Zprávy

Prezident Zeman zrušil zahraniční cesty do konce roku

Prezident Miloš Zeman již v letošním roce nepoletí na žádnou zahraniční cestu. Nenavštíví tak ani české vojáky v Afghánistánu. Sdělil to ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček. Na příští rok Zeman přesunul i plánovanou návštěvu singapurského prezidenta v Praze. Hlava státu se po úrazu kolena léčí na zámku v Lánech. Lékaři Zemanovi nařídili klid, pohybuje se na vozíčku. Prezidentův tým již dříve oznámil, že Zeman letos nenavštíví Srbsko. Cestu plánoval spojit s návštěvou Rumunska. Podle Kmoníčka byla návštěva Bělehradu zrušena ještě před prezidentovým úrazem. Zeman také zrušil své vystoupení na česko-čínském podnikatelském fóru, které začalo v Praze. Nad seminářem, který potrvá do čtvrtka, převzal prezident záštitu.

Prezident dostal oficiální pozvání do Číny

Prezident Miloš Zeman obdržel oficiální pozvání k návštěvě Číny. Na zámku v Lánech mu ho předal generální tajemník sekretariátu spolupráce mezi Čínou a střední a východní Evropou Sung Tchao. Se Zemanem se setkal u příležitosti česko-čínského hospodářského fóra, kterému dal prezident záštitu. Oznámila to hradní mluvčí Hana Burianová. Zeman po svém zvolení prezidentem řekl, že by rád navštěvoval země, které jsou ekonomicky silné. Mezi nimi jmenoval státy takzvané skupiny BRICS, kam kromě Číny patří Brazílie, Rusko, Indie a Jihoafrická republika. Své zahraniční cesty zahájil tradiční návštěvou Bratislavy. Později letěl do Vídně, Varšavy, Berlína, Bruselu, Jeruzaléma či Kyjeva. V příštím ruce by měl navštívit například Rusko.

Postižení chtějí od Zemana omluvu za výrok o invalidním vozíku

Národní rada zdravotně postižených chce, aby se prezident Miloš Zeman omluvil za slova, že jmenování premiéra je důstojná záležitost, kterou nemůže řešit z invalidního vozíku. Tento výrok považuje rada za nevhodný vzhledem k tomu, že jej pronesla hlava státu, a za urážlivý vůči lidem se zdravotním postižením, uvedl její předseda Václav Krása v tiskovém prohlášení. Zeman slova v pondělí pronesl v rozhovoru pro Rádio Impuls, když hovořil o tom, zda a kdy jmenuje předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem. "Pouze ho upozorním, že pokud bych ho jmenoval premiérem, tak bude muset počkat, protože to je poněkud důstojnější záležitost, kterou nemohu řešit z invalidního vozíku," řekl prezident. Zeman v reakci na prohlášení handicapovaných uvedl, že se nechtěl dotknout jejich důstojnosti, Jejich reakci má za nepřiměřenou.

V Lidovém domě se poprvé scházejí vyjednávací týmy ČSSD a lidovců

V úterý večer se v Lidovém domě poprvé sešli vyjednavači sociální demokracie a lidovců, aby se vzájemně informovali o svých prioritách pro jednání o příští vládě. Nový kabinet by předseda ČSSD Bohuslav Sobotka rád sestavil do konce roku."Budeme mluvit o programových prioritách včetně zdravotnictví, penzí, revizí církevních restitucí a daní," uvedl Sobotka, který tak zároveň nastínil i nejméně dvě z oblastí, v nichž se zatím sociální demokraté a lidovci neshodují. Zatímco ČSSD požaduje úpravu církevních restitucí, lidovci změnu zákona a smluv s církvemi odmítají.

Babiš kritizuje inflační doložku k církevním restitucím

Předseda hnutí ANO 2011 Andrej Babiš kritizuje inflační doložku k církevním restitucím. Stát by měl církvím vyplatit během 30 letech celkem 59 miliard korun. Babiš upozornil, že tato částka není pevná, inflační doložka ji může zvýšit, a to vzhledem k oslabování české koruny významně. ANO se do voleb stavělo proti změně restitucí. Babiš zdůraznil, že církevní restituce přicházejí pro stát v nevhodnou dobu a měly být již dávno vyřešeny. Za nemovitosti, které se nevydávají, mají církve během 30 let získat finanční náhradu 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Zároveň se bude během 17 let snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně.

KSČM bude ve Sněmovně opět prosazovat referendum o restitucích

KSČM bude ve Sněmovně opět prosazovat referendum k církevním restitucím, které jsou podle ní pro stát nevýhodné. Komunisté chtějí taky o rok odložit účinnost občanského zákoníku, předlohu už mají hotovou. Novinářům to řekli předseda KSČM Vojtěch Filip a šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. Předlohu o referendu k církevním restitucím chce KSČM podat hned na začátku ustavující schůze, která začne přespříští týden. Podporu normy bude hledat podle Filipa u ČSSD, hnutí ANO a hnutí Úsvit přímé demokracie. Roční odklad občanského zákoníku prosazovali komunisté už v uplynulém volebním období.

Kabinet projedná program výstavby dopravních cest do roku 2020

Programem výstavby silnic, železnic a vodní infrastruktury do roku 2020 se bude na středečním zasedání zabývat vláda v demisi. Strategický materiál nezbytný pro čerpání dotací z EU kabinetu předloží ministr dopravy Zdeněk Žák. Zahájení prací na nejdůležitějších dopravních projektech bude vyžadovat investice alespoň 70 miliard ročně, což je podstatně více, než kolik pro nejbližší roky vláda schválila. Nejdražšími silničními projekty, se kterými ministerstvo do roku 2023 počítá, je oprava dálnice D1. Oprava by v úseku mezi Mirošovicemi a Kývalkou měla vyjít na 14,8 miliardy a hotová by měla být nejpozději v roce 2022. Na 11,6 miliardy korun má vyjít pražský obchvat Běchovice - dálnice D1, s jehož stavbou se počítá v letech 2017 až 2021.

Ekonomika podle odhadů pokračovala v oživování

Česká ekonomika podle odhadů analytiků pokračovala ve třetím čtvrtletí v postupném oživování. Hrubý domácí produkt podle ekonomů mezičtvrtletně stoupl v průměru o 0,5 procenta, meziročně ovšem klesl o 0,5 procenta. První odhad vývoje HDP zveřejní Český statistický úřad ve čtvrtek 14. listopadu. Ekonomika se dostala z nejdelší recese v předchozím, druhém, čtvrtletí. Tehdy HDP mezičtvrtletně stoupl o 0,6 procenta. Meziroční pokles činil 1,3 procenta.

Česká republika dostane z evropského rozpočtu přes 400 milionů na povodně

Vyjednavači členských zemí EU a Evropského parlamentu se dohodli na podobě rozpočtu unie pro rok 2014. Kompromisní výše rozpočtu v platbách dosahuje 135,5 miliardy eur (přes 3,5 bilionu korun), v závazcích 142,6 miliardy eur (přes 3,7 bilionu Kč), řekl novinářům eurokomisař pro rozpočet Janusz Lewandowski. Součástí dohody je také rozhodnutí o financování pomoci středoevropským zemím postiženým letošními povodněmi z unijního Fondu solidarity. Německo, Rakousko a také Česká republika mají dohromady po červnových záplavách získat z fondu 400 milionů eur (10,4 miliardy korun). Z Fondu solidarity by měl Berlín získat 360 milionů eur (9,3 miliardy korun) a Vídeň 21,6 milionu (přes 560 milionů korun). Pro méně postiženou ČR částka vychází na 15,9 milionu eur (okolo 412 milionů korun).

EK proplatila problematickým programům projekty za 14,5 mld. Kč

Evropská komise certifikovala v září projekty z nejproblematičtějších operačních programů, u kterých hrozí největší riziko nedočerpání peněz z EU, za celkem 14,5 miliardy korun. Uvedl to ministr pro místní rozvoj František Lukl. Nejvíce z této částky připadá na Operační program Životní prostředí, jemuž EK schválila projekty za celkem osm miliard korun. Na dalších 3,2 miliardy Kč vyjdou projekty financované z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, na 3,1 miliardy korun projekty z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a na dalších 200 milionů korun projekty z Operačního programu Technická pomoc.

Zdravotnictví dostane v příštím roce navíc deset miliard

V úhradové vyhlášce na příští rok přidá ministerstvo zdravotnictví nemocnicím i ambulancím, ale nikoli stomatologům za plomby. Resort bude mít k dispozici 235 miliard korun, o deset miliard víc než letos. Omezením regulací ale stoupnou příjmy všem druhům zdravotnické péče, řekl novinářům ministr Martin Holcát. Akutní lůžková péče dostane o 4,2 miliardy víc, ambulantní specialisté o půl miliardy, u praktických lékařů a zubařů bude nárůst minimální. Připomněl, že letošní úhradová vyhláška zasáhla především nemocnice, některé už začaly odkládat plánované operace. Propady ve financování přímo řízených nemocnic by se podle Holcáta zřejmě měla zabývat vláda, propady v krajských nemocnicích musejí řešit kraje. Lázním a dlouhodobé péči kompenzuje vyhláška výpadek příjmů zvýšením úhrady za ošetřovací den.

Stavební spořitelny půjčily do konce října o dvě pct. více peněz

Stavební spořitelny poskytly za deset měsíců letošního roku úvěry za 37,5 miliardy korun, což je meziroční nárůst o dvě procenta. Roste i zájem o uzavření nových smluv o stavebním spoření. Vyplývá to z výsledků všech tuzemských stavebních spořitelen. Počet nově uzavřených smluv včetně navýšení cílových částek spořitelnám ke konci října stoupl o zhruba 7500 na 475.000. Méně smluv smluv letos zatím uzavřely Wüstenrot stavební spořitelna a Raiffeisen stavební spořitelna.

Čistý zisk ČEZ za tři čtvrtletí klesl o 4,7 pct

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 3,7 procenta na 31,7 miliardy korun. Tržby se meziročně snížily o 0,3 procenta na 161,9 miliardy korun. Hlavním důvodem poklesu byly odpisy aktiv kvůli regulacím evropského energetického sektoru a související snižování velkoobchodních cen elektřiny, sdělila firma. Ze stejného důvodu Skupina ČEZ také snížila celoroční výhled čistého zisku na 35 miliard korun. Výroba elektřiny do konce září se meziročně snížila o čtyři procenta na 49,4 terawatthodin. Prodej elektřiny koncovým zákazníkům klesl o 12 procent, u plynu se naopak zvýšil o sedm procent.

Siemens dodá turbíny do Thajska, část bude dělat v Brně

Strojírenský koncern Siemens dodá za více než osm miliard korun 20 spalovacích a pět parních turbín do Thajska. Parní turbíny vyrobí v brněnském závodě, spalovací ve Švédsku. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Objem prací, který nechá dělat v Brně, firma neuvedla. Součástí celkové ceny je i instalace a spuštění zařízení v Thajsku. Turbíny budou vyrábět tepelnou a elektrickou energii v několika kombinovaných cyklech po celém Thajsku. Zakázka je součástí třetí fáze thajského vládního programu na podporu malých výrobců energie.

Aktuálně.cz: Novým většinovým vlastníkem pražské O2 areny je PPF

Novým většinovým vlastníkem pražské O2 areny je skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Dosud 86 procent akcií ve firmě Bestsport Arena, pod níž arena patří, vlastnila PPF spolu s investiční skupinou KKCG Karla Komárka. Firmy spolu jednaly, kdo získá podíl druhé strany. Konečná cena, kterou PPF zaplatí, nebude zveřejněna. Napsal to server Aktuálně.cz .

Vodafonu klesl do září počet zákazníků o 64.000

Tuzemské pobočce mobilního operátora Vodafone klesl do září meziročně počet zákazníků o 64.000 na 3,3 milionu a vrátil se tak na úroveň podzimu roku 2011. Podíl tarifních uživatelů se zvýšil o 1,7 procentního bodu na 57,3 procenta. Vyplývá to z údajů mateřské Vodafone Group. Oba konkurenční operátoři přitom zaznamenali opačný trend. T-Mobile zvýšil počet zákazníků o šest procent na 5,73 milionu SIM karet a Telefónice přibylo jedno procento klientů na celkových 5,07 milionu. Nejmladší mobilní operátor Vodafone Czech Republic je od roku 2005 součástí skupiny Vodafone Group. Na trhu začal působit pod značkou Oskar v roce 2000.

Dva Krejčířovy společníky prý zabil výbuch před jeho obchodem

Dva lidé přišli o život a tři zraněni při výbuchu zatím neznámého původu v jihoafrickém Johannesburgu. Exploze podle serveru EyeWitness News (EWN) zazněla před obchodem uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře a oběťmi se stali jeho dva společníci.

Koláček znovu vypovídal v kauze MUS

V kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) znovu vypovídal před českými orgány bývalý spolumajitel této společnosti Antonín Koláček. Prostor mu dala policie se žalobci poté, co o to projevil zájem po říjnovém odsouzení ve Švýcarsku, kde dostal nejvyšší trest, čtyři roky a čtyři měsíce vězení. Podle žalobce Petra Šeredy z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci však jeho nová výpověď světlo do případu nevnesla. Soud ve švýcarské Bellinzoně potrestal Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého nepodmíněnými tresty od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Všichni bývalí majitelé a exmanažeři MUS byli uznáni vinnými z podvodů a praní špinavých peněz.

Rath: Soudce bere kauzu jako příležitost ke kariérnímu postupu

Soudce Krajského soudu v Praze Robert Pacovský, který bude rozhodovat kauzu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha viněného z korupce, bere podle něj projednání kauzy jako příležitost ke kariérnímu postupu. Rath to řekl ČTK v prvním rozhovoru po propuštění z vazby, kde strávil rok a půl. Naznačil také, že soudce může být podjatý kvůli tomu, že podléhá negativní atmosféře ve společnosti, která je znechucená korupcí. Rath také v rozhovoru zopakoval, že v jeho kauze žádná škoda nevznikla. Vše se prý odehrálo v souladu se zákonem, zakázky byly fakturovány za ceny obvyklé. Podle něho to dokazují znalecké posudky.

Policie obvinila šest lidí z daňových úniků při výrobě tabáku

Policie a celníci rozkryli síť nelegální výroby a distribuce řezaného tabáku s daňovým únikem 70 milionů korun. Zadrželi 14 lidí, šest obvinili. Případ má evropský rozměr, zasahuje do Polska, Slovenska, Německa a Nizozemska. V České republice je jeho rozsah ojedinělý, uvedli v Pardubicích zástupci krajské policie a Generálního ředitelství cel. Skupina legálně dovážela tabákové listy, které zpracovávala a distribuovala v tuzemsku i zahraničí. Neodváděla však spotřební daň a při vývozu tabák deklarovala jako jiné zboží. Na objasňování případu se podílelo v Česku asi 250 policistů a celníků, další desítky zaměstnal v cizině.

Policie při zátahu na growshopy v ČR už obvinila 45 lidí

Policie v souvislosti se zátahy na growshopy, kde lze koupit i potřeby pro pěstování marihuany, od minulého pondělí v celém Česku obvinila 45 lidí ze šíření toxikomanie a dalších 32 lidí z tohoto trestného činu podezírá. Do úterý policisté zkontrolovali téměř stovku objektů, v nichž zajistili nejen zboží, ale i 16 pěstíren konopí. Na policejním webu to uvedla mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková. Počet obviněných a podezřelých ale nemusí být konečný, policie v kontrolách zmíněných obchodů bude totiž pokračovat i v následujících dnech a týdnech. Mezi dosud zkontrolovanými objekty byly podle Ježkové bytové i nebytové prostory.

Exministr Juraj Chmiel byl osvobozen

Bývalý ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel byl s definitivní platností osvobozen. Státní zástupce se neodvolal proti verdiktu, který v září muže zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle obžaloby se Chmiel těchto činů dopustil ve funkci velvyslance v Austrálii při zadávání veřejných zakázek. Exministr vidí za svou kriminalizací dlouhodobou snahu o diskreditaci ze strany ministerstva zahraničních věcí (MZV) v období, kdy ho vedl Karel Schwarzenberg. Velvyslancem v Austrálii byl Chmiel od ledna 2008 do konce roku 2009, kdy se stal v kabinetu Jana Fischera ministrem pro evropské záležitosti. Kvůli působení v úřednické vládě vystoupil z ODS, kam se ale později vrátil.

Česko poskytne Filipínám čtyři miliony na humanitární pomoc

Česká republika poskytne na okamžitou humanitární pomoc Filipínám, které zasáhl ničivý tajfun, čtyři miliony korun. Rozhodlo o tom ministerstvo zahraničních věcí. Peníze na humanitární pomoc dostane filipínský Červený kříž. Tajfun na Filipínách zabil podle tamních úřadů přes 1700 lidí a 2500 zranil. Podle odhadů bude ale skutečný počet obětí mnohem vyšší. Na sbírkových kontech, kde české charitativní organizace shromažďují peníze na pomoc Filipínám, je zhruba devět milionů korun. Humanitární pomoc tradičně sbírají Člověk v tísni, ADRA, Charita ČR a Český červený kříž. Vedle dobročinných organizací přispívají některé firmy. Nové sbírkové konto otevřely Diakonie Českobratrské církve evangelické, česká pobočka humanitární organizace Lékaři bez hranic a organizace Magna Děti v tísni.

Historici: Na hranici mezi ČSSR a Rakouskem zemřelo na 800 lidí

Během studené války zemřelo na hranici mezi Československem a Rakouskem téměř 800 lidí. Podle agentury DPA to vyplývá z dosud nezveřejněných dokumentů československé tajné policie, které zkoumali vědci z rakouského Institutu Ludwiga Boltzmanna. Přesný počet obětí "železné opony" mezi Československem a Rakouskem dosud nebyl znám. Podle vedoucího rakouského institutu tak byla tato hranice "krvavější" než ta mezi tehdejším západním a východním Německem. Podle dokumentů zahynulo při pokusu o překonání zadrátované a ostře střežené československo-rakouské hranice 129 lidí. O život také přišlo 648 vojáků, a to hlavně při neštěstích v zaminovaném pásmu nebo při sebevraždách. Celkem na 453 kilometrů dlouhé hraniční linii hlídkovalo až 8000 vojáků. Podle vedoucího institutu Stefana Karnera narazili badatelé na případy, kdy oběti roztrhali psi pohraničníků, neúspěšní uprchlíci vykrváceli na ostnatých drátech nebo se vojáci kvůli velkému psychickému tlaku navzájem zastřelili. Před sedmi lety zveřejnil český Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu výsledky svého pátrání, jež identifikovalo 280 obětí, které v letech 1948 až 1989 zemřely na hranicích s Rakouskem i Německem. Zastřeleno bylo 143 lidí, 95 zemřelo v elektrických zátarasech, 17 spáchalo sebevraždu z obav před zatčením a 11 utonulo.

Nové centrum v Brně pečuje o knihovny a osobní archivy literátů

Unikátní dokumenty spojené s tvorbou protirežimních literátů a dalších významných osobností shromažďuje vznikající Centrum kulturních dějin 20. století v Brně. Pracoviště v Hudcově ulici spadá pod Moravské zemské muzeum (MZM) a již získalo několik ucelených osobních archivů, knihoven či pozůstalostí. V současné době spravuje větší část archivu Pavla Kohouta a jeho ženy Jeleny Mašínové nebo archiv a část knihovny Jiřího Gruši s cennými nahrávkami rozhovorů. Získalo také řadu dokumentů a knih spisovatele Oty Filipa, filozofky Boženy Komárkové nebo spisovatele a literárního kritika Jana Trefulky. Mimořádnou hodnotu představují materiály takzvané Podzemní univerzity, která za normalizace působila v Československu za pomoci londýnské nadace Jan Hus Educational Foundation. Archiv předal muzeu britský filozof, politolog a umělec Roger Scruton.

Peter Gabriel vystoupí v Ostravě

Slavný britský hudebník Peter Gabriel prodloužil své evropské turné Back To Front a při příležitosti 25. výročí vydání svého alba So zahraje i v Ostravě. V tamní ČEZ Aréně vystoupí příští rok 13. května. Řekl to Petr Novák z pořádající agentury. Naposledy muzikant v Česku koncertoval letos v srpnu, kdy zahrál v Praze. "Peter Gabriel patří k zásadním postavám historie populární hudby. Její tvář ovlivnil jako člen skupiny Genesis, kterou v roce 1967 zakládal, i jako sólový umělec," řekl Novák. "V Ostravě vystoupí úplně poprvé a v celém rozsahu představí své převratné album So," doplnil. Deska vyšla v roce 1986 a stala se jedním z nejdůležitějších alb tohoto období.

Výstava v Lucerně představí Havlovu samizdatovou edici

Na příkladu jedné ze samizdatových edic ukáže výstava v pasáži paláce Lucerna peripetie vzniku, výroby a distribuce knih zakázaných autorů v Československu v období normalizace. Výstava samizdat přiblíží prostřednictvím fotografií a dalších dobových dokumentů. V Československu 70. a 80. let 20. století vznikla celá řada samizdatových knih i časopisů. Jedna z nejslavnějších a nejstarších byla Edice Petlice, kterou vedl spisovatel Ludvík Vaculík, velmi důležitá byla také Edice Expedice s druhým nejvyšším počtem vydaných titulů. V roce 1975 ji založili dramatik Václav Havel, filozofka Dana Horáková a literární kritik a redaktor Jan Lopatka.

Festival francouzských filmů uvede předpremiéry deseti snímků

Festival francouzského filmu představí deset předpremiérových titulů v čele se snímkem Život Adèle režiséra Abdellatifa Kechiche, který letos získal Zlatou palmu v Cannes a vypráví příběh vášnivé lásky mezi dvěma dospívajícími dívkami. Tvorbu režiséra festival připomeneme uvedením pěti jeho celovečerních filmů. Při příležitosti letošních osmdesátin Jean-Paula Belmonda uvede festival zvláštní projekci filmu Muž z Ria režiséra Philippa de Broky. Festival se uskuteční od 21. do 27. listopadu v Praze, Brně a Českých Budějovicích. Nabídne 107 projekcí 39 celovečerních a devíti krátkometrážních filmů.

Do řek v Českém Švýcarsku se letos vrátily desítky lososů

Do řek v severních Čechách se letos vrátily až desítky lososů. Rybářům se povedlo zdokumentovat několik dospělých ryb v řece Kamenice v Českém Švýcarsku a také několik kilometrů za hranicemi v Německu v říčce Lachsbach. Přesné číslo ochránci neznají, jejich počet ale odhadují na desítky. Informoval o tom mluvčí Správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Losos obecný je tažnou rybou, která byla v Česku vyhubena kvůli stavbě příčných překážek na vodních tocích a vysoké míře znečištění řek. Ochránci přírody a rybáři se o jejich návrat snaží od roku 1998.

Ze sportu:

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta podepsal smlouvu o koupi akcií FC Bohemians Praha a jeho pohledávek v konkurzním řízení. Pelta zároveň podepsal i dohodu s Bohemians Praha 1905, na jejímž základě přejdou akcie a konkurzní pohledávky do vlastnictví Bohemians Praha 1905. Mělo by tak jít o definitivní tečku za dlouholetým sporem kolem tří klubů s názvem Bohemians.

Fotbalová reprezentace se sešla v Praze před pátečním přípravným utkáním s Kanadou bez zdravotních problémů. Chyběli jen omluvení Vladimír Darida s Tomášem Rosickým, které v pondělí v nominaci nahradili Tomáš Hořava a Josef Šural. Trenér Josef Pešice má v plánu, že do utkání pošle všech sedmnáct hráčů, nedostane se tak zřejmě jen na druhého brankáře Tomáše Vaclíka.

Pražský magistrát podpoří mistrovství světa v hokeji, které se bude konat v květnu 2015 v Praze a v Ostravě, částkou 30 milionů korun. Zástupci hlavního města tak navázali na ostravské radní a představitele Moravskoslezského kraje, kteří podporu v dvojnásobné výši schválili již před rokem. Rozhodnutí musí ještě schválit zastupitelstvo hlavního města na svém prosincovém zasedání.

Novými členy Síně slávy českého hokeje se stali někdejší vynikající útočník Bohumil Prošek, mistr světa Arnold Kadlec, vítěz ankety Zlatá hokejka Bedřich Ščerban a uznávaný pedagog, metodik a činovník Josef Dovalil. Mezi elitu českého hokeje budou slavnostně uvedeni 19. prosince při reprezentačním utkání Česká republika - Finsko v pražské O2 areně.

Fotbalový trenér Zdeněk Zeman by mohl brzy najít nové angažmá v Itálii, kde vedl už řadu klubů a naposledy do letošního února AS Řím. Patří totiž mezi kandidáty na volný post v Sampdorii Janov, která po nedělní prohře s Fiorentinou odvolala Delia Rossiho. Sampdorie zájem o Zemana i o kouče srbské reprezentace Sinišu Mihajloviče.

Vodácký kanál v Praze-Troji v minulých týdnech prošel další rekonstrukcí za více než devět milionů korun. Stále častěji se hovoří o plánu na výstavbu nové trati na vodní slalom na přilehlých pozemcích, na jejichž výkupu však zatím celý projekt zadrhl. Areál v Troji, dějiště letošního mistrovství světa, bude hostit příští rok v červnu závod Světového poháru.

Tomáš Berdych klesl po Turnaji mistrů ve světovém tenisovém žebříčku z šestého na sedmé místo. Český daviscupový reprezentant si opět po týdnu prohodil pozici se Švýcarem Rogerem Federerem, který v Londýně postoupil do semifinále.

Teplický obránce David Jablonský, zapletený do sázkařské aféry, se po měsíci a půl vrátil do fotbalové ligy. Po zápase s Libercem (1:1) přiznal, že mu rozhodnutí odvolací komise udělalo radost, nejistota z budoucnosti na něm přesto byla patrná.

Hokejisté Mladé Boleslavi vedou po 21. kole tabulku první ligy už o sedm bodů. Středočeši vyhráli 3:1 v Ústí nad Labem, naopak druhá Jihlava podlehla v tradičním derby na ledě Havlíčkova Brodu 2:3.

Volejbaloví mistři z Ostravy vyhráli souboj o třetí místo extraligové tabulky v Příbrami 3:1. Domácí tým, který v uplynulé sezoně nad Ostravou vyhrál oba zápasy, dokázal sebrat soupeři jen třetí set, ve zbývajících byli odvážnější i přesnější svěřenci reprezentačního kouče Zdeňka Šmejkala.

Diskařka Věra Cechlová ukončila kariéru. Bronzová medailistka z olympijských her v Aténách 2004 a mistrovství světa v Helsinkách 2005 má nyní v plánu věnovat se rodině, s manželem Jakubem Cechlem očekávají narození prvního dítěte.

Vedení extraligového hokejového klubu PSG Zlín prodloužilo smlouvu s hlavním koučem Rostislavem Vlachem do konce sezony 2014/15 s následnou opcí. V uplynulé sezoně Vlach získal Prezidentský pohár za vítězství v základní části extraligy, v play off Zlín pod jeho vedením vybojoval stříbrné medaile po finálové prohře s Plzní. Vlach získal ocenění Trenér roku.

Jeden z favoritů letošní Velké pardubické Trezor absolvoval více než polovinu slavného říjnového dostihu se zlomenou nohou. Devítiletý valach po pádu na Havlově skoku závod nedokončil a posléze musel na operaci.

Počasí:

Bude zataženo až oblačno, místy se slabým deštěm nebo mrholením. Nejvyšší teploty 4 až 8 a na horách kolem jednoho. Foukat má slabý proměnlivý vítr.