Zprávy

0:00
/
0:00

Vláda dá do svého programu i připomínky tripartity

Vláda se chystá upravit své programové prohlášení podle připomínek odborů a zaměstnavatelů. Do dokumentu tak mimo jiné zapracuje změny kvůli výstavbě silnic či podporu zaměstnávání mladých lidí. Upřesnit by se měla třeba i podpora exportu. Novinářům to po tříhodinovém jednání tripartity řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kabinet chce schválit svůj program ve středu. Sněmovna by o důvěře vládě pak měla hlasovat 18. února. Sobotka zdůraznil, že programové prohlášení vlády je nutné posuzovat společně s koaliční dohodou. Svázané v jednom dokumentu je dostanou i poslanci. Zaměstnavatelé i odboráři měli už dřív pochybnosti o tom, kde na splnění plánů kabinet vezme peníze. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka zůstává i po jednání tripartity "zamlženo", jaké by mohly být příjmy rozpočtu. Na straně výdajů se dá uspořit 40 až 50 miliard, míní Hanák. Zaměstnavatelům v šestnáctistránkovém návrhu vládního programu podle něj nejvíc chybělo téma informačních technologií.

Podle opozice je programové prohlášení vlády slepenec a nebude fungovat

Plány z vládního programového prohlášení jsou slepencem populárních opatření, která dohromady nebudou fungovat, tvrdí pravicová ODS. Podle další z opozičních stran, TOP 09, nemůže vláda šetřit a zároveň zvyšovat výdaje, aby plnila své priority v sociální oblasti. Finální text programového prohlášení předložil v pondělí předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) lídrovi hnutí ANO Babišovi a předsedovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi. Ve středu má dokument schválit vláda. Kabinet v prohlášení klade důraz na hospodářskou stabilitu, efektivitu a transparentnost veřejného zdravotnictví či poskytovatelů zdravotních služeb. Počítá s pravidelnou valorizací platby za státní pojištěnce, rušením poplatků u lékaře a za recept, nezaváděním poplatku v nemocnici. Zůstane jen poplatek za pohotovost. Snížit se má DPH za léky a posílit dozor státu nad toky zdravotního pojištění. Oproti koaliční dohodě chybí navyšování platů zdravotníků, záchrana lázeňství či bonusové programy za prevenci.

Opozice i lidovci jsou proti zrušení lustračního zákona

Nekomunistické opoziční strany nepodpoří zrušení lustračního zákona. Při sněmovním hlasování se proti návrhu KSČM postaví poslanci TOP 09 i ODS. Proti zrušení lustračního zákona jsou i členové hnutí Úsvit a koaliční lidovci. Poslanci ČSSD a hnutí ANO budou mít k tématu volné hlasování. Lidovci nicméně prohlašují, že pokud vládní partneři zrušení zákona podpoří, odejdou z vlády. Z dosavadních vyjádření některých vládních politiků se ale nejeví jako příliš pravděpodobné, že by se koalice kvůli lustračním zákonům rozpadla. Je spíše možné, že KSČM s předlohou ve Sněmovně neuspěje. Zákony znemožňují exponentům komunistického režimu včetně třeba evidovaných spolupracovníků někdejší Státní bezpečnosti působit ve státní správě.

Kardinál Duka s biskupy zahajuje návštěvu Vatikánu

Mší u hrobu svatého Petra začíná ve Vatikánu a v Římě návštěva kardinála Dominika Duky a patnácti českých a moravských biskupů. Součástí cesty, která potrvá do 17. února, bude v pátek i první oficiální společné setkání biskupů s papežem Františkem. Biskupové ho budou informovat o činnosti církve i o majetkových záležitostech, tedy velmi pravděpodobně i o církevních restitucích. Církve mají v Česku podle zákona o majetkovém vyrovnání dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun, o který byly za komunismu připraveny. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. V pátek budou biskupové společně s dalšími českými poutníky sloužit mši v bazilice svatého Klimenta a připomenou si 1145. výročí smrti svatého Cyrila, jehož ostatky se tam uchovávají. Papež také požehná korunky k staroboleslavskému reliéfu Panny Marie Palladium země české. Korunky do reliéfu budou vsazeny v průběhu svatováclavských oslav 28. září 2014.

S Biľakem se přišli rozloučit i Jakeš a Lorenc

Desítky lidí včetně někdejších předních komunistických činitelů se přišly do Bratislavy rozloučit s bývalým vysokým funkcionářem Komunistické strany Československa (KSČ) Vasilem Biľakem, který zemřel minulý týden ve věku 96 let v Bratislavě. Na pietní akt v bratislavském krematoriu dorazili také bývalý generální tajemník KSČ Miloš Jakeš a poslední šéf komunistické tajné policie StB Alojz Lorenc. Biľak byl označován za posledního žijícího signatáře takzvaného zvacího dopisu, který se stal formálním zdůvodněním sovětské vojenské invaze do Československa v roce 1968. Historici vesměs hodnotí Biľaka velmi negativně. Upozorňují například, že v 70. letech se v KSČ přidal na stranu konzervativního křídla, které vystupovalo proti snahám o demokratické změny v Československu. Za údajný podpis "zvacího dopisu" byl Biľak trestně stíhán. Vyšetřování ovšem bylo v minulosti přerušeno, protože se slovenským úřadům nepodařilo z Ruska získat originál dokumentu k provedení grafologické zkoušky.

Zemřela herečka a americká exvelvyslankyně v Praze Templeová-Blacková

Ve věku 85 let zemřela v pondělí někdejší filmová hvězda a bývalá americká velvyslankyně v Československu Shirley Templeová-Blacková. Oznámila to její rodina. Templeová-Blacková zemřela ve svém domě ve Woodside v Kalifornii. Proslavila se jako Shirley Templeová ve 30. letech dětskými filmovými rolemi jako Jeho malá přítelkyně, Malý plukovník, Chudá bohatá holčička či Zářící oči. Když jí bylo 10 let, měly její filmy v Hollywoodu největší tržby a její písničky si zpívala celá Amerika, poznamenala BBC. Od 60. let se věnovala politice a v roce 1967 neúspěšně kandidovala do Kongresu za republikány. V 70. letech byla první ženou, která vedla protokol v Bílém domě, posléze byla velvyslankyní v Ghaně. V letech 1989 až 1992, tedy během "sametové revoluce" v listopadu 1989 byla americkou velvyslankyní v tehdejším Československu. Do Prahy ji tehdy vyslala vláda George Bushe staršího.

Vláda ve školství slibuje kariérní řád i mistrovské zkoušky

Kariérní řád učitelů už od příštího roku či mistrovské zkoušky pro učně slibuje vláda ve svém programovém prohlášení. Kabinet také v oblasti školství počítá se zřízením národního fondu, z nějž by mohly obce čerpat peníze na rozšiřování škol a školek. Nový ministr Marcel Chládek (ČSSD) má také změnit systém financování škol a dokončit léta připravovanou reformu vysokých škol. Kvůli vytyčení hlavních cílů ve školství má být ustavena Národní rada pro vzdělávání. Na dokončení kariérního řádu má Chládek čas jen do konce roku. Základ už ale připravil jeho předchůdce Dalibor Štys. Tento systém počítal se čtyřmi kariérními stupni, přičemž přestup do druhého stupně by byl povinný. Na rozdíl od Štyse ale nová vláda u kariérního řádu učitelů slibuje "jasnou motivační vazbu na jejich ohodnocení". Postupně se mají navyšovat mzdy i nepedagogickým pracovníkům škol, přibýt má i peněz na školní pomůcky. Kvůli větší kvalifikovanosti kantorů se má zlepšit i vzdělávání na pedagogických fakultách. Chládek se plánuje více než jeho předchůdci angažovat v oblasti sportu, který pod jeho resort rovněž spadá. Vláda proto slibuje transparentní financování sportu a stanovení kritérií pro veřejnou podporu mezinárodních sportovních akcí v České republice. Ministerstvo má předložit i zákon o podpoře sportu.

Jurečka zrušil či zastavil výběrová řízení za stovky milionů Kč

Ministr zemědělství Marian Jurečka zrušil či pozastavil několik výběrových řízení v celkové hodnotě několika stovek milionů korun. Pozastavené zakázky bude podle něj třeba přepracovat s ohledem na maximální hospodárnost při nakládání s veřejnými prostředky. Mezi pozastavenými zakázkami je pět z oblasti informačních technologií v celkové hodnotě 600 milionů korun, ale také například marketingový projekt na propagaci sladkovodních ryb hrazený z evropských fondů za 60 milionů Kč bez DPH. Zrušeny byly také dvě zakázky na zajištění mediálního a marketingového servisu pro MZe, každý zhruba za jeden milion Kč bez DPH. Podle Jurečkova dřívějšího vyjádření problematické smlouvy pocházejí ze starší doby, než z působení jeho předchůdce Miroslava Tomana.

Ministr Prachař odvolal šéfa Ředitelství silnic a dálnic Kočicu

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) odvolal generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Pavla Kočicu. Řízením organizace dočasně pověřil ředitele úseku výstavby Jiřího Mayera. Kromě Kočici by z vedení organizace měli odejít šéf interního auditu Vladimír Měšťan a ředitel kanceláře generálního ředitele Jiří Bezrouk. Změna na postu šéfa ředitelství silnic přichází pouhý den poté, co na ŘSD začal působit personální audit, který do podřízené organizace poslal ministr Prachař. Odvolání Kočici, kterého do funkce dosadil Prachařův předchůdce Zdeněk Žák (SPOZ), avizoval současný šéf dopravního resortu ještě před svým jmenováním do funkce. Zároveň s tím uvedl, že je ochoten na ŘSD vzít zpět odvolanou šéfku úseku kontroly kvality staveb Miloslavu Pošvářovou, kterou krátce před jmenováním nové vlády odvolal právě Kočica.

Lidovci podpoří většinově Šabatovou na ombudsmana

Lidovci při volbě veřejného ochránce práv většinově podpoří Annu Šabatovou, která zavítala na jejich poslanecký klub. Na tiskové konferenci to řekl předseda strany Pavel Bělobrádek, který ale nečeká úplně jednotné hlasování klubu. Vedle Šabatové na ombudsmana kandiduje také Stanislav Křeček. Šabatová měla dosud ze stran vládní koalice podporu hnutí ANO, sociální demokraté budou mít pravděpodobně volné hlasování, i když jejich grémium dříve vyzvalo k podpoře Šabatové. Sněmovna bude volit nového ombudsmana ve čtvrtek v poledne. Oba kandidáti, Šabatová a Křeček, by měli mít možnost vystoupit.

Čtyři hejtmani ČSSD se o mandátech rozhodnou 26. dubna

Čtveřice hejtmanů sociální demokracie, kteří jsou zároveň poslanci, předloží do konce března návrh zákona o klouzavém mandátu a "komplexním řešení" souběhu funkcí. Jak naloží s vlastním souběhem dvojice funkcí, se rozhodou až 26. dubna. Využijí tedy zcela šestiměsíční lhůtu, kterou jim dalo usnesení sociálnědemokratického ústředního výkonného výboru. Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška klouzavý mandát bez problémů funguje v jiných státech Evropské unie, například na Slovensku. "Náš návrh zákona se bude týkat jak Parlamentu, krajů, tak komunálu, to znamená měst a obcí," ukázal na širší záběr návrhu, který má být předložen v souladu s pravidly ČSSD i koaliční smlouvou. Hejtmani chtějí věnovat plat poslance na charitativní či jiné veřejně prospěšné účely. Hašek zároveň zdůraznil volební podporu, které se hejtmanům v podzimním parlamentním hlasování dostalo. Zákon souběh funkcí nezakazuje, vnitrostranickým usnesením ale členové ČSSD vyzvali hejtmany k tomu, aby se jedné funkce do šesti měsíců od voleb vzdali.

ÚOHS zrušil tendr pražského magistrátu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil více než stomilionový tendr pražského magistrátu na zpracování projektové dokumentace na propojení Prahy 12 s Pražským okruhem. Rozhodnutí je pravomocné, Praha se proti němu neodvolala. Praha tendr vypsala v září 2011. Původní předpokládanou cenu zakázky zvýšila z 95 milionů korun na 145 milionů. Podle ÚOHS měl magistrát v souvislosti s navýšením ceny zakázky přiměřeně prodloužit lhůtu pro firmy, které se chtěly do tendru přihlásit. Postup města mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, proto ÚOHS tendr zrušil. Z rozhodnutí vyplývá, že se o zakázku ucházelo deset firem, pouze šest z nich ale splnilo kvalifikaci, jeden z tendru odstoupil.

Praha zbavila mlčenlivosti advokáta Lásku kvůli vyšetřování DPP

Praha zbavila mlčenlivosti advokáta Václava Lásku. Důvodem je vyšetřování smlouvy uzavřené mezi advokátem a Prahou, kterou podepsal bývalý primátor Bohuslav Svoboda. O zbavení mlčenlivosti požádali město kriminalisté. Policie a vrchní státní zastupitelství se začaly zajímat o smlouvu uzavřenou mezi Prahou a advokátem Václavem Láskou v listopadu loňského roku. Na magistrát tehdy zaslali dopis, kterým si vyžádali veškerou dokumentaci vztahující se k uzavření zmíněné smlouvy. Tehdejší ředitel magistrátu Martin Trnka policistům odepsal, že podle rady magistrátních právníků mohl Svoboda smlouvu podepsat i bez projednání radou.Cílem smlouvy advokáta a Prahy bylo vypracování analýz deseti zakázek uzavřených DPP od 1. ledna 2007 do 31. března 2012. Mezi nimi byl například tendr na zřízení a provozování sms jízdenek, nákupy právních a marketingových služeb nebo tisk papírových jízdenek. Podle analýzy advokáta Lásky fungovala v DPP od roku 2007 organizovaná zločinecká struktura, která připravovala pro podnik nevýhodné smlouvy, v důsledku čehož byla firmě způsobována škoda v řádech stamilionů korun.

V automobilkách začíná kolektivní vyjednávání o mzdách

V mladoboleslavské automobilce Škoda Auto začíná kolektivní vyjednávání o mzdách. Odbory letos nebudou vyžadovat skokový nárůst mezd, řekl předseda odborů Kovo při Škoda Auto Jaroslav Povšík. Na základě nynější smlouvy, která platí do konce března, vzrostly mzdy ve Škodě oproti předcházejícímu období o tři procenta. Letos je pro odbory klíčovým zachování zaměstnanosti ve všech závodech. Na vyjednávání s firmou mají odboráři naplánováno devět kol, poslední má být 27. března Kolektivní vyjednávání začalo také v japonsko-francouzské automobilce TPCA v Ovčárech u Kolína. Odbory tam požádaly firmu o zvýšení tarifních mezd zaměstnanců o 12 procent. Firma nesouhlasila, navrhla zvýšení mezd přibližně o 2,2 procenta, což by znamenalo přibližně o 600 korun vyšší plat. V TPCA se po minulém kolektivním vyjednávání zvýšily tarifní mzdy většině zaměstnanců zhruba o 490 korun. Průměrná hrubá mzda na dělnických pozicích byla loni ve Škodě Auto přibližně 33.000 korun, v TPCA asi 30.000 korun. Nová kolektivní smlouva má v obou automobilkách platit od dubna, zpravidla je firmy uzavírají na jeden rok.

Crestyl: Developeři loni v Praze prodali 5534 nových bytů

Developeři v Praze loni prodali celkem 5534 nových bytů, což je meziročně o 88 bytů více. Počet nabízených bytů na konci roku 2013 klesl o 16 procent na 6152 bytů v 356 projektech. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti REAS zaměřené na pražský rezidenční trh, kterou zveřejnila developerská společnost Crestyl. Letos by podle Crestylu měli developeři v Praze dokončit přes 4600 nových bytů. Nových bytů se v Praze již několik let po sobě staví méně, než kolik se jich prodá. Kvůli krizi omezila řada developerů své plány, někteří dokonce zkrachovali. Poptávka lidí po nových bytech se ale nastartovala rychleji, než se čekalo. Podle odborníků se i letos prodá více bytů, než se jich postaví. Největší zájem byl loni o byty s dispozicí 2+kk, jejichž podíl na celkových prodejích podle Trigemy dosáhl 38 procent. Byty 3+kk měly 26procentní podíl a 1+kk 19procentní. Více než polovina bytů (52 procent) se prodala za cenu v rozmezí 45 až 60 tisíc korun za metr čtvereční.

Majetek v podílových fondech stoupl na 270 miliard Kč

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl v roce 2013 o 34,6 miliardy Kč na 269,8 miliardy Kč. Informovala o tom Asociace pro kapitálový trh (AKAT) s tím, že 72 procent majetku drží fyzické osoby a 28 procent právnické osoby. Celkem má podílové fondy asi 1,25 milionu domácností. Předloni majetek ve fondech stoupl o 11 miliard na 235 miliard korun. Nárůst se projevil zejména u smíšených fondů (15,7 miliardy Kč), akciových fondů (11,2 miliardy Kč), dluhopisových fondů (6,7 miliardy), fondů fondů (6,4 miliardy) a nemovitostních fondů (1,6 miliardy). Pokles zaznamenaly fondy peněžního trhu (minus pět miliard) a zajištěné fondy (minus dvě miliardy). Z podílových fondů loni Čechům vydělaly vesměs jen ty akciové. Dluhopisové a peněžní fondy většinou buď prodělaly, nebo vykázaly jen nepatrné výnosy.

Začal soud s komisařem rallye v Lopeníku

Okresní soud v Uherském Hradišti začal projednávat předloňskou tragédii, kdy při havárii závodního vozu na rallye v Lopeníku na Slovácku zahynuly čtyři dívky. Před soudem se z usmrcení z nedbalosti a těžké újmy na zdraví z nedbalosti zpovídá traťový komisař Petr Plášek. Komisař dívky podle policie pustil k trati. V případě uznání viny mu hrozí až šest let vězení. Hlavní líčení je nařízeno zatím na tři dny. Kdy bude vynesen rozsudek, známo dosud není. Tragédie se stala 10. listopadu 2012 při závodu Autogames RallyShow Uherský Brod. Dívky ve věku 7, 18, 18 a 20 let zahynuly při havárii závodního vozu, který ve vysoké rychlosti vyjel z trati a narazil do nich. Vyšetřovatelé připustili, že nehoda vznikla jezdeckou chybou řidiče a podepsal se na ní silný poryv bočního větru. Řidič obviněn nebyl. Plášek zde vinu odmítl. Uvedl, že na místě nebylo žádné značení. "Tabule a pásky tam pořadatelé nalepili až po nehodě," řekl.

Hasiči zachraňovali v Brně desítky lidí z hořícího domu

Hasiči evakuovali 56 lidí z činžovního domu na Halasově náměstí v Brně-Lesné, kde hořelo v jednom z bytů. Dalších 16 lidí museli z domu vyprostit. Tři lidé skončili v nemocnici, protože se nadýchali zplodin hoření. Sdělil to mluvčí jihomoravské záchranné služby Radek Turín. Hořet začalo krátce před 07:30 v kuchyni jednoho z bytů. Příčinou byla nedbalost při vaření. Dům byl záhy zcela zadýmený. Hasiči nejprve vyvedli z bytů 56 lidí. K záchraně dalších 16 lidí museli použít žebřík a dýchací techniku. Podle dostupných informací se nadýchali zplodin hoření například otec s dítětem. Jejich stav by však neměl být vážný. Škoda se odhaduje na milion korun

V Praze bude mít premiéru Wilsonova inscenace 1914

Už jen necelých sto dní zbývá do uvedení mimořádného mezinárodního projektu - inscenace nazvané 1914, která bude mít světovou premiéru 30. dubna na scéně Stavovského divadla v Praze. Hra vzniká coby připomínka 100. výročí vypuknutí první světové války, prvního globálního konfliktu v dějinách lidstva. V režii Roberta Wilsona, hvězdy současného moderního divadla, se rodí aktuální koláž plná scénických obrazů, hudby a překvapivého humoru. Wilson přitom vychází ze dvou stěžejních děl, klíčového románu české literatury Osudy dobrého vojáka Švejka Jaroslava Haška a protiválečného opusu Karla Krause Poslední chvíle lidstva. Na inscenaci 1914 pod jeho vedením pracují například Soňa Červená, Pavla Beretová, Taťjana Medvecká, Eva Salzmannová, Vladimír Javorský, Václav Postránecký, maďarská herečka Enikö Eszenyiová a Ján Koleník ze Slovenského národního divadla. Po světové premiéře v Praze bude inscenace 1914 uvedena v Bratislavě, Budapešti, v Linci, na festivalu v Karlsruhe a v roce 2015 v Portugalsku..

Festival španělsky mluvených filmů nabídne oscarové kandidáty

Za týden začne v Praze a později i v Brně, Ostravě a Hradci Králové devátý ročník festivalu španělsky mluvených filmů La Película. Jednou z jeho hlavních sekcí bude cyklus snímků spojených s držiteli čestného ocenění Goya, udělovaného již více než 35 let Španělskou filmovou akademií. Program nabídne i dva oscarové kandidáty. K největším diváckým magnetům patří španělský snímek Patnáct let a jeden den, psychologické drama o dospívání a mezilidských vztazích, nebo argentinské drama Německý doktor Wakolda, přibližující osud nacistického zločince Josefa Mengeleho v Jižní Americe. Oba tituly byly letos vyslány do boje o Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Výběr snímků spojených s laureáty cen Goya nabídne průřez španělskou kinematografií. Festivaloví návštěvníci se mohou těšit na historické kostýmní drama z doby španělského krále Carlose III. Esquilache režiséra Roberta Moliny, film se satanistickým příběhem Paměti padlého anděla, na španělskou romantickou komedii Vítej doma režiséra Davida Trueby a na "chorizo western" Nedělní světlo. V Praze festival potrvá od 18. do 23. února v kině Světozor, 20. února začne přehlídka v Brně 24. února pak ještě v Ostravě a Hradci Králové. Program je na http://www.lapelicula.cz www.lapelicula.cz .

Sněžka v nejvyšším bodě měří 1603,30 metru nad mořem

Krkonošská Sněžka měří podle zjištění geodeta 1603,30 metru nad mořem. V mapách uváděných 1602 metrů nad mořem je výškou trigonometrického bodu umístěného na Sněžce, skutečný vrchol hory je výš. S odvoláním na technickou zprávu vypracovanou geodetem Vladimírem Hlavsou to sdělil mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Nejvyšší bod Sněžky se nachází na polském území u kaple svatého Vavřince, přibližně 3,5 metru od státní hranice. Geodet o svém měření informoval zeměměřický úřad, který by nově zjištěnou skutečnost měl promítnout do svých dat. Sněžka je významnou dominantou východní části Krkonoš a z vrcholu je rozsáhlý panoramatický rozhled. Na Sněžku vede nová lanovka za více než 300 milionů korun. Zařízení je však dosud v provozu pouze do mezistanice na Růžovou horu.

Olympiáda v Soči

Gabriela Soukalová obsadila čtvrté místo ve stíhacím závodu na olympijských hrách v Soči. Nejlepší česká biatlonistka se dokázala posunout z 29. místa po úvodním sprintu do boje o medaile, předposledním výstřelem ale minula terč a necelých šest sekund jí chybělo k bronzu. Vyhrála Běloruska Darja Domračevová před Norkou Torou Bergerovou a Slovinkou Tejou Gregorinovou.

Běžkyně na lyžích Petra Nováková zlomila na startu čtvrtfinále sprintu na olympijských hrách hůl a do dalších bojů nepostoupila. Do cíle šestičlenné rozjížďky dojela pátá. Dvacetiletá Nováková překvapila už postupem z kvalifikace. Na startu čtvrtfinále po výstřelu zabrala a v tu chvíli zlomila levou hůlku, velmi pravděpodobně o stojánek u startovacího zařízení. Navíc se krvavě poranila, neboť ve snaze se odpíchnout si zabodla pahýl do stehna.

Čeští běžci na lyžích Aleš Razým ani Dušan Kožíšek neuspěli v kvalifikaci sprintu a na olympijských hrách v Soči nepojedou vyřazovací jízdy.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová skončila desátá v olympijském závodě na 500 metrů. Zvítězila favorizovaná obhájkyně zlata I Sang-hwa z Koreje.

Česká snowboardistka Šárka Pančochová bude po těžkém pádu ve finále slopestylu startovat na olympijských hrách také v U-rampě, která je na programu ve středu. Rozhodla se tak po pondělním večerním tréninku, který pro ni byl jediným na trati v Extreme parku ve středisku Roza Chutor. Kvalifikace U-rampy je na programu od 11:00 SEČ, semifinále o dvě hodiny později a finále od 18:30. Ze dvou skupin po čtrnácti snowboardistkách postoupí vždy první tři rovnou do finále.

Krasobruslař Michal Březina vstoupí do programu olympijských her v Soči až v závěru čtvrtečního krátkého programu. Čtvrtý muž z letošního mistrovství Evropy byl nalosován do poslední páté skupiny, kterou bude zahajovat. Na ledě Iceberg Palace se tak představí v 19:47 SEČ.

Dlouho očekávaný start olympijského hokejového turnaje v Soči je tady. Česká reprezentace se hned na úvod utká s papírově nejsilnějším protivníkem v základní skupině C týmem Švédska. Kouč Alois Hadamczik se rozhodl, že s předstihem neoznámí, kdo nastoupí v české brance. Pravděpodobně to však bude Jakub Kovář, druhý kandidát na post jedničky Ondřej Pavelec bude duel sledovat jen z tribuny.

Dále ze sportu:

Tomáš Berdych postoupil na turnaji v Rotterdamu do druhého kola. Třetí nasazený český tenista porazil Itala Andrease Seppiho hladce za hodinu a sedm minut 6:3, 6:3. Jeho dalším soupeřem bude vítěz francouzského duelu mezi Nicolasem Mahutem a Gillesem Simonem.

Tenista Jan Veselý porazil v prvním kole turnaje v Memphisu 6:3, 6:2 pátého nasazeného a loňského semifinalistu Marinka Matosevice z Austrálie. Pro dvacetiletého Čecha to bylo druhé vítězství na okruhu ATP.

Plavkyně Silvie Rybářová obsadila druhé místo ve druhém závodu maratonského seriálu Grand Prix. Nejdelší plavecký závod na světě mezi Hernandarias a Paraná v Argentině vyhrála po 88 kilometrech domácí Pilar Geijová v čase 9:27:28. Rybářová dorazila do cíle se ztrátou 20 minut a 39 sekund. O týden dříve česká plavkyně vyhrála první díl seriálu na 57 km mezi městy Santa Fé a Coronda.

Fotbalisté Plzně na soustředění na Kypru porazili třetí tým bulharské ligy Levski Sofia jasně 3:0. O góly se postarali Čišovský, Ďuriš a Wágner. Pražská Slavia zakončila soustředění v Turecku remízou 1:1 s osmým týmem ukrajinské ligy Metalurgem Doněck. Slavii poslal v první půli do vedení Nitrianský. Brno i díky dvěma gólům Markoviče přehrálo Kubaň Krasnodar 4:1.

Počasí:

Má být oblačno až zataženo, ojediněle přeháňky. Teploty 2 až 6 stupňů, na horách kolem -1.