Zprávy

Zeman: Sliby dané občanům jsem dodržel

Prezident Miloš Zeman ve vánočním poselství uvedl, že víceméně splnil pět slibů, které dal občanům České republiky v prezidentské kampani a krátce po ni. V dnešním projevu bilancoval své dosavadní působení na Hradě. Prezident má na konci roku skládat účty všem občanům, řekl Zeman. Zaměřil se na pět slibů veřejnosti, které pronesl v prezidentské kampani a krátce po ni. Zeman slíbil, že nebude na rozdíl od svých předchůdců vyhlašovat amnestii a udělovat milosti. Dalším slibem bylo zlepšení vztahů České republiky s institucemi EU. Prezident se snažil především zlepšit podmínky pro čerpání dotací. Připomněl, že třetinu svého prezidentského platu odevzdává na splácení státního dluhu. V posledních týdnech se k němu prý připojují občané i podniky. Za nejsložitější Zeman označil naplňování posledního slibu, že se pokusí společnost spíše sjednocovat, než Jmenováním úřednické vlády Jiřího Rusnoka podle svých slov vyvolal předčasné volby. Poděkoval končící vládě premiéra Jiřího Rusnoka a občanům popřál zdraví a život naplněný užitečnými skutky.

Prezidenta po Novém roce čeká schůzka s šéfem ČSSD a možným budoucím premiérem Bohuslavem Sobotkou, který na Hrad zamíří s návrhem na obsazení vlády. Původní termín schůzky byl do konce roku. Zeman se chce podle svého mluvčího sejít kromě Sobotky znovu i s ostatními předsedy možných koaličních stran ANO a KDU-ČSL, aby se ujistil o podpoře vlády ve Sněmovně.

Politici: Zemanův projev byl bilanční, ale bez vize

Především jako bilanční a nekonfliktní hodnotí přední politici vánoční projev prezidenta Miloše Zemana. Některým v něm ale chyběl pohled do budoucnosti a jiní, jako místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nebo místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, jej ani nesledovali. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky byl Zemanův projev sváteční a smířlivý. "Možná ale nejsem sám, komu v něm chyběl alespoň náznak pohledu do budoucna," uvedl Sobotka. Podobně hodnotil projev i šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Jako bilanční vánoční poselství vnímala prezidentova slova i místopředsedkyně ANO Věra Jourová. Chyběly jí v něm ale Zemanovy kroky do budoucna. Spíše rozpačitý dojem ze slov hlavy státu měl předseda dolní komory Jan Hamáček. Premiér v demisi Jiří Rusnok má za to, že prezidentovo bilancování a složení účtů všem občanům odpovídá všem krokům, které prezident slíbil. Jako bilanční vnímal Zemanova slova i šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura. Upozornil na prezidentovu poznámku o "vládě odborníků".

O poznání kritičtěji hodnotili Zemana mediální experti Jan Jirák a Daniel Köppl. ČTK řekli, že na ně prezident působil sebestředně. "Bylo to mimořádně sebestředné až narcistní," prohlásil Köppl. Jirák uvedl, že Zeman i během projevu byl politickou figurou, která v poselství vedla dialog se svými odpůrci. Jinak Jirák rozumí Zemanově snaze vrátit se k masarykovské tradici. Neví ale, zda to je šťastný nápad, neboť 1. leden, kdy předchozí prezidenti říkali novoroční projevy, je den připomínky vzniku ČR. "To se nyní vytratilo úplně a to je škoda," soudí Jirák.

Prahu letos čekají volby, dostavba Blanky i prodloužení metra

Prahu letos čeká hned několik významných událostí, ať už jde o plánované dokončení tunelu Blanka, prodloužení trasy metra A do Motola nebo komunální volby, ze kterých vzejde nové vedení hlavního města včetně primátora. Jednou z nejočekávanějších událostí bude dostavba tunelového komplexu Blanka. S jeho výstavbou přestala stavební firma Metrostav na začátku prosince a od té doby se s hlavním městem soudí. Firma chce po Praze zhruba 2,1 miliardy, které jí prý magistrát dluží. Praha ale zpochybňuje platnost smluv. Rozhodnout tak má rozhodčí soud. Praha má na dostavbu tunelu v rozpočtu připraveny více než čtyři miliardy korun. Další významnou stavbou je dostavba trasy metra A do Motola. Její zprovoznění by se mohlo proti původním termínům zpozdit a metro do Motola by tak poprvé jelo až v roce 2015. O stavbu se navíc zajímá policie. Vedení města rovněž bude muset řešit dostavbu Ústřední čistírny odpadních vod. Tu už na podzim 2013 schválilo městské zastupitelstvo, v letošním roce chce Praha začít stavět. Zkušební provoz čistírny za zhruba 5,8 miliardy korun má začít v prosinci 2017.

Žádosti o dotace z ROP Severozápad přesahují možnosti programu

Žádosti o dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad přesahují jeho možnosti. V deseti výzvách, které na podzim program vypsal pro Ústecký a Karlovarský kraj, byly podány žádosti dohromady za bezmála 6,8 miliardy korun. K dispozici je však jen asi 5,3 miliardy. Je jasné, že nebude možné uspokojit všechny žadatele, podporu získají nejlépe hodnocené projekty, sdělil předseda regionální rady Petr Navrátil. Nejvíc peněz by mělo jít na rozvoj dopravní infrastruktury, kde byly podány žádosti dohromady za více než 2,8 miliardy korun. Dalších více než 600 milionů korun představují žádosti o dotace na projekty z oblasti zlepšení dopravní obslužnosti včetně výstavby cyklostezek. Téměř 1,3 miliardy korun žádají na svou revitalizaci obce a malá města. O dalších 480 milionů požádala statutární města. V souvislosti s machinacemi v ROP Severozápad obžaloval minulý týden státní zástupce osm lidí z poškozování finančních zájmů Evropské unie nebo zneužití pravomoci úřední osoby.

V Praze se osm lidí přiotrávilo oxidem uhelnatým

Osm lidí, z toho dvě děti, se ve středu navečer v pražských Střešovicích přiotrávilo oxidem uhelnatým. U většiny z nich byla otrava vážná, sedm lidí proto skončilo v nemocnici. ČTK to řekli mluvčí policie, záchranné služby a hasičů. Jedovatý plyn zřejmě unikl z karmy, kde se může vytvořit jako zplodina hoření. Vysoká koncentrace plynu se vytvořila v koupelně rodinného domu v ulici U Střešovických hřišť. U obou dětí a dvou dospělých, včetně těhotné ženy, byla otrava tak vážná, že skončili v kladenské barokomoře. Kladenská nemocnice ale obaa dospělé a dvě děti, kteří se přiotrávili, už propustila. Jejich stav při propuštění nebyl vážný. ČTK to potvrdil lékař oddělení hyperbarické a potápěčské medicíny kladenské nemocnice. Šlo o nejvážněji otrávené pacienty ze sedmi, kteří kvůli nadýchání jedovatého plynu skončili ve středu večer v nemocnici.

Požár kabelů zastavil na více než hodinu metro na trase C

Požár kabelů zastavil ve čtvrtek na více než hodinu metro na trase C mezi stanicemi Florenc a Pražského povstání. Provoz byl obnoven krátce po 14:45. Škoda zatím nebyla vyčíslena, při požáru nebyl nikdo zraněn. ČTK to řekla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Lidé mohli během výluky využít náhradní autobusovou dopravu.

Lupič v Praze postřelil muže, který ho pronásledoval

Neznámý muž se ve středu večer vloupal do domu v pražské Novozámecké ulici. Při loupeži ho vyrušili majitelé. Na útěku ho chtěl pronásledovat jeden ze sousedů, lupič ho ale postřelil do nohy. Muž skončil v nemocnici, není v ohrožení života. Policisté po pachateli pátrají. Informoval o tom mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Lupič je vysoký asi 175 až 180 centimetrů, je zřejmě mladšího věku. Lidé mohou jakékoliv informace o hledaném muži sdělit na linku 158.

Novozélandská policie našla tělo muže, může jít o hledaného Čecha

Novozélandská policie objevila nedaleko města Castlepoint tělo muže. Mohlo by jít o českého občana Miroslava Tvaroha, kterého pohřešují od Štědrého dne. Tělo zatím nebylo identifikováno, policie nicméně již informovala jeho rodinu. Čtyřiatřicetiletý Miroslav Tvaroh žil na Novém Zélandu od roku 2005. Ze svého domova v Castlepointu odešel 24. prosince ráno. Jeho partnerka zalarmovala policii, když se večer nevrátil domů. Policejní vrtulník ve čtvrtek ráno objevil tělo mrtvého muže pod jedním z útesů. Policie se domnívá, že zemřel po pádu ze skály. Příčinu smrti ale ještě musí potvrdit soudní lékař. Čech přijel na Nový Zéland před osmi lety. Uspěl tam jako fotbalista v místní soutěži a v zemi se usadil.

Zámek Hrubý Rohozec se o Vánocích otevřel návštěvníkům

Zámek Hrubý Rohozec u Turnova na Semilsku se už počtvrté o Vánocích otevřel návštěvníkům. Až do Nového roku nabízí speciální prohlídky vánočně vyzdobených interiérů, které zavedou turisty do doby, kdy tu Vánoce slavili poslední majitelé z šlechtického rodu Des Fours-Walderode. Každoročně prohlídky nabízejí návštěvníkům nějakou novinku, letos je to návštěva místnosti pro služebnictvo, takzvané lokajny. Hrubý Rohozec je jednou z památek, která se turistům otevírá i mimo letní sezonu. I v zimě si mohou prohlídku objednat skupiny více než deseti lidí. Vánoční prohlídky jsou ale otevřené všem a staly se už tradiční akcí. I díky tomu podle něj letos návštěvnost zřejmě přesáhne 25.000 lidí.

Ze sportu:

Cyklokrosaři Martin Bína a "host" Zdeněk Štybar obsadili v závodu Světového poháru v Heusden-Zolderu druhé a třetí místo. Češi nestačili jen na vedoucího muže seriálu Larse van der Haara z Nizozemska. Závod juniorů vyhrál Adam Ťoupalík. Pro Bínu je druhé místo nejlepším výsledkem v sezoně. Bývalý dvojnásobný mistr světa Štybar absolvuje cyklokros pouze jako přípravu na silniční sezonu a v seriálu se v této zimě představil poprvé a zřejmě i naposled.

Souboj českých brankářů v Kontinentální hokejové lize vyhrál Alexander Salák. Tři dny poté, co byl za své výkony v dresu české reprezentace na turnaji v Soči vyhlášen nejlepším gólmanem Channel One Cupu, vychytal Petrohradu vítězství 2:1 v Čerepovci. Salák si připsal 27 zákroků, domácí brankář Jakub Štěpánek zastavil 34 střel.

Hokejisté Sparty porazili ve 32. kole extraligy Třinec 4:0. Góly vedoucího týmu tabulky obstarali Jan Buchtele, Tomáš Rolinek, Lukáš Pech a Karel Pilař. Brankář Tomáš Pöpperle vychytal již osmé čisté konto v sezoně. Pražané doma vyhráli čtrnáctý ze 16 zápasů, Oceláři ztratili venku pátý duel za sebou a z posledních osmi svých vystoupení se radovali jen dvakrát.

Hokejisté pražské Slavie porazili v 32. kole extraligy poslední Chomutov 3:1 a vyhráli i sedmý vzájemný zápas v nejvyšší soutěži. Slávistický útočník Jaroslav Bednář díky jedné trefě vstoupil jako 65. hráč do Klubu hokejových střelců deníku Sport s 250 góly v nejvyšší soutěži a reprezentaci.

Hokejový útočník Robert Kousal opouští extraligové Pardubice a nově bude hrát v Kontinentální lize. Dohodl se na spolupráci s Podolskem.

Český skokan na lyžích Roman Koudelka se stále potýká se zdravotními problémy, proto vynechá nadcházející Turné čtyř můstků. I když už absolvoval několik kondičních tréninků a dokonce už si chtěl i skočit z můstku, jeho situace s bolavým krkem je nepředvídatelná a je tudíž vážně ohrožen i jeho start na olympiádě v Soči.

Český cyklokrosař Adam Ťoupalík vyhrál v juniorské kategorii dnešní závod Světového poháru v Heusden-Zolderu. Sedmnáctiletý talent si po říjnovém triumfu v Táboře připsal druhé vítězství v sezoně a pojistil si druhou příčku v celkovém hodnocení.

Rekordních 285 otužilců z Česka i zahraničí plavalo v Praze ve Vltavě v 67. ročníku vánočního Memoriálu Alfreda Nikodéma. Ženy obsadily první tři místa, vítězka Lenka Štěrbová z Pardubic, která loni přeplavala kanál La Manche, zvládla 750metrovou trať za osm minut a 33 sekund. ČTK to řekl předseda 1. plaveckého klubu otužilců Praha a ředitel soutěže Tomáš Prokop. Nejmladším účastníkem byl devítiletý Daniel Stoklásek z Jihlavy, nejstarším šestaosmdesátiletý Jaroslav Brustmann z Kamenického Šenova a nejstarší plavkyní třiaosmdesátiletá Božena Černá z pořádajícího klubu. Memoriál Alfreda Nikodéma je pojmenován po pražském zlatníkovi, zakladateli sportovního otužování v Československu. Poprvé plavali otužilci ve Vltavě v roce 1923, kdy se do vody ponořilo sedm borců.

V Břeclavi oslavilo 45 otužilců a potápěčů vánoční svátky společnou koupelí v řece Dyji, jejíž voda měla pouhé dva stupně Celsia. Na jejich plavbu se dorazilo podívat tisíc diváků. Akce se konala pod názvem Vánoční kilometr, to již po devětatřicáté, řekl ČTK za pořadatele Milan Vojta z plaveckého klubu Nautilus. Vánoční kilometr vyhrál Miroslav Nezhyba z Přerova, který trasu uplaval za deset minut a šest vteřin.

Počasí:

V noci má pršet hlavně na Moravě a ve Slezsku, v Čechách místy. Na jihozápadě a na západě Čech budou na horách srážky smíšené nebo sněhové. Ochladí se na 6 až 2 stupně, na západě Čech bude kolem nuly.

Zítra čekáme oblačno až zataženo, na Moravě a ve Slezsku zpočátku místy s deštěm, jinde má pršet jen vyjímečně. Během dne začne od západu ubývat oblačnost. Odpolední teploty 3 až 7 stupňů, na horách dva nad nulou. Foukat má mírný jihozápadní až jižní vítr, později na horách na severozápadě a na severu s nárazy kolem 90ti kilometrů za hodinu.