Zprávy

Na svatováclavskou mši ve Staré Boleslavi přišly tisíce věřících

Několik tisíc lidí zavítalo na slavnostní poutní mši na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi u Prahy, kde byl před 1078 lety zavražděn patron země kníže Václav. Pražský arcibiskup Dominik Duka, který mši sloužil, vyzdvihl odkaz světce a přirovnal Starou Boleslav k významným poutním místům ve světě. Lidé si v Den české státnosti při mších a poutích připomínají svatého Václava v celé republice. Na svatováclavskou pouť nepřijel kvůli soukromému programu a oslavě 69. narozenin prezident Miloš Zeman, který tak nepokračuje v tradici svého předchůdce Václava Klause, jenž se pouti v posledních letech účastnil. Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Tradičně se tam 28. září u příležitosti svátku svatého Václava scházejí tisíce věřících.

Pražský hrad se otevírá lidem, zpřístupní i zbraně sv. Václava

Pražský hrad na státní svátek otevřel své reprezentační prostory. Návštěvníci si zde mohli prohlédnout výstavu, připomínající patrona českých zemí svatého Václava. K vidění zde byla výstava zbraní, přilba, meč a drátěná košile, které jsou mu tradičně připisovány. Historici se také domnívají, že na Pražském hradě objevili zbytek praporce svatého Václava. Nález by doplnil Václavovu zbroj. Už několik let historici zkoumají meč, drátěnou košili a přilbici svatého Václava, kterého jeho bratr Boleslav nechal zavraždit 28. září roku 935. Uvedl to Český rozhlas.Praporec svatého Jiří je trvale vystavený v expozici svatovítského pokladu na Pražském hradě.

Prahou prošel průvod extremistů proti polistopadovému úpadku

Prahou v sobotu odpoledne prošel průvod zhruba 120 extremistů, kteří demonstrovali proti polistopadovému úpadku a omezování svobody. Protestující, kteří se rekrutovali například z Dělnické mládeže, sdružení K 213, ale i třeba srbské radikální strany, využili svátek sv. Václava k připomínce národních zájmů, které jsou podle nich potlačovány. Průvod se obešel bez incidentů. Účastníci se krátce po 15:00 před úřadem vlády rozešli. Při pochodu centrem města provázeli demonstranty policisté a během pochodu skandovali demonstranti hesla jako "Proti multikulti". Proti zneužívání svatého Václava neonacisty k hlásání etnické a skupinové nenávisti a proti podněcování protiromských nálad se také na Jungmannově náměstí v centru Prahy sešly na pokojném shromáždění zhruba čtyři desítky lidí.

Ruskou ambasádu v Praze obklopila tisícovka příznivců Pussy Riot

Zhruba tisícovka příznivců vězněných členek ruské punkové skupiny Pussy Riot a příznivců techna se v sobotu sešla před ruskou ambasádou v Praze. Mottem jejich setkání byl slogan Svatý Václave, vyžeň kapitalisty a fašisty!. Podle organizátorů odkazuje právě na píseň Pussy Riot, která stála za jejich uvězněním. Podle policie i organizátorů se na demonstraci sešlo zhruba tisíc lidí. Připojil se k nim i karnevalový průvod, který kolem 15:00 vyrazil z Holešovic. Transparenty na místě vyjadřovaly podporu členkám Pussy Riot a kritizovaly ruského prezidenta Vladimira Putina. "Svoboda je nedělitelná, a pokud ji nepodpoříme aktuálně v Rusku, bude tím ohrožena i u nás. Kdo přihlíží zvůli ruských vládců, posiluje i vládce domácí. Svobodu Pussy Riot," řekl ČTK mluvčí karnevalu Do it Yourself (DIY) Bohumil Spálený.

Stoupenci krajní pravice v Ostravě se střetli s policií; ta obvinila pět lidí

V bitku přerostl v pátek navečer mítink radikální Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) na náměstí v Ostravě - Zábřehu. Asi tisícihlavý dav se pokusil dostat k ubytovně nedaleko náměstí SNP, v níž žijí hlavně Romové. Někteří radikálové házeli na policisty skleněné lahve, kameny a petardy. Těžkooděnci použili slzný plyn či dělobuchy. Policie zadržela 21 lidí, mezi nimi i několik žen, řekl ČTK šéf policie Moravskoslezského kraje Tomáš Kužel. Několik policistů utrpělo lehká zranění. Policie pět z jednadvaceti zadržených lidí obvinila. Vyslechli si obvinění z útoku na úřední osobu, výtržnictví a někteří i z poškozování cizí věci. Dalších 16 lidí zřejmě spáchalo přestupek. Uvedla to mluvčí moravskoslezských policie Gabriela Holčáková.

Rusnok v OSN nabídl české zkušenosti při cestě k demokracii

Český premiér Jiří Rusnok ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN vyzval k mezinárodní spolupráci při řešení nejpalčivějších problémů světa. Nabídl také české zkušenosti s přechodem k demokracii. Upozornil na zranitelnost zvolna rostoucí světové ekonomiky, apeloval na politické řešení konfliktu v Sýrii, vyjádřil znepokojení nad stagnujícími jednáními o nešíření jaderných zbraní a jaderném odzbrojení, nad ohrožováním lidských práv a svobod i rostoucím rozdílem mezi bohatými a chudými. "Česká republika jakožto země s historickou zkušeností s nedemokratickým režimem je připravena podělit se o své zkušenosti spojené s přechodem k demokracii a zemím procházejícím tímto procesem nabídnout svou pomoc, prostředky a know-how," ujistil.

Koksovny OKK koupí skupina Metalimex

Ostravské OKK Koksovny, které patří těžařské firmě NWR, koupí za 95 milionů eur (zhruba 2,44 miliardy korun) skupina Metalimex. NWR prodejem reaguje na měnící se tržní podmínky. Společnost se také chystá uzavřít Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, protože ho výhledově nepovažuje za konkurenceschopný. NWR hodlá čistý výtěžek z prodeje koksovny reinvestovat do své základní činnosti. Předpokládá, že prodej bude dokončen do 13. prosince 2013. V koksovnách nyní pracuje 732 zaměstnanců. Metalimex a její mateřská společnost MTX CZ jsou česká společnost obchodující s hliníkovými plechy, mědí, ocelí, železnou rudou, uhlím a dalšími komoditami ve střední Evropě.

V Hradci začal divadelní festival Čekání na Václava

Groteskou nazvanou ... a na hrušce sedí diktátor autorů Jaroslava Gillara a Vladimíra Škutiny v podání společnosti Werichova Kampa začal v Hradci Králové festival Čekání na Václava. Přehlídka se letos koná již podesáté. Do 28. října, kdy festival končí, nabídne divákům přes tři desítky představení včetně dvou premiér. Pořádající Klicperovo divadlo uvede 12. října poprvé hru Sestup Orfeův v režii Martina Glasera. Na 26. října připravuje premiéru hry Soudce v nesnázích v nastudování Šimona Dominika. Uveden bude například komorní muzikál Touha jménem Einodis pražského Divadla Ungelt s Martou Kubišovou a Anetou Langerovou v roli baronky Sidonie Nádherné, vzpomínání Luďka Munzara na básníka Františka Hrubína s klavírním doprovodem Emila Viklického, hra Tichý Tarzan v provedení brněnského Divadla Husa na provázku nebo komedie Antona Pavloviče Čechova Racek, s níž přijede Dejvické divadlo. Chybět nebude ani oblíbené Divadlo Járy Cimrmana se hrou Lijavec.Závěrečným představením festivalu bude 28. října autorské představení Jiřího Suchého nazvané Co na světě mám rád.

Znalec Kafkova díla připravil nový výbor z jeho textů

Výběr textů z románů, deníků a dopisů Franze Kafky soustředil do nové knihy Leopardi v chrámu literární historik, překladatel a specialista na Kafkovo dílo Josef Čermák. Vydává ji u příležitosti letošního 130. výročí narození slavného spisovatele a pražského rodáka Nakladatelství Franze Kafky. Kniha Leopardi v chrámu přibližuje Kafkovy myšlenky každému čtenáři. Josef Čermák (1928) je mezinárodně uznávaným znalcem Kafkova díla. Po roce 1989 pracoval jako šéfredaktor nebo ředitel v několika nakladatelstvích. Je spoluzakladatelem Společnosti Franze Kafky v Praze, která vznikla v roce 1990 s cílem navázat na tradice kulturní plurality středoevropského regionu, kde spolu po staletí žili Češi, Němci a Židé.

Sport:

Tenistka Petra Kvitová vyhrála turnaj v Tokiu a získala jedenáctý titul ve dvouhře v kariéře. Sedmá nasazená hráčka v dnešním finále porazila Němku Angelique Kerberovou po setech 6:2, 0:6 a 6:3.

Tenista Tomáš Berdych si zahraje na turnaji v Bangkoku potřetí letos finále. Dostal se do něj po úspěšné třísetové bitvě s Francouzem Gillesem Simonem, kterého porazil 6:7, 6:2 a 7:5. O první titul v sezoně bude česká jednička v neděli usilovat buď proti obhájci trofeje a dalšímu Francouzi Richardu Gasquetovi, nebo proti Milosi Raonicovi z Kanady.

Jan Kopecký s převahou vyhrál Chorvatskou rallye a šestým vítězstvím v sezoně potvrdil zisk titulu mistra Evropy. Tovární jezdec Škody se v čele pořadí držel od páté ze čtrnácti rychlostních zkoušek, celkem vyhrál devět měřených testů, z toho šest za sebou v závěru první etapy a na začátku druhé. Další Češi závod s centrem v Poreči nedokončili. Robert Kořístka odstoupil v první etapě, Antonín Tlusťák ve druhé. Za dva týdny bude šampionát pokračovat v San Remu a vyvrcholí od 7. do 9. listopadu při Rallye du Valais ve Švýcarsku.

Hokejisté pražské Slavie vyhráli v 6. kole Tipsport extraligy v přestřelce na ledě Chomutova 7:6 po samostatných nájezdech a stále drží neporazitelnost. Vládnou soutěži o tři body před Spartou a Kometou Brno. Poslední Karlovy Vary pod vedením nového trenéra Karla Mlejnka prohrály v Plzni 3:4 po samostatných nájezdech a mají tříbodové manko na Chomutov a Vítkovice.

Fotbalisté Plzně zvítězili v předehrávce 10. kola první ligy v Jihlavě 2:1. Obhájce titulu v nejvyšší soutěži naplno bodoval po dvou předchozích remízách a minimálně do sobotního pražského derby se přiblížil vedoucí Spartě na rozdíl jednoho bodu.

Fotbalistům Plzně bude s největší pravděpodobností ve středečním utkání Ligy mistrů proti CSKA Moskva v Petrohradu scházet levý obránce David Limberský. Reprezentační zadák musel v první půli ligového duelu v Jihlavě střídat, natrhl si zadní stehenní sval.

Fotbalisté Českých Budějovic porazili v předehrávce 10. kola druhé ligy Frýdek-Místek 3:0. Před víkendovým programem se Jihočeši posunuli z osmého na třetí místo, o bod předstihli i svého soupeře.

Fotbalisté Sokolova utnuli sérii čtyř zápasů bez vítězství a v 10. kole Národní ligy porazili doma Pardubice 2:0. V tabulce se tak dostali na páté místo o bod právě před východočeského soupeře. Brankami se o to ve 21. a 27. minutě postarali Šamánek s Čadou. Pardubice dohrávaly téměř celý druhý poločas o deseti.

Ani jeden ze tří českých běžců nedokončil ultramaratonský závod Spartathlon v Řecku dlouhý 245,3 kilometru. Nejdále doběhl Michal Činčiala, před ním odstoupili Vlastimil Šroubek a Daniel Orálek, který se snažil jako první Čech absolvovat náročný závod potřetí za sebou. Po 93 kilometrech však vzdal.

Česká krasobruslařka Elizaveta Ukolová si vybojovala na tradiční Nebelhorn Trophy v Oberstdorfu účast na olympijských hrách v Soči. Patnáctiletá rodačka z ruského Kirova obsadila v redukovaném pořadí pátou pozici, přičemž k dispozici bylo šest míst. Celkově byla desátá.

Počasí:

Jasno až polojasno, ojediněle mlhy nebo oblačnost. Nejvyšší teploty 12 až 16 stupňů.

Teplota ráno klesla v Česku pod nulu na třetině měřicích stanic. V šumavském Březníku naměřili minus 7,5 st. Celsia. Mráz byl třeba i v Plzni.