Zprávy

0:00
/
0:00

Zemana na cestě do Izraele doprovodí ministři i podnikatelé

Prezidenta Miloše Zemana na státní návštěvě Izraele doprovodí ministři financí Jan Fischer, zahraničí Jan Kohout, obrany Vlastimil Picek a průmyslu Zdeněk Žák a také početná delegace podnikatelů. Zeman do Izraele odletí v neděli. V pondělí bude v Jeruzalémě jednat se svým protějškem Šimonem Peresem a předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem. Hlavu státu na zahraniční cestě kromě manželky Ivany poprvé doprovodí také dcera Kateřina. Velvyslanec Tomáš Pojar již dříve řekl, že hlavními tématy návštěvy budou obchod, situace na Blízkém východě a vztahy s EU. Podle Pojara není vyloučena spolupráce ČR a Izraele ve vojenství a společném vstupu na trhy třetích zemí. Česko stojí o izraelské investice. V podnikatelské delegaci budou zástupci Svazu průmyslu a dopravy, Česko-izraelské smíšené obchodní komory, CzechInvestu, České exportní banky, České spořitelny, Československé obchodní banky, ČEZ, strojírenských podniků, lázní i výrobce nákladních vozidel Tatra.

Politici nesouhlasí s návrhem Klause, aby Česko vystoupilo z EU

Politici nesouhlasí s návrhem exprezidenta Václava Klause, aby Česko vystoupilo z Evropské unie. Hovoří o přínosu členství pro Česko, zejména v hospodářství. S názorem svého předchůdce se neztotožňuje ani prezident Miloš Zeman. EU chápe nejen jako společenství volného obchodu, ale jako určitou kulturní identitu. "Doufám, že i Václav Klaus uzná, že existuje fenomén, kterému se říká evropská kultura," podotkl prezident. "Je to pro nás zcela nepřijatelná cesta, jsme přesvědčeni, že ta nejefektivnější ochrana českých národních zájmů je v diskusi v hlavním evropském proudu," řekl v reakci na Klausovo stanovisko místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Sociální demokraté označují Klausův návrh za cestu do bezvýznamnosti. Podle nich unie přinesla do Česka investice a pracovní místa a postarala se o značný rozvoj země. "To vypadá, jako by pan profesor přiletěl z jiné planety a 21 let neovlivňoval zásadním negativním způsobem tuto zemi. Myslím, že v Bruselu vypadáme jak hlupáci," komentoval Klausova slova lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Za členstvím Česka v unii stojí také zelení, podle jejich šéfa Ondřeje Lišky je koncept evropské integrace příležitostí k předcházení konfliktů a posilování spolupráce.

Podle ČSSD by útlum Paskova měla platit OKD z minulých zisků

Financování dalšího provozu dolu Paskov z výnosů společnosti RPG Byty, jak minulý týden navrhl prezident Miloš Zeman, není reálné. Na schůzce s novináři to řekli místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek a stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). Podle obou politiků by útlum dolu měla platit OKD ze svých zisků z minulých let. Urban zdůraznil, že odmítá možnost zasypání dolu a odepsání zásob černého uhlí, které v něm ještě zbývají. Zeman navrhl, aby společnost RPG Byty postoupila 44.000 bývalých bytů OKD například Moravskoslezskému kraji. Z výnosů z bytů, které podle Zemana činí zhruba 1,2 miliardy korun ročně, by se financovala útlumová těžba v dole Paskov. Zaorálek ale uvedl, že nevidí důvod k tomu, aby RPG Byty financovaly řešení problémů OKD. OKD kvůli nerentabilní těžbě chce ke konci roku 2014 uzavřít důl Paskov. Firma uvedla, že je ochotna těžbu prodloužit o dva roky, pokud se na nákladech na provoz dolu bude podílet stát. Urban ale takovou možnost odmítl.

Exprimátor Svoboda: Hudeček jako manažer selhal a škodí Praze

Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) vyzval primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) k rezignaci. Hudeček podle něj selhal jako manažer a poškodil Prahu výrokem možném o krachu dopravního podniku (DPP). V pořadu Události, komentáře Hudeček minulý týden řekl, že pokud do půl roku Praha nevyřeší nákup tramvají, podnik zkrachuje. Podle Svobody tím Praze uškodil, neboť jeho výrok může vyvolat reakci na finančních trzích. Praze tak hrozí, že nedostane evropské peníze na prodloužení metra A do Motola. Náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09) uvedl, že současné vedení města složené z radních za TOP 09 naopak napravuje škody napáchané ODS. Hudeček Svobodovo vyjádření považuje za předvolební boj. DPP má podle smlouvy od Škody Transportation nakoupit 250 nových tramvají za zhruba 19,2 miliardy korun. Podle Svobody se městu pod vedením ODS podařilo nevýhodnou smlouvu dodatkem zmírnit a rozložit platby do delšího období. Hudečkovo tvrzení, že smlouvu lze vypovědět podle zákona o cenách, Svoboda označil za nesmysl. Pokud by Praha smlouvu porušila, může být sankce 3,5 až 12,6 miliardy.

ČR by z EU měla získat okolo 412 milionů Kč na pomoc po povodních

Z evropského Fondu solidarity by měla Česká republika na likvidaci následků červnových povodní získat 15,9 miliónu eur (okolo 412 milionů korun). Oznámil to eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn. S návrhem Evropské komise musí ještě souhlasit členské země i Evropský parlament. Pomoc z fondu kvůli povodním je plánovaná také pro Německo a Rakousko, které o peníze stejně jako Praha unii v létě požádaly. Komisař Hahn vyzdvihl rychlost, s jakou EU na žádosti postižených zemí reagovala. Doufá, že potřebný souhlas dalších institucí přijde brzy, aby mohly být peníze převáděny ještě před Vánoci.

Pozemkový úřad zatím vydal církvím sedm pozemků a jednu stavbu

Státní pozemkový úřad (SPÚ) vydal v rámci církevních restitucí do konce září sedm pozemků a jednu stavbu. Uvedl to ministr zemědělství Miroslav Toman. Úřad s církvemi a náboženskými společnostmi ke stejnému datu uzavřel 17 dohod o vydání celkem 59 pozemků a tří staveb. Církve dosud zaslaly úřadu 1586 výzev v nich žádají o vydání 41.674 zemědělských pozemků a 204 staveb. Podle Tomana se připravuje ustavení pracovní skupiny, která bude posuzovat sporné restituční případy. Podle dřívějších vyjádření pozemkového úřadu by stát mohl církvím vrátit až 30.000 hektarů zemědělské půdy. Lesy ČR blokují pro restituce asi 142.000 hektarů lesních pozemků, což je zhruba 11 procent lesů, na kterých hospodaří. Církvím by se mohlo vrátit takřka 900 budov a staveb, z nichž více než 300 představují zemědělské objekty. Restituce se vztahují také asi na 120 bytových domů, tři kláštery, stejný počet zámků a několik set rybníků.

ČNB odebrala nepravomocně licenci záložně MSD

Česká národní banka na konci září odebrala nepravomocně licenci Metropolitnímu spořitelnímu družstvu (MSD). Podle deníku Právo, který o tom informoval, záložna hodlá proti rozhodnutí podat rozklad. MSD má na svých účtech od května zablokováno zhruba 2,3 miliardy korun, na základě podezření z vyvádění peněz do zahraničí. Na podezřelé toky peněz policii upozornil Finanční analytický útvar ministerstva financí. Zmrazení peněz se dotklo zhruba 15.000 lidí z celé republiky. Proti rozhodnutí o zablokování záložna podala zatím neúspěšně několik stížností k pražskému vrchnímu soudu. Ve čtvrtek se kvůli zablokovaným penězům uskutečnila před budovou Vrchního státního zastupitelství demonstrace. Klientům největší české záložny vadí, že ani po několika měsících nemají přístup ke svým penězům, ani informace o tom, jak dlouho ještě bude tento stav trvat. Státní zástupkyně Daniela Smetanová v květnu uvedla, že záložna poskytovala úvěry nesolventním zahraničním společnostem bez jakékoli historie a zřejmě zastoupeným nastrčenými lidmi.

Na strojírenském veletrhu bude letos v Brně 1550 firem

Na Mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV) bude od pondělí v Brně vystavovat 1550 firem. Zájem vystavovatelů je zhruba stejný jako před dvěma lety, kdy se akce uskutečnila v obdobném rozsahu. Loni se zúčastnilo 1886 firem, to se ale souběžně s MSV konaly veletrh obráběcí a tvářecí techniky IMT a technologické veletrhy Fond-ex, Welding, Plastex a Profintech. Do Brna jezdí především tradiční vystavovatelé. Mezinárodní strojírenský veletrh se v Brně koná po pětapadesáté. Zahraniční vystavovatelé tvoří na veletrhu tradičně zhruba polovinu. Jedničkou jsou podobně jako v minulých letech německé firmy, následuje účast ze Slovenska a Itálie.

Hyundai chce příští rok vyrobit v Nošovicích 300.000 aut

Automobilka Hyundai má v plánu vyrobit příští rok v Nošovicích na Frýdecko-Místecku 300.000 automobilů, což je plná kapacita slezského závodu. Stejný plán plní továrna letos. Uvedl to mluvčí automobilky Petr Vaněk. Závod si ve čtvrtek prohlédl prezident Miloš Zeman. Podle něj je Hyundai nejúspěšnější firmou v České republice. Produkce podniku představuje zhruba dvě procenta hrubého domácího produktu ČR. Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák připomněl, že díky vzniku nošovické průmyslové zóny se snížila míra nezaměstnanosti v kraji zhruba o 1,7 procent. Práci díky ní má v zemi 16.800 lidí, přímo v Moravskoslezském kraji 10.500. V podniku pracuje 3500 lidí, dalších 7000 míst vzniklo v kraji u subdodavatelů. Továrna Hyundai se ve slezské obci začala stavět v březnu 2007, vyrábí od listopadu 2008. Letos v květnu tam sjelo z pásu milionté vyrobené auto.

Soud nepustil Ratha z vazby, v budoucnu to ale prý bude možné

Krajský soud v Praze zamítl žádost exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) o propuštění z vazby, v níž je 16 měsíců. Soud se obává, že Rath, obžalovaný spolu s dalšími deseti lidmi z korupce, by se mohl vyhnout hlavnímu líčení a případnému vězení tak, že by uprchl nebo se skrýval. Rathovi advokáti si nechali lhůtu na rozmyšlenou, zda podají proti rozhodnutí stížnost k Vrchnímu soudu v Praze. Rath žádal o propuštění počtvrté od svého zadržení loni v květnu. Soudce ale také uvedl, že "postupem času závažnost obavy ubývá na intenzitě" a v budoucnu bude možné přijmout za vazbu záruky a Ratha propustit. Zatím to ale podle něj nejde. Rathovi hrozí až 12 let vězení.

Svědek v Rathově kauze: losovací zařízení ukradli maskovaní muži

Krajský soud v Praze v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) vyslechl Otakara Čmelinského, šéfa firmy Ve-zak, která zařizovala losování ve výběrovém řízení u opravy gymnázia v Hostivici. Obžaloba soutěž řadí ke zmanipulovaným tendrům. Čmelinský soudu tvrdil, že ani jedno ze dvou losovacích zařízení nemá, protože mu je ukradla skupina maskovaných mužů. Údajné přepadení prý polici nehlásil, protože měl strach o rodinu. Krádež popsal později při výslechu na polici, která ho pozvala kvůli kauze Ratha v červnu a září 2012. Zprávu o komplikacích ve vyšetřování údajně upravených zakázek kvůli "ztrátě" losovacího zařízení uvedla již dříve média. Žalobce v kauze viní 11 lidí z upravování veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Týkaly se modernizací nemocnic a stavebních projektů.

Český občan musí nadále zůstat v Egyptě

Český občan, jehož žena a dcera zemřely za záhadných okolností v Hurgadě, nadále nesmí vycestovat z Egypta. Českým úřadům to sdělila nejvyšší prokuratura v Káhiře. Ta zároveň nestanovila žádnou lhůtu, jak dlouho musí Čech v zemi zůstat, čeká se na další vývoj vyšetřování. Uvedla to mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová. "Čeká se na výsledek lékařské zprávy, která by snad měla být v těch následujících týdnech. Od toho se odvine další postup," dodala Grohová. Šestatřicetiletá Češka a její osmiletá dcera zemřely na konci července v hotelovém pokoji v Hurgadě. Našel je manžel a otec, který řekl, že všichni tři trpěli střevními a žaludečními problémy. Původní verzi o otravě z jídla zpochybnil ředitel nemocnice v Hurgadě, který v českých médiích řekl, že obě mrtvé měly žaludky rozleptané silným jedem. Poté se objevily spekulace, že za úmrtími obou Češek stojí otec rodiny. Muž nebyl z ničeho obviněn, ale egyptská prokuratura trvala na tom, že by měl být v Egyptě po celou dobu vyšetřování.

Soud zamítl odvolání Dietrichsteinové, majetek zpět nedostane

Krajský soud v Brně zamítl odvolání Mercedes Dietrichsteinové, která se dožadovala vrácení rodového majetku na Břeclavsku. Před třemi lety její žalobu zamítl Okresní soud v Břeclavi. Šlechtična se domáhala mimo jiné navrácení zámku v Mikulově, Kozího hrádku, dalších desítek nemovitostí a pozemků. Jejímu otci Alexandru Dietrichsteinovi zabavil majetek československý stát bezprostředně po druhé světové válce na základě Benešových dekretů. Dietrichstein proti zabavení majetku aktivně nevystupoval. Dietrichsteinové patřili několik staletí k nejvýznamnějším šlechtickým rodům na Moravě. Mercedes Dietrichsteinová žije v Argentině. Její otec zemřel v roce 1964.

Soud: Pasquale nemá nárok na omluvu za výroky o devastaci Kyselky

Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví v ČR se nemusí omlouvat šéfovi Karlovarských minerálních vod (KMV) Alessandru Pasqualemu za výroky, kterými ho kritizovala v souvislosti s devastací lázní Kyselka. Pasqualeho žalobu na ochranu osobnosti v podstatné části zamítl pražský městský soud. Rozhodnutí není pravomocné. Pasquale se žalobou domáhá toho, aby asociace odstranila ze svých webových stránek článek ze srpna 2011, který ho označil za "devastátora kulturního dědictví v Kyselce", a aby zabránila šíření dopisu z prosince 2011, jenž ho přirovnal mimo jiné k "dobytku". Zároveň požaduje symbolické odškodné 1 Kč a uveřejnění omluvy na webu asociace a na zpravodajském serveru.Pasquale, asociace i její místopředseda Martin Kadrman, proti němuž žaloba rovněž směřovala, si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti rozsudku odvolají.

V Praze platí novela vyhlášky zákazu pití alkoholu na veřejnosti

V Praze ode dneška platí novela vyhlášky zákazu pití alkoholu na veřejnosti. Tím se téměř zdvojnásobí počet veřejných prostranství, kde je v hlavním městě zakázáno pít alkohol, a to ze 459 na 837. Dodržování vyhlášky hlavního města, která pití na vybraných místech zakazuje, budou kontrolovat pražští strážníci. Problémy byly například v okolí Národního divadla, kde se scházely skupiny popíjejících. Podle městské policie vznikaly problémy u Nové scény nebo u Žofína. Největší počet míst, kde zákaz platí, je nyní v Praze 8, celkem 162. Způsobeno je to tím, že ve vyhlášce jsou vyjmenovány desítky konkrétních provozoven a prodejen, před kterými jsou problémy. Druhý nejvyšší počet je na Praze 4, přesně 82, a na pomyslném třetím místě je Praha 1 s 53 místy. Naproti tomu Praha-Újezd nezaslal magistrátu ani jeden návrh na místo, kde chce zákaz uplatnit.

Protonové centrum má smlouvu s Vojenskou pojišťovnou

Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) podepsala s pražským Protonovým centrem jako první dlouhodobou smlouvu. Protonové centrum usilovalo o smlouvu s pojišťovnami od loňska. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ale odmítla uznat dokument, podle kterého by platila centru 15 let miliardu korun ročně. Prvního pacienta centrum přijalo 5. prosince 2012. Protonovou léčbu podporuje Česká onkologická společnost v indikovaných případech, pokud ji doporučí tým komplexního onkologického centra. Pojišťovny by pak měly podle onkologů zohlednit ceny a vyslat pacienta do centra, kde to vyjde levněji. Podle VZP léčí levněji centrum v Mnichově.

Nadace Naše dítě řeší stále víc sporů rodičů o děti

Nadace Naše dítě se stále častěji zabývá případy dětí, jejichž rodiče se po rozchodu nedokážou domluvit na péči o potomka. Rozvody, bránění ve styku s dcerou či synem nebo neplacení výživného tvoří téměř dvě třetiny případů nadační linky právní pomoci. Loni řešila stovku takových kauz. Novinářům to dnes řekla zástupkyně ředitelky Nadace Markéta Sodomková. Nadace se zabývá i případy, které soudy řeší léta či které se odehrávají v cizině. Přibývá totiž smíšených manželství a po jejich rozpadu také takzvaných únosů dětí do zahraničí. Linka právní pomoci je v provozu od roku 2005. Její právníci loni řešili 181 případů. Rodinného práva se týkalo celkem 138 kauz. Loni se podle statistiků rozvedlo 26.402 manželství. V 58 procentech z nich byly nezletilé děti. Z údajů vyplývá, že rozpad svazku dopadl zhruba na 23.000 chlapců a děvčat.

Ceny Knihovna roku dostaly instituce v Litvínově a obci Milín

Nejlepší knihovnou roku 2013 se stala knihovna ve středočeském Milíně. V kategorii významný informační počin cenu získala Městská knihovna v Litvínově za modernizaci prostor a tvořivý přístup k rozvoji komunitní knihovny. Obě instituce, jejichž zástupci ceny v pražském Klementinu převzali, dostávají od ministerstva kultury odměnu 70.000 korun. Knihovna dr. Emanuela Bořického v Milíně zvítězila v kategorii základní knihovna. Od roku 2011 pracuje v bezbariérových prostorách vzniklých přestavbou původní sýpky, díky tomu se pod jednou střechou sešly také mateřské centrum, nízkoprahový klub, výstavní a přednášková síň. Počtvrté je součástí ocenění Knihovna roku také cena pro nejlepší městskou knihovnu. Letos se jí stala Knihovna města Hradce Králové.

Ve Washingtonu odhalili památník Václavu Havlovi

Památník bývalému českému a československému prezidentu Václavu Havlovi odhalili ve středu v areálu washingtonské Georgetownské univerzity. Tvoří ho lípa a dvě křesla a stolek, jejichž autorem je architekt Bořek Šípek. Odhalení památníku předcházela diskuse o Havlově odkazu. Na Georgetownskou univerzitu uvedla Havla tamní profesorka Madeleine Albrightová, bývalá ministryně zahraničních věcí USA. Univerzita byla jedním z prvních míst, která bývalý prezident v roce 1990 v USA navštívil. Slavnostního aktu odhalení se zúčastnila Dagmar Havlová, Madeleine Albrightová a další hosté. Zpěvačka Suzanne Vega zazpívala svou píseň Horizon, kterou věnovala Václavu Havlovi.

V Paláci Akropolis oslaví "Plastici" své 45. narozeniny

Kapela The Plastic People of the Universe oslaví v pražském Paláci Akropolis 45 let od svého založení. Fanouškům představí největší hity i skladby, které znamenaly milníky v její historii. The Plastic People Of the Universe vznikli v září roku 1968. Jejich tvorba, ovlivněná v začátcích zejména americkými Velvet Underground, Captainem Beefheartem či Frankem Zappou, se stala jednou z nejoriginálnějších nejen na české rockové scéně. Za více než čtyřicet let se v kapele vystřídalo téměř 40 hudebníků, většina z nich zde ale působila jen krátce. S nástupem normalizace byl v roce 1970 režimem pronásledované kapele odebrán profesionální statut a vybavení. Státní šikana vyvrcholila zatčením všech Plastiků v březnu 1976. To vzbudilo protesty mezinárodní kulturní veřejnosti. Při kampani na jejich obranu se zformovala pozdější Charta 77.

Česká filharmonie zahájí v Rudolfinu svou 118. sezonu

Česká filharmonie v pražském Rudolfinu otevře svou 118. sezonu Glagolskou mší od Leoše Janáčka. Vrcholné duchovní dílo 20. století zazní v Čechách od dob premiéry, v roce 1927, vůbec poprvé v původním znění. Orchestr, sólisty a Pražský filharmonický sbor povede šéfdirigent ČF Jiří Bělohlávek, který tuto raritní verzi zrekonstruovanou Jiřím Zahrádkou provedl už s londýnským Symfonickým orchestrem BBC před dvěma lety na festivalu BBC Proms. První polovinu koncertu vyplní předehra k muzikálu Candide od Leonarda Bernsteina, skladba Ad absurdum pro trubku a orchestr Jörga Widmanna a Klavírní koncert č. 1 Dmitrije Šostakoviče. Jeho sólistou bude Alexander Melnikov, jenž za Šostakovičovu hudbu získal řadu ocenění, mimo jiné Cenu BBC Music Magazine.

Národní galerie vystavuje Kokoschkovu grafiku

Národní galerie v Praze připravila komorní výstavu grafické tvorby Oskara Kokoschky ze svých sbírek. V konírně paláce Kinských prezentuje průřez jeho pracemi od počátečních ilustrací, poválečných zážitků z cest až k pozdnímu dílu - serigrafiím doprovázejícím jeho hru Comenius. Barevné tisky k této hře inspirované odkazem Jana Amose Komenského vystavuje NG vůbec poprvé. Oskar Kokoschka (1886 až 1980), jedna z klíčových postav moderního světového umění, je v Národní galerii bohatě zastoupen, vedle sedmi maleb je ve sbírkách přes 160 grafik. Mezi jeho plátny jsou tři díla evropského významu, řekla novinářům autorka současné výstavy Eva Bendová. Jedno z nich, Červené vejce, symbolické vyjádření nastupujícího nacismu, namaloval bezprostředně po mnichovské dohodě, kdy musel opustit Prahu a zamířil do Londýna. Kokoschka byl malíř, kreslíř, dramatik, básník i esejista.

O víkendu se na Vysočině otevře téměř 130 ateliérů

Kolem 130 uměleckých ateliérů a dílen se o víkendu otevře na Vysočině. Návštěvníkům představí svá díla kolem dvou stovek výtvarníků a uměleckých řemeslníků. Akce Dny otevřených ateliérů 2013 organizovaná v rámci projektu Porta Culturae ve spolupráci s dolnorakouskou kulturní organizací Kulturvernetzung Niederösterreich se na Vysočině uskuteční potřetí. Mezi umělci jsou nejvíce zastoupeni malíři a grafici. Milovníci umění si budou moci prohlédnout také dílny 13 řezbářů a sochařů, osm sklářských ateliérů i několik hutí. Otevřou se dveře deseti keramických dílen a 16 kováren. Nechybí ani kameníci, dílny uměleckých nožířů, sedlářů, knihařů a dalších řemeslníků. Bližší informace najdou zájemci na internetových stránkách http://www.vysocina-kultura.cz.

Sport:

Fotbalová asociace České republiky dnes dostala od Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality text obvinění v souvislosti s nedávno odstartovanou sázkařskou aférou. Usnesení převzal bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký a hned ho předal disciplinární komisi. Ta se jim ještě dnes bude zabývat a rozhodne o dalším postupu.

Fotbalová reprezentace odehraje své domácí zápasy v příští kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2016 pouze na třech stadionech. Národní tým se tak v soutěžních zápasech představí střídavě v Praze na Letné a v Edenu a v Plzni. Rozhodl o tom výkonný výbor FAČR. FAČR počítá s tím, že na moravské stadiony bude směřovat především přípravné zápasy národního týmu.

Obránce Sunderlandu Ondřej Čelůstka se poprvé v kariéře objevil v nominaci fotbalové reprezentace. Je v týmu pro zápasy kvalifikace o postup na mistrovství světa na Maltě a v Bulharsku. V nominaci nechybí ani kapitán Tomáš Rosický, který zvažoval svoje další působení v národním celku. Složení týmu oznámil nový trenér Josef Pešice, který po zářijových prohrách s Arménií a v Itálii nahradil Michala Bílka.

Fotbalisté Plzně prohráli i ve svém druhém vystoupení v základní skupině Ligy mistrů, v Petrohradu podlehli CSKA Moskva 2:3. Viktoria vedla po rychlém gólu Rajtorala, ale ještě v první půlhodině otočili skóre Tošič a Honda. Zápas pak rozhodl smolný vlastní gól Řezníka po chybě brankáře Kozáčika. Bakoš v závěru už jen snížil.

Hokejisté Lva Praha prohráli v Kontinentální lize na ledě Chabarovsku 0:3 a dvěma góly se na tom podílel český útočník Jakub Petružálek. Hráči Lva gólmana Alexeje Murygina nepřekonali a poprvé v sezoně neskórovali. Jediný český zástupce v KHL si připsal v dvanáctém utkání ročníku pátou porážku. Amur v jedenáctém duelu teprve potřetí zvítězil.

Hokejový brankář Tomáš Vokoun z Pittsburghu, jenž se předminulý víkend podrobil operaci kvůli krevní sraženině, nebude chytat tři až šest měsíců. Uvedl to generální manažer Penguins Ray Shero.

Dohrávky 3. kola Poháru České pošty dnes zvládli oba prvoligoví zástupci. Jihlava zvítězila zásluhou pokutového kopu kapitána Lukáše Vaculíka 1:0 v Karlových Varech. Příbram uspěla v Českých Budějovicích až po penaltovém rozstřelu, který vyhrála 4:2. V normální hrací době skončil zápas bez branek. Také Středočechům výrazně pomohl kapitán - brankář Aleš Hruška chytil dva pokutové kopy.

Fotbalisté Sigmy Olomouc B v dohrávaném utkání 7. kola MSFL prohráli na hřišti třebíčského nováčka 1:2, a promarnili tak příležitost vrátit se do čela tabulky. Po zkompletovaných devíti kolech jí nadále dominuje s tříbodovým náskokem Opava.

Basketbalisté Nymburka nevyužili ani čtvrtý pokus k postupu do prestižní Euroligy. Ve středu ve Vilniusu prohráli s tureckým Banvitem 78:87 a v letošní kvalifikaci končí hned v úvodu. Na lavičce českých mistrů nevyšla soutěžní premiéra trenérovi Kestutisovi Kemzurovi, který navíc nezdar s Banvitem musel strávit ve své rodné Litvě. Nymburku nepomohlo ani 27 nastřílených bodů navrátilce do sestavy Chestera Simmonse.

Kristýna Pálešová napodobila svého reprezentačního kolegu Martina Konečného a také ona obsadila v kvalifikaci víceboje na mistrovství světa ve sportovní gymnastice 30. místo. Čtyřiadvacítce postupujících v Antverpách vévodila Američanka Simone Bilesová.

Hokejový útočník Radek Dvořák bude i v nadcházející sezoně hrát v NHL. Šestatřicetiletý hráč podepsal roční dvoucestnou smlouvu s Carolinou. Trojnásobný mistr světa si v případě, že bude působit v hlavním týmu, vydělá 600.000 dolarů. Pokud bude hrát na farmě, přijde si na 125.000 dolarů, ale zároveň má garantovaný příjem za sezonu minimálně 250.000 dolarů.

Tenistka Lucie Šafářová napodobila Petru Kvitovou a také ona postoupila do čtvrtfinále pětimilionového turnaje v Pekingu. Ve třetím kole porazila šestadvacetiletá brněnská rodačka, jež je v posledních týdnech ve výborné formě, 6:4, 6:7 a 7:6 Andreu Petkovicovou z Německa.

Florbalisté Vítkovic podlehli na Poháru mistrů v Tampere švédskému Falunu vysoko 3:10, když v 18. minutě prohrávali už 0:5. Falun postoupil z prvního místa skupiny B do semifinále a Ostravané se o druhé postupové místo utkají s domácím SC Classic.

Počasí:

V pátek bude jasno nebo skoro jasno, nejvyšší teploty 10 až 14stupňů,