Zprávy

0:00
/
0:00

Prezident Miloš Zeman se v úterý vrátí z Lán na Pražský hrad

Prezident Miloš Zeman se v úterý vrátí z Lán na Pražský hrad, kde bude úřadovat. Uvedla to ředitelka tiskového odboru hlavy státu Hana Burianová. Zeman si dosud léčil zraněné koleno a přijímal politiky na lánském zámku. Podle Burianové bude úřadovat na Hradě opět od úterý. Měl by tam ve čtvrtek přijmout i předsedu ČSSD a předpokládaného budoucího premiéra Bohuslava Sobotku. Dosud za ním lídr sociální demokracie, pověřený sestavováním vlády, dojížděl do Lán. Do středních Čech se z pražských Hradčan před více než měsícem prezident přesunul poté, co mu lékařské konzilium kvůli zdravotnímu stavu nařídilo klid. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu konzilium prezidentovi doporučilo, aby se do konce roku nezúčastňoval zahraničních cest. Jeho tým již plánované návštěvy cizích zemí přesunul na příští rok.

Ve Sněmovně začalo druhé trojstranné jednání o příští vládě

Ve Sněmovně v pondělní v podvečer začala druhá trojstranná schůzka ČSSD, ANO a lidovců. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se při příchodu na ni nechal slyšet, že v programu zatím není trojstranná shoda na ničem. Doufá však v posun. Místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec věří, že jednání i přes zdrženlivá mediální stanoviska lidovců budou pokračovat. Vyjádřil také přesvědčení, že KDU-ČSL se necítí jako páté kolo u vozu kvůli tomu, že se v uplynulých týdnech scházely především týmy ČSSD a hnutí ANO. Lidovci již dopředu avizovali, že by na schůzce rádi hovořili o pojistce proti přehlasování v dolní komoře. Sociální demokraté budou o pojistce jednat, bude-li "smysluplná". Trojice stran by se také mohla dotknout změn v lidoveckém vyjednávacím týmu. Bělobrádka, který na dva týdny odjede do USA, nahradí senátor Stanislav Juránek.

Ministerstvo spravedlnosti převezme z Hradu 500 spisů k milostem

Ministerstvo spravedlnosti převezme tento týden od prezidentské kanceláře 500 spisů obsahujících žádosti o milost. ČTK to řekl první náměstek Daniel Volák s tím, že úřad zajistí jejich plynulé vyřizování. Připomněl, že milosti mělo ministerstvo na starosti už za prezidenta Václava Havla, pro zaměstnance tedy tato agenda nebude novinkou či překvapením. Pravomoc udílení milostí převedl na úřad v pátek prezident Miloš Zeman. Podle Voláka lidé ročně podají 3000 až 5000 žádostí o milost. Zeman na ministerstvo převedl pravomoc udílení milostí s výjimkou případů, ve kterých lidé žádají o osvobození z humanitárních důvodů - například pokud trpí nevyléčitelnou chorobou. Prezident už krátce po svém zvolení do čela státu uvedl, že se chce práva udílení milostí vzdát, protože ho považuje za "zbytečně monarchistický prvek" v ústavě.

Před ukrajinskou ambasádou demonstrovala necelá stovka lidí

Před ukrajinskou ambasádou v Praze v pondělí v podvečer demonstrovala necelá stovka lidí. Vyjadřovali podporu lidem, kteří v Kyjevě protestují proti prezidentovi Viktoru Janukovyčovi. Vyzvali velvyslance Boryse Zajčuka, aby odsoudil brutální zákrok proti demonstrantům a rezignoval. Stejně jako v neděli na podobné akci na Palackého náměstí se pondělního protestu účastnili převážně mladí lidé z Ukrajiny, kteří v Česku studují nebo pracují. Českou diplomacii znepokojily zprávy o použití násilí proti demonstrantům na Ukrajině. Doufá, že vládní orgány budou postupovat podle pravidel demokratického právního státu a nebudou znovu používat nepřijatelné silové metody. České ministerstvo zahraničí současně vyzývá ukrajinské vedení, aby situaci řešilo cestou demokratického politického dialogu.

Rath přijde k soudu poprvé bez pout

Poprvé bez pout a po třech týdnech na svobodě půjde v úterý exposlanec a bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath k soudu, který projednává jeho údajnou korupční kauzu. Ratha soud propustil minulý měsíc po roce a půl z vazby. Krátce poté ji mohl opustit i další z obžalovaných, Petr Kott. Jeho přítelkyně Kateřina Pancová, která je třetí z hlavních aktérů případu, směla opustit vazební celu už v září. Na programu soudního jednání by mohly být policejní odposlechy, které obžaloba považuje za hlavní důkaz korupce při veřejných zakázkách. Soudce Robert Pacovský již dříve uvedl, že mnohahodinové záznamy odposlechů chce přehrát celé. Rathovi hrozí v případu nejvyšší trest - až 12 let vězení. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun. Policie také v říjnu rozšířila obvinění Rathovi a dalším, týká se i firem - například stavební společnosti Metrostav.

Soud v JAR odložil rozhodnutí o propuštění Krejčíře na středu

Soud v Jihoafrické republice odložil rozhodnutí o případném propuštění českého podnikatele Radovana Krejčíře z vazby na středu. Krejčíř je podezřelý z únosu a z pokusu o vraždu. Soudu nabídl složení kauce 50.000 randů (téměř 100.000 Kč), pokud ho propustí. Prokuratura s tím ale nesouhlasí. Soud vynesení verdiktu odložil, neboť do skončení jednacího dne se nedostali ke slovu všichni zúčastnění. Promluvili všichni čtyři obžalovaní, prokuratura a Krejčířova obhajoba, na obhájce dalších tří mužů však nedošlo a soud byl přerušen. V případu jsou s Krejčířem obviněni tři další muži včetně dvou policistů. Krejčíř žije v JAR od roku 2007 a jihoafrická média jeho tamní působení spojují s řadou trestných činů, soud mu ale žádný z nich neprokázal. České policii Krejčíř unikl v roce 2005 během domovní prohlídky ve své vile a dva roky žil na Seychelách. V Česku byl pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Zřícení lanovky policie vyšetřuje pro usmrcení z nedbalosti

Páteční zřícení nákladní lanovky ve Špindlerově Mlýně policie vyšetřuje pro podezření z usmrcení z nedbalosti a ublížení na zdraví z nedbalosti. V případu zatím nikoho neobvinila. Uvedl to mluvčí trutnovské policie Udo Ertner. Při havárii zahynul muž, další čtyři lidé, dvě děti a dvě ženy, byli zraněni. Policie bude zjišťovat, zda lanovka, kterou se přepravovaly lyže a materiál, měla příslušná povolení a revize. Kriminalisté budou spolupracovat také s Drážní inspekcí. Důležitá bude i výpověď poškozených. K ní budou moci policisté přistoupit, až to zdravotní stav zraněných dovolí, uvedl Ertner. Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala měla lanovka k chatě Bumbálka stavební povolení z roku 1980 a také kolaudaci. Zatím však inspektoři nerozhodli, zda zařízení spadá do režimu zákona o drahách, a tedy do jejich kompetence.

Schodek státního rozpočtu stoupl v listopadu na 79,4 miliardy Kč

Schodek státního rozpočtu v listopadu stoupl na 79,4 miliardy korun z říjnových 47,7 miliardy korun. Uvedlo to ministerstvo financí. Loni v listopadu deficit činil necelých 78 miliard korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun a podle ministerstva lze očekávat, že nebude překročen. Celkové příjmy rozpočtu ke konci listopadu meziročně stouply o 4,1 miliardy korun na více než 965 miliard korun. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení stouply o 1,5 procenta na 489 miliard korun. Schválený rozpočet přitom počítá s jejich růstem o 2,5 procenta. Na DPH stát vybral přes 202 miliard korun, meziročně o téměř 11 procent více. Plány MF počítají s růstem o 6,2 procenta. Novela zákona od letoška zvýšila obě sazby daně o jeden procentní bod na 15 a 21 procent.

Podmínky v průmyslu se nadále zlepšují

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v ČR se v listopadu opět zlepšily. Index nákupních manažerů PMI stoupl na 55,4 bodu z říjnových 54,5 bodu. Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby, se tak dostal na nejvyšší hodnotu za poslední dva a půl roku. Oznámila to společnost Markit Economics. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Pohled na index je podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky opět pozitivní i z hlediska struktury. "Zvyšuje se zaměstnanost, přičemž průmysl je především tažen vnější poptávkou. Pozitivní vývoj indexu nezvrátil ani prudký nárůst cen vstupů v souvislosti s oslabením české koruny. Předstihové indikátory tedy ukazují zrychlující se expanzi české ekonomiky," uvedl.

Pavilon na Expo 2015 chce vytvořit devět zájemců z ČR a zahraničí

Do soutěže na zhotovení českého pavilonu na světové výstavě Expo 2015 v Miláně se přihlásilo devět zájemců, pět jich je ze zahraničí. Řekl to generální komisař české účasti na výstavě Jiří Potužník. Výběrové řízení se opakovalo, protože v září se do něj nikdo nepřihlásil. Hodnota zakázky je podle zadávacího materiálu 60 milionů korun, vítězný návrh bude komise vybírat 13. prosince. Kancelář generálního komisaře požadovala ve výběrovém řízení komplexní řešení české účasti. Zahrnuje vytvoření a stavbu pavilonu, architektonickou koncepci, projektovou dokumentaci, získání povolení pro vytvoření pavilonu, realizaci vnitřní expozice, provoz a údržbu pavilonu. Expozice pavilonu by měla obsahovat tematickou Laboratoř života, národní část, multimediální projekci a restauraci. Vnitřek by měl využít výsledků české vědy a být v souladu s tématem světové výstavy, kterým jsou "Potraviny pro planetu, energie pro život". Rozpočet na akci by měl být v rozmezí 180 až 210 milionů korun.

iDNES: Komisi ke stížnosti na zpravodajství ČT opustil další člen

Komisi odborníků, která má hodnotit stížnost redaktorů České televize na údajné zasahování do zpravodajství, opustil prorektor Univerzity Karlovy Michal Šobr. Informoval o tom server iDNES.cz. Původní skupina pěti expertů tak po odchodu novinářky Dany Schmidt v minulém týdnu ztratila dalšího člena. Dalšími členy jsou předsedkyně Etické komise Syndikátu novinářů Barbora Osvaldová, sociolog Jaromír Volek a zahraniční zpravodaj Rob Cameron z BBC. Se zjištěními komise má generální ředitel Petr Dvořák seznámit Radu České televize 11. prosince. Nespokojení redaktoři se v říjnu obrátili na Radu ČT a upozornili ji na údajné zasahování do zpravodajství ze strany šéfredaktora Petra Mrzeny. Zpochybňování nestrannosti odmítl ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal.

Česko se chystá vyslat odborníka do kybernetického centra NATO

Česko se chystá vyslat svého odborníka do estonského Tallinnu, kde je centrum NATO pro boj s kybernetickými hrozbami. Od užšího zapojení do boje proti internetové kriminalitě si slibuje kontakt s předními světovými odborníky na problematiku hackerství. Záměrem Národního bezpečnostního úřadu se bude ve středu zabývat vláda v demisi. Pokud ho kabinet premiéra Jiřího Rusnoka schválí, odebere se expert z NBÚ na dobu tří let do Pobaltí. O zapojení českého zástupce do práce Centre od Excellence žádá od roku 2011 přímo aliance. Čech by měl v Tallinnu působit od 1. ledna 2014 do konce roku 2017. Vyslání odborníka bude stát 500.000 korun ročně. Finance zaplatí NBÚ ze svého rozpočtu.

Po pauze se opět budou předávat ceny Gypsy Spirit za integraci Romů

Neziskové organizace, obce i jednotlivci, kteří výrazně usilují o lepší soužití Romů s ostatními, převezmou letos znovu ocenění Gypsy Spirit. Po tříleté pauze skleněné srdce vítězům šesti kategorií předá Nadace Michaela Kocába s Otevřenou společností. Ceremoniál se koná 10. prosince v Pražské křižovatce. "Cena má veliký smysl. Zviditelňuje se pozitivní spolupráce mezi Romy a majoritou. V této době sílí nevraživost a intolerance. Znepokojuje nás, že se k protiromským výbojům připojují běžní obyvatelé, kteří to dřív nedělali. Tomu je potřeba se postavit," řekl Michael Kocáb. Ještě jako ministr pro lidská práva cenu ze Slovenska do Česka přenesl. Zatím se rozdávala dvakrát, a to v roce 2009 a 2010. Mezi neziskovými organizacemi má šanci cenu získat sdružení Slovo 21, které mimo jiné pořádá romský festival Khamoro. Dalšími nominovanými jsou ostravské sdružení Vzájemné soužití a Romodrom.

Z Ostravy bude vypraveno 1200 kol pro africké děti

Z Ostravy bude tento pátek vypraveno 1200 kol ze všech koutů země, které usnadní dětem v africké Gambii cestu za vzděláním. Obecně prospěšná společnost Kola pro Afriku už počátkem letošního roku odeslala do Gambie 350 kol, nyní vypraví další tři kontejnery, řekl ředitel společnosti Roman Posolda. Desítky dobrovolníků budou kola nakládat v centrálním skladu v Ostravě-Hrušově do kontejnerů. Do Gambie budou cestovat zhruba měsíc. Darovaná kola se celoročně sváží ze sběrných míst v Česku do centrálního skladu v Ostravě, kde se pak opravují tak, aby mohly být přepraveny do Gambie. "Jejich odvozem dochází k úžasnému kroku, a tím je propojení dvou zemí, dvou kultur. Celoroční aktivita je důkazem velikosti srdce, které lidé České republiky nesporně mají. Děkujeme všem lidem s otevřeným srdcem pro druhé za podporu, kterou nám poskytli," řekl Posolda.

V Bílém domě zazáří chanukový svícen ze sbírek židovského muzea

V Bílém domě ve čtvrtek zazáří vzácný chanukový svícen z České republiky, který ozdobí reprezentační prostory sídla prezidenta Baracka Obamy na ceremoniálu k židovskému svátku světel Chanuka. Jedinečný předmět zapůjčilo Židovské muzeum v Praze ze svých sbírek. Převzali ho zástupci amerického velvyslanectví, nyní ho pošlou za oceán. Chanukový svícen z Česka nebude v Bílém domě poprvé. Před čtyřmi roky si Bílý dům zapůjčil artefakt pocházející z Prostějova, a to na prosbu první dámy Ameriky Michele Obamové. Muzeum, které Obamová v minulosti navštívila, tentokrát vybralo svícen z Hrušova.

V Akademii věd jsou vystaveny návrhy na sochařský portrét Havla

V budově Akademie věd na Národní třídě v Praze začala výstava návrhů na sochařský portrét bývalého českého prezidenta Václava Havla. Soutěž uspořádalo Sdružení sochařů Čech, Moravy a Slezska, jemuž se nelíbilo, že po Havlově smrti bylo instalováno do veřejného prostoru množství jeho soch bez jakýchkoli soutěží na jejich podobu. Lidé se mohou na návrhy sochařů přijít podívat do 19. prosince. Realizovat Havlovu sochu již přes rok chce Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla, socha by měla vzniknout podle návrhu Barbory Daušové. Zatím spolek sbírá peníze, z potřebných asi 150.000 korun má přibližně 60.000 korun. Teprve až se peníze shromáždí, bude socha dokončena a spolek chce zahájit jednání s úřady o jejím umístění.

Bývalá Schindlerova továrna na Svitavsku je ve špatném stavu

Bývalou továrnu v Brněnci na Svitavsku, kde Oskar Schindler zaměstnával za druhé světové války židovské pracovníky, tíží ekologické zátěže a objekty v ní se bortí. Obec tam dlouhé roky plánuje zbudovat památník obětem holokaustu. Nejdřív se ale musí rozlehlý areál sanovat, řekl starosta Blahoslav Kašpar. Obec by jednou ráda v areálu zbudovala prohlídkovou trasu o pobytu Židů za druhé světové války v Brněnci. Studie odhaduje náklady na zbudování památníku na 20 milionů korun. Podle starosty lze využít evropské, státní či krajské dotace. Obec osloví židovskou obec v Praze či Česko-německý fond budoucnosti.

Zlínské muzeum vystavuje staré i současné betlémy

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně vystavilo po několika letech betlémy ze svého sbírkového fondu. Lidé si mohou v Baťově institutu, ve kterém muzeum od letoška nově sídlí, prohlédnout staré exponáty z první poloviny 20. století i současnou tvorbu, sdělila mluvčí institutu Michaela Mitáčková. Betlémy z muzejní sbírky doplňují dva významné zlínské exponáty, řezbovaný Muzikantský betlém zapůjčený rodinou Pášmovou a slaměný Betlém selského lidu současného tvůrce Františka Zusky. Výstavu doplní také komentované prohlídky. Betlémy si mohou lidé prohlédnout do 5. ledna.

Ze sportu:

Gólman Petr Čech je mezi pěti nominovanými brankáři do nejlepší jedenáctky roku podle světové fotbalové federace FIFA a hráčské unie FIFPro.

Bývalý fotbalový reprezentant Tomáš Ujfaluši ukončil kariéru. Zadák pražské Sparty tak učinil kvůli přetrvávajícím problémům s kolenem, které si vážně poranil loni v srpnu ještě při angažmá v Galatasarayi Istanbul a při angažmá na Letné naskočil jen do dvou zápasů domácího poháru. Ujfaluši své rozhodnutí oznámil na dnešní mimořádné tiskové konferenci. Zatím netuší, jaké profesi se bude věnovat.

Český hokejový útočník Tomáš Hertl ze San Jose i po druhém měsíci NHL ovládá kanadské bodování nováčků. Dvacetiletý slávistický odchovanec nasbíral v 26 zápasech 21 bodů za 13 branek a osm asistencí. Hertl má náskok pěti bodů před obráncem Toreyem Krugem z Bostonu a útočníky Chrisem Kreiderem z New Yorku Rangers a Nathanem MacKinnonem z Colorada.

Čeští hlavní rozhodčí Antonín Jeřábek a Vladimír Šindler budou v únoru řídit zápasy hokejového turnaje na olympijských hrách v Soči. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) je zařadila mezi čtrnáct hlavních arbitrů, mezi kterými je sedm zástupců z Evropy a sedm ze zámořské NHL.

Český útočník Aleš Hemský přispěl v nedělním utkání NHL jedním gólem k výhře Edmontonu v Dallasu 3:2 po samostatných nájezdech. Pardubický rodák, který v předchozích pěti zápasech neskóroval, vyrovnal necelých pět sekund před vypršením druhé třetiny z dorážky na 1:1. Oilers i v závěrečné části smazali jednobrankové manko a rozstřel rozhodl David Perron.

Čeští volejbalisté se po jedenácti letech vrátí do Světové ligy. Na zasedání v Lausanne byla elitní soutěž rozšířena z 18 na 28 celků a Češi jsou ve skupině E s Nizozemskem, Koreou a Portugalskem. Čeští volejbalisté hráli Světovou ligu pouze jednou v roce 2003. Jako nováčci tehdy nečekaně postoupili až do semifinále a obsadili čtvrté místo.

České volejbalistky si druhý rok za sebou zahrají prestižní soutěž Grand Prix, která se rozšířila z loňských dvaceti týmů na osmadvacet. Zařazeny byly s dalšími sedmi celky do třetí skupiny, jež se po schválení nového formátu soutěže rozdělí na dvě čtveřice. Ty budou usilovat o postup do Final Four.

Šestnáctiletá Lucie Svěcená završila rekordní účinkování českých plavců na mistrovství republiky v krátkém bazénu v Plzni. Na své silné trati 50 metrů motýlek vyhrála v času 26,39 sekundy a vlastní národní maximum vylepšila o desetinu.

Stáj Saxo-Tinkoff, v které působí nejlepší český cyklista Roman Kreuziger, koupil podle očekávání ruský miliardář Oleg Tiňkov. Dosavadnímu vlastníkovi Bjarnemu Riisovi za ni údajně zaplatil šest milionů eur.

Počasí:

Zítřek bude místy zatažený nízkou oblačností, postupně se ale vyjasní a bude slunečno. Denní maxima 0 až 4st, na horách kolem nuly.

Listopad byl velmi teplý a suchý. Průměrná teplota byla 4,5 stupně Celsia, což je o 1,7 stupně víc než dlouhodobý normál naměřený v letech 1970 až 2000. Uvedl to Jan Šrámek Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Začátek prosince je ale ve znamení inverze, koncem týdne může začít mrznout i přes den.