Zprávy

0:00
/
0:00

ČSSD a ANO chtějí tři pozice ve vedení Sněmovny

Sociální demokracie a hnutí ANO chtějí obsadit tři pozice ve vedení Sněmovny. Jedna strana by měla předsedu, druhá dva místopředsedy dolní komory. Informaci potvrdil šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Jasno o svém zastoupení ve vedení Sněmovny by obě strany mohly mít po sobotní schůzce vyjednávacích týmů. Pokud budou místopředsedové čtyři, na čemž se původně ČSSD a ANO shodly, připadnou pravděpodobně zbylé posty TOP 09 a KSČM. S tím mají ale problém lidovci, kteří komunisty ve vedení Sněmovny nechtějí. V případě, že bude místopředsedů pět, mohli by poslední křeslo získat právě potenciálně koaliční lidovci, případně ODS, která má o dva poslance víc.

ČSSD: Církve by měly zredukovat rozsah restitučních náhrad

Církve by podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky měly výrazně zredukovat rozsah finančních náhrad, které jim má stát podle restitučního zákona vyplatit za nevydaný majetek. Konkrétní sumu, jak velké částky z 59 miliard korun by se církve měly vzdát, ale Sobotka říci nechtěl. Šéf sociálních demokratů chce po církvích také závazek, že finance použijí na veřejně prospěšné účely. Česká biskupská konference (ČBK) v reakci na to zopakovala, že nevidí prostor pro snížení náhrad. Součástí restitucí je totiž i budoucí postupné odstřižení placení církví ze státního rozpočtu. "Je to částka, která je na hranici toho, aby církve mohly fungovat," řekl generální sekretář Tomáš Holub.

ČSSD a KDU-ČSL se shodují na zavedení daňové progrese

Vyjednavači ČSSD a KDU-ČSL se shodují na zavedení daňové progrese u fyzických osob. S tím ale nesouhlasí další člen možné vládní koalice, hnutí ANO. Rozdílné názory ale mají sociální a křesťanští demokraté například na návrh ČSSD na zvýšení firemních daní a na návrh KDU-ČSL na zvýšení daňového bonusu na děti. Vyplývá to z vyjádření stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka a místopředsedy KDU-ČSL Mariána Jurečky po úvodní schůzce expertních týmů. Lidovci u daňové progrese navrhují tři pásma, pro sociální demokraty je jejich počet podle Mládka druhořadá věc. Progresivní zdanění je podmínkou pro zavedení návrhu KDU-ČSL na společné zdanění manželů.

V r. 2014 podle Sobotky žádná daňová revoluce nebude

Příští rok žádná daňová revoluce nebude, řekl předseda ČSSD a potenciální premiér Bohuslav Sobotka. Zdůvodnil to tím, že nová vláda vznikne na přelomu roku. "Reálné změny na příjmové straně veřejných rozpočtů by se měly odehrát k 1. 1. roku 2015," uvedl Sobotka. Komentoval tím návrh hnutí ANO 2011 na zmrazení daňových sazeb na rok či dva. ANO požaduje, aby všechny daně zůstaly do roku 2016 na současné úrovni. Prý se na tom v úterý už dohodli jejich experti se zástupci ČSSD. Sociální demokraté ale tvrdí, že definitivní dohody zatím dosaženo nebylo, neboť tu mohou uzavřít jen vyjednávací týmy. ČSSD chce například dojednat vyšší zdanění hazardu.

Sobotka: Intervence ČNB nepovede k vyšší spotřebě a růstu

Devizové intervence České národní banky podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky nepovedou k vyšší spotřebě domácností a tím k hospodářskému růstu. Naopak, v případě zvýšení inflace znehodnotí úspory občanů. Sobotka řekl, že je třeba, aby po několika málo měsících toto opatření bylo velmi "objektivně a tvrdě" vyhodnoceno jak ze strany ČNB, tak vlády a ministerstva financí. Když se ukáže, že náklady převýšily výnosy, tak by "nepochybně Česká národní banka měla uvažovat o korekci své politiky," uvedl také šéf nejsilnější parlamentní strany. Zásahy centrální banky do kurzu koruny jsou sporné i podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka.

Rusnok: Pětiprocentní oslabení měny nemůže zásadně pohnout cenami

Pětiprocentní znehodnocení české koruny nemůže zásadně pohnout cenovou hladinou v Česku. Intervence České národní banky sama o sobě nezpůsobí ani nápravu české ekonomiky ze dne na den, ani ji nijak zásadně nepoškodí. Po jednání vlády to řekl premiér v demisi Jiří Rusnok. Podle něj mnozí výrobci nyní zneužívají zájmu médií a využívají je pro svůj marketing na zdražené zboží. Krok ČNB je podle Rusnoka sám o sobě logický a správný, lidé by za ním ale neměli hledat "všechno zlo a dobro tohoto světa". "Je potřeba zachovávat chladnou hlavu," dodal premiér. Rusnok intervence ČNB podpořil již minulý týden. Naproti tomu prezident Miloš Zeman, jeho předchůdce Václav Klaus a řada analytiků krok ČNB kritizovali.

Vláda schválila zrušení vojenského újezdu v Brdech

Vláda v demisi schválila návrh zákona o zrušení vojenského újezdu Brdy a zmenšení ostatních výcvikových prostorů, a to z úsporných důvodů. Proti zrušení brdského výcvikového prostoru je ČSSD, stínový ministr Jan Hamáček požaduje místo něj rušení újezdu Boletice. Jedním z jeho argumentů je obava z toho, že bude následně zrušena dělostřelecká posádka v Jincích. Kabinet schválil také změnu branného zákona a návrh zákona o vojácích v záloze. Novela má nově umožnit kabinetu, aby v případě rostoucího ohrožení státu povolal do armády vybrané ročníky a specialisty, tedy logistiky, zdravotníky, experty na financování a právní podporu. Další návrh zákona se týká vojáků v záloze. Umožní povolat příslušníky aktivních záloh armády do služby na území republiky nebo v zahraničních misích. Pravděpodobnost nasazení záložníků v zahraničí je ale velmi malá. Zákony bude ještě muset projednat Parlament.

Vláda schválila miliardovou půjčku pro VZP

Vláda v demisi souhlasila s poskytnutím miliardové půjčky pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Martin Holcát. Bezúročná půjčka od státu má zajistit, aby VZP měla ještě do konce roku na platby za lékařskou péči. Vláda už před třemi týdny pro VZP schválila půjčku 700 milionů korun. VZP žádala dvě a půl miliardy, které jí ke konci roku budou chybět. Vláda také schválila zvýšení plateb státu za děti, důchodce či nezaměstnané od listopadu o 400 milionů korun měsíčně. Zdravotnictví tak letos dostane navíc 800 milionů na pojistném a příští rok více o 4,7 miliardy. Celkem by zdravotní pojišťovny měly mít příští rok na péči 235 miliard, o 10 miliard víc než letos.

Vláda schválila omezení počtu typů věznic ze čtyř na dva

Vláda schválila návrh novely, která má zredukovat počet typů českých věznic ze čtyř na dva. Novinářům to oznámil premiér v demisi Jiří Rusnok. Jde o stejnou předlohu, kterou kabinet projednal už koncem července. Poslanci ji ale kvůli rozpuštění Sněmovny nestihli projednat. Podle novely trestního zákoníku a zákona o výkonu trestu odnětí svobody mají místo nynějších věznic s dohledem, dozorem, ostrahou a zvýšenou ostrahou existovat pouze "věznice" a "věznice se zvýšenou ostrahou". Zařazení odsouzených do jednoho ze dvou typů káznice bude i nadále určovat soud. Vězeňská služba nově získá oprávnění rozhodovat o zařazení do konkrétního oddělení v mírnějším typu věznice, přičemž oddělení se budou lišit stupněm zabezpečení.

Kvůli situaci v Polsku zrušil ministr Sikorski návštěvu Česka

Ministr zahraničí Polska Radoslaw Sikorski zrušil čtvrteční návštěvu ČR. Podle české diplomacie je to kvůli situaci ve Varšavě po změnách v polské vládě. Uvedla to mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. Sikorski měl mimo jiné podepsat dohodu, podle níž si ČR a Polsko budou navzájem pomáhat s vydáváním víz v zahraničí. V plánu je, že polští konzulové zastoupí Čechy v arménském Jerevanu, kde sice české velvyslanectví je, ale není konzulární oddělení. Naopak Polákům budou Češi vydávat víza v mongolském Ulánbátaru. Sikorski se měl také účastnit česko-polské konference o vítězstvích a prohrách disentu ve společnosti po roce 1989 a konference k summitu Východního partnerství mezi šesti postsovětskými republikami a EU. Polský premiér Donald Tusk ve středu oznámil personální změny ve vládě, které se týkají i klíčového resortu financí.

EK zkoumá, zda úprava on-line sázek v ČR odpovídá právu unie

Evropská komise požádala Česko a některé další země o informace ohledně jejich zákonů omezujících on-line sázení. Zjišťuje totiž, zda jsou tyto úpravy v souladu s právem na volný pohyb služeb. Komise to oznámila v balíku nových řízení pro možné porušení evropské legislativy. Jedná se o první formální krok postupu, který může skončit až před Soudním dvorem EU.

ČNB zatím neplánuje další intervence

Česká národní banka podle guvernéra Miroslava Singera zatím neplánuje další devizové intervence, aby oslabila měnu na 28 korun za euro. Kurz kolem 27 korun za euro podle Singera nyní stačí a situace zatím nevyžaduje další zásah centrální banky. Období intervencí ale může trvat do roku 2015.

Viceguvernér Tomšík: Ekonomika se může vrátit do recese

Předběžná data o vývoji českého hospodářství ve 3. čtvrtletí ukazují, že se ekonomika může vrátit do recese. Na exportní konferenci to řekl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Česká ekonomika podle předběžného odhadu ČSÚ ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně klesla o 0,5 procenta. Ve druhém čtvrtletí HDP stoupl a ekonomika se tím dostala z nejdelší recese vůbec. Tomšík také řekl, že si je jistý, že by v lednu příštího roku nastala v ekonomice deflace. Zopakoval, že jsou sice v ekonomice vidět známky oživování, ty jsou ovšem vytvářeny primárně v průmyslu a proexportních odvětví, a ne domácí poptávkou. To podle něj přináší riziko, že by následně koruna posílila. Proto mimo jiné ČNB přistoupila k devizovým intervencím.

Praha: Smlouva na stavbu tunelu Blanka je od začátku neplatná

Smlouva mezi Prahou a firmou Metrostav na stavbu tunelového komplexu Blanka je podle vedení města od začátku neplatná. Praha stavbu nemůže dostavět ani převzít, tvrdí kontrolní odbor magistrátu. S materiálem se na mimořádném jednání seznámili pražští radní. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) řekl, že smlouvu nikdy neprojednala ani rada, ani zastupitelstvo. Mluvčí Metrostavu to označil za omyl. Praha dosud za stavbu zaplatila 25 miliard korun. Tunelový komplex by měl stát dohromady 36 miliard korun. "Město bez legitimního důvodu vyplatilo desítky miliard korun a v tomto protiprávním jednání nemůže pokračovat," řekl ČTK Hudeček. Radní tak reagují na dnešní dopis, v němž Metrostav Praze oznámil přerušení stavby. Důvodem je to, že mu město nezaplatilo 2,1 miliardy korun. Komplex Blanka se začal stavět v roce 2007. Měří 5,5 kilometru, jeho součástí je nejdelší souvislý ražený tunel v Česku dlouhý zhruba 2,23 kilometru.

Škoda Auto zdražuje kvůli zvýšení cen materiálů své vozy

Automobilka Škoda Auto kvůli zvýšení cen surovin a materiálů zdražuje své vozy. Nejvíce se zvýší cena u nové Octavie RS a Octavie RS Combi, které zdraží o 10.000 korun. Lidé ale zaplatí více například i za modely Superb, Octavia, Rapid, Citigo nebo Roomster. ČTK to řekl mluvčí automobilky Vítězslav Pelc. Oslabení koruny je podle Škody pouze jedním z důvodů zdražování. "Stejně tak za to mohou být rostoucí ceny rafinovaných ropných produktů na světových trzích a tak dále, je to souhra více faktorů," dodal Pelc. Druhá středočeská automobilka TPCA o případném navýšení cen v Česku nerozhoduje. Nošovická automobilka Hyundai své vozy nezdražuje. "Veškeré naše obchody realizujeme v eurech, takže nemáme nejmenší důvody ke změnám cen," řekl mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Koncem září bylo ve třetím penzijním pilíři 62.000 lidí

Na konci třetího čtvrtletí bylo v účastnických fondech třetího pilíře penzijního systému 62.000 lidí, tedy o 24.000 více než na konci druhého čtvrtletí. Informovala o tom Asociace penzijních společností. Tento nárůst zmírnil úbytek klientů v původních fondech, které jsou už od nového roku pro vstup uzavřené a počet klientů v nich postupně klesá. Zatímco v prvním čtvrtletí fondy měly 5,07 milionu klientů, ve třetím čtvrtletí jich bylo 4,93 milionu. I když celkový počet klientů ve třetím pilíři mírně poklesl, objem peněz na účtech klientů stoupl. V prvním čtvrtletí bylo na účtech účastníků 256,3 miliardy Kč, ve druhém to bylo 264,8 miliardy Kč, ve třetím už 271,9 miliardy Kč. Tento vývoj ukazuje, že si lidé začínají odkládat měsíčně vyšší částky a že tak reagují na změny u třetího pilíře, které začaly platit od Nového roku 2013.

Mitas otevřel v Otrokovicích novou halu za miliardu Kč

Výrobce mimosilničních pneumatik Mitas v úterý otevřel svou novou halu v průmyslovém areálu Toma v Otrokovicích na Zlínsku. Do výstavby a technologií firma investovala miliardu korun. Doposud Mitas využíval pronajaté prostory otrokovického výrobce pneumatik Continental Barum. Tržby společnosti by se letos měly přiblížit těm loňským, které byly rekordní, řekl generální ředitel Mitasu Jaroslav Čechura. Loni Mitas utržil asi 11,3 miliardy korun, v roce 2011 to bylo 10,6 miliardy korun.

Evraz odstaví v prosinci ocelárnu v Ostravě, další provozy pojedou

Hutní firma Evraz Vítkovice Steel (EVS) potvrdila, že v prosinci odstaví svou ocelárnu v Ostravě. Ostatní provozy ale budou normálně fungovat, uvedl mluvčí EVS Jaromír Krišica. Důvodem odstávky je podle něj náročná situace na trhu. Odstávka se dotkne přibližně 250 zaměstnanců. Budou čerpat dovolenou nebo vykonávat náhradní práce nebo zůstanou doma s náhradou mzdy ve výši 60 procent průměrného výdělku. EVS je třetí největší hutní společností v Česku a zaměstnává celkem 1100 lidí. Kvůli slabému zájmu trhu stála ocelárna za poslední rok několikrát, naposledy od 1. července do 4. srpna. Vedení největší ruské ocelárny Evraz chce svou českou divizi prodat. Odboráři EVS jsou kvůli obavám o osud firmy už od dubna ve stávkové pohotovosti.

Řětězci IKEA klesl v ČR zisk o čtvrtinu

Nábytkářské společnosti IKEA klesl ve finančním roce 2012/2013 v Česku zisk o čtvrtinu na 176 milionů korun. Tržby vzrostly o 1,9 procenta na 7,35 miliardy korun. Vyplývá to z Výroční zprávy společnosti IKEA Česká republika za účetní rok 2012/2013 končící v srpnu 2013. Podle vyjádření generálního ředitele IKEA pro ČR Marka Feltla ze začátku listopadu nárůst obratu zaostal za očekáváním společnosti. V dalším finančním roce firma plánuje růst tržeb o dvě procenta.

C&W: Ulice Na Příkopě je 26. nejdražší nákupní ulicí světa

Pražská třída Na Příkopě se na žebříčku nejdražších nákupních ulic světa posunula letos výš o jednu příčku, na 26. místo. Nájemné tu dosahuje až 2160 eur (cca 59.000 Kč) za metr čtvereční ročně. Vyplývá to ze studie Hlavní nákupní ulice světa poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Praha je nejdražší destinací ve střední Evropě, a před Budapeští, Varšavou a Bratislavou si udržuje výrazný náskok. Mezi značky, které nedávno otevřely nebo plánují otevření svých reprezentativních obchodů v nejatraktivnějších lokalitách Prahy, patří podle studie například Berschka, Deichmann, Pandora, C&A, Tommy Hilfiger, z luxusních značek pak Jimmy Choo, Karen Milen nebo Tiffany&Co. Nejdražší evropskou nákupní třídou je pařížská Champs Elysées.

Na hlavním nádraží policie postřelila muže, napadl obsluhu kiosku

Ve vestibulu pražského hlavního nádraží v úterý večer policie postřelila osmnáctiletého muže, který napadal a zranil obsluhu kiosku. Mladík utrpěl poranění ruky a břicha. ČTK to řekla pražská policejní mluvčí. K potyčce mezi prodavačkami a zákazníkem byli policisté přivoláni krátce po 18:00. Spoře oděný mladík podle mluvčí jednu z prodavaček napadal a po druhé házel skleněné lahve s alkoholem. Jedna z žen krvácela z obličeje. "Muž byl zjevně pod vlivem alkoholu nebo nějaké omamné a psychotropní látky. Na výzvy policistů nereagoval a nakonec svoji agresi obrátil i proti hlídce," popsala mluvčí. Jeden z policistů po předchozí marné výzvě použil proti útočníkovi služební zbraň a jedním výstřelem ho zneškodnil. V péči záchranářů skončil mladík i jedna z prodavaček kiosku.

Ve věku 76 let zemřel v Praze Pavel Bobek

Ve věku 76 let zemřel tuto středu v Praze po dlouhé těžké nemoci populární zpěvák country Pavel Bobek. Oznámila to jeho dcera Klára Mixová. Pavel Bobek byl vystudovaným architektem a začátkem 60. let hostoval v řadě bigbeatových skupin. V letech 1963 až 1965 byl zpěvákem skupiny Olympic a od roku 1966 vystupoval s Country Beatem Jiřího Brabce. O rok později se stal stálým členem divadla Semafor, kde působil 23 let. První singl mu vyšel v roce 1964, premiérové album s názvem Veď mě dál, cesto má o 15 let později. Mezi největší hity Pavla Bobka patřily písně Oh, Ruby, nechtěj mi lásku brát, Lásko, mně ubývá sil, Můj rodný dům, Veď mě dál, cesto má či Pojď stoupat jak dým. Přestože před osmi lety strávil dva týdny v umělém spánku a po vážné nemoci téměř přišel o hlas, částečně se vrátil na pódia a loni v květnu vydal nové album s názvem Kruhy. V roce 1980 mu byla udělena Zlatá porta za zásluhy o rozvoj country.

Zrzavého Ležící hoch prodán v Londýně za rekordních 17,7 milionu Kč

Obraz Jana Zrzavého Ležící hoch se v londýnské aukční síni Sotheby's prodal v přepočtu za 17,7 milionu korun, což z něj dělá nejdražší malířův obraz prodaný v dražbě. Skutečná cena, kterou kupec zaplatí, bude ovšem kvůli poplatkům ještě vyšší. Odborníci před aukcí odhadovali cenu plátna na 200.000 až 250.000 liber (asi 6,5 až osm milionů korun). Zrzavého obraz z roku 1912 označují za autorovo nejdůležitější dílo jeho raného období. V posledních letech se v ČR na aukcích prodaly dvě stovky Zrzavého obrazů, kreseb a grafiky. Pokud se započítají i aukční přirážky, zaplatili za ně sběratelé přes 50 milionů korun.

Stížností na zpravodajství ČT se má zabývat pět osobností

Stížností na údajné zasahování do zpravodajství České televize se má zabývat pět osobností, které oslovil generální ředitel České televize Petr Dvořák. Jde o reakci na kritický dopis, který v říjnu Radě ČT adresovala skupina redaktorů veřejnoprávní televize. Vedení tuto kritiku odmítlo. Generální ředitel ČT na minulém zasedání sdělil, že vytvoří nezávislou skupinu složenou ze zástupců médií, akademické sféry a mediálních odborníků, která by stížnost posoudila. Mezi osobnostmi, které budou stížnost posuzovat, je prorektor UK Michal Šobr, předsedkyně Etické komise Syndikátu novinářů Barbora Osvaldová, sociolog Jaromír Volek, zahraniční zpravodajové Rob Cameron z BBC a Dana Schmidt z dánského deníku Politiken, uvedl Dvořák. O jejich stanovisku chce Dvořák radu seznámit na prosincovém zasedání.

Památkáři chtějí obnovit zničené sály Minaretu v Lednici

Památkáři se chtějí v příštím roce pustit do obnovy sálů šedesátimetrové historické vyhlídkové věže Minaret v zámeckém parku v Lednici na Břeclavsku. Jejich podlahy jsou zdobeny mozaikami a zdi freskami s arabskými motivy a citacemi z Koránu. Po jejich zrestaurování v nich vznikne Orientální muzeum, řekla lednická kastelánka Ivana Holásková. Oprava věže už přišla na zhruba 20 milionů korun. Zbývá do ní investovat ještě zhruba dalších 19 milionů. Ministerstvo kultury přislíbilo, že na Minaret poskytne v příštím roce peníze. Lednický zámek je nejnavštěvovanější památkou na Moravě. Ročně jím projde přes 320.000 turistů z celého světa. Samotný Minaret ročně navštíví 100.000 turistů. Zámek je i s parkem a jeho salety zapsán od roku 1997 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Rodačka z Česka získala v Rakousku cenu pro mladé výtvarníky

Česká rodačka Luisa Kasalická získala v Rakousku letošní Cenu Otto Mauera pro mladé výtvarníky. Informovala o tom agentura APA. Cena je určena mladým umělcům do 40 let. Jejímu držiteli uspořádá organizátor autorskou výstavu. Cena se bude slavnostně předávat 4. prosince ve vídeňském arcibiskupském paláci. Luisa Kasalická se narodila v roce 1974 v Praze a do Rakouska odešla s rodinou ve svých 11 letech. Později ve Vídni vystudovala a etablovala se jako jedna z výrazných postav tamní výtvarné scény. V poslední době se věnovala například tvorbě monumentálních trojrozměrných koláží. Cena Otto Mauera se udílí od roku 1981 na počest významného rakouského mecenáše. Je spojena s finanční odměnou 11.000 eur (asi 300.000 korun).

Česká známka skončila v soutěži na pátém místě

V soutěži o nejkrásnější známku světa skončila na pátém místě známka České pošty s motivem Zlaté buly sicilské. Navrhl ji letos zesnulý grafik Oldřich Kulhánek. První tři místa obsadily známky ze Švýcarska, Hongkongu a Maďarska, čtvrtá byla známka Slovenské pošty, která znázorňuje rostliny z Národního parku Nízké Tatry. Informoval o tom pořadatel renomované vídeňské soutěže Grand Prix de l'exposition WIPA na svých internetových stránkách. Letos se do soutěže zapojilo celkem 70 zemí. Loni na světové filatelistické výstavě WIPA česká známka dokonce zvítězila.

Svaz knihkupců připravil katalog s knihami pro děti

Svaz českých knihkupců a nakladatelů připravil (SČKN) projekt, kterým chce každoročně doporučovat nové české knihy pro děti a mládež. Katalog má sloužit pro orientaci knihkupcům, knihovnám, školám, ale také rodičům a širší veřejnosti. Ve většině evropských zemí takový katalog vychází a všem, kdo s knihami a dětmi pracují, výrazně pomáhá, říká tajemnice svazu Marcela Turečková. První katalog doporučuje 36 titulů původní české tvorby a zajímavé ediční počiny. Vytvořili ho zástupci Komise pro dětskou knihu SČKN a Česká sekce IBBY (International Board on Books for Young People). Je dostupný na webových stránkách obou institucí http://www.sckn.cz www.sckn.cz a http://www.ibby.cz www.i bby.c z.

Ze sportu:

Hokejisté Lva Praha zakončili sérii čtyř domácích zápasů porážkou s Barysem Astana 2:3 v prodloužení. Český tým si sice v power play vynutil prodloužení, ale 24 sekund před koncem inkasoval potřetí. Zápas rozhodl svým druhým gólem Talgat Žajlauov. Lev tak přišel o sérii čtyř výher.

Český hokejový brankář Marek Mazanec vychytal své první čisté konto v NHL. V úterním utkání na ledě Detroitu zlikvidoval všech 27 střel a dovedl Nashville k vítězství 2:0.

Házenkářky Mostu vyřadily v semifinále Českého poháru obhájkyně z pražské Slavie a utkají se o trofej s Porubou. Mostečanky vyhrály doma 34:29, Poruba zvítězila v Olomouci 26:22 zásluhou autorky 14 branek Michaely Hrbkové. Finále se uskuteční 29. prosince.

Počasí:

Oblačno s deštěm, na horách čekáme smíšené srážky nebo sněžení. Teploty 6 až 10 st. C.