Zprávy

Sobotka jel do Lán na setkání s prezidentem Zemanem

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka odpoledne přijel na zámek v Lánech na Rakovnicku na setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Očekávalo se, že hlava státu pověří šéfa ČSSD jednáním o vládě. Pokud koaliční vyjednávání mezi ČSSD, hnutím ANO a lidovci budou postupovat dobře, mohlo by mít podle obou politiků Česko novou vládu ještě před koncem roku. Ministerským předsedou by případně Sobotku Zeman jmenoval až poté, co se dostatečně zotaví z úrazu kolena. Prezident se se šéfem nejsilnější parlamentní strany sejde podruhé od říjnových voleb, které sociální demokracie vyhrála jen nepřesvědčivě. Po prvním jednání v minulém týdnu Sobotka novinářům řekl, že ho prezident ujistil o tom, že mu na příští schůzce dá pověření, aby vedl jednání o sestavení vlády. Sobotka očekává, že pověření posílí jeho mandát v jednání s ANO a KDU-ČSL.

Sobotka se s církvemi neshodl na úpravě církevních restitucí

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nenašel shodu se zástupci církví na úpravě církevních restitucí. Obě strany se ale dohodly, že bude zřízena pracovní skupina, která by měla návrhy ČSSD posoudit. Sobotka to řekl po jednání se zástupci církví. ČSSD usiluje o snížení finančních náhrad, vyjmutí areálu Pražského hradu z restitucí a o omezení účelu, na které by měly být prostředky vyplacené církvím použity. Zástupci církví odmítli možnost změny restitučního zákona a z něj vyplývajících smluv. "Úvahy o změnách smluv a zákona jsou pro církve téměř nepředstavitelné," prohlásil po jednání předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml. Komise odborníků by podle něj ale mohla připravit prováděcí předpisy k naplňování těchto právních dokumentů. Církve a náboženské společnosti chtějí zmírnit finanční náhrady tím, že mohou přijmout část náhrad formou krátkodobých dluhopisů.

Babiš nechce tři křesla pro ANO a ČSSD v čele Sněmovny

Předseda ANO Andrej Babiš nepovažuje za správný návrh, že by ANO s ČSSD mohly obsadit tři pozice ve vedení Sněmovny. O návrhu ve středu mluvili zástupci ČSSD. Podle nich by ta strana, která nezíská post předsedy, mohla mít dva místopředsedy. Podle Babiše by ale měla být křesla ve vedení dolní komory rozdělena poměrně. O tom, kdo získá pozici šéfa Sněmovny, by měli zástupci ANO a ČSSD diskutovat na sobotním setkání vyjednávacích týmů. ANO by na postu rádo vidělo svoji místopředsedkyni Věru Jourovou, ČSSD pak zřejmě Lubomíra Zaorálka nebo Jana Hamáčka. Sobotka ve čtvrtek uvedl, že zatím nebylo dosaženo dohody.

Poslanci ustavili volební komisi, v jejím čele bude Kolovratník

Zástupci poslaneckých klubů ustavili sněmovní volební komisi, která má za úkol zajistit, aby se na ustavující schůzi Sněmovny příští týden mohly uskutečnit volby do sněmovních funkcí a orgánů. Do čela komise poslanci zvolili reprezentanta hnutí ANO 2011 Martina Kolovratníka. Komise zajišťuje volby i do dalších funkcí mimo Sněmovnu, o jejichž obsazení rozhodují podle zákona poslanci svojí volbou. Úkolem volební komise bude také zajistit volby členů mandátového a imunitního výboru.

Rusnok nevyloučil prolomení limitů těžby hnědého uhlí

Rusnokova vláda v demisi se podle premiéra nejspíš bude zabývat limity těžby hnědého uhlí na Mostecku. Vládní usnesení, které chrání obce na Mostecku před rozšířením těžby, považuje předseda vláda Jiří Rusnok za vyčpělé. Podle premiéra se musí situace kolem limitů vyřešit rychle, jinak hrozí úbytek pracovních míst. Pro prolomení limitů těžby hnědého uhlí se nedávno při návštěvě Ústeckého kraje vyjádřil jednoznačně prezident Miloš Zeman. Uvedl tehdy, že bez prolomení by mohlo přijít o práci až 8500 lidí. Podle ČSSD Rusnokova vláda nemá rozhodovat o limitech těžby. TOP 09 by takový krok úřednické vlády považovala za skandální

Ústavní soud zastavil řízení v kauze sKaret

Ústavní soud (ÚS) tento týden zastavil řízení, v němž se zabýval ústavností sKaret. Důvodem je to, že kontroverzní projekt sociálních karet zrušili politici zvláštní zákonem, který je účinný od 1. listopadu. Další přezkoumávání tak ztratilo smysl. Návrh na zrušení řady zákonných ustanovení souvisejících s projektem sKaret podal v únoru jménem 51 senátorů předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). ÚS se podle návrhu měl zabývat například částmi zákonů o Úřadu práce, poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, zaměstnanosti, hmotné nouzi nebo státní sociální podpoře. Návrh kritizoval také smlouvu s Českou spořitelnou, která měla sKarty zajišťovat. Smlouva je prý od počátku protiprávní a zasahuje do soukromí lidí.

O post předsedy pražské ODS se utkají Humplík a Chalupa

O post předsedy pražské ODS se na dnešním regionálním sněmu utkají dva kandidáti, Filip Humplík a Tomáš Chalupa. Jejich šance jsou údajně vyrovnané, větší naděje jsou ale přisuzovány Humplíkovi. Někteří delegáti se pravděpodobně rozhodnou až přímo na sněmu po kandidátních projevech a po představení týmu místopředsedů. O obhajobu svého křesla se nebude ucházet dosavadní předseda Bohuslav Svoboda, který chce kandidovat do celostátního vedení strany. Sněm by měl také projednat nominace na předsedu ODS a kandidáty do Evropského parlamentu. Podporu na šéfku strany získala ze dvou oblastních sdružení volební lídryně do sněmovních voleb Miroslava Němcová.

Praha: Smlouva na stavbu tunelu Blanka je od začátku neplatná

Smlouva mezi Prahou a firmou Metrostav na stavbu tunelového komplexu Blanka je podle vedení města od začátku neplatná. Praha stavbu nemůže dostavět ani převzít, tvrdí kontrolní odbor magistrátu. S materiálem se na mimořádném jednání seznámili pražští radní. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) řekl, že smlouvu nikdy neprojednala ani rada, ani zastupitelstvo. Mluvčí Metrostavu to označil za omyl. Praha dosud za stavbu zaplatila 25 miliard korun. Tunelový komplex by měl stát dohromady 36 miliard korun. "Město bez legitimního důvodu vyplatilo desítky miliard korun a v tomto protiprávním jednání nemůže pokračovat," řekl ČTK Hudeček. Radní tak reagují na dnešní dopis, v němž Metrostav Praze oznámil přerušení stavby. Důvodem je to, že mu město nezaplatilo 2,1 miliardy korun. Komplex Blanka se začal stavět v roce 2007. Měří 5,5 kilometru, jeho součástí je nejdelší souvislý ražený tunel v Česku dlouhý zhruba 2,23 kilometru.

Inspekce navrhuje plošné testování škol každé čtyři roky

Celoplošné testování žáků 5. a 9. tříd by se mělo konat jednou za čtyři roky. Každoročně pak testování v jiných ročnících na vybraném vzorku škol. Navrhuje to Česká školní inspekce. Testování by ročně mělo stát kolem tří miliónů korun. Náměstek ministra školství Jindřich Fryč na debatě Stálé konference asociací ve vzdělávání uvedl, že testy by mohly využívat i střední školy při přijímacím řízení. Proti testování v minulosti někteří rodiče protestovali. Obávali se, že školy budou vyučovat podle toho, co se ověřuje v testech. Varovali také před žebříčky škol, které by mohly zřizovatelům sloužit k hodnocení. Podle inspekce se ale nic z toho nepotvrdilo.

Škoda Auto během dvou let kompletně změní podobu 5300 prodejen

Automobilka Škoda Auto kompletně přebuduje vzhled své prodejní sítě. Do roku 2015 se změní všech 5300 prodejen. Celkové uspořádání autosalonů má působit mladším a dynamičtějším dojmem. Základem bude moderní architektura, lépe viditelné reklamní plochy na fasádě budov a jinak uspořádané prodejní prostory. Nyní v novém konceptu funguje pět obchodních míst, do konce letošního roku jich má být 12. V roce 2011 zavedla Škoda nový firemní design. Jeho součástí je přepracované logo s motivem okřídleného šípu, svěží barvy a nový typ písma.

Soud propustil Kotta z vazby, musí však odevzdat pas

Krajský soud v Praze ve čtvrtek propustil z vazby bývalého poslance Petra Kotta obžalovaného z korupce v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD). Kott krátce po rozhodnutí odjel se svým advokátem Tomášem Sokolem do Rudné u Prahy, kde bydlí. Ve vazbě strávil 18 měsíců. Soudu slíbil, že se nebude vyhýbat hlavnímu líčení a odevzdá cestovní doklady. Souhlasil také s tím, že bude pod dohledem probačního úředníka. Novinářům Kott po svém propuštění sdělil, že bude nyní jako lékař pracovat v nemocnici Na Bulovce. Předchozí Kottovu žádost soud počátkem září zamítl. V mezidobí však vazbu postupně opustili Kottova přítelkyně Kateřina Pancová a také Rath. Hlavní líčení v kauze je naplánované do února příštího roku.

Policie obvinila 12 lidí z krácení daní se škodou 100 mil. Kč

Policie obvinila 12 lidí z krácení daní při obchodech s ocelí. Škoda dosahuje zhruba 100 milionů korun. Většinu obviněných zadrželi policisté při rozsáhlém pondělním zátahu na 59 místech ČR. Na policejním webu to oznámil mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej. V rámci případu také kriminalisté zajistili majetek za 50 milionů, včetně deseti milionů v hotovosti. Podezřelé obchody s betonářskou ocelí zaznamenali kriminalisté v České republice, ale také na Slovensku a v Polsku. Pachatelé podle policie uměle vytvořili celý řetězec obchodních společností. Devět lidí skončilo ve vazbě, hrozí jim až na 10 let.

Sedlařík má jít na pět let do vězení za daňové úniky

Krajský soud ve Zlíně uložil pět let vězení jednateli společnosti Verdana z Bystřice pod Hostýnem Robertu Sedlaříkovi za daňové úniky při obchodování s lihem. Zároveň mu na šest let uložil zákaz činnosti. Verdana je výhradním distributorem Likérky Drak pro Českou republiku. Devětatřicetiletý Sedlařík je stíhán i v metanolové kauze. Jméno firmy Verdana se stalo známým loni v říjnu poté, co Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala distribuci 56.360 litrů lihovin údajně z produkce Likérky Drak nalezených v neregistrovaném skladu v lokalitě Rybníky ve Zlíně. Provozovala ho Verdana. Lahve a šestilitrové barely nebyly označeny výrobní šarží, nebylo možné určit původ alkoholu. Sedlařík tehdy uvedl, že některé šarže byly nečitelné a budou opraveny.

Policie stále hledá člověka, jenž polil v Plzni ženu kyselinou

Jako pokus o vraždu kvalifikovala policie případ z Plzně, kdy pachatel polil ženu kyselinou. Policie už vyslechla desítky lidí, pachatele ale zatím nemá. Případu se věnuje speciální tým, za zvlášť závažný zločin hrozí až výjimečný trest. ČTK to dnes řekla policejní mluvčí Jana Tomková a dodala, že policie žádá veřejnost o pomoc. Případ se stal v pondělí po 08:00, napadená žena je stále v kritickém stavu.

Kriminalisté odhalili pěstírnu konopí v Třešti na Jihlavsku

Kriminalisté odhalili v minulých dnech v Třešti na Jihlavsku pěstírnu s 500 rostlinami konopí a technologií pro výrobu marihuany. Zadrželi dva lidi, z toho jednoho cizince, jenž skončil ve vazbě. Hrozí mu trest až deset let vězení. Pražští kriminalisté ho stíhají pro podobný delikt. Podle policie cizinec neměl možnost volného pohybu, pěstírnu mohl opustit jen jednou za měsíc. Kriminalisté ji odhalili po několika měsících prověřování v části prodejny zeleniny. Značnou roli při jejím odhalení hrál velký nelegální odběr elektřiny. Energetické společnosti tím vznikla škoda kolem jednoho milionu korun. Výnos z prodeje rostlin by se mohl pohybovat kolem sedmi milionů korun.

Příběhy vězňů komunismu líčí stezka ze Svaté Hory do tábora Vojna

Příběhy politických vězňů komunistického režimu přiblíží nová naučná stezka, která spojí poutní místo Svatá Hora a komunistický tábor Vojna na Příbramsku. Slavnostně otevřena bude tuto sobotu mší za oběti totalitních režimů. Šestikilometrová trasa kromě sedmi panelů nabídne i možnost vyslechnout na nahrávkách autentické vyprávění vězňů. Naučná stezka Po stopách politických vězňů má motto "Vedle místa zázraků se děly hrůzy". Návštěvníci se budou moci seznámit například s příběhem Františka Teplého, který byl za členství v ilegální křesťanskodemokratické straně odsouzen ke 14 letům vězení. Další panely nabídnou příběhy dvou uprchlých vězňů z Vojny, kteří se skrývali ve stodole v nedalekém Brodu, nebo obyvatel blízkých Lešetic, kteří ubytovávali rodinné příslušníky, kteří přijeli navštívit své vězněné příbuzné. Projekt, který zaštítil pražský arcibiskup Dominik Duka, vznikl ve spolupráci s občanským sdružením Post Bellum.

České muzeum hudby získalu cenu serveru TripAdvisor

České muzeum hudby Národního muzea v Praze získalo od cestovatelského serveru TripAdvisor prestižní ocenění Travellers' Choice 2013. Jde o prestižní ocenění nezávislých cestovatelů. Tento portál shromažďuje doporučení a hodnocení cestovatelů z celého světa, jeho stránky navštíví měsíčně miliony návštěvníků. České muzeum hudby se tak zařadilo do výběru deseti nejzajímavějších muzeí České republiky a 1264 turisticky nejoblíbenějších míst celého světa. Muzeum hudby spravuje jednu z největších a nejvýznamnějších světových hudebních sbírek. Obsahuje přes 700.000 dokladů hudební historie. Kromě notového archivu se skladbami od 16. století do současnosti zahrnuje i pozůstalosti Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a řady dalších významných českých skladatelů a interpretů. Muzeum aktuálně návštěvníkům nabízí výstavu Století valčíku a polky a stálou expozici s téměř 400 vystavenými hudebními nástroji.

Umění a sbírky francouzské šlechty ukazuje výstava na Hradě

Uměleckou tvorbu francouzských autorů a ukázky tamního uměleckého řemesla, tedy nábytek, hodiny, porcelán či oděvy ze šlechtických sbírek představuje výstava v Císařské konírně Pražského hradu. Za stěžejní exponát pořadatelé považují půl století starý rukopis Rohanských hodinek. Vzácný iluminovaný rukopis zapůjčila ze svého trezoru Národní knihovna. Výstava Francouzské umění ze šlechtických sbírek je součástí dlouhodobého projektu, který prezentuje různé aspekty z dějin šlecht. Projekt je plánován na deset let a měl by představit ještě rody Lobkowiczů, Žerotínů, Metternichů, Chotků, Lichtenštejnů, Schwarzenbergů a Poděbradů. Výstava v Císařské konírně potrvá do 23. února 2014.

Snímek Françoise Ozona Jen 17 zahájí Festival francouzského filmu

V pražském kině Lucerna začne 16. ročník Festivalu francouzského filmu. Zahájí ho nový snímek Françoise Ozona Jen 17, který se letos představil v hlavní soutěži na festivalu v Cannes. Je portrétem sedmnáctileté Isabelle (Marine Vacthová) na pozadí čtyř ročních období a čtyř skladeb. Přehlídka představí celkem deset filmů v předpremiéře, v čele se snímkem Život Adèle režiséra Abdellatifa Kechiche, který letos získal Zlatou palmu v Cannes a vypráví příběh vášnivé lásky mezi dvěma dospívajícími dívkami. Při příležitosti letošních osmdesátin Jean-Paula Belmonda uvede festival zvláštní projekci filmu Muž z Ria režiséra Philippa de Broky. Festival potrvá do 27. listopadu v Praze, Brně a Českých Budějovicích. Nabídne 107 projekcí 39 celovečerních a devíti krátkometrážních filmů. Všechny filmy festival uvádí v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem.

V Praze začíná Veletrh starožitností, zaměří se na secesi

Tradiční veletrh starožitností Antique, který Asociace starožitníků pořádá každého půl roku, nabídne ve své letošní podzimní části především secesní předměty denní potřeby. Veletrh začal ve čtvrtek na Novoměstské radnici na Karlově náměstí v Praze a potrvá do neděle. Lidé mohou vedle prohlížení četných artefaktů či jejich nákupu využít také poradenství přítomných odborníků. Ve stánku pořádající asociace budou starožitníci během pátku a soboty připraveni poradit s oceněním a případnými možnostmi prodeje donesených starožitných předmětů. Tématem podzimního veletrhu je secese v interiéru. Starožitníci připravili drobné, řemeslně dokonalé předměty denní potřeby, zájemci ale budou moci obdivovat i české secesní sklo, které je uznávané na celém světě.

Česká známka skončila v soutěži na pátém místě

V soutěži o nejkrásnější známku světa skončila na pátém místě známka České pošty s motivem Zlaté buly sicilské. Navrhl ji letos zesnulý grafik Oldřich Kulhánek. První tři místa obsadily známky ze Švýcarska, Hongkongu a Maďarska, čtvrtá byla známka Slovenské pošty, která znázorňuje rostliny z Národního parku Nízké Tatry. Informoval o tom pořadatel renomované vídeňské soutěže Grand Prix de l'exposition WIPA na svých internetových stránkách. Letos se do soutěže zapojilo celkem 70 zemí. Loni na světové filatelistické výstavě WIPA česká známka dokonce zvítězila.

Ze sportu:

Zejména díky Jaromíru Jágrovi, Patriku Eliášovi a Marku Židlickému zvítězili hokejisté New Jersey ve středečním utkání NHL na ledě Anaheimu 4:3 v prodloužení. Trojice českých hokejistů posbírala dohromady pět bodů za dva góly a tři asistence a Devils vyhráli počtvrté z posledních pěti zápasů.

Jubilejní šedesáté utkání od vzniku české veteránské reprezentace v roce 2005 čeká v pátek 6. prosince v Karlových Varech hokejisty, kteří se utkají s ruským výběrem. V KV areně se představí řada olympijských šampionů a mistrů světa.

Zástupci fotbalové Plzně jednali s Lubošem Kozlem. Kouč Dukly Praha patří k největším favoritům na místo Pavla Vrby, který Viktorii opustí.

Basketbalista Jan Veselý přispěl v NBA čtyřmi body k druhému vítězství Washingtonu za sebou. Wizards ve středu zvítězili 98:91 v Clevelandu, jediný český hráč v elitní zámořské soutěži si za téměř 22 minut připsal ještě osm doskoků.

Basketbalisté Nymburka zdolali v Evropském poháru ULEB Ostende 73:51 a udrželi si naděje na postup z šestičlenné základní skupiny. Belgickému soupeři oplatili porážku z úvodního utkání (83:90) a po šesti odehraných zápasech mají vyrovnanou bilanci tří výher a tří porážek.

Basketbalistky IMOSu Brno zdolaly v Evropské lize Naděždu Orenburg 76:67 a připsaly si první vítězství ve skupině B. V prestižní soutěži uspěly v součtu s minulou sezonou po sérii sedmi porážek. Naopak Orenburg i po výměně trenéra zůstal bez vítězství na posledním místě tabulky.

Profesionální boxer těžké váhy Ondřej Pála se utká s kontroverzním Britem Dereckem Chisorou o titul mistra Evropy. O jejich souboji se mluvilo již v březnu, ale Pálův tým nakonec nabídku předloženou na poslední chvíli odmítl. Nyní se situace opakovala, ale český boxer se rozhodl proti Chisorovi nastoupit. Duel se uskuteční v sobotu 30. listopadu v Londýně.

Futsalisté Chrudimi vstoupili do elitní fáze Futsal Cupu vítězstvím 9:1 nad rumunským mistrem Targu Mures. Východočeši v pardubické hale nečekaně jasně dominovali, už po první půli vedli o tři branky. V dalším utkání skupiny Chrudim ve čtvrtek přivítá Charkov, který v druhém středečním duelu prohrál s Barcelonou 1:6.

Fotbalová Sparta při příležitosti 120. výročí založení klubu vyhlásila Železnou jedenáctku. Sešly se v ní hvězdy nedávné minulosti jako Horst Siegl, Ivan Hašek, Jozef Chovanec či Jiří Novotný, ale také třeba čtyřiaosmdesátiletý Arnošt Pazdera, někdejší obávaný střelec.

Hokejový útočník Rostislav Olesz končí v zámoří, kde se mu neprosadil v týmu New Jersey. Po krátkém působení na farmě v Albany se osmadvacetiletý český hráč podle generálního manažera Devils Loua Lamoriella rozhodl vrátit do Evropy. Podle serveru The Star-Ledger má Olesz namířeno do švýcarské ligy.

Hokejisté Havlíčkova Brodu vyhráli v první lize popáté za sebou a bodově se dotáhli na druhou Olomouc. Rebelové zvítězili ve 24. kole 2:1 na ledě trápícího se Ústí nad Labem, jemuž nepomohla ani výměna trenérů.

Basketbalisté Pardubic zdolali v lize Děčín 98:77 a vyhoupli se na druhé místo tabulky za suverénní Nymburk. Nahrála jim i porážka Prostějova 61:77 v Ústí nad Labem, které prodloužilo svou vítěznou sérii už na pět zápasů.

Stejně jako v letošním roce by Česká republika měl mít trojnásobné zastoupení v mistrovství světa silničních motocyklů. Místo Lukáše Peška, který končí v královské kategorii MotoGP, se v nejslabší třídě Moto3 představí Karel Hanika. Karel Abraham v MotoGP i Jakub Kornfeil v Moto3 v šampionátu pokračují.

Počasí:

Oblačno s deštěm, na horách čekáme smíšené srážky nebo sněžení. Teploty 6 až 10 st. C.