Zprávy

0:00
/
0:00

Lídři koalice se do konce roku asi nesejdou, Sobotka půjde na Hrad

Lídři vznikající koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se už do konce roku zřejmě nesejdou. Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka ale ještě před Silvestrem zamíří na Pražský hrad, aby prezidenta Miloše Zemana seznámil s návrhem na personální obsazení vlády. Ještě před tím by se mělo sejít grémium ČSSD, se kterým chce Sobotka probrat seznam ministerských kandidátů za sociální demokracii. Předseda ANO Andrej Babiš podle své mluvčí Radky Burketové odlétá na první svátek vánoční do zahraničí a vrátí se až 5. ledna. Babiš podle ní nepočítá ani s případnou schůzkou s prezidentem Zemanem. Přitom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček zopakoval, že prezident se s předsedy možných koaličních stran chce sejít, aby se ujistil o podpoře vlády ve Sněmovně. Některá média spekulují o tom, že by hlava státu mohla mít zájem na tom, aby na ministerstvech v pozicích náměstků zůstali někteří současní ministři a členové zemanovců.

Podnikatelé: Babiš zvládne řízení financí, je ale ve střetu zájmů

Zástupci podnikatelů vesměs věří, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš zvládne řídit státní finance. Babiš je ovšem také velkopodnikatel a vlastník mediálních společností, takže jeho působení v roli vicepremiéra pro ekonomiku a ministra, pod kterého spadá mimo jiné i Finanční analytický útvar, je podle nich střetem zájmů. Působení Jana Mládka v čele resortu průmyslu spíše vítají, vyplývá z ankety ČTK.

Rusko oznámilo, že Česku splatilo starý sovětský dluh

Rusko podle zprávy ruského ministerstva financí dokončilo úhradu dluhu České republice, který dosahoval výše 3,6 miliardy dolarů (přes 72 miliard korun). Splacení dluhu, který vznikl v éře bývalého Sovětského svazu, předpokládala mezivládní smlouva z roku 1994. Většinu dluhu Česko za někdejší vlády premiéra Miloše Zemana prodalo soukromé firmě, dohodu s Moskvou o splacení zbytku dluhu schválila letos v létě vláda Jiřího Rusnoka. "Můžeme potvrdit, že v letošním roce došlo ke splacení zůstatku ruského dluhu vůči ČR, původní ruský dluh byl z velké části umořen již v minulosti," řekl mluvčí ministra financí Ondřej Šrámek. V posledních letech šlo již jen o zbývající část pohledávky, poslední splátka zhruba 6,5 milionu dolarů (131 milionů Kč) byla podle něj uhrazena letos v říjnu. Ruský dluh vznikl v době, kdy Československo investovalo do plynovodů a rafinérií v bývalém SSSR. Moskva měla platit ropou a plynem, s rozpadem Sovětského svazu z toho ale sešlo.

Práci soudců příští rok zpomalí přezkoumávání svéprávností

Nový občanský zákoník od ledna přinese se změnami v soukromém právu nové povinnosti pro soudce. Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník řekl, že v první vlně soudy nejvíce zatíží agenda svéprávností. Do tří let totiž soudy musí přezkoumat všechna dosavadní rozhodnutí o zbavení či omezení způsobilosti k právním úkonům a rozhodnout znovu. V důsledku toho se ostatní rozhodování, zejména ve věcech nezletilých, podle Lichovníka zpomalí. Tíha nové právní úpravy bude od ledna ležet zejména na okresních soudech, které jsou podle Lichovníka přetížené již nyní. Soudcovská unie se proto bude snažit prosadit jejich posílení. Unie nepovažuje za nezbytné navyšovat přímo počty soudců. Soudům by podle ní prospělo posílení odborného aparátu, zejména asistentů.

Ministerstva požadují stamiliony v kauze ROP Severozápad

Ministerstva financí (MF) a pro místní rozvoj (MMR) budou po obžalovaných v kauze machinací s dotacemi v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad požadovat náhradu škody. Na dotaz ČTK to potvrdili mluvčí obou ministerstev s tím, že se obě instituce připojily k trestnímu řízení. Ministerstva vyčíslila škody na stovky milionů korun. Státní zástupce minulý týden obžaloval osm lidí, které viní z poškozování finančních zájmů Evropské unie nebo zneužití pravomoci úřední osoby, případně z obou zločinů. Jsou mezi nimi někdejší náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD) nebo bývalí ředitelé úřadu regionální rady Pavel Markvart, Petr Vráblík a Petr Kušnierz. Kvůli policejnímu vyšetřování a podezření z machinací zastavila Evropská unie v roce 2012 proplácení dotací z ROP Severozápad. Program se podařilo odblokovat letos v srpnu, když Karlovarský a Ústecký kraj přistoupily na návrh ministerstva financí a souhlasily se zaplacením korekcí za chyby při rozdělování dotací. Kraje zaplatí 900 milionů korun, z toho Karlovarský zhruba 308 milionů a Ústecký 598 milionů.

NKÚ: Akademie věd nedodržovala pravidla pro rozdělování dotací

Akademie věd ČR a její výzkumná pracoviště podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v posledních šesti letech nedodržovala pravidla pro poskytování dotací. Způsob posuzování žádostí o dotaci nebyl podle NKÚ dostatečně transparentní, navíc v některých letech nebyla AV schopná prokázat, jak je posuzovala. Kontroloři zjistili, že během schvalování dotací byly ze seznamu vyřazeny některé doporučené akce a jiné na něj zařazeny. Pracoviště navíc opakovaně předkládala nekompletní žádosti o dotace. Na nízkou úroveň žádostí přitom podle NKÚ upozornila už v roce 2007 Ekonomická rada AV. Akademie věd přesto schválila dotace na některé akce, u nichž chyběla kompletní žádost.

ŘSD vypsalo nové tendry na opravy D1 za téměř dvě miliardy korun

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo nové tendry na opravy dálnice D1 za téměř dvě miliardy korun. Hodnotu prací na 3,5kilometrovém úseku dálnice mezi Ostrovačicemi a Kývalkou nedaleko Brna ocenilo na 478 milionů korun. Dvojnásobně dlouhý úsek z Měřína do Velkého Meziříčí na téměř 980 milionů korun a úsek z Hvězdonic do Ostředka na půl miliardy korun. Součástí staveb jsou kromě výměny povrchu vozovky a jejího rozšíření i úpravy mostů a posunutí mýtných bran. Podobně jako na předešlých úsecích budou práce probíhat za provozu. Nejvytíženější tuzemská dálnice je nyní zhruba deset let za svojí životností. Celá oprava D1 mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát asi 14 miliard korun, počítá se s využitím peněz z Evropské unie.

Šlachta zveřejnil video ze zadržení Nagyové

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta v neděli zveřejnil v České televizi část ze zhruba dvacetiminutového záznamu červnového zatýkání bývalé šéfky premiérovy kanceláře Jany Nagyové (dnes Nečasové). Přistoupil k tomu, aby ukázal, že ze strany detektivů šlo o profesionální a standardní postup, a aby se tak bránil proti výrokům o nepřiměřenosti zásahu. Expremiér Petr Nečas řekl Týdnu, že zveřejnění videa považuje za vážné narušení svobod a proto věc předal právníkům.

Zloději na Svitavsku ukradli trezor se strychninem, hrozí jim smrt

Zloději na Svitavsku ukradli trezor, v němž byl i prudce jedovatý dusičnan strychninu. Pachatelé jsou v ohrožení života, protože s látkou mohli přijít do styku. ČTK to řekla policejní mluvčí Anna Štegnerová. "Měli by ihned vyhledat lékařskou pomoc. Jedovatá látka může být i smrtelná při vdechnutí, požití nebo absorpci kůží," zdůraznila Štegnerová. Pracovník dekontaminační firmy Otakar Herberk, kterého policie přivolala, uvedl, že pokud se někomu dostane byť jen několik miligramů strychninu do těla, umírá v hrozných bolestech. Majitelka trezoru sice o schránce s jedy v trezoru věděla, ale netušila, že v ní je strychnin, protože od ní neměla klíče. Trezor z první republiky koupila. Celková škoda je podle policejní mluvčí asi 670.000 korun, v trezoru bylo asi 100.000 korun. Zloději trezor vypáčili a přitom zřejmě rozbili jednu z lahviček s jedem. Ten se rozsypal společně s popelem, který tvořil výplň stěn trezoru.

Pražští celníci našli tisíce padělků, škoda činí 16,5 mil. Kč

Celníci našli v prosinci při dvou kontrolních akcích na tržišti v pražských Holešovicích tisíce padělků značkového oblečení a doplňků. Škodu odhadli na zhruba 16,5 milionu korun. Pachatelé padělali třeba oblečení firem Louis Vuitton, Chanel nebo Gucci. Největší úlovek si celníci připsali během několikadenní kontroly, kdy našli na tržišti tisíce kusů padělaného textilu, obuvi, hodinek, parfémů nebo kožené galanterie. Škoda způsobená majitelům ochranných známek by byla téměř 15 milionů korun. S blížícími se Vánocemi a častějšími kontrolami stoupá agresivita obchodníků. Jeden z celníků byl při zmíněných prověrkách napaden prodavačem, naštěstí se to obešlo bez zranění.

Srážka autobusu s dodávkou zablokovala R48 na Český Těšín

Srážka autobusu s dodávkou zablokovala dnes ráno v obou směrech rychlostní silnici R48 na 58. kilometru mezi Dobrou a Horními Tošanovicemi ve směru na Český Těšín na Frýdecko-Místecku. Jeden jízdní pruh, ve směru na Těšín, se podařilo zprůjezdnit okolo 08:00. ČTK to řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská. Při nehodě se podle informací ČTK zranilo pět lidí. Zranění jednoho z nich jsou vážnější.

Na Třebíčsku spadly stromy do kolejí, silnice jsou sjízdné

Spadlé stromy omezily dnes ráno dopravu na dvou tratích na Třebíčsku. Na Vysočině je mlha, silnice jsou většinou vlhké a se zvýšenou opatrností sjízdné. Mlha je hlavně ve východní části kraje, zejména pak v okolí Velkého Meziříčí. Vyplývá to z informací krajských silničářů a z údajů na webu Českých drah. Stromy spadly kvůli námraze na trati Brno - Jihlava v úseku Kralice nad Oslavou - Náměšť nad Oslavou a na trati Křižanov - Studenec v úseku mezi Rudíkovem a Budišovem. České dráhy zajistily náhradní dopravu, překážky měly být odstraněny do 08:00.

Policie ukončila pátrání po muži, který zemřel v Tatrách

Policie ukončila pátrání po šestatřicetiletém horolezci Jaroslavu Žilinském z Hradce Králové. Uvedla to mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová. Tělo muže, který se pohřešoval od října, objevil v pátek ochránce přírody v Západních Tatrách. "O příčině jeho smrti zatím nemáme žádné informace," řekla mluvčí. Proč Žilinský v Tatrách zemřel, by měla objasnit soudní pitva. Slovenská horská služba v neděli uvedla, že tělo bylo nalezeno v oblasti Zadního holého vrchu v Liptovských kopách, které jsou součástí Západních Tater. Záchranáři je v sobotu přepravili do Podbanské a předali policii. Regionální příloha Mladé fronty Dnes (MfD) uvedla, že se Žilinský před svým odjezdem rozloučil s rodinou a údajně chtěl skončit se životem. Podle MfD měl osobní a finanční problémy.

Speciální týmy nabízejí v Praze pomoc bezdomovcům i v noční MHD

Dva speciální týmy sociálních pracovníků, které působí v Praze od začátku prosince, nabídly pomoc celkem 425 bezdomovcům, kteří cestovali nočními spoji MHD. Sociální pracovníci jim nabídli nocleh, ošacení či zdravotní ošetření. Další týmy pak přes den nabídly v Praze mezi 1. a 17. prosincem pomoc téměř dvěma tisícům bezdomovců. Uvedl to pražský magistrát. Na bezdomovce v MHD upozorňují terénní sociální pracovníky městští strážníci nebo revizoři. Pracovníci pak bezdomovcům zajistí volné lůžko v noclehárně i přepravu do ní. Zimní noclehárny Vackov a Vysočany téměř úplně naplnily svoji kapacitu už během prvních zimních dní. Noclehárna Vysočany s kapacitou 100 lůžek od 1. do 17. prosince poskytla 1488 noclehů, v noclehárně Vackov s kapacitou 80 lůžek celkem 1245 noclehů.

Dárci v Česku nejvíc přispívají na humanitární a sociální pomoc

Dárci v Česku nejvíc přispívají na humanitární pomoc po přírodních katastrofách a na pomoc sociální. Putuje do nich 30 procent věnovaných prostředků. Nejméně Češi a Češky darují své peníze na podporu lidských práv. V průměru každý dárce věnuje ročně asi 11.000 korun. Celkem je to kolem 1,4 miliardy. Vyplývá to z údajů Fóra dárců. V ČR je už deset let také možné posílat dárcovské textové zprávy. Majitelé mobilních telefonů jich dosud zaslali asi 15 milionů. Na prospěšné projekty tak poskytli 400 milionů korun.

Socha Mistra Jana Husa v Kolíně se dočkala obnovy

Socha mistra Jana Husa v Kolíně se dočkala obnovy a je připravena na připomínku šestistého výročí kazatelova upálení v roce 2015. Radnice za restaurátorské práce zaplatila 400.000 korun. ČTK to řekl místostarosta Jan Pospíšil (TOP 09). Pomník na Husově náměstí je zapsán v ústředním seznamu kulturních památek. Socha byla vytvořena podle návrhu sochaře Františka Bílka v letech 1913 a 1914. Původně stála na Karlově náměstí a konaly se u ní všechny významné kulturní, společenské i politické akce. Za druhé světové války však byla odstraněna a uložena v depozitáři. V roce 1949 se pro ni našlo nové umístění na tehdejším Vinařického náměstí, které bylo přejmenováno na Husovo.

Ze sportu:

Druhým soupeřem české fotbalové reprezentace pod vedením nového trenéra Pavla Vrby budou Finové. Zápas se odehraje 21. května ve Finsku.

Fotbalový útočník Milan Baroš má podle svého agenta Pavla Pasky poraněný zkřížený vaz v koleně. Baroš se zranil v neděli v turecké lize.

Brankář Ondřej Pavelec zneškodnil v nedělním utkání NHL 23 z 25 střel, porážku Winnipegu na ledě Vancouveru 1:2 ale neodvrátil.

Snowboardistka Šárka Pančochová poprvé v kariéře vyhrála slopestyle Světového poháru. Česká naděje pro olympijské hry v Soči, na kterých bude mít slopestyle premiéru, nenašla přemožitelku díky povedené druhé finálové jízdě v nedělním závodu v americkém Copper Mountain.

Český hokejista Dmitrij Jaškin byl povolán z farmy do prvního týmu St. Louis v NHL. Blues si dvacetiletého útočníka vytáhli z rezervního celku Chicago Wolves v AHL i kvůli absenci zraněného forvarda Vladimíra Sobotky.

Český hokejista Petr Hubáček vyhrál s celkem Jyväskylä čtvrtý ročník European Trophy. Ve finále turnaje Red Bulls Salute v neděli jeho tým v Berlíně zdolal švédský Färjestad 2:1 a stal se prvním finským vítězem soutěže.

Alexander Salák byl vyhlášen nejlepším brankářem hokejového turnaje Channel One Cup, který se hrál v Soči a v Praze. Opora Petrohradu pomohla národnímu týmu k triumfu na třetí akci Euro Hockey Tour skvělými výkony v zápasech proti Švédsku a Rusku, v kterých Salák inkasoval vždy jen jeden gól.

Krasobruslařka Eliška Březinová se podruhé v kariéře stala mistryní České republiky a zajistila si účast na lednovém evropském šampionátu v Budapešti. Sedmnáctiletá sestra Michala Březiny porazila na společném česko-slovensko-polsko-maďarském mistrovství v Bratislavě o dva body Elizavetu Ukolovou.

Počasí:

Oblačno až zataženo, hlavně na horách místy s deštěm, v polohách nad 1000m místy sněžení, teploty 5 až 9°C, na Moravě místy kolem 3, na horách kolem 2.