Zprávy

Vnitro chce vyjmout Hrad z církevních restitucí

Ministerstvo vnitra navrhlo vládě zákonné opatření, podle kterého by byl celý areál Pražského hradu vyňat z církevních restitucí. Zdůvodnilo to tím, že Arcibiskupství pražské v rozporu s dohodou z roku 2010 požádalo letos v srpnu o některé budovy a pozemky na Hradě. Pokud vláda opatření předloží, musela by jej schválit horní komora a v ní by určitě podporu mělo, řekl předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. Víchův předpoklad potvrdil Bohuslav Sobotka jako předseda sociální demokracie, která má v Senátu většinu.Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka chce o návrhu zákonného opatření jednat s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem, sdělil mluvčí arcibiskupství Aleš Pištora. Podle něj se v memorandu z roku 2010 tehdejší prezident Václav Klaus a arcibiskup pražský shodli na potřebě řešit vzájemné vztahy s ohledem na to, že tehdy ještě neexistovalo závazné majetkové vypořádání státu a katolické církve.

Sobotka: ČSSD se nyní bude snažit získat maximum nerozhodnutých

Sociální demokracie se v posledním týdnu před volbami chce soustředit na to, aby získala maximální množství nerozhodnutých voličů na svoji stranu. Volební kampaň ČSSD by měla ještě zesílit. Po předvolební konferenci strany v Praze to řekl její předseda Bohuslav Sobotka. Poslední fázi kampaně chce představit na nedělní tiskové konferenci, a to včetně podoby billboardů a inzerce. Sobotka zásadně odmítl úvahy o možné spolupráci s pravicovými stranami bývalé vládní koalice. Podle něj TOP 09 a ODS nesou největší podíl viny na současném špatném stavu České republiky. K možné spolupráci například s hnutím ANO 2011 Andreje Babiše Sobotka uvedl, že podle názoru strany jsou nové strany sázkou do loterie a ČSSD je vidí do budoucna jako nestabilní subjekty.

Sobotka: Nejdůležitějším úkolem bude rozhýbat ekonomiku

Pokud ČSSD vyhraje volby a sestaví vládu, bude jejím nejdůležitějším úkolem rozhýbat ekonomiku a bojovat s nezaměstnaností, řekl na programovém shromáždění strany její předseda Bohuslav Sobotka. Vláda ČSSD podle něj během prvních tří měsíců kvůli finanční stabilizaci nemocnic znovu zvýší odvody za státní pojištěnce a poskytne půjčku Všeobecné zdravotní pojišťovně. Slíbil také, že nebude zvyšovat daně a odvody lidem ze středních vrstev, zaměstnancům s nízkými příjmy ani živnostníkům. Za jeden z nejpalčivějších problémů označil Sobotka situaci na severní Moravě a ve Slezsku. Chce proto, aby vláda během prvních sto dnů připravila akční plán zaměstnanosti. Prvním krokem bude zřízení vládního zmocněnce a ustavení pracovní skupiny odpovědných ministrů.

Sme: Babiš donášel komunistické StB při jedné její operaci

Podnikatel a šéf hnutí ANO Andrej Babiš za komunismu prý donášel československé tajné policii StB v souvislosti s jednou z jejích operací, která se týkala zaměstnance jistého podniku. Napsal to slovenský list Sme s odvoláním na informace z archivních dokumentů Státní bezpečnosti, které dosud nebyly zveřejněny. Babiš spolupráci s komunistickou StB dlouhodobě popírá a žalobou u bratislavského soudu se domáhá verdiktu, že byl svazcích StB coby agent veden neoprávněně. Také nové informace Babiš pro týdeník Euro popřel. Krycí jméno Bureš, pod kterým byl Babiš prý veden v osobním svazku StB, je ale podle Sme uvedeno i v dalších dokumentech této instituce. List napsal, že Bureš podal StB dvě zprávy v operaci s názvem Oko. Vyplývá to ze spisu, jenž StB zavedla v roce 1982 na pracovníka firmy ZOZO Interal Bratislava Alexeje Nováka, o kterého se zajímala kvůli podezření z hospodářské trestné činnosti. Informace o jeho údajné spolupráci s StB jsou podle Babiše součástí předvolebního boje.

O voličské průkazy ve velkých městěch požádaly až tisíce lidí

O voličské průkazy ve velkých městech požádaly až tisíce lidí. Vyšší zájem než obvykle zaznamenaly radnice v Plzni, Olomouci, Hradci Králové, Pardubicích nebo v Mladé Boleslavi. Písemnou žádost o průkaz museli lidé, kteří nebudou volit v domovské obci, dodat do pátečních 16:00. Opozdilci budou mít ještě šanci do příští středy, o průkaz ale budou muset požádat osobně přímo na úřadě. Průkazy budou moci využít zejména ti, kdo o prodlouženém víkendu vyrazí na dovolenou či za příbuznými. Na poslední říjnový víkend totiž navazuje pondělní státní svátek a poté ještě dvoudenní podzimní prázdniny.

94 procent lidí v Česku věří, že ve vládě je rozšířená korupce

Podle 94 procent obyvatel České republiky je ve vládě rozšířená korupce. Vyplývá to z nového průzkumu renomovaného Gallupova ústavu. Jde téměř o nejvyšší skóre na světě - hůř je na tom s 95 procenty jen Tanzanie. Češi také nejméně důvěřují svým politickým vůdcům. Za Českem v tomto průzkumu následuje Litva, kde vládu považuje za zkorumpovanou 90 procent lidí, Ghana s 89 procenty, JAR s Portugalskem (po 88 procentech) a Itálie s 86 procenty. Na opačném konci žebříčku jsou Norsko s 25 procenty, Nový Zéland se 24 procenty, Švýcarsko se 23 procenty, Dánsko s 15 procenty a Švédsko se 14 procenty. Na Slovensku si myslí, že korupce je rozšířená ve vládě a státních úřadech, 71 procent respondentů. Podle autorů průzkumu je oproti roku 2007 v České republice o rozšíření korupce ve vládě přesvědčeno o 15 procent víc lidí. Nedávný korupční skandál, který otřásl zemí a v červnu vedl k rezignaci premiéra Petra Nečase zdůrazňuje závažnost tohoto problému v ČR, poznamenává průzkum.

V Ostravě se na protiromské demonstraci sešlo okolo 250 lidí

Policie při sobotní protiromské demonstraci v Ostravě zadržela 15 lidí, čtyři z nich podezírá z útoku na policisty se zbraní. Při zásahu byl jeden policista zraněn a výtržnici poškodili tři služební vozy. Novinářům to řekl moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel. Demonstrace se podle odhadů policie zúčastnilo okolo 250 lidí. Z centra města se demonstranti vydali do čtvrti Přívoz, kde žije hodně Romů. Při pochodu létaly vzduchem skleněné láhve a dělbuchy. Cestu demonstrantům přehradila policejní zásahová jednotka, těžkooděnci průvod rozdělili na hloučky. Největší skupinu demonstrantů, ve které byly desítky lidí, policisté zkontrolovali a některé z nich zadrželi. Nedávné akce radikálů v Ostravě skončily potyčkami s policií. Během obou shromáždění policie zadržela přes 80 osob, více než 15 z nich už obvinila například z násilí vůči úřední osobě nebo výtržnictví. Policii či městu vznikly statisícové škody, další náklady si vyžádala bezpečnostní opatření.

Přehlídku Ostrava v Praze zahájí Gogolovi Hráči

Pestrý program divadelní přehlídky Ostrava v Praze odstartuje večer v Divadle Komedie inscenace Gogolových Hráčů v režii šéfa Komorní scény Aréna Ivana Krejčího. Přehlídka láká i rodiče s dětmi, a to na Perníkovou chaloupku v poetickém zpracování básníka Václava Renče, kterou dvakrát uvede ostravské Divadlo loutek v neděli odpoledne ve smíchovském Švandově divadle. Ostrava se ve stejný den představí ještě dvěma inscenacemi: v Divadle Komedie nabídne černou komedii Slož mě něžně, na jevišti Nové scény Národního divadla drama o vyrovnání se s minulostí Smrtihlav. Divadelní přehlídka se koná od 19. do 30. října. Chce ukázat kvalitu, tvůrčí vyspělost a originalitu ostravského divadelního světa. Pražským divákům se představí Komorní scéna Aréna, Národní divadlo moravskoslezské, Divadlo loutek a Divadlo Petra Bezruče.

V Západních Tatrách zemřel český turista, asi podlehl vyčerpání

V Západních Tatrách zemřel osmapadesátiletý český turista, patrně podlehl vyčerpání. Vyplývá to z informací slovenské horské služby. Její členové našli tělesné ostatky muže ve vysokohorském terénu. Záchrannou akci zahájila horská služba v pátek večer po upozornění chataře ze Žiarské chaty, že skupina českých turistů se nevrátila z vysokohorské túry. Po asi hodině záchranáři našli dva turisty ze čtyřčlenné skupiny, kteří sestupovali do údolí. Pak pokračovali v hledání zbylých dvou nezvěstných turistů i mimo značené turistické stezky. Později našli dalšího turistu, který je zavedl na místo, kde zanechal posledního člena skupiny. Záchranáři zjistili, že muž už nejeví známky života.

Ve Skotsku se pohřešuje český jachtař

Ve Skotsku hledají dvaatřicetiletého českého občana, který vyplul ze skotského Gardenstownu a nyní je se svou malou plachetnicí nezvěstný. Jachtař, který žije ve Skotsku, byl při vyplutí 11. října na palubě sám a údajně chtěl doplout do města Wick na severu Skotska. Informovaly o tom weby stanice BBC a listu The Scotsman. Přes pátrání pomocí záchranných lodí a vojenského vrtulníku se ho stále nepodařilo najít.

Ze sportu:

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta už jednal s plzeňským trenérem Pavlem Vrbou, který je považován za hlavního kandidáta na nového kouče národního týmu. Informuje o tom Mladá fronta Dnes, podle které Pelta kontaktoval Vrbu bez vědomí představitelů Viktorie Plzeň. Úspěšný kouč má s úřadujícím českým mistrem smlouvu do roku 2015.

Pavel Nedvěd považuje konec Vladimíra Šmicra ve funkci manažera fotbalové reprezentace kvůli neúspěšné kvalifikaci mistrovství světa za unáhlený. Sám prozatím na práci u národního týmu nemyslí, protože chce sbírat zkušenosti funkcionářskou prací pro Juventus. Bývalý Nedvědův spoluhráč Šmicer se stal po trenérovi Michalu Bílkovi další obětí neúspěšných bojů o šampionát v Brazílii. Vedení asociace nedávno rozhodlo, že mu neprodlouží v prosinci končící smlouvu.

Brankář Petr Čech oslavil svůj 300. zápas v Premier League výhrou Chelsea 4:1 nad Cardiffem. Arsenal zdolal Norwich 4:1 a vede tabulku.

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil zajel v kvalifikaci Moto3 na Velkou cenu Austrálie čtrnáctý čas a v neděli odstartuje z páté řady. Český jezdec, který v pátečním tréninku upadl, dnes zaostal o 1,184 sekundy za nejlepším výkonem lídra světového šampionátu Španěla Luise Saloma.

Hokejový brankář Ondřej Pavelec přerušil v NHL sérii čtyř porážek, když vychytal výhru Winnipegu nad St. Louis 4:3 po nájezdech. Svůj první gól v letošní sezoně vstřelil v dresu Phoenixu český obránce Rostislav Klesla po asistenci Martina Hanzala.

Hokejisté Sparty porazili ve 13. kole Tipsport extraligy v přímém souboji o první místo Pardubice 3:0 a vedou tabulku o dva body před Kometou Brno a Třincem. Kometa doma zdolala Karlovy Vary 3:1 a Oceláři v moravskoslezském derby zvítězili na ledě Vítkovic 3:2 díky vítězné trefě navrátilce Davida Květoně.

Fotbalisté Jablonce remizovali v předehrávce 11. kola první ligy s Mladou Boleslaví 1:1. Domácí vedli v repríze květnového finále Poháru České pošty od jedenácté minuty po Vaňkově trefě, ale z poslední akce srovnal v druhé minutě nastavení Ščuk. Severočeši neporazili v nejvyšší soutěži Boleslav popáté za sebou a doma poztráceli už devět bodů. V tabulce zůstali Jablonečtí tři body za pátečním soupeřem.

Hokejisté Vítkovic prohráli v prvním moravskoslezském derby sezony s Třincem 2:3. Stylově se do třineckého dresu vrátil útočník David Květoň, který zápas rozhodl gólem 132 sekund před koncem řádné doby. Vítkovice byly celé utkání lepší, ale spoustu šancí zlikvidoval bezvadně chytající Šimon Hrubec a ukončil sérii čtyř vítkovických výher.

Extraligové hokejisty Třince těsně před utkáním ve Vítkovicích posílil jejich bývalý útočník David Květoň. Pětadvacetiletý křídelní hráč se s klubem dohodl na smlouvě do konce sezony a obnovenou premiéru v dresu Ocelářů prožije právě na ostravském ledě.

Český tenista Lukáš Rosol ve Vídni na své druhé finále na okruhu ATP nedosáhl. V semifinále podlehl 6:3, 4:6 a 6:7 německému veteránovi Tommymu Haasovi, který o kolo dříve vyřadil Radka Štěpánka.

Házenkářky mistrovského Mostu porazily v dohrávce 6. kola interligy hosty z Veselí nad Moravou 26:19 a s nadále stoprocentní bilancí si upevnily první místo v tabulce. Severočešky si vypracovaly už do poločasové přestávky pětigólový náskok (12:7) a i po změně stran potvrdily roli favorita.

Mistryně světa Jarmila Machačová skončila v bodovacím závodě na evropském šampionátu v nizozemském Apeldoornu bez medaile, když obsadila šestou příčku. Machačová v této neolympijské disciplíně seještě po polovině závodu držela mezi vedoucím triem, v závěru však nedokázala bodovat a ze hry o medaile vypadla. Z vítězství se radovala domácí reprezentantka Kirsten Wildová, jež o bod předčila Britku Danielle Kingovou.

Roman Odložilík se stal domácím mistrem ve sprintrallye. Titul si zajistil druhým místem ve Vsetíně, kde vyhrál jeho hlavní rival Miroslav Jakeš

Počasí

Polojasno, teploty vystoupí na 10 až 14 stupňů Celsia.

Na konci října a v první polovině listopadu budou teploty v Česku vyšší, než je v tomto období obvyklé. Srážek bude v nadcházejících čtyřech týdnech průměrně až slabě podprůměrně. Výrazně teplejší, než je běžné, bude příští týden, kdy bude také nejméně deštivo. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).