Zprávy

0:00
/
0:00

Zeman podepsal pověřovací listinu Klausové

Prezident Miloš Zeman podepsal pověřovací listinu nastupující velvyslankyně na Slovensku Livie Klausové. Žena jeho předchůdce Václava Klause ho před prezidentskou volbou podpořila v kampani. Zeman ji do funkce prosazoval přes odpor tehdejšího ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Kromě Klausové Zeman podepsal i listiny dvou nerezidentních velvyslanců; Pavla Mikeše pro Kongo a Petra Kopřivy pro Paraguay, oznámila Zemanova mluvčí Hana Burianová. Na podpis zatím čeká listina kosmonauta a europoslance KSČM Vladimíra Remka, který má být novým velvyslancem v Rusku. I ten Zemana ve volbě podpořil a Schwarzenberg pak jeho nominaci na ambasadorský post odmítal. Klausová se funkce velvyslankyně ujme v okamžiku, kdy předá pověřovací listiny slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi.

Vláda schválila navýšení peněz na škody po povodních

Vláda schválila navýšení peněz na odstranění škod po letošních jarních povodních na 4,5 miliardy korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér v demisi Jiří Rusnok. Již schválené nařízení vlády z července počítalo se čtyřmi miliardami korun. Peníze by měly být využívány až do roku 2016. Podle materiálu by se v případě letošního roku měly výdaje zvýšit o 988 milionů korun u ministerstva zemědělství a o 91,6 milionu korun u ministerstva životního prostředí. Dodatečné peníze, celkem 1,32 miliardy, korun má získat ministerstvo financí z rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí, a to z dávek důchodového pojištění. Tam vláda předpokládá úspory.

Vláda schválila poplatek za den v nemocnici 60 korun, děti platit nebudou

Vláda schválila hospitalizační poplatek za den v nemocnici či lázních 60 korun, děti přitom budou od poplatku osvobozeny úplně. Pacienti by ho mohli hradit od března, až novela zákona o veřejném zdravotním pojištění projde celým legislativním procesem. ČTK to sdělilo ministerstvo zdravotnictví s odkazem na jednání kabinetu. Novelu bude muset projednat nová Poslanecká sněmovna, Senát a podepsat prezident. Nyní se platí 100 korun za den a nemocnice ročně vyberou 2,1 miliardy korun. Po snížení částky a osvobození dětí klesne výběr o miliardu. Ústavní soud zrušil stokorunový poplatek v nemocnicích, ústavech, léčebnách a lázních k 1. lednu 2014 s tím, že je pro některé skupiny "rdousící". Přinejmenším v lednu a únoru, než vstoupí novela v platnost, pacienti nic platit nebudou, nemocnice tak budou každý měsíc tratit zhruba 175 milionů korun. Pokud by výpadek trval déle, hrozí v krajním případě i omezování zdravotní péče v nemocnicích.

Vláda schválila pokračování programu Nová zelená úsporám

Vláda schválila program Nová zelená úsporám, který by měl do roku 2020 poskytnout dotace v celkové odhadované výši 27 miliard korun. Plynule tak naváže na stejnojmenný program, jenž začal letos v srpnu. V rámci něj lidé žádají o dotace na zateplení rodinných domů. Podle ministerstva životního prostředí (MŽP) by program měl podpořit zaměstnanost i úspory v domácnostech. MŽP očekává do konce letošního roku podíl výnosu z emisních povolenek, který bude určen pro Novou zelenou úsporám, ve výši 1,2 miliardy korun. "Zhruba 15 tisíc rodinných domů v ČR bude moct být komplexně zatepleno v souladu s podmínkami programu. Program přinese také velmi vysokou zaměstnanost, až šest tisíc pracovních míst," uvedl ministr životního prostředí Tomáš Podivínský (KDU-ČSL). V předchozím programu se podle MŽP zateplilo 36 tisíc rodinných a na šest tisíc starých bytových domů. MŽP odhaduje, že by každá investovaná miliarda mohla přinést 2700 pracovních míst. Nyní zbývá z miliardy korun v Nové zelené úsporám 2013 dočerpat 216 milionů korun.

Vláda schválila tři důležité vojenské zákony

Vláda schválila tři důležité vojenské zákony. Upravují mzdy vojáků z povolání, jejich nasazování při pohromách a postavení válečných veteránů. Schválená novela zákona o vojácích z povolání pevněji svazuje funkci, kterou voják v armádě zastává, s jeho hodností. Má přispět k udržení kvalitních vojáků v ozbrojených silách. Novela zákona o ozbrojených silách upravuje například nasazování vojáků pro záchranné práce v době přírodních pohrom. Norma zruší specializované záchranné útvary a zavede jednotky, které budou přiděleny pro potřeby civilní obrany. Novela zákona o válečných veteránech prodlužuje dobu, kterou musí voják strávit v oblasti válečného konfliktu, aby měl nárok na postavení veterána. Nárok na něj ale kromě vojáků a policistů budou mít i stále častější civilní účastníci mezinárodních vojenských misí. Jako váleční veteráni jsou uznáváni také účastníci bojů za osvobození z let 1939 až 1945, kteří bojovali v československé zahraniční či ve spojeneckých armádách. Jde například o partyzány, odbojáře či účastníky povstání, kteří byli zraněni.

Česko pomůže 50 miliony korun zemím se syrskými uprchlíky

Česká republika pošle zemím s velkým množstvím syrských uprchlíků, zejména Turecku a Bulharsku, okamžitou pomoc ve výši 50 milionů korun. Na zasedání o tom rozhodl kabinet Jiřího Rusnoka v demisi. Největší část finančního daru půjde bulharské Státní agentuře pro uprchlíky, která obdrží 25 milionů korun. Deset milionů korun směřuje na spolufinancování Regionalního programu ochrany v rámci Evropské unie a 2,5 milionu na pokračování programu humanitárních evakuací zdravotně postižených Syřanů v Turecku. Turecké úřady dostanou také finanční dar ve výši 12,5 milionu korun. Ten již svému tureckému protějšku symbolicky předal český ministr vnitra Martin Pecina, který do Turecka přijel na třídenní návštěvu. V Turecku je na 600 tisíc syrských uprchlíků.

NSS obdržel 17 stížností na volby; šest z nich neprojedná

Nejvyšší správní soud (NSS) obdržel 17 stížností na předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Šesti z nich se nebude zabývat. Zbývajících 11 návrhů by měl senát soudu projednat. Stížnosti se například týkají možné neplatnosti voleb v některých okrscích. Jedna přišla z Brna, další z Ostravy, třetí z Rouchovan na Třebíčsku. ČTK to řekla mluvčí soudu Sylva Dostálová. Stížnosti na předčasné volby lze podávat ještě tři dny. Lhůta končí v sobotu 9. listopadu v 16:00. Výsledky voleb byly vyhlášeny podle volebního zákona jejich publikováním ve Sbírce zákonů minulou středu. Právě od té doby běží lhůta pro podávání stížností.

Babiš odmítá požádat o lustrační osvědčení

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš tvrdí, že ve vládě být vůbec nemusí. O lustrační osvědčení, které by při jeho případném angažmá ve vládě zřejmě požadoval prezident Miloš Zeman, žádat nebude. Chce počkat na rozhodnutí slovenských soudů, u kterých se domáhá očištění svého jména. Na Babiše vedla komunistická Státní bezpečnost (StB) svazek jako na spolupracovníka s krycím jménem Bureš. Babiš ale tvrdí, že StB vedla svazek bez toho, aby o tom věděl. Negativní lustrační osvědčení požadovala po ministrech všech dosavadních českých vlád prezidentská kancelář. Stejnou podmínku stanovil zájemcům o ministerská křesla také Zeman. Ministrem prý nejmenuje nikoho, kdo lustrační osvědčení nebude mít.

Poradci ANO navrhují nezvyšovat daně a zavést centrální nákupy

Rada ekonomických poradců (REP), která bude radit hnutí ANO, navrhuje nezvyšovat daně, zavést centrální nákupy a registr smluv. Uvedl to analytik Aleš Michl, který je členem této rady. Rada se chce podívat také na návrh rozpočtu na příští rok, který připravila vláda v demisi. Mezi další cíle podle Michla patří prověřit návrhy protikorupčních zákonů, které navrhuje iniciativa Rekonstrukce státu. Kromě Michla v REP usednou také například ekonomové Michal Zdeněk a Petr Zahradník či Jan Čapek z Ernst & Young. Podle šéfa ANO Andreje Babiše budou poradci pracovat pro hnutí zadarmo.

Klaus: Za neúspěch snahy integrovat pravici mohou Svobodní

Neochota Strany svobodných občanů přidat se k integračnímu proudu stojí za neúspěchem pokusu spojit pravicové strany pod společnou vlajkou. V rozhovoru pro studentský časopis Vysoké školy ekonomické to řekl bývalý prezident Václav Klaus. Někdejší hlava státu před volbami podpořila blok Hlavu vzhůru, v jehož čele stojí Jana Bobošíková. Politička si vzala za cíl sjednotit více pravicových stran a jít společně do voleb. Pokus se ale nezdařil. Toto hodnocení ale odmítá šéf Svobodných Petr Mach. "Je absurdní říkat, že to neuspělo kvůli naší neúčasti. I kdybychom se připojili, stále by se jednalo o slepenec," řekl Mach. Bobošíková, Klaus a další ideoví rodiče integračního projektu by podle něj měli spíše hledat příčiny neúspěchu jinde.

Patriarcha Jeruzaléma J. B. Řehoř III. navštíví Českou republiku

V sobotu 9. listopadu 2013 navštíví Českou republiku jedna z nejvýraznějších osobností křesťanského světa, J. B. Řehoř III., který dosud působí ve válkou zmítaném syrském Damašku. Cesty do Evropy uskutečňuje v posledních letech jen velmi zřídka. Jako patriarcha Antiochie a celého Orientu, Alexandrie a Jeruzaléma je zároveň duchovním patronem Vojenského a špitálního řádu sv. Lazara Jeruzalémského. V Praze se zúčastní inaugurace nových představitelů řádu v České republice. Volně přístupný slavnostní akt spojený s bohoslužbou začne ve Strahovském klášteře tuto sobotu ve 14:30 hod.

ÚSTR podle vědecké rady potřebuje personální stabilizaci

Primárním cílem Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) by měla být podle jeho vědecké rady personální stabilizace po letošní výměně ředitelů ústavu. Rada navrhla také zlepšit kvalifikaci badatelů, kterou pokládá celkově za podprůměrnou, a podporu větší plurality názorů a výkladů při zkoumání doby nacismu a komunismu. Vědecká rada, která je poradním orgánem vedení ÚSTR, to uvedla v závěrech stostránkové zprávy, v níž hodnotila odbornou činnost ústavu. To už předem vyvolalo kritiku části zaměstnanců ústavu, podle nichž bývalí komunisté sedící v radě údajně "kádrují" antikomunisty. Rada naopak označila za přínosné, že je v jejích řadách "zastoupeno širší spektru přístupů a pohledů".

MF zkrátilo termín pro objednávky spořicích dluhopisů

Ve čtvrtek 7. listopadu bude poslední den pro objednání spořicích státních dluhopisů. Ministerstvo financí zkrátilo upisovací období, které bylo původně plánováno až do 29. listopadu. Uvedl to mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek. Od pondělí, kdy upisovací období začalo, do středečních 17:00 si lidé objednali dluhopisy za více než 15 miliard korun. Ministerstvo plánovalo prodat dluhopisy za pět až deset miliard korun. "Vzhledem k tomu, že stanovený cíl emise byl dosažen, upisovací období vánočních emisí bude v souladu s emisními podmínkami předčasně ukončeno," uvedlo ministerstvo. Objednané dluhopisy je nutné zaplatit do pěti pracovních dnů od ukončení upisovacího období. Peníze za dluhopisy tak musí být připsány na účet nejpozději do 14. listopadu.

Zahraniční obchod v září skončil v přebytku 35,1 miliardy Kč

Zahraniční obchod Česka skončil v září přebytkem 35,1 miliardy korun. Proti stejnému loňskému období je to o 5,1 miliardy více. Vývoz meziročně stoupl o 8,3 procenta a dovoz o 7,2 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. "Poslední data ze zahraničního obchodu přináší další potvrzení, že oživení české ekonomiky nabírá silnější kontury. K celkovému zvýšení vývozu pomohl zejména růst poptávky v eurozóně," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Export přitom bude podle analytika ČSOB Petra Dufka nejspíše opět tím hlavním, kdo pomáhá tuzemskému hospodářství v obnoveném růstu. "Český export jde ruku v ruce s průmyslem, který v posledních měsících ohlašuje velmi solidní růst zakázek. Tyto nové zakázky dávají tušit, že se bude českému exportu dařit i v dalších měsících, a ČR si tak bude moci připsat další nový rekordní přebytek obchodní bilance," uvedl.

Statistici: Český průmysl opět ožívá

Český průmysl opět ožívá. Po meziročním poklesu v prvních dvou čtvrtletích vzrostla produkce průmyslových podniků ve třetím kvartále o 3,7 procenta, a to zejména díky zahraniční poptávce. Rostou i nové zakázky, hlavně firmám v automobilovém průmyslu. Česká republika je jednou z nejprůmyslovějších zemí Evropy. Na tiskové konferenci o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). "Za první tři čtvrtletí se průmyslová produkce meziročně snížila o 1,5 procenta. Je ale pravděpodobné, že díky aktuálnímu oživení bude celoroční výsledek lepší. Stačí, aby v posledním čtvrtletí produkce mezikvartálně vzrostla přibližně o jedno procento a celý letošní rok se dostane na úroveň toho předchozího," uvedl vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Jan Ernest.

Stavebnictví se v září meziročně propadlo o 9,5 procenta

Stavební výroba v Česku se nadále propadá. V září klesla meziročně o 9,5 procenta, po očištění o vliv počtu pracovních dní přitom propad činil 11,8 procenta. Meziměsíčně byla po očištění od sezonních vlivů nižší o 4,6 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). V září tak pokračoval trend ze srpna, kdy stavebnictví kleslo meziročně o 8,1 procenta. "Stavebnictví se prozatím stále ještě pohybuje u dna. Chybí mu impuls, který by jej po více než pěti letech útlumu dokázal znovu vrátit k růstu. Předpokládáme, že minimálně ze strany soukromého sektoru by se tento zájem mohl začít projevovat už v příštím roce. Na návrat do černých čísel to však zřejmě ještě stačit nebude," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

NWR za tři letošní čtvrtletí spadla do ztráty 13,6 miliardy Kč

Těžební společnost New World Resources (NWR), která vlastní černouhelnou firmu OKD, měla za tři letošní čtvrtletí ztrátu téměř 528 milionů eur (13,6 miliardy korun). Společnost to oznámila na svých internetových stránkách. Za samotné třetí čtvrtletí měla firma ztrátu 122,3 milionu eur (3,16 miliardy Kč), přičemž ve stejném loňském období měla čistý zisk více než 34 milionů eur. Společnost OKD letos kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím začala s úspornými opatřeními, propustila už 250 lidí z administrativy a chce zavřít ztrátový Důl Paskov, kvůli čemuž by o práci přišly další stovky lidí. Pokud nepomůže stát, chce OKD důl zavřít ke konci roku 2014. Odboráři, vláda i představitelé kraje chtějí, aby tam firma těžbu minimálně prodloužila. NWR dala ministrovi průmyslu v demisi Jiřímu Ciencialovi studii řešení situace v OKD.

Do Brna míří tři investoři, dohromady vytvoří více než 300 míst

Do Brna a jeho okolí míří tři investoři. Dohromady postupně vytvoří více než 300 pracovních míst. Největší investici chystá švýcarský specialista na přesnou výrobu ventilů Michel, který nabídne práci 250 lidem. Společnost, která vyrábí ventily pro technologii dieselového a benzinového vstřikování, si pronajala více než 5500 metrů čtverečních výrobní plochy. Firma dostala podporu od vládní agentury CzechInvest. V průmyslové zóně Modřice na Brněnsku spustí do konce roku provoz distributor léčivých přípravků a dalšího zdravotnického sortimentu Alliance Healthcare. Firma počítá s náborem asi 40 nových zaměstnanců a spuštěním provozu do konce roku. Třetí firmou, která v Brně bude investovat, je nizozemský výrobce specializovaných provozních systémů pro výrobu strojů NTS Group. V CTParku Brno začne působit od ledna 2014. Vytvoří kolem 50 nových pracovních míst.

O přípravě sanace sesuvu půdy na D8 se rozhodlo po pěti měsících

Pět měsíců od sesuvu půdy na dálnici D8 u Litochovic nad Labem rozhodla pracovní skupina o přípravě na jeho likvidaci. Nejdřív se má provést geologický průzkum a na jeho základě se má vypracovat projekt na odstranění závalu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má zakázku kvůli nedostatku času vypsat bez klasické veřejné soutěže. Přípravné práce mají stát zhruba 40 milionů korun. Celé odstranění sesuvu si vyžádá stovky milionů až miliardu korun. Sesutý svah podle meziresortní pracovní skupiny stále není stabilní a hrozí, že se masa zeminy může dát opět do pohybu a ohrožovat obyvatele Litochovic.

Policie obvinila střelce z Raškovic z vraždy, vlastnil 9 zbraní

Policie obvinila jednatřicetiletého učitele z dvojnásobné vraždy v Raškovicích na Frýdecko-Místecku. Zastřelil sedmnáctiletou dívku a jejího dědečka. Vážně zranil babičku dívky. Hrozí mu 20 let až výjimečný trest. Novinářům to řekl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Při činu měl muž u sebe tři střelné zbraně, v jeho bydlišti na Novojičínsku pak policisté našli dalších šest zbraní. Motiv policie ještě nechce komentovat. Potvrdila pouze to, že muž byl učitel. Podle dostupných informací dívku ale učil a měl s ní poměr.

Policie při zátahu na growshopy už obvinila nejméně 22 lidí

Policie při zátahu na growshopy obvinila nejméně 22 lidí, nejvíc - devět - jich je zatím v Moravskoslezském kraji. Kriminalisté zabavovali peníze i věci potřebné k pěstování konopí a některé obchody zavřeli. Další obvinění asi přibudou, protože akce zaměřená na tyto legální obchody, kde lze koupit i potřeby pro pěstování marihuany, má v dalších dnech pokračovat. Vyplývá to z informací policejních mluvčí z krajů. Údaje za celou republiku policisté nezveřejnili. V úterý mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková uvedla, že prověřují ve více než 50 případech podezření kvůli drogovým deliktům. Podezření podle ní spočívá v nabízení a veřejné prezentaci materiálů, které propagují pěstování a užívání marihuany. Policejní zásah mluvčí zdůvodnila i tím, že v Česku od roku 2007 přibývá vnitřních pěstíren konopí a spolu s tím i kamenných a internetových obchodů, které nabízejí potřebné technologie.

Z hrobu na Olšanských hřbitovech někdo ukradl kříž za půl milionu

Z jednoho z hrobů na Olšanských hřbitovech v Praze neznámý pachatel ukradl bronzový kříž za téměř půl milionu korun. Autorem kříže je akademický sochař Otmar Oliva. Na policejním webu to uvedla mluvčí Jana Rösslerová. Kříž zmizel z horní desky hrobu v době mezi červnem až červencem. Policisté ale případ vyšetřují až od konce října, kdy ho ohlásila pětašedesátiletá majitelka poškozeného hrobu.

Pyrotechnik zneškodnil leteckou pumu nalezenou v centru Opavy

Dělníci pracující na opravě historického Müllerova domu v Opavě ve středu odpoledne narazili na leteckou pumu z druhé světové války. Kvůli nálezu muselo být evakuováno 400 lidí i z okolních objektů. Uzavřena byla také vedlejší hlavní výstavní budova Slezského zemského muzea. Pyrotechnikovi se podařilo demontovat roznětku, a pumu tak zneškodnil. ČTK to řekl mluvčí opavské policie René Černohorský. Müllerův dům je historická budova v Komenského ulici v Opavě. Jde o kulturní památku.

Praha na zimu vytvoří týmy starající se o bezdomovce

Hlavní město vytvoří speciální týmy, které se budou přes zimu starat o bezdomovce v pražských ulicích a hromadné dopravě. Zároveň zřídí dispečink, který bude tuto pomoc společně s terénními pracovníky, dopravním podnikem (DPP), městskou policií či neziskovými organizacemi řídit. Novinářům to řekl radní Martin Dlouhý. Ambicí města prý je přimět bezdomovce, aby vyhledávali sociální a zdravotní služby nebo ubytovny a nepřespávali například v MHD. Vyřešit problém bezdomovectví však prý není v silách Prahy. Oproti loňské zimě neplánuje vedení Prahy vystavět pro bezdomovce provizorní stany. Ty v minulosti stály třeba na Letné nebo na Rohanském ostrově. K přespání tak bude lidem bez domova sloužit loď Hermes kotvící u nábřeží kapitána Jaroše a dvě ubytovny - jedna je v Praze 3 a druhá nově v Praze 9.

Olomoučtí vědci objevili na ostrově Borneo zcela novou rostlinu

Odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci objevili při výzkumu v deštných lesích Bornea dosud neznámý druh rostliny. Podle tvaru květu dostala jméno Thismia hexagona. Rostlinu zajímavou nejen svým šestiúhelníkovým vrcholem květu, ale i způsobem života, vzal na vědomí již i vědecký svět prostřednictvím uznávaného mezinárodního časopisu Phytotaxa, informovali zástupci olomoucké univerzity. "Rostlina je již na první pohled velmi zvláštní. Vypadá spíše jako houbička či podivný živočich. Je totiž nezelená, na zdánlivě bezlisté lodyze má většinou jen jeden květ s chapadélky. Je velmi nenápadná, vysoká sotva deset centimetrů, barvou splývá s opadaným listím. Proto není jednoduché ji najít," popsal nový druh flóry Martin Dančák z katedry ekologie.

Rada ČT vyzvala Dvořáka k prošetření stížnosti redaktorů

Rada České televize podle očekávání požádala generálního ředitele Petra Dvořáka o prošetření stížnosti části redaktorů na ovlivňování zpravodajství veřejnoprávní televize. Dvořák chce stanovisko prezentovat na jednání rady 11. prosince. Chce vytvořit nezávislou skupinu složenou ze zástupců médií, akademické sféry a mediálních odborníků, která by stížnost posoudila. Vytipované členy skupiny již oslovil. Zároveň zadal vnitřní audit a zapojit chce i etický panel. Na údajné ovlivňování zpravodajství šéfredaktorem Petrem Mrzenou upozornilo minulý týden v dopise radě 23 redaktorů ČT v čele s Danielou Drtinou a Adamem Komersem. Ovlivňování se mělo dít ve prospěch prezidenta Miloše Zemana nebo strany SPOZ. Ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal před radou všech 12 uvedených příkladů ovlivňování podoby zpráv odmítl a postupně zdůvodnil zvolené postupy v těchto případech. Předseda rady Milan Uhde uvedl, že záležitost vysvětlením Šámala nekončí a problém považuje za velmi vážný. Navrhl všechny petice i reakce na ně zveřejnit. Dodal, že spoléhá na to, že se redaktoři neuchýlí k projevům občanské nespokojenosti.

Národní galerie zatím nerozhodla o vydání Vyšebrodského oltáře

Národní galerie v Praze zatím nerozhodla, zda vydá umělecká díla, o něž požádaly církve na základě zákona o majetkovém vyrovnání. Půlroční lhůta na rozhodnutí uplyne 9. listopadu pro žádosti o Vyšebrodský oltář, obrazy Petra Paula Rubense a část takzvaného Puchnerova oltáře. "Lhůta šesti měsíců bohužel nebyla v tomto případě dostatečná pro posouzení nároku," řekl Vít Vlnas pověřený vedením NG. S církevními představiteli se Národní galerie dohodla na prodloužení lhůty. Tím se podle něj nemění deklarovaná ochota církve ponechat vybraná díla ve stálých expozicích Národní galerie. O devět gotických deskových obrazů tvořících Vyšebrodský oltář požádalo cisterciácké opatství Vyšší Brod, o dva obrazy Petra Paula Rubense - Umučení sv. Tomáše a Sv. Augustin zažádali augustiniáni a Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou požaduje čtyři části takzvaného Puchnerova oltáře. Galerie dostala celkem osm žádostí o vydání uměleckých děl, některá z nich ale tvoří cykly.

Inscenace Antiwords inspirovaná Havlem měla oficiální premiéru

Po americkém turné a několika českých předpremiérách představil soubor fyzického divadla Spitfire Company svůj projekt Antiwords v pražském paláci Akropolis. Režisér Petr Boháč spolu s performerkami Miřenkou Čechovou a Jindřiškou Křivánkovou převedli hru Václava Havla Audience do jazyka fyzického a výtvarného divadla s prvky improvizované klauniády. Představení obdrželo cenu festivalu ...příští vlna/Next Wave... v kategorii Počin roku a bylo v Divadelních novinách vyhlášeno Sukcesem léta za svobodný přístup k tvorbě. Americká kritika na tomto projektu ocenila především minimalistické pojetí divadla a archetypálnost, která prosakuje Havlovým textem.

V nové expozici Destinnové bude i kočár legendární pěvkyně

V Muzeu Jindřichohradecka otevřou 14. listopadu novou expozici Emy Destinnové. V jezuitském semináři se poprvé objeví třeba zrestaurovaný kočár legendární pěvkyně. Muzeum má i další výjimečné exponáty, jako je její postel, klavír nebo lovecké trofeje. Expozice prezentuje umělecký odkaz a životní osudy nejslavnější české pěvkyně. Ve dvou místnostech jsou kromě fotografií, dokumentů a předmětů přestavujících pěveckou kariéru umělkyně vystaveny také ukázky z jejích bohatých sbírek včetně nábytku, hudebních nástrojů, porcelánu či kuriozit, které soustředila na zámku v nedaleké Stráži nad Nežárkou, kde žila od roku 1914 až do své smrti. Nová expozice nahradila starou, která vznikla na začátku 90. let 20. století. Síň Destinnové budou moci zájemci navštívit do 6. ledna a potom až v nové sezoně od dubna. Muzeum vlastní jednu z nejrozsáhlejších sbírek, řadu dokumentů má také Národní muzeum, Národní divadlo, Muzeum hlavního města Prahy a Památník národního písemnictví.

Festival Den poezie opět připomene Máchu

Patnáctý ročník Dne poezie, který začínal jako jednodenní akce a rozrostl se do dvoutýdenního festivalu, se bude letos konat v 57 městech. Uskuteční se od 10. do 25. listopadu, jeho tématem bude Vášeň a popel. Den poezie přinese opět básně na ulici a na různá netradiční místa, kde se lidé s poezií běžně nesetkají. Festival chce připomínat výročí narození Karla Hynka Máchy a popularizovat poezii. Na většinu programů je vstup zdarma. Na programu je více než 300 kulturních akcí - počínaje autorskými čteními amatérských i známých básníků, přes tematické vycházky či výstavy, divadelní představení až po workshopy a čtení poezie na netradičních místech. Kromě současných českých autorů, k nimž patří Jiří Dědeček, Miroslav Topinka, Petr Borkovec, Radana Šatánková, Jaromír Typlt, Jonáš Hájek či Jarmila Hannah Čermáková, vystoupí i zahraniční básníci.

Nová ilustrovaná bible připomíná výročí věrozvěstů

Nové vydání bible s více než stovkou ilustrací současných českých a slovenských výtvarníků vychází u příležitosti letošního cyrilometodějského výročí. Jedenáct autorů ukazuje různé umělecké pohledy a přístupy a osobité uchopení biblických témat. Cyrilometodějské vydání Bible obsahuje úplné znění Starého a Nového zákona podle českého překladu Jeruzalémské bible z roku 2009 od Františka a Dagmar Halasových. Jeruzalémská bible vznikla překladem z původních jazyků do francouzštiny a jde o jeden z nejuznávanějších moderních překladů bible. Současné vydání bible iniciovalo Arcibiskupství pražské.

Ze sportu:

Radek Štěpánek s Indem Paesem prohráli na tenisovém Turnaji mistrů se Španěly Verdascem a Marrerem 4:6, 6:7. O postup budou bojovat v pátek.

V nominaci fotbalové reprezentace na přípravné utkání s Kanadou je většina opor včetně Petra Čecha a Tomáše Rosického. Chybí jen zraněný Jaroslav Plašil. Naopak se po zranění vrací Matěj Vydra a také Ladislav Krejčí, který naposledy reprezentoval v březnu. Nominaci oznámil trenér Josef Pešice. Zápas s Kanadou se bude hrát v pátek 15. listopadu v Olomouci.

Český hokejový brankář Petr Mrázek se vrátil z prvního týmu Detroitu na farmu do Grand Rapids. Jednadvacetiletý vítkovický odchovanec v sobotu za Red Wings poprvé v této sezoně NHL chytal a na ledě Edmontonu si při výhře (5:0) připsal díky 14 úspěšným zákrokům čisté konto.

Fotbalisté Plzně v Lize mistrů doma prohráli s favorizovaným Bayernem Mnichov 0:1. Přes výborný výkon nebodovali ani ve čtvrtém zápase základní skupiny D. Úterní utkání v Plzni rozhodl až v 65. minutě střídající Chorvat Mario Mandžukič. Obhájce trofeje, který Viktorii před dvěma týdny v Německu deklasoval 5:0, zůstal stoprocentně úspěšný a zajistil si postup do osmifinále.

Fotbalisté pražské Sparty postoupili přes Znojmo do čtvrtfinále Poháru České pošty. V odvetě na Letné zvítězili 2:1 a navázali na úvodní výhru 3:2 ve Znojmě. Vítězství ligového lídra zařídili svými góly záložníci Vacek a Dočkal, který se prosadil z penalty. Čestný úspěch jihomoravského týmu zařídil Hrošovský. Sparta v jarním čtvrtfinále narazí v pražském derby na Duklu.

Jedenáct fotbalistů, kteří čelí obvinění v sázkařské aféře a disciplinární komise jim na začátku října zastavila činnost, může znovu hrát. Rozhodla o tom v úterý odvolací a revizní komise FAČR. ČTK to řekl advokát Bronislav Šerák, který zastupuje obviněné hráče Davida Jablonského z prvoligových Teplic a Jana Halamu z druholigových Bohemians Praha.

Volejbalisté Ostravy podlehli v třetím utkání Ligy mistrů ruskému Bělgorodu 0:3 a bez bodu uzavírají tabulku skupiny B. Český šampion vzdoroval velkému favoritovi se ctí a zápas ztratil až v koncovkách jednotlivých setů. Soutěž bude po měsíční přestávce pokračovat 3. prosince, kdy se Ostrava představí na půdě Bělgorodu, který skupinu s plným počtem bodů a beze ztráty sady vede.

Radim Vrbata pomohl v úterním utkání NHL dvěma trefami k výhře Phoenixu nad Vancouverem 3:2 po samostatných nájezdech. Český hokejový útočník nejprve ve druhé minutě svým šestým gólem v sezoně otevřel skóre, v závěrečném penaltovém rozstřelu byl pak jedním ze dvou úspěšných střelců "Kojotů".

Počasí ve středu:

Bude oblačno až zataženo, teploty 12 až 16 stupňů, na horách kolem 8.