Zprávy

0:00
/
0:00

Prezident Zeman jmenoval dva nové ústavní soudce

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval profesora trestního práva Jana Musila a odborníka na evropské právo Jiřího Zemánka soudci Ústavního soudu. Musil už u soudu působil od roku 2003, Zemánek bude nováčkem. Dvaasedmdesátiletý Musil vedl před svým nástupem k Ústavnímu soudu katedru trestního práva pražské právnické fakulty a také policejní akademii. Odborně se věnuje především kriminalistice a trestnímu právu procesnímu. Jako ústavní soudce v několika sledovaných kauzách zastával odlišný názor od většiny kolegů. Byl například pro zrušení zákona o církevních restitucích či pro úplné zrušení vládních reformních balíčků. Třiašedesátiletý Zemánek vyučuje na katedře evropského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. V letech 1998 až 2006 byl členem Legislativní rady vlády a podílel se na přípravě vstupu ČR do Evropské unie. Mezi ústavními soudci vystřídá dalšího bývalého člena legislativní rady Jiřího Nykodýma, jehož mandát skončil v prosinci.

Zeman v úterý jmenuje 12 rektorů vysokých škol

Prezident Miloš Zeman v úterý jmenuje 12 rektorů vysokých škol, mandát jim začne od února. U pěti rektorů jde o druhé funkční období, sedm rektorů je nových.Dekret podepsaný prezidentem by měli převzít například budoucí nejvyšší zástupce Univerzity Karlovy, ČVUT i brněnského VUT, olomoucké Univerzity Palackého či Akademie výtvarných umění. Rektoři se s hlavou státu dostali do sporu kvůli kauze literáta Martina C. Putny, kterého loni na jaře Zeman nechtěl jmenovat profesorem. To akademici kritizovali, někteří kvůli tomu nepřijeli na jmenovací ceremoniál, z něhož byl Putna vyloučen. Zeman pak při oslavách státního svátku 28. října nepozval dva rektory, kteří se s ním dostali do sporu, a to Mikuláše Beka z brněnské Masarykovy univerzity a Libora Grubhoffera z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. To ostatní rektory pobouřilo, a na slavnost proto také nepřijeli. Tajemnice České konference rektorů Marie Fojtíková ale řekla, že tentokrát by se na Hrad měli dostavit všichni akademici.

Zeman se s rektory nedohodl o jmenování profesorů

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jednal s rektory českých vysokých škol o novele vysokoškolského zákona, hlavním tématem byl způsob jmenování profesorů. K žádné dohodě ale nedošlo, na titul přitom čeká zhruba osm desítek kandidátů. Prezident jejich jmenování podmiňuje přijetím novely zákona, která by pravomoc převedla na šéfa Senátu.To ale většina rektorů odmítá. Rektoři prezidentovi navrhli, aby se novela lépe se připravila. Do té doby by se podle nich mělo postupovat podle současného zákona, profesory tedy bude jmenovat prezident. Rektoři chtějí apelovat na poslance, aby takzvanou malou novelu vysokoškolského zákona odmítli. Prezident dnes sice argumentům rektorů neustoupil, dialog mezi ním a rektory ale bude pokračovat.

Prezident Zeman v únoru navštíví Jihočeský kraj

Prezident Miloš Zeman navštíví 17. až 19. února Jihočeský kraj. Detailnější program jeho pobytu v regionu zatím není známý. Zeman měl jižní Čechy navštívit loni v listopadu, ale vzhledem k jeho zranění nakonec musel plánovanou akci odložit. ČTK o návštěvě informoval Radek Šíma z kanceláře hejtmana Jihočeského kraje. Prezident po rekonvalescenci obnovil své výjezdové aktivity. V minulých dnech navštívil Karlovarský kraj, kde strávil rovněž tři dny. Během nich se vypravil mimo jiné do porcelánky Thun 1794, Jáchymova a Karlových Varů.

TOP 09 se pokusí prosadit zamítnutí služebního zákona

Opoziční TOP 09 a Starostové se pokusí prosadit zamítnutí novely služebního zákona už v úvodním kole sněmovního projednávání. Předseda klubu Miroslav Kalousek označil normu za "lex Babiš". Svolání mimořádné schůze dolní komory, která začne v úterý, pokládá Kalousek za účelové. Projednání služebního zákona v prvním čtení je podmínkou prezidenta Miloše Zemana pro jmenování nové vlády ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Podle Kalouska je podmínka právně nesmyslná, protože předpisy budou i tak vyžadovat po ministrech čisté lustrační osvědčení. Osvědčení nemá kandidát na vicepremiéra a ministra financí, šéf hnutí ANO Andrej Babiš. "Tím, že zákon projde do druhého čtení, se nemění vůbec nic. Ta podmínka tedy není nic jiného, než cynické opovrhování právním řádem," prohlásil Kalousek. To, že je Sněmovna ochotna na ni přistoupit, pokládá za ponižující a nedůstojné.

Babiš končí ve vedení své firmy Agrofert

Miliardář a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který by se měl stát vicepremiérem a ministrem financí, končí v managementu své společnosti Agrofert. Informoval o tom na Facebooku. Chce zůstat jen v Nadaci Agrofert, která se věnuje charitě. "Mé jméno musí zmizet ze všemožných rejstříků, zbavuji se podpisových práv, členství v představenstvech a dozorčích radách. Chci zůstat jen v dozorčí radě Nadace Agrofert, která přispívá na charitativní projekty, což mi snad už nikdo jako střet zájmů vyčítat nebude," uvedl ve svém blogu. Již v listopadu Babiš uvedl, že v případě jeho vstupu do vlády by se předsedou představenstva mateřské firmy Agrofert stal šéf valašskomeziříčské chemičky DEZA Zbyněk Průša.

Zástupci ČR a Saska uzavřeli nominaci Krušnohoří na seznam UNESCO

Český ministr kultury Jiří Balvín a saský zemský ministr vnitra Markus Ulbig v Drážďanech podepsali žádost o zařazení Krušnohoří na seznam světového dědictví UNESCO. Udělali tak poslední krok ke společné česko-německé nominaci přeshraničního hornického regionu na prestižní seznam. Ulbig očekává, že světová organizace rozhodne o zařazení Krušnohoří na svůj seznam v roce 2015. Podle Balvína má společný projekt velkou naději na úspěch, protože je perfektně připraven. Zdůraznil, že zařazení Krušnohoří na seznam UNESCO by přispělo ke zvýšení turistického ruchu v regionu. Ulbig ocenil, že návrh zapsat Krušnohoří na seznam UNESCO původně vzešel přímo od obyvatel regionu. "Lidé jsou tomuto projektu nakloněni a spojuje je to jak na české, tak na saské straně hranice," řekl saský ministr. Saská vláda předá v úterý nominační dokumentaci německému ministerstvu zahraničí, které ho do konce ledna dodá do sídla UNESCO v Paříži. Nominace je výsledkem více než desetiletého úsilí. Na seznam světového dědictví by se tak mělo dostat přes 500 objektů na obou stranách Krušných hor, které dokládají více než osmisetletou hornickou tradici v regionu.

Studie: Rozšíření divočiny v NP Šumava je ekonomicky výhodné

Rozšíření divočiny v Národním parku Šumava je ekonomicky výhodné. Vyplývá to z výsledků nové mezinárodní studie prestižní britské konzultační společnosti EFTEC (Economics for the Environment Consultancy), kterou její autoři a ekologové zveřejnili v Praze. Socioekonomické aspekty doposud nebyly posuzovány a měly by podle vědců být argumentem pro lidi, kteří s rozšířením divočiny nesouhlasí. Turismus na Šumavě přináší podle studie ročně téměř dvě miliardy korun. Celkový ekonomický přínos parku ale podle odhadů dosahuje ročně až 44 miliard korun. Do nich jsou zahrnuty ekosystémové služby, jako je například zadržování vody a zlepšování její kvality nebo regulace klimatu a ukládání uhlíku. Jde o hodnoty, které se obvykle fyzicky nevyčíslují, ale jejich hodnota pro společnost je nesporná a podceňovaná. Výsledky studie ukazují, že pokud by se přijal návrh ministerského zákona, snížil by hodnotu parku jako populární oblasti s divokou přírodou a poškodil rozvoj ekoturismus.

V ČR se uskuteční zkoušky systému Galileo proti rušení

V České republice se bude testovat odolnost systému Galileo proti rušení. Zkoušky se uskuteční v jednom z vojenských výcvikových prostorů. Uvedl to mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Se záměrem Evropské agentury pro globální navigační satelitní systémy se ve středu seznámí vláda v demisi. Agentura, která sídlí v Praze, provedením testů pověřila Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Ten ke spolupráci oslovil ministerstvo obrany. Důvodem je skutečnost, že armáda disponuje vhodnými rušícími zařízeními a vojenskými výcvikovými prostory, kde lze zařízení navigačního systému Galileo testovat. Systém Galileo má být ekvivalentem amerického systému GPS. Proti GPS má být evropský systém daleko přesnější.

Sporná práce politika CSU z Prahy je prý zčásti klasický plagiát

Doktorská práce generálního tajemníka bavorské vládní Křesťanskosociální unie (CSU) Andrease Scheuera, za kterou na Univerzitě Karlově získal takzvaný malý doktorát, je minimálně zčásti klasickým plagiátem. Nedělníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) to řekl německý ombudsman pro vědu Wolfgang Löwer. Sporná práce by podle něj měla být přezkoumána a profesor práv z Bonnu očekává, že tak Univerzita Karlova učiní. Za německy psanou práci s názvem Politická komunikace CSU v systému Bavorska získal Scheuer v roce 2004 v Praze titul PhDr. Před svým jménem začal uvádět zkratku Dr., ačkoli český malý doktorát jako plnohodnotný doktorský titul uznávají v Německu jen dvě spolkové země, a to Berlín a Bavorsko. Když tato skutečnost vyšla minulý týden najevo, Scheuer se používání titulu Dr. vzdal. Rigorózní práce podle německého tisku vykazuje i formální nedostatky. Scheuer prý do ní převzal dlouhé pasáže z textu, který vydala Spolková centrála pro politické vzdělávání ve spolupráci s Münsterskou univerzitou, aniž by řádně uvedl zdroj. Právě tyto pasáže označil Löwer za klasický plagiát. Dosud nejvýše postavenou obětí plagiátorských afér v Evropě je bývalý maďarský prezident Pál Schmitt, který z funkce odstoupil předloni v dubnu, když mu domovská Semmelweisova univerzita odebrala doktorský titul.

Kriminalita v ČR vzrostla o sedm procent, může za to i amnestie

V České republice vzrostla meziročně kriminalita téměř o sedm procent. Jednou z příčin nárůstu je i amnestie exprezidenta Václava Klause. Od začátku loňského roku, kdy byla vyhlášena, již policie stíhá 40 procent z celkem 6300 propuštěných vězňů. Loni policisté evidovali přes 325.000 trestných činů, objasněnost se pohybovala kolem 43 procent. Jde o čtvrtý nejnižší počet zjištěných deliktů za posledních 20 let, informoval náměstek policejního prezidenta Václav Kučera. Podle něho se kriminalistům loni podařilo zajistit pachatelům majetek a peníze v hodnotě 8,5 miliardy, což je o 40 procent více než o rok dříve. Největší nárůst policisté zaznamenali u majetkových deliktů, které činí přes 60 procent celkové kriminality. Vyšší počet deliktů však policisté evidovali i u loupeží, hospodářské trestné činnosti nebo drogových trestných činů. Počet odhalených drogových deliktů narostl o více než čtvrtinu.

Barták u soudu popřel vinu v kauze nákupu Tater

Exministr obrany Martin Barták u pražského městského soudu popřel vinu v kauze údajné korupce při nákupu vozů Tatra pro českou armádu. Obžalobu označil mimo jiné za naprostý nesmysl a účelově vystavěnou konstrukci. Zároveň odmítl odpovídat na otázky předsedy senátu ohledně svých současných příjmů, což zdůvodnil přítomností novinářů v soudní síni. Za přijímání úplatku mu v případě prokázání viny hrozí až 12 let vězení. Obžaloba tvrdí, že Barták se ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany snažil ovlivňovat průběh zakázky při dodávce několika stovek terénních aut Tatra pro českou armádu. V únoru 2008 prý Barták při služební návštěvě USA neúspěšně požadoval po předsedovi dozorčí rady automobilky Tatra Williamu Cabanissovi úplatek ve výši pěti milionů dolarů (tehdy přes 80 milionů korun). Penězi si firma měla zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem obrany. Cabaniss a tehdejší manažer firmy Duncan Sellars údajně na Bartákův návrh nepřistoupili a z jednání odešli. Společně s Bartákem čelí obžalobě i majitel zbrojařské firmy MPI Group Michal Smrž. Údajně se snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv a kontakty na představitele českého ministerstva obrany i vlády. V lednu 2008 prý sliboval například zajištění osobního setkání s premiérem, a to nejprve za 100 milionů korun, později za 20 milionů.

Soud v hlavní větvi metanolové kauzy začne zřejmě v březnu ve Zlíně

Soudní líčení v hlavní, takzvané zlínské větvi metanolové kauzy, začne pravděpodobně v březnu v budově krajského soudu ve Zlíně. V jednací síni nebude všech 31 obžalovaných, některé případy hodlá senát delegovat na okresní soudy v Čechách i na Moravě. Vrchní soud pak bude zřejmě rozhodovat o tom, zda další obžalované převezme Krajský soud v Ostravě. Řekl to zlínský soudce Radomír Koudela, který má věc na starost. Ve vazbě jsou údajný hlavní míchač otráveného alkoholu Slovák Rudolf Fian s bydlištěm na Karvinsku, jeho komplic, majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela, a údajný hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula ze Zlínska. Kromě nich jsou pro úmyslné obecné ohrožení na svobodě stíháni další čtyři lidé. Všem hrozí 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí. Ostatní jsou obžalováni z ohrožování zdraví závadnými potravinami také v úmyslné formě. Metanolová aféra začala předloni 3. září a vyžádala si pět desítek životů. Lidé obvinění v hlavní větvi kauzy z nich mají podle obžaloby na svědomí 38. Kromě zemřelých dalším desítkám obětí metanol poškodil zdraví, mnohým trvale. Původní namíchaná směs mohla podle státního zástupce zabít až 158.000 lidí.

Soud v JAR s pěticí spojovanou s vraždami pro Krejčíře odročen

Soud v Johannesburgu odročil projednávání případu tří mužů a dvou žen, kteří jsou podezřelí z přípravy vraždy dvou detektivů vyšetřujících aktivity zatčeného českého podnikatele Radovana Krejčíře. Další stání se uskuteční 18. února. Na Twitteru o tom informovali jihoafričtí novináři. Obě ženy podle nich 31. ledna předstoupí před soud s žádostí o propuštění na kauci. O odložení jednání požádal prokurátor, aby policie dostala více času k vyšetření případu. Pětice je podezřelá z podílu na údajně chystaných vraždách elitního detektiva Nkosany "Zabijáka" Ximby, který loni v listopadu zatkl Krejčíře, a soukromého vyšetřovatele Paula O'Sullivana, jenž Krejčířovy aktivity v JAR dlouhodobě sleduje. Jihoafrická policie doposud nepotvrdila, že za údajně plánovanými útoky stál český podnikatel. Tvrdí pouze, že zatčení na něj mají vazby. Jihoafrický tisk ale za nimi vidí právě českého uprchlíka.

Žena obviněná z pokusu o vraždu své dcery je ve vazbě

Matka obviněná z pokusu o vraždu dcery, které podle policie dala do jogurtu Fridex, bude převezena do vazby. Rozhodl o tom soud v Českých Budějovicích. Dvaadvacetileté ženě hrozí až výjimečný trest. Kriminalisté matku obvinil z pokusu o vraždu v sobotu večer. Tragédie se měla stát v pátek večer. Asi tříletá dívka skončila se zraněním vnitřních orgánů v nemocnici v pražském Motole. Její stav je vážný. Žena, která pochází z Českobudějovicka, se policii k pokusu o vraždu přiznala. Policie vyloučila, že by se na pokusu vraždy dcery jakkoli podílel její otec. Sám jogurt se směsí ochutnal a skončil v českobudějovické nemocnici, nejprve ale přivolal pro dceru záchrannou službu. Obdobný případ se odehrál v roce 2010, kdy se v Nejdku na Karlovarsku pokusila sedmadvacetiletá matka otrávit svou pětiletou dceru jedovatým Fridexem. Dívka nakonec přežila bez následků na zdraví, její matka ve vězení stráví 17 let.

Policie má podezřelého z loupeže ve Velkých Popovicích

Policie dopadla jednoho z mužů, kteří podle kriminalistů před rokem ve Velkých Popovicích u Prahy přepadli dodávku s penězi. Informoval o tom server Týden.cz. Mluvčí středočeské policie Pavel Truxa pouze řekl, že policisté v souvislosti s případem stíhají zhruba od listopadu jednoho muže. Lupiči loni 21. ledna přepadli poblíž popovického pivovaru dodávku Volkswagen společnosti G4S. Odcizili údajně přes dva miliony korun, jeden člověk byl při incidentu lehce zraněn. Podle Týdne.cz je obviněným muž z Prahy, který byl v minulosti už trestně stíhán. K činu se nedoznal, stíhán je na svobodě.

Objem bankovních úvěrů stoupl v listopadu na 2,5 bilionu Kč

Objem bankovních úvěrů stoupl ke konci listopadu meziročně o sedm procent na více než 2,5 bilionu korun. Objem úvěrů podnikům stoupl o čtyři procenta, úvěry poskytnuté obyvatelstvu o 4,5 procenta, z toho spotřebitelské úvěry o 1,3 procenta a úvěry na bydlení o 5,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které poskytla Česká bankovní asociace. Po očištění o vliv slabšího kurzu koruny kvůli devizovým intervencím ČNB vzrostl objem úvěrů podnikům podle ČBA o 2,8 procenta, a to na 870 miliard korun. U úvěrů domácnostem se podle ČBA začíná potvrzovat trend mírného oživování v segmentu spotřebitelských úvěrů. Nadále ovšem k růstu nejvíce přispívají hypoteční úvěry. Ty stouply meziročně o 6,6 procenta. Průměrná úroková sazba u kontokorentů, revolvingových úvěrů a pohledávek z karet u nefinančních podniků klesla na 2,56 procenta. Naopak u ostatních úvěrů podnikům vzrostla průměrná sazba na 2,15 procenta. Průměrné úrokové sazby z nově uzavřených úvěrů domácnostem mírně vzrostly, u úvěrů na spotřebu na 14,39 procenta a u úvěrů na nákup bytových nemovitostí nepatrně na 3,42 procenta.

HN: Telefónica a Vodafone propustí zhruba desetinu zaměstnanců

Tuzemští telekomunikační operátoři Telefónica a Vodafone se v rámci úspor v prvních měsících letoška zbaví přibližně desetiny zaměstnanců. O práci tak celkem přijde přibližně 700 lidí. Největší z operátorů T-Mobile propustí desítky zaměstnanců. Napsaly to Hospodářské noviny (HN). Připomněly, že operátorům dlouhodobě klesají výnosy a letos je čekají miliardové investice do mobilních sítí nové generace. T-Mobile loni opustilo 300 lidí, Telefóniku přesně před rokem šest stovek a nynějších pět set má být součástí již dříve schválených úspor. Podle informací HN však může počet propuštěných stoupnout po převzetí Telefóniky finanční skupinou PPF miliardáře Petra Kellnera. Její mluvčí Radek Stavěl odmítl informaci komentovat.

Zemřel dlouholetý redaktor Svobodné Evropy Milan Schulz

Ve věku 83 let zemřel v Mnichově český novinář a spisovatel Milan Schulz. Oznámil to Český rozhlas. Schulz v letech 1970-1994 pracoval jako komentátor, moderátor a redaktor v Rádiu Svobodná Evropa v Mnichově. Po přestěhování stanice do Prahy zde pracoval až do roku 1996, poté s ní spolupracoval jako volný autor. V České televizi po listopadu 1989 moderoval se svým synem Martinem Schulzem publicistický pořad Sněží. Dramatik, prozaik, básník, literární kritik a publicista Milan Schulz se narodil 6. dubna 1930. Za okupace byl nucen z rasových důvodů přerušit studium gymnázia v Praze. Středoškolské vzdělání dokončil po válce na Benešově gymnáziu v roce 1949. Poté studoval češtinu a ruštinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a po ukončení studia pracoval v redakci Literárních novin. V letech 1959-1965 byl externím dramaturgem divadla Semafor a v letech 1968 a 1969 redaktorem Literárních listů a Listů. V r. 1969 emigroval do Německa a natrvalo se usadil v Mnichově. Pracoval tu v českém vysílání rozhlasové stanice Svobodná Evropa.

Veletržní palác vystavuje kresby architekta Feuersteina

Kresby architekta, malíře a scénografa Bedřicha Feuersteina (1892 až 1936) vystavuje nový grafický kabinet ve Veletržním paláci. Výstava Možnosti architektonické kresby potrvá do 20. dubna. Feuerstein architekturu studoval postupně na několika školách. V roce 1912 se zapsal k Jože Plečnikovi na pražskou Uměleckoprůmyslovou školu, byl také posluchačem techniky a nakonec i AVU ve škole Jana Kotěry. Byl mimo jiné jedním ze zakladatelů moderní české scénografie, od roku 1920 pracoval jako scénograf Národního divadla v Praze. V roce 1924 odjel do Paříže, kde pracoval v projekční kanceláři architekta Augusta Perreta. V roce 1926 odcestoval do Japonska, kde realizoval řadu projektů s Antonínem Raymondem. V roce 1930 se vrátil do Čech, podílel se na filmech Vladislava Vančury a znovu se věnoval scénografii, zejména v Osvobozeném divadle. Ve svých 38 letech dobrovolně ukončil svůj život. V Čechách stihl realizovat pouze dvě stavby.

Plzeňská filharmonie podpoří město kultury

Tři stěžejní projekty připravuje Plzeňská filharmonie pro rok 2015, kdy se Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury. Originální budou nejen témata a jejich pojetí, ale také prostory, v nichž se koncerty odehrají. Jde o prostranství v industriálních objektech, ale například i o místo pod širým nebem. Uvedla to ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová. Prvním projektem je Camera Machine. Pod tento multimediální a multižánrový projekt se jako skladatel podepsal Roman Zdeněk Novák, Čechoněmec žijící v Mnichově. Koncert proběhne v prostorách interaktivního muzea Techmania Science Center, Plzeňského Prazdroje nebo bývalé Škodovky. Další připravovaná akce představí v roce 2015 Vodní hudbu barokního skladatele Georga Friedricha Händela a hudbu mladého českého skladatele Petra Wajsara, jenž se pohybuje na pomezí žánrů. Třetím stěžejním tématem pro příští rok bude projekt nazvaný Umělec a totalita, který Plzeňská filharmonie připravuje ve spolupráci s Českým nonetem. Zazní skladby, jež byly vynášeny na smotcích z koncentračních táborů a vznikaly za tíživých situací.

V Lošticích otevřou novou expozici o pravěké stravě

Pravěká hostina se stala hlavním tématem chystané výstavy v Lošticích na Šumpersku. Pracovníci muzea na ní chtějí představit způsoby zpracování potravin a přípravu pokrmů od paleolitu až po příchod Slovanů na naše území. Výstavu budou doprovázet nejen nalezené předměty, které lidé v tehdejší "kuchyni" využívali, ale i suroviny a rostliny. Expozice bude v Památníku Adolfa Kašpara otevřena ve čtvrtek. Uvedl to autor výstavy archeolog Jakub Halama. Expozice zahrnuje archeologické sbírky týkají se vaření, pravěké nádoby, kamenné pravěké mlýnky, cepy ke sklízení obilí i kamenné pazourky sloužící ke zpracování potravy. Na výstavě budou i archeologické nálezy z regionu, jako je autentická rekonstrukce potravinové pece z mladší doby kamenné. Chybět nebude botanická část včetně ukázky rostlin, které se zpracovávaly a používaly při přípravě pokrmů. Lidé uvidí i dnes neexistující odrůdy obilovin, které se nacházejí už jen v pěstitelských ústavech. Představu o tehdejší kuchyni doprovázejí i keramické nádoby, takzvané zásobnice, které sloužily k uchovávání potravin. Expozice bude v loštickém památníku otevřena do 24. dubna.

Ze sportu:

Tenista Tomáš Berdych si počtvrté za sebou zahraje čtvrtfinále grandslamového Australian Open. Sedmý nasazený hráč se mezi nejlepší osmičku dostal po suverénní výhře ve 4. kole nad Jihoafričanem Kevinem Andersonem 6:2, 6:2 a 6:3. O první semifinále v Melbourne bude osmadvacetiletý Berdych hrát proti světové trojce Davidu Ferrerovi ze Španělska.

Osmnáctinásobná grandslamová vítězka dvouhry Martina Navrátilová by se ráda stala trenérkou. Bývalá světová jednička během Australian Open v Melbourne řekla, že pro hráče ze špičky může být přínosem. Novou svěřenkyní Navrátilové ale nebude česká jednička Petra Kvitová. Současnou světovou šestku dlouhodobě připravuje kouč David Kotyza, pod jehož vedením vyhrála v roce 2011 Wimbledon, a nově pracuje na kondici s Markem Všetíčkem.

Fotbalista Dukly Praha Petr Malý, který zkolaboval v sobotní Tipsport lize s Táborskem, byl propuštěn z nemocnice. Jeho testy byly negativní.

Hokejový útočník Ondřej Palát se v nedělním zápase zasloužil gólem a dvěma asistencemi o výhru Tampy na ledě Caroliny 5:3. Dvaadvacetiletý reprezentant, který nechybí v nominaci na olympijské hry v Soči, tak poprvé zaznamenal v jednom utkání NHL tři body.

Brankář Jakub Kovář vychytal v KHL potřetí za sebou čisté konto. Na vítězství hokejistů Jekatěrinburgu 2:0 nad Záhřebem se podílel 32 zákroky.

Snowboardistka Šárka Pančochová skončila čtvrtá ve slopestylu Světového poháru v kanadském Stonehamu. Ze stupňů vítězů odsunula českou naději pro olympijské hry v Soči Novozélanďanka Christy Priorová, které skvěle vyšla druhá finálová jízda a závod vyhrála.

Česká lyžařka v boulích Nikola Sudová obsadila v kanadském Val St. Come dvanácté místo v posledním závodě Světového poháru před olympijskými hrami. Jednatřicetiletá reprezentantka neprošla v generálce na Soči do šestičlenného superfinále a jejím maximem v této sezoně zůstala šestá příčka z Deer Valley z minulého týdne.

Golfistka Klára Spilkvá zahájí čtvrtou sezonu na okruhu LET začátkem března v Číně a v Maroku. Uvažovala, že by už na přelomu ledna a února hrála na Novém Zélandu a v Austrálii, ale na jižní polokouli nepojede. Soustředí se na turnaj v čínském Mission Hills, kde se jí v posledních dvou letech dařilo. Turnaj v Číně se hraje 6. až 9. března. Závěrečnou přípravu před vstupem do sezony devatenáctiletá Spilková absolvuje tradičně v Dubaji. Z turnaje v Číně se přesune do marockého Agadiru, kde loni skončila osmá a v roce 2011 sedmá. Lalla Meryem Cup se uskuteční 13. až 16. března.

Počasí:

Převážně zataženo, na většině území déšť, během dne sněžení. Nejvyšší teploty 0 až 5 °C, na horách kolem 1 stupně. Foukat bude severozápadní až severní vítr.