Zprávy

Koalice podepíše smlouvu a zveřejní jména budoucích ministrů

Představitelé ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL podepíšou v pondělí odpoledne v Poslanecké sněmovně koaliční smlouvu. Strany v ní slibují například zrušení většiny zdravotnických poplatků, vyšší růst důchodů i minimální mzdy. Oficiálně taky zveřejní seznam kandidátů na ministry nové vlády. Vláda má mít 17 postů včetně premiéra a dvou ministrů bez portfeje. Sociální demokracii připadne osm míst, hnutí ANO šest a lidovcům tři. ANO i KDU-ČSL budou mít po jenom vicepremiérovi. V případě hnutí to má být jeho šéf Andrej Babiš, který má mít na starosti ekonomiku; zároveň je kandidátem do čela ministerstva financí. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek má mít jako vicepremiér na starosti vědu a výzkum. Prezident Miloš Zeman by měl jmenovat předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem a následně na jeho návrh celou novou vládu. Konkrétní termíny nejsou zatím známy.

Pokud by Zeman odmítl ministra, resort by dočasně vedl Sobotka

Pokud by prezident Miloš Zeman odmítl některého kandidáta na ministra, resort by dočasně vedl z pozice premiéra Bohuslav Sobotka (ČSSD). Sobotka v Otázkách Václava Moravce v České televizi řekl, že by takový postup byl možný. Odmítnutí jmenování kandidáta není důvod, aby nebyla jmenována celá vláda, uvedl pravděpodobný budoucí premiér. Jiného nominanta by Sobotka navrhoval jen v případě, pokud by k tomu Zemana vedly závažné zákonné nebo ústavní důvody. Prezident nemůže podle Sobotky odmítnout jmenovat kandidáta na ministra například jen kvůli názorovým rozdílům. Hovoří se o tom, že by Zeman mohl mít i kvůli osobním neshodám problém jmenovat například Lubomíra Zaorálka (zahraničí) a Jiřího Dienstbiera (ministr bez portfeje). Sám se také nechal slyšet, že do funkce ministra obrany by nejmenoval herce Martina Stropnického, kterého navrhuje hnutí ANO.

Sobotka: funkce hejtmana a poslance je neslučitelná

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka trvá na tom, že by se hejtmani, primátoři či jejich náměstkové zvolení do Poslanecké sněmovny měli jedné ze svých funkcí vzdát. Informoval o tom ČTK v tiskovém prohlášení. Podle červnového usnesení předsednictva a ústředního výkonného výboru strany by poslanci za ČSSD, kteří jsou zároveň na vysokých postech v krajské či komunální správě, měli do půl roku jednu z těchto funkcí opustit. Od voleb zatím uplynuly dva měsíce a pouze plzeňský hejtman Milan Chovanec, který by se měl v nové vládě stát ministrem vnitra, v nejbližší době plánuje opustit funkci v čele krajského zastupitelstva. Ostatní čtyři hejtmani rozhodný krok zatím neučinili. Se složením jedné z funkcí podle České televize váhají jihočeský hejtman Jiří Zimola a hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek. Josef Novotný z Karlovarského kraje se k této záležitosti v sobotu nevyjádřil a jihomoravský hejtman Michal Hašek čeká, až bude ustavena nová vláda.

Sobotka chystá změny ve vedení Úřadu vlády

Pravděpodobný budoucí premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka již chystá personální změny ve vedení Úřadu vlády. Na jeho ředitele má dva kandidáty. Jména říct nechtěl, s dosavadním šéfem úřadu Radkem Augustinem (SPOZ) nepočítá. Chce i nového státního tajemníka pro evropské záležitosti, kterým se má stát někdejší Sobotkův náměstek na ministerstvu financí Tomáš Prouza. Nyní je evropským tajemníkem Vojtěch Belling. Sobotka to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Prouza nemá bezpečnostní prověrku, Sobotka ale soudí, že by s jejím získáním neměl být ani u jednoho problém.

Schwarzenberg vyzval k větší odpovědnosti lidí

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v Praze v nedělním tříkrálovém projevu vyzval k větší odpovědnosti lidí. Lidé by se podle něj měli vrátit ke zdravému úsudku a domýšlet důsledky svých činů. Podle Schwarzenberga je společnost plná nejistot a nezájmu a často si neváží toho, kam se Česká republika od roku 1989 posunula. Lidé by měli umět ocenit i pozitiva posledních 20 let, například úspěchy ve vědě a výzkumu, rozvoj podnikání či zlepšení životního prostředí. "Hlavně máme svobodu," řekl předseda TOP 09. O tu musí podle něj bojovat i současná generace. Připomněl také slova prvního prezidenta České republiky Václava Havla, podle kterého je záchrana lidského světa v lidském srdci, rozmyslu, pokoře a odpovědnosti. "Přeji vám, aby oheň dobré vůle dobře chytil," řekl Schwarzenberg.

V sídle palestinského velvyslance se našlo 12 zbraní

V sídle palestinského velvyslance v Praze bylo nalezeno 12 zbraní, řekl serveru iDnes.cz policejní prezident Martin Červíček. Byly tam pistole a samopaly. Dosud se o počtu zbraní nalezených po výbuchu trezoru v objektu spekulovalo. Exploze ve středu zabila palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála. "Nyní se provádí různé znalecké zkoumání z oboru genetiky a balistiky. Teprve až budou výsledky, tak zveřejníme, o jaký konkrétní druh zbraní šlo," řekl Červíček. Bývalý šéf generálního štábu Jiří Šedivý v rozhovoru pro server Aktuálně.cz v sobotu palestinské diplomaty vyzval, aby vysvětlili, k čemu jim zbrojní sklad v Praze sloužil. Vedení Prahy 6 s odvoláním na zdroje z vyšetřování ČTK v pátek uvedlo, že se na místě našlo 70 zbraní. Městská část Praha Suchdol v pátek požádala ministerstvo zahraničí o přemístění palestinské ambasády mimo své území. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že obavy radnice sdílí.

Bradáčová: Počet vazebně stíhaných od roku 2001 klesá

Počet vazebně stíhaných osob se snižuje od roku 2001, kdy byla přijata novela trestního řádu, která zpřísňuje podmínky pro uvalení vazby. Zatímco tehdy bylo ve vazbě 1008 lidí, v roce 2012 jen 570. I tam je pokles ve srovnání s předchozím rokem, kdy bylo ve vazbě 690 lidí. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Reagovala tak na výroky Davida Ratha o nadužívání vazby. Někdejší poslanec a hejtman Středočeského kraje za ČSSD ve čtvrtek u Ústavního soudu uspěl s dvěma stížnostmi proti rozhodnutím Vrchního soudu v Praze, který mu prodlužoval vazbu. Do propuštění v listopadu 2013 strávil bývalý politik obviněný z korupce a manipulování veřejných zakázek za mřížemi 18 měsíců.

Policie postřelila muže, který ujížděl v autě

Policie brzy ráno v Novém Vestci na Nymbursku střílela na ujíždějící auto, jež nezastavilo při silniční kontrole. Řidiče zasáhla střela do nohy, je v nemocnici. Na případu pracuje generální inspekce, řekl ČTK středočeský policejní mluvčí Pavel Truxa. "Při silniční kontrole řidič nezastavil, nedbal výzev, měl najíždět na policisty. Policisté použili několik varovných výstřelů a několikrát vystřelili na vozidlo," řekl ČTK Truxa. Podle mluvčí generální inspekce Radky Sandorové Generální inspekce případ převzala, protože se při akci střílelo a musí se prověřit všechny okolnosti události.

Státní fond poslal loni na opravy panelových bytů 346 mil. Kč

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) poslal loni na rekonstrukci panelových bytů v programu Panel 2013+ žadatelům celkem 346,3 milionu korun. Dalších 213 milionů korun půjčil na výstavbu nájemních bytů. ČTK to řekla mluvčí fondu Jana Marešová. Pro letošní rok má fond na podporu bydlení připraveno 1,32 miliardy korun, z toho na program Panel 2013+ je 600 milionů korun. Loni plánoval fond poskytnout úvěry za 1,1 miliardy korun, celou připravenou částku však nevyčerpal. Celkem loni fond obdržel 184 žádostí o dlouhodobý nízkoúročený úvěr na opravy panelových domů, 28 jich vrátil. Program Panel 2013+ navazuje na předchozí Panel a Nový Panel, které fungovaly 11 let. Díky programům bylo v panelových domech opraveno zhruba 400.000 bytů.

Jihočeská Madeta zvýšila loni tržby o 100 milionů

Jihočeská Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, loni zvýšila tržby i zisk. Zpracovala zhruba stejné množství mléka jako v roce 2012. Za prodej zboží, výrobků a služeb podle předběžných výsledků utržila meziročně asi o 100 milionů korun více, tedy 5,2 miliardy korun. Zisk po zdanění bude vyšší asi o 44 milionů, dosáhne kolem 130 milionů korun. Vyšší byly i investice. ČTK to řekl generální ředitel společnosti Milan Teplý. Výkupní cena mléka se v roce 2013 meziročně zvýšila v průměru o 1,10 Kč na 9,50 za jeden litr. Smlouvy se zemědělci má Madeta dlouhodobé, uzavřené na čtyři až šest let. Export se na tržbách podílel zhruba osmnácti procenty, hlavními vývozními artikly byly máslo, sušené mléko a bílé přírodní sýry. Hlavními zahraničními odběrateli jsou Libanon, státy EU a země v Asii.

Rusů jezdí do ČR stále víc, loni jich přijelo tři čtvrtě milionu

Do Česka loni přijelo rekordních 750.000 ruských turistů, meziročně o osm procent víc. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti Mag Consulting. Rusové jsou po Němcích druhou nejpočetnější skupinou turistů, kteří Česko navštěvují. Rusy v ČR zajímají hlavně zachovalé historické a kulturní památky, české pivo, nabídka kulturních zážitků, kvalitní servis pro turisty a slavné české lázně. Nejčastěji přijíždějí Rusové ve věkové kategorii 15 až 40 let. V těchto dnech přijíždí do ČR početná skupina ruských turistů slavit pravoslavné Vánoce. Jen od 24. do 31. prosince dosáhl počet příletů letadel z Ruska do ČR 157, z toho 92 operovaly ČSA.

Čeští holmesologové oslaví narozeniny slavného detektiva

Ve smíchovské kavárně Mezi řádky se bude v pondělí od 18:00 slavit 160. výročí narození Sherlocka Holmese, jedné z nejslavnějších literárních postav, kterou stvořil Arthur Conan Doyle. Na programu je čtení z holmesovských knih a povídání s prezidentem České společnosti Sherlocka Holmese Alešem Kolodrubcem. Součástí bude výstava Sherlockových portrétů a ukázky z filmů. Nápad založit Českou společnost Sherlocka Holmese měl v roce 1968 spisovatel a tvůrce večerníčku o Maxipsu Fíkovi Rudolf Čechura. Uskutečnil ho ale až po roce 2000. Přes deset let se asi stovka členů schází pravidelně třikrát do roka. V lednu na Holmesovy narozeniny, na jaře a v prosinci. Kromě toho pořádají příležitostně i další akce, s oblibou navštěvují třeba místa Holmesových případů.

V pražské zoo uhynulo mládě vzácného kakadu palmového

V pražské zoo uhynulo mládě vzácného kakadu palmového, které se narodilo loni 1. října a bylo prvním uměle odchovaným mládětem tohoto druhu v České republice. ČTK to řekl mluvčí zoologické zahrady Michal Šťastný. Mládě podle něj uhynulo pravděpodobně v důsledku náhlého selhání ledvin. Pražská zoo je poprvé představila veřejnosti na začátku prosince. Rodičovský pár, který byl původně zabaven pašerákům, mládě opustil, takže se o ně museli chovatelé postarat sami. Pražská zoo zažila podobně smutnou událost také v polovině loňského prosince, kdy uhynula pětiletá slonice Tonya. Důvodem pravděpodobně byla virová infekce.

Sloni v ZOO Dvůr Králové dostali vánoční stromky

Trojice slonů afrických v ZOO Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku si o tomto víkendu pochutnala na vánočních stromcích. Zoo je dostala z neprodaných zásob od obchodníků. ČTK to řekla mluvčí zoo Jana Myslivečková. Sloní samice Saly a Umbu a samec Kito podle ní mají vybrané chutě. "Jedí jenom smrčky. Borovic a jedlí si vůbec nevšimnou. Zřejmě jsou pro ně příliš aromatické," uvedla mluvčí. Krmení slonů smrčky, které obsahují větší množství silic, je výjimečná událost, jež se děje pouze jednou ročně. Zoo je nejčastějším turistickým cílem v regionu. Loni zoo navštívilo asi 405.000 lidí, tedy zhruba o 35.000 více než v roce 2012.

Překážkářka Hejnová má zlomeninu v nártu

Překážkářka Zuzana Hejnová musí kvůli zlomené kosti v nártu vynechat halovou sezonu. Nejlepší česká sportovkyně loňského roku se zranila na sobotním tréninku. Na tréninku v atletické hale v Praze na Strahově špatně došlápla a poranila si nárt. Rentgenové vyšetření v motolské nemocnici odhalilo prasklou kost u prsteníčku levé nohy. Hejnová je nyní v péči profesora Pavla Koláře, o další léčbě jejího zranění rozhodnou lékaři v pondělí. Podle tiskové zprávy atletického svazu by starty mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek z Moskvy v letní sezoně neměly být ohroženy. Sedmadvacetiletá Hejnová loni vyhrála všech 13 závodů, k nimž nastoupila. Stala se mistryní světa a celkovou vítězkou Diamantové ligy, český rekord posunula až na 52,83 sekundy. Vyhrála i anketu o nejlepší evropskou atletku roku. V halové sezoně hodlala vyzkoušet běh na 800 metrů.

Ze sportu:

Biatlonistka Gabriela Soukalová získala za 13. místo v závodě s hromadným startem v Oberhofu zpět žlutý dres pro vedoucí ženu Světového poháru.

Běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová skončila v Tour de Ski osmá a dosáhla druhého nejlepšího českého výsledku mezi ženami v historii. Martin Jakš obsadil po sedmi etapách jedenácté místo. Pro vítězství si do cíle na sjezdovce Alpe Cermis ve Val di Fiemme doběhli Therese Johaugová a Martin Johnsrud Sundby, kteří se stali prvními norskými vítězi Tour.

Lyžařka Šárka Strachová obsadila ve slalomu Světového poháru v italském Bormiu sedmnácté místo. Podruhé v sezoně vyhrála osmnáctiletá americká mistryně světa Mikaela Shiffrinová a upevnila si vedení v průběžném pořadí disciplíny.

Sdruženář Miroslav Dvořák vybojoval na Světovém poháru v ruském Čajkovském stejně jako v sobotu třetí místo. Ve finiši český reprezentant prohrál souboj o druhou příčku s Němcem Björnem Kircheisenem o dvě desetiny sekundy. Poprvé v kariéře vyhrál Rakušan Wilhelm Denifl, který vybíhal do závodu na 10 km s náskokem půl minuty. Skokanská část byla dnes kvůli počasí zrušena, započítávaly se výsledky provizorního pátečního kola.

Biatlonista Ondřej Moravec skončil na Světovém poháru v Oberhofu v závodu s hromadným startem pátý.Vyhrál lídr seriálu Francouz Martin Fourcade.

Čeští házenkáři zvládli generálku na mistrovství Evropy v Dánsku. V závěrečném utkání před vstupem do šampionátu porazili Bělorusko 32:30 a novoroční přípravný turnaj v Maďarsku zakončili s bilancí dvou vítězství a jedné porážky. Reprezentanti ztratili pětigólové vedení a o výhře rozhodli až v závěru. Konečné umístění Čechů na turnaji určí poslední zápas mezi Maďarskem a Polskem.

Český útočník Jakub Voráček se v NHL podílel gólem a asistencí na vítězství hokejistů Philadelphie, která na ledě Phoenixu otočila skóre z 1:3 na konečných 5:3. Stejnou měrou přispěl Vladimír Sobotka k výhře St. Louis 6:2 nad Columbusem. Do sobotního programu NHL zasáhli i čeští brankáři Marek Mazanec a Ondřej Pavelec, kteří dosáhli shodné bilance - čtyři inkasované branky z 29 střel. Zatímco Pavelec podlehl s Winnipegem 1:4 v Bostonu, Mazanec získal s Nashvillem na ledě Floridy alespoň bod za prohru 4:5 po samostatných nájezdech.

Hokejisté Lva Praha prohráli v Kontinentální lize na ledě Magnitogorsku 2:4 a skončila jejich série osmi venkovních výher. Jediný český zástupce v soutěži dvakrát vedl díky trefám švédského útočníka Calleho Ridderwalla, ale Metallurg třemi góly ve třetí třetině zápas otočil. Dva body za gól a asistenci si v dresu vítězů připsal český centr Jan Kovář.

Hokejisté Mladé Boleslavi v prvním utkání po vánoční pauze porazili v šlágru 36. kola první ligy 2:1 Olomouc. Tabulku druhé nejvyšší soutěže vede Bruslařský klub už o deset bodů před Jihlavou, jež se dostala na druhou pozici před Hanáky.

Čeští volejbalisté porazili v Opavě v kvalifikaci mistrovství světa podle očekávání Kypr suverénně 3:0 po setech 25:18, 25:21 a 25:16. Ve skupině I si připsali první výhru a udrželi si teoretickou naději na postup, ale dál jim hrozí, že budou podruhé v historii na světovém šampionátu chybět.

Trojnásobný hokejový mistr světa Viktor Ujčík ukončil kvůli problémům s operovaným kolenem v 41 letech kariéru. Bývalý reprezentační kanonýr se rozloučil v dresu Jihlavy po sobotním utkání první ligy proti Šumperku.

Největší předsezonní posila hokejistů Lva Praha Niko Kapanen z Finska se po dlouhém zranění rozehraje v prvoligových Litoměřicích, které jsou farmou Lva. Pětatřicetiletý mistr světa z roku 2011 by měl nastoupil v pondělí proti Berounu a pak ve středu na ledě Jihlavy. Následně by se měl vrátit do sestavy Lva v Kontinentální lize.

Biatlonista Michal Šlesingr obsadil zásluhou bezchybné střelby páté místo ve stíhacím závodu Světovém poháru v Oberhofu. Posunul se tak o sedm pozic oproti pátečnímu sprintu, který byl po zdravotní pauze jeho prvním startem v olympijské sezoně. Ve stíhačce žen doběhla Veronika Vítková jedenáctá, dvanáctá Gabriela Soukalová těsně přišla o vedení ve Světovém poháru.

Počasí:

Zítra přes den bude oblačno až polojasno, ojediněle mlhy, zpočátku i mrznoucí. Teploty 3 až 7, na horách kolem 5 °C.

Na Moravě padaly teplotní rekordy. Ze stanic, kde se tento údaj sleduje alespoň 30 let, se teplota vyšplhala nejvýše ve Strážnici, na 13 stupňů.