Zprávy

0:00
/
0:00

Rada Evropy je znepokojena protiromskými incidenty v ČR

Komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks vyjádřil znepokojení nad pokračující nenávistnou kampaní proti Romům v České republice. Ta se podle něj projevuje pravidelnými protiromskými pochody a nyní před parlamentními volbami i rasistickými projevy zaměřenými na zisk politického kapitálu. České úřady by měly vyslat důrazný signál, že nebudou tolerovat žádné projevy nenávisti a zločiny z nenávisti, uvedl Muižnieks v prohlášení. Rada Evropy se k postavení romské menšiny v České republice vyjadřuje kriticky dlouhodobě. V únoru a v červenci vyzval Muižnieks Českou republiku k většímu úsilí o zlepšení postavení Romů. Vážným problémem podle únorové zprávy zůstává například segregace romských dětí ve školství.

Rusnokova vláda nepředloží zákonné opatření o restitucích církví

Úřednická vláda v demisi Senátu nepředloží zákonné opatření, které by vyňalo Pražský hrad z církevních restitucí. Ministři kultury, spravedlnosti a vnitra mají ale do 14 dnů zpracovat návrh řešení situace, aby se jím mohla zabývat příští vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámili premiér v demisi Jiří Rusnok a ministr vnitra v demisi Martin Pecina, který s návrhem na zákonné opatření přišel. Rusnok má za to, že otázka církevních restitucí je výsostně politickou, a proto by ji měla řešit až nová politická reprezentace vzešlá z předčasných voleb. Ministr vnitra uvedl, že jednou z variant řešení je vyjmout z restitucí Pražský hrad. Další možností je i případné odložení restitucí nebo jejich pozastavení o rok. Změnu církevních restitucí požaduje například sociální demokracie, která je favoritem předčasných voleb. Podporu při snaze o změnu církevních restitucí přitom může čekat třeba od komunistů, kteří je také kritizují a požadují k nim referendum.

Na podporu elektřiny a tepla půjde až 15,7 mld.Kč

Vláda stanovila pro příští rok dotace ze státního rozpočtu na ceny elektřiny a tepla na 15,7 miliardy korun. Půjde tak proti letošku o další nárůst, který tentokrát souvisí s omezením poplatku pro odběratele. Ten v příštím roce nepřekročí 495 korun za megawatthodinu. Po jednání vlády o tom informoval premiér Jiří Rusnok. Letos se platba na podporu obnovitelných zdrojů ze státního rozpočtu zvýšila na 11,7 miliardy korun. O nutnosti dalšího růstu o čtyři miliardy ministerstvo průmyslu a obchodu informovalo minulý měsíc. "Ke změně dochází v důsledku snížení poplatku (pro odběratele) na podporu obnovitelných zdrojů energie v ceně elektřiny na výši 495 Kč/MWh," uvedl mluvčí ministerstva Filip Matys.

SPOZ využila pro propagaci aparát ministerstva dopravy

Z ministerstva dopravy byl médiím rozeslán e-mail na podporu Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ). Jménem vrchního ředitele kanceláře ministra dopravy Zbyňka Šolce bylo odesláno vyjádření pěti ministrů, kteří za tuto stranu kandidují v předčasných volbách. Stěžují si na to, že média nevěnují straně SPOZ dostatečnou pozornost. Podle nich manipulují s výsledky volebních průzkumů, a tím stranu poškozují. "Kdo nechce návrat starých pořádků, ať volí zemanovce," uvádí se v prohlášení. Vyjádření má zastupovat názor ministra dopravy Zdeňka Žáka, zemědělství Miroslava Tomana, práce Františka Koníčka, místního rozvoje Františka Lukla a vnitra Martina Peciny. Všichni nyní kandidují za SPOZ. Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka ale není v pořádku, když ministři ke své propagaci využívají aparát svých ministerstev. Premiér se tím chce zabývat. Ministři Pecina a Lukl novinářům řekli, že o e-mailu nevěděli. Podle nich šlo o horlivost úředníka ministerstva dopravy.

Československá strana socialistická poslala ÚS návrh proti termínu voleb

Československá strana socialistická poslala Ústavnímu soudu (ÚS) návrh na "zamítnutí termínu předčasných voleb". Poukazuje na nerovné postavení malých stran v Česku. "Návrh jsme poslali v úterý poštou," řekl předseda ústřední reprezentace strany Jaroslav Vojtek. Lidé mají vybírat nové poslance 25. a 26. října. Ústavní soud podání zatím neobdržel, uvedl jeho mluvčí Vlastimil Göttinger. Vzhledem k obvyklé délce rozhodování proto není příliš pravděpodobné, že by ústavní soudci stihli do voleb o návrhu rozhodnout.

Voličské průkazy chtělo více lidí než při minulých volbách

Zájem o voličské průkazy pro volbu poslanců byl ve velkých městech vyšší než při letošní volbě prezidenta nebo při minulých sněmovních volbách. Vyžádaly si je podle informací ČTK od magistrátů a radnic tisíce lidí. V Praze si pro průkazy, jejichž vydávání skončilo ve středu v 16:00, přišlo v porovnání s minulými volbami řádově o několik set lidí více. Obdobné to bylo i v krajských městech. Úředníci si to vysvětlují hlavně tím, že se volby uskuteční zkraje prodlouženého víkendu, který chce řada lidí strávit mimo domovskou obec. Strany také mohly odvolat své kandidáty, ti se případně mohli vzdát své nominace sami. Letos to podle volebního webu postihlo jen jednoho kandidáta - důchodce Miloslava Boudu, který byl původně nominován Aktivem nezávislých občanů v Královéhradeckém kraji.

Soud osvobodil zpravodajce Randáka v kauze zveřejnění odměn Nagyové

Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil viny bývalého ředitele civilní rozvědky Karla Randáka a někdejší zaměstnankyni úřadu vlády Lenku Pikorovou v souvislosti se zveřejněním odměn bývalé šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželky Jany Nagyové (nyní Nečasové). Rozsudek není pravomocný. Obžaloba Randáka s Pikorovou vinila z neoprávněného nakládání s osobními údaji, které prý výrazně zhoršilo pověst Nagyové. Podle soudu ale není skutek trestným činem. Žalobci tvrdí, že Pikorová, která pracovala jako asistentka Nagyové a mimo jiné přebírala její výplatní pásky, dala v roce 2011 dvě z těchto pásek členovi správní rady protikorupčního fondu Randákovi za účelem jejich zveřejnění v médiích. Randák údajně dokumenty předal internetovému deníku Insider, který je loni v lednu zveřejnil. Nagyová čelí v současné době obvinění v případu údajného uplácení trojice exposlanců ODS a v kauze zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy někdejší ženy Radky a dvou zaměstnanců úřadu vlády.

Základnu v Náměšti n.O. opustily poslední letouny Albatros

Všechny čtyři letouny L-39ZA Albatros, které doposud působily na 22. základně letectva v Náměšti nad Oslavou, odletěly na své nové působiště na letiště 21. základny taktického letectva v Čáslavi. Přemístění letounů je součástí přechodu na nové organizační struktury ministerstva obrany a armády. ČTK to sdělila mluvčí náměšťské základny Jana Skřivánková. Při reorganizaci vznikne k letošnímu 1. prosinci u 21. základny taktického letectva Čáslav 213. výcviková letka, do které budou zařazeny letouny L-39ZA Albatros a dvoumístné letouny L-159T Alca. V Náměšti nad Oslavou bude ke stejnému datu vytvořena 22. základna vrtulníkového letectva, která bude mít ve výzbroji pouze dopravní vrtulníky Mi-171Š a bitevní vrtulníky Mi-24/35.

Rusové uskuteční letovou kontrolu České republiky

Na pardubickém letišti přistál ruský pozorovací letoun Antonov An-30B. Tým expertů ve čtvrtek, nebo v pátek zkontroluje a zmapuje české území. Pořizovat snímky strategicky významných míst na českém území umožňuje Smlouva o otevřeném nebi. ČTK o tom informoval Vladimír Šupšak z ministerstva obrany. "Česká republika je povinná přijmout až čtyři lety ze zahraničí ročně a má právo stejný počet misí provést v zahraničí," řekl Šupšak. Inspekční let má podle Šupšaka prioritu před pravidelnou leteckou dopravou komerčních linek a může vstupovat do zakázaných prostorů. Do smlouvy o otevřeném nebi se zapojilo 34 zemí. ČR společně se Španělskem pravidelně provádí inspekce na Ukrajině.

Vláda schválila dar 1,5 milionu afghánským archeologům

Česká republika předá Afghánistánu dar 1,5 milionu korun na archeologický výzkum. Návrh ministerstva zahraničí schválila vláda v demisi. Dar souvisí s dobíhajícími aktivitami civilní části provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Lógar. Český příspěvek je určen pro afghánský archeologický institut ministerstva kultury, který za něj koupí materiál pro archeologický výzkum v lokalitě Mese Ajnak v Lógaru. V této lokalitě se nyní odkrývají náboženské památky ze 7. století před naším letopočtem, které kdysi lemovaly slavnou Hedvábnou stezku spojující Asii a Blízký východ.

ČR vykázala nejprudší pokles dluhu v celé EU

Zadlužení zemí v Evropské unii se ve druhém čtvrtletí zvýšilo na 86,8 procenta hrubého domácího produktu, zatímco v předchozích třech měsících činilo 85,9 procenta. Samotná Česká republika však zadlužení o 1,4 procentního bodu snížila, konkrétně na 46,5 procenta HDP, což představovalo nejvýraznější pokles v rámci členských zemí EU. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil unijní statistický úřad Eurostat. České ministerstvo financí již dříve uvedlo, že státní dluh se od počátku roku ke konci září snížil o více než 14 miliard na 1,654 bilionu korun. Pro období tří čtvrtletí je to podle ministerstva zároveň první pokles od 90. let. Během samotného třetího čtvrtletí dluh klesl téměř o 25 miliard korun. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 157.000 Kč.

Výroba automobilů v Česku letos klesne o čtyři až pět procent

Výroba automobilů v Česku letos klesne o čtyři až pět procent. Sdružení automobilového průmyslu ČR předpokládá, že české továrny vyrobí 1,115 milionu aut, loni jich bylo o 60.000 více. Vyplývá to z informací, které zveřejnil ředitel sdružení Antonín Šípek. Česká automobilová produkce klesá od roku 2011, který byl ale rekordní. V Česku se tehdy vyrobilo téměř 1,2 milionu aut. Podle Šípka je hlavním důvodem poklesu produkce současná situace v Evropě, kam tuzemské továrny vozy vyvážejí. Podle Šípka naopak letos mírně poroste výroba autobusů. Kvůli ukončení výroby v letňanské Avii do září výrazně klesla produkce nákladních vozidel, kterých bylo vyrobeno o 45 procent méně než za leden až září loňského roku.

Unipetrol za tři čtvrtletí prohloubil ztrátu na 706 mil. Kč

Petrochemický holding Unipetrol za letošní tři čtvrtletí vykázal konsolidovanou ztrátu 706,1 milionu korun, když loni ve stejném období hospodařil se ztrátou 317,6 milionu korun. Tržby firmy se meziročně snížily o osm procent na 74,3 miliardy korun. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě. Akciová společnost Unipetrol ovládá firmy, které působí v petrochemickém průmyslu v České republice. V roce 2005 se stal Unipetrol součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Tuzemská skupina se zaměřuje především na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu.

Zetor letos prodá o zhruba 300 traktorů méně než loni

Brněnský Zetor letos prodá o zhruba 300 traktorů méně než loni. Letošní prodej by se měl zastavit na čísle 4650. Vyplývá to z informací, které na odborné konferenci v Brně uvedl výrobní ředitel společnosti Marián Lipovský. Prodeje Zetoru v důsledku hospodářské krize spadly v roce 2009 téměř na polovinu, když firma prodala 3730 traktorů. Loni ale prodeje zvýšila na 4926 kusů. Důvodem je pokles poptávky na zahraničních trzích. Lipovský například uvedl Francii nebo Polsko.

ÚOHS zvýšil pokutu pro Kaufland, má zaplatit 22 milionů Kč

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zvýšil o téměř devět milionů pokutu pro řetězec Kaufland za porušení zákona o významné tržní síle, který reguluje vztahy mezi obchodníky a dodavateli. Společnost má zaplatit 22,13 milionu korun. Pokuta je pravomocná, řekl místopředseda ÚOHS Hynek Brom. Podle Broma firma porušila zákon, když sjednávala s nadpoloviční většinou svých dodavatelů zemědělských a potravinářských produktů platební lhůty delší než 30 dní a platby takto i realizovala.

Náchodská nemocnice chce kvůli vyhlášce omezit příjem pacientů

Náchodská nemocnice, pod kterou spadá například i nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, plánuje omezit příjem klientů některých zdravotních pojišťoven. Důvodem jsou limity pojišťoven vycházející z úhradové vyhlášky pro rok 2013, které pro nemocnici stanovují množství zdravotních výkonů nasmlouvaných pro klienty příslušné pojišťovny. Výjimkou budou stavy vyžadující akutní péči. Mluvčí nemocnice na dotaz ČTK nechtěl odhadovat počty pacientů, kterých se omezení do konce roku dotkne.

Novým rektorem ČVUT zvolen Konvalinka ze stavební fakulty

Novým rektorem Českého vysokého učení technického (ČVUT) bude profesor stavební fakulty Petr Konvalinka. Zvolil jej akademický senát univerzity. Sdělila to mluvčí univerzity Andrea Vondráková. Dalším kandidátem byl prorektor pro vědu Vojtěch Petráček. Nového šéfa vysoké školy ještě musí potvrdit prezident, funkce by se měl ujmout v únoru. Pro Konvalinku hlasovalo 31 členů senátu, jeho protivník dostal 11 hlasů, jeden senátor se zdržel. "Prioritou je vybudovat z ČVUT moderní technickou univerzitu pro 21. století, která by byla excelentní ve vědě i pedagogické činnosti," řekl Konvalinka krátce po zvolení. Rektora si v uplynulých týdnech volila řada vysokých škol, například VŠE, Univerzita Palackého v Olomouci nebo Česká zemědělská univerzita. V pátek se budou konat rektorské volby na největší české vysoké škole, Univerzitě Karlově.

Státní ceny dostanou básník Hruška a překladatel Slezák

Státní cenu za literaturu pro rok 2013 dostane básník Petr Hruška za sbírku Darmata, cenu za překladatelské dílo porota udělila Vratislavu Slezákovi za celoživotní dílo s přihlédnutím k překladům Hermanna Hesseho. Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla dostane Ctibor Turba za výjimečný přínos v oblasti pantomimy, nového cirkusu a pohybového divadla, v oblasti hudby porota vybrala kritika Jiřího Černého. Porota pro oblast výtvarného umění zvolila Milana Grygara a za přínos architektuře bude oceněn historik a teoretik architektury Rostislav Švácha. Za přínos v oblasti kinematografie a audiovize dostane cenu Vladimír Opěla. Porota mu ji udělila za celoživotní dílo a dlouhodobé zásluhy o rozvoj Národního filmového archivu, který léta vedl. In memoriam dostane cenu režisér František Vláčil za celoživotní tvorbu a mimořádný přínos české kinematografii.

Čechoameričan přeživší Terezín vystoupil na svém prvním koncertu

Na svém prvním klavírním galakoncertu vystoupil v úterý v Bostonu devadesátiletý Čechoameričan George Horner, který přežil ghetto v Terezíně i koncentrační tábor v Osvětimi. Hornera ve skladbách složených před 70 lety v Terezíně doprovázel americký violoncellista Yo-Yo Ma. Výtěžek z akce půjde na konto Terezínské hudební nadace (Terezin Music Foundation), která pečuje o zachování a prezentaci hudby vzniklé za druhé světové války v terezínském ghettu. Horner, který se narodil v roce 1923 v Přerově, je jedním z posledních lidí, kteři přežili nacistický holokaust. V Terezíně, kam byl deportován v roce 1942, se naučil hrát na piano a akordeon a seznámil se tam se Švenkem, Gideonem Kleinem a dalšími židovskými hudebníky. O dva roky později jej nacisté deportovali do Osvětimi. Na konci války pak byl jedním z tisíců osvětimských vězňů, kteří absolvovali "pochod smrti" do tábora Buchenwald v Německu.

Muzeum zaniklých synagog ve Čkyni hledá exponáty

V opravené synagoze ve Čkyni na Prachaticku vzniká expozice zaniklých synagog a jejich náboženských obcí. Společnost pro obnovu synagogy spolu s obcí a Regionální rozvojovou agenturou Šumava shánějí do ní autentické předměty. Synagoga byla počátkem měsíce znovu vysvěcena a v polovině března 2014 bude otevřena pro veřejnost. Zachránit se ji podařilo díky úsilí dobrovolníků, obce, sponzorů a zejména česko-bavorskému grantu. V muzeu by obzvláště stáli o autentické předměty dotýkající se zaniklých synagog v Českých Budějovicích, Táboře, Vimperku a ve Strakonicích. V expozici budou jejich modely odlité ze slitiny. Kurátoři přivítají třeba dopisy, fotografie a hlavně předměty denní potřeby. V Jihočeském kraji je téměř 50 židovských hřbitovů a dvě desítky synagog.

DigiZone.cz: Vladimír Železný má být novým šéfem TV Barrandov

Zakladatel a bývalý šéf komerční televize Nova Vladimír Železný (68) má být novým generálním ředitelem TV Barrandov. Televize má změnu oznámit ve čtvrtek. S odkazem na několik nezávislých zdrojů to napsal server DigiZone.cz. Televize Barrandov spadá do portfolia společnosti Empresa Media, která mimo jiné vydává časopis Týden či Instinkt.

Dílo Járy Cimrmana vede českou hudební hitparádu

Žebříček nejprodávanějších alb minulého týdne ovládla nahrávka koncertního provedení slavných melodií, odcizených z operetní fresky Járy Cimrmana Proso. "Vědecký tým" českých cimrmanologů, vedený Zdeňkem Svěrákem, na tomto projektu dokázal, kdo je skutečným autorem světově proslulých melodií z Netopýrů, Polských krví a mnoha dalších operet. Až za hudebním odkazem českého génia jsou v hitparádě hvězdy tuzemské a světové hudby. Informuje o tom na svém webu česká pobočka Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI).

Pražská zoo odkládá stavbu pavilonu Amazonie

Pražská zoo odkládá přestavbu starého slonince na pavilon Amazonie, místo investice za téměř čtvrt miliardy má teď přednost nové zázemí pro gorily a protipovodňová ochrana. Řekl to ředitel zahrady Miroslav Bobek. Zlepšit chce také dopravní obslužnost zoo a služby, zvýšila by se tak prý návštěvnost. Zoo Praha patří mezi turisticky nejnavštěvovanější místa Česka, letos zatím i navzdory červnovým povodním a krátkému uzavření expozice vybrala na vstupném přes 130 milionů korun. Pro gorily má v horní části zahrady vzniknout nové zázemí, hrubé odhady nákladů se pohybují kolem 80 milionů korun. Větší část chce zoo uhradit ze svého investičního fondu, počítá ale i s finanční podporou magistrátu. Letos přitom už zoo otevřela nový pavilon slonů a hrochů za půl miliardy.

Pátrání po českých horolezcích v Nepálu bylo odloženo kvůli počasí

Nové pátrání po dvou pohřešovaných českých horolezcích v Nepálu bylo kvůli špatnému počasí odloženo. Informovala o tom mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová. V zemi i nadále probíhají přípravy na pátrací akci, není ale jasné, kdy by mohla začít. K hoře Baruntse, kde dvojice českých horolezců před deseti dny zmizela, by podle Grohové měl zamířit vrtulník s osmi záchranáři. Na místě, kde by se měli Češi nacházet, však helikoptéra nemůže přistát, proto tam záchranáři zřejmě budou muset vyrazit pěšky. Podle trekingové agentury Snowy Horizon Treks and Expedition jsou horolezci Jakub Vaněk a Petr Machold nezvěstní od 13. října. Tehdy zmizeli ve sněhové vánici při výstupu na sedmitisícovou horu Baruntse. Byli součástí čtyřčlenné výpravy českých horolezců. Jejich dva kolegové se týž den vrátili do základního tábora, odkud byli přepraveni vrtulníkem do metropole Káthmándú.

Ze sportu:

Tenistka Petra Kvitová vstoupila vítězně do Turnaje mistryň. Předloňská vítězka vrcholu sezony ve svém prvním utkání Červené skupiny v Istanbulu porazila Polku Agnieszku Radwaňskou dvakrát 6:4. Druhou soupeřkou Kvitové bude v Červené skupině světová jednička Serena Williamsová z USA. S obhájkyní titulu bude Kvitová hrát v Istanbulu ve čtvrtek večer.

Čeští fotbalisté využijí volný reprezentační termín v době baráže o MS k přípravnému utkání s Kanadou. Zápas se bude hrát v pátek 15. listopadu.

Hokejisty extraligového Litvínova povede místo odvolaného Vladimíra Jeřábka jako hlavní kouč Radim Rulík, jeho asistentem bude Miloslav Hořava. Oba podepsali smlouvu do konce sezony s opcí. Klub o tom informoval v oficiální tiskové zprávě.

Srbským tenistům hrozí, že se budou muset ve finále Davisova poháru s českou reprezentací obejít bez Janka Tipsareviče. Devětadvacetiletý hráč totiž předčasně ukončil turnajovou sezonu, aby stihl do začátku utkání v Bělehradu (15. až 17. listopadu) doléčit zraněnou nohu.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová má v nadcházející sezoně šanci definitivně vystoupit ze stínu hvězdné Martiny Sáblíkové. Česká reprezentantka, která v neděli oslaví 21. narozeniny, bude na olympijských hrách v Soči patřit na kratších tratích mezi medailové adeptky a sama si dobře uvědomuje, že šance na životní úspěch je relativně blízko.

Špičkoví světoví atleti mají na únorovém mítinku s pracovním názvem Prague Indoor 2014 otestovat připravenost pořadatelů na halové mistrovství Evropy, jež se bude konat v Praze v roce 2015. Půjde o jediný test před kontinentálním šampionátem, který se do české metropole vrátí po 37 letech. Naposledy se v Praze konalo v roce 1978 venkovní ME, v hale se v Praze závodilo při tehdejších takzvaných Evropských hrách v roce 1967.

Hokejisté Komety Brno vyhráli v dohrávce 14. kola Tipsport extraligy na ledě Pardubic 1:0 po samostatných nájezdech a na druhém místě se přiblížili vedoucí Spartě na rozdíl tří bodů. Na třetí pozici o skóre za Kometu se posunul Mountfield Hradec Králové, který vyhrál v dohrávce 9. kola ve Vítkovicích 5:2.

Volejbalisté Ostravy vstoupili do Ligy mistrů domácí porážkou 1:3 s Olympiakosem Pireus. V základní skupině B se letošní český šampion utká ještě s belgickým Maaseikem a favorizovaným ruským Bělgorodem, postoupit do play off lze i z druhého místa.

Petra Chocová je druhou českou plavkyní, která bude startovat v exhibičním utkání mezi Evropou a USA, jež se bude konat 20. a 21. prosince v Glasgowě. Pozvánku dostala v úterý. Spolu s ní pojede do Skotska i Simona Baumrtová.

Čeští hokejisté Ladislav Šmíd a Aleš Hemský se v úterním utkání NHL podíleli gólem na výhře Edmontonu v Montrealu 4:3. Obránce Šmíd, jenž skóroval poprvé v sezoně, byl dokonce vyhlášen první hvězdou zápasu.

Český basketbalista Jan Veselý z Washingtonu zaznamenal v úterním utkání v Detroitu s osmi body nejlepší střelecké vystoupení v dosavadním průběhu přípravy na novou sezonu NBA. Wizards však na palubovce Pistons prohráli 96:99.

Hokejisty extraligového Litvínova povede místo odvolaného Vladimíra Jeřábka jako hlavní kouč Radim Rulík, jeho asistentem bude Miloslav Hořava. Oba podepsali smlouvu do konce sezony s opcí.

Skifař Ondřej Synek se může stát nejlepším světovým veslařem letošního roku. Úřadující mistr světa, který nebyl letos na mezinárodních závodech poražen, je jedním z pěti kandidátů na 'Nejlepší mužskou posádku roku'. Anketu každoročně vyhlašuje Mezinárodní veslařská federace (FISA).

Počasí:

Čekáme polojasno až oblačno, na Moravě a ve Slezsku zpočátku až zataženo a místy déšť nebo přeháňky, ráno ještě ojediněle mlhy. Teploty 15 až 19, na horách kolem 11st C.