Zprávy

Petr Krčál (ČSSD) se vzdal nominace na ministra práce

Radní kraje Vysočina Petr Krčál, který se měl v nové vládě stát ministrem práce a sociálních věcí, se nominace kvůli vážným osobním důvodům vzdal. Oznámilo to tiskové oddělení ČSSD. Krčálovi tragicky zemřel bratr a manželka podstoupila léčbu onkologického onemocnění. Krčál se chce nyní věnovat rodině. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyjádřil lítost nad tragickou smrtí Krčálova bratra. Uvedl, že rozhodnutí respektuje. Budoucí premiér hledá nového kandidáta na ministra práce a sociálních věcí v regionech. Chce, aby šéf resortu znal praktické dopady pravicových sociálních reforem, k nimž došlo za ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Uvažuje o několika kandidátech, konkrétní jména však nesdělil. V příštích dnech s nimi chce hovořit. Ve středu pak o situaci bude jednat vedení strany. Resort práce je podle Sobotky nyní ve špatném stavu, patří přitom k prioritám ČSSD.

Vláda požádá Sněmovnu o důvěru tři týdny po jmenování

Vláda předstoupí před Poslaneckou sněmovnu se žádostí o důvěru tři týdny po svém jmenování. Uvedl to budoucí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kabinet poprvé zasedne v den svého uvedení do funkce. Na první schůzi bude vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL řešit například výměnu šéfa úřadu vlády, harmonogram přípravy programového prohlášení a legislativního plánu vlády. O důvěru poslanců má kabinet požádat do 30 dnů od svého jmenování. Vládě ale podle Sobotky zabere zhruba jen dva týdny, než připraví programové prohlášení. O další týden později by mohla předstoupit před Sněmovnu. Prezident Zeman chce Sobotku jmenovat premiérem v pátek. Poté zahájí "kolečko" rozhovorů s kandidáty na ministry. Již dopředu avizoval, že nemusí jmenovat každého, koho mu Sobotka navrhne. Opírá se přitom o posudek Ústavu státu a práva Akademie věd z prosince loňského roku.

Sobotka: Prezidentská kancelář řeší restituce na Hradě dle zákona

V otázce církevních restitucí v areálu Pražského hradu se prezidentská kancelář snaží najít dlouhodobě udržitelné a funkční řešení v rámci platné právní úpravy, řekl v rozhovoru s ČTK budoucí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Názorem sociální demokracie však je, že Hrad by měl být z majetkového vyrovnání vyjmut. Podle vyjádření církve a Hradu pro ČTK se dohoda o budoucím majetkovém uspořádání nemovitostí dosud nerýsuje. Prezidentská kancelář řeší nároky církve na vydání některých objektů v areálu Hradu, původní žádosti odmítl kancléř Vratislav Mynář. Následně se začalo hovořit o směně některých objektů. Deník Právo uvedl, že církev by měla obsadit čtyři objekty. Církev by měla vlastnit Nové proboštství a Jiřský klášter, v nájmu by měla mít Staré proboštství a takzvaný Mladotův dům.

Zeman: Nedělejme z olympiády politickou akci

Prezident Miloš Zeman pojede na nadcházející olympiádu v Soči, protože by se podle něj neměla do ní míchat politika a lidská práva by se měla řešit na politické úrovni. Olympiáda má zůstat sportovní akcí, řekl český prezident studentům při besedě v ostrovském gymnáziu. Naproti tomu řada jiných státníků se zimních her kvůli postupu Ruska proti homosexuálům nezúčastní, mimo jiné německý prezident Joachim Gauck nebo jeho francouzský protějšek François Hollande. Zeman už loni v prosinci Českému rozhlasu řekl, že lepší než případný bojkot je kritický názor vyjádřený osobně na místě. Zimní olympijské hry se budou v černomořském letovisku Soči konat od 7. do 23. února.

Podle Zemana by minimální mzda měla vzrůst na 40 procent průměrné

Minimální mzda by měla vzrůst na 40 procent průměrné mzdy, tedy necelých 10.000 Kč. Řekl to prezident Miloš Zeman při své návštěvě Sokolova. Podle něj jde o trend, který prosazují i jiné vyspělé země. Pokud by se minimální mzda zvedla na 40 procent průměrné, bylo by to v Česku zhruba 10.000 korun, řekl Zeman. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí loni průměrná hrubá mzda činila 24.836 korun. Zeman také řekl, že navrhne, aby se důchody valorizovaly pravidelně a všem o stejnou částku, nikoli procentuálně jako dosud. Bývalá vláda Petra Nečase přidávání důchodcům zbrzdila, chtěla tak šetřit a nezvyšovat schodek rozpočtu. Loni v lednu procentní část penze, která se počítá podle výdělku a odpracovaných let, rostla o 1,6 procenta. Pevná část penze, která je pro všechny stejná, se zvedla o 40 korun na 2270 korun.

Zeman: Stavebnictví by mělo mít svého náměstka ministra

Stavebnictví, které se v České republice dostalo v posledních letech do těžkého útlumu, by si podle prezidenta Miloše Zemana zasloužilo mít svého náměstka na ministerstvu průmyslu. Zeman to uvedl při návštěvě firmy Lias Vintířov, která vyrábí stavební materiály. Zeman také zváží také doplnění svého poradního týmu o odborníka na stavebnictví. Právě stavebnictví je podle něj indikátorem ekonomické situace. Podle generálního ředitele Liasu Rudolfa Borýska se ale propadá už pátým rokem. "Z 550 miliard obratu v roce 2008 kleslo stavebnictví na 385 miliard v loňském roce, což o 30 procent méně," uvedl Borýsek. Podle Borýska se ale stavební trh ještě v příštím roce z krize nevzpamatuje.

Sobotka nechce, aby Rusnokovi ministři zůstali na úřadech

Budoucí premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nepovažuje za rozumné, aby v pozicích náměstků na ministerstvech zůstali nynější ministři vlády Jiřího Rusnoka. Řekl to v rozhovoru s ČTK. Prezident Miloš Zeman odcházející ministry minulý týden označil za odborníky, podle něj by byli užitečnými adepty na ministerské náměstky. Podle Sobotky bude rozhodování o náměstcích výsostnou pravomocí každého člena vlády. Koaliční partneři se podle Sobotky dohodli na tom, že na ministerstva svých partnerů doporučí některé odborníky.

ANO: Funkce náměstků by měly být odborné

Funkce náměstků ministrů by měly být v novém služebním zákonu odborné. V tomto směru se podle místopředsedkyně hnutí ANO Věry Jourové chystá pozměňovací návrh k předloze ČSSD. Odborní náměstci by podle ní věcně odpovídali za jednotlivé sekce. Novelu služebního zákona ČSSD začnou poslanci projednávat na mimořádné schůzi příští úterý. Předlohu, jejíž propuštění do druhého čtení si prezident Miloš Zeman stanovil jako podmínku pro jmenování nové vlády, hodlá koalice měnit. Řadu připomínek k ní vznesla úřednická vláda Jiřího Rusnoka, dala k záporné stanovisko.

Úsvit předložil ve Sněmovně návrh zákona o referendu

Hnutí Úsvit předložilo ve Sněmovně návrh ústavního zákona o referendu. Jde o klíčový bod programu tohoto hnutí. Občané by podle něj měli právo hlasovat v referendu o čemkoli. Ústavní soud by ale měl pravomoc přezkoumat, zda otázka v referendu neodporuje ústavním principům. Pokud by jim odporovala, měl by soud právo referendum zrušit. Na tiskové konferenci to prohlásil předseda Úsvitu Tomio Okamura. Návrh zákona také poslal zástupcům ostatních stran a požádal je o podporu. "Postoj stran budoucí vládní koalice k našemu návrhu zákona o obecném referendu je pro nás samozřejmě zcela zásadní pro naše hlasování o důvěře vládě," prohlásil Okamura. Pokud se strany vládní koalice alespoň předběžně k přijetí návrhu zákona o referendu z pera hnutí Úsvit, pak bude klub jednat o podpoře vlády i přes určité výhrady, které k ní má, dodal Okamura.

Palestinci se omluvili za nelegální držení zbraní na ambasádě

Vysoký představitel palestinského ministerstva zahraničí předal Česku omluvu za nelegální držení zbraní v budově palestinské ambasády v Praze. Uvedlo to ministerstvo zahraničí na své internetové stránce. Palestinci se omluvili také za explozi v sídle velvyslanectví, v jejímž důsledku zahynul jejich ambasador Džamál Muhammad Džamál. Obě strany se shodly, že je třeba počkat na výsledek policejního vyšetřování incidentu, uvedlo MZV. Zástupce palestinského ministerstva zahraničních věcí navštívil Černínský palác v pondělí. Podle MZV palestinská strana zdůraznila, že vyvodila patřičné závěry a podnikla nezbytná opatření, aby se takovéto incidenty již nemohly opakovat. Zároveň prý ocenila spolupráci s českými orgány.

Hromadné propouštění oznámilo v prosinci 15 firem

Hromadné propouštění nahlásilo v prosinci úřadu práce 15 firem, což je proti prosinci 2012 třetinový počet. Práci ztratí 901 lidí, z toho tři čtvrtiny jich připadá na firmy se sídlem v Praze. Největší odliv zaměstnanců nahlásila ČD Cargo, která v celé republice propustí 379 zaměstnanců. Z okresů je na tom pak nejhůře Česká Lípa, kde přijde o práci 48 lidí. V prosinci oznámila propouštění také Česká pošta, která se ke konci března rozloučí se 175 zaměstnanci. Z České spořitelny odejde stovka lidí a ze Správy státních hmotných rezerv 102 pracovníků. O hromadné propouštění jde tehdy, pokud během 30 dnů dostane ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci výpověď minimálně deset lidí. V podniku se 101 až 300 pracovníky aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí.

Štys: Program EU na vzdělání loni nevyčerpal jen 2,8 mld

V problematickém evropském programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost se ministerstvu školství loni nepodařilo vyčerpat 2,8 miliardy korun. Původně se však počítalo se ztrátou až pěti miliard, ministerstvo proto označilo stav čerpání za dobrý výsledek. Ve druhém programu Výzkum a vývoj pro inovace, z něhož vznikají po republice obří vědecká centra, se vyčerpalo o 3,26 miliardy korun víc, než byl minimální limit čerpání pro minulý rok. V programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost dosud Brusel proplatil 22,7 miliardy korun, limit čerpání tak byl splněn na 89 procent. Program byl ve skluzu s čerpáním už od svého spuštění v roce 2007. Problémy v minulém roce byly prý ale způsobeny půlročním pozastavením celé administrace evropských projektů po nástupu exministra Josef Dobeše. V roce 2012 byla navíc ministerstvu kvůli chybám v čerpání pozastavena část dotace ve výši 1,2 miliardy Kč. Již započaté projekty se poté dotovaly ze státního rozpočtu.

Bankovní asociace letos čeká růst ekonomiky o téměř dvě procenta

Česká bankovní asociace (ČBA) zlepšila ve své aktualizované prognóze odhad letošního růstu tuzemské ekonomiky na 1,9 procenta. V roce 2015 by měl hrubý domácí produkt (HDP) stoupnout o 2,5 procenta. Za loňský rok ČBA čeká pokles ekonomiky o 1,3 procenta, dříve odhadovala pokles o procento. Odhady tehdy ovšem ještě nepočítaly s efektem devizových intervencí ČNB. Ty centrální banka zahájila 7. listopadu. Přestože ČBA počítá letos s pozitivním vývojem HDP, nezaměstnanost se zřejmě nesníží. Letos by tak podle odhadu asociace měla míra nezaměstnanosti stagnovat na 7,7 procenta a v roce 2015 klesnout na 7,2 procenta.

Automobilka Hyundai vyrobila loni celkem 303.460 aut

Automobilka Hyundai vyrobila loni v Nošovicích celkem 303.460 osobních automobilů. Plán překročila o 1,15 procenta. ČTK o tom dnes informoval mluvčí automobilky Petr Vaněk. O rok dříve závod vyrobil 303.035 aut. Nejvíce vyrobených vozů bylo loni typu ix35, jejich podíl na výrobě tvořil 48 procent.

Do Brna na veletrhy cestovního ruchu přijede 700 vystavovatelů

Na veletrhy cestovního ruchu Regiontour a Go, které se uskuteční na brněnském výstavišti od 16. do 19. ledna, letos přijede třetina nových cestovních kanceláří, a to včetně zahraničích. Do Brna se vrací například státní cestovní agentura z Maďarska a nově přijedou Slovinci. Celkem letos přijede 700 vystavovatelů z 18 zemí, což je méně než loni, řekl na tiskové konferenci ředitel veletrhu Miloň Mlčák. Loni poprvé byl součástí RegFoodFest, tedy festival regionálních gastronomických specialit. Letos bude na výstavišti zřízena i speciální velká restaurace, kde budou lidé moci ochutnat speciality z oblastí Česka. Zároveň tam budou tři menší pódia, kde budou soutěžit kuchaři, kteří dostanou za úkol uvařit nějakou ze specialit. Na veletrh přijede také delegace z Dolních Rakous v čele s hejtmanem Erwinem Pröllem. Společně s Jihomoravským krajem, Vysočinou a Jihočeským krajem podepíšou dohodu o spolupráci pro léta 2014 až 2017.

Firma z Plzně postavila v Leedsu pivovar na výrobu českých ležáků

Plzeňská firma Joe's Garage Beer postavila v britském Leedsu minipivovar v nádražní restauraci. Vůbec první české pivo vyráběné v Británii se tam začalo čepovat před koncem loňského roku. Uvedl to pivovarský expert a spolumajitel firmy na stavbu a provoz minipivovarů Josef Krýsl, který jich za sedm let postavil už 42 ve Švédsku, Rusku, Bělorusku a na Slovensku. "Restaurační minipivovar v Leedsu s názvem Tapped Brew vaří náš ležák plzeňského typu. Součástí dodávky technologie byla také receptura na naše pivo," uvedl. Odběratelem byla firma s českým názvem "Pivovar Ltd", která má sedm hlavně nádražních hospod v Leedsu, Yorku a Sheffieldu. Podle Krýsla nabízejí nyní hospody v Británii a ve skandinávských zemích daleko více čepovaných českých ležáků než v sousedním Německu a Rakousku.

Policisté zasahovali na Moravě kvůli nezdaněnému lihu

Policisté zasahovali od rána na několika místech Moravy kvůli krácení daní. Akce s názvem Cela souvisí s odhalením zhruba milionu litrů nezdaněného lihu, které policisté zajistili vloni. Policisté z Útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu podle jeho mluvčího Pavla Hantáka operují společně s protikorupční policií. Podle neoficiálních informací zasahovali policisté například v domě zlínského podnikatele Radka Březiny. Zásah by se měl údajně týkat i advokátních kanceláří, které ho zastupují. Zásah by mohl souviset se zajištěním zhruba milion litrů nezdaněného alkoholu, který policisté objevili loni v květnu v nádržích zabetonovaných pod zemí v Ostravě, Hrobicích na Zlínsku a v Háji u Duchcova na Teplicku. Daňový únik spočítali zhruba na 300 milionů korun. Množství nezdaněného lihu odkrývali policisté i během loňského a předloňského roku na řadě míst republiky v souvislosti s metylalkoholovou aférou.

V hlavní větvi metanolové kauzy čelí obžalobě také dvě ženy

Mezi 31 obžalovanými v hlavní, takzvané zlínské větvi metanolové kauzy jsou také dvě ženy. Z 38 předloni zemřelých kvůli jedovatému alkoholu bylo žen 13, řekl brněnský krajský státní zástupce Jan Sladký. V pátek byla podána obžaloba. Případ bude řešit zlínská pobočka Krajského soudu v Brně. Kvůli obchodům s otráveným alkoholem je v hlavní větvi stíháno 31 lidí, sedm z nich pro úmyslné obecné ohrožení. Hlavní líčení bude podle zlínského soudce Radomíra Koudely, který má věc na starost, nařízeno "v řádu měsíců". Celý metanolový skandál si vyžádal pět desítek obětí. Nejmladší obětí byla jednadvacetiletá dívka. Desítky lidí mají navíc trvale poškozené zdraví, 15 z nich například zrak.

Žalobci v USA odmítli Dahlgrenovu stížnost na vydání do ČR

Američtí žalobci odmítli stížnost Kevina Dahlgrena proti svému vydávacímu procesu do České republiky. Informovala o tom zpravodajská stanice ČT24. Američan je podezřelý z loňské čtyřnásobné vraždy v Brně, vinu však popírá. Americká prokuratura navrhla soudu Dahlgrenovu stížnost odmítnout. Ve zhruba 50stránkovém dokumentu žalobci mimo jiné tvrdí, že Česko dodalo velmi přesvědčivé důkazy o tom, že obviněný čin skutečně spáchal. Obhajoba se snaží dosáhnout toho, aby Dahlgrenovo zadržení v USA bylo označeno za nezákonné, a tím i následná vazba a nynější vydávací proces. Nyní vypršela dvouměsíční lhůta, ve které se obžaloba měla k odvolání obhájců vyjádřit. Poslední slovo o extradici bude mít ale americké ministerstvo zahraničí. České ministerstvo spravedlnosti již loni uvedlo, že v této věci nemusí jít jen o formalitu, neboť jsou zohledňovány například i politické aspekty.

V JAR mělo být zřejmě zabito až deset lidí vyšetřujících Krejčíře

Kolem uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, který je nyní držen v Jihoafrické republice ve vazbě pro podezření z únosu a přípravy vraždy, mělo zřejmě vypuknout ještě větší vraždění, než se původně předpokládalo. Podle serveru jihoafrického listu The Times totiž policie zjistila v inteligentních mobilních telefonech a tabletech čtyř zadržených osob, že jde o podezřelé nájemné vrahy, a objevila informace o nejméně deseti policistech z týmu vyšetřujícího Krejčířovy aktivity. Všichni tito důstojníci údajně měli být zabiti. Podezřelí, tři muži a žena, stanuli v pondělí před soudem s obviněním z přípravy vraždy, ozbrojené loupeže, únosu, krádeže vozidel a také z nelegálního držení zbraní. Jejich případ byl odročen na další pondělí. Podle policie by údaje z jejich přístrojů měly pomoci vypátrat i objednavatele vražd, jímž nemůže být údajně nikdo jiný než samotný Krejčíř. Původně se hovořilo o dvou potenciálních obětech - policejním důstojníkovi a také soukromém detektivovi Paulu O'Sullivanovi, který se sledováním Krejčíře v JAR věnuje dlouhodobě.

Při nehodě na Jindřichohradecku zahynuly tři osoby

Při dopravní nehodě u obce Pleše na Jindřichohradecku zahynuly podle prvotních informací tři osoby. Auto, v němž všichni cestovali, se ze zatím neznámých příčin dostalo mimo vozovku. ČTK o tom informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému.

Čeští vědci vyvinuli vakcínu, jež zastaví nádorové bujení u myší

Vědci z pražského Ústavu hematologie a krevní transfuze vyvinuli vakcínu, která dokáže zastavit nádorové bujení u myší. Využili při tom principu imunoterapie. Vakcína se skládá z miniaturních kroužků DNA a takzvaných chimérických genů, pomocí kterých útočí nejen na nádorové buňky, ale i okolní buňky, které nádorové bujení podporují. Sdělil to vedoucí projektu Michal Šmahel. "Důkazy, že to může fungovat a že lze úspěšnou imunoterapií zabít i odolné nádorové kmenové buňky, vidíme u hematoonkologických onemocnění už dnes," dodal vedoucí vědeckého týmu a jako příklad uvedl transplantaci kostní dřeně.

Čeští egyptologové uspěli v žebříčku největších objevů roku 2013

Úspěch českých egyptologů se stal jedním z deseti nejvýznamnějších archeologických objevů roku 2013, které sestavil archeologický časopis Heritage Daily. Čeští archeologové se dostali na šestou příčku se svým nálezem unikátní hrobky jednoho z královských lékařů jménem Šepseskafanch, který žil za vlády faraonů 5. dynastie, tedy v období 2500 až 2350 před naším letopočtem. "Je asi poctivé přiznat, že nás zpráva příjemně překvapila, navíc jsme ji v žádném případě nečekali. ...je to jakési uznání kvality práce a vysokého pracovního nasazení všech členů Českého egyptologického ústavu," uvedl pro server iForum šéf ústavu Miroslav Bárta, který je zároveň vedoucím projektu v Abúsíru, kde byla hrobka objevena. První místo v žebříčku nejvýznamnějších objevů loňského roku patří britským vědcům, kteří na základě analýzy DNA loni v únoru potvrdili, že kostra nalezená pod parkovištěm v Leicesteru v září 2012 skutečně patří anglickému králi Richardovi III. z 15. století.

Demolice u Hotelu Praha začne během několika dnů

Během několika dnů začne demolice garáží a skleníku u Hotelu Praha. Uplynula totiž lhůta pro odvolání proti prosincovému rozhodnutí stavebního úřadu Prahy 6, který bourání budov u hotelu umožnil. Verdikt tak nabyl právní moci. Uvedl to mluvčí PPF Real Estate Radek Stavěl. Kdy začne demolice samotného hotelu, není jasné. Dá se očekávat, že se účastníci řízení proti souhlasnému stanovisku stavebního úřadu odvolají. Majitel chce v areálu postavit školu a zřídit zahradu. Demolici odmítá část odborníků a veřejnosti. Hotel Praha byl postaven na konci 70. let. Až do listopadu 1989 sloužil potřebám komunistické strany a československé vlády. Mnozí ho proto vnímají jako symbol předlistopadové éry. Začátkem loňského roku ho koupil nový majitel s úmyslem jej zbourat. Vzápětí skupina teoretiků, umělců, architektů a památkářů podala na ministerstvo kultury návrh na jeho prohlášení za kulturní památku.

Slavný Lipský balet přiveze do Brna představení o Chaplinovi

S tanečním představením o životě komika Charlieho Chaplina přijede do Brna slavný Lipský balet. Brněnský soubor zase v Lipsku uvede svou verzi Lucidora a Arabelly, řekla mluvčí Národního divadla Brno Šárka Motalová. Příležitostí k výměnným představením je loňské 40. výročí partnerství obou měst. Brněnský baletní soubor odcestoval do Lipska už v pondělí, vystoupí tam ve středu a čtvrtek. Výpravu tvoří 60 lidí včetně šéfa baletu Mária Radačovského. Koncem týdne se úlohy vymění a lipští tanečníci zamíří do Brna. Svého Chaplina uvedou v Janáčkově divadle v neděli a pondělí.

Praha vyčlenila na opravu Divadla pod Palmovkou po povodni 45 mil. Kč

Radní hlavního města schválili smlouvy s firmami na průzkumné práce a projekty a zajištění inženýrské činnosti při rekonstrukci Divadla pod Palmovkou. To poničila povodeň v červnu loňského roku. Oba tendry vyjdou dohromady na zhruba 4,4 milionu korun. Divadlo by se mělo do svých prostor vrátit na podzim. Praha na opravu divadla v letošním rozpočtu vyčlenila 45 milionů korun. Na základě výsledků průzkumných a geologických prací bude určen rozsah rekonstrukce. Voda zalila v červnu 2013 v suterénních prostorách libeňského divadla technické zázemí včetně vzduchotechniky. Řada zařízení bude muset být při rekonstrukci přesunuta jinam.

Zámek Mnichovo Hradiště bude mít obnovený anglický park

Zámek Mnichovo Hradiště na Mladoboleslavsku se letos dočká obnoveného anglického parku. Počítá se s kácením přestárlých dřevin a novou výsadbou. Náklady by měly činit 2,5 milionu korun, sdělil kastelán Radovan Chmel. Památku obklopuje francouzská zahrada, na kterou navazuje právě rozsáhlý anglický park. V zámeckém areálu se nachází i bývalý kapucínský klášter s kostelem svatých Tří králů a kaple svaté Anny s hrobkou Albrechta z Valdštejna. Je zde také lapidárium barokních soch. Zámek Mnichovo Hradiště je jedním z nejucelenějších zámeckých barokních komplexů v zemi. Uvnitř je i divadlo, které bylo vestavěno v roce 1833 do barokního tanečního sálu. Dochovalo se s původními malovanými kulisami, prospekty, mašinérií, rekvizitami a kostýmy.

Deset talentovaných dětí si odneslo cenu Zlatý oříšek

V úterý si v Praze převzaly ceny Zlatý oříšek talentované děti. Tato cena se už 15. rokem uděluje dětem, které vynikají ve sportu, umění a dalších disciplínách. K těm letošním patří i třináctiletý Matěj Říha, který loni vyhrál mistrovství světa i Evropy v karate, nebo čtrnáctiletý závodní plavec Tomáš Ludvík z Berouna, který se může pochlubit českým rekordem staršího žactva na 200 metrů znak. Dvanáctiletý Tobiáš Košir je zase mistrem světa v sólovém stepu a čtrnáctiletá krasobruslařka a mistryně republiky Anna Dušková vítězí na českých i na zahraničních soutěžích. Porotce zaujali i desetiletý klavírista a vítěz mezinárodní soutěže Virtuosi per musica di Pianoforte Jan Čmejla a Veronika Burgerová, která do svých 14 let napsala už tři knihy. Zlatý oříšek si odnesly také děti ze tří souborů, a sice opavského sboru Domino, který zpíval na festivalech po celé Evropě, dětská kapela Nautica z Jablonce nad Nisou, která právě natáčí svou první desku, a taneční uskupení Baby Balet Praha, jehož baletky vystupují třeba v Národním divadle.

Zoo v Liberci se pokusí o další odchov bílých tygrů

O další odchov bílých tygrů se zoo v Liberci pokusí ještě letos. Zvláštní formu tygra indického chová od roku 1994, mláďata se v Liberci zatím narodila dvakrát, naposledy v létě 2012. Samici Suryi Báru a samce Parise chtějí chovatelé k sobě pustit v únoru nebo březnu. Řekl to mluvčí zoo Ivan Langr. Bílí tygři jsou pro zahradu velmi důležití. "Je to takové naše marketingové zvíře, které přináší peníze a pomáhá tak zachraňovat jiné ohrožené druhy," upozornil ředitel zoo David Nejedlo. Zoo díky nim získává sponzory, žádaní jsou i mezi návštěvníky. Když se trojčata Sambur, Gaia a Liam před rokem a půl narodila, návštěvnost zahrady výrazně stoupla.

Ze sportu:

Legendární gymnastka Věra Čáslavská, která je čestnou předsedkyní Českého olympijského výboru (ČOV), se kvůli prezidentovi Miloši Zemanovi nezúčastní oznámení české nominace na olympijské hry v Soči. To se uskuteční ve čtvrtek na Pražském hradě za přítomnosti hlavy státu. Vůči Zemanovi se Čáslavská vymezila v dopise zaslaném předsedovi ČOV Jiřímu Kejvalovi, z něhož cituje server Lidovky.cz.

Do druhého kola grandslamového turnaje Australian Open postoupila Barbora Záhlavová-Strýcová, nedařilo se naopak Kateřině Siniakové. Skončil i Radek Štěpánek, který zápas 1. kola se Slovincem Blažem Kavčičem nedohrál kvůli zranění a vzdal za stavu 7:6, 6:4, 1:6 a 0:2.

Český útočník Michael Frolík se v pondělním utkání NHL podílel jedním gólem na výhře Winnipegu 5:1 nad Phoenixem a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Jednoznačný triumf Jets podpořil osmnácti zásahy taky brankář Ondřej Pavelec. I díky výkonům českých hokejistů prožil povedenou premiéru na lavičce Jets trenér Paul Maurice, který v neděli nahradil odvolaného Claudea Noela.

Hokejisté Liberce se musí v nejbližších zápasech obejít bez kapitána Petra Nedvěda. Kvůli lehčímu zranění má chybět minimálně do konce týdne.

Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický si z pondělního utkání anglické ligy mezi Arsenalem a Aston Villou zřejmě odnesl zlomeninu nosu. Kvůli ráně loktem do obličeje od Gabriela Agbonlahora musel předčasně střídat a podle trenéra Arséna Wengera vypadá jeho nos špatně.

Čeští házenkáři nastoupí na mistrovství Evropy v Dánsku ke druhému zápasu v základní skupině A proti Makedonii a stejně jako na minulém Euru může být duel s tímto soupeřem klíčový pro další setrvání v turnaji. Před dvěma lety v Srbsku český tým po prohře 21:27 s Makedonci na šampionátu skončil, tentokrát potřebují Češi po nedělní prohře o deset gólů s Rakouskem nutně uspět.

Na Zlatou tretru přijede letos vedle Jamajčana Usaina Bolta také nejrychlejší žena světa a nejlepší atletka minulé sezony Shelly-Ann Fraserová-Pryceová. Jamajčanka poběží v Ostravě poprvé a nastoupí do závodu na 200 metrů, Bolt se naopak představí na Zlaté tretře už posedmé a poběží stovku, nebo dvoustovku. Mítink se uskuteční 17. června.

Vedení Lva Praha získalo hráčská práva na švédského hokejového útočníka Mattiase Tedenbyho, o jehož angažování má zájem. Třiadvacetiletý hráč momentálně působí na farmě New Jersey v Alabany, není však vyloučené, že se ještě v tomto týdnu stane další severskou posilou českého klubu působícího v Kontinentální lize.

O zájezdy se vstupenkami na zimní olympijské hry v Soči je zájem, vyprodané ale nejsou. Zatím si organizovaný zájezd koupilo asi 1000 lidí, kteří odletí čtyřmi charterovými lety. Podle prodejců letenek, i přes velký zájem, místa na palubách letadel mířících do Soči ještě ke koupi jsou. Vyplývá to z ankety ČTK.

Horolezec Radek Jaroš podstoupil před červnovým pokusem o zdolání vrcholu K2 další operační zákrok, při němž mu byl zkrácen prst na levé noze. Momentálně chodí o berlích, za dva týdny jej čeká vytažení stehů a o další týden později po zhojení ran po šití se chystá začít opět s plnou přípravou. Přestávka by neměla narušit jeho lezecké plány v útoku na poslední osmitisícový vrchol, který mu ve sbírce chybí.

Počasí:

Zítra čekáme zpočátku místy déšť, od vyšších poloh sněžení. Během dne by srážky měly ustávat. Místy pak může být i polojasno. Teploty 1 až 5 stupňů, na horách kolem -1. Foukat má mírný západní vítr.

V části Moravskoslezského kraje jsou zhoršené rozptylové podmínky. Nadlimitní hodnoty polétavého prachu vykazují měřicí stanice hlavně na Karvinsku a v Ostravě. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se dnes ráno v regionu pohybovaly v rozmezí od 32 do 111 mikrogramů na metr krychlový, odpoledne už to bylo od 27 do 144 mikrogramů na metr krychlový. Limit je 50 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).