Zprávy

0:00
/
0:00

Zeman obhajoval ministra Žáka, který kandiduje za SPOZ

Prezident Miloš Zeman před středočeskými zastupiteli obhajoval personální změny, která nedávno na některých důležitých postech prosadil ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák. Podle prezidenta mu provádění těchto změn nezakazuje ústava ani žádný jiný zákon. Žák je pražským lídrem strany Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ) do předčasných voleb. Podle Zemana jde především o to, jestli jsou personální změny na důležitých postech funkční. Žák na začátku října odvolal šéfa Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Davida Čermáka, šéfa Ředitelství vodních cest (ŘVC) Jana Skalického a ředitele Drážního úřadu Pavla Kodyma. V červenci také prosadil obměnu dozorčí rady Českých drah. Nová dozorčí rada pak odvolala celé čtyřčlenné představenstvo firmy včetně předsedy Petra Žaludy a nové představenstvo pak Žaludu odvolalo i z funkce generálního ředitele ČD. Na jeho místo byl zvolen Dalibor Zelený.

Zeman se zastal odpůrců těžby zlata na Příbramsku

Prezident Miloš Zeman se při své návštěvě Příbrami zastal odpůrců těžby zlata u Mokrska nedaleko Slapské přehrady. Vyslovil se proti použití kyanidu při těžbě. Od aktivistů, kteří přišli na shromáždění s transparenty, převzal petici a přislíbil, že se s věcí seznámí. Zahájení těžby u Mokrska se obávají místní občanská sdružení, která nesouhlasí ani s tím, aby se zde byl povolen průzkum ložisek nerostného bohatství. O průzkum zažádala letos v únoru ministerstvo společnost Astur Bohemia s.r.o., konkrétně v lokalitách Mokrsko, Mokrsko - východ a Prostřední Lhota-Čelina.

Krizový štáb požádal prezidenta Zemana o pomoc nemocnicím

Krizový štáb nemocnic, pacientů a odborů se obrátil na prezidenta Miloše Zemana, aby použil své autority ke korekci přístupu vlády v demisi k nemocnicím. Hrozí omezování péče. Občany štáb vyzval, aby své nemocnice bránili. Novinářům to dnes řekl mluvčí štábu z Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala s tím, že protesty zdravotníků, včetně uvažované stávky, zaměstnavatelé podpoří. Do voleb ale podle odborářů stávka nebude. Jednotlivé nemocnice se obrátily dopisem na zdravotní pojišťovny, zda budou platit za léčení více. Pokud ne, měl by zasáhnout prezident a převzít za zdravotnictví zodpovědnost. Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard, z nich 220 miliard platí zdravotní pojišťovny, kterým na konci roku bude chybět na platby za péči osm až deset miliard korun.

Šimůnková byla odvolána z vedení vládní sekce pro lidská práva

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková byla odvolána z pozice šéfky sekce pro lidská práva na Úřadu vlády. Upozornil na to server Aktuálně.cz. Šimůnková ČTK řekla, že důvody svého odvolání nezná, ve středu chce o tom jednat s premiérem. Podle mluvčí vlády Šimůnková nedodržovala pravidla. Ve funkci zmocněnkyně ale Šimůnková nadále zůstane. Vedením sekce byl pověřen šéf Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček. Šimůnková (1972) byla jmenována do funkce v únoru 2011, předtím působila jako právnička zabývající se ochranou dětí.

Kohout jednal ve Rwandě o možnostech zvýšení obchodu

Šéf české diplomacie Jan Kohout jednal v africké Rwandě o možnostech zvýšení obchodu s Českou republikou. Ten je v současnosti velice nízký - obrat loni činil jen 1,2 milionů dolarů (asi 22,8 milionů korun). Podle Kohouta je Česká republika připravena jednat o dohodě o zamezení dvojímu zdanění a finančním únikům a o ochraně investic. Rwanda je jednou ze zastávek současné Kohouty africké mise, na níž ho doprovází víc než dvě desítky podnikatelů. Mezi hlavní vývozní české artikly patří přístroje k čištění vody. Mezi možné oblasti spolupráce patří energetika, vodohospodářství, zemědělství, zpracování potravin, doprava, infrastruktura, obrana a bezpečnost.

Mládek: Kritika Číny a Ruska vede ke ztrátě pracovních míst

Česko by mělo ekonomicky expandovat i mimo Evropskou unii, především do Ruska a Číny. Představitelé státu by se přitom měli vyhnout přehnané kritice kvality demokracie a lidských práv v těchto zemích, protože tím Českou republiku připravují o desetitisíce pracovních míst. Na konferenci Zlaté koruny to řekl stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek. Jasně se proti němu vymezil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Ač pragmaticky založen, tak bych docela rád, aby na ekonomickém fóru jasně zazněl názor, že ochrana lidských práv a lidské svobody není ekonomicky obchodovatelnou veličinou," uvedl Kalousek. Souhlas s Mládkem v zásadě vyjádřil úřadující předseda ODS Martin Kuba, podle něhož má zahraniční politika zásadní dopad na ekonomiku. Uvědomují si to podle něj i velké mocnosti, které také musí uzpůsobovat svou diplomacii ekonomickým zájmům.

Exportéři čekají od nové vlády hlavně posílení obchodních misí

Tuzemské exportní firmy čekají od vlády vzešlé z říjnových voleb především posílení obchodních zastoupení ČR v zemích mimo EU. Dále očekávají zvýšení objemu exportního financování a další zpřístupnění exportních úvěrů malým a středním firmám. Chtějí také zavedení elektronických víz pro obchodní partnery z Ruska či Číny. Vyplývá to z ankety ČTK mezi podnikatelskými svazy. Exportní strategii státu zaměřenou na 12 prioritních zemí není podle podniků třeba zásadně měnit. Podle exportérů není důvod rychle snižovat závislost vývozu na EU. "Jedná se o trh s půl miliardou potenciálních zákazníků. Je třeba se o tento trh náležitě starat. Snižování závislosti na EU je možné pouze extenzivním rozvíjením dalších trhů," řekl šéf Asociace exportérů Otto Daněk.

Odboráři v těžební firmě OKD vyhlásili stávkovou pohotovost

Odboráři v těžební firmě OKD vyhlásili stávkovou pohotovost. Bude trvat, dokud nebude dojednána nová kolektivní smlouva pro roky 2014 - 2018, o které už se ve firmě jedná déle než rok. Řekl to předseda odborové organizace Dolu Paskov Rostislav Palička. Odboroví předáci vyhlásili stávkovou pohotovost, poté co probrali návrh kolektivní smlouvy, který v pondělí oběma stranám předložil zprostředkovatel. O nové kolektivní smlouvě vyjednávají odbory s vedením OKD od loňského srpna. Její platnost byla prodloužena ze tří na pět let, má platit pro roky 2014 až 2018. Původně se jednalo o smlouvě na roky 2013 - 2017, letos na jaře však vyjednávání uvázla na úsporných opatřeních, která začala firma zavádět kvůli špatným hospodářským výsledkům.

NWR dohodla ceny s odběrateli, stoupne cena koksovatelného uhlí

Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem černouhelné firmy OKD, uzavřela s odběrateli dohody o cenách na 4. čtvrtletí. Prodejní cena koksovatelného uhlí se pro poslední letošní čtvrtletí mezičtvrtletně zvýšila o 11 procent na 101 eur za tunu. Cena koksu činí 231 eur za tunu, což odpovídá ceně realizované ve třetím čtvrtletí. NWR to oznámila na svých webových stránkách. NWR předpokládá dosažení objemu výroby uhlí za celý rok 2013 ve výši devět až deset milionů tun. Prodeje mají dosáhnout 9,5 až 10,5 milionu tun včetně prodeje koksovatelného uhlí společnosti OKK v objemu přibližně 500.000 tun, a prodeje přibližně 500.000 tun ze zásob energetického uhlí. Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě.

Soud s Rathem je odročený, onemocněl přísedící v senátu

Krajský soud v Praze odročil projednání kauzy exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného s dalšími deseti lidmi z korupce na čtvrtek. Důvodem je onemocnění jednoho z přísedících v trestním senátu. Původně mělo hlavní líčení trvat tento týden od úterý do pátku. Soudce Robert Pacovský uvedl, že se o dalším programu projednání ještě rozhodne. Přísedící měl prý "akutní zdravotní problém", ale lze předpokládat, že hlavní líčení bude ještě tento týden pokračovat.

Exposlanec Pekárek odsouzený za korupci podal ústavní stížnost

Bývalý poslanec Roman Pekárek, jenž si odpykává pětiletý trest za korupci spojenou s prodejem pozemku, podal ústavní stížnost. Soud ji obdržel koncem září, zatím o ní nerozhodl. Pekárkova obhajoba ve stížnosti tvrdí, že exposlancův údajný skutek nenaplňuje znaky přijímání úplatku, ale pouze nepřímého úplatkářství. O prodeji pozemků totiž definitivně nerozhodoval Pekárek sám, ale kolínské zastupitelstvo. Soudy Pekárkovi uložily kromě pětiletého vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci také pokutu 250.000 korun a zákaz působení v samosprávě. Podle obžaloby Pekárek (dříve ODS) jako kolínský místostarosta nabídl podnikateli, že za milionový úplatek zařídí prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu. Pekárkovi se podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo.

Provozovatelé hracích automatů chtějí povinnou registraci hráčů

Provozovatelé hracích automatů prosazují povinnou registraci hráčů. Příjemcům sociálních dávek by takový systém neumožnil hraní na automatech. Na závěr konference o hazardu, jeho sociálních dopadech a možnostech regulace v Senátu to řekl zakladatel holdingu Synot Ivo Valenta. "Pokud bude hrát někdo sociálně slabý, tak mu buď z pozice státu nedám příspěvek, nebo mu jako provozovatel zastavím hru," přiblížil svou představu Valenta. Odkázal například na kurzové sázení, kde je už nyní registrace sázejících běžná. Čipovou kartu by vydával provozovatel hracího zařízení, do seznamu hráčů by pak mohla nahlížet některá ze státních institucí. Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění, které proti hracím automatům dlouhodobě bojuje, však v tomhle řešení vidí problémy. "Dostali bychom se do střetu, jak moc má stát lidi kontrolovat a do čeho všeho jim má mluvit. Myslím si, že daleko čistější by bylo zcela zakázat hazard v sociálně vyloučených lokalitách," reagoval Hollan.

Hacker napadl facebookový účet ústeckého lídra ČSSD Foldyny

Neznámý hacker ovládl facebookový účet lídra ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslava Foldyny. Na jeho profil psal urážlivá a rasistická hesla. Foldyna kvůli tomu podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Bývalý poslanec se stal v krátké době druhým známým členem sociální demokracie, kterému hacker ukradl účet na sociální síti. V pondělí podobný problém ohlásil někdejší premiér a stínový ministr životního prostředí Vladimír Špidla. Špidla v pondělí oznámil, že kdosi ovládl jeho účet na sociální síti Twitter. I na něm se objevily rasistické vzkazy. Špidla z útoku obvinil pravicové extremisty. Uvedl také, že zvažuje právní kroky.

Telefónica jedná o osudu české divize se skupinou PPF

Španělská telekomunikační společnost Telefónica potvrdila, že uvažuje o prodeji svého podílu v české divizi Telefónica Czech Republic. Jedná například s investiční skupinou PPF. Dodala ale, že není jisté, zda dosáhne dohody. Telefónica v oznámení uvedla, že nyní zkoumá různé strategické možnosti pro českou divizi. Zpravodajské agentury již v pondělí informovaly, že Telefónica chystá prodej svého devětašedesátiprocentního podílu v divizi, jehož hodnota činí zhruba 3,6 miliardy dolarů (68 miliard Kč). Za nejpravděpodobnějšího kupce označily skupinu PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner. Telefónica je největší telekomunikační společností v České republice. Telefónica CR měla v pololetí zhruba 5,1 milionu klientů, kteří si předpláceli bezdrátové služby, a dále asi 1,4 milionu pevných linek.

Ceny průmyslových výrobců v září meziročně vrostly o 0,6 procenta

Ceny průmyslových výrobců v září mírně zrychlily meziroční růst na 0,6 procenta po srpnovém zvýšení o půl procenta. Meziměsíčně vzrostly o desetinu procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Naopak meziročně byly o 0,1 procenta nižší ceny zemědělských výrobců, které klesají druhý měsíc v řadě. Snížily se také ceny stavebních prací a tržních služeb. Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Zveřejněná čísla vyznívají podle analytika ČSOB Petra Dufka příznivě. Zvlášť pozitivní zprávou po třech letech růstu cen potravin na českém trhu je pokles cen zemědělských komodit.

Vývozní ceny v srpnu meziročně stouply, dovozní zrychlily pokles

Vývozní ceny v srpnu meziročně po předchozím poklesu vzrostly, a to o 0,3 procenta. Dovozní ceny zrychlily meziroční pokles na 1,4 procenta. Největší vliv na růst vývozních cen měl vývoz strojů a dopravních prostředků, zatímco na pokles cen dovozu měly nejsilnější vliv klesající ceny minerálních paliv a rovněž posílení koruny vůči dolaru. Informoval o tom Český statistický úřad. Proti červenci vývozní ceny zrychlily pokles na 0,7 procenta a dovozní ceny se po předchozím růstu snížily o 0,8 procenta.

Pojišťovny letos odhalily o více než desítky procent více podvodů

Detektivové pojišťoven odhalili letos pojistné podvody za mnoho set milionů korun. Meziroční nárůst se u nich pohybuje mezi deseti a pětadvaceti procenty. Stále převládají podvody v pojištění aut, nejvíce jich je v Praze a Středočeském kraji. Pokračuje trend vyššího počtu podvodů v menším objemu. Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody.

Tendr na opravu fasády Národního divadla se vrací na ÚOHS

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se bude znovu zabývat tendrem na opravu fasády Národního divadla v Praze. Případ mu už podruhé vrátil Krajský soud v Brně. Tendr v hodnotě více než 90 milionů korun nakonec získala brněnská společnost OHL ŽS. ÚOHS v roce 2010 nejprve vrátil nabídku brněnské OHL ŽS do hry o zakázku. Nelíbilo se to konkurenční společnosti GEMA ART GROUP, která loni uspěla u Krajského soudu v Brně. Opravy fasády Národního divadla v Praze začaly loni v létě. Celkové náklady dosáhnou 94,6 milionu korun. Rekonstrukce bude mít čtyři samostatné etapy. Letos v létě vítězná firma zrekonstruovala například severní lodžii, kde položila novou keramickou dlažbu a opravila stropní malby. Oprav se dočkaly i sochy Apollóna a devíti múz umění.

Vysokoškoláci představili závodní formule z uhlíkových vláken

Studenti českých vysokých škol z týmu CTU CarTech představili inovované závodní vozy podle vlastního návrhu, se kterými se zúčastnili mezinárodních soutěží. Jde o dvě formule, jejichž konstrukci zčásti tvoří uhlíková vlákna, se kterými pracují i konstruktéři vozů Formule 1. Díky použití uhlíkových vláken lze u vozů dosáhnout nízké hmotnosti. CTU CarTech je v Česku první, kdo použil u závodního vozu karbonový monokok - tedy hlavní část nosné struktury vozu - díky kterému představená Formule FS.05 váží jen 213 kilogramů. Druhý představným vozem je formule poháněná elektromotorem. Studentský projekt CTU CarTech vznikl pod záštitou Fakulty strojní a Fakulty elektrotechnické ČVUT v roce 2007 s cílem navrhnout a vyrobit závodní vůz pro účast v mezinárodní soutěži Formula Student/SAE.

Středisko Drop in se nastěhuje do budovy záchytky v Praze 8

Pražské metadonové středisko Drop in podepsalo nájemní smlouvu s městskou poliklinikou a nastěhuje se do její budovy nedaleko nemocnice Na Bulovce. V budově již sídlí záchytná stanice. Řekli to radní Martin Dlouhý (TOP 09), vedoucí lékař Drop in Jiří Presl a ředitelka polikliniky Iva Merhautová. Drop in musel loni v srpnu vyklidit své sídlo v ulici Ve Smečkách v Praze 1. Radnice odmítla prodloužit nájemní smlouvu. Od té doby hledal, kam by se mohl přestěhovat. Dočasně se usídlil na Boršově ve svém kontaktním centru. Metadonové centrum slouží klientům, kteří se rozhodli svou závislost léčit.

Životní prostředí se zlepšuje, přesto má ČR mnoho problémů

Stav životního prostředí se v České republice podle ministerské zprávy zlepšuje, i když k tomu v loňském roce přispěl pokles ekonomiky. Stále je ale horší kvalita ovzduší zejména v Moravskoslezském kraji, přestože emise trvale klesají. Větší výstavba a územní rozvoj narušují funkci krajiny, stanoviště rostlin a živočichů a dochází k celkovému poklesu biodiverzity. Za uplynulých 12 let také výrazně stoupla spotřeba minerálních hnojiv i přípravků na ochranu rostlin. Uvádí to Zpráva o životním prostředí v ČR v roce 2012, kterou vypracovalo ministerstvo životního prostředí. Ve středu ji předloží vládě. Celkově emise skleníkových plynů klesají, předloni dosáhly nejnižší úrovně od roku 1990, dlouhodobě klesají také emise znečišťujících látek do ovzduší. Naopak se nesnižují emise skleníkových plynů z výroby elektřiny a tepla, udržují se na úrovni let 1990 a 2000.

Svaz knihkupců: Češi loni koupili knihy za osm miliard korun

Češi si loni koupili knihy za přibližně 8,2 miliardy korun. Je to o miliardu více než v předchozím roce, průměrná cena knihy se přitom nemění, činí poslední tři až čtyři roky 230 až 240 korun. Uvádí to Svaz českých knihkupců a nakladatelů ve své Zprávě o českém knižním trhu 2012/2013. V Česku se podle svazu rozjíždí prodej elektronických knih, letos se jich prodá půl milionu. Loni si Češi koupili 200.000 e-knih, to bylo asi 0,35 procenta finančního objemu českého knižního trhu. Počet všech vydaných titulů byl loni zhruba 16.600, tedy přibližně stejný počet jako v roce 2011 (tehdy 16.000). Dětské knihy, jejichž počet se v posledních deseti letech ztrojnásobil, se v roce 2012 na celkové titulové produkci podílely přibližně deseti procenty. Třemi největšími nakladatelskými subjekty jsou Albatros Media, Euromedia Group a Grada Publishing.

Archeologové z Plzně objevili dosud neznámé zaniklé město v Iráku

Pozůstatky velkého města z předislámského a raně islámského období, o kterém údajně neexistují žádné písemné záznamy, objevili minulý týden archeologové Západočeské univerzity (ZČU) při průzkumech v arbílské provincii v iráckém Kurdistánu. Uvedla to mluvčí ZČU Kamila Kvapilová. "Zaniklé město jsme si vytipovali na satelitních snímcích v málo probádané oblasti, kde před námi působil dosud jediný archeolog, sir Max Mallowan, manžel Agathy Christie, a to před 60 lety. Předběžný průzkum lokality předčil veškerá naše očekávání," vysvětil Karel Nováček, vedoucí české archeologické mise v severním Iráku. Lokalita se rozkládá na ploše přes 100 hektarů a její ústřední stavbou je rozsáhlý opevněný areál čtvercového půdorysu. Podle povrchových nálezů archeologové odhadují, že město existovalo přibližně mezi 3. a 12. stoletím našeho letopočtu. Češi se podílejí na záchraně iráckého archeologického dědictví od roku 2006.

Výstava v Popmuseu připomene 50 let vzniku časopisu Melodie

Půl století od prvního čísla legendárního měsíčníku Melodie připomene výstava s názvem Psali o nás v Melodii! v pražském Popmuseu. Dnešní vernisáž v Kulturním centru Kaštan nabídne podle organizátorů vedle prohlídky audiovizuální projekce a (ne)autorské čtení. Výstava potrvá do února 2014. Výstava představuje tvůrce a přispěvatele časopisu, protagonisty z časů, kdy být hudebním publicistou znamenalo významnou prestiž. Dokumentuje, jak se psaní o populární hudbě v oněch časech měnilo, a jak se měnil hudební časopis nejen jako médium, ale i jako artefakt. Melodie začala vycházet v roce 1963, poslední číslo, které vystavovatelé zaregistrovali ve sbírkách Národní knihovny, pochází z července 2000.

Premiéra skladby o Wintonových dětech zahájila 21. sezonu ČNSO

Premiéra skladby Poslední vlak do zítřka (Last Train To Tomorrow) s tématem takzvaných Wintonových dětí v Obecním domě v Praze zahájila 21. sezonu Českého národního symfonického orchestru (ČNSO). Hudebně dramatickou skladbu pro orchestr, dětský sbor a herce Dětské opery Praha dirigoval její autor, pravidelný host orchestru Američan Carl Davis. Ve druhé části večera zazněly symfonické básně Vltava, Z českých luhů a hájů a Šárka z cyklu Má vlast Bedřicha Smetany. Dílo Poslední vlak do zítřka věnoval skladatel a dirigent Davis Nicholasi Wintonovi, který převezl přes 600 židovských dětí z Československa do Británie, aby je zachránil před transporty do koncentračních táborů. Britský makléř a humanitární pracovník byl aspirantem na letošní Nobelovu cenu za mír.

Oscarový filmař Jiří Menzel bude oceněn ve Španělsku

Režisér Jiří Menzel převezme 17. října v Gironě významné ocenění Asociace Liberpress. Tato španělská společnost, založená v roce 1999 za účelem propagace kultury, solidarity a humanitních cílů v oblasti médií a komunikací, tak ocení jeho filmovou dráhu, nezávislou na politických tlacích či totalitních režimech. Oznámila to Menzelova asistentka Míla Řádová. "Oceněn bude i za svou schopnost vyjadřovat se s citem a humorem o lidské duši a lidských citech, za vnímavost a ironii, hravost a sarkasmus, ale i za to, že je jedním z největších odborníků na satirickou komedii a sociální kritiku vedenou z pozice nezkrotného rebelanství a svobody," citovala z odůvodnění uznání Řádová. Letos pětasedmdesátiletý oscarový filmař je držitelem Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu, v roce 2003 získal na MFF v Karlových Varech cenu za přínos kinematografii světové. Mimo jiné je nositelem francouzského titulu Rytíř umění a literatury. Jeho tvorbu ocenily desítky zahraničních festivalů.

Ceny Divadelních novin získali Karel Dobrý i Dušan David Pařízek

Výroční cenu Divadelních novin za herecký výkon sezony bez ohledu na žánr převzal v pražském Divadle Na zábradlí Karel Dobrý za titulní roli v inscenaci Den opričníka, kterou v režii Kamily Polívkové uvádí pražské Studio Hrdinů. V činohře zabodoval režisér Dušan David Pařízek za nastudování Havlovy Zahradní slavnosti v činohře Národního divadla. V kategorii Hudební divadlo byl oceněn Miloš Orson Štědroň za libreto a hudbu k inscenaci Divadlo Gočár v produkci občanského sdružení Omnimusa Praha. Poslední dvě ceny za tvůrčí počiny sezony 2012-2013 patří v kategorii Alternativní divadlo režiséru a autorovi Petru Boháčovi a v kategorii Tanec a balet choreografce a tanečnici Markétě Vacovské. Podíleli se na společném projektu One Step Before the Fall, inspirovaném životem amerického boxera Muhammada Aliho. Vznikl v koprodukci formace Spitfire Company se studiem Damúza.

Ze sportu:

Poslední zápas v neúspěšné kvalifikaci o postup na mistrovství světa v Brazílii sehrají dnes večer čeští fotbalisté proti Bulharsku. Svěřenci trenéra Josefa Pešiceho v pátek zvítězili 4:1 na Maltě a motivaci uspět budou mít i v Sofii. Před losováním kvalifikace na mistrovství Evropy v roce 2016 si chtějí pojistit postavení mezi nasazenými týmy v druhém koši. Pešice plánuje udělat maximálně tři změny v sestavě oproti utkání s Maltou. Kvůli karetnímu trestu bude chybět stoper Tomáš Sivok, kterého nahradí buď Václav Procházka, nebo Ondřej Mazuch. V útoku chce trenér dát šanci Liboru Kozákovi a uvažuje o jedné změně v záloze.

Aktivisté bulharské opozice plánují na večerní fotbalové utkání s českou reprezentací protivládní protest. Sofijský zpravodajský server Novinite napsal, že ve 14. minutě obou poločasů hodlají na tribunách skandovat "Rezignace!" na protest proti politice vlády premiéra Plamena Orešarského. Protesty proti kabinetu trvají od června a vyvolalo je jmenování kontroverzního politika Deljana Peevského šéfem tajných služeb. Peevski, který je podezřelý z korupce a styků s podsvětím, nakonec v čele tajných služeb nestanul. Protesty proti Orešarského kabinetu ale neustaly.

Čeští fotbalisté do 20 let uhráli v závěrečném vystoupení na přípravném turnaji v Nizozemsku cennou remízu 1:1 s favorizovaným Německem a bez porážky obsadili v konečné tabulce druhé místo za dnešním soupeřem. Svěřenci Jakuba Dovalila prohrávali od 32. minuty, v závěru první půle ale vyrovnal příbramský Lukáš Stratil.

Český tenista Radek Štěpánek vstoupil vítězně do turnaje ve Vídni, kde absolvoval první start na ATP Tour od srpnového US Open. Do druhého kola postoupil v rakouské metropoli také Lukáš Rosol.

Dvacetiletý český tenista Jiří Veselý se ani na pátý pokus nedočkal premiérové výhry v hlavní soutěži turnaje ATP. Bývalý nejlepší světový junior podlehl v prvním kole halového turnaje v Moskvě po setech 3:6, 7:6 a 3:6 Edouardu Rogeru-Vasselinovi z Francie.

Pouhé dva gamy získal tenista Jan Hájek na turnaji ve Vídni, kde v prvním kole podlehl Belgičanovi Rubenu Bemelmansovi 2:6 a 0:6. Návrat na okruh ATP po téměř třech měsících a startech na challengerech tak rodákovi z Olomouce vůbec nevyšel.

Český jezdec David Vršecký obsadil v hlavním závodě posledního dne mistrovství Evropy tahačů na okruhu v Le Mans třetí místo. Pilot severočeské stáje Buggyra skončil v celkovém pořadí seriálu jako nejlepší Čech počtvrté za sebou pátý, na bronzovou příčku mu chybělo 22 bodů.

Judisté USK Praha se radují z triumfu v extralize družstev. Ve finále doma na Folimance porazili Liberec 5:2 a oplatili mu tak loňskou porážku. USK vyhrál šest z posledních sedmi ročníků soutěže. Očekávané finále ale znehodnotila skutečnost, že Liberec obsadil jen čtyři ze sedmi váhových kategorií a domácí tým měl hodně usnadněnou cestu k vítězství. Třetí jsou závodníci Sokola Vršovice, kteří zdolali Olomouc.

První ze dvou česko-slovenských derby v sezoně KHL sehrají hokejisté Lva Praha, kteří se představí na ledě bratislavského Slovanu. Očekávají stejně jako v minulém ročníku vyrovnanou bitvu.

Fotbalisté Pardubic ve druholigové tabulce přijdou o tři body. V jejich neprospěch byl v poměru 0:3 kontumován zápas 9. kola s Karvinou, do něhož neoprávněně nastoupil brankář Luděk Frydrych. Předtím mu totiž zastavila činnost disciplinární komise. V duelu s Karvinou přitom Východočeši zvítězili 2:1.

Brankář Kamil Čontofalský bude fotbalistům pražské Slavie scházet déle, než se původně předpokládalo. Slovenský gólman uspěchal návrat na hřiště po problémech s lýtkem a v tréninku si znovu přivodil zranění. Do konce podzimní části má individuální program a Slavii bude k dispozici zřejmě až v jarní sezoně.

Hokejisté Litvínova v extralize prohráli šestkrát za sebou a v tabulce jim tak patří poslední místo. Generální manažer Robert Kysela však i nadále věří současnému kádru a trenérské dvojici Vladimír Jeřábek, Petr Rosol a nabádá k trpělivosti. V případě dalších proher ale mistr světa z roku 1996 nevylučuje, že by ke změnám mohlo dojít.

Česká tenistka Klára Zakopalová se poprvé od poloviny srpna probojovala na turnaji WTA do druhého kola. V Moskvě porazila osmnáctiletou Danku Koviničovou z Černé Hory 6:4, 6:3 a o postup do čtvrtfinále se utká se čtvrtou nasazenou Srbkou Anou Ivanovičovou.

Příprava oštěpaře Vítězslava Veselého na novou sezonu ještě nezačne naplno. Mistra světa stále trápí koleno, kvůli němuž trpěl i na letošním šampionátu v Moskvě.

Počasí:

Čekáme přeháňky na většině území, teploty maximálně 8 až 12 stupňů C.