Zprávy

0:00
/
0:00

Před 45 lety se v Praze upálil student Jan Palach

Necelý půlrok po okupaci Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy se 16. ledna 1969 na Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil student pražské filozofické fakulty Jan Palach. "Na protest proti všemu, co se tady děje. Proti nesvobodě slova a tisku. Říkejte to všem," popsal svou motivaci v nemocnici, kam byl převezen s těžkými popáleninami. Neobvyklým činem chtěl Palach vyburcovat veřejnost, která po původním srpnovém vzepětí začala propadat do letargie a smířlivosti s nastupujícím vývojem. V dopise, který zanechal, naléhal na to, aby byly učiněny kroky na záchranu posledních zbytků demokracie. Palachovo sebeobětování, ke kterému se chystal řadu měsíců, zvedlo vlnu odporu, ovšem jen dočasnou. Na Václavském a Staroměstském náměstí se konaly mítinky, na nichž lidé vyjadřovali podporu jeho poselství. Budoucí normalizátoři ve vedení komunistické strany ale naopak hovořili o zneužití Palachova protestu "antisocialistickými silami".Jan Palach zemřel 19. ledna 1969 ve dvaceti letech a jeho pohřeb v Praze o šest dní později se stal velkou manifestací za svobodu a demokracii.

Sobotka se v pátek stane premiérem, Zeman ho jmenuje na Hradě

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se v pátek stane premiérem. Do funkce ho odpoledne na Pražském hradě jmenuje prezident Miloš Zeman. Česká republika tak bude mít dva premiéry, neboť dosluhujícímu úřednickému kabinetu šéfuje nestraník Jiří Rusnok. Vláda v demisi bude zemi řídit do jmenování nového koaličního kabinetu. Zeman by Sobotkovu vládu měl jmenovat do konce měsíce. Prezident učiní Sobotku premiérem 83 dní po podzimních sněmovních volbách. Jedná se o nejdelší dobu v historii České republiky, která od hlasování občanů do jmenování ministerského předsedy uplynula. Poté, co se Sobotka stane předsedou vznikající vlády, se chce Zeman osobně setkat se všemi kandidáty na ministry. Dopředu avizoval, že k některým z nich má výhrady. Připomínky měl zejména k sociálním demokratům Milanu Chovancovi a Janu Mládkovi.

Ministerstvo práce povede žena, Sobotka vybírá z pěti kandidátek

Předseda ČSSD a budoucí premiér Bohuslav Sobotka potvrdil, že ministerstvo práce a sociálních věcí povede v nové vládě žena. Vybírá z pěti možných kandidátek a nominantku zveřejní v pátek. Sobotka se ve čtvrtek setkal s náměstkyněmi olomouckého a jihočeského hejtmana Yvonou Kubjátovou a Ivanou Stráskou a se stranickou stínovou mluvčí pro lidská práva a rodinu Michaelou Marksovou Tominovou. Už ve středu se Sobotka sešel se zlínskou radní Taťánou Valentovou Nersesjan a bývalou středočeskou radní Zuzanou Jentschke Stöcklovou. Stráská po schůzce se Sobotkou řekla, že nabídku na ministryni práce dostala. Není si zatím jistá, jestli jí přijme.

V Senátu se sešli zástupci ČSSD a ANO k církevním restitucím

V Senátu se sešli zástupci ČSSD a ANO v čele s místopředsedy Alenou Gajdůškovou a Martinem Stropnickým, aby jednali o konkrétních požadavcích vůči církevním restitucím. Obě strany usilují například o možné snížení finančních náhrad, které mají církve dostat za nevydaný majetek, nebo inflační doložky k těmto náhradám. Zhruba dvouhodinová schůzka je určitou přípravou před dalším jednáním se zástupci církví. Jejich předmětem bude i to, na jaký účel peníze půjdou. Katolická církev už oznámila, že peníze vloží do investičního, rezervního a solidárního fondu. Rezervní fond má sloužit diecézím pro nenadálé situace, prostřednictvím solidárního fondu mají bohatší diecéze pomáhat těm chudším.

ODS si o víkendu zvolí nového předsedu, favoritem je Fiala

Občanská demokratická strana si o víkendu na kongresu v Olomouci zvolí nové vedení. Favoritem na předsedu strany je bývalý ministr školství Petr Fiala, který dostal nominaci na většině krajských sněmů. Utká se pravděpodobně s europoslancem Edvardem Kožušníkem, kterého na předsedu nominoval jeho domovský Liberecký kraj. Kandidaturu před časem ohlásila i dosavadní místopředsedsedkyně Miroslava Němcová. Úřadující předseda ODS Martin Kuba na žádné posty ve vedení kandidovat nebude. Delegáti kongresu, který se symbolicky odehraje v Olomouci, tedy v místě, kde byla ODS v roce 1991 založena, by mohli jednat také o změně stanov. Dvoudenní kongres je kongresem mimořádným. Svolán byl po loňské rezignaci bývalého předsedy Petra Nečase a propadu strany ve sněmovních volbách.

Remek předal v Kremlu pověřovací listiny, Česko má v Moskvě velvyslance

Nový český velvyslanec v Moskvě Vladimír Remek v Kremlu předal do rukou prezidenta Vladimira Putina pověřovací listiny, a tím se oficiálně ujal funkce. V Rusku chyběl český velvyslanec zhruba rok. První a zatím poslední český kosmonaut, který byl donedávna poslancem KSČM v Evropském parlamentu, dostal od hostitelské země souhlas působit jako velvyslanec koncem loňského října. O Remkově jmenování na diplomatický post do Ruska hovořil prezident Miloš Zeman už krátce po svém zvolení hlavou státu. Možnost vyslat Remka jako českého velvyslance tehdy nevyloučil ani bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Předseda TOP 09 se ale později dostal se Zemanem do ostrého kompetenčního sporu ohledně obsazování velvyslaneckých míst. Cesta ke jmenování Remka ambasadorem v Rusku se tak odblokovala až s červencovým nástupem nové vlády premiéra Jiřího Rusnoka.

Palestinci: Zbraně na ambasádě byly darem od tehdejší ČSSR

Zbraně nalezené na palestinské ambasádě v Praze byly prý darem od představitelů tehdejší ČSSR. Palestinci to uvedli v prohlášení zaslaném pražské policii. Na ambasádě v Suchdole bylo po výbuchu trezoru, při němž zemřel velvyslanec Džamál Muhammad Džamál, nalezeno dvanáct zbraní z osmdesátých let. Policie nyní zahájila balistické zkoumání, které má vyloučit, že byl se zbraněmi na území ČR spáchám trestný čin. Potrvá několik týdnů, informoval mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. V prohlášení ovšem Palestinci podle Hulana vylučují, že by zbraně byly v minulosti jakkoliv použity, nebo že by s nimi bylo vůbec manipulováno mimo trezor, ve kterém byly po celou dobu uloženy. České ministerstvo zahraničních věcí již dříve uvedlo, že držení zbraní na ambasádě považuje za porušení zákona.

Evropská komise povolila převzetí české Telefóniky skupinou PPF

Evropská komise dala zelenou koupi společnosti Telefónica Czech Republic investiční skupinou PPF. Oznámila to tisková služba komise. Skupina Petra Kellnera podepsala smlouvu s Telefónikou o koupi 65,9 procenta společnosti za 63,6 miliardy Kč počátkem listopadu, akvizice zahrnuje také stoprocentní podíl ve slovenské Telefónice. Komise obchod posuzovala ve zjednodušené proceduře od loňského prosince. Došla k závěru, že transakce nepředstavuje riziko z hlediska omezení hospodářské soutěže, aktivity Telefóniky a PPF se dosud nepřekrývaly.

ČRo: Česká Hospodářská komora se prý dostala k penězům EU podvodem

Česká Hospodářská komora podle Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) zfalšovala údaje, na jejichž základě uspěla v projektu na čerpání peněz z evropských fondů. Uvedl to Český rozhlas (ČRo) s odvoláním na důvěryhodné zdroje. Komora podle jednoho ze svých představitelů proti výsledkům vyšetřování podala odpor, nicméně podle ČRo její šéf falšování přiznal. Jednalo se o projekt kontroly čerpání peněz z Operačního programu Podnikání a inovace. Hospodářská komora podle OLAF například zfalšovala podpisy některých lidí, o nichž tvrdila, že pro ni budou jako odborníci na eurofondy pracovat. Navíc předložila i jejich falešná čestná prohlášení, uvedl ČRo. Tito lidé ve skutečnosti nevěděli, že je komora do své dokumentace zařadila. OLAF nechtěl závěry vyšetřování komentovat.

MZe odmítne požadavek Kanaďanů na odškodnění kvůli dovozu masa

Ministerstvo zemědělství (MZe) odmítne požadavek kanadské potravinářské firmy Ronald A. Chisholm na odškodnění ve výši bezmála 300 milionů korun. Kanadský výrobce chce po Česku náhradu ve výši přes 10 milionů eur kvůli zákazu dovozu hovězího masa původem z Brazílie a Uruguaye. Zákaz přijímat hovězí maso z Brazílie a Uruquaye dostal v roce 2007 tuzemský dovozce, firma Mrazírny Plzeň- Dýšina, od krajské veterinární správy. Po čtyřletých tahanicích u Státní veterinární správy a u soudu bylo původní rozhodnutí zrušeno. Kanaďané nyní tvrdí, že jim kvůli zákazu dodávat maso do Čech vznikla škoda ve stovkách milionů, kterou chce s odvoláním na mezinárodní dohody o ochraně investic vymáhat na České republice, konkrétně na ministerstvu zemědělství.

Zájem o stavební spoření loni rostl u úvěrů i smluv

Stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 44,7 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o dvě procenta. Vyplývá to z výsledků spořitelen. Větší byl loni zájem rovněž o nové smlouvy o stavebním spoření. Podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen lze očekávat podobný vývoj i v letošním roce. Celkově loni stavební spořitelny uzavřely přes 611.000 nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílové částky. O rok dříve to bylo 580.000. Růst zájmu o smlouvy zaznamenaly tři z pěti spořitelen, pokles zaznamenala Raiffeisen stavební spořitelna a Wüstenrot. Loni spořitelnám v úhrnu stoupla i cílová částka u nových smluv, a to na 208 miliard korun. Zájem o stavební spoření v předchozích letech ovlivňovaly diskuze o budoucnosti stavebního spoření a legislativních změnách.

Bombardier nahradí popraskané rámy pražského metra

Společnost Bombardier dodá pražskému dopravnímu podniku 35 nových a konstrukčně upravených rámů podvozků pro soupravy metra M1. Dohodly se na tom obě strany, uvedla Česká televize. Podvozky v minulosti praskaly a podnik je reklamoval. Do konce roku se do provozu vrátí tři soupravy metra, které byly dlouhodobě odstavené. Dopravní podnik od Siemensu koupil 53 souprav za zhruba 11 miliard korun. Stěžoval si ale na vadné rámy podvozků. Praskliny se objevily po ujetí zhruba 500.000 až 600.000 kilometrů. Siemens už dříve uvedl, že odpovědnost za vady na rámech nese Bombardier.

Protikorupční policie odpoledne ukončila zásah v EGAP

Protikorupční policie po dvou dnech ukončila zásah v pražském sídle Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). V budově policisté zasahovali od středečních šesti hodin ráno, vyžádali si materiály k obchodním případům z let 2005 až 2011. V České exportní bance (ČEB), kde policie zasahovala také, podle informací ČTK policejní akce ještě pokračuje. Policejní zásah se týká i některých dříve medializovaných kauz, například financování výstavby skláren v Rusku. Zaměstnanci dnes na rozdíl od středy mohli do budovy a obě instituce fungují jako za běžného provozu. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej ve středu zásah potvrdil, žádné nové informace však nesdělil.

Policie: Výbuch zabil provozního ředitele firmy Albixon

Středeční výbuch ve firmě Albixon v Osově na Berounsku způsobil nástražný systém, který byl do společnosti doručen již v úterý. Balíček byl adresován provoznímu řediteli společnosti. Policisté pátrají po muži, který výbušný balíček poslal v pondělí z pošty v Praze-Stodůlkách. Uvedl to náměstek krajského policejního ředitele Michal Mazánek. Policisté případ zatím vyšetřují jako obecné ohrožení, za což může pachateli útoku hrozit až výjimečný trest. Výbuch se stal ve středu dopoledne v sídle společnosti Albixon, která patří k předním tuzemským výrobcům bazénů a jejich zastřešení. Kromě mrtvého provozního ředitele firmy si vyžádal také jednu těžce zraněnou ženu. Záchranáři na místě ošetřili také mladého muže, který si stěžoval na zalehlé uši.

Soud poslal do vazby kvůli lihu všech sedm z 15 obviněných lidí

V kauze odhaleného nezdaněného lihu, ve které policisté po úterním zásahu obvinili 15 lidí, poslal soud do vazby sedm osob. Vyhověl tak všem návrhům žalobců. Do vazební věznice zamířili jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga, žena zlínského podnikatele Radka Březiny Stanislava či bývalý šéf společnosti Morávia-Chem Radovan Dalajka. Mezi obviněnými je podle informací ČTK také Tomáš Březina a jeho bratr, hlava údajné lihové mafie Radek Březina. Tomu hrozí nejvyšší trest, až 16 let vězení. Žalobce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství potvrdil, že akce Cela souvisí s daňovou trestnou činností, ale i s nezákonným ovlivňováním svědků, kteří mají svědčit v případu podnikatele Březiny. Toho čeká v jiné kauze příští týden soud v Olomouci.

Rath poprvé nedorazil k soudu; slouží v ordinaci za kolegyni

Projednání kauzy exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného z korupce se poprvé od začátku hlavního líčení konalo bez jeho přítomnosti. Rath sloužil ve své lékařské ordinaci v Hostivici, protože mu onemocněla kolegyně. Povolil mu to soud, kam se ráno dostavil. Soud Ratha loni v listopadu pustil z vazby a exposlanec slíbil, že se bude projednání účastnit. Z hlavního líčení se již dříve dlouhodobě omluvila většina obviněných, což soud umožnil. Docházet by měl Rath, někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její přítel Petr Kott, který pracoval jako náměstek některých krajských nemocnic a v minulosti byl také poslanec a šéf středočeské pobočky VZP. Obžaloba partnery označuje jako organizátory údajné korupce, o které jejich dlouholetý známý Rath prý věděl coby hejtman a prý se s nimi dělil o úplatky.

Czechtourism: Turistický ruch letos mírně poroste

Domácí turistický ruch letos mírně poroste o dvě až tři procenta. Počet návštěvníků v hromadných ubytovacích zařízeních se zvýší na 7,25 milionu. Na veletrzích cestovního ruchu v Brně to řekl generální ředitel státní agentury CzechTourism Rostislav Vondruška. Podle Vondrušky růstový trend stále trvá i přes některé nepříznivé faktory, jako je nepřízeň počasí a ekonomická situace. Česká republika je primárně kulturně poznávací destinací. Lidé do země jezdí za památkami UNESCO, lákají je městské památkové rezervace. Podle Vondrušky jsou ale trhy, které zajímá aktivní dovolená, Rusové do ČR jezdí za lázeňstvím. CzechTourism otevřel novou kancelář například v Hongkongu, plánuje posílení zázemí v Polsku o kancelář ve Vratislavi. Kancelář v Tichomoří má oslovit klienty v širším regionu. Česká republika láká zejména turisty z Německa, Ruska, Polska nebo Itálie.

Ekologové neuspěli s ústavní stížností ve sporu s Hyundai

Sdružení Frank Bold neuspělo s ústavní stížností ve sporu s nošovickou automobilkou Hyundai. Ekologové chtěli žalobou dosáhnout toho, aby továrna vylepšila odlučovače ropných látek, které čistí povrchovou vodu odtékající z areálu. Okresní soud ve Frýdku-Místku ani Krajský soud v Ostravě jim nevyhověl, neuspěli ani v loňském roce u Nejvyššího soudu. Nyní spor definitivně končí. Sdružení se teď soustředí na další spor, který se týká krajinářských úprav a výsadby zeleně v rozlehlém areálu automobilky. Společnost Hyundai se k úpravám zavázala v Deklaraci porozumění, podle ekologů závazku plně nedostála. Nejvyšší soud loni nařídil Okresnímu soudu ve Frýdku-Místku, aby se žalobou, kterou původně odmítl, zabýval znovu. Jednání je nařízeno na duben.

Lékaři v IKEM provedli za 30 let už 938 transplantací srdce

Lékaři v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) provedli už 938 transplantací srdce. Za tři desetiletí, co se tento zákrok dělá, dostalo nový srdeční sval celkem 778 mužů a 160 žen. Sedmnáct pacientů byly děti. Nejmladšímu bylo pět let. Novinářům to řekl přednosta kardiocentra IKEM Jan Pirk. První úspěšná operace nejen v bývalém Československu, ale v celém tehdejším východním bloku se konala 31. ledna 1984. Rok po transplantaci přežívá víc než 90 procent operovaných, pět let tři čtvrtiny a přes deset let zhruba 60 procent příjemců. Na nové srdce čekají pacienti průměrně rok. Nyní je na čekací listině 114 nemocných.

V Česku přibývá stoletých a starších, v lednu jich bylo 1143

V České republice žilo k lednu 1143 stoletých a starších, respektive tolika lidem zmíněného věku Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v lednu vyplatila důchody, a to 954 ženám a 189 mužům. Stoletých a starších přibývá, loni v červnu jich ČSSZ registrovala 850 a v červnu 2010 jich bylo 686. Nejstarší příjemkyně důchodu se narodila v roce 1904 a žije v Moravskoslezském kraji. Každému, kdo se stovky dožije, stát trvale zvýší penzi o 2000 korun a dostane osobní dopis ministra práce a sociálních věcí, uvedla mluvčí správy Jana Buráňová.

Národní galerie dosud nevydala církvím žádné umělecké dílo

Národní galerie (NG) dosud nevydala žádné umělecké dílo, o něž žádají církevní instituce. Zopakovala, že se schyluje k navrácení děl Vyšebrodský cyklus, Puchnerův oltář a dvou obrazů Petra Paula Rubense. Naopak církevní žadatelé zatím podle galerie neprokázali, že by měli nárok na vrácení významných děl Madona Roudnická a Madona z Veveří. Uvedl to Vít Vlnas, pověřený vedením Národní galerie v Praze. Galerie eviduje v současnosti 34 žádostí, je možné, že ještě nějaké přibudou, pokud byly podány například na ministerstvo kultury. Církve nárokují vydání 519 soch, obrazů, grafických listů a kreseb, ovšem galerie zjistila, že podstatnou část artefaktů již církvím stát vydal. Národní galerie zdůrazňuje, že při posuzování žádostí postupuje striktně podle zákona a vydá jen umělecká díla, na něž je nárok žadatelů nesporný. Církev žádá například o Madonu z Veveří, kterou by chtěla farnost Veverská Bítýška, zdá se ale, že nárok nebude mít. Dalším významným dílem, o které žádá farnost Roudnice nad Labem, je takzvaná Roudnická Madona, práce Mistra Třeboňského oltáře z doby po roce 1380. O obraz ale nepožádal patrný původní majitel - kapucínský řád, ale farní úřad v Roudnici nad Labem, který ovšem nedoložil právní kontinuitu s kapucíny.

Veletržní palác NG loni navštívilo rekordních 190 tisíc lidí

Nejnavštěvovanějším objektem Národní galerie (NG) v Praze byl v roce 2013 Veletržní palác se svými Sbírkami moderního a současného umění. Navštívilo ho rekordních 190.285 lidí, což je o 17 procent více než v roce předcházejícím. Prostory Veletržního paláce v loňském roce nabídly více než patnáct výstav a projektů, stálé expozice i doprovodné programy lektorů. "Růst návštěvnosti byl patrný hned v prvních měsících roku, kdy proběhly úspěšné výstavy Theodora Pištěka, Jiřího Koláře a Huga Demartiniho. Do Veletržního paláce přišlo za prvních pět měsíců 80.000 návštěvníků, což bylo zhruba o 20.000 víc než v roce 2012. Zvýšil se i podíl českých návštěvníků v galerii moderního a současného umění," uvedla mluvčí NG Eva Kolerusová. Růst návštěvnosti zaznamenaly také paláce NG na Pražském hradě. Stálé expozice a výstavy pořádané NG v Praze ve vlastních objektech navštívilo v loňském roce celkem 386.272 návštěvníků.

Vojenské manévry v Benešově připomenou sarajevský atentát

Benešov se letos přenese o sto let zpátky do doby sarajevského atentátu, při němž zahynul majitel nedalekého konopišťského panství František Ferdinand d'Este. Kulatému výročí této události budou ve městě po celý rok věnovány výstavy a přednášky. Na přelomu května a června jsou také plánovány velké simulované vojenské manévry nazvané Mým národům, do nichž se zapojí na 250 příznivců vojenské historie nejen z Česka, ale i ze Slovenska, Polska, Slovinska, Německa a Ruska. Uvedla to tajemnice benešovské radnice Miluše Stibůrková. Na organizaci vzpomínkových akcí se podle ní podílí také konopišťský zámek a regionální muzea a spolky. Sarajevský atentát, při němž v roce 1914 v bosenské metropoli zahynul jak následník rakouského trůnu, tak jeho manželka, vévodkyně Žofie z Hohenbergu, se stal rozbuškou první světové války. Naplánovala ho skupina srbských nacionalistů a provedl jej Gavrilo Princip, který byl následně vězněn ve vojenské trestnici Terezín, kde také zemřel.

Ve filmu Krasosmutnění se vrátí hrdinové Postřižin

Hrdinové legendárních Postřižin se vrátí v chystaném koprodukčním snímku České televize Krasosmutnění režiséra Jiřího Vejdělka a scenáristy Marka Epsteina. Projekt, který loni prošel dramaturgickým workshopem na karlovarském festivalu, natočí producent Tomáš Hoffman ze společnosti Infinity. Krasosmutnění je druhým dílem vzpomínkové trilogie Bohumila Hrabala Městečko u vody, kterou na filmových plátnech proslavil první díl Postřižiny režiséra Jiřího Menzela. K dějišti z prostředí pivovaru se vrací i Krasosmutnění. Příběh je však časově posunut do mnohem složitějších 30. let. Diváci se mají setkat s krásnou Maryškou, která je nadšenou divadelní ochotnicí, stárnoucím Pepinem, cholerickým otčímem Francinen i desetiletým Bouhouškem (Hrabalem), z jehož pohledu je příběh vyprávěn.

Zlínské muzeum ukazuje kulturu indiánů a její vliv na Evropany

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo výstavu o životě severoamerických indiánů. Ukazuje také, jak indiánská kultura ovlivnila životy některých lidí ve střední Evropě. K vidění jsou předměty, které lidé vyrábějí po vzoru Indiánů, i fotografie z různých akcí, například táboření nebo tanečních slavností. Výstava nazvaná Všichni jsme příbuzní aneb Inspirace indiánskými kulturami Severní Ameriky potrvá do 20. dubna. Součástí expozice jsou ukázky oděvů, šperků, čelenek i vybavení, které napodobují život indiánů. Návštěvníci si mohou prohlédnout i tradiční domorodé obydlí indiánů, zachyceny jsou příběhy a myšlenky původních obyvatel USA a Kanady. Výstavní předměty zapůjčila muzeu komunita lidí zajímajících se o indiánskou kulturu ve svém volném čase.

Ze sportu:

Oba čeští krasobruslaři budou v sobotních volných jízdách útočit na mistrovství Evropy na medaile. Po pátečním krátkém programu patří Tomáši Vernerovi třetí příčka a Michalu Březinovi s malým odstupem pátá pozice.

Biatlonistka Gabriela Soukalová byla po potížích se zbraní diskvalifikována z dnešního sprintu Světového poháru v Anterselvě a nepostoupila tak do sobotního stíhacího závodu, po kterém přijde o žluté číslo vedoucí ženy seriálu SP. Nejlépe z českých biatlonistek skončila sedmadvacátá Jitka Landová.

Český hokejový brankář Michal Neuvirth zlikvidoval ve středečním utkání NHL na ledě Pittsburghu 33 střel, porážce Washingtonu 3:4 ale nezabránil. Pětadvacetiletý rodák z Ústí nad Labem dostal v brance Capitals teprve druhou příležitost od listopadu loňského roku, když v sobotu vychytal výhru 3:2 nad Torontem.

Hokejisté Lva Praha porazili v Kontinentální lize Admiral Vladivostok 4:1 a uspěli v osmém z posledních devíti zápasů. Tým finského kouče Kariho Jalonena o své čtvrté výhře za sebou rozhodl zejména v přesilových hrách, ve kterých se prosadil dvakrát. Lev si po tříbodovém zisku upevnil třetí místo v Západní konferenci soutěže.

Až v posledních několika hrách potrápila tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová ve 2. kole Australian Open favorizovanou soupeřku. Česká hráčka na centrkurtu v Melbourne Parku prohrála 1:6, 4:6 s obhájkyní titulu Viktorií Azarenkovou. Záhlavová-Strýcová tak počtvrté při své sedmé účasti na Australian Open vypadla ve druhém kole. Jejím maximem je třetí kolo z roku 2011.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha zaznamenaly v Evropské lize už šestou výhru v sezoně, když na hřišti Nového Záhřebu vyhrály jednoznačně 87:49. Mají tak předčasně jistotu postupu do osmifinále. V závěrečných pěti zápasech budou hrát už jen o co nejlepší výchozí pozici. Díky zaváhání Galatasaraye se navíc dostaly do čela skupiny C. Hráčky Brna zdolaly po více než osmi letech poprvé Šoproň a po těsné výhře 71:69 udržely naději na postup.

Basketbalisté Nymburku v Evropském poháru porazili favorizovaného italského mistra Montepaschi Siena 78:75. Velkou zásluhu na tom má Dylan Page, který dal v poslední čtvrtině 15 bodů. Čeští mistři tak napravili úvodní porážku s Maccabi Haifa a zvýšili své naděje na postup ze skupiny do osmifinále. Naopak Siena, která začala sezonu v elitní Eurolize, se dostala s bilancí 0/2 do těžké situace.

Aleš Loprais vybojoval na letošní Rallye Dakar v 10. etapě premiérové vítězství v kategorii kamionů. Se svou tatrou na trati z Iquique do Antofagasty v Chile vyhrál první polovinu měřeného úseku a vedení uhájil i po přejezdu v druhé části erzety. Druhého Rusa Andreje Kardinova na kamazu porazil o 37 sekund. V neoficiálních výsledcích se Loprais posunul na průběžné čtvrté místo.

Lyžařka v boulích Nikola Sudová obsadila v Lake Placid v předposledním závodu před olympijskými hrami 12. místo. V pořadí Světového poháru zůstala třináctá. Ze druhého vítězství v sezoně se radovala Kanaďanka Justine Dufourová-Lapointeová.

Skikrosař Tomáš Kraus obsadil 14. místo v závodě Světového poháru ve Val Thorens, který byl kvůli hustému sněžení a větru předčasně ukončen. Český reprezentant postoupil do čtvrtfinále, pak ale začaly být podmínky ve francouzském lyžařském středisku natolik neregulérní, že se jury rozhodla další jízdy odvolat a konečné pořadí stanovila na základě časů z kvalifikace.

Automobilový jezdec Martin Prokop ukončil své snažení na Rallye Monte Carlo již po první rychlostní zkoušce. Jediný český pravidelný účastník mistrovství světa byl nucen z úvodního závodu sezony odstoupit kvůli technickým problémům, zastavily jej problémy s alternátorem.

Slalomářka Šárka Strachová si od začátku roku musí injekčně doplňovat růstový hormon. Nejde o doping, dávky má povolené, protože nádorem poškozená hypofýza, kterou jí museli lékaři v roce 2012 operovat, nedokáže růstový hormon produkovat. Informovala o tom MF Dnes.

Pět českých skokanů na lyžích prošlo do dnešního závodu Světového poháru v polské Wisle. Jan Matura se blýskl jedním z nejdelších skoků dne, a to do vzdálenosti 131 metrů, ale dostal horší známky za styl a silnou podporu větru a obsadil čtvrté místo. Hned za ním skončil Jakub Janda, který předvedl v horších povětrnostních podmínkách pokus dlouhý 124 metrů.

Čeští fotbaloví reprezentanti zůstali v lednovém vydání světového žebříčku FIFA už třetí měsíc po sobě na 28. místě. Žebříček doznal minimálních změn, jelikož se od posledního vydání odehrálo jen 18 přípravných zápasů, a to převážně v Asii. Nadále tak vede Španělsko před Německem a Argentinou.

Počasí:

Zítra bude zataženo až oblačno, mlhavo, místy déšť, Teploty 1 až 5°C