Zprávy

0:00
/
0:00

Zeman: Zelení hájí zájmy bobrů, ne zájmy lidí

Strana zelených hájí zájmy bobrů, ne zájmy lidí, řekl prezident Miloš Zeman na setkání se zástupci nymburské radnice. Podle něj je přínos zelených pro rozvoj státu záporný, protože se staví odmítavě k čemukoliv s výjimkou solárních elektráren. Zeman je ve Středočeském kraji na jednom z pravidelných výjezdů do regionů. Podle předsedy zelených Ondřeje Lišky Zeman nemá tušení o tom, jaký program Strana zelených má. "Zeman systematicky útočí na média, demokratické politické strany i občanskou společnost, čímž podrývá zbytky demokracie v ČR," dodal Liška. Zeman Stranu zelených kritizoval také při návštěvě Pardubického kraje v září. Do strany se pustil kvůli tomu, že odmítá jeho plán na vybudování lodního kanálu Dunaj - Odra - Labe. Zeman je velkým zastáncem projektu, který podle něj pomůže nastartovat české hospodářství. Zelení upozorňují na ekonomická i ekologická rizika stavby obřího plavebního kanálu.

Prezident Zeman si myslí, že exhejtman Rath je vinen

Prezident Miloš Zeman si myslí, že bývalý středočeský hejtman David Rath, obžalovaný kvůli korupci, je vinen. Řekl to na setkání s lidmi v Nymburku na závěr své třídenní návštěvy Středočeského kraje. Policie loni v květnu zadržela Ratha v okamžiku, kdy měl u sebe krabici se sedmi miliony korun. Prezident připomněl, že v českém právu platí presumpce neviny. "To říkám přesto, že si osobně myslím, že to zloděj je. Protože když někoho najdou se sedmi miliony korun v krabici od vína, tak je velmi, velmi nepravděpodobné, že by si ty bankovky sám natiskl," řekl Zeman. Rathovi hrozí nejvyšší trest - až 12 let vězení. Zatím zůstává s Kottem ve vazbě, odkud soud nedávno pustil po více 16 měsících Pancovou.

Zeman nastínil tři opatření, která mají pomoci nemocnicím

Nemocnicím by podle prezidenta Miloše Zemana měla pomoci tři konkrétní opatření - pětimiliardové zvýšení plateb za státní pojištěnce, bezúročná půjčka pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) a změna úhradové vyhlášky. Řekl to při při návštěvě Nymburka, kde zakončil svou třídenní cestu po Středočeském kraji. Reagoval tak na požadavek krizového štábu nemocnic, pacientů a odborů, který Zemana v minulých dnech vyzval, aby použil své autority ke korekci přístupu vlády v demisi k nemocnicím. Podle štábu hrozí omezování péče. Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard, z nich 220 platí pojišťovny. Na konci roku jim ale bude chybět na úhrady péče osm až deset miliard korun. Ministr zdravotnictví Martin Holcát navrhl zvýšení odvodů státu o 10,2 miliardy ročně, kabinet podpořil jen 4,7 miliardy.

Kanadská ambasáda v Praze potvrdila brzké zrušení víz pro české občany

Kanadské velvyslanectví v Praze potvrdilo, že víza pro Čechy budou v nejbližší možné době zrušena. "Mohu potvrdit, že Kanada skutečně začala proces, jehož výsledkem bude zrušení vízové povinnosti v nejbližší možné době," prohlásil nový kanadský velvyslanec v Česku Otto Jelinek. Vláda v Ottawě podle kanadského velvyslance již nějakou dobu pracuje na tom, aby dosáhla zrušení víz. Umožní to rozsáhlé změny v kanadském azylovém systému. Byly zavedeny k loňskému 15. prosinci a jejich cílem je poskytnout rychlejší ochranu těm, kteří ji potřebují, zajistit rychlejší odjezd těch, u kterých bylo zjištěno, že ochranu nepotřebují, a odradit od zneužívání kanadského azylového systému, uvedla ambasáda. Vízovou povinnost Ottawa opětovně zavedla v červenci 2009 kvůli zvýšenému počtu žádostí českých žádostí o azyl.

Vláda má za sebou sto dní, udělala řadu personálních změn

Vláda premiéra Jiřího Rusnoka má za sebou sto dnů v čele země. Kabinet podle svého předsedy za tu dobu splnil, co si předsevzal. Důvěru se mu ale získat nepodařilo a je v demisi. I tak rozhodl o zakázkách za miliardy korun a jednotliví ministři stihli ve svých resortech vyměnit vedení a přeobsadit důležité posty. Podle Rusnoka jeho kabinet naplnil svou překlenovací a udržovací roli do předčasných voleb. Měl prý obnovit chod jednotlivých státních institucí a jejich řádné fungování. Za úspěch svého týmu považuje třeba nový zákon o obnovitelných zdrojích, "velmi solidní" návrh státního rozpočtu či aktivity ke zlepšení čerpání peněz z evropských fondů. Pozitivní je prý i souznění s hlavou státu.

Do Rakouska míří jako velvyslanec diplomat Jan Sechter

Novým velvyslancem v Rakousku bude diplomat Jan Sechter, který dosud vedl český zastupitelský úřad ve Varšavě. Sechter již obdržel povolení Vídně, takzvaný agrément. Sechtera v Polsku podle dřívějších informací vystřídá bývalý ambasador na Slovensku Jakub Karfík. V Rakousku nemá Česká republika velvyslance už skoro rok, loni v prosinci tam skončil Jan Koukal. Udělení agrémentu některému z navržených velvyslanců přišlo poté, co Hrad a české ministerstvo zahraničí začaly v létě uhlazovat svoje spory. Bývalý šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) a prezident Miloš Zeman totiž byli ve sváru, mimo jiné kvůli Zemanovu prosazování Livie Klausové na pozici velvyslankyně na Slovensku, což Schwarzenberg odmítal.

Klausová má souhlas Bratislavy být velvyslankyní na Slovensku

Manželka exprezidenta Livia Klausová získala souhlas hostitelské země stát se velvyslankyní České republiky na Slovensku. Řekl to David Frouz z tiskového oddělení ministerstva zahraničí. Odjet by zřejmě mohla do konce října. Podle Frouze ale termín odjezdu není znám. Klausová už pracuje v ministerském odboru zemí střední Evropy. Podle dřívějších informací slovenských médií by Klausová do Bratislavy mohla přijet do 28. října, na kdy připadá výročí vzniku první Československé republiky. Klausová se funkce velvyslankyně ujme v okamžiku, kdy předá pověřovací listiny slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi. Jako velvyslankyně bude mít významnější pozici než její manžel Václav Klaus, který po odchodu z Hradu působí ve svém nově zřízeném institutu.

Země EU potvrdily Pelikánovou jako soudkyni tribunálu soudu EU

Irena Pelikánová byla členskými zeměmi Evropské unie potvrzena jako česká soudkyně tribunálu Soudního dvora EU. Ve funkci tak pokračuje dalších šest let, až do roku 2019. Informovalo o tom stálé zastoupení ČR u Evropské unie. Pelikánové předchozí mandát vypršel na konci srpna, vláda však v červenci navrhla její setrvání ve funkci. Profesorka obchodního práva Pelikánová je soudkyní unijního tribunálu od května 2004, minulé funkční období začala v roce 2007. S její opětovnou nominací to však na jaře nevypadalo dobře. Tehdejší vláda premiéra Petra Nečase (ODS) nedala na doporučení českých právních odborníků, kteří soudkyni podpořili. Nečasův kabinet navrhl, aby ČR u soudu zastupoval tehdejší ministr bez portfeje Petr Mlsna. Poradní výbor soudu ale tuto nominaci odmítl s tím, že kandidát není dostatečně zkušený. Nová vláda premiéra Jiřího Rusnoka pak s opětovnou nominací Pelikánové souhlasila.

Pecina se s Červíčkem a Lessym sejde, až dostane rozsudek soudu

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina se kvůli řešení možného dvojvládí u policie nesejde se současným šéfem sboru Martinem Červíčkem a jeho předchůdcem Petrem Lessym dříve, než dostane rozsudek Městského soudu v Praze. Připustil však, že pokud o to Lessy projeví zájem, je ochotný se s ním sejít. Soud údajně zbavil Lessyho obvinění z pomluvy a zneužití pravomoci, oficiálně však verdikt zatím nikdo nepotvrdil. Obvodní soud Lessyho v květnu nepravomocně osvobodil, žalobce se proti tomu odvolal. Státní zástupce bývalého policejního prezidenta vinil z pomluvy a zneužití pravomoci, údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi policejního krajského ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Lessy vinu od počátku odmítá.

Německo stojí o užší spolupráci s ČR při řešení přetoků elektřiny

Berlín stojí o užší spolupráci s Prahou při řešení neplánovaných přetoků elektřiny z Německa, které ohrožují českou přenosovou soustavu. V rámci diskuze o německé energetické transformaci to řekl šéf oddělení energetické politiky na německém ministerstvu hospodářství Detlef Dauke. Dlouhodobě lze ale podle něj problém vyřešit jen rychlým posílením německé přenosové sítě. Německo se rozhodlo odstavit své jaderné elektrárny, které mají nahradit obnovitelné zdroje energie. Německá přenosová soustava ale není dostatečně silná, aby při výrobních špičkách zajistila přenos elektřiny z velkých větrných parků na severu země do největších průmyslových závodů na jihu. Kvůli tomu proudí část elektřiny přes Českou republiku, což v některých okamžicích nadměrně zatěžuje českou přenosovou soustavu. Německo už kvůli neplánovaným přetokům přislíbilo výrazně posílit svou energetickou infrastrukturu. Do roku 2020 si Berlín vytkl za cíl postavit 4700 kilometrů vedení, zatím jich ale stojí jen zlomek.

EU chce, aby ČR plně přejala směrnici o energetické náročnosti

Evropská komise formálně vyzvala Českou republiku, aby zajistila plné převzetí směrnice o energetické náročnosti budov do svého práva. Praha má po tomto "odůvodněném stanovisku" komise dva měsíce na sdělení, co pro to udělala. Směrnice z roku 2010 kromě jiného žádá, aby členské státy stanovily minimální požadavky na energetickou náročnost budov, zajistily certifikaci její míry i pravidelné kontroly systémů vytápění a klimatizace. Státy EU by měly připravit vlastní plány na zvýšení počtu budov s "téměř nulovou spotřebu energie" a komisi o nich pravidelně informovat. Stejný postup jako vůči České republice komise uplatnila také vůči Rumunsku. Tyto země ale nejsou jediné, které mají problémy. Podobné varování dostaly v lednu Itálie, Řecko, Portugalsko a Bulharsko, v dubnu Španělsko a Slovinsko, v červnu Belgie, Německo, Finsko, Francie, Lotyšsko, Polsko a Nizozemsko a v září Rakousko, Kypr, Estonsko, Litva, Lucembursko, Maďarsko a Velká Británie.

Čína chce investovat do nemovitostí v Evropě, míří i do Česka

Čínský úřad, který spravuje státní devizové rezervy v hodnotě zhruba 3,7 bilionu dolarů (přes 69 bilionů Kč), zvažuje možnost větších investic do nemovitostí v Evropě, mimo jiné i v České republice. Na svém webu to uvedla agentura Bloomberg, která se odvolává na informované zdroje. Čína má největší devizové rezervy na světě a investice nyní hodlá více diverzifikovat. Státní správa zahraničních měn SAFE uvedla, že k větší diverzifikaci jí mají pomoci právě vklady do nemovitostí a infrastrukturních projektů. Počítá s nimi hlavně ve Velké Británii, Francii, Německu, Polsku a České republice. Finanční ohodnocení takových aktivit je podle citovaných zdrojů v současné době na atraktivní úrovni.

MPSV přesune miliony z kurzarbeitu do zaměstnávání absolventů

Ministerstvo práce se chystá využít většinu peněz, které mělo pro firmy v potížích na takzvaný kurzarbeit, na podporu zaměstnávání absolventů. Podniky totiž tuto pomoc příliš nevyužívají. Ze 400 milionů korun vyčerpaly zatím jen deset milionů. Celkem 250 milionů se tak přesune na příspěvky na mzdu mladým. Po jednání tripartity to řekl ministr práce v demisi František Koníček. Zaměstnavatelé s opatřením souhlasí. Příspěvek na kurzarbeit od září 2012 čerpalo podle podkladů pro jednání tripartity jen 29 firem. Rozdělily si deset milionů. Do srpna 2015 původně mohly získat 400 milionů korun. Na mzdy a odvody přijatého nezaměstnaného do 30 let může firma od státu dostat až 24.000 korun. Příspěvek může pobírat až rok.

Učitelům by příští rok mohl vzrůst plat o 411 korun.

Učitelé by si mohli příští rok polepšit průměrně o 411 korun. Celkem se má rozpočet školství navýšit o 2,3 miliardy, tedy 1,88 procenta, z toho více než 1,4 miliardy půjdou na platy. Výdaje na vysokých školách poklesnou o 0,15 procenta. Uvedlo to ministerstvo školství za předpokladu, že po volbách nová Sněmovna schválí současný návrh rozpočtu. V roce 2011 byl průměrný plat pedagogů včetně vedoucích pracovníků škol 25.150 korun. Mladí učitelé bez praxe mají nástupní plat 20.000 hrubého. Výdaje na výzkum a vývoj se mají zvýšit o 754 milionů, což představuje nárůst o 7,7 procenta. Vzrostou také výdaje na podporu rozvoje výzkumných organizací, a to o 253 milionů, tedy 5,1 procenta oproti letošku. Zhruba 95 procent těchto peněz je přitom určeno vysokým školám, které vykazují nejrychlejší nárůst výzkumných výsledků.

Na vzdělávání učitelek a podporu slabých půjde z EU 830 mil.Kč

Na vzdělávání učitelek ve školkách půjde půl miliardy korun z EU, ministerstvo školství od listopadu vypíše výzvy za 330 milionů korun také na podporu slabých žáků. "Podpora bude směřovat například do přípravy učitelů mateřských škol jako budoucích lektorů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků, dále na profesní rozvoj učitelů mateřinek v oblasti polytechnického vzdělávání nebo na jejich osobnostní rozvoj prostřednictvím domácích i zahraničních stáží," sdělilo ministerstvo. Rovných 200 milionů je pak připraveno na podporu žáků, kteří mají ve škole špatné výsledky a hrozí, že školu nedokončí. Zřizovatelé budou moci i na základě výsledků testování 5. a 9. tříd vybrat oblasti, v nichž mají jejich školy rezervy, jako jsou například čtenářská a matematická gramotnost, a ty pak podpořit.

Dráha na ruzyňské letiště vznikne do roku 2020

Pražské letiště Václava Havla bude mít do roku 2020 železniční spojení do centra města. Na Žofínském fóru věnovanému rozvoji dopravní infrastruktury to řekl generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jiří Kolář. Správa železnic v současnosti zpracovává studii, která má rozhodnout, kudy vlaky na letiště pojedou. Uvažuje se o možnosti využití stávající trati na Kladno, nebo spojení ze Smíchova přes takzvaný pražský Semmering. Železničnímu spojením na pražské letiště se v předvolební kampani věnovala i ČSSD, která slíbila v případě volebního vítězství postavit rychlodráhu na letiště s pokračováním do Kladna do tří let. Částečně by měla vést po stávající trati vedoucí na Letnou a následně by měla být vedena tunelem za Prahu. Stát by měla zhruba 20 miliard korun, 80 procent z této sumy by mohlo být proplaceno z dotací EU.

Úřad zakázal setkání radikálů spojené s pochodem Ostravou

Úřad městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz zakázal sobotní protiromskou demonstraci u budovy bývalého ředitelství OKD spojenou s následným pochodem městem. Důvodem jsou možné dopravní komplikace a ohrožení zdraví účastníků této akce, řekla mluvčí radnice Jana Pondělíčková. Poslední dvě akce radikálů, konané v srpnu a září, skončily ve městě potyčkami s policií. Během obou shromáždění policie zadržela přes 80 osob, více než 15 z nich už obvinila například z násilí vůči úřední osobě nebo výtržnictví.

Policie obvinila pět lidí kvůli tisku jízdenek v pražské MHD

Policie obvinila pět lidí v souvislosti s tiskem a dodávkou jízdenek pražského dopravního podniku a s realizací projektu elektronické jízdenky. Dozorující státní zástupce Adam Borgula to uvedl na webu pražského vrchního státního zastupitelství. Obviněné nespecifikoval, podle České televize jsou však mezi nimi bývalý ředitel podniku Martin Dvořák a obchodní partner lobbisty Iva Rittiga. Jeden člověk je obviněný z pletich při veřejné soutěži a z porušování povinnosti při správě cizího majetku, další údajní pachatelé čelí obvinění z toho, že mu s těmito trestnými činy pomáhali. V případě prokázání viny jim hrozí až osm let vězení. Dvěma obviněným navíc kladou policisté za vinu i sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Poškození v kauze H-System se obrátí na Ústavní soud

Poškození v kauze vytunelované společnosti H-System se obrátí na Ústavní soud. Chtějí, aby posoudil, zda jim nebyla zkrácena Ústavou garantovaná práva. Požadovat budou po státu také odškodnění za průtahy v řízení. Uvedla to Česká televize. Stíhání trojice exmanažerů společnosti zastavila novoroční amnestie exprezidenta Václava Klause, na verdiktu nic nezměnilo ani dovolání nejvyššího státního zástupce k Nejvyššímu soudu. Podle dřívějšího vyjádření zástupkyně poškozených Hany Marvanové se Jaroslav Vítek, Jaroslav Eliáš a Ladislav Tůma vyhnou i povinnosti zaplatit škodu. Při podání civilní žaloby by totiž poškození museli prokazovat vinu exmanažerů, v případě neúspěchu by pak museli platit velmi vysoké náklady řízení. Tři aktéři případu v roce 2011 dostali za účast na podvodu spojeném s projektem levného bydlení podmíněné tresty. Nejvyšší soud pak ale pravomocný verdikt částečně zrušil, protože uložené tresty považoval za příliš mírné. Kvůli tomu kauza zůstala déle otevřená a dopadla na ni Klausova amnestie.

Exposlanec Wolf zaplatil poslední splátku peněžitého trestu

Bývalý poslanec za ČSSD Petr Wolf odsouzený za dotační podvod zaplatil pětimilionový peněžitý trest. Na účet ostravského krajského soudu byla ve čtvrtek připsána poslední splátka. Peníze poukázala jeho manželka. I ta zaplatila poslední splátku z milionového peněžitého trestu. Wolf je nadále na útěku, nenastoupil do věznice, kde si má odsedět šestiletý trest. Zdržuje se pravděpodobně mimo Česko i Evropskou unii. Soud uznal Wolfa vinným z toho, že podvedl ministerstvo životního prostředí, od něhož dostal dotace na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací. Na dva projekty spolu s manželkou v letech 2005 až 2007 čerpal 11 milionů korun.

VZP navrhla Protonovému centru Praha s počty klientů a cenami

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) je připravena posílat klienty na léčení do pražského Protonového centra, pokud si centrum bude účtovat za ozařování dospělých paušální platbu 505.907 korun a za ozařování dětí 734.567 korun. Ročně to může být zhruba 150 klientů. Vyplývá to z návrhu smlouvy, kterou centru navrhla VZP. Sdělil to mluvčí VZP Oldřich Tichý. VZP připravila také dohodu o narovnání právních sporů.

Cenu Littera Astronomica letos získá astronom Pavel Gabzdyl

Cenu Littera Astronomica za rok 2013 získá astronom a významný popularizátor Měsíce a jevů s ním spojených Pavel Gabzdyl z brněnské hvězdárny. Řekl to předseda České astronomické společnosti Jan Vondrák. Gabzdyl získal ocenění za svou dosavadní bohatou publikační činnost věnovanou převážně Měsíci. "Zcela jedinečným a obsahově bezkonkurenčně nejobsáhlejším projektem, který v České republice nemá obdoby, je internetový průvodce Prohlídka Měsíce, na kterém Gabzdyl pracoval 14 let," uvedl tajemník České astronomické společnosti Pavel Suchan. Littera Astronomica byla poprvé udělena v roce 2002. Cena je určena lidem, kteří v ČR svým literárním dílem významně přispěli k popularizaci astronomie.

CHKO Šumava chce zastavit pokles populace perlorodky

Zastavit populační pokles největší české perlorodky říční a vytvořit podmínky pro přežití ohroženého tetřeva hlušce a tetřívka obecného. O to chce v nejbližší době usilovat Chráněná krajinná oblast Šumava, která letos slaví 50. výročí existence. Novinářům to ve Vimperku řekl vedoucí šumavské CHKO Pavel Hubený. Výskyt perlorodky na Blanici se podle něj pohybuje na hraně absolutního minima. Nyní CHKO v řece eviduje podle Hubeného zhruba 10.000 kusů vzácného živočicha. Přitom v minulosti v kaňonu na Blanici žily statisíce až miliony perlorodek. Chráněnou krajinnou oblast Šumava vyhlásilo ministerstvo školství a kultury 27. prosince 1963 na rozloze 168.654 hektarů. V roce 1975 ministerstvo kultury upravilo podmínky ochrany přírody na tomto území. V březnu 1991 vyhlásila vláda ČR Národní park Šumava uvnitř dosavadní chráněné krajinné oblasti.

Dvě nové lvice konžské uvidí lidé ve zlínské zoo asi za dva týdny

Dvě nové lvice konžské uvidí návštěvníci zlínské zoologické zahrady nejdříve za dva týdny. Dvouleté samice jsou v zahradě od úterního večera, zvykají si nyní v zázemí expozice. Cestu zvládly dobře, jen jsou po transportu trochu odřené, řekl novinářům zoolog Pavel Shromáždil. Lvice patří letos společně s tapírem čabrakovým k nejvýznamnějším novým zvířatům zahrady v letošním roce. Lev konžský je v evropských zoo vzácností, chová ho jen 13 zahrad.

Na Karlův most se po restaurování vrátilo barokní sousoší

Na pražský Karlův most se po několikaletém restaurování vrátilo původní barokní sousoší Krista Salvátora, svatého Kosmy a svatého Damiána. Odborníci sochy očistili, ošetřili jejich povrch a opravili. Do budoucna ale všechny originály z mostu pravděpodobně zmizí, aby se prodloužila jejich životnost, řekla Marie Foltýnová, kurátorka veřejné plastiky GHMP. První část sousoší se na most vrátila již minulý týden. Galerie za restaurování, které začalo v roce 2010, zaplatila více než 1,5 milionu korun. Na mostě je v současné době podle Foltýnové 11 sousoší, které jsou zcela nebo alespoň částečně barokní. V současné době jsou již v péči odborníků další dvě barokní sousoší, a to socha sv. Františka Borgiáše a sousoší sv. Vincenc Ferrarský a sv. Prokop od Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa. Po restaurování se ale již na most nevrátí a asi do tří let by měly být nahrazeny kopiemi.

Divadlo Na zábradlí pokračuje v uvádění her z brněnské Reduty

Nový tým pražského Divadla Na zábradlí pokračuje v této sezoně uvádění přenesených her z brněnské Reduty. V podzimním repertoáru se jich objeví celkem sedm. Po úspěšných inscenacích Korespondence V+W, Zlatá šedesátá aneb Deník Pavla J., Europeana, Buržoazie a Anna Karenina se 18. října na jevišti objeví hudebně-dramatický tvar Divadlo Gočár autora Miloše Orsona Štědroně v režii Jana Nebeského. Poslední přenesenou inscenací 25. října Kabaret Kafka, který na motivy díla tohoto autora sestavila dramaturgyně Dora Viceníková v režii Daniela Špinara.

Ze sportu:

Nejlepší český vzpěrač Jiří Orság měl pozitivní dopingový test. Deníku Právo to řekl předseda Českého svazu vzpírání Petr Krol. Čtyřiadvacetiletý držitel pěti medailí z mistrovství Evropy má zastavenou činnost a hrozí mu dvouletý distanc.

Reprezentaci českých volejbalistů převezme ostravský trenér Zdeněk Šmejkal. Nahradí Nizozemce Stewarta Bernarda, kterému dělal uplynulé dvě sezony u národního týmu asistenta. Předseda volejbalového svazu Zdeněk Haník to oznámil v České televizi.

Fotbalové kluby jsou pro to, aby disciplinární komise mohla s okamžitou platností pozastavit činnost hráčům a funkcionářům, kteří budou podezřelí z korupce či nelegálního sázení. Disciplinární řád, který platí od července, takovou možnost nenabízí. Kluby na zasedání ligového shromáždění souhlasily s jeho částečnou novelizací, což by disciplinárce dalo ve výjimečných případech pravomoc na 30 dní podezřelé postavit "mimo hru". A pak případně rozhodnout o trestu.

Český reprezentant Robert Bilík prohrál v prvním kole mistrovství světa v boxu v kazašském Almaty s Eimantasem Stanionisem z Litvy 0:3 na body a turnaj pro něj skončil hned na začátku.

Trenér hokejistů Omsku Miloš Říha sáhl k další změně v kádru a klub na jeho přání vyměnil Tomáše Záborského do Ufy za jiného slovenského útočníka Štefana Ružičku. Toho zná ze společného angažmá ve Spartaku Moskva.

Nejproduktivnější čeští hráči v Kontinentální hokejové lize Jan Kovář a Roman Červenka pomohli svým týmům k vítězství jednou asistencí. Červenka se podílel na vysoké výhře Petrohradu 7:0 v Čeljabinsku, po níž se jeho tým posunul do čela soutěže o bod před Dynamo Moskva. Kovář přispěl k těsnému vítězství Magnitogorsku nad Atlantem Mytišči 4:3.

Hokejisté Sparty porazili v dohrávaném utkání 12. kola extraligy Zlín 4:2 a posunuli se do čela tabulky. Pražané přehráli v normální hrací době v domácím prostředí neoblíbeného soupeře poprvé od čtvrtfinále play off v roce 2009. V dalších osmi zápasech dokázal Zlín na ledě Sparty vždy bodovat, sedmkrát se radoval z výhry. Ve středu ale Sparta potvrdila, že je v této sezoně nejlepším týmem před svými fanoušky.

Čeští tenisté Radek Štěpánek a Lukáš Rosol zvládli na halovém turnaji ve Vídni své druhé duely a postoupili do čtvrtfinále. O kolo dál na sebe daviscupoví kolegové mohou teoreticky narazit. O překvapení se postaral Jaroslav Pospíšil, jenž ve 32 letech vyhrál poprvé v kariéře zápas na okruhu ATP, když porazil turnajovou šestku Gaëla Monfilse z Francie 7:6 a 7:5.

Česká tenistka Karolína Plíšková do čtvrtfinále turnaje v Lucemburku nepostoupila. Jednadvacetiletá hráčka vypadla v dnešním utkání druhého kola se Švýcarkou Stefanií Vögeleovou, které podlehla 1:6, 6:3 a 3:6.

Po dvou zápasech mají v lize basketbalistů stoprocentní bilanci vedle mistrovského Nymburka také Prostějov, Děčín, Svitavy a Ostrava. Nová huť v ofenzivním duelu porazila v derby Opavu těsně 93:92. Jan Stehlík získal domácím 32 sekund před sirénou čtyřbodový náskok a následná trojka Ladislava Sokolovského už přinesla jen zmírnění opavské prohry. Nezdaru hostů nezabránilo ani 27 bodů Jakuba Šiřiny, jenž byl nejlepším střelcem 2. kola NBL.

Fotbalistky Sparty remizovaly v odvetě prvního kola Ligy mistryň v Praze na Letné s FC Curych 1:1 a po porážce 1:2 z úvodního utkání v soutěži skončily. Svěřenkyně trenéra Jana Podoláka tak budou poprvé od roku 2010 chybět v osmifinále.

Basketbalisté Nymburku vstoupili do Evropského poháru porážkou 83:90 na hřišti belgického mistra Ostende. Český šampion, který nastoupil bez klíčových hráčů Tre Simmonse a Petra Bendy, přitom v poslední čtvrtině smazal ztrátu a dostal se do tříbodového vedení, ale domácí znovu odskočili a výhru už nepustili.

Nejlepší český vzpěrač Jiří Orság měl pozitivní dopingový test na nespecifikovanou zakázanou látku. Deníku Právo to řekl předseda Českého svazu vzpírání Petr Krol. Čtyřiadvacetiletý držitel pěti medailí z mistrovství Evropy má zastavenou činnost a hrozí mu dvouletý distanc.

Hokejoví útočníci Erik Christensen a Nicklas Danielsson končí v kádru Lva Praha. Vedení českého účastníka Kontinentální ligy nebylo spokojen s jejich výkony.

Čeští fotbalisté se po výhrách na Maltě a v Bulharsku v závěru kvalifikace mistrovství světa posunuli ve světovém žebříčku FIFA o pět míst na 27. pozici.

Počasí:

Oblačno až polojasno. Teploty 10 až 14 stupňů Celsia.