Zprávy

Vláda předloží úpravu poplatků v nemocnici Sněmovně po volbách

Vláda Jiřího Rusnoka chce poslat do Sněmovny hned po volbách novelu o poplatcích za hospitalizaci, které k lednu zrušil Ústavní soud. Opět podá taky návrh státního rozpočtu pro příští rok, který předpokládá schodek 112 miliard korun. V Otázkách Václava Moravce České televize to řekl premiér úřednické vlády v demisi Rusnok. Ústavní soud zrušil k lednu stokorunový poplatek za den v nemocnici. Ministerstvo zdravotnictví původně uvažovalo o tom, že vládě dá zákonné opatření. Podle Rusnoka ale není úprava poplatků takové povahy, aby ji bylo nutné řešit touto cestou. Vládní návrh podle Rusnoka sníží poplatek na 60 korun za den, z úhrad vyjme lidi do 18 let. Úřednický premiér v demisi kritizoval v televizi nynější znění zákona o zadávání veřejných zakázek a postavil se proti sloučení ministerstva dopravy a ministerstva průmyslu a obchodu, jak předpokládal plán minulé koaliční vlády.

ČT: Volby by podle TNS Aisa vyhrála ČSSD s 29 procenty

Předčasné volby by podle průzkumu TNS Aisa pro Českou televizi vyhrála ČSSD s 29 procenty hlasů. Za ní by skončilo hnutí ANO se 13 procenty, KSČM s 11 procenty, TOP 09 s 9,5 procenta a ODS s 8,5 procenta. Do Sněmovny by se dostala také KDU-ČSL s 6,5 procenty, na pětiprocentní hranici nutné pro vstup do dolní komory parlamentu je SPOZ. Mimo sněmovnu by zůstalo hnutí Úsvit senátora Tomia Okamury, které by podpořilo 4,5 procenta voličů. O procentní od méně má Strana zelených. Podle průzkumu si největší přírůstek voličů připsalo ANO podnikatele Andreje Babiše, které by nyní mělo o dva procentní body víc než při průzkumu z minulého týdne. O procentní bod si polepšili lidovci a zemanovci. Naopak nejvýraznější úbytek vykázali komunisté, které by nyní volilo o 3,5 procentního bodu méně lidí. O jeden procentní bod přišla TOP 09, o půl bodu ODS.

V zahraničí chce o nové sněmovně rozhodovat téměř 8000 lidí

Do speciálního volebního seznamu ministerstva zahraničí se registrovalo 7989 Čechů žijících v cizině, kteří chtějí hlasovat o podobě nové Poslanecké sněmovny. Informovala o tom Česká televize. Ministerstvo podle ní otevře v zahraničí 104 volebních místností. Volit budou na 104 místech, většinou zastupitelských úřadech, nově třeba na konzulátu v Düsseldorfu nebo v arménském hlavním městě Jerevanu. Hlasovat naopak nebudou moci v Keni, Kongu, Kolumbii a Kostarice, kde byly ambasády zrušeny. Speciálně pro členy České filharmonie přidalo ministerstvo volební místnost v japonském Kjótu, kde budou muzikanti právě koncertovat. Zahraniční Češi si letos budou vybírat poslance mezi středočeskými kandidáty. Při sněmovních volbách před třemi lety bylo do voličských seznamů předem zapsáno podle ministerstva zahraničí 6601 Čechů, kteří v cizině žijí dlouhodobě nebo trvale. Jejich počet se při volbách rozšířil na zhruba 10.670. Mnoho Čechů, kteří hlasovali na ambasádách a v cizině byli jen dočasně, si totiž kvůli tomu vyřídilo voličský průkaz ve své domovské obci a v zahraničí byli jen nakrátko. O průkaz je možné letos požádat písemně do 18. října, nebo osobně nejpozději 23. října.

Prahou prošel průvod na podporu romské kultury

Centrem Prahy v neděli prošel průvod zhruba 150 lidí s názvem Roma Pride, kterým chtěli Romové a jejich příznivci varovat před rasovou nenávistí a ukázat romskou kulturu. Účastníci akce vyrazili ze Staroměstského náměstí a cestu zakončili na Hradě. Na programu byly romské tance a hudba, lidé s sebou nesli řadu transparentů na podporu menšiny. Romové při svém pochodu také upozornili na pochody zaměřené proti jejich menšině. Čím dál častěji se do nich zapojují i obyvatelé měst. Akce, na kterou dohlížela policie, se obešla bez konfliktů. V Česku žije podle odhadů odborníků asi čtvrt milionu Romů, přičemž zhruba třetina z nich žije v ghettech, jako jsou například chudinské domy a odloučení části měst.

Do ČR se vrátili poslední vojáci z afghánského Vardaku

Do Česka se vrátilo posledních 38 českých vojáků z afghánské provincie Vardak. Jednalo se o členy vojenského poradního týmu MAT, který pomáhal afghánské armádě při plánování a řízení protipovstaleckých operací. Oznámila to mluvčí Generálního štábu české armády Jana Růžičková. Podle ní je Vardak jednou z nejnebezpečnějších oblastí Afghánistánu. Během několika měsíců museli členové jednotky čelit zhruba pěti stovkám bezpečnostních incidentů. Češi se podle armády podíleli s afghánskými a americkými partnery na více než 70 bezpečnostních operacích zaměřených na odstranění povstaleckých skupin a zajištění bezpečného pohybu po páteřní silnici v regionu. Kromě toho čeští vojáci pomáhali afghánským bezpečnostním složkám s plánováním a řízením několika dlouhodobých bezpečnostních operací, zajišťovali odborné kurzy pro afghánské vojáky na pozicích řidičů a obsluh minometů nebo ošetřili přes 100 bojových zranění afghánských vojáků.

Nova: České úřady vrátily do Polska tuny kuřecího masa

České úřady vrátily do Polska tuny kuřecího masa. Polští dovozci údajně nedodržovali teplotu pro skladování masa a problémy byly i s doklady o původu produktů. Uvedla to televize Nova. Podezřelé maso se našlo v Libereckém a Moravskoslezském kraji při mimořádné kontrole, kterou v celé ČR provádí společně Státní veterinární správa (SVS) a Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Polské potraviny provází v poslední době řada skandálů, kterou loni v únoru zahájila aféra, kdy některé firmy prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Naposledy média informovala právě o údajném nedovoleném podávání zakázaných antibiotik v polských chovech.

Slavíčkův obraz Letná v dešti ve své první aukci kupce nenašel

V neděli se poprvé v aukci objevil obraz Antonína Slavíčka Letná v dešti, který byl objeven teprve nedávno. V aukci jej nabízela společnost 1. Art Consulting v Praze. Rozměrný pastel měl vyvolávací cenu 2,8 milionu korun, kupce ale nakonec nenašel. Neprodal se ani druhý "tahák" aukce obraze Antonína Procházky s názvem Hlava III. ČTK to řekl galerista Jiří Rybář. Společnost 1. Art Consulting v aukci nabízela i další významná díla 17. až 20. století: Františka Kupky, Alfonse Muchy, Václava Radimského, Josefa Navrátila, Václava Brožíka, Emila Filly, Františka Tichého, Jana Baucha, Josefa Šímy, Adrieny Šimotové, Václava Boštíka, Josefa Lady či Toyen. Obrazy Josefa Šímy Krajina v Brie a Zdeňka Sýkory Šikmá struktura se prodaly shodně za 2,2 milionu korun a byly nejdražšími položkami aukce.

Taneční večer připomene v Brně odkaz Palacha a Horákové

Odkaz Jana Palacha a Milady Horákové připomene taneční večer, který vzniká v produkci Company ProART. Choreografové Martin Dvořák a Izraelec Nir Ben Gal svůj třídílný program poprvé uvedou 20. října v brněnském Divadle na Orlí. Kromě Palacha a Horákové jej věnují také italskému spisovateli a režisérovi Pieru Paolovi Pasolinimu. Společným jmenovatelem tanečního večera nazvaného Jan nejsou dramatické okolnosti smrti tří hrdinů, ale naopak jejich inspirující životní odkaz. Company ProART projektem Jan pokračuje v dramaturgické linii inscenací se společensko-politickou tematikou. Po brněnské premiéře program uvede 23. října v Národním památníku na Vítkově v Praze.

V Mikulově byla výjimečně otevřená synagoga

Desítky lidí využily v neděli možnosti prohlédnout si Horní synagogu v Mikulově. Památka z 16. století byla otevřená mimořádně, protože zatím je v rekonstrukci. Od jara příštího roku v ní bude expozice o rabi Löwovi a židovské vzdělanosti na Moravě. Rekonstrukce historické stavby, která je zavřená už tři roky, byla náročná. Opětovně musela být postavena menší stržená část budovy, nové jsou podlahy, omítky, zrestaurovány jsou původní modré výmalby i nápisy uvnitř. Obnova synagogy je součástí projektu nazvaného 10 hvězd - Revitalizace židovských památek v ČR. Jeho cílem je vytvoření sítě deseti oblastních kulturně-vzdělávacích center židovské kultury. Vedle Mikulova budou v Úštěku, Jičíně, Brandýse nad Labem, Plzni, Březnici, Nové Cerekvi, Polné, v Boskovicích a Krnově.

Podzimní Flora přilákala 21.000 lidí

Podzimní výstavu ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc letos navštívilo za čtyři dny jejího trvání přes 21.000 lidí. Loni jich bylo o dva tisíce více. Organizátoři však byli vzhledem k omezením daným opravou areálu s návštěvností spokojeni, sdělila mluvčí Výstaviště Flora Zuzana Studená. Své produkty letos při podzimní výstavě prezentovaly více než tři stovky vystavovatelů v České republiky, Slovenska a Polska. Floristé představující aranžování květin se letos přesunuli mimo výstaviště, vyzdobili olomoucké chrámy a Arcibiskupský palác. Další zahradnickou akcí na olomouckém výstavišti bude na konci dubna příštího roku jarní Flora. Hlavní květinovou expozici si budou moci lidé prohlédnout už v opravených prostorách největšího pavilonu.

Na jižní Moravě končí sezóna vinobraní

Na jižní Moravě končí sezóna vinobraní. Na jednotlivé akce přišly tisíce lidí. Zájem návštěvníků si pochvalují i menší města. V sobotu skončilo vinobraní ve Valticích na Břeclavsku. Na dvoudenní akci přišlo přes tři tisíce lidí. Zájem lidí si pochvalují letos i ve Strážnici na Hodonínsku, kde se místní snaží udržovat místní vinařskou tradici. Akce se letos konala popatnácté. Asi dvě tisícovky lidí přišly před týdnem na Burčákfest do Znojma. Zajímavostí akce bylo každoroční šlapání hroznů v kádích. Na festivalu bylo k dispozici 200 hektolitrů čtyř druhů burčáku. Vinobraní na jižní Moravě lákají místní i lidi ze všech koutů republiky. Na ty největší do Mikulova či Znojma jezdí desetitisíce lidí. Podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce lidé na vinobraní stále častěji jezdí za poznáváním kvalitních vín.

Mistrem světa v čepování plzeňského je letos výčepní z New Yorku

Mistrem světa v čepování plzeňského piva se stal letos zástupce USA, František Šťástka, český výčepní z New Yorku. Finále soutěže se letos poprvé konalo v místě a v den zrození plzeňského piva a bylo součástí oslav Pilsner Fest. Účastnili se ho zástupci osmi zemí, nejlepší český výčepní Tomáš Hrnčíř se umístil na třetím místě. Druhé místo obsadil Giocomo Fogli z Itálie. Oznámila to mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová. Šťástka čepuje plzeňské pivo v restauraci Hospoda na Manhattanu. Za své prvenství si odnesl putovní pohár, věrnou kopii číše, z níž v roce 1874 ochutnal plzeňský ležák císař František Josef I. Závěrečné kolo soutěže Pilsner Urquell Master Bartender o nejlepšího výčepního plzeňského piva, které se účastnili výčepní z více než 20 zemí, se letos stala součástí festivalu Pilsner Fest. Pivovar festivalem každoročně slaví uvaření první várky plzeňského piva před 171 lety.

Sport:

Český tenista Radek Štěpánek vyhrál druhý challenger po sobě. Týden po vítězství v Orléansu ovládl daviscupový reprezentant také turnaj nižší kategorie v belgickém Monsu. Třiačtyřicátý hráč světa Štěpánek potvrdil v Monsu roli turnajové jedničky. Challenger ovládl bez ztráty setu a ve finále porazil 6:3, 7:5 Nizozemce Igora Sijslinga. Štěpánek získal třetí challengerový titul v sezoně a šestý v kariéře. Připsal si za něj 125 bodů do žebříčku.

Český automobilový jezdec Petr Fulín se stal mistrem Evropy v závodech cestovních vozů. Za volantem BMW 320si vyhrál v závěrečném dílu seriálu v Brně obě jízdy, celkový triumf mohl slavit už po té první.

Vyšetřování sobotní tragické nehody na Rallye Příbram, při níž zahynul jeden ze závodníků, potrvá pravděpodobně několik týdnů. Policisté budou mimo jiné prověřovat technický stav havarovaného vozidla, řekl dnes ČTK mluvčí středočeské policie Pavel Truxa. Událost se stala dopoledne poblíž obce Luh. Při havárii pilota Jiřího Máši ve druhé rychlostní zkoušce zahynul spolujezdec Jan Jinderle junior. Po nárazu vozu Škoda Fabia R2 do stromu utrpěl zranění neslučitelná se životem a zemřel ještě před příjezdem záchranářů, řidič vyvázl bez zranění. Závěrečný závod domácího šampionátu byl poté okamžitě ukončen.

Své první dva góly v NHL vstřelil v sobotním zápase český hokejový útočník Tomáš Hertl. Výrazně tak přispěl k výhře San Jose nad Phoenixem 4:1 a byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Krasobruslař Tomáš Verner vstoupil úspěšně do olympijské sezony. Sedmadvacetiletý český reprezentant ovládl 21. ročník Memoriálu Ondreje Nepely v Bratislavě. Někdejší evropský šampion byl druhý ve čtvrtečním krátkém programu, volnou jízdu vyhrál a posunul se na první místo.

Házenkáři Lovosic udrželi vedení v extralize. V šestém kole zvítězili v Přerově 30:21 a stále jsou první o skóre před Hranicemi. Ty si odvezly výhru 34:28 z haly poslední Kopřivnice.

Hokejisté Mladé Boleslavi využili dalšího zaváhání Berouna a po šesti kolech se vrátili do čela tabulky první ligy. Středočeši po vítězství 6:3 nad Havířovem v devátém kole vedou druhou nejvyšší soutěž díky lepšímu skóre.

Fotbalisté pražské Sparty otočili v úvodním osmifinále Poháru České pošty ve Znojmě nepříznivé skóre a na půdě ligového nováčka zvítězili 3:2. Dva celky z nejvyšší soutěže nedokázaly porazit druholigové soupeře - Brno prohrálo 0:1 na Žižkově a trápící se Slavia remizovala ve Varnsdorfu bez branek. Mezi osm nejlepších týmů nakročily Jihlava a Dukla Praha. Vysočina senzačně rozdrtila Olomouc na jejím hřišti 4:0, Dukla stejným výsledkem doma smetla Příbram.

Až v posledním závodě sezony si skifař Ondřej Synek připsal první porážku. Úřadující mistr světa z korejského Čchungdžu prohrál v 21. ročníku exhibičního Chalupa Cupu v Jindřichově Hradci s Milanem Dolečkem.

Finálový turnaj golfového seriálu Czech PGA Tour v Brně vyhrál s velkou převahou Ondřej Lieser. Po třech kolech soutěže Kaskáda Grand Finále v Brně zvítězil se skóre +1 a s náskokem sedmi úderů před obhájcem prvenství Stanislavem Matušem. O třetí místo se podělilo pět hráčů včetně Marka Nového, který se stal celkovým vítězem domácí profesionální série.

Basketbalistky VŠ Praha se v utkání 5. kola postaraly o rekordní bodový výkon nové sezony. Na svém hřišti deklasovaly SŠMH Brno 116:54 a o šest bodů tak překonaly USK Praha. Mistrovský tým nastřílel v posledních dvou ligových duelech svým soupeřkám shodně po 110 bodech.

Družstvo českých stolních tenistek vybojovalo po čtyřech letech medaili na mistrovství Evropy. Svěřenkyně trenéra Miroslava Cecavy otočily na šampionátu ve Schwechatu dnešní čtvrtfinále s Běloruskem a po výhře 3:2 postoupily do semifinále, jež zaručuje zisk cenného kovu. V boji o finále je v neděli čeká Německo.

Házenkářky Mostu vstoupily do druhého kola Poháru EHF domácím vítězstvím 27:22 nad Levangerem. Odveta je na programu za týden v Norsku. Po květnovém triumfu ve Vyzývacím poháru startují české mistryně v prestižnější evropské soutěži a premiéra jim vyšla.

Golfistce Jessice Kordové nevyšla druhá polovina turnaje na elitním okruhu LPGA v Pekingu, ve třetím kole ztratila vedení a nakonec obsadila dělené patnácté místo. Dvacetiletá Američanka, dcera bývalých českých tenistů Petra Kordy a Reginy Rajchrtové, vedla po dvou kolech o dvě rány.

Hokejový útočník Radek Duda z Plzně byl disciplinární komisí extraligy potrestán za nafilmovaný pád z pátečního utkání 9. kola na ledě pražské Slavie. Dostal pokutu výši deseti procent základního měsíčního platu. Český svaz ledního hokeje o tom informoval v tiskové zprávě.

Tenista Lukáš Rosol postoupil do druhého kola turnaje v Šanghaji. Český daviscupový reprezentant porazil Francouze Juliena Benneteaua 6:3, 1:6, 6:3 a jeho dalším soupeřem bude třetí nasazený hráč David Ferrer ze Španělska.

Běžec Radek Hübl, biker Jaroslav Kulhavý a kajakář Tomáš Slovák vyhráli extrémní tříčlenný závod Free Litovel Bobr cup, který byl zároveň mistrovstvím republiky. Trojice zvládla celkem 45 kilometrů v okolí Litovle v času 2:08:57.

Počasí:

Oblačno až zataženo, ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Odpolední teploty 10 až 14 stupňů, na horách kolem sedmi.

Příští čtyři týdny budou chladné, na konci října mohou nejnižší teploty klesnout až na minus dva stupně Celsia. Srážek bude nadprůměrné množství. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Mimořádně chladno bylo už v minulých týdnech, průměrná teplota v posledních dnech činila dokonce pouze šest stupňů.