Zprávy

Sobotka asi ve čtvrtek předá Zemanovi návrh na rozdělení resortů

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (ČSSD) by mohl na čtvrteční schůzce předat prezidentovi Miloši Zemanovi konkrétní návrh na rozdělení ministerstev mezi strany vznikající trojkoalice. Součástí návrhu by mohla být i některá jména kandidátů na ministry. V pořadu Partie v televizi Prima to řekl místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Sobotka by podle něj mohl dostat pověření k sestavení vlády do Vánoc. Konkrétní návrh na rozdělení ministerstev a s tím související otázka jejich personálního obsazení bude předmětem jednání všech tří stran, které začne v pondělí. Nově vznikající trojkoalice v pátek představila programovou část koaliční smlouvy. V sobotu ji schválil celostátní výbor ČSSD.

KDU-ČSL schválila koaliční smlouvu s ČSSD a ANO

Celostátní konference KDU-ČSL schválila koaliční smlouvu s ČSSD a hnutím ANO. Hlasování nebylo podle stranického předsedy Pavla Bělobrádka jednotné, návrh ale byl většinově přijat. "Neznamená to, že do koalice vstupujeme," řekl novinářům. Lidovci budou požadovat v budoucí vládě podle usnesení svého výboru ministerstvo zemědělství. Nejsou spokojeni s tím, že by podle prvotního návrhu měli dostat jen dvě křesla. Požadavek celostátního výboru lidovců na zisk ministerstva zemědělství Bělobrádek označil za zcela zásadní. Nelíbí se ale hnutí ANO. "Potřebujeme většinový parlamentní systém," napsal ČTK v reakci jeho šéf Andrej Babiš. Předseda poslanců hnutí Jaroslav Faltýnek soudí, že zemědělství by mělo připadnout ČSSD, protože se podílela na vyjednávání podmínek pro zemědělce v Bruselu. Bělobrádek soudí, že v programové části koaliční smlouvy se odráží velká většina programových priorit lidovců. Podle Jurečky se jim nepodařilo prosadit to, že má zůstat poplatek za hospitalizaci, a společné zdanění manželů.

Schwarzenberg podpořil prozápadní demonstranty v Kyjevě

Bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v sobotu na náměstí Nezávislosti v Kyjevě povzbudil ukrajinskou prozápadní opozici, která už týdny protestuje proti rozhodnutí ukrajinské vlády odložit podpis dohody o přidružení země k Evropské unii. Podle ukrajinského serveru Segodňa nynější předseda zahraničního výboru Sněmovny prohlásil, že Ukrajinci ukazují celému světu, že mají přání se s unií sblížit. "Skláníme se před vaší odvahou, že nejen snášíte hlad a chlad, ale že vydržíte také represe proti vám," řekl podle serveru Schwarzenberg na ústředním kyjevském náměstí. Je prý nadšen tím, jak shromáždění lidé demonstrují pokojně. Schwarzenberg má kromě návštěvy v plánu se setkat i s představiteli opozice. V neděli chce v ukrajinské metropoli podpořit demonstranty i hudebník a politik Michael Kocáb.

O prověrku na nejvyšší stupeň kancléř Mynář zatím nepožádal

Hradní kancléř Vratislav Mynář dosud nepožádal o prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň. Řekl to ČTK. Prezident Miloš Zeman přitom minulý čtvrtek řekl, že Mynář požádá v tomto týdnu. Pokud Mynář prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) nedostane, na Hradě podle Zemana skončí. Podle prezidenta ale neexistuje zákon, který by řediteli prezidentské kanceláře ukládal nutnost mít prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň. V médiích se v minulosti objevily informace, že by Mynář prověrku nemusel získat například kvůli svým některým podnikatelským kontaktům. Jedním z kontroverzních známých měl být například Radim Masný z Opavy. Prezidentův kancléř to vytrvale odmítá. Mynář je ve funkci zhruba tři čtvrtě roku bez bezpečnostní prověrky, kterou potřebuje, aby mohl přistupovat k některým utajovaným dokumentům. Některých jednání se tak místo něj účastní jeho podřízení, které NBÚ dostatečně prověřil. Zeman dříve řekl, že jeho kancléř předpokládal, že se stane poslancem za Stranu práv občanů - zemanovce a nebude prověrku potřebovat. SPOZ ale ve sněmovních volbách propadla.

Červíček: Odstoupení jsem ministru Pecinovi nikdy neslíbil

Policejní prezident Martin Červíček tvrdí, že nikdy neslíbil ministru vnitra Martinu Pecinovi, že po případném návratu odvolaného šéfa policie Petra Lessyho do čela sboru odstoupí. Pokud by ale musel, stal by se opět náměstkem pro kriminální policii a vyšetřování. Červíček to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Nejčistším řešením by bylo vypsat na policejního prezidenta výběrové řízení, řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 prezident Miloš Zeman. Podle něj je policejní prezident ale jen jeden, a to Červíček. Po nedávném návratu Lessyho do funkce Pecina nařídil správní řízení, ve kterém se má přezkoumat zákonnost Červíčkova jmenování. Červíček v ČT uvedl, že zatím od Peciny neslyšel ani slovo kritiky týkající se fungování a velení policie. Červíček také dříve naznačil, že ministr postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Týkaly se prý šéfa protikorupční policie a vedení krajských ředitelství ve Zlínském, Olomouckém a Jihočeském kraji. Ministr to odmítl a údajné snahy o dosazení "svých" lidí do funkcí označil jako absurdní.

Trojice mužů podle policie podvedla stát na dani o 175 mil. Kč

Trojice mužů z Česka a Slovenska podle jihočeské policie podvedla při obchodech s fotovoltaickými panely stát na daních o 175 milionů korun. Muži prý pobírali DPH na fiktivní nebo nepravdivé faktury a nyní jim hrozí až desetiletý trest vězení. Dva z této trojice už podle kriminalistů loni při obchodech s falešnými solárními panely získali podvodem 121 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Podle něj jde o nejzávažnější daňový únik za posledních 20 let, který jihočeští kriminalisté řešili. Pětačtyřicetiletý podnikatel ze Slovenska, o tři roky mladší muž z Brna a čtyřiačtyřicetiletý podnikatel z Prahy podali za společnost, která svou obchodní činnost vyvíjela v jižních Čecháh, v roce 2010 nepravdivé daňové přiznání.

Výbuch v Žerůtkách nadále řeší inspekce

Sobotním výbuchem staré munice v garáži rodinného domku v Žerůtkách na Znojemsku, při kterém zahynul policista a jeho matka, se nadále intenzivně zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Žádné bližší informace podle své mluvčí Radky Sandorové zatím nezveřejní. Starosta Zdeněk Rechtik ČTK řekl, že policejní specialisté už místo výbuchu opustili, dům předtím zajistili proti vstupu. Zemřelý muž prý sbíral starou munici, která také byla příčinou výbuchu. Policie to dosud nepotvrdila. Podle starosty způsobil výbuch dělostřelecký granát ráže 37 milimetrů, vyrobený za druhé světové války pro německou armádu. Granátových zapalovačů se údajně na místě našlo více. Výbuch otřásl garáží rodinného domku v sobotu přibližně ve 14:15, poté policie okolí uzavřela, nechala vyklidit několik blízkých domů a povolala pyrotechnika. Přímé nebezpečí požáru či dalšího výbuchu již nejspíš nehrozí. Sousedé se podle dostupných informací již vrátili do svých domovů.

Muzeum v Jilemnici vystaví dochované plány Metelkova betlému

Dochované plány jednoho z nejpozoruhodnějších evropských betlémů zpřístupní v úterý Krkonošské muzeum v Jilemnici na Semilsku. Vystaví je na počest tří výročí, která se vážou k pohyblivému betlému Jáchyma Metelky. Letos uplynulo 160 let od narození Metelky, 130 let od okamžiku, kdy na betlému začal pracovat, a 100 let od chvíle, kdy ho dokončil. ČTK to řekl ředitel muzea Jan Luštinec. Metelkův betlém obsahuje 142 pohyblivých figurek, jež vytvářejí 350 pohybů. Veškerý pohyb je převeden na jediný stroj poháněný jedním závažím. Návštěvníci muzea mohou kromě plánů obdivovat i samotný betlém, který i přes své stáří stále funguje bez nutnosti větší rekonstrukce. Muzeum v Jilemnici ho získalo před téměř 70 lety.

Ze sportu:

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála na zimní univerziádě v Itálii s přehledem závod na 3000 metrů. Dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru a dvojnásobná mistryně světa v této disciplíně tak získala zlato, které jako jediné ve své medailové sbírce dosud neměla.

Plavkyně Simona Baumrtová má z mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Herningu čtvrtou medaili. Na dvoustovce znak získala stříbro v českém rekordu 2:03,06 minuty, vlastní maximum z loňska vylepšila o 37 setin sekundy. Baumrtová nestačila pouze na Ukrajinku Darynu Zevinovou (2:02,20).

Štafeta českých žen zaplavala na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v rozplavbě polohového závodu na 4x50 metrů světový rekord, který vzápětí překonaly Dánky. Simona Baumrtová, Petra Chocová, Lucie Svěcená a Aneta Pechancová dosáhly času 1:47,48 minuty. Ve druhé rozplavbě však dánské plavkyně zvítězily za 1:45,92, takže české kvarteto postoupilo do finále z druhé příčky. České závodnice obhajují na evropském šampionátu stříbrné medaile.

Jediná střelecká chyba při poslední ráně připravila biatlonistku Gabrielu Soukalovovou o šanci na vítězství ve stíhacím závodu Světového poháru v Annecy. Po chybě přišla o vedoucí pozici a nakonec doběhla čtvrtá stejně jako v sobotním sprintu. Česká reprezentantka i tak udržela průběžné první místo ve Světovém poháru a jako vedoucí žena seriálu vstoupí do příštího roku. Stíhačku vyhrála Ukrajinka Valj Semerenková.

Lyžař Kryštof Krýzl poprvé v této sezoně Světového poháru bodoval ve slalomu díky 25. místu ve Val d'Isere. Závod vyhrál Rakušan Mario Matt.

V závodu Světového poháru v Titisee-Neustadtu bodovali tři čeští skokani na lyžích. Jan Matura skončil na 26. místě, Antonín Hájek byl osmadvacátý a Jakub Janda hned za ním. Vyhrál mistr světa Kamil Stoch z Polska.

Jaromír Jágr přispěl v sobotu dvěma gólovými přihrávkami k výhře New Jersey nad Tampou 3:0 a s 28 body vede produktivitu českých hráčů v NHL.

Hokejisté Lva Praha deklasovali v posledním zápase před Vánoci Slovan Bratislava 7:0. Připsali si tak teprve druhou výhru v šesti vzájemných česko-slovenských zápasech v Kontinentální lize, první na domácím ledě. Dvěma góly se na tom podílel kapitán Jiří Novotný, brankář Petri Vehanen udržel počtvrté čisté konto.

Čeští curleři první šanci postoupit na olympijské hry v Soči nevyužili. V play off dodatečné kvalifikace ve Füssenu s domácími Němci prohráli 4:7 až po boji, který rozhodl poslední kámen soupeřů v dodatečném endu. V neděli se Češi o poslední volné místo v olympijském turnaji střetnou s USA.

Mistr světa na kajaku z pražské Troji Vavřinec Hradilek obhájil vítězství v anketě Kanoista roku, jejíž výsledky byly vyhlášeny v Olomouci. V anketě sekce vodního slalomu a sjezdu na divoké vodě při Českém svazu kanoistů dostal 210 bodů a porazil o 39 bodů dalšího kajakáře Jiřího Prskavce, vicemistra světa. Hradilek se stal prvním čtyřnásobným vítězem ankety v její třináctileté historii.

Volejbalistky Olympu Praha se v extraligové tabulce posunuly na druhé místo. Svěřenkyně trenéra Stanislava Mitáče zvítězily v 12. kole doma nad Ostravou 3:1 a na druhé pozici vystřídaly Olomouc. Ta v neděli přivítá vedoucí a dosud neporažený Prostějov.

České florbalistky prohrály v souboji o třetí místo na mistrovství světa v Ostravě se Švýcarskem 3:4 v prodloužení a neobhájily historický bronz ze St. Gallenu z roku 2011. Před rekordní návštěvou historie světových šampionátů žen 5021 diváků rozhodla v čase 67:19 Silvana Nötzliová.

Hokejisté Mladé Boleslavi v první lize po pěti zápasech ztratili body. Vedoucí tým tabulky prohrál v 32. kole v derby 3:4 po samostatných nájezdech na ledě Benátek nad Jizerou, které tak poprvé v druhé nejvyšší soutěži svého regionálního rivala porazily.

Volejbalisté Liberce a Českých Budějovic se po zápasech 10. kola extraligy v tabulce bodově dotáhli na vedoucí Zlín. Liberecká Dukla zvítězila 3:1 v Brně, Jihostroj si z haly posledního Starého Města odvezl mnohem snazší výhru 3:0. Zlín nastoupí v pondělní dohrávce v Praze proti ČZU.

Cyklokrosařka Martina Mikulášková završila úspěšnou domácí sezonu ziskem druhého českého titulu v kariéře. Dvacetiletá závodnice Stadionu Louny vyhrála závěrečný podnik Českého poháru ve Slaném, který se jel zároveň jako mistrovství republiky žen. V seriálu Toi Toi Cup zvítězila v deseti závodech a jednou skončila druhá.

Basketbalistky IMOSu Brno deklasovaly v lize Strakonice 95:42, přestože jim chyběly kvůli zdravotním potížím Alena Hanušová a Ivana Jalčová. Jihočešky zase postrádaly v duelu čtvrtého a pátého týmu tabulky svou střeleckou oporu Editu Šujanovou.

Na břehu Vltavy v loděnici v pražských Hodkovičkách se konal tradiční křest otužilců, při kterém bylo asi pětadvacet lidí pokřtěno ze džbánu vltavskou vodou s ledem a přijato za právoplatné otužilce. Někteří se akce zúčastnili opakovaně.

Počasí:

Bude slunečno, na Moravě místy, jinde se ojediněle objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty vystoupí na 4 až 8 °C, při nízké oblačnosti nebo mlze se udrží kolem dvou, na horách okolo čtyř stupňů.