Zprávy

0:00
/
0:00

Němcová svolala na pondělí ustavující schůzi Sněmovny

Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) svolala ustavující schůzi dolní komory. Schůze začne v pondělí 25. listopadu ve 14:00. Poslanci budou mimo jiné skládat svůj slib. Schůze pak bude pokračovat v následujících dnech. Na programu je například návrh na zřízení mandátového a imunitního výboru a především volba členů vedení Sněmovny, tedy předsedy a místopředsedů. Poslanci budou projednávat taky čtyři zákonná opatření, která schválil Senát. Ta obsahují navýšení platby na zdravotní pojištění za státní pojištěnce, daňové změny související s novým občanským zákoníkem, novou úpravu daně při nabytí nemovitých věcí a změny při zadávání veřejných zakázek.

Zástupci církví se s ČSSD mají setkat ve čtvrtek

Kvůli restitucím se církve a ČSSD sejdou ve čtvrtek, schůzky se zúčastní zástupci České biskupské konference (ČBK), Federace židovských obcí a Ekumenická rada církví. O setkání požádal předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, jeho strana totiž usiluje o revizi církevních restitucí vyjednaných předchozí vládou Petra Nečase (ODS). ČSSD by ráda snížila finanční kompenzace. Generální sekretář ČBK Tomáš Holub ČTK řekl, že církve se budou snažit vysvětlit svojí pozici ve společnosti, osvětlit důvod vyjednaného postupu restitucí, jehož součástí je do budoucna odstřižení placení církví od státního rozpočtu. Podle Holuba si také církve budou se zástupci ČSSD ujasňovat, co se od církví očekává. Holub minulý týden zopakoval, že církve nemohou z původní dohody se státem ustoupit, protože by pak nemohly naplnit očekávanou službu ve společnosti.

Vláda projedná návrh na zrušení vojenského újezdu v Brdech

Vláda ve středu projedná návrh zákona o zrušení vojenského újezdu Brdy a zmenšení hranic ostatních výcvikových prostorů. Z ČSSD, která vyhrála volby, přitom zaznívá, že by Česko místo brdského újezdu mělo zrušit výcvikový prostor Boletice. Premiér v demisi Jiří Rusnok ale řekl, že prosazuje změny rozlohy vojenských újezdů v takové podobě, v jaké je navrhuje zákon. Navrhované řešení podle něj ušetří peníze v rozpočtu ministerstva obrany a tedy i finance daňových poplatníků. Vojáci již nyní čistí území výcvikového prostoru od munice, aby mohl být bez problémů otevřen veřejnosti. Od loňského jara se zatím podařilo očistit 110 hektarů plochy újezdu, kde armádní specialisté našli 4983 kusů munice.

Stát podle NKÚ nakupoval pro armádu bez zdůvodnění potřeb

Ministerstvo obrany nakupovalo vojenskou techniku bez náležitého zdůvodnění potřeb. Tendry vesměs nebyly otevřené, což mohlo nákupy prodražit. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Úřad kritizoval například nákup souprav pro chemiky, u nichž se cena zakázky navýšila o polovinu, nebo pořízení vozidel, která ani po dvou letech stále nebyla nasazena do akce. Úřad navíc zjistil, že jen pro méně než třetinu z prověřovaných zadávacích řízení vybralo ministerstvo otevřené řízení. V ostatních případech byl z různých důvodů osloven pouze jeden dodavatel. NKÚ prověřil využití státních peněz při 15 vybraných nákupech výzbroje a techniky pro českou armádu s celkovými výdaji přes 5,8 miliardy korun, kontroloval přitom období mezi lety 2008 až 2012.

Historickou budovu muzea chce rekonstruovat sedm uchazečů

Do tendru na rekonstrukci historické budovy Národního muzea v Praze (NM) se přihlásilo sedm uchazečů. Hodnota zakázky je téměř tři miliardy korun včetně DPH. Obálky s přihláškami do výběrového řízení byly otevřeny toto pondělí. Náměstek generálního ředitele NM Milan Plaček však jména uchazečů neuvedl. Nabídky vyhodnotí komise, kterou minulý týden ustanovila vláda. Plaček předpokládá, že komise bude pracovat zhruba čtyři měsíce. Mezi jejími devíti členy jsou zástupci Národního muzea, ministerstev financí a kultury. Rekonstruovaná budova má být otevřena v roce 2018, kdy Národní muzeum oslaví 200 let existence. Budova si po rekonstrukci zachová původní tvář, kterou jí vtiskl architekt Josef Schulz. Novinkou bude podzemní tunel, který historickou budovu propojí se sousední Novou budovou NM. Rekonstrukce zlepší výstavní, expoziční i provozní prostory, celková výstavní plocha vzroste na 11.000 metrů čtverečních.

Praha a Vídeň se dohodly: půjčená díla by se neměla zabavovat

Česko a Rakousko se dohodly, že umělecké předměty, které jsou součástí výstav v zahraničí, nemohou podléhat jakékoliv formě zabavení. Příslušnou deklaraci, která je však právně nezávazným dokumentem, v Bruselu podepsali český ministr zahraničí Jan Kohout a jeho rakouský kolega Michael Spindelegger. Deklarace vznikla na základě zkušeností z roku 2011, kdy byla ve Vídni na návrh společnosti Diag-Human zabavena zapůjčená umělecká díla z Česka. Exekuční řízení v Rakousku proti ČR zastavil definitivně až letos na jaře tamní Nejvyšší soud. Firma Diag Human se kvůli svým požadavkům na několikamiliardové odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou začala obracet od počátku roku 2011 na zahraniční soudy. Její nárok hned zpočátku nepravomocně uznaly pařížský a vídeňský soud. Odvolací senáty ale verdikty změnily.

Obchodníci: Vánoční sezóna začala kvůli intervenci o měsíc dřív

Předvánoční prodejní sezóna začala u velké části obchodníků o měsíc dřív. Češi v obavách ze zdražení v posledních deseti dnech horečně nakupují, zejména elektroniku. Obchodům i e-shopům vzrostly tržby o desítky procent. Distribuce zboží, jako jsou počítače a mobily, kvůli vysoké poptávce krátkodobě logisticky zkolabovala. Obchodníci a dodavatelé zdražením reagují na oslabení koruny po devizové intervenci České národní banky (ČNB) ze dne 7. listopadu. Podle ekonoma Raiffeisenbank Michala Brožky lze po silném růstu tržeb v listopadu očekávat v dalších měsících opačný trend.

Pražský dopravní podnik letos skončí se ztrátou 360 milionů

Pražský dopravní podnik by měl přes miliardové dotace od města letos skončit ve ztrátě kolem 360 milionů korun. Vyplývá to z předpokládaných hospodářských výsledků po započtení odložené daně. Zadlužený podnik, který je největší městskou firmou v ČR, má navíc obrovský vnitřní dluh. Jen na nezbytné investice by příští rok potřeboval téměř 7,6 miliardy. Podle ekonomické ředitelky Magdaleny Češkové se do záporných hospodářských výsledků promítá především dlouhodobý pokles tržeb dopravního podniku. Ceny předplatného jízdného se zvyšovaly naposledy v roce 2008, což představuje pro dopravní podnik ztrátu kolem jedné miliardy. Navíc je podle dopravního podniku stále příliš mnoho cestujících, kteří spadají do kategorie bezplatného jízdného. Zadarmo totiž po Praze jezdí děti až do 15 let a senioři již od 65 let.

Odbory: Evraz chce opět pozastavit provoz ocelárny v Ostravě

Hutní firma Evraz Vítkovice Steel má v plánu od 1. prosince kvůli nízké poptávce opět pozastavit provoz své ocelárny v Ostravě. Odboráři se ale obávají, že stát bude celý podnik včetně válcovny Kvarto. Uvedl to předseda odborů EVS Zdeněk Kološ. Kvůli obavám o další osud firmy jsou odboráři EVS už od dubna ve stávkové pohotovosti. Kvůli slabému zájmu trhu stála ocelárna během posledního roku už několikrát, naposledy od 1. července do 4. srpna. Evraz Vítkovice Steel je třetí největší hutní společností v Česku a zaměstnává zhruba 1100 lidí. Vedení největší ruské ocelárny Evraz chce svou českou divizi prodat. Mluvčí EVS Jaromír Krišica už v srpnu uvedl, že rozhodnutí o prodeji je v poslední fázi. Od té doby se na situaci nic nezměnilo.

Česká hlava rozdělila ceny, nejvýznamnější dostal historik Šmahel

Osm cen oznámil projekt Česká hlava. Tu nejvýznamnější, Národní cenu vlády Česká hlava, získal historik František Šmahel. Soustřeďuje se na dějiny středověku, zejména na období lucemburské dynastie a české reformace. Jeho vědecké výsledky jsou respektovány v Česku i zahraničí. Kabinet premiéra Jiřího Rusnoka ocenil jeho celoživotní dílo i občanské a vědecké postoje. Cenu "Invence" získala Ilona Müllerová z Ústavu přístrojové techniky AV ČR v Brně, která navrhla nové čočky do objektivů elektronového mikroskopu. Prof. Mikuláš Popovič z Ústavu lidské virologie při Marylandské univerzitě v USA získal cenu "Patria" za dlouhodobý výzkum HIV viru. Cenu "Doctorandus" obdržel Ondřej Maršálek z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, který se zabývá molekulárními simulacemi působení ionizujícího záření na vodu a vlastnostmi elektronu "rozpuštěného ve vodě". Cenu "Gaudeamus" získal Jiří Václavík z Ústavu organické technologie VŠCHT, který se věnuje moderní syntetické metodě využitelné především ve farmaceutickém průmyslu a výzkumu léčiv. Vláda uděluje Národní cenu za vědu od roku 2005. Je to dosud nejvyšší vědecké vyznamenání v republice a někdy se o něm hovoří jako o české Nobelově ceně. Laureáti si rozdělí téměř dva miliony korun.

V Praze byly uděleny Ceny Paměti národa

Při příležitosti výročí 17. listopadu byly na pražském Žofíně v neděli večer uděleny Ceny Paměti národa. Ocenění pro lidi, kteří bojovali proti komunistické totalitě, už tradičně udílí občanské sdružení Post Bellum. Letošními laureáty jsou bývalý politický vězeň, scénárista a spisovatel Jiří Stránský, disidentka a jedna ze zakladatelek Charty 77 Dana Němcová, bývalý vězeň terezínského ghetta a později koncentračního tábora v Osvětimi Felix Kolmer a převaděč a bývalý politický vězeň František Wiendl. Ceny paměti národa uděluje od roku 2010 společnost Post Bellum. Její členové sbírají příběhy pamětníků, postižených fašistickým a komunistickým režimem, a pomocí rozhlasových a televizních pořadů a výstav je přibližují české veřejnosti. Za 12 let se jim podařilo nasbírat vzpomínky 3 500 lidí.

Krejčíř popřel, že by úkoloval nájemného vraha

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř popřel, že by měl cokoli společného s úkoly pro nájemného vraha, který se prý chystal zabíjet i v Praze. Informoval o tom jihoafrický zpravodajský server Eye Witness News. Krejčíř si podle nedělní zprávy jihoafrického listu Sunday Times objednal likvidaci svých rivalů v Česku, Německu a na Seychelách, akce ale nevyšla. Českého podnikatele obvinil soukromý vyšetřovatel Paul O'Sullivan, který prý má svědectví přímo od najatého zabijáka. Policie se k případu nevyjádřila. Podle zdrojů Eye Witness News však má její elitní vyšetřovací jednotka doznání údajného vraha k dispozici. Jihoafrická média Krejčíře přímo či nepřímo spojují nejméně s desítkou vražd v tamním podsvětí. K soudu se žádný z těchto případů nedostal.

Kovanda nabídl úhradu částky za sledování lidí z Úřadu vlády

Bývalý šéf Vojenského zpravodajství (VZ) Milan Kovanda nabídl úhradu částky, kterou zpravodajství zaplatilo agentuře za sledování dvou zaměstnanců Úřadu vlády. Píše to server Aktuálně.cz s odvoláním na deník Insider. Ministrovi obrany Vlastimilu Pickovi to dopisem nabídl Kovandův advokát. Podle policie Kovanda, který je dočasně postavený mimo službu, se svým podřízeným plukovníkem Janem Pohůnkem najali agenturu na žádost bývalé šéfky vládního kabinetu Jany Nagyové, nyní Nečasové. Podle vyšetřovacího spisu zaplatili zpravodajci za sledování 125.000 korun. Kovanda tvrdí, že agentura byla najata, aby zpravodajství mohlo posoudit schopnosti konkurence. Svou vinu odmítá.

Policie vznesla obvinění kvůli smlouvě VZP s protonovým centrem

Protikorupční policie obvinila jednoho člověka kvůli uzavření smlouvy mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a pražským protonovým centrem. Detektivové jej viní z pokusu o zneužití pravomoci veřejného činitele, sdělil státní zástupce Pavel Prygl. Smlouvu v roce 2006 podepsal nucený správce pojišťovny Antonín Pečenka. Zda je obviněný, ale žalobce neupřesnil. Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který využívá pro léčení nádorových onemocnění protonové záření. Protonové centrum, jehož vznik si vyžádal 4,2 miliardy korun, má zatím uzavřenou smlouvu pouze s Vojenskou zdravotní pojišťovnou. Nemá smlouvu s žádnou zdravotní pojišťovnou. Ostatní pojišťovny hradí léčení svých klientů bez smlouvy individuálně.

Policisté v Karlovarském kraji odhalili síť podvodníků s naftou

Policisté v Karlovarském kraji odhalili síť překupníků s minerálním olejem, který vydávali za naftu. Zadrželi už šest hlavních organizátorů a vyslýchají desítky dalších osob. Provádějí také domovní prohlídky v kraji, ale i na Moravě, informoval krajský policejním mluvčí Pavel Valenta. Kriminalisté zjistili více než čtyři desítky nelegálních odběrných míst, které byly zásobované minerálním olejem a kde se prodával jako nafta. Podle mluvčího jde zatím o nejrozsáhlejší akci zaměřenou na daňové podvody v Karlovarském kraji. Zásah prý nesouvisí s celostátní akcí s krycím názvem Pavučina, která odhalila daňové úniky na benzinových pumpách za téměř 750 milionů korun.

Při akci proti pumpařům zabavila policie 33 milionů korun i domy

Při akci s krycím názvem Pavučina, která odhalila daňové úniky na benzinových pumpách za téměř 750 milionů korun, zabavili policisté mimo jiné 33 milionů korun na účtech, statisíce litrů benzinu, domy i luxusní vozy. Řekla to mluvčí Finanční správy Jitka Ježková. Nikdo z obviněných neskončil ve vazbě. Dvouměsíční akce vyvrcholila pátečním zásahem na Nymbursku. Podílela se na ní Finanční správa České republiky, Celní správa ČR a Finančně-analytický útvar ministerstva financí.

Středočeští policisté obvinili kvůli drogám 13 lidí

Středočeští policisté při akci s názvem Lahar proti výrobcům a prodejcům drog v Pečkách na Kolínsku a na dalších místech kraje zadrželi větší množství lidí. 13 z nich zatím obvinili. Zajistili také tři varny, půl kilogramu pervitinu, heroin, hašiš a marihuanu. Některým zadrženým hrozí až desetileté vězení. Pokud by se změnila právní kvalifikace, mohlo by to být i více. Do akce bylo nasazeno kolem 260 policistů. Čtyři domovní prohlídky byly v Pečkách, zasahovalo se ale třeba i na Mělnicku nebo Sedlčansku.

Soud opět prodloužil vazbu v metanolové kauze

Zlínský okresní soud opět prodloužil vazbu dvěma hlavním aktérům metanolové kauzy. Za mřížemi tak zůstávají údajný hlavní míchač otráveného alkoholu Rudolf Fian z Karvinska i jeho komplic, majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela. Potvrdil to státní zástupce Jiří Zemek, který dozoruje vyšetřování hlavní větve kauzy. Údajnému hlavnímu distributorovi otráveného alkoholu, Jiřímu Vaculovi ze Zlínska, soud prodloužil vazbu již dříve. Policie v těchto dnech ukončila vyšetřování hlavní větve kauzy a předala spis státnímu zastupitelství. Všichni tři muži jsou obviněni z úmyslného obecného ohrožení, za což jim v případě uznání viny hrozí 12 až 20 let nebo i výjimečný trest včetně doživotí. Kromě nich jsou z obecného ohrožení obviněni další čtyři lidé, kteří toxický alkohol dále distribuovali. Stíháni jsou na svobodě.

Letošní smrk pro centrum Prahy bude z Ratají nad Sázavou

Letošní vánoční strom pro pražské Staroměstské náměstí pochází z Ratají nad Sázavou. Pokácen bude v neděli 24. listopadu. Smrk je 24 metrů vysoký, rozsvícen bude v centru hlavního města na konci listopadu. Vánoční stromy již chystají i další městské části. Tipy na vánoční strom mohli lidé posílat od začátku srpna do konce září. Organizátorům se sešla dvacítka návrhů, mimo jiné z Blanska, Náchodska, Nové Paky či Hrádku nad Nisou. Pět návrhů přišlo i z Prahy.

Ze sportu:

Český tým obhájil své loňské vítězství v Davis Cupu. Radek Štěpánek v závěrečném utkání porazil v Bělehradě Srba Dušana Lajoviče 6:3, 6:1 a 6:1. Předchozí utkání se světovou dvojkou Novakem Djokovičem prohrál Tomáš Berdych 4:6, 6:7 a 2:6. Český tenista Tomáš Berdych zakončí po obhajobě vítězství v Davisově poháru rok na sedmém místě žebříčku ATP. Radek Štěpánek je na 44. příčce. Tomáš Berdych zakončí po obhajobě vítězství v Davisově poháru rok na sedmém místě žebříčku ATP. Radek Štěpánek je na 44. příčce.

Český útočník Vladimír Sobotka vstřelil v nedělním utkání NHL jediný gól St. Louis, které prohrálo ve Washingtonu 1:4. Domácí o svém vítězství rozhodli v úvodní třetině třemi góly, z nichž první dva padly z hole Alexandra Ovečkina. Sobotka, jenž v zápase devětkrát vystřelil, v úvodu prostřední části ranou z mezikruží snížil, ale naděje hostí na bodový zisk záhy utnul John Carlson.

Zkušený hokejový obránce Marek Černošek předčasně končí v extraligovém Kladně. Středočeši, kteří v neděli výhrou nad Plzní po samostatných nájezdech ukončili sérii pěti porážek, se rozhodli zúžit kádr. Vedle Černoška, jenž si bude hledat nové angažmá, byli formou střídavých startů uvolněni do první ligy Ondřej Havlíček, Jan Eberle, Jiří Kuchler a Michal Gutwald.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková věří, že po zranění v sobotním závodu Světového poháru v Salt Lake City bude již ve čtvrtek opět trénovat na ledě. Dvojnásobná olympijská šampionka z Vancouveru si na trati 1500 metrů natáhla sval, následná vyšetření ale ukázala, že zranění není vážné.

České rychlobruslení na krátké dráze bude na olympijských hrách v Soči zastupovat vedle Kateřiny Novotné i Vojtěch Loudín. Třiadvacetiletý reprezentant obsadil v součtu výsledků v závodech Světového poháru v Turíně a ruské Kolomně 34. místo na trati 1500 metrů. Do Soči přitom postupovalo 36 závodníků.

Počasí:

Zataženo nízkou oblačností. Teploty 6 až 10 stupňů Celsia.

V Moravskoslezském kraji jsou zhoršené rozptylové podmínky. Imisní limit je místy i dvojnásobně překročen.V části regionu platí smogová situace.