Zprávy

Zeman se před páteční schůzkou se Sobotkou vyjádří k politické situaci

Prezident Miloš Zeman v pátek okomentuje politickou situaci. Učiní tak ještě před schůzkou s předpokládaným předsedou nové vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), který na Hrad přinese podepsanou koaliční smlouvu. Prezidentova kancelář to oznámila na webu. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček nesdělil, o čem chce hlava státu konkrétně hovořit. Je možné, že řekne své výhrady k některým kandidátům na ministry. Předseda Senátu Milan Štěch po úterním obědě se Zemanem uvedl, že hlava státu má výhrady k více kandidátům na ministry vznikající vlády ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Neznamená to však, že by Zeman některá jména do vlády nejmenoval, uvedl Štěch. Počet nominantů, ke kterým má prezident výhrady, není podle šéfa horní komory Parlamentu vysoký. Jsou ale ze všech koaličních stran. V úvahách se opakovaně objevují jména kandidátů na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ČSSD), na ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), na ministra obrany Martina Stropnického (ANO) či na ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

Zeman obnovuje zahraniční cesty, poletí do Soči i Štrasburku

Prezident Miloš Zeman s novým rokem obnovuje zahraniční cesty. Jako první zamíří počátkem února do ruského Soči, kde se zúčastní večeře u příležitosti zahájení zimních olympijských her. Poté pojede do Evropského parlamentu ve Štrasburku, do Srbska a Slovinska. V Praze naopak přivítá prezidenty Arménie, Uzbekistánu, Makedonie a Ukrajiny. S desítkou hlav států se sejde na pražském summitu Východního partnerství. Přivítá také předsedu Evropské komise Josého Barrosa. Sdělil to ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček. Cesty do regionů a zahraničí Zeman přerušil na podzim, když si poranil nohu. Lékaři mu nařídili klid a prezident se léčil na zámku v Lánech. Až s příchodem nového roku obnovuje hlava státu jak návštěvy krajů, tak cesty do zahraničí. V příštím týdnu má v plánu navštívit Karlovarský kraj.

Prezident přijal na Hradě zástupce ombudsmana Křečka

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jednal se zástupcem ombudsmana Stanislavem Křečkem. Ten po nedávné rezignaci ombudsmana Pavla Varvařovského povede až do zvolení jeho nástupce kancelář veřejného ochránce práv. Křečka pozval na jednání prezident. Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka se hlava státu zajímala o činnost kanceláře veřejného ochránce práv, jejímž posláním je chránit občany před byrokratickým jednáním státních institucí. K výběru nástupce Varvařovského Ovčáček uvedl, že prezident zvažuje, koho na tento post zákonodárcům navrhne. Jména kandidátů ale zatím nesdělí.

Zeman dostal od resortu spravedlnosti první žádost o milost

Prezident Miloš Zeman dostal od ministerstva spravedlnosti první žádost o milost, kterou ke kladnému vyřízení doporučila ministryně v demisi Marie Benešová. Zatím se s ní seznamuje. Kdy rozhodne o žádosti muže, který trpí nemocí přímo ohrožující jeho život, zatím podle Hradu není jasné. Na odeslání první žádosti upozornil server Aktuálně.cz. "Tahle žádost o milost splňovala podmínku stanovenou prezidentem republiky ohledně toho, že odsouzený trpí nějakou nevyléčitelnou nemocí přímo ohrožující jeho život, a proto paní ministryně tento případ předala na Hrad s doporučením ke kladnému vyřízení, ovšem rozhodnutí je samozřejmě na prezidentu republiky," řekla mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová. Podle Čechové ministerstvo první žádost odeslalo 30. prosince loňského roku. Přesnou statistiku, kolik dalších žádostí resort odložil s negativním stanoviskem, nemá.

Vláda v demisi nesouhlasí s novelou služebního zákona ČSSD

Vláda v demisi se na svém výjezdním zasedání v Židlochovicích u Brna vyslovila proti novele služebního zákona z dílny sociální demokracie. Příští týden schválí kabinet vlastní návrh tohoto zákona. Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka je poslanecká novela "v podstatě nepoužitelná" a některé její body jsou pravděpodobně v rozporu s ústavou. Sociální demokraté s tím nesouhlasí. "Novela byla pečlivě připravena a projednána. Věřím, že Sněmovna zákon schválí," reagoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Uvedl ale, že jeho strana je připravena diskutovat o pozměňujících návrzích. Kabinet se novelou zabýval už nyní, aby se dostala rychleji do Sněmovny, Rusnok připomněl, že "je tady velká politická vůle a zájem projednávání maximálně urychlit." Narážel tak na to, že schválení zákona v prvním čtení je podmínkou pro to, aby prezident Zeman jmenoval lídra hnutí ANO Andreje Babiše ministrem financí, přestože Babiš nemá čisté lustrační osvědčení. Služební zákon má Česko už od roku 2002, jeho podstatná část ale nikdy nenabyla účinnosti. Odložena byla pětkrát, naposledy na leden 2015.

Vláda zvedla podporu pro investory na zřízení pracovního místa

Investoři, kteří budou chtít zřídit pracovní místa v oblastech s vysokou nezaměstnaností, by měli od státu dostat čtyřikrát vyšší podporu než teď. Místo dosavadních 50.000 korun by měli od února na jednoho pracovníka získat od úřadu práce 200.000 korun. Podmínkou je, že post vydrží aspoň pět let. Nařízení o zvýšení příspěvku schválila Rusnokova vláda v demisi. Vyšší podporou chce řešit krizovou situaci v Moravskoslezském kraji. Podpory mají přilákat investory do oblastí s nezaměstnaností o polovinu vyšší, než je celorepublikový průměr. Ten v listopadu činil 7,7 procenta. Podle údajů resortu práce za druhé loňské pololetí by tak příspěvky měly směřovat do šesti okresů, a to Bruntál a Karviná, Most, Chomutov a Ústí nad Labem a konečně Jeseník. Ministerstvo financí se čtyřnásobným růstem příspěvku nesouhlasilo, chtělo ho zvednout jen na 100.000 korun.

Rektoři nechtějí, aby profesory jmenoval šéf Senátu

Rektoři se ostře postavili proti možnosti, že by profesory měl jmenovat předseda Senátu. Tuto variantu zmínil po úterní schůzce s prezidentem šéf horní komory Milan Štěch. Novelu měnící způsob jmenování profesorů projedná vláda, podle informací ČTK ale materiál, který předloží ministr školství Dalibor Štys, stále počítá s variantou, že by jmenování místo prezidenta převzal ministr školství. Štys byl sice ještě v úterý prodiskutovat návrh novely s prezidentem Milošem Zemanem, případná změna materiálu by si ale vyžádala delší čas. Na změně ve jmenování se prezident dohodl s exministrem školství Petrem Fialou po loňských sporech kvůli jmenování literáta Martina C. Putny. Toho Zeman původně nechtěl jmenovat kvůli údajně nevhodnému vystupování na veřejnosti.

Cestovatel Zikmund dostane čestný doktorát zlínské univerzity

Cestovatel Miroslav Zikmund dostane čestný doktorát Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně. Společně se svým kolegou Jiřím Hanzelkou se stal cestovatelskou legendou, projeli spolu téměř celý svět. Slavnostní ceremoniál se bude konat 13. února, tedy v předvečer Zikmundových 95. narozenin. Univerzita udělí Zikmundovi, který žije ve Zlíně, hodnost doctor honoris causa za celoživotní dílo. Zikmund bude čtvrtým držitelem čestného doktorátu zlínské univerzity. V minulosti ho získal předseda Evropské komise José Manuel Barroso, architektka a zlínská rodačka Eva Jiřičná a manželka Tomáše Bati Sonja Baťová.

Červíček považuje své odvolání za nezákonné

Odvolaný policejní prezident Martin Červíček zkritizoval přezkumné řízení, na jehož základě jej ministr vnitra Martin Pecina v úterý zbavil funkce. Bylo prý účelové, nezákonné a jeho výsledek bylo možné předvídat vzhledem k Červíčkovým sporům s Pecinou. Uvedl to na tiskové konferenci s tím, že se proti rozhodnutí bude bránit podáním rozkladu. Funkci policejního náměstka, do které by se měl vrátit, vykonávat nebude, vezme si dovolenou. Červíček upozornil, že ministrova poradní komise nezpochybnila samotné jeho jmenování policejním prezidentem. "Nezákonnost je spatřována v tom, že jsem nebyl odvolán tím nejsprávnějším náměstkem policie," řekl. Pokud se bývalý policejní prezident Martin Červíček obrátí kvůli svému odvolání na soud, měl by u něho uspět. Důvod, pro který jej ministr vnitra v demisi Martin Pecina v úterý odvolal z funkce, je totiž příliš formalistický. Myslí si to advokáti oslovení ČTK.

Kontrola: Protikorupční policie prověřovala 15 případů bez dozoru

Nejvyšší státní zastupitelství při prověrce spisů zjistilo, že protikorupční policie prověřovala 15 případů bez dozoru žalobců. V některých kauzách přitom bylo později zahájeno i trestní stíhání, informovala mluvčí nejvyšších žalobců Helena Markusová. V minulosti to kritizovala například i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle ní detektivové zpracovávali mimo dozor žalobců třeba kauzy týkající se solárních elektráren. Policejní prezidium po stížnostech Bradáčové loni na jaře prověřovalo zhruba 100 spisů protikorupčního útvaru, které však pod dozorem žalobců již byly. Kromě toho však nejvyšší žalobci z vlastní iniciativy zkontrolovali i kauzy, které státní zástupci nedozorovali a u nichž detektivové protikorupční policie prováděli pouze takzvané šetření.

Palestinský velvyslanec, jenž zemřel po výbuchu v Praze, byl pohřben

Na předměstí Ramalláhu pohřbili palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála, jenž zemřel po výbuchu trezoru v Praze. Uvedl to šéf českého styčného úřadu v Palestině Radek Rubeš. Velvyslance, jehož ostatky byly v pondělí přepraveny letecky z Prahy, pochovali po poledních modlitbách v lokalitě Al-Bíra na západním břehu Jordánu asi 15 kilometrů severně od Jeruzaléma. Podle palestinské mise v ČR byl pohřeb oficiální. Trezor explodoval na Nový rok v budoucí rezidenci palestinského velvyslanectví v pražském Suchdole. Podle české policie výbuch nebyl teroristickým činem a velvyslancova smrt je v Česku vyšetřována jako usmrcení z nedbalosti. Čeští policisté zároveň jako nedovolené ozbrojování vyšetřují nález zbraní v objektu budoucí ambasády. Městská část Praha - Suchodl nechce mít palestinskou ambasádu na svém území.

Moody's: Koaliční dohoda končí období politické nejistoty v ČR

Koaliční dohoda signalizuje konec vleklé politické nejistoty v České republice, která měla negativní dopad na ekonomickou náladu. Uvedla to ratingová agentura Moody's Investors Service. Dodala, že dohoda je pozitivní pro úvěrové hodnocení ČR. Moody's v červenci potvrdila České republice rating A1 se stabilním výhledem. Nová budoucí vláda se podle Moody's pravděpodobně zaměří na posílení výdajů na zdravotní a sociální péči, změny v důchodovém systému a podporu veřejných investic. Moody's upozornila, že značné úsilí o konsolidaci veřejných financí v uplynulých letech poskytne nové vládě dostatečný rozpočtový prostor pro podporu hospodářského oživení.

ČR byla v prosinci v 76 miliardovém skluzu čerpání evropských dotací

Česká republika byla v závěru loňského roku ve výrazném skluzu v čerpání peněz z EU. Na začátku prosince zbývalo poslat do Bruselu k proplacení projekty za celkem 2,79 miliardy eur (podle tehdejšího kurzu 76,34 miliardy korun), aby se splnil limit pro rok 2013. Vyplývá to ze zprávy o čerpání prostředků EU, kterou na jednání vlády předkládalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). "Co se nezvládne vyčerpat z tohoto limitu, nebo ochránit uplatněním některých ´záchranných´ opatření, ČR nenávratně ztratí," upozornil Marek Ženkl z odboru komunikace MMR. Například životnímu prostředí na začátku prosince zbývalo k vyčerpání 898,3 milionu eur (24,6 miliardy korun), z limitu pro loňský rok totiž během jedenácti měsíců zvládlo vyčerpat pouze 71,5 procenta určených peněz. Domácí příjemci dotací z evropských fondů v současném programovém období 2007 až 2013 získali k začátku loňského prosince 498 miliard korun. Jde o 61,6 procenta z celkové částky, kterou má Česko v těchto letech k dispozici.

Týden.cz: ČSA v roce 2012 hospodařily se ziskem 849 milionů Kč

České aerolinie v roce 2012 hospodařily s účetním ziskem 849 milionů korun. K dosažení kladného hospodářského výsledku dopravci dopomohl přechod z finančního na operativní leasing u části letadlové flotily, uvedl internetový server Týden.cz. Většina ze zisku (806 milionů korun) bude podle uveřejněného záznamu z valné hromady použita na uhrazení ztráty z předchozích let a zbytek bude převeden do rezervního fondu. Provoz Českých aerolinií je ztrátový dlouhodobě. V roce 2011 hospodařily se ztrátou 241 milionů korun před zdaněním. V roce 2010 dopravce vykázal hrubý zisk 76 milionů korun, v němž ale byly započteny tržby z prodeje dlouhodobého majetku za téměř 2,7 miliardy korun. Výroční zpráva s kompletními informacemi za rok 2012 zatím zveřejněná není.

Forbes: Škoda letos poprvé překoná hranici milionu prodaných aut

Škoda Auto by letos měla poprvé prodat přes jeden milion vozů. Výroba v Česku pak má překročit rekordních 600.000 vozů. Časopisu Forbes to řekl šéf výroby a člen představenstva mladoboleslavské automobilky Michael Oeljeklaus. Loňské výsledky zatím firma neoznámila. Dosavadní rekord Škody z roku 2012 byl 940.000 aut, loni číslo mírně kleslo kvůli postupnému náběhu nové Octavie. Letos má však výroba nejprodávanějšího modelu továrny běžet naplno a zároveň Škoda začne pracovat na plný výkon v Rusku a otevírá novou výrobu v Číně. Proto by hranice jednoho milionu měla podle Oeljeklause padnout. Mladoboleslavský výrobce aut ve své růstové strategii počítá s tím, že do roku 2018 bude prodávat ročně 1,5 milionu aut.

Společnost SOR Libchavy dodala do Košic 80 autobusů

Firma SOR Libchavy dodala do Košic prvních 80 nových autobusů z kontraktu na 127 vozů za 28,7 milionu eur (788 milionů korun), který uzavřela s tamním městským dopravním podnikem. Informovala o tom mluvčí dopravce Michaela Karaffová. Dvacet autobusů od českého výrobce dopravní podnik zařadil do provozu. Zakázku od košického dopravce získal SOR loni, kdy v tendru porazil polskou společnost Solaris. Ta požadovala za autobusy vyšší cenu, než nabídla vítězná firma. SOR má naplnit smlouvu do letošního září, součástí dodávek bude i pět elektrobusů.

Pilsen Steelu přibývají zakázky, přijme nové lidi

Plzeňským hutím a kovárnám Pilsen Steel, které loni v říjnu odvrátily konkurz, přibývají zakázky. Podnik se 750 zaměstnanci chce do dvou tří měsíců přijmout desítky lidí. Důvěra ve firmu se obnovuje, řekl personální ředitel Pavel Ratislav. Podobně jako dříve jde většina výroby na export. Loni v říjnu schválil krajský soud reorganizační plán firmy v úpadku; věřitelé i správce tak odmítli konkurz. Plán zatím nenabyl právní moci, protože se dva věřitelé odvolali a rozhodovat bude Vrchní soud v Praze. Firma pracuje už půl roku bez odstávek, vyplácí mzdy v termínech a platí za odebrané zboží a služby, což potvrdili i oslovení dodavatelé. Letos podle ředitele nechce propouštět. Zakázky máme na celý leden a také dost na další měsíce, dodal. Vracejí se bývalí odběratelé a firmě už se podařilo sehnat i nové zákazníky.

Z Děčína do Hamburku vyplula největší loď vyrobená v Česku

Z děčínských loděnic směrem do Hamburku vyplula největší loď, jaká kdy byla v Česku vyrobena. Je 90 metrů dlouhá, 14 metrů široká a deset metrů vysoká, řekl generální ředitel ČSPL a. s. Milan Rabl. Firma zajišťuje přepravu lodi. Námořní plavidlo vyráběla společnost Nova České loděnice na zakázku nizozemského investora dva roky. Výtlak lodi je 4500 tun. Plavba do Hamburku by měla trvat sedm dní, bylo kvůli ní nutné zvednout hladinu Labe. Z Hamburku loď popluje po moři k nizozemskému investorovi. Přepravu lodi zajišťují dva remorkéry, jeden za plavidlem, ten musí mít kvůli jeho výšce zvýšený zdvih kormidelny. Plavidlo je určené pro veškerý suchý náklad. "Bude mít povolení pro všechna moře a může přepravovat jak substráty, tak kusové zboží. Uvnitř jsou vestavitelné přepážky," řekl již dříve ředitel loděnic Ivan Troutnar. Pro děčínskou loděnici je to zatím poslední stavba, další zakázky ještě uzavřené nemá.

Budějovický Budvar loni uvařil rekordní množství piva

Budějovický Budvar loni uvařil 1,424 milionu hektolitrů piva, což je o 6,2 procenta meziročně více a zároveň rekordní množství v jeho 118leté historii. Rekordních výsledků dosáhl i export. Do 65 zemí putovalo 763.000 hektolitrů piva, o 106.000 meziročně více. Tržby za pivo meziročně vzrostly o 94 milionů korun a dosáhly tak dosavadního maxima 2,223 miliardy korun. Pivovar očekává, že obchodní výsledky roku 2013 se pozitivně promítnou do nárůstu zisku i dalších ekonomických parametrů podniku. Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven nastal loni v období leden až říjen propad české produkce piva o 1,5 procenta a český export vzrostl ve stejném období o 4,6 procenta.

PIS: Praha o svátcích zažila rekordní nápor turistů

Do Prahy zavítal na přelomu roku rekordní počet turistů. Poslední týden uplynulého roku a první týden roku 2014 zavítalo do českého hlavního města přibližně 120.000 turistů. Prahu si pro trávení Vánoc a Silvestra vybrali kromě Čechů zejména Rusové, Němci, Italové nebo turisté z Británie. Vyplývá to z údajů Pražské informační služby (PIS). Jen na Staroměstskou radnici zavítalo v období vánočních svátků a prvního lednového týdne 30.000 návštěvníků.

V Praze začíná festival íránských filmů

V pražských kinech Světozor a Oko začíná třetí ročník Festivalu íránských filmů. Nabídne přes dvě desítky snímků sbírajících ocenění napříč mezinárodními festivaly po celém světě, nové festivalové sekce a významné hosty. Potrvá do 12. ledna. "Pod názvem Írán: Jiný pohled uvedeme řadu cenami ověnčených snímků etablovaných a mezinárodně respektovaných tvůrců. Nově si budou moci filmoví nadšenci vychutnat aktuální íránskou kinematografii," řekla mluvčí přehlídky Lucie Čunderliková. Jednou z dalších novinek bude soutěžní sekce, letos poprvé jako hlavní festivalová část. Připraveno je sedm celovečerních filmů z toho nejlepšího, co aktuální současný íránský film nabízí. Organizátoři udělí Cenu diváků a Cenu poroty, ve které zasednou významné osobnosti domácí, evropské i íránské kinematografie.

Výroční ceny ČFTA nadále ponesou název Český lev

Výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA) ponesou i nadále název Český lev. Po dohodě s producentem Petrem Vachlerem jakožto majitelem ochranné známky, který loni v červnu v důsledku roztržky s prezidiem akademie rezignoval na funkci ředitele, to oznámila mluvčí ČFTA Martina Chvojka Reková. "Česká filmová a televizní akademie bude i nadále oceňovat filmaře soškou Českého lva. Po několikaměsíčním vyjednávání, na němž se podíleli zástupci akademie, zakladatel filmových cen Petr Vachler a generální partner značka Magnesia, došlo k dohodě o převodu ochranné známky," uvedla mluvčí. ČFTA letos poprvé udílení výročních cen českým filmařům organizuje sama, slavnostní akt se uskuteční 22. února ve Dvořákově síni pražského Rudolfina, jeho moderátorem bude v přímém přenosu České televize Marek Eben.

V Ostravě se otevře velká výstava Mařáka a jeho žáků

V ostravské Galerii Chagall bude od pátku velká výstava obrazů Julia Mařáka a jeho slavných žáků, které byly zapůjčeny ze tří soukromých sbírek. Zájemci tak budou mít možnost poprvé vidět i díla, která se obvykle neprezentují, řekl galerista Petr Pavliňák. Výstava "Mařák a Mařákovci ze soukromých sbírek" představí 96 uměleckých děl, převážně půjde o olejomalby, které budou doplněny třemi rozměrnými kresbami. "Výstava je jakýmsi průřezem vývoje Mařákovy školy a následné tvorby jeho žáků," vysvětlil Pavliňák. Podle něj je výstava unikátní právě v tom, že díla pocházejí výhradně ze soukromých sbírek. Kromě děl Julia Mařáka budou vystaveny práce další 25 autorů, například Antonína Slavíčka a dalších předních českých výtvarných umělců předminulého a minulého století. Výstava potrvá až do 5. března.

Rožnovský skanzen navštívilo loni přes 243.000 lidí

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku navštívilo loni 243.220 lidí, což je o téměř 9000 lidí méně než v roce 2012. Mohla za to zejména velikonoční sněhová kalamita a proměnlivé a chladné jarní počasí, sdělil ředitel muzea Jindřich Ondruš. Návštěvníci podle něj kladně přijali některé novinky v programu muzea, například pořad Myslivosti zdar!, který v areálu připravila Československá myslivecká jednota ve spolupráci s rožnovskou radnicí. Skanzen patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům ve Zlínském kraji.

Ze sportu:

Pětice běžců na lyžích a trio žen má jistou nominaci na olympijské hry do Soči. Tým mužů se opírá o zkušeného Lukáše Bauera a šanci dostane i Petr Novák, mezi ženami nechybí Eva Vrabcová-Nývltová. Ještě je ale možné, že se počet českých běžců navýší, což se rozhodne koncem ledna. Trenér běžců Miroslav Petrásek dnes oznámil nominaci ve složení Bauer, Martin Jakš, Aleš Razým, Jiří Magál a pátým se stal dálkový běžec Novák. Kouč žen Lukáš Krejčí poveze na olympiádu Vrabcovou-Nývltovou, Petru Novákovou a Karolínu Grohovou. Pokud získá Česko od FIS další místa, mohla by jet čtvrtá běžkyně, aby se postavila štafeta, o místo bojují také Dušan Kožíšek nebo Ondřej Horyna.

Česká štafeta biatlonistek bez Veroniky Vítkové skončila v závodu Světového poháru v Ruhpoldingu sedmá. Vyhrály Rusky před Němkami a Norkami.

Bývalý trenér českých fotbalistů Karel Brückner nechce svůj návrat k reprezentaci jako poradce nového kouče Pavla Vrby zveličovat. V rozhovoru pro server idnes.cz prohlásil, že nejde o nijak velkou roli. Zatím prý ani neví, jak přesně bude jeho práce vypadat. "Nyní se dá říci, že jsme se s panem Vrbou domluvili na tom, že se domluvíme. Všechno je ale zatím v hodně obecné rovině," řekl čtyřiasedmdesátiletý Brückner. "Jak svou roli jakéhosi konzultanta chápu já, jde nejspíš o mou zkušenost," dodal.

Petra Kvitová je šestou nasazenou hráčkou pro tenisové Australian Open, Tomáši Berdychovi patří pro úvodní grandslamový turnaj sezony sedmá pozice. Pořadatelé v Melbourne se při nasazování řídili aktuálním světovým žebříčkem, role jedniček tak budou plnit Španěl Rafael Nadal a Američanka Serena Williamsová.

Čeští futsaloví reprezentanti v úvodním přípravném zápase deklasovali Finsko na jeho palubovce 6:1. Dnes se svěřenci trenéra Tomáše Neumanna utkají s výběrem Suomi podruhé, a zakončí tak generálku na blížící se mistrovství Evropy.

Útočník New Jersey Jaromír Jágr si v úterním utkání NHL připsal při prohře týmu 2:3 v prodloužení s Philadelphií jednu asistenci a v historickém bodování soutěže vyrovnal sedmého Maria Lemieuxe. Česká hvězda, která v předchozích třech zápasech vyšla naprázdno, zaznamenala 1723. bod v NHL už v úvodní minutě, když jeho nezištnou přihrávku z pravé strany zakončil do odkryté branky Adam Henrique.

Klára Zakopalová postoupila na turnaji v Hobartu poprvé v této sezoně do čtvrtfinále. Česká tenistka porazila Číňanku Čang Šuaj 6:1, 6:2 a o postup do semifinále se utká s Američankou Alison Riskeovou.

Novým trenérem hokejistů extraligového Chomutova se stal Jaroslav Beck. U posledního týmu soutěže střídá Josefa Turka, který byl odvolán v úterý. Dvaašedesátiletý Beck dosud působil jako trenér juniorů Pirátů a na konci minulé sezony byl v prvním týmu Chomutova asistentem trenéra Jiřího Čelanského.

Deblistka Květa Peschkeová by se teoreticky nebránila návratu do Fed Cupu. S reprezentační kariérou v soutěži družstev se vítězka čtyřhry ve Wimbledonu rozloučila po triumfu českého týmu v listopadu 2011, ale na turnaji v Sydney dnes řekla, že je případně připravena týmu pomoci.

Tenista Tomáš Berdych postoupil na exhibičním turnaji Kooyong Classic do semifinále. Ve svém úvodním duelu v Melbourne zdolal Španěla Fernanda Verdasca, vítěze exhibici z roku 2010, po setech 7:5 a 6:2.

Aleš Loprais i Martin Kolomý patřili ve třetí etapě Rallye Dakar mezi nejrychlejší piloty kategorie kamionů a i nadále se tak drží ve hře o přední pozice. Loprais byl třetí, Kolomý čtvrtý. V náročné rallye již nepokračuje motocyklista Jan Veselý, který úterní etapu nedokončil a podle týmového webu ze soutěže jako první Čech odstoupil.

Cyklista Roman Kreuziger má v plánu absolvovat v první polovině letošního roku osm závodů. Jezdec stáje Saxo-Tinkoff dnes odletěl na Kanárské ostrovy na závěrečné soustředění před startem nové sezony, kterou zahájí koncem února premiérovým startem v závodu Kolem Ománu. Jejím vrcholem bude účast na oblíbeném etapovém podniku Kolem Romandie.

Počasí:

Bude oblačno, teploty přes den 8 až 12, při nízké oblačnosti kolem šesti stupňů. Vítr má večer zesilovat, na horách na severu bude mít v nárazech kolem 70ti kilometrů za hodinu.

Teplotní rekordy padly na nejméně sedmi místech, převážně na jihu a západě Čech. V Č.Budějovicích bylo přes 14 a na Táborsku přes 13 stupňů