Zprávy

Zeman se zúčastní sjezdu zemanovců, členem strany prý asi není

Prezident Miloš Zeman se zúčastní mimořádného sjezdu Strany práv občanů - zemanovci, který bude v březnu. Prezident to řekl v pořadu Českého rozhlasu Radiožurnálu Hovory z Lán. Zopakoval, že dlouhodobě požaduje, aby z názvu strany zmizelo slovo "zemanovci". Členem strany ale pravděpodobně není, protože neplatil příspěvky, řekl. Čestným předsedou strany však zůstane, jde podle něj o symbolickou funkci. Strana práv občanů - zemanovci zatím nevypustila ze svého názvu prezidentovo jméno, její členové o tom budou jednat znovu na jaře. Rozhodli tak na prosincovém mimořádném sjezdu strany, na který Zeman nedorazil.

Odmítnutí Amazonu v Brně považuje prezident Zeman za "pitomé"

Prezident Miloš Zeman označil neschválení smluv, které by umožnily americkému internetovému obchodu Amazon postavit v Brně distribuční halu, za "pitomé". Řekl to v pořadu Českého rozhlasu Radiožurnálu. Vadí mu, že z Brna tak zmizí možnost vytvořit 2000 nových pracovních míst. Počet lidí bez práce v lednu vystoupal nejvýše v historii České republiky. Úřad práce ČR jich evidoval téměř 630.000. Nezaměstnanost se zvýšila na 8,6 procenta. Podle Zemana je však toto číslo "statistickým podvodem", protože pokud by se počítalo podle dřívější metodiky jen z ekonomicky aktivní populace, byla by míra nezaměstnanosti 11,5 procenta. Nejhorší na nezaměstnanosti ale podle Zemana je ztráta lidské důstojnosti.

Sobotka: Vznik personálního výboru by měl být na vládě v únoru

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby vláda měla do konce února na programu jednání vznik vládního personálního výboru, který by projednával nominace do firem se státní účastí. Ustaven by mohl být v březnu. Sobotka to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Jmenování zástupců státu do statutárních orgánů akciových společností se státní účastí či státních podniků by podle Sobotky mělo procházet procesem hodnocení odbornosti a způsobilosti nominantů. V personálním výboru by měli být zhruba tři zástupci odborné veřejnosti a čtyři až pět zástupců jednotlivých resortů. V monitorovacím výboru by byly zastoupeny čistě resorty, v jeho čele bude předseda vlády.

Nezařazený poslanec Pospíšil má nabídku od TOP 09 do Evropského parlamentu

Nezařazený poslanec Jiří Pospíšil, který na konci ledna vystoupil z ODS, potvrdil, že od TOP 09 dostal nabídku na kandidaturu do Evropského parlamentu. Pospíšil to řekl v pořadu Partie televize Prima. Oslovil jej místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek, k němuž se podle Pospíšila před několika dny přidal místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle Pospíšila jde o dva dny starou nabídku "nějakého místa" do Evropského parlamentu, kterou si chce promyslet. V budoucnu by se rád věnoval justičním tématům a líbila by se mu justiční agenda v EP. O spolupráci s poslaneckým klubem TOP 09 bývalý ministr spravedlnosti, jak řekl, zatím nejednal.

Sobotka žádá důvody odvolávání Dohnala z čela Vězeňské služby

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádal ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou, aby mu nejpozději v pondělí dodala informace o tom, co ji vedlo k zahájení řízení o odvolání generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala. Sobotka to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Válková (ANO) informovala o zahájení řízení o Dohnalově odvolání v pátek. Sobotka míní, že zřejmě dochází k nějakému personálnímu sporu. Dohnal podle něj asi není úplně srozuměn s důvody, které uvádí ministryně. Důvodem k zahájení řízení byla podle Válkové nespokojenost s přístupem vedení Vězeňské služby k zajištění kontroly, kterou tam ministryně nařídila. Dohnal to následně odmítl jako záminku. Kvůli tvrzení, že bránil kontrole, podá trestní oznámení.

Jmenování Poula šéfem Jurečkovy kanceláře nemá Sobotka za šťastné

Rozhodnutí ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jmenovat exšéfa Nečasova úřadu vlády Lubomíra Poula vedoucím kanceláře ministra nepokládá premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za šťastné. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Poula loni zadržela policie v souvislosti s kauzou kolem šéfky Nečasovy kanceláře Jany Nagyové. Z ničeho ale obviněn nebyl. Poul v kauze Nagyové stíhán není, v říjnu při výslechu coby svědek odmítl vypovídat. Případ se ho prý dotkl. Nagyová (nyní Nečasová) čelí obvinění z podplacení trojice bývalých poslanců za ODS a zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy tehdejší manželky. Z podplácení v kauze takzvaných trafik pro exposlance je od úterý stíhán i Nečas. Od počátku případu je obviněn i úředník Roman Boček.

Sobotka: Elektronické pokladny by mohly fungovat od roku 2017

Nejbližší možný termín zavedení elektronické evidence tržeb je 1. leden roku 2017, řekl v České televizi (ČT) premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Je ovšem potřeba, aby ministerstvo financí v průběhu letošního roku prosadilo potřebou legislativu. Sobotka chce také po vzoru Slovenska vytvořit specializovanou jednotku, která se zaměří na odhalování nejzávažnějších případů daňové kriminality. Fungovat by mohla už od příštího roku.

Předsedou strany LES je Martin Bursík

Politik Martin Bursík se podle očekávání stal předsedou Liberálně ekologické strany (LES), kterou loni založil. Na ustavujícím sněmu strany v pražské Národní technické knihovně ho v tajné volbě zvolilo všech 74 přítomných delegátů. Bývalý lídr Strany zelených neměl protikandidáta. První místopředsedkyní strany se stala známá filmová dokumentaristka Olga Sommerová, která získala 68 hlasů, řekl Samuel Kašpar ze strany LES. Jako druhého místopředsedu zvolili delegáti sociálního a kulturního ekologa, vysokoškolského pedagoga Ivana Ryndu. Tak jako Sommerová kandidoval na funkci jako jediný. Jak řekl předseda Bursík, strana půjde do všech nadcházejících voleb - evropských, senátních i komunálních. Do evropských voleb podle Bursíka povede kandidátku bývalá velvyslankyně ČR v Bruselu a exministryně zemědělství Milena Vicenová. Strana si také na sněmu schvaluje svůj Liberální manifest, který má být základním myšlenkovým dokumentem. Jeho spoluautorem je textař a podnikatel Michal Horáček. Bursík tvrdí, že nebuduje druhou Stranu zelených. Zdůraznil, že LES je standardní politickou, která je primárně liberální se silně ekologickým akcentem. Navazuje také na odkaz exprezidenta Václava Havla.

OHL ŽS v nejbližší době nezačne se stavbou železnice v Rusku

Stavba železnic na Uralu pod vedením brněnské OHL ŽS za desítky miliard korun v nejbližší době nezačne. Projekt stále nemá ruské státní garance. Projekt se táhne už několik let. Česká strana měla postavit železnice za 55 miliard korun. Výstavba je plánována na čtyři roky, financování na více než deset let. Česká strana má postavit v Rusku asi 400 kilometrů železničních tratí na trase Obskaja - Salechard - Nadym. V minulosti uváděla, že chce využít znalostí svých kolegů z mateřské španělské OHL z prací v Kanadě. Projekt je jedním z největších, který české firmy v Rusku mají dělat. Rámcovou smlouvu podepsali zástupci OHL ŽS a Jamalské železniční společnosti už v prosinci 2011 v Praze při návštěvě tehdejšího ruského prezidenta Dmitrije Medveděva.

Juta dodala materiál pro arénu v Soči

Největší česká textilní společnost Juta ze Dvora Králové uvažuje o výstavbě vlastní továrny v Rusku. Vyrábět by v ní mohla například podstřešní fólie a membrány. Právě z této skupiny výrobků Juta dodala 50.000 metrů čtverečních parozábran pro novou hokejovou arénu Bolšoj v dějišti zimních olympijských her v Soči. Řekl to generální ředitel a majitel Juty Jiří Hlavatý. Juta v posledních dvou letech vývoz do Ruska výrazně zvýšila. Z objemu 191 milionů korun v roce 2011 se v posledních dvou letech dostala na objem přes čtvrt miliardy korun. Největší růst zaznamenala právě u podstřešního sortimentu, jehož dodávky loni zvedla téměř o polovinu na 150 milionů korun.

Hledač militárií našel u Josefova velké množství munice

Při prohledávání terénu s detektorem kovů našel v sobotu večer hledač militárií u Nového Plesu u Josefova na Náchodsku munici z druhé světové války. Nález oznámil policii, pyrotechnik později při odkrývání zeminy objevil další desítky nábojů. Policisté kvůli rozsahu nálezu přivolali hasiče, aby zajistili osvětlení místa pomocí elektrocentrály, řekla mluvčí krajské policie Ivana Ježková. "Celkem bylo nalezeno 203 nábojů ráže 14,5 milimetru a 150 kilogramů pěchotní munice," uvedla Ježková. Policie okolí nálezu z bezpečnostních důvodů zajistila.

Pět desítek lidí při bohoslužbě vzpomínalo na oběti ve Frenštátě

Pět desítek lidí vzpomínalo na oběti frenštátské tragédie. Sešli se při bohoslužbě, kterou v kostele svatého Martina organizovalo společně s radnicí Krizové centrum Ostrava. Od výbuchu, při kterém šest lidí zemřelo a 11 se zranilo, uplyne v pondělí 17. února přesně rok. Policie už loni vyšetřování případu ukončila. Za viníka označila problémového nájemníka Antonína Blažka. Zástupce Krizového centra David Tichý řekl, že bohoslužba ale nemá připomenout pouze oběti zločinu. Podle něj se lidé hůře vyrovnávají s podobnou tragédií, když vědí, že se jednalo o úmyslný trestný čin. "Objevují se další otázky, zda se tomu nedalo zabránit. Pokud by to byla třeba technická závada, vyrovnání by bylo jiné," řekl. Domnívá se, že frenštátská tragédie nemá v historii Česka obdoby. "Je to první případ úmyslného činu, který bych srovnal s teroristickým činem," řekl.

V Barceloně odhalili památník Václavu Havlovi

Památník bývalému českému a československému prezidentu Václavu Havlovi odhalili v centru Barcelony. Pamětní místo tvoří dvě křesla a stolek, jehož centrem prorůstá strom. Autorem památníku je architekt Bořek Šípek, který spolu s českým velvyslancem ve Spojených státech Petrem Gandalovičem stojí za myšlenkou budování podobných pamětních míst věnovaných Václavu Havlovi v rámci celosvětového projektu. Informovala o tom na webu pražská Knihovna Václava Havla. Pamětní místo se nachází v parku Parque de la Ciutadella nedaleko parlamentu autonomní oblasti Katalánsko. Barcelona je jejím správním střediskem. Slavnostního aktu odhalení se kromě jiných zúčastnili starosta Barcelony Xavier Trias, bývalý ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg, který je jedním ze zakladatelů pražské Knihovny Václava Havla, či pražský primátor Tomáš Hudeček.

Snowboardistka Eva Samková získala na olypiádě zlatou medaili

Snowboardistka Eva Samková se stala olympijskou vítězkou ve snowboardcrossu a získala první české zlato na hrách v Soči. V Extreme Parku potvrdila roli jedné z favoritek, závodu zcela dominovala, když vyhrála suverénně kvalifikaci i všechny tři vyřazovací jízdy. Za Samkovou si pro stříbro dojela Kanaďanka Dominique Maltaisová a bronzovou medaili získala francouzská snowboardistka Chloe Trespeuchová. "Chtěla jsem jim co nejvíc ujet hned na začátku, abych měla náskok. Mohla si pohlídat rychlost a nedostala se do problémů. To se povedlo. Krizi jsem měla v semifinále, kde jsem přeletěla jeden skok a myslela, že už neodjedu. Ale ve finále ta jízda byla asi nejjistější. Bomba! Super! Pecka!" jásala Samková. Dvacetiletá snowboardistka rozšířila českou medailovou sbírku na hrách v Soči o čtvrtý cenný kov. Před ní na stupně vítězů vystoupili stříbrní rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonista Ondřej Moravec a bronzový biatlonista Jaroslav Soukup.

Čeští hokejisté nedokázali ve svém třetím zápase na olympijských hrách v Soči překonat brankáře Jonase Hillera a prohráli se Švýcarskem 0:1. Tým kouče Aloise Hadamczika tak v základní skupině C obsadil s jednou výhrou a dvěma porážkami třetí místo. Čeští hokejisté se v úterním osmifinále olympijského turnaje v Soči utkají se Slovenskem. Rozhodl o tom bodový zisk Slováků v utkání s Ruskem, které skončilo v základní hrací době 0:0.

Švédské kvarteto získalo díky finišmance Charlotte Kallaové zlato ve štafetě běžkyň na lyžích na 4x5 km na olympijských hrách v Soči. Češky byly po prvním úseku díky Evě Vrabcové-Nývltové na druhém místě, ale Karolína Grohová, Petra Nováková a Klára Moravcová kontakt s elitou neudržely a celkem nabraly na desátém místě ztrátu 3:27,1 minuty.

Lyžař Ondřej Bank vybojoval deváté místo v superobřím slalomu v Soči a postaral se o suverénně nejlepší český výsledek v této disciplíně na olympijských hrách. Pro zlatou medaili si dojel Nor Kjetil Jansrud, který už před týdnem ve středisku Roza Chutor bral bronz ve sjezdu.

Švédští běžci na lyžích vyhráli na olympijských hrách v Soči štafetu na 4x10 km a navázali na sobotní triumf svých krajanek. Stříbro vybojovali domácí Rusové a bronz překvapivě Francouzi. Čeští reprezentanti nezopakovali třetí místo z Vancouveru a ve složení Aleš Razým, Lukáš Bauer, Martin Jakš a Dušan Kožíšek skončili osmí.

Dále ze sportu:

Za 30 vteřin se dokázal dostat do výšky 35 metrů po ledové stěně ve Víru na Žďársku český reprezentant Milan Dvořáček. Jen o 13 vteřin byla horší Lucie Hrozová. Oba se tak stali mistry České republiky v ledovém lezení na rychlost. Počasí letos ledovým sportům nepřeje. Led na Velké věži byl za slunečného počasí s teplotami vysoko nad nulou měkký, z rampouchů stékala voda.

Pavel Maslák zaběhl na halovém atletickém šampionátu v Praze český rekord na 200 metrů. Dvaadvacetiletý čtvrtkař pražské Dukly časem 20,52 sekundy zlepšil o plných 17 setin výkon Radka Zachovala z roku 2001 a zařadil se na druhé místo letošních světových tabulek.

Česká tenistka Květa Peschkeová nedosáhla na turnaji v Dauhá na deblový titul, který mohl být jejím už sedmadvacátým na okruhu WTA. V prvním finále se staronovou spoluhráčkou Slovinkou Katarinou Srebotnikovou, s níž na začátku sezony obnovila spolupráci po roce a půl, prohrály finále s nasazenými dvojkami Pcheng Šuaj z Číny a Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu 4:6 a 0:6.

Slovenský hokejový útočník Richard Rapáč opouští extraligový Litvínov a dohraje sezonu ve slovenské nejvyšší soutěži v dresu Banské Bystrice. Třetí tým tabulky před sobotní uzávěrkou přestupů posílil také kanadský forvard Keven Veilleux z Portlandu z AHL. V minulém týdnu získala Banská Bystrica i českého obránce Jakuba Kaniu z Třince.

Nejlepší český veslař Ondřej Synek vyhrál v Ústí nad Labem mistrovství republiky v jízdě na trenažéru. Dvojnásobný mistr světa na skifu za sebou nechal kolegu z Dukly Praha Jakuba Podrazila o půldruhé sekundy.

Počasí:

Pondělí bude slunečné, jen na jihu a jihovýchodě čekáme přechodně oblačno až zataženo. Teploty do 10 stupňů Celsia.