Zprávy

0:00
/
0:00

Duševně nemocný muž hlásil bombu na palubě letu z Frankfurtu

Teroristy s bombou na palubě letadla společnosti Lufthansa mířícího z Frankfurtu do Prahy nahlásil dopoledne údajně psychicky nemocný muž z Plzně. Policie jej zadržela, řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. "Už se nám podařilo zjistit, že oznamovatelem je psychicky narušený muž z Plzně, byl již dopaden," uvedla Rendlová. Podle ní má čtyřiatřicetiletý muž nastoupit v pondělí 25. listopadu kvůli psychickým problémům léčbu. Letadlo přistálo v pořádku v Praze kolem 10:40, provoz letiště omezen nebyl. Policisté museli ale prověřit prostory letounu Airbus 320 a všech 144 cestujících včetně zavazadel. Terminál začali lidé po důkladné kontrole opouštět až po 13:00. Plzeňská policejní mluvčí Hana Štefflová ČTK potvrdila, že muže policisté kolem poledne v Plzni zadrželi. Zatím ho z ničeho neobvinili, věcí se dál zabývají.

Poslanci se poprvé od voleb sejdou na ustavující schůzi Sněmovny

Poslanci se v pondělí odpoledne poprvé po volbách sejdou na ustavující schůzi nově zvolené Poslanecké sněmovny. V 10:00 obdrží za přítomnosti ministra vnitra v demisi Martina Peciny osvědčení o svém zvolení poslancem. O hodinu později je pak sněmovní kancléř se sněmovními informatiky zasvětí do fungování hlasovacího zařízení. Ve zbývajícím čase před schůzí se zřejmě sejdou ještě některé poslanecké kluby. Schůzi svolala v souladu se zákonem bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, která ji také bude do zvolení nového předsedy řídit. V úvodu schůze proto nejprve složí slib ona a pak zbývající poslanci. Poslanci mají také volit předsedu a místopředsedy Sněmovny. Poslanecké kluby už se dohodly, kolik svých členů můžou vyslat do jednotlivých sněmovních výborů.

Prezident pověřil šéfa ČSSD Sobotku jednání o vládě

Prezident Miloš Zeman podle očekávání pověřil předsedu vítězné ČSSD Bohuslava Sobotku jednáním o sestavení vlády. Novinářům to po setkání s prezidentem řekl Sobotka. ČSSD o možné koalici jedná s hnutím ANO a lidovci. Postup ve vyjednávání o vládě bude Sobotka se Zemanem každý týden konzultovat až do té doby, než Zeman nového premiéra jmenuje. Pokud pokročí jednání o programu, mohli by se možní koaliční partneři už příští týden bavit o tom, kdo obsadí které ministerstvo. V Průhonicích u Prahy se v sobotu znovu sejdou hlavní vyjednávači ČSSD a ANO. Na svém třetím jednání o případné budoucí společné vládě by měli řešit mimo jiné spory, které mají v oblasti daňové politiky. Diskutovat by mohli také o personálním obsazení vedení Sněmovny.

O církevních restitucích bude za ČSSD vyjednávat Gajdůšková

ČSSD vyšle jako hlavní vyjednavačku do pracovní skupiny k případným změnám církevních restitucí místopředsedkyni Alenu Gajdůškovou. V nejbližších dnech sociální demokraté určí další členy skupiny. Novinářům to po jednání stranického grémia řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Na vzniku pracovní skupiny se dohodly církve a ČSSD na úvodním jednání o možné revizi restitucí ve čtvrtek. ČSSD usiluje o snížení finančních náhrad, vyjmutí areálu Pražského hradu z restitucí a o omezení účelu, na který by měly být prostředky vyplacené církvím použity. Zástupci církví odmítli možnost změny restitučního zákona a z něj vyplývajících smluv. Nabízejí zmírnit finanční náhrady tím, že mohou přijmout jejich část formou krátkodobých dluhopisů. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale uvedl, že řešení s dluhopisy nepostačuje.

Experti ČSSD a KDU se neshodli na zrušení zdravotnických poplatků

Experti ČSSD a KDU-ČSL se na čtvrtečním jednání neshodli na rušení zdravotnických poplatků. Lidovci nesouhlasí se zrušením poplatků za recept a návštěvu lékaře, obávají se, že by zdravotnictví přišlo o miliardy korun. Obě strany ale souhlasí se zachováním poplatku za pobyt v nemocnici. ČTK to řekli místopředsedkyně KDU-ČSL Zuzana Roithová a stínový ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček. Problematiku zdravotnických poplatků tak budou muset řešit hlavní vyjednávači. Už ve středu se sešli experti ČSSD a KDU-ČSL pro oblast rozpočtu a daní. Shodli se na zavedení daňové progrese u fyzických osob, s níž ale nesouhlasí další člen možné vládní koalice, hnutí ANO. Rozdílné názory ale mají sociální a křesťanští demokraté například na návrh ČSSD na zvýšení firemních daní a na návrh KDU-ČSL na zvýšení daňového bonusu na děti.

Pražskou ODS povede Filip Humplík

Novým předsedou pražské ODS se stal Filip Humplík. Porazil místopředsedu ODS Tomáše Chalupu poměrem hlasů 44 ku 35. Rozhodli o tom na čtvrtečním zasedání delegáti regionálního sněmu. Humplíka do funkce navrhoval dosavadní předseda Bohuslav Svoboda, který post neobhajoval, protože se chce prosadit do vedení celostátní ODS. Kvůli výsledku volby se rozhodl vystoupit ze strany bývalý místopředseda pražské ODS a někdejší náměstek primátora Josef Nosek, který byl častým Svobodovým oponentem. Mezi delegáty se mluví o dalších možných odchodech.

Pospíšil povede ODS v Plzeňském kraji další dva roky

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil bude na další dva roky stát v čele regionální organizace strany v Plzeňském kraji. ODS zde vede už od roku 2003, ve čtvrtek byl zvolen předsedou regionu pošesté, řekl ČTK krajský manažer strany Michal Šašek. Regionální sněm nerozhodoval o tom, zda vyjádří podporu někomu z uvažovaných kandidátů na post předsedy strany.

Policie neprokázala korupci při financování Fischerovy kampaně

Protikorupční policii se nepodařilo prokázat korupci ani jinou trestnou činnost při financování prezidentské kampaně současného ministra financí Jana Fischera. Případ byl odložen, řekl náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 7 Jan Lelek. Nařčení o nezákonném financování Fischerovy kampaně se objevilo poté, co se Fischerovi podařilo vyřešit půl roku trvající dluhy. Stalo se tak krátce poté, co mu byl slíben post v úřednické vládě premiéra Jiřího Rusnoka. Fischer od počátku tvrdí, že financování jeho kampaně bylo v souladu se zákonem, dluhy ale splatil několik měsíců po uplynutí zákonné lhůty. Podle ministra za průtahy stála obava sponzorů z tlaku, kterému by mohli být vystaveni. Pochyby veřejnosti se však týkaly hlavně toho, že by Fischer mohl být kvůli darům jako ministr financí ovlivnitelný. Největší část dluhu, přes čtyři miliony korun, uhradil za Fischera jeho bývalý zaměstnavatel a majitel energetické skupiny CE Group Ladislav Dráb. Podle něho byly peníze jeho soukromým vlastnictvím. Dalším z významných dárců pak byl Štefan Havlík, který poslal někdejšímu premiérovi úřednické vlády 980.000 korun.

Neshody kolem tunelu Blanka by mohly skončit u rozhodčího soudu

Neshody kolem dostavy Blanka by mohly skončit rozhodčím řízením a následnou dohodou o narovnání údajně neplatných smluvních vztahů mezi Prahou a firmou Metrostav. Obě strany by se v rozhodčím řízení měly dohodnout na ceně stavby, kterou by následně projednalo zastupitelstvo. Praze by navíc dohoda umožnila zákonným způsobem zaplatit za práce, které vznikly nad rámec projektů a smluv. Podle informací ČTK by Blanka mohla být otevřená na konci června, tedy o dva měsíce později, než byl dosavadní předpoklad. Informace o údajně neplatných smlouvách na stavbu tunelového komplexu Blanka zveřejnili radní ve středu po mimořádném jednání rady. Stalo se tak několik hodin poté, co Metrostav oznámil přerušení stavby. Rozhodnutí firma zdůvodnila tím, že mu Praha dluží více než 2,1 miliardy korun a navíc chybí smluvní dodatky na změny v projektu.

Singer: Data o HDP za 3. čtvrtletí ukazují na pohyb po dně

Podle guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera ukazují předběžná data o tuzemském HDP za 3. čtvrtletí "přinejlepším pohyb na dně". Domácí ekonomika podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) v letošním 3. čtvrtletí mezičtvrtletně klesla o 0,5 procenta. V předchozím druhém čtvrtletí HDP ve srovnání s prvním čtvrtletím vzrostl o 0,6 procenta a česká ekonomika se dostala z nejdelší recese, během níž šest čtvrtletí klesala. Obdobně se vyjádřil již ve středu viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Uvedl, že předběžná data o vývoji českého hospodářství ve 3. čtvrtletí ukazují, že se ekonomika může vrátit do recese. Další člen bankovní rady Kamil Janáček minulý týden řekl, že pokud se předběžné údaje o vývoji ekonomiky ve třetím čtvrtletí potvrdí, je ekonomika v poněkud horším stavu, než ČNB předpokládala.

AČCKA: Kvůli intervenci zdraží zahraniční zájezdy o 10 procent

Kvůli oslabení koruny vzrostou v příštím roce ceny last minute zájezdů. Průměrná cena dovolené zakoupené přes CK stoupne asi o deset procent, informovala Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). K podobnému závěru došla tento týden i analýza poradenské společnosti Mag Consulting a stejné zdražení odhadují i samotné cestovní kanceláře. Zájezdy prodávané jako "first minute" zatím prý nezdražují, na poslední chvíli se v ČR prodá asi 40 procent dovolených. Průměrná cena zájezdu v zahraničí podle asociace stoupne v příštím roce na 13.000 korun. Zatímco v roce 2011 dosahovala 11.350 korun, loni stoupla již na 11.750 korun. V letošní sezóně se průměrná cena prodaného zájezdu podle asociace opět zvýšila o několik stovek korun na osobu a přesáhla pravděpodobně hranici 12.000 korun na osobu.

Spor ČD se Škodou Transportation o 700 mil. Kč asi skončí smírně

Spor Českých drah s plzeňskou Škodou Transportation o penále 700 milionů korun za pozdní dodání lokomotiv zřejmě skončí smírně. Uzavře se tak asi i arbitráž u Hospodářské komory. Uvedly to deníky E15 a Mladá fronta Dnes (MfD) na základě vyjádření šéfů firem. Škoda měla dodat 20 lokomotiv do roku 2009, dráhy jich zatím dostaly jen 17. Minulé vedení ČD kritizovalo i technické vady lokomotiv, nový ředitel Dalibor Zelený ale tvrdí, že jsou ČD se stroji spokojeny. Celková hodnota dodávky nově vyvinutých lokomotiv byla zhruba 2,6 miliardy korun, ale ČD kvůli zpoždění požadovaly smluvní penále kolem 700 milionů a Škodě strhly z plateb dalších 200 milionů. Spor poté zamířil k arbitráži. Škoda tvrdí, že čtyřleté zpoždění dodávky zavinila vyšší moc v podobě zavedení nových norem pro evropskou železniční dopravu.

V Kosteleckých uzeninách se objevil černý kašel

V Kosteleckých uzeninách onemocněli černým kašlem tři lidé pracující v kancelářích. Krajská hygienická stanice eviduje dále i dva zatím nepotvrzené případy této nemoci u dělníků z expedice. Jak uvedl Jihlavský deník, zákazníci se ale výrobků z tohoto masokombinátu nemusejí bát, protože se přes ně nemoc nepřenáší. Hygienici přesto doporučili masokombinátu ochranná opatření. Černý kašel se nedávno objevil i v jedné z jihlavských mateřských škol. Loni touto chorobou na Jihlavsku onemocněno 27 lidí, v tomto roce hygienici evidují do konce října 56 případů. Na celé Vysočině před rokem onemocnělo 80 lidí, letos bylo v kraji evidováno 105 případů černého kašle. Prevencí je podle hygieniků vyhýbat se nakaženým lidem a časté větrání uzavřených prostor. Dospělí lidé by měli pomýšlet na přeočkování.

Zlínská policie ukončila vyšetřování hlavní větve kauzy metanol

Zlínská policie ukončila vyšetřování hlavní větve metanolové kauzy a krajský ředitel policie Bedřich Koutný předal státnímu zástupci Romanu Kafkovi spis s návrhem na podání obžaloby. Obžaloba by měla jít k soudu v řádu týdnů. V takzvané hlavní větvi obchodů s otráveným alkoholem je stíháno 31 osob, sedm z nich pro úmyslné obecné ohrožení. Celý metanolový skandál si dosud vyžádal 47 obětí. Tři hlavní aktéři kauzy, údajný hlavní míchač otráveného alkoholu Rudolf Fian z Karvinska, jeho komplic, majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela, a údajný hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula ze Zlínska jsou ve vazbě. Kromě nich jsou pro obecné ohrožení na svobodě stíháni další čtyři lidé. Všem hrozí v případě uznání viny 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí.

Ochránci soukromí prověří uchovávání karet novorozenců

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) prověří uchovávání screeningových karet se vzorky krve novorozenců. Podle kritiků by mohly být zneužity a pro jejich archivaci není zákonné zmocnění. Screening krve novorozenců se provádí od 80. let kvůli odhalení závažných vrozených chorob a jejich včasné léčbě. Odběr lékaři provádějí se souhlasem zákonného zástupce dítěte. Kartičky se podle pokynu ministerstva zdravotnictví mají nemocnice uchovávat nejméně pět let a poté v archivech zpravidla až 100 let. O prošetření této praxe požádalo občanské sdružení Iuridicum Remedium, podle něhož lze vzorky krve zneužít například k provádění analýz DNA nebo k získání informací, které by mohly využít například pojišťovny. Lze také zjistit citlivé údaje o etnicitě. "Krevní vzorky si ale může vyžádat například i policie a využívat je jako alternativu k vlastní kriminalistické databázi DNA," uvedl ředitel sdružení Jan Vobořil.

V ČR je ročně až 300 nových dětských diabetiků

Každý rok evidují lékaři v Česku 200 až 300 nových případů dětské cukrovky. V péči dětských diabetologů je nyní kolem 3000 pacientů do 18 let. Zejména pro nově diagnostikované pacienty je důležité kromě samotné léčby naučit se, jak mají s nemocí žít, sdělil dětský diabetolog Jan Vavřinec. Karlovarská Lázeňská léčebna Mánes jako jediné lázeňské zařízení v zemi děti s čerstvě zjištěným diabetem léčí a zároveň děti a jejich rodiče učí, jak lze s chorobou žít. Ročně projde léčebnou 150 dětí od dvou do 18 let, značný podíl tvoří právě děti s nově projevenou cukrovkou. Naprostá většina nemocných dětí trpí diabetem I. typu. Nemá mnoho společného s diabetem II. typu, jímž trpí zejména starší lidé nebo lidé s nadváhou.

Průzkum CVVM: Největší českou osobností byl Karel IV.

Za nejvýznamnější českou osobnost považuje nejvíce lidí krále Karla IV., uvedlo ho 24 procent občanů. Třiadvacet procent občanů jmenovalo prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a na třetím místě se ziskem 20 procent hlasů skončil někdejší prezident Václav Havel. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Za trojicí uvedených největších osobností následovali s výrazným odstupem reformátor Jan Hus a "učitel národů" Jan Ámos Komenský, dále Jára Cimrman a sv. Václav. Za vrchol českých dějin označilo nejvíce lidí, 38 procent, dobu panování Karla IV. a období první republiky. Sedm procent občanů zvolilo éru národního obrození a pět procent husitství. CVVM se na otázky dotazovalo tisícovky lidí mezi 7. až 14. říjnem.

Historicky cenné obrazy libereckého muzea opět patří církvi

Římskokatolická církev se opět stala majitelem několika historických obrazů mimořádné umělecké hodnoty, které zachránilo Severočeské muzeum v Liberci za komunistického režimu. Nejcennější z nich je oltářní obraz z Rovenska pod Troskami, který namaloval slavný barokní malíř Václav Vavřinec Reiner. Uvedl to ředitel muzea Jiří Křížek. "Na nás se nevztahují restituční nároky církví, ale máme ve sbírkách několik předmětů, u nichž nebylo vyjasněno vlastnictví. Zachránili je muzejní pracovníci z ruiny nějaké církevní sakrální stavby po roce 1948," uvedl Křížek. Podle něj muzejníci chtějí tímto krokem odstranit pochybnosti, komu tyto historické obrazy patří. Jde o tři soubory, z nichž nejslavnější je rovenský oltářní obraz Oslavení sv. Jana Nepomuckého od Reinera.

Peter Lipa pokřtil v Praze nové album s Lasicou

Nové album Návštěva po rokoch s texty Milana Lasici ve čtvrtek ve vyprodané Malostranské besedě v Praze představila slovenská jazzová legenda Peter Lipa. Nahrávka navazuje na úspěšnou desku Lipa spieva Lasicu, které se na Slovensku i v Čechách prodalo přes 12.000 kusů. Pro aktuální album Lasica napsal 14 textů, které byly základem pro kolekci nových písní, o lásce, vztazích, erotice a životě. Kmotrem nahrávky se stal právě herec a textař Milan Lasica.

Předpověď počasí budou v ČT hlásit i lidé bez domova

Předpověď počasí budou v České televizi o následujících víkendech hlásit i lidé bez domova. Jde o evropskou sociální kampaň, k níž se tuzemská televize připojila. Kampaň má vyvrcholit v polovině prosince, oznámila mluvčí České televize Alžběta Plívová. Noví hlasatelé se objeví v relacích v rámci Studia 6 Víkend. Během následujících čtyř sobot a nedělí v nich předpovědi doplní o postřehy lidí, kteří žijí nebo žili na ulici. Projekt s názvem Days Of Hope se uskutečnil v zemích jako Německo, Švýcarsko, Nizozemsko či Rusko. Projekt má přinést i konkrétní pracovní zkušenosti a příležitost ukázat, že lidé v obtížné situaci o šanci na uplatnění stojí. Mezi prvními se na obrazovce objeví pětačtyřicetiletý Petr Bláha. Původní profesí zámečník propadl hře na automatech, následně se mu rozpadla rodina a skončil na ulici.

Ze sportu:

Sedm zápasů NHL, ve kterých by se měly představit více než dvě desítky českých hokejistů, navštíví v příštích dvou týdnech reprezentační trenér Alois Hadamczik. Do USA odcestuje společně s manažerem národního týmu Janem Černým v sobotu ráno a vrátí se v úterý 10. prosince.

Jaromír Jágr ve čtvrtečním utkání NHL zařídil trefou v prodloužení vítězství New Jersey na ledě Los Angeles 2:1 a svým 690. gólem se vyrovnal v historickém pořadí střelců NHL devátému Mariu Lemieuxovi. Devils tak vyhráli potřetí v řadě a popáté z posledních šesti zápasů. Jágr se zároveň s 121 vítěznými trefami vyrovnal rekordu Gordieho Howea.

Český hokejový brankář Marek Mazanec vychytal v NHL třetí výhru v řadě, když 24 zákroky dovedl Nashville k vítězství v Torontu 4:2. Dvaadvacetiletý mladík tak navázal na úterní duel v Detroitu, v němž vychytal premiérové čisté konto a předchozí zápas s Chicagem, ve kterém stejně jako ve čtvrtek inkasoval pouze dvakrát.

Zkušený útočník Josef Straka, který na začátku týdne opustil po neúspěšné zkoušce Plzeň, bude v hokejové extralize hájit barvy Chomutova. S vedením posledního celku tabulky se pětatřicetiletý rodák z Jindřichova Hradce dohodl na smlouvě do konce sezony.

Volejbalistky Prostějova vyhrály i osmý zápas v extraligové sezoně, když porazily v dohrávce 4. kola Olymp na jeho hřišti 3:1. Pražanky dokázaly na úvod zápasu jako druhý tým v soutěži vzít obhájkyním titulu set, nakonec ale za hodinu a 45 minut favoritovi podlehly.

Volejbaloví mistři z Ostravy utrpěli v extralize druhou porážku za sebou. V předehrávce 7. kola prohráli doma v derby s Havířovem 2:3 a promarnili šanci jít na druhé místo v tabulce za Zlín.

Futsalisté Chrudimi ve druhém zápase elitní fáze Futsal Cupu podlehli v Pardubicích Lokomotivu Charkov 2:3 a jejich šance na premiérový postup do Final Four poklesly. Východočeši v sobotu potřebují porazit favorizovanou Barcelonu a navíc mít nejlepší skóre ve skupině A. Tabulce vládnou Katalánci po jasné výhře 10:1 nad Targu Mures.

Cyklista František Raboň, jemuž skončila smlouva v silniční stáji Omega Pharma, bude jezdit na horských kolech. Chce se soustředit na maratony.

Počasí:

V noci bude zataženo až oblačno, Teploty 5 až 1 stupeň. Zataženo nebo oblačno by mělo být i v sobotu, teploty 5 až 9 stupňů C.

V neděli přijde do Česka arktická zima! Teploty i přes den klesnou k nule, nasněží i v nížinách. Na horách napadne až 15 centimetrů, nejvíc zřejmě v Beskydech.