Zprávy

0:00
/
0:00

Volné křeslo místopředsedy Sněmovny zůstalo neobsazené

Poslední volné křeslo místopředsedy Sněmovny zůstalo neobsazené. Ani ve druhém kole tajné volby neuspěli exšéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík ani předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. Bude se muset uskutečnit nová volby, do níž budou sněmovní strany navrhovat kandidáty znovu. Gazdíkovi chybělo ve druhém kole ke zvolení devět hlasů, dostal jich 87 ze 190. Okamuru volilo 75 poslanců, oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). V prvním kole obdržel Gazdík 74 a Okamura 67 hlasů ze stejného celkového počtu, jako byl v kole druhém.

Sněmovna potvrdila složení výborů, Sobotka a Okamura v nich nejsou

Sněmovna potvrdila složení svých výborů. Předpokládaný premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v žádném z nich není vzhledem k tomu, že členové vlády nemohou být zároveň členy parlamentních výborů. Potenciální vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se nicméně stal členem rozpočtového výboru. Podobné je to i s neúspěšnými kandidáty na místopředsedu Sněmovny. Šéf Úsvitu Tomio Okamura nefiguruje v žádném z výborů, zatímco předseda hnutí STAN Petr Gazdík získal místo v organizačním výboru. Sněmovna bude mít stejně jako v minulém volebním období 18 výborů. Sociální demokraté by měli vést šest z nich včetně organizačního. ANO má získat předsednictví pěti výborů, KSČM tří.

Sněmovna je kompletní, Kott (ANO) složil slib

Sněmovna je kompletní. Poslanec hnutí ANO Josef Kott složil v úvodu schůze poslanecký slib. V dolní komoře nahradil stranického kolegu Jana Sobotku, jenž se vzdal mandátu kvůli zatajenému dluhu. Kott je už druhým náhradníkem na kandidátní listině hnutí ANO na Vysočině, který do Sněmovny nastoupil. Původně byl zvolen Miloslav Bačiak, který se vzdal mandátu kvůli své sporné minulosti. V Bačiakově případu se už před volbami ukázalo, že zamlčel svou minulost politruka a údajně i titul RSDr. udělovaný komunisty. Sobotka pochybil při vyplňování čestného prohlášení o bezdlužnosti, které hnutí požadovalo po kandidátech; neuvedl v něm své závazky.

Poslanci by měli začít projednávat návrh rozpočtu v pátek

Poslanci by měli začít projednávat návrh státního rozpočtu pro příští rok v pátek. Schůzi Sněmovny s tímto bodem svolal na návrh organizačního výboru předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD). Sociální demokraté, hnutí ANO a lidovci se shodují na potřebě schválit hospodářský plán státu do konce letošního roku. Česko by se tím vyhnulo rozpočtovému provizoriu. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už dřív uvedl, že závěrečné hlasování Sněmovny by se mohlo uskutečnit 27. prosince. Příjmy rozpočtu se mají podle návrhu proti letošnímu roku zvýšit o 18,5 miliardy na bilion a 99,3 miliardy korun. Výdaje vzrostou o 30,5 miliardy na bilion a 211,3 miliardy korun. Schodek se má prohloubit o 12 miliard na 112 miliard korun.

Zeman přijme Sobotku ve čtvrtek k dalšímu jednání

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka navštíví prezidenta Miloše Zemana ve čtvrtek, aby ho informoval o stavu vyjednávání o sestavení nového kabinetu. Prezident ho poprvé od voleb přijme na Pražském hradě, kam se v úterý přesunul ze středočeských Lán. Podle serveru iDnes.cz bude chtít Sobotka Zemanovi sdělit jména kandidátů do vlády ještě předtím, než ho prezident jmenuje premiérem. Podle návrhu ČSSD by měla mít vláda 17 členů. Osm křesel by bylo pro ČSSD, sedm pro ANO a dvě pro lidovce. Podle ANO by ale měl být počet členů kabinetu nižší. ANO by mělo podle dohody s ČSSD získat post ministra financí. Babiš řekl, že hnutí má několik kandidátů na tento post, nominovat by nakonec mohlo nestraníka. "Mně by určitě seděla více pozice vicepremiéra," řekl Babiš, který by mohl být vicepremiérem pro ekonomiku.

Zeman doufá, že Ukrajina podepíše přidružení k EU v Praze

Prezident Miloš Zeman doufá, že Ukrajina nakonec podepíše asociační dohodu s Evropskou unií, a to možná na květnovém summitu Východního partnerství v Praze. Hlava státu situaci na Ukrajině pozorně sleduje, sdělil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Ukrajina v poslední době přehodila výhybku od sbližování s EU zpět k utužení spolupráce s Moskvou, což vyústilo v masivní demonstrace proevropské opozice. Zeman navštívil Ukrajinu letos v říjnu. Během zahraniční cesty i bezprostředně před ní několikrát zopakoval, že podporuje proevropské snažení Kyjeva a doufá v brzké uzavření asociační dohody mezi Ukrajinou a Bruselem.

Klaus: Pokles Zemanovy obliby souvisí s jeho kroky i útoky na něj

Za pokles své popularity si prezident Miloš Zeman může sám, je za tím ale i složitost současné politické a ekonomické situace a útoky jeho odpůrců z prezidentské volby. V České televizi to řekl exprezident Václav Klaus. Podle zjištění agentury Focus z 2,7 milionu lidí, kteří dali Zemanovi při prezidentské volbě hlas, hlavu státu nyní hodnotí pozitivně 39 procent. Agentura Focus uvedla, že Zemana po devíti měsících v úřadu hodnotí kladně jen 15 procent občanů. Navíc ztrácí důvěru i v řadách vlastních voličů. Klaus v ČT též uvedl, že polistopadový režim tak, jak jsme ho znali, skončil. Dosavadní politický systém je rozbit, dodal.

Vláda schválila vydání dluhopisů za 210 miliard korun

Vláda schválila návrh ministerstva financí vydat příští rok dluhopisy až za 209,6 miliardy korun. Peníze chce úřad využít na odkup dluhopisů splatných v příštím roce a odkup dalších dluhopisů z trhu. Nově vydané dluhopisy by neměly zvýšit státní dluh, napsalo MF v důvodové zprávě. Podle aktuální Strategie financování a řízení státního dluhu si chce MF příští rok půjčit 249 miliard korun a o rok později přes 250 miliard korun. Pro letošní rok úřad výpůjční potřebu v červenci revidoval a chce si půjčit 90,7 až 120,7 miliardy korun. Původně dokument MF počítal letos s téměř 231 miliardami korun.

Vláda zatím o prolomení limitů těžby nejednala

Vláda v demisi Jiřího Rusnoka zatím o prolomení limitů těžby hnědého uhlí nejednala. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl Rusnok. Zároveň uvedl, že o limitech se zatím jedná na ministerské úrovni a analyzuje se právní stav. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky by přitom Rusnokův kabinet v demisi ale žádná strategická rozhodnutí dělat neměl. Zahájení debaty po současné vládě přitom žádali v úterý na jednání tripartity zástupci zaměstnavatelů i odborů. Zrušení limitů by postihlo především město Horní Jiřetín a jeho místní část Černice poblíž dolu ČSA, hrana těžební jámy by se dostala také jen pár set metrů od okraje Litvínova. Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách byly stanoveny usnesením vlády v roce 1991. Zaručují městům a obcím, pod kterými leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány.

HDP ve 3.čtvrtletí klesl méně, než se čekalo

Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí podle zpřesněného výpočtu Českého statistického úřadu mezičtvrtletně očištěn o cenové vlivy a sezónnost klesl o desetinu procenta, což je o 0,4 procentního bodu méně, než uváděl předchozí odhad. Meziročně HDP poklesl o 1,3 procenta, zatímco v listopadu úřad odhadoval pokles 1,6 procenta. Vývoj HDP ve třetím čtvrtletí byl výrazně ovlivněn větším počtem pracovních dní - meziročně o tři dny.

Průměrná mzda v ČR ve 3. čtvrtletí stoupla na 24.836 Kč

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně stoupla o 322 korun na 24.836 Kč. Nominální růst tak činil 1,3 procenta. Po odečtení inflace se ale mzda reálně zvýšila jen o 0,1 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad, podle kterého ale zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je celostátní průměr. Medián mezd proti loňskému třetímu čtvrtletí stoupl o 1,5 procenta na 21.331 korun, přičemž u mužů byl 23.197 Kč a u žen 19.061 Kč. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení. To znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 10.837 a 39.603 korunami, doplnili statistici.

APEK: Češi v příštím týdnu utratí v e-shopech rekordní 3 mld. Kč

Vánoční sezona pro internetové obchodníky se blíží ke svému vrcholu, české e-shopy hlásí rekordní obraty. V příštím týdnu od 9. prosince utratí Češi v e-shopech rekordní tři miliardy korun. Vyplývá to z odhadu Asociace pro elektronickou komerci (APEK). Tento týden již z hlediska obratu e-shopů překoná i první týden po intervenci ČNB, když Češi na síti utratí asi 2,25 miliardy korun. Podle průzkumu agentury Mediaresearch se na nákup dárků po síti chystá více než 75 procent tuzemských uživatelů internetu. Češi letos v internetových obchodech a na slevových serverech utratí podle odhadů 58 miliard korun, tedy meziročně o 15 procent meziročně více.

Akcionáři NWR schválili prodej ostravských OKK Koksoven

Akcionáři těžařské společnosti New World Resources (NWR) na mimořádné valné hromadě schválili prodej ostravských OKK Koksoven skupině Metalimex za 95 milionů eur (2,6 miliardy korun). Transakci již minulý měsíc odsouhlasil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). NWR prodejem reaguje na měnící se tržní podmínky. Společnost se také chystá uzavřít Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, protože ho výhledově nepovažuje za konkurenceschopný.

ČTÚ nařídil exekuci na Telefóniku kvůli nepřipojení zákazníků

Český telekomunikační úřad nařídil exekuci na společnost Telefónica Czech Republic a podal na ni trestní oznámení pro maření výkonu úředního rozhodnutí. Důvodem je opětovné nepřipojení 1500 klientů firmy Aspekt invest, které úřad firmě nařídil. Telefónica zákazníky tzv. šedého operátora o víkendu odpojila kvůli údajnému nedovolenému přeprodávání SIM karet dalším subjektům. ČTÚ to uvedl v tiskové zprávě. Telefónica podle mluvčího Hanyho Farghaliho zatím rozhodnutí úřadu neobdržela. O dalším postupu chce rozhodnout po jeho prostudování.

ŘSD bude napřesrok opravovat D1 u Průhonic a průtah Brnem

Napřesrok plánuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) opravovat dálnici D1 u Průhonic až k napojení pražského okruhu, obchvat Brna po D1 a další dva úseky na D2. Kromě čtyř úseků modernizované D1, na kterých byly zahájeny práce už letos a které budou i napřesrok pokračovat, plánuje ŘSD začít s pracemi na dalších třech úsecích. Řekl to vedoucí odboru správy dálnic na ŘSD Jan Hoření. S výjimkou opravy šestipruhového úseku D1 u Prahy jde o stavby, které jsou připravené a vysoutěžené. Celkem ŘSD napřesrok plánuje opravit přes 50 kilometrů dálnic, což odpovídá rozsahu oprav v letošním roce, uvedl generální ředitel ŘSD Pavel Kočica.

Salačová v Rathově kauze: Část zisku jsem chtěla dát na volby

Podnikatelka ve stavebnictví Ivana Salačová obžalovaná v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) soudu řekla, že částí zisku z opravy zámku v Buštěhradu chtěla přispět ČSSD na krajské volby 2012. Vyjádření Salačové přišlo jako komentář k policejním odposlechům, které v případu přehrává Krajský soud v Praze. Uvedla, že nešlo o jasně stanovenou částku. Rath si stejně jako v úterý, kdy soud odposlechy začal přehrávat, stěžoval na zhoršenou kvalitu záznamu a nesrozumitelnost. V úterý v reakci na jeden z nich řekl, že ho tehdejší členka ČSSD Benešová v souvislosti krajskými volbami varovala před údajně chystanou diskreditační akcí proti ČSSD. Benešová to potvrdila, varování však podle ní bylo obecné a netýkalo se pozdější šéfky pražského vrchního státního zastupitelství Lenky Bradáčové. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka nemá informace o tom, že by Salačová někdy straně darovala peníze. Mohla by tak učinit jen písemnou smlouvou, která by byla zveřejněna, napsal ČTK.

Insider: Pohůnek si podal ve Sněmovně stížnost proti stíhání

Zpravodajec Jan Pohůnek podal ke sněmovní komisi pro kontrolu Vojenského zpravodajství stížnost proti stíhání v kauze Nagyová. Uvedl to server Aktuálně.cz s odvoláním na deník Insider. Vyšetřovatelé prý vůbec neměli právo ho obvinit, podle stížnosti porušili zákon o Vojenském zpravodajství. Pohůnek čelí obvinění kvůli údajnému zneužití vojenské rozvědky spolu s bývalou šéfkou kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) a dvěma bývalými šéfy rozvědky Milanem Kovandou a Ondrejem Páleníkem.

Soud v JAR odložil rozhodnutí o propuštění Krejčíře na pátek

Jihoafrický soud opět odložil rozhodnutí o případném propuštění Radovana Krejčíře z vazby na pátek. Informoval o tom server jihoafrické zpravodajské stanice SABC. Český podnikatel se třemi údajnými spolupracovníky čelí obvinění z únosu a pokusu o vraždu. Soud oznámil, že by chtěl před svým rozhodnutím o propuštění všech obviněných na kauci ještě vyslechnout svědectví policejního důstojníka, který celý případ vyšetřuje. Před soudem hovořil zejména prokurátor Louis Mashiane, který žádá, aby k propuštění Krejčíře na kauci nedošlo. Podle něj hrozí velké riziko, že Čech uprchne na Seychely, odkud v roce 2007 do JAR přicestoval.

Rumuni odsoudili exministry i českého manažera Šušáka za špionáž

V Rumunsku odsoudili za ekonomickou špionáž související s privatizací dva bývalé ministry a čtyři poradce, kteří pracovali pro investiční společnost Crédit Suisse First Boston (CSFB). Jedním z odsouzených poradců je i český manažer Michal Šušák, kterému soud vyměřil deset let vězení. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní média. Rozsudky zatím nejsou pravomocné. V rámci funkce u CSFB radil Šušák Rumunsku při privatizaci několika podniků, včetně petrochemické společnosti Petrom, která byla v roce 2004 prodána rakouské ropné skupině OMV za 1,5 miliardy eur (41,2 miliardy Kč). Šušák v minulosti pracoval také jako ředitel české investiční společnosti PPF Investments a manažer CS Group.

Na Semilsku ženu zabil metanol, v případu figuruje policista

Na Semilsku zemřela osmačtyřicetiletá žena po požití alkoholického nápoje obsahujícího nebezpečný metanol. Případ vyšetřuje policejní inspekce, protože v něm figuruje i příslušník policie. ČTK to řekla mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radka Sandorová. Žena, která zemřela kvůli metanolu, je z Libštátu. Právě s obcí, kde žije zhruba tisíc obyvatel, je spojený jediný případ otravy z loňského roku v Libereckém kraji. Šestatřicetiletého muže z Libštátu se tehdy podařilo lékařům zachránit, vyvázl bez trvalých následků.

Za účast na loupeži století má jít Saleta na 9 let do vězení

Za účast na loupeži století má jít někdejší operátor bezpečnostní agentury G4S Antonín Saleta na devět let do vězení s ostrahou. Rovněž má uhradit škodu 154 milionů korun. Nepravomocně o tom rozhodl pražský městský soud. Právě 154 milionů korun vzali při loupeži v roce 2002 neznámí muži převlečení za policisty z vozu G4S, peníze se dodnes nenašly. Obžaloba z činu dříve vinila členy Berdychova gangu, soudy je ale zprostily viny pro nedostatek důkazů. Obžaloba tvrdí, že Saleta jakožto pracovník operačního střediska zařídil, aby v přepadeném voze seděl řidič, který lupičům nekladl odpor. Dispečer přepadení údajně plánoval a poradil komplicům s ovládáním vozidla, zvláště s otevíráním dveří, které vyžadovalo stisknutí přesné kombinace tlačítek na palubní desce. Bývalý voják i policista Saleta vinu odmítá.

Stovky lidí evakuovány kvůli bombě ohlášené na Floře, nenašla se

Policie ve středu odpoledne evakuovala stovky lidí z nákupního centra Flora, vedlejšího hotelu a jedné budovy v Přemyslovské ulici v Praze. Anonym tu nahlásil uložení bomby, v žádné z budov se ale nenašla. Na webu o tom informovala mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. Kvůli výhrůžce na Floře nezastavovalo metro, tramvaje ani autobusy, policie v okolních ulicích omezila dopravu. Po 16:00 se situace začala vracet k normálnímu provozu.

Vánoční smrk pro Vatikán je sice z Česka, ale darem od Bavorska

Vánoční strom, který bude letos zdobit Svatopetrské náměstí ve Vatikánu, je darem bavorské obce Waldmünchen. S odvoláním na úterní sdělení správy Vatikánu to uvedl německý katolický zpravodajský server kath.net. Pětadvacet metrů vysoký smrk sice pochází z českého území, nicméně starosta Domažlic Miroslav Mach potvrdil, že oficiálně půjde o dar Waldmünchenských a o symbol česko-německého přátelství. Německá média i s odvoláním na představitele Waldmünchenu, ležícího na německé straně Českého lesa u hranic s Českem, v minulých dnech psala, že strom je z Bavorska. Denik.cz ale minulý týden informoval, že podle domažlického starosty je smrk darem jeho města a lesníci ho porazili nedaleko Folmavy na Domažlicku. Zástupci Domažlic se spolu s plzeňským a řezenským biskupem zúčastní příští pátek rozsvícení stromu přímo ve Vatikánu.

Národní divadlo ruší post šéfa Nové scény, odejde i z Divadla Kolowrat

Ředitel Národního divadla (ND) Jan Burian s účinností od 1. ledna zrušil pracovní místo ředitele Nové scény. Zaměstnanci, provoz i repertoár přechází do kompetencí šéfa činohry Michala Dočekala, oznámil mluvčí ND Tomáš Staněk. Odstupujícímu řediteli Štěpánu Kubištovi Burian poděkoval za práci na realizaci koncepce, která byla jiná, a nabídl mu v Národním divadle jinou pracovní pozici. Kubišta však na jeho nabídku nebude reflektovat. Jako součást reorganizace plánuje Národní divadlo s koncem divadelní sezony odchod ze své páté scény - podkrovního Divadla Kolowrat. Půdní prostor využívalo od roku 1991 díky mecenášskému pronájmu od rodiny Kolowrat-Krakowských. Repertoár částečně přejde na Novou scénu.

Historickou budovu Národního muzea opouštějí sochy a busty

Historickou budovu Národního muzea v Praze v těchto dnech opouštějí poslední sochy a busty, tvořící významnou část její vnitřní umělecké výzdoby. Jde o sochy a busty z vestibulu, hlavního schodiště, ale zejména z Panteonu, představující významné osobnosti českých dějin, vědy a kultury. Současně se rozebírá cenný historický mobiliář. Historická budova muzea je uzavřena od července 2011. Muzeum obdrželo 18. listopadu v rámci výběrového řízení na rozsáhlou rekonstrukci sedm nabídek, které v příštích měsících posoudí členové komise ustanovené českou vládou. Hodnota zakázky je téměř tři miliardy korun včetně DPH. Realizace má trvat 42 měsíců.

Muzeum Kampa vystavuje Jiřího Johna a Josefa Ladu

Muzeum Kampa zahájilo dvě výstavy, retrospektivu Jiřího Johna k jeho nedožitým 90. narozeninám, a obrázky Josefa Lady, jimiž chce přilákat návštěvníky v předvánočním čase. Johnova výstava má název Za obzor a koná se v hlavní budově, Ladovy vánoční motivy jsou vystaveny v konírně. Ladova výstava se jmenuje Co přináší zima a nabízí originální verze jeho známých prací, jako je Český betlém (1920), Jesličky (1928), Vánoce (1932) nebo Štědrovečerní noc (1936). Muzeum Kampa bude otevřené i o vánočních a novoročních svátcích.

Ze sportu:

Prezident České basketbalové federace Miroslav Jansta se rozhodl pro výměnu reprezentačního trenéra mužů Pavla Budínského za Ronena Ginzburga, aby dal impulz celému českému basketbalu ale i Budínskému. Podle Jansty potřebuje úspěšný děčínský kouč získat mezinárodní zkušenosti, aby byl v budoucnu ještě lepší. V tom mu je prý připraven pomoci. Od Ginzburga si slibuje, že pomůže zkvalitnit celý systém českého basketbalu už od mládeže.

Český hokejový brankář Marek Mazanec z Nashvillu byl zvolen v NHL nováčkem listopadu. Navázal na říjnové ocenění Tomáše Hertla ze San Jose. Dvaadvacetiletý Mazanec, který ve slavné soutěži 8. listopadu debutoval, vychytal v 11 zápasech pět výher. Měl průměr rovné dvě inkasované branky na zápas, úspěšnost zákroků 93,2 procenta a dvakrát udržel čisté konto.

Volejbalisté Ostravy si ve čtvrtém zápase Ligy mistrů připsali čtvrtou porážku, s favorizovaným Bělgorodem prohráli i odvetu v Rusku 0:3. Čeští šampioni zůstali ve skupině B poslední bez bodového zisku, stoprocentní Bělgorod naopak zatím neztratil jediný set.

Hokejový útočník Jan Kovář třicátou asistencí v sezoně přispěl k bodovému zisku Magnitogorsku v KHL, Metallurg ale na vlastním ledě prohrál s Omskem po samostatných nájezdech 2:3. Domácí tým v poslední třetině zlikvidoval dvougólové manko, přičemž Jan Kovář v 50. minutě v přesilovce ideálně přihrál Viktoru Antipinovi na vyrovnávací branku. Nájezdy pak ale Magnitogorsk stejně jako v předchozím duelu proti Astaně nezvládl a prohrál popáté za sebou.

Volejbalistům Dukly Liberec se nepodařilo zaskočit ruského favorita Nižnij Novgorod a úvodní osmifinále Poháru CEV prohráli 0:3. Severočeský tým, který v uplynulé sezoně vybojoval bronzové medaile v nižším Challenge Cupu, bude hostit odvetu 12. prosince.

Hokejisté Sparty prohráli v 27. kole Tipsport extraligy s Hradcem Králové 1:2 v prodloužení a podruhé v sezoně doma naplno nebodovali. Východočeši snížili náskok Pražanů v čele extraligy na devět bodů. Na chvostu tabulky unikly Karlovy Vary poslednímu Chomutovu díky výhře 2:1 ve vzájemném souboji také na devět bodů.

Hokejový útočník Radim Vrbata se v úterním utkání NHL podílel gólem a asistencí na kanonádě Phoenixu, který zvítězil 6:2 na ledě Edmontonu. Vrbata se tak zapsal do statistik v pátém utkání za sebou a s 24 body je nejproduktivnějším českým hráčem v zámořské soutěži.

Golfistka Klára Spilková je po prvním kole turnaje v Dubaji na děleném 44. místě. Česká hráčka zahájila svůj poslední turnaj sezony na okruhu Ladies European Tour dobře, chvilku dokonce figurovala i v elitní desítce, ale po čtyřech bogey na závěrečných šesti jamkách ukončila den se skóre +2.

Hokejový obránce Lukáš Derner z Liberce má od disciplinární komise extraligy zastavenu činnost na dvě utkání za faul na beka Třince Tomáše Linharta v úterním zápase 27. kola nejvyšší soutěže. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund.

Kompletní elita dálkových běhů na lyžích se chystá na 47. ročník Jizerské padesátky. Hlavní závod na 50 km klasicky se startem a cílem v Bedřichově byl již vyprodán, do stopy tak 12. ledna vyrazí 4800 běžců.

Počasí:

Bude zpočátku polojasno, na horách napřed jen sněhové přeháňky. Odpoledne a večer se ale bude zatahovat a později večer začne sněžit, v nížinách čekáme srážky smíšené. Teploty opět mezi 0 až 4stC, na horách kolem nuly.

Meteorologové varují před velmi silným větrem a tvorbou sněhových závějí. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro kraje Pardubický, Královéhradecký, Ústecký, Liberecký, Olomoucký a Moravskoslezský od pátku do sobotního poledne. Závěje hrozí v polohách od 700 metrů nad mořem. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.