Zprávy

Zeman bude na Ukrajině jednat o Tymošenkové a podpořit obchod

Český prezident Miloš Zeman odcestoval na třídenní pracovní návštěvu Ukrajiny, kde bude jednat se svým protějškem Viktorem Janukovyčem. Zeman chce s ukrajinskými představiteli debatovat například o situaci vězněné expremiérky Julije Tymošenkové, jejímž propuštěním Evropská unie podmiňuje sbližování s Kyjevem. Zeman bude na státní návštěvě podporovat vzájemný obchod obou zemí. Proto ho na cestě doprovází početná delegace českých podnikatelů. Ukrajina má za měsíc podepsat asociační dohodu s Evropskou unií, jejíž součástí má být vytvoření zóny volného obchodu. Dnes po příletu do Kyjeva se Zeman zúčastní pietního aktu u hrobu padlých československých vojáků. Hlava státu také zahájí výstavu věnovanou podílu Čechoslováků na osvobození Kyjeva. Poté se český prezident setká s válečnými veterány.

TNS Aisa : Podpora ČSSD klesla na 23 pct, posílily ANO i KSČM

ČSSD by podle nového volebního modelu společnosti TNS Aisa dostala 23 procent hlasů. Její podpora od předchozího průzkumu tak o zhruba pět procentních bodů klesla. Posílily naopak ANO 2011 a KSČM, a to na 16 a 14 procent. Poslance by měly ještě TOP 09, ODS, KDU-ČSL a Úsvit přímé demokracie. SPOZ ani jiné strany by se podobně jako v předchozím průzkumu společnosti pro Českou televizi do Sněmovny nedostaly.

Kuba připustil koalici ODS a ČSSD, Sobotka to odmítl

Úřadující šéf ODS Martin Kuba připustil po vzoru Německa či Rakouska koalici své strany s ČSSD. Uvedl, že v sousedních zemích se vyvinula povolební situace tak, že je možné dojít k nějaké dohodě mezi stranami stojícími na opačných stranách politického spektra. "Já si myslím, že to může nastat i v České republice, ale já to v této chvíli nechci předjímat," řekl Kuba. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale spojenectví s ODS a TOP 09 opětovně odmítl. Zopakoval kritiku vlády ODS a TOP 09. "My nemůžeme sestavit vládu s takto programově odlišnými stranami," prohlásil. Podle něj by ODS i TOP 09 po volbách měly zůstat v opozici. "Sociální demokracie nepřipravuje ani neplánuje, že bychom s těmito stranami mohli na vládní úrovni po volbách spolupracovat," dodal. ČSSD a ODS se ale už dokázaly na povolebním uspořádání dohodnout v době, kdy tyto strany vedli současný prezident Miloš Zeman a jeho předchůdce Václav Klaus. ODS tehdy na základě opoziční smlouvy umožnila Zemanovi čtyři roky vládnout.

Holcát: vláda půjčí VZP zatím 1,5 miliardy

Vláda pomůže Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) zatím částkou 1,5 miliardy korun. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekl ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát. Vláda podle ministra připraví i plán odkupu pohledávek za zdravotními pojišťovnami, ale připraví ho tak, aby ho dostala až nová sněmovna. Podle dřívějších informací potřebuje první půjčku do 25. listopadu, aby uhradila první splátku tzv. předsunuté platby, zbytek v prosinci na druhou splátku. Z půjčky chce VZP dát půl miliardy na platby nemocnicím.

Studie: Česko patří v Evropě mezi země nejvíce ohrožené otroctvím

Česká republika patří v Evropě mezi země nejvíce ohrožené moderním otroctvím. V rámci indexu otroctví sestaveného organizací na ochranu lidských práv Walk Free Foundation skončilo Česko spolu s Maďarskem v rámci Evropy na třetím místě. Hůře na tom jsou pouze Albánie a Černá Hora na prvních dvou příčkách. Celkem je podle organizace v Česku ohroženo moderním otroctvím téměř 38.000 obyvatel. Walk Free Foundation zahrnuje do definice moderního otroctví nucené práce, prodej nebo zneužívání dětí, dlužní otroctví či obchodování s lidmi. V celosvětovém žebříčku 162 zemí světa, patří České republice 54. příčka, napsal na svých internetových stránkách The Prague Post. Slovensko se spolu s Polskem a Chorvatskem dělí o osmou příčku a celosvětově skončilo na 61. příčce. Podle Walk Free žije v Česku v moderním otroctví 37.817 z celkového počtu 10,5 milionu obyvatel. Nejhorší odhad počítá s tím, že jich může být až 40.000.

Nad ČR provedou ruští vojáci pozorovací let

Nad Českou republikou provedou ve čtvrtek nebo v pátek ruští vojáci pozorovací let v rámci programu Otevřené nebe. V Česku budou na pardubickém letišti od středy do soboty, přesunou se sem ze Slovenska. Sdělil to mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Provoz civilní části pardubického letiště tato monitorovací mise neovlivní, řekl její ředitel Vít Málek. Rusové od platnosti smlouvy provádějí v ČR pozorovací let téměř pravidelně jednou ročně. Čeští inspektoři většinou ve spolupráci s vojáky z jiné země naopak provádějí monitorovací lety zejména nad Ruskem, Běloruskem a Ukrajinou. Během mise v loňském roce havaroval na čáslavském letišti ruský letoun Antonov.

Otec týraných chlapců z Kuřimi jim prý zpronevěřil 24.000 korun

Otec týraných chlapců z Kuřimi si podle soudního spisu nechal 24.100 korun, které měli dostat jeho synové jako odškodné za prožitou újmu. Peníze dětem z vězení posílala jejich matka a také Jan Turek, kteří patří do skupiny odsouzených. Měly skončit na účtech hochů. Případem muže, jenž byl v červenci potrestán Mestským soudem Brno podmínkou za zpronevěru, se bude v úterý zabývat v odvolacím řízení brněnský krajský soud.

Egon Schiele Centrum představuje česko-rakouské osobnosti minulosti

Výstava věnující se osobnostem, které působily a pracovaly v Česku i zároveň v Rakousku, začala tuto sobotu v českokrumlovském Egon Schiele Art Centru. Celkem deset umělců ze dvou zemí zde prezentují různými formami fragmenty ze života slavných postav. Návštěvníci tak například uvidí originální profily malířů Alfreda Kubina a Egona Schieleho, fotbalisty Josefa Bicana nebo radikální pacifistky Berthy von Suttner. Ta se začala na počátku 20. století zapojovat do protiválečných aktivit. V roce 1905 obdržel Nobelovu cenu míru. Na výstavě prezentuje svá díla pět rakouských a pět českých umělců. Výstava potrvá do 24. listopadu. Pořadatelé získali na její organizaci příspěvek od Evropské unie.

Ve Skotsku se pohřešuje český jachtař

Ve Skotsku hledají dvaatřicetiletého českého občana, který vyplul ze skotského Gardenstownu a nyní je se svou malou plachetnicí nezvěstný. Jachtař, který žije ve Skotsku, byl při vyplutí 11. října na palubě sám a údajně chtěl doplout do města Wick na severu Skotska. Informovaly o tom weby stanice BBC a listu The Scotsman. Přes pátrání pomocí záchranných lodí a vojenského vrtulníku se ho stále nepodařilo najít.

Ze sportu:

Jaromír Jágr a Marek Židlický přispěli dvěma přihrávkami k výhře New Jersey nad NY Rangers 4:0, Devils si tak připsali první vítězství v sezoně.

Hokejisté Lva Praha prohráli v sobotním utkání Kontinentální ligy s CSKA Moskva těsně 1:2. Pražané potřetí za sebou nebodovali a klub se slavnou minulostí nedokázali včetně osmifinálové série play off ani na sedmý pokus porazit. Vítězný gól ruského týmu vstřelil na začátku třetí třetiny útočník Vladimir Žarkov. Dalším soupeřem Lvů bude v pondělí Dinamo Riga.

Basketbalista Jan Veselý vyšel poprvé v přípravě Washingtonu na sezonu NBA bodově naprázdno. V utkání s New Orleansem odehrál znovu jako náhradník necelých patnáct minut, během nichž jen jednou vystřelil na koš a stihl doskočit pět míčů, ale také čtyřikrát faulovat.

Reprezentační brankář Petr Čech oslavil v sobotu výhrou jubilejní 300. zápas za Chelsea v anglické Premier League. K úplné spokojenosti jednatřicetiletému gólmanovi scházela jen vychytaná nula, vítězství 4:1 nad Cardiffem však považuje za důležitější.

Fotbalisté Plzně remizovali v utkání 11. kola první ligy s pražskou Slavií 1:1 a neoplatili jí tak jarní porážku 0:1. Hosté vedli od 30. minuty po Juharově trefě, po hodině vyrovnal Rajtoral. Obrat mohl dokonat v 89. minutě Horváth, jenže neproměnil penaltu.

Trenér plzeňských fotbalistů Pavel Vrba se stal českým rekordmanem v počtu odkoučovaných ligových zápasů v jednom klubu za sebou. V sobotním duelu 11. ligového kola s pražskou Slavií vedl Viktorii ve 152. utkání nejvyšší soutěže po sobě a o jedno utkání překonal Karla Jarolíma a Ladislava Škorpila.

Čeští dráhaři se přes své ambice nedočkali medaile ani v průběhu druhého dne evropského šampionátu v nizozemském Apeldoornu. Pro Pavla Kelemena skončil závod ve sprintu již v osmifinálových opravách, stejně dopadl i druhý český cyklista Adam Ptáčník.

Fotbalový útočník Slovácka Libor Došek se v sobotu stal 63. členem Klubu ligových kanonýrů. Pouhých deset minut potřeboval ke vstřelení posledních dvou branek, které mu chyběly k vytoužené stovce branek. Kromě prestižního ocenění se v 11. kole první ligy mohl radovat i z výhry 4:2 nad Libercem.

Český motocyklový jezdec Jakub Kornfeil vybojoval ve Velké ceně Austrálie čtyři body za dvanácté místo a v celkové klasifikaci Moto3 je nadále jedenáctý těsně za elitní desítkou. Dva závody před koncem seriálu ztrácí dva body na malajského soupeře Zulfahmiho Khairuddina, s kterým na Phillip Islandu prohrál o 131 tisícin.

Počasí

Polojasno, teploty vystoupí na 10 až 14 stupňů Celsia.