ne vždy si lze poslanou nábojnici vysvětlit jako smrtelnou výhrůžku.

ČR se chce podílet na projektu společného výcviku pilotů v Polsku

Česká republika má zájem na projektu společného výcviku vojenských pilotů v polském Deblinu. Pro tento účel je ochotna vyčlenit své podzvukové bitevníky L-159 Alca. ČTK to v pátek řekl tiskový mluvčí ministra obrany Andrej Čírtek. Se svými resortními kolegy ze zemí visegrádské čtyřky v pátek o této problematice ve Varšavě jednal český ministr obrany Karel Kühnl. "Není ekonomicky výhodné, aby každá země cvičila své letce zvlášť," uvedl Čírtek. Zatímco Česká republika a Maďarsko začnou v blízké budoucnosti používat švédské stíhačky Jas-39 Gripen, Polsko se rozhodlo pro americké F-16 a Slovensko má k dispozici stroje MiG-29. Deblinská letecká akademie leží zhruba 120 kilometrů od Varšavy. Podle informací z českého ministerstva obrany má centrum dobré zázemí a dostatečné vybavení. V jeho blízkosti se nachází dvě letecké základny a výcvikový prostor pro vojenská letadla.

Léčení v AIDS centrech je ohroženo, Emmerová jim omezila peníze

Léčení v AIDS centrech je ohroženo, protože jim ministryně zdravotnictví Milada Emmerová omezila peníze. V cenové vyhlášce na první pololetí zrušila výjimku, podle níž směla centra překročit pevný rozpočet. Nyní tedy mají na léčbu méně, než potřebují. Hrozí, že budou muset přerušit dosavadní léčbu účinnými, a tedy drahými léky a nebudou moci zahájit léčbu nových pacientů. "Opakovaně jsme o tom s ministerstvem jednali, jednáme i s pojišťovnami. Léčba zatím probíhá normálně, ale pokud se to nevyřeší, budou se muset udělat omezení," řekla v pátek ČTK vedoucí pražského AIDS centra docentka Marie Staňková. Reakci ministryně se v pátek nepodařilo ČTK získat. "Vyhláška je špatná, podle ní bychom měli bonifikovat ty, kteří nebudou léčit. Na druhou stranu nemocnice by nemusely léčit komplikované případy, protože jim na plnou úhradu péče stačí odvést jen 90 procent výkonu," řekl ČTK mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner. Podle Staňkové je třeba situaci co nejrychleji řešit. Buď upravit text vyhlášky, aby centra mohla psát potřebné recepty, nebo určit další kritéria, podle kterých budou mít centra možnost léčit zase tak, jako léčila doposud.

Chřipková epidemie ustupuje

Chřipková epidemie v Česku ustupuje. Na 100.000 obyvatel onemocnělo tento týden 2828 lidí, nemocnost oproti předchozímu týdnu klesla o sedm procent. Praze se přitom vyhnula úplně. ČTK to v pátek řekla Marie Otavová z Národní referenční laboratoře pro chřipku. Největší pokles nemocnosti, o 31,2 procenta, zaznamenal Plzeňský kraj, kde chřipková onemocnění nyní trápí 2592 ze 100.000 obyvatel. Podobně razantní pokles zaznamenal i Královéhradecký kraj, o 28,1 procenta, a kraj Vysočina, o 16 procent.

Soud Kulínského kvůli možnému ovlivňování svědků nepustil na svobodu

Sbormistrovi Bambini di Praga Bohumilu Kulínskému, stíhanému za pohlavní zneužívání nezletilých sboristek, se v pátek rozplynula další naděje, že opustí brány pankrácké vazební věznice. Pražský městský soud, který v pátek rozhodoval o stížnosti Kulínského proti dalšímu prodloužení vazby, ho na svobodu nepustil. "Příkaz k propuštění pana Kulínského jsme neobdrželi, propuštěn nebude," řekl v pátek ČTK zástupce ředitele pankrácké věznice. Mluvčí soudu Luboš Vlasák potvrdil, že soud rozhodl v pátek dopoledne a výsledek věznici odeslal. Jak soud rozhodl, nechtěl konkretizovat dříve, než verdikt obdrží obhájce a žalobkyně. Kulínský je ve vazbě od 25. listopadu, aby neovlivňoval svědky. Takzvaná koluzní vazba může podle zákona trvat tři měsíce, v případě Kulínského lhůta vypršela 25. února. Obvodní soud se však ztotožnil s názorem žalobkyně, že nebezpečí maření vyšetřování stále hrozí, a tříměsíční lhůtu prolomil.

Soud: Karlovarští expolicisté jsou vinni za maření vyšetřování

Čtyři karlovarští policisté mařili vyšetřování loupeže, z níž byl podezřelý jejich kolega a syn šéfa karlovarských kriminalistů Jan Budík. Rozhodl o tom v pátek sokolovský okresní soud. Uložil jim trest od šesti do 16 měsíců podmíněně a zákaz činnosti v ozbrojených složkách. Pátý podezřelý policista byl zproštěn obžaloby. Všech pět mužů od policie odešlo na konci loňského roku. Podle soudce Marka Poláčka se podařilo dostatečně prokázat, že bývalí policisté zmařili důkazy, které mohli vést ať už k prokázání viny mladého Budíka, nebo k jeho očištění a nalezení skutečného pachatele loupeže. Ta se stala v prosinci 2002 na poště na Růžovém vrchu v Karlových Varech.

CVVM: Ve volbách by zvítězila ODS, komunisté mírně před ČSSD

Preference sociálních demokratů zůstaly i v únoru jen o půl procentního bodu za komunisty. Ve volbách do sněmovny by zvítězila s převahou ODS, kterou by volilo 30 procent lidí. Druhou nejsilnější stranou jsou stále komunisté s 14,5 procenta, třetí ČSSD by získala 14 procent hlasů. Do sněmovny by se dostali ještě lidovci s osmi procenty. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Oproti lednu si sociální demokraté pohoršili jen o půl procenta, platí tedy mírný vzestup proti konci loňského roku. Určitý pokles preferencí ale minulý měsíc zaznamenaly všechny politické strany. Počet nerozhodnutých respondentů narostl rekordně na 27 procent, což je nejvíc za poslední rok.

Ekologická varianta D8 by prý oddálila její otevření až o pět let

Varianta přechodu dálnice D8 přes České středohoří jediným tunelem Kubačka, kterou prosazují ekologové, by stavbu prodražila o čtvrtinu a oddálila její dokončení minimálně o čtyři až pět let. Novinářům to v pátek řekl Petr Laušman, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem stavby. Ekologové argumentují tím, že současná trasa stavby, která má spojit Prahu s Drážďanami, nebyla projednána v souladu se zákonem a soudní řízení mohou stavbu oddálit na stejnou dobu i při již schválené variantě. O možné změně územního plánu z nyní schválené varianty dvou tunelů na jeden bude příští středu jednat zastupitelstvo Ústeckého kraje. Může buď potvrdit současnou delší trasu se dvěma tunely a přemostěním, která má stát 7,5 miliardy korun, nebo se přiklonit k variantě ekologů, která vede jedním tunelem a podle ŘSD by byla o dvě miliardy dražší.

Ekologickými přínosy varianty v jednom tunelu by podle ŘSD byl jen nižší hluk a menší vliv na krajinný ráz. Zásahem do krajiny by však byly výdechy z tunelu, které odvádějí zplodiny. Za lichý označil Laušman argument ekologů, že by dálnice na povrchu ohrožovala zvířata, která by nemohla volně migrovat. Investor totiž do projektu zapracoval řadu opatření, jako jsou podchody a přechody pro zvířata. Dalším argumentem ekologů je fakt, že při kratší tunelové variantě bude jízda autem o 640 metrů kratší a bez velkých převýšení. Sníží se tak spotřeba paliva, a tedy i emise. Při delším tunelu je však na druhou stranu nutné počítat s náklady na jeho provoz s osvětlením a odvětráním.

Češi věří nejvyšším soudním a kontrolním orgánům země

Češi věří nejvyšším soudním a kontrolním orgánům země. Nejvíce důvěry v nich vzbuzuje Česká obchodní inspekce, kterou těsně následuje Nejvyšší kontrolní úřad. Obě instituce požívají důvěru zhruba tří čtvrtin obyvatel. Výrazně nezaostávají ani Nejvyšší soud, ombudsman a Ústavní soud. Vyplývá to z únorového průzkumu agentury STEM, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Důvěru v Českou obchodní inspekci zjišťoval STEM poprvé. U ostatních institucí ji sleduje dlouhodobě a z vývojového grafu lze vyčíst, že v posledních letech spíše posiluje. Zcela viditelné je to v případě Nejvyššího kontrolního úřadu, jehož důvěryhodnost se neustále zvyšuje od konce devadesátých let, uvádějí autoři šetření. Také pozice Ústavního soudu je v očích veřejnosti od konce roku 2000 na lepší úrovni než v předchozích letech.

Tošenovský: Novela o střetu zájmů je amatérská populistická norma

Novela o střetu zájmů je amatérská populistická norma, která znejisťuje obecní a krajská zastupitelstva a může znamenat jejich rozpad. Novinářům to po pátečním setkání předsedy Senátu Přemysla Sobotky se členy Asociace krajů ČR řekl její předseda a hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský (oba ODS). Novela byla podle něj "připravena absolutně amatérsky jenom pod tlakem se ukázat, že něco řeším". Norma zakazuje uvolněným zastupitelům pobírat odměny za funkce ve firmách či organizacích, které kraj nebo obec zřídily nebo majetkově ovládají. Právě tato pasáž přinese rezignaci řady zastupitelů. Hejtmani proto podpořili záměr Senátu obrátit se na Ústavní soud se stížnostmi na způsob přijetí a na obsah novely. První z nich má být hotova příští týden, druhá do 14 dnů, řekl Sobotka.

V české polní nemocnici na Srí Lance se narodilo první miminko

V české polní nemocnici na Srí Lance se v pátek narodilo první dítě. Podle mluvčí kliniky Jany Eichlerové jde o chlapce, který váží přes tři kilogramy a měří 51 centimetrů. Na svět mu společně pomohli čeští a srílanští lékaři. Oba rodiče jsou podle Eichlerové místní. "Rodina byla postižena vlnou tsunami, tři její členové přitom zemřeli," řekla mluvčí ČTK. Novorozenec zatím nemá jméno, podle místních zvyklostí se musí určit dle horoskopu. "Požádali nás (českou misi), abychom mu jméno dali my," dodala Eichlerová. Podle deníku Právo čeští porodníci ve čtvrtek asistovali u porodu jiného dítěte, jež se narodilo mimo nemocnici. Holčička přišla na svět císařským řezem. Porodnice začala fungovat minulý týden, předtím byla v provozu jen pediatrická ambulance. Česká provizorní nemocnice ve městě Galle na jihu země nahradila původní zařízení, které na konci prosince zničilo tsunami.

Poslanci navrhují nahradit výhody odbojářů příplatkem k penzi

Různé výhody, které dosud mají odbojáři, možná v budoucnosti nahradí příspěvek k penzi. Jeho výši by stanovovala vláda. Počítá s tím návrh, který sněmovně předložila skupina poslanců sociální demokracie. Nyní mají odbojáři nárok na bezplatnou vnitrostátní dopravu, slevy na telefon a příspěvky na lázně. Autoři předlohy tvrdí, že tento systém je nepřehledný a navíc nemá dostatečnou oporu v právních předpisech. Podobným směrem jako jejich návrh jde i novela, kterou dolní komoře již dříve předložil předseda sněmovního branného výboru Jan Vidím z ODS. Lidé, kteří bojovali proti fašismu, by podle něj měli k důchodu dostávat navíc až 2500 korun měsíčně. I jeho předloha počítá s tím, že by pak přišli o dosavadní výhody. Vidímův návrh již v únoru úspěšně absolvoval první parlamentní čtení.

V dole Paskov zahynul jeden horník, další muž je zraněný

V závodě Staříč dolu Paskov Na Frýdecko-Místecku zahynul ve čtvrtek večer čtyřiadvacetiletý horník, jeho o osm let starší kolega byl vrtulníkem přepraven do ostravské fakultní nemocnice. V současné době je již mimo ohrožení života, řekla v pátek ČTK mluvčí OKD Věra Breiová. "Naštěstí nebyla potvrzena ani vnitřní zranění, ani zlomeniny," podotkla. Neštěstí se stalo krátce po 22:30. Jeho příčiny stále zkoumá vyšetřovací komise. Zatím nelze přesně říct, co způsobilo úmrtí horníka a zranění jeho kolegy, dodala. Podle mluvčí se těsně před neštěstím porouchal stěnový dopravník, na nějž padá těžené uhlí. "Když se to stalo, byli na místě jen ti dva horníci. Část dopravníku se uvolnila a horníky přimáčkla. Jeden utrpěl závažná vnitřní poranění neslučitelná se životem. Druhý naštěstí jen pohmožděniny, které jsou ale taky vážné," vysvětlila mluvčí těžební společnosti.

Hlavní město zvažuje prodej některých památek v centru Prahy

Hlavní město zvažuje, zda by nebylo výhodnější prodat některé domy v centru metropole, které nejsou ekonomicky výnosné. Podle majetkové komise by byl prodej mnohdy památkově cenných objektů pro město výhodnější než dlouhodobý pronájem. Už v polovině března má městská rada jednat o případném prodeji Rychtrova domu, komplexu budov ze 13. století na Malém náměstí v Praze 1. Záměr mají posoudit i zastupitelé, řekl v pátek novinářům radní Pavel Klega (ODS), jenž prodej obhajuje. "Pokud zastupitelstvo řekne, že není dobré objekt prodávat a že ho máme dál pronajímat za podmínek, které trh umožňuje, i to je varianta," dodal.

Na židovském zasedání se strhla potyčka, podle Krause zbytečná

Potyčka, která se strhla mezi příslušníky dvou frakcí při středečním zasedání Rady Federace židovských obcí, byla podle jejího tajemníka Tomáše Krause zbytečná. "Rvačka ani její medializace ničemu nepomohla, jen přilila ohně do ošklivé atmosféry, která je v pražské židovské obci," řekl v pátek ČTK Kraus. Tomáš Jelínek, který podle něj neuznává, že byl odvolán z funkce předsedy pražské obce, se snažil s několika "svými" lidmi dostat na zasedání rady. "Nebyli mezi pozvanými a pořádková služba je odmítla vpustit. Došlo k potyčce," konstatoval Kraus. Peter Hodál, který vykonával pořádkovou službu, skončil po konfliktu podle televize Nova v nemocnici - má zablokovanou krční páteř, škrábance a podlitiny. Hodál, který přivolal policii, chce podat trestní oznámení za napadení, ublížení na zdraví a vyhrožování. Jelínek naopak tvrdí, že byl napaden on.

Osinek podá žalobu kvůli rozhodnutí ÚOHS o cenách surového železa

Majitel Vítkovice Steel, státní firma Osinek, nesouhlasí s rozhodnutím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o cenách surového železa z minulého týdne, a podá proto žalobu. ČTK to v pátek řekla mluvčí Osinku Eva Kijonková. S verdiktem antimonopolního úřadu nesouhlasí ani Komise pro privatizaci Vítkovice Steel. Kristián Chalupa z odboru tisku a informací ÚOHS k tomu uvedl, že všechna rozhodnutí úřadu jsou přezkoumatelná soudem. ÚOHS posuzoval ceny, za něž Vysoké pece Ostrava (VPO) ze skupiny Mittal Steel dodávají surové železo Vítkovicím Steel, a uvedl, že ceny jsou tržní. Chalupa řekl, že v uplynulých dnech uzavřeli dvě správní řízení ve sporu o surové železo. V jednom případě určoval, zda případné zastavení dodávek surového železa ze strany VPO je či není zneužitím dominantního postavení. Úřad na základě rozhodnutí olomouckého vrchního soudu v jiném případě. Zastavení dodávek Osinku by podle antimonopolního úřadu v rozporu se zákonem o ochraně hospodářské soutěže nebylo.

Národní knihovna usiluje o získání vzácného rukopisu

Národní knihovna ČR (NK) vede v těchto dnech jednání s českým státem i francouzskou stranou, která směřují k získání velmi vzácného bohemika. V nabídce pařížského aukčního domu se objevil fragment dosud neznámého latinského překladu Dalimilovy kroniky. "Jeho vyvolávací cena je milion eur (30 milionů korun). Snažíme se získat peníze prostřednictvím ministerstva kultury a jednáme i o tom, že by byl rukopis stažen z aukce," řekl v pátek ČTK generální ředitel NK Vlastimil Ježek. Sešitek o rozměrech 245 krát 175 milimetrů nemá titulní stranu a sestává z 24 bohatě iluminovaných pergamenových stránek. Deset ilustrací je celostránkových, v textu jsou ozdobné iniciály. "Dílo vzniklo na objednávku v druhé čtvrtině 14. století ve významném ateliéru, který lze lokalizovat do Itálie, nejspíše do Boloně, Padovy či Benátek," sdělila ČTK ředitelka Historických a hudebních fondů NK Miroslava Hejnová. Torzo rukopisu je podle ní srovnatelné jen s několika málo rukopisy s bohemikální tematikou od 11. až do první poloviny 14. století. V tomto smyslu jej lze klást na stejnou úroveň, jakou představuje například Kodex vyšehradský (1085), Pasionál abatyše Kunhuty (1312-1314) či Velislavova bible (40. léta 14. století). "Ve své původní podobě to musel být jeden z nejvýpravněji vyzdobených rukopisů bohemikálního charakteru vůbec," doplnila. Rukopis je podle ředitele Ježka vůbec nejvýznamnější bohemikální knižní památkou, která se za posledních 50 až 80 let vyskytla na trhu.

Klaus hodnotí druhý rok na Hradě opět knihou - "tlustší" než loni

Václav Klaus plní své předsevzetí, že každý rok strávený v prezidentském úřadě zhodnotí vydáním knihy svých projevů, článků, esejů a přednášek. Při páteční autogramiádě v pražském knihkupectví Luxor prezident uvedl, že kniha nazvaná Rok druhý je výpovědí o něm samém. "A nepochybně je to také dokument naší doby," řekl Klaus desítkám lidí, kteří v mrazu čekali ve frontě na podpis hlavy státu. Poznamenal, že druhá bilanční kniha je "o kousek tlustší" než spis, kterým loni uzavřel jeho premiérový rok v čele státu. "Nevím, jestli jsem toho namluvil více než za rok první, to zhodnoťte sami," řekl Klaus budoucím čtenářům.

Finalistka soutěže Miss ČR byla vyloučena kvůli obnaženým snímkům

Devatenáctiletá studentka z Dolního Rychnova Lucie Linhartová byla vyloučena ze soutěže Miss ČR 2005. Přitom se 24. února stala Miss západní Čechy, a dostala se tak mezi dvanáct finalistek. Přesně po týdnu se ale objevily její obnažené fotografie na internetu a dívka byla kvůli porušení pravidel ze soutěže vyloučena. "V první chvíli jsem byl šokován a nevěřil jsem pravosti této informace. Když mi to Lucie Linhartová osobně přiznala, musel jsem jednat podle platného statutu soutěže, vyřadit ji okamžitě a nahradit ji první náhradnicí z baráže," sdělil ČTK prezident soutěže Miloš Zapletal, který ve čtvrtek odletěl s finalistkami na soustředění do egyptské Hurghady. "Nechápu, že někdo přes veškerá osobní varování, písemné závazky a podpis smlouvy může vědomě zatajit tak zásadní porušení pravidel," dodal Zapletal. Sama Linhartová Zapletalovi na soustředění přiznala, že před časem poskytla souhlas k pořízení těchto fotografií a k jejich zveřejnění na internetu. Rovněž uznala, že tím zásadně porušila své závazky k pořadatelům soutěže.

Vyhlašování Českých lvů se ponese v atmosféře filmů 70. let

Výroční cenu České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev ocenění tvůrci převezmou v sobotu ve Velkém sále pražské Lucerny. Stejně jako v předchozích ročnících bude moderátorem ceremoniálu Martin Zbrožek. "Zavítá do populárních 70. let," řekl v pátek novinářům ředitel ČFTA Petr Vachler, podle něhož tehdy normalizační kinematografie "vzkvétala". Na programu bude i "krátké školení o tom, jak se mají přebírat ceny". "Doufám, že večer bude plný napětí. Nebude chybět překvapení, humor, trapnost a zároveň úplná zhovadilost," řekl ČTK Zbrožek. Tvůrcům nejlepšího filmu loňského roku předá cenu někdejší představitel filmového agenta 007 Jamese Bonda, britský herec Roger Moore. Do Prahy přijel kvůli propagaci mezinárodního projektu Kiwanis, který pomáhá zejména nemocným dětem.

Černé kopie Snowboarďáků jsou porušením autorského zákona

Tvůrci úspěšné komedie Snowboarďáci podali začátkem týdne trestní oznámení na neznámého pachatele. Důvodem je masivní šíření pirátských kopií filmu na DVD prostřednictvím černého trhu. "Jde o evidentní porušení autorského zákona. Chceme dopátrat zdroj úniku, neboť pirátské kopie jsou technicky kvalitní, takže těžko půjde o materiál natočený v kině," řekl na páteční tiskové konferenci producent David Prudký ze společnosti Whisconti. Podle něj mohly být nelegální kopie staženy pravděpodobně kdekoli v postprodukčním řetězci, tedy od České televize (ČT) přes společnosti, kde se stříhalo a vznikaly titulky, až k Barrandovu. "Z České televize nevyšla žádná načerno vypálená kopie - i proto jsme se k trestnímu oznámení připojili," uvedla šéfproducentka ČT Magdalena Sedláková. Pavel Karoch z Centra českého videa odhaduje ztráty na tržbách vzniklé nelegálními kopiemi zhruba na třetinu. "Rozhodně půjde o škodu nad pět milionů korun, kde je trestní sazba až do 15 let," dodal Prudký.

Šestnáctiletá autorka vydává knihu o mluvícím dinosaurovi

Svoji knižní prvotinu vydala v těchto dnech šestnáctiletá autorka Iva Vyhnánková. Knihu nazvanou Froody, přítel z pravěku napsala již ve svých 14 letech. Hlavním důvodem psaní pro ni byl fakt, že v knihách, které sama čte, uvažují mladí hrdinové jinak než ona nebo její vrstevníci. První příběhy však Iva začala psát už v pěti letech. ČTK to sdělila Jana Tesařová z nakladatelství Portál, které knihu vydalo. Studentka výtvarné školy Iva Vyhnánková si do své prvotiny nakreslila i všechny ilustrace. "Je to typ knížky, kterou bych si sama přála číst," říká o svém veselém i napínavém textu. Hlavním hrdinou příběhu je mluvící dinosaurus Froddy, kterého náhodou objeví skupina dětí a společně pak zažívají dobrodružství v současném světě. "Hlavní hrdina měl být někdo, kdo ani trochu nezná civilizaci. Prostě nějaký cizinec, který může lidský svět objevovat úplně od základu," říká Iva, která se odmala zajímá o svět pravěku.

Novák prohrál na úvod Davisova poháru v Argentině s Nalbandianem

Čeští tenisté prohrávají po úvodní dvouhře v prvním kole Davisova poháru s Argentinou 0:1 na zápasy. Jiří Novák v pátek na antuce v Buenos Aires nestačil na Davida Nalbandiana a s desátým hráčem světa prohrál po setech 6:4, 2:6, 3:6 a 4:6 za dvě a tři čtvrtě hodiny. Ve druhé dvouhře změří síly Tomáš Berdych se světovou pětkou Guillermem Coriou.

Dálkařka Ščerbová vyřazení v kvalifikaci halového ME oplakala

Dvojnásobné české zastoupení v kvalifikaci soutěže dálkařek k finálové účasti na halovém mistrovství Evropy v Madridu nevedlo. Pružný povrch neseděl Martině Darmovzalové ani Denise Ščerbové, která byla dokonce jednou z adeptek na medaili. Česká rekordmanka skočila 628 cm, Darmovzalová předvedla výkon 626 cm. Ščerbová svou ztracenou šanci obrečela. "Jsem hrozně zklamaná, když vím, kolik stačilo na postup," vzlykala v mixzóně. K účasti ve finále bylo třeba skočit 641 cm, což Ščerbová letos už třikrát dokázala. V Bratislavě navíc před měsícem skočila český rekord 664 cm.

Číňanka i-na vyhrála ve Špindlerově Mlýně závod akrobatek

Číňanka Li Ni- na vyhrála páteční závod akrobatických skokanek na lyžích ve Špindlerově Mlýně a poprvé v kariéře získala celkové vítězství ve Světovém poháru. Závod se měl původně uskutečnit až v sobotu společně se soutěží mužů, ale pořadatelé ho uspořádali už v pátek. "Přizpůsobili jsme program mužům, aby měli lepší podmínky a mohli déle trénovat," řekl Marek Rejman z pořadatelské agentury GSMA. Závod mužů začne ve ski areálu Svatý Petr v 10:30. Dvaadvacetiletá Li Ni-na vyhrála obě soutěžní kola a se skoro desetibodovým náskokem porazila Evelynu Leuovou ze Švýcarska. Třetí místo obsadila Ruska Anna Zukalová. Číňanka má na kontě 925 bodů a před druhou Lydií Ierodiaconouovou z Austrálie vede o 271 bodů, přičemž už zbývá jen závod v Madonně di Campiglio. V sobotu nebude ve startovním poli chybět olympijský vítěz Aleš Valenta, který se do seriálu SP vrací po měsíční pauze zaviněné zraněním zad.

Počasí

V sobotu oblačno, místy přechodně i polojasno a objeví se i sněhové přeháňky. Teploty -3 až +1 stupeň, na horách kolem -4. Severní až severovýchodní vítr bude mít rychlost do 25 kilometrů za hodinu. Teploty v noci na sobotu -8 až -12 stupňů, při vyjasnění i víc než 15 pod nulou.