Zprávy

0:00
/
0:00

Zeman by přivítal, kdyby se Areva vrátila do tendru na Temelín

Prezident Miloš Zeman by přivítal, kdyby se společnost Areva vrátila do tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Podle něj by zařazení vyloučené francouzské firmy mohlo snížit cenu zakázky. Zeman by byl pro vypsání nového výběrového řízení na dostavbu Temelína. Toho se nyní účastní americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Prezident to řekl na návštěvě Jihočeského kraje. Arevu předloni v říjnu z tendru vyřadil ČEZ s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Podrobnosti nezveřejnil.

Sněmovna bude jednat o důvěře vládě, k poslancům promluví Zeman

Nový koaliční kabinet ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL získá v úterý s největší pravděpodobností důvěru Sněmovny. Jednání by se měli účastnit všichni vládní poslanci a budou hlasovat svorně pro vládu. Koalice má ve dvousetčlenné Sněmovně pohodlnou většinu 111 hlasů. Směrem k vládě se čeká kritika hlavně pravicové opozice. S projevem před poslanci vystoupí taky prezident Miloš Zeman. Programové prohlášení kabinetu dostali poslanci minulý týden. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) z dokumentu číst poslancům nebude. Zmíní priority vlády, která se hodlá zaměřit na posílení ekonomického růstu a na zvýšení zaměstnanosti, na změny reforem kabinetů Mirka Topolánka a Petra Nečase (oba ODS) a na zlepšení veřejných služeb.

Český rozhlas: Ministerstvo zamítlo Starkovu žádost o odškodnění

Ministerstvo spravedlnosti zamítlo žádost podnikatele Jaroslava Starky o stamilionové odškodné. Informoval o tom Český rozhlas (ČRo). Starka po státu požadoval půl miliardy za neprokázané obvinění, že se podílel na únosu Lamberta Krejčíře. Podle mluvčího ministerstva Miroslava Konvaliny je už ale celá věc promlčená. Prezidenta příbramského fotbalového klubu Starku zadržela policie v roce 2006. Kriminalisté ho pak obvinili z podílu na únosu Lamberta Krejčíře, otce uprchlého Radovana Krejčíře. Tělo Krejčíře staršího se ale nikdy nenašlo a detektivové Starkovo stíhání před dvěma lety zastavili. Starka následně žádal odškodnění, ministerstvo spravedlnosti ho nyní zamítlo již podruhé zamítlo.

Novým náměstkem na MF se stal Ondřej Závodský

Novým náměstkem pro dohled nad loteriemi a hospodaření s majetkem státu se na ministerstvu financí stal Ondřej Závodský (34). Ředitelem úřadu MF se pak stal Jiří Nováček (57). Ten bude mít na starost personální odbor, rozpočet úřadu společně s veřejnými zakázkami, hospodářskou správu, bezpečnost a krizové řízení. Ministr financí Andrej Babiš také odvolal z funkce náměstka Radoslava Bulíře, který však v resortu zůstává a vrací se na pozici ředitele odboru pro rozvoj informačních technologií. Závodský dosud působil jako právník příspěvkové organizace ministerstva vnitra. Poté, co opakovaně upozorňoval na různé podezřelé smlouvy, byl v září 2010 přechodně sesazen na pozici řadového referenta. V březnu 2011 byl za svůj postoj ke korupci a rozkrádání veřejného majetku oceněn Nadačním fondem proti korupci. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy.

EU pro Čechy představuje svobodu cestování, ale i byrokracii

Evropská unie podle posledního průzkumu Eurobarometr pro téměř polovinu Čechů znamená svobodu cestování, studia a práce. Zhruba třetina v ní ale vidí také plýtvání penězi a byrokracii. V tomto směru byli Češi kritičtější v porovnání s průměrem v celé unii. Vyplývá to z výsledků šetření, které zveřejnilo zastoupení Evropské komise v Praze. Za občany EU se sice považuje nadpoloviční většina Čechů (55 procent), ale v žebříčku celé evropské osmadvacítky to představovalo až 22. místo. Odpovídá tomu i zjištění, že 48 procent dotázaných se cítilo být pouze občanem ČR, což řadilo Česko na šestou příčku v četnosti těchto odpovědí v rámci EU. Českým občanem a Evropanem se cítilo být 47 procent dotázaných. Pro největší část české populace (43 procent) je největším problémem EU řešení ekonomické situace. Hlavním cílem by pak mělo být zvýšení úrovně všech občanů unie, což si myslí 29 procent dotázaných, a také posílení hospodářského růstu.

Platy českých manažerů nejsou ve srovnání se světem závratné

Čeští manažeři patří s 25 až 30 násobkem průměrné mzdy ve světě spíše k těm hůře placeným. Vyplývá to z analýzy společnosti Stanton Chase International. Nejlépe jsou na tom tuzemští manažeři ve finančnictví, farmaceutickém a technologickém průmyslu. K ředitelskému platu naleží také nejrůznější bonusy a benefity. Ročně může jít až o 40 až 50 procent celkového příjmu. Podle údajů Českého statistického úřadu z roku 2012 vydělávalo v ČR asi 30.000 mužů a 6000 žen více než 100.000 korun měsíčně hrubého. Nejčastěji jde právě o manažery na nejvyšších pozicích, zejména jde o generální, finanční a obchodní ředitele firem.

Zetor loni zvýšil zisk před zdaněním na 323 mil. Kč

Skupina Zetor, výrobce traktorové techniky stejnojmenné značky, loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o sedm procent na 323 milionů korun. Podle provozního ředitele společnosti ZETOR TRACTORS Mariána Lipovského měla vliv na zájem o traktory celá řada faktorů; za dobrými výsledky stojí jak velká poptávka po nejnovějším modelu, tak zefektivněná výroba. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

NKÚ: Česko asi nestihne vyčerpat dotace EU na modernizaci železnic

Česká republika zřejmě nestihne vyčerpat evropské dotace na modernizaci železnic, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ministerstvo dopravy podle něj o projektech mimokoridorových tratí rozhodovalo netransparentně a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) některé veřejné zakázky na dodatečné stavební práce zadala až poté, co byly tyto práce provedeny. Při kontrole období od roku 2009 se kontroloři soustředili především na elektrizaci železničních tratí, uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková. Česko může z EU na modernizaci železnic v tomto dotačním období čerpat v Operačním programu Doprava 393,5 milionu eur (asi 10,8 miliardy Kč), ke konci předloňska přitom byla příjemcům proplacena včetně záloh asi třetina této částky a u Evropské komise schválena jen zhruba desetina, konkrétně 40,6 milionu eur. Podle NKÚ tak hrozí, že ČR nestihne do konce programového období dotace na modernizaci železnic vyčerpat.

ČSÚ: V cestovním ruchu pracuje v ČR téměř čtvrt miliónu lidí

V českém cestovním ruchu v roce 2012 pracovalo 231.100 lidí, tedy 4,6 procenta celkové zaměstnanosti v ČR. Z toho téměř 80 procent tvořili zaměstnanci, zbývající pětinu osoby samostatně výdělečně činné. Vyplývá to z výsledků modulu zaměstnanosti cestovního ruchu, který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podíl lidí zaměstnaných v odvětví cestovního ruchu je v ČR podobně vysoký jako v Německu (4,6 pct), Nizozemí (4,4 pct) nebo Finsku (4,5 pct). Jen o málo vyšší podíl má Francie (4,9 pct) nebo sousední Slovensko (5,3 pct). Nejvyšší hodnoty vykazují turistické velmoci jako Španělsko (11,5 pct) a Portugalsko (8,2 pct).

Vývozní i dovozní ceny v prosinci výrazně zrychlily růst

Vývozní i dovozní ceny kvůli oslabení koruny v prosinci výrazně zrychlily meziroční růst. Vývozní se zvýšily o šest procent, dovozní o 3,8 procenta. Stouply také ve srovnání s listopadem, v tomto případě ale růst zpomalil. V průměru za celý loňský rok se vývozní ceny zvýšily o 1,2 procenta, dovozní klesly o 0,2 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. "Zvýšení vývozních a dovozních cen ukazuje, že dopad oslabení kurzu koruny po intervenci centrální banky je výrazný," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Růst vývozních cen ukazuje podle něj na zlepšení korunových tržeb českých exportérů, což se promítne i do jejich hospodářských výsledků. Opačný dopad ovšem může mít na jejich hospodaření vliv oslabení kurzu koruny na jejich kurzové zajištění. "Celkem ale převažuje pozitivní vliv," dodal.

Sklářské kouzlení ve Valašském Meziříčí připomene sklářskou tradici

Sklářskou tradici ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku připomene o víkendu akce nazvaná Sklářské kouzlení. K vidění budou výrobky umělců a řemeslníků z regionu, kteří pracují se sklem, řekla kurátorka Kamila Valoušková. Představí se i místní sklářská škola. Akce se uskuteční v neděli odpoledne v zámku Kinských. Město se proslavilo sklárnami ležícími v místní části Krásno, podnik provozovaný firmou S. Reich & Co zde působil od roku 1855 a patřil k největším sklářským firmám v celém tehdejším Rakousko-Uhersku. Specialita podniku, osvětlovací sklo, se zde vyrábělo až do roku 2003. Muzeum regionu Valašsko má největší veřejnou sbírkou osvětlovacího skla ve střední Evropě. "Čítá asi 5000 kusů, vystavena je asi jedna pětina. Sbírka je ojedinělá nejen svým rozsahem, ale i rozsáhlou dokumentací, máme katalogy, nákresy, fotografie," podotkla Valoušková.

ÚSTR pravděpodobně vystoupí tento týden z evropské platformy

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) s největší pravděpodobností vystoupí tento týden z Platformy evropské paměti a svědomí. ČTK to řekl mluvčí ústavu Pavel Ryjáček. Platforma, kterou ÚSTR zakládal, mu pozastavila v lednu členství. Vyčítá ústavu mimo jiné to, že v něm působí bývalí komunisté. Ústav naopak požádal, aby se zrušilo usnesení o pozastavení členství. Platforma však podle dopisu, který poslala minulý týden ústavu, trvá na svém. Tím ale přijde zřejmě o své sídlo v budově ÚSTR. Ústav je spoluzakladatelem platformy, která je sdružením několika desítek institucí z různých zemí, zabývá se koordinací studia a vyrovnáváním se s totalitní minulostí. Platforma vznikla v roce 2011.

V hlavní větvi metanolové kauzy bude ve Zlíně souzeno asi 10 lidí

V takzvané hlavní větvi metanolové kauzy bude krajský soud ve Zlíně zřejmě projednávat případy jen deseti z 31 obžalovaných. Tento počet může změnit olomoucký vrchní soud, který bude rozhodovat o vyloučení sedmi osob, jejichž kauzy by podle zlínského soudu měl projednat jiný krajský soud, zřejmě v Ostravě. Případy desítky obžalovaných, které si krajský soud ve Zlíně nechal, začne řešit 3. března. Na lavici obžalovaných usednou i údajný hlavní míchač otráveného alkoholu, Slovák Rudolf Fian s bydlištěm na Karvinsku, jeho komplic, majitel firmy na výrobu autokosmetiky Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela, a údajný hlavní distributor Jiří Vacula ze Zlínska. Mužům hrozí za úmyslné obecné ohrožení 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí. Podle obžaloby osmatřicetiletý Křepela opatřil na přelomu srpna a září 2012 pět tisíc litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl o pět let staršímu Fianovi, který byl obchodním zástupcem firmy Carlogic, namíchat směs o objemu 10.000 litrů tvořenou z poloviny metanolem a z druhé půlky etanolem.

Celou ji pak pak předali v Podkopné Lhotě na Zlínsku pětapadesátiletému Vaculovi, o němž věděli, že obchoduje s lihem a alkoholickými nápoji. Podle státního zástupce Romana Kafky mohla tato směs zabít až 158.000 lidí. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Křepela trestnou činnost popírá, stejně tak Fian, který se přitom dříve přiznal. Vacula spolupracuje, ale zpochybňuje přísnou právní kvalifikaci.

V Praze v Arše koncertoval John Mayall

Britský bluesman John Mayall v neděli se svoji kapelou roztleskal zaplněné Divadlo Archa v Praze. Koncert s názvem Trutnoff in Archa byl prvním vystoupením z evropského turné konaného při příležitosti jeho osmdesátin. K jubileu mu pořadatelé v duchu image festivalu v Trutnově, který také organizují, věnovali indiánskou dýmku kalumet. Mayall, zpěvák hrající na klávesy a foukací harmoniku, na festivalu v Trutnově vystoupil letos 16. srpna. Legendární hudebník a učitel Erica Claptona opět svým příznivcům napříč generacemi nabídl své energické bluesové písně podpořené skvělou doprovodnou kapelou. Někteří diváci vyslechli výzvu pořadatelů, aby na "narozeninové" vystoupení přinesli na oslavu Mayallových osmdesátin nějaký dárek. Nositele Řádu britského impéria, který vydal přes pět desítek alb a zahrál si s řadou dalších slavných muzikantů, tak například potěšil velký dort. Tradiční festival je specifický tím, že dopředu nezveřejňuje program s časovým harmonogramem účinkujících. První neoficiální ročník festivalu se uskutečnil již v roce 1984 ve Starých Bukách, ale rozehnala jej tehdejší Státní bezpečnost.

Obraz Emila Fily Zátiší se na aukci prodal za 7,1 mil. Kč

Obraz Emila Filly Zátiší z roku 1924 s vyvolávací cenou 5,5 milionu korun se v pražském Topičově salonu prodal za 7,1 milionu korun bez aukční přirážky. Nejdražším Fillovým dílem prodaným v tuzemské aukci tak zůstává obraz Malíř, který se loni vydražil za 17,5 milionu korun bez aukční přirážky. V nabídce společnost 1. Art Consulting byly téměř dvě stovky děl počínaje starým uměním reprezentovaným třeba barokním malířem Janem Jakubem Hartmannem přes klasickou modernu po umění druhé poloviny 20. století. Dvě Hartmannova díla, Lesní krajina a Krajina s obrácením Sv. Pavla, byla nabízena po 950.000 korun. Prodal se jen druhý obraz za vyvolávací cenu. Dražit se měl i originál komiksu Káji Saudka Muriel a andělé, před zahájením výstavy ho ale policie zabavila. Rodina Káji Saudka podala trestní oznámení, neboť se domnívá, že kreslířovo dílo bylo ukradeno a současný majitel, který komiks nabídl do aukce, není jeho pravým vlastníkem. Galerista se brání tím, že před aukcí uzavřel standardní smlouvu, v níž se ten, kdo dílo do aukce nabízí, prohlašuje za výhradního vlastníka díla. Všechna dražená díla také konzultuje ve veřejně přístupné databázi Policie ČR, zda konkrétní dílo není v seznamu pohřešovaných uměleckých děl.

V Lancasteru zemřel profesor Jaroslav Krejčí

V anglickém Lancasteru zemřel v neděli profesor Jaroslav Krejčí. Českému sociologovi, historikovi a ekonomovi bylo 98 let. O úmrtí informoval Miroslav Krupička z Badatelského nadačního fondu Anny a Jaroslava Krejčích, informaci potvrdila Hana Katrňáková z Masarykovy Univerzity. Krejčí byl synem protektorátního premiéra Jaroslava Krejčího. Vystudoval práva. Za války se účastnil protinacistického odboje. Po válce působil v Národohospodářském ústavu Josefa Hlávky. Jako sociální demokrat odmítl sloučení s KSČ. V roce 1954 byl odsouzen k deseti letům za velezradu. Po propuštění na amnestii v roce 1960 pracoval v různých profesích. V roce 1968 emigroval s manželkou do Velké Británie. V sedmdesátých letech byl jmenován profesorem na univerzitě v Lancasteru, kde se věnoval makrosociologickému výkladu dějin a civilizací. Po roce 1990 začal působit i na Univerzitě Karlově, na univerzitě Palackého v Olomouci a na Diplomatické akademii.

V Praze by mohl vzniknout památník připomínající prezidenta Havla

V Praze by mohl vzniknout památník připomínající bývalého českého a československého prezidenta Václava Havla. Pamětní místo, které tvoří dvě křesla a stolkem prorůstající strom z dílny výtvarníka Bořka Šípka, bylo o víkendu odhaleno v Barceloně ve Španělsku. Vedení Prahy nyní hledá vhodnou lokalitu pro umístění podobného pietního místa v české metropoli. Odhaleno by mělo být v první polovině roku. Informoval v tiskové zprávě pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). "Chtěli bychom nalézt místo, které bude lidem dobře dostupné a zároveň bude vhodné pro setkávání a diskuzi. Zaměřili jsme se proto na centrum metropole," řekla ředitelka Knihovny Václava Havla Marta Smolíková. Jednou z možných variant je podle ní Kampa. V rámci celosvětového projektu už byl odhalen Havlův památník v areálu washingtonské Georgetownské univerzity a v irském Dublinu. Jméno prvního polistopadového prezidenta nese pražské letiště.

Soukalová získala na OH v závodě s hromadným startem stříbro

Česká biatlonistka Gabriela Soukalová vybojovala na olympijských hrách stříbrnou medaili v závodě s hromadným startem a po dvou čtvrtých místech získala v poslední individuální disciplíně v Soči svou první olympijskou medaili. Na dvanáctiapůlkilometrové trati nestačila pouze na vítěznou Darju Domračevovou z Běloruska, která má třetí zlato.

Martin Jakš a Aleš Razým pojedou ve středu olympijský sprint dvojic klasicky v běhu na lyžích. O možnost startovat se přihlásil i Lukáš Bauer, ač normálně sprinty nejezdí, ale náročná trať v Krasné Poljaně by mu mohla svědčit. Trenér Miroslav Petrásek se rozhodl, že postaví osvědčené duo.

Ve stejné sestavě jako v zápase proti Švýcarsku by měli nastoupit čeští hokejisté v úterý do prestižního osmifinálového souboje olympijského turnaje v Soči proti Slovensku. Hrát znovu nebude útočník Patrik Eliáš, který je stále nemocný a v pondělí opět netrénoval. Utkání se bude hrát od 18:00 SEČ. Hokejisté se před prvním zápasem play off museli přesunout do menší arény Šajba, do větší haly Bolšoj byl nasazen duel Švýcarsko - Lotyšsko.

Čeští hokejisté mají po základních skupinách olympijského turnaje v Soči druhou nejhorší úspěšnost v přesilových hrách z dvanácti účastníků turnaje. Z dvanácti početních výhod ve třech zápasech využili jedinou díky gólu Jaromíra Jágra z utkání proti Lotyšsku a v početních výhodách mají úspěšnost 8,33 procenta. Horší jsou jen Švýcaři, kteří z devíti pokusů v přesilovkách neskórovali.

Olympijské představení dvacetileté snowboardistky Evy Samkové, která v neděli vybojovala první zlatou medaili pro český tým na zimních hrách v Soči, sledovalo v České televizi v přímém přenosu 818.000 lidí. Divácký podíl představoval 36,71 procenta. Sestřih závodu si o dvě hodiny později nenechalo ujít 845.000 diváků. Sledovanější ale byla štafeta běžkařů a hokejový zápas Ruska se Slovenskem. Vyplývá to z informací České televize.

Dále ze sportu:

Český tenista Tomáš Bedrych se po vítězství na turnaji v Rotterdamu posunul na 6. místo žebříčku ATP. Do elitní šestky se osmadvacetiletý daviscupový reprezentant vrátil poprvé od loňského listopadu. Stejná příčka patří v pořadí WTA Petře Kvitové, která na turnaji v Dauhá ztroskotala ve čtvrtfinále.

Kapitán plzeňských fotbalistů Pavel Horváth prodloužil s Viktorií smlouvu do léta 2015. Osmatřicetiletý záložník tak podle očekávání oddálil konec kariéry a pomůže úřadujícímu mistrovi i v příští sezoně.

Tenistka Lucie Šafářová postoupila do druhého kola silně obsazeného turnaje v Dubaji. Osmadvacátá hráčka světa porazila v úvodním utkání 6:3, 7:5 Američanku Sloane Stephensovou, jež je v žebříčku o deset míst před ní.

Bosenský záložník Aldin Čajič končí v Teplicích. Jednadvacetiletý fotbalista se s vedením severočeského klubu nedohodl na prodloužení smlouvy, která mu vyprší v červnu. Pokud si nenajde nové angažmá, stráví jarní část první ligy v juniorském týmu.

Počasí v úterý:

Čekáme slunečno, jen ojediněle zataženo nízkou oblačností. Během dne se má postupně zatahovat a hlavně na Moravě a Českomoravské vrchovině se ojediněle objeví i mrholení. Odpolední tploty 7 až 11 stupňů.