Zprávy

0:00
/
0:00

Zeman nepojede na svatováclavskou pouť

Prezident Miloš Zeman nebude pokračovat v tradici, kterou v posledních letech nastolil jeho předchůdce Václav Klaus. V sobotu se totiž nezúčastní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. Uvedla to mluvčí hlavy státu Hana Burianová. Podle ní Zeman na pouť nepojede vzhledem ke svému dlouhodobě dopředu plánovanému soukromému programu. Zemanovi bude v sobotu 69 let, narozeniny oslaví v rodinném kruhu s manželkou a dcerou. Na pouti tentokrát nebude ani Klaus, který se jí pravidelně účastnil v posledních letech. Podle Klausova webu bude exprezident pracovně v USA. Národní svatováclavská pouť byla obnovena v roce 2003 římskokatolickou církví, zavítal na ni při své návštěvě v roce 2009 nyní už bývalý papež Benedikt XVI. Letošním významným hostem je mnichovský kardinál Reinhard Marx, který se podle České biskupské konference vysloví nejen k 75. výročí mnichovské dohody, ale promluví také o "světlých okamžicích" společných oběma sousedním národům Čechů a Němců.

Rusnok: ČR je pro zákaz výroby materiálu pro jaderné zbraně

Svět se zbaví jaderných zbraní jedině tehdy, když bude mezinárodní společenství rovnovážně uplatňovat strategie jaderného odzbrojování a nešíření atomových zbraní. Na konferenci OSN o jaderném odzbrojení v New Yorku to řekl premiér Jiří Rusnok. Podle něj se Česká republika zasazuje o to, aby rychle vstoupila v platnost Smlouva o všeobecném zákazu jaderných zkoušek. Smlouvu z roku 1996 podepsalo přes 150 členských zemí OSN. Její ratifikaci však dosud odmítají některé státy včetně Číny, Íránu, Severní Koreje, Izraele či USA. Podle Rusnoka Česko podporuje rovněž neprodlený začátek jednání o další smlouvě, která by zakázala výrobu štěpného materiálu do jaderných zbraní nebo jiných jaderných výbušných zařízení. Rusnok zdůraznil, že Česko bude nadále hájit mírové využití jaderné energie, jehož podmínkou však musí být dodržení všech pravidel o nešíření nukleárních zbraní.

Kohout v OSN: V boji s chudobou je důležitý soukromý sektor

Klíčovou roli v boji proti chudobě hraje soukromý sektor, který je třeba zapojit jak na úrovni národní, tak i na úrovni mezinárodní. Na Valném shromáždění OSN to ve středu řekl český ministr zahraničí Jan Kohout. Česká republika je podle něj připravena se v tomto směru ve světě aktivně zapojit. Světoví lídři se ve středu v newyorském sídle OSN dohodli na nových krocích, které by měly snížit počet lidí trpících extrémní chudobou, hladem či nemocemi. Svolali summit na rok 2015, během kterého se má schválit nový balík cílů namířených proti chudobě s důrazem na udržitelný rozvoj. Česká republika je podle ministra připravena se aktivně zapojit do budování konkurenceschopné ekonomiky v partnerských zemích. A to podporou sdílených inovací a inkluzívních podnikatelských modelů, které zahrnují chudší skupiny lidí v těchto zemích.

Český velvyslanec na Filipínách očistil rodinu tamního prezidenta

Český velvyslanec na Filipínách Josef Rychtar odmítl tvrzení, že by příbuzní filipínského prezidenta Benigna Aquina byli zapleteni do údajného vydírání české firmy v souvislosti se zakázkou na rozšíření metra v metropoli Manile. Ještě tento týden by měl v tomto smyslu předložit čestné prohlášení. Informoval o tom filipínský zpravodajský server Inquirer. Sestra filipínského prezidenta Ballsy Aquinová-Cruzová a její manžel Eldon Cruz se nepodíleli na údajném pokusu o vydírání, řekl podle serveru Inquirer český ambasador vysokému představiteli filipínského národního úřadu pro vyšetřování Danielu Daganzovi. Podle Daganza český ambasador zopakoval své dřívější prohlášení, že o úplatek si řekli někteří představitelé filipínského ministerstva dopravy. Původně prý za pomoc při vyjednání kontraktu na rozšíření manilského metra pro českou firmu Inekon žádali 30 milionů dolarů, nakonec požadavek snížili na 1,5 milionu dolarů. Česká strana úplatek odmítla.

Senátoři navrhli ocenit ruskou odpůrkyni okupace z roku 1968

Senátní zahraniční výbor doporučil předsedovi Senátu Milanu Štěchovi (ČSSD) ocenit ruskou disidentku Nataliji Gorbaněvskou, jednu z takzvaných osmi statečných, kteří v srpnu 1968 v Moskvě protestovali proti tehdejší okupaci Československa. Štěch řekl, že chystá děkovný dopis, který bude Gorbaněvské předán při její říjnové návštěvě v Praze ve dnech 21. až 23. října. Možnost, že by sedmasedmdesátiletá Gorbaněvská mohla dostat také stříbrnou pamětní medaili Senátu, Štěch zatím neplánuje. Zdůvodnil to tím, že tyto medaile předává především českým osobnostem, které ovlivňují veřejné dění v Česku. Zahraničním osobnostem se tyto medaile dávají jen výjimečně. Nedávno ji dostala barmská disidentka, bojovnice za lidská práva a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Ruská básnířka a překladatelka byla jednou z osmi demonstrujících, kteří 25. srpna 1968 na Rudém náměstí protestovali proti sovětské okupaci Československa. Později za to byla uvězněna a umístěna do psychiatrické léčebny.

STEM: Čtyři z pěti Čechů nechtějí zvýšení počtu stran ve Sněmovně

Čtyři z pěti Čechů nechtějí podle průzkumu agentury STEM zvýšení počtu stran zastoupených ve Sněmovně. Dvě pětiny občanů by si přály, aby v dolní komoře bylo po nadcházejících volbách zastoupeno přibližně tolik stran, kolik jich bylo dosud. Zhruba stejná část lidí by chtěla, aby stran bylo méně. Počet zastánců tohoto názoru od roku 2010 výrazně vzrostl. Podle aktuálních volebních modelů by se ale zastoupení stran ve Sněmovně mohlo mírně zvýšit.

ČSSD plánuje náhradní výživné od státu či porodné na každé dítě

Sociální demokraté plánují po volbách zavést náhradní výživné pro děti z chudších rodin, jimž jeden z rodičů neplatí alimenty. Stát by jim tak podle jejich věku dával od 2610 do 3675 korun měsíčně. Osamělí senioři a seniorky s nízkou penzí by zas měli jistotu, že budou v důchodu pobírat nyní aspoň 4430 korun. Znovu by se platila v prvních třech dnech nemoci nemocenská a porodné by bylo na každé dítě. Záměry ČSSD představil novinářům její stínový ministr práce Roman Sklenák. Podle něj není zatím jasné, co se podaří splnit. Záležet bude na financích. Pokud by se volby konaly teď, podle průzkumů by je vyhráli sociální demokraté. Získali by kolem 30 procent hlasů. K volebním urnám se voliči vypraví za měsíc.

Šéf Vojenského zpravodajství Pilc vypovídal v kauze Nagyová

Pověřený šéf Vojenského zpravodajství Rostislav Pilc vypovídal na policii v kauze Jany Nagyové. Vyšetřovatelé viní současnou manželku expremiéra Petra Nečase z toho, že jako ředitelka Nečasova sekretariátu zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování tehdejší Nečasovy ženy Radky a dvou členů úřadu vlády. Podle advokáta jednoho z obviněných Pilc vypověděl, že o sledování Nečasové nevěděl. Kauza vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se také vzdal funkce předsedy občanských demokratů. Minulý týden se Nečas s Nagyovou vzali.

Šéfku ERÚ Vitáskovou se zřejmě nikdo zabít nepokusil

Šéfku Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou se zřejmě nikdo zabít nepokusil. Vyplývá to z dosavadních zjištění pražské policie. Neznámí pachatelé údajně poškodili výtah pro auta v pražském domě, kde Vitásková bydlí. Žena se domnívá, že ji někdo chtěl usmrtit. Podle policie ale nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o pokus o vraždu. Policie nicméně už půl roku šéfku ERÚ hlídá kvůli častým výhrůžkám. Dostala policejní ochranku kvůli tomu, že se někdo pokusil její auto vytlačit z dálnice. Útokem se na začátku dubna na utajeném jednání zabývala i bezpečnostní rada státu. ERÚ se pod vedením Vitáskové pustil do rozsáhlých kontrol především v oblasti solární energetiky.

Na sobotu se do Prahy chystají pravicoví i levicoví aktivisté

Na sobotní státní svátek se do Prahy chystají akce krajně pravicových i levicových aktivistů. Prahou projde každoroční karnevalový průvod Do it yourself (DIY), jeho účastníci chtějí podpořit vězněné členky ruské punkové skupiny Pussy Riot. Do centra Prahy chystají pochod také nacionalisté pod názvem Svatováclavská manifestace. Na krajně pravicovou akci na svých stránkách letákem upozorňuje například Dělnická mládež. Organizátoři na svých webových stránkách uvedli, že chtějí manifestovat "proti polistopadovému rozvratu, za sociální spravedlnost a za svobodu". Na Jungmannově náměstí se chce v poledne sejít zhruba 200 lidí na protest proti "zneužívání sv. Václava neonacisty". Důvodem je také vyjádření solidarity obyvatelům Krupky, kde se v minulosti odehrály protiromské demonstrace. Na sobotu se proto připravuje i pražská policie.

Evropský soudní dvůr zamítl žalobu na ČR kvůli DPH pro cestovky

Evropský soudní dvůr v plném rozsahu zamítl žalobu Evropské komise proti České republice a dalším šesti zemím kvůli předpisům o dani z přidané hodnoty (DPH) pro cestovní kanceláře. Soud o tom informoval v tiskové zprávě. Komisi vadilo, že zvláštní režim DPH pro cestovní kanceláře byl uplatňován nejen u služeb pro "cestující", ale i u služeb pro další osoby. To podle komise odporovalo unijní směrnici, podle které se zvláštní režim DPH pro cestovní kanceláře může použít, jen když je cestovní služba poskytována přímo cestujícímu. Kromě České republiky měly stejný problém i Finsko, Francie, Itálie, Polsko, Portugalsko, Řecko a Španělsko. Zamítnutí žaloby není překvapením, už v červnu tento postup soudu doporučila jeho generální advokátka Eleanor Sharpstonová.

ČNB ponechala sazby beze změny na rekordně nízké úrovni

Bankovní rada České národní banky opět ponechala úrokové sazby beze změny na rekordně nízké úrovni. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Petruš. Rozhodnutí se očekávalo. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta. Naposledy sazby banka změnila loni v listopadu. Podle odhadů analytiků centrální banka úrokové sazby ponechá na rekordně nízké úrovni minimálně do konce příštího roku. Centrální banka nerozhodla o zahájení devizových intervencí, pravděpodobnost, že k nim v budoucnu přikročí, ale zůstává vysoká. Uvedl to guvernér Miroslav Singer. Česká národní banka je tak podle něj připravena využít kurz koruny v případě potřeby dalšího uvolnění měnové politiky.

České dráhy zdraží základní jízdné zhruba o dvě procenta

České dráhy od 15. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, zdraží základní jízdné zhruba o dvě procenta. Odůvodnily to inflací a růstem cen vstupů. Detailní informace o cenách platných pro období jízdního řádu 2013/2014 zveřejní dráhy v listopadu. Výhodnější než nyní by mělo být pravidelné dojíždění do práce nebo do školy. Pro žáky a studenty, kteří mají slevovou kartu IN 25, dráhy od nového jízdního řádu zavedou čtvrtinovou slevu ze žákovského jízdného pro období školního roku. Cestující se slevovou kartou IN 50 dostanou při nákupu traťových jízdenek poloviční slevu, dosud to bylo 25 procent. Zdraží ale slevové karty IN 25 a IN 50 pro děti a mladé do 26 let, a více peněz bude stát také slevová karta In-senior. Cena tříleté IN 25 vzroste na 490 korun z dosavadních 330 Kč, jednoroční IN 50 a In-senior bude za 1490 korun místo nynějších 1330 Kč.

Ředitel pražského dopravního podniku Křístek po roce končí

Milan Křístek po neshodách s vedením Prahy skončí ve funkci ředitele pražského dopravního podniku (DPP). Dozorčí rada přijala Křístkovu rezignaci a odvolala ho z představenstva společnosti, zároveň představenstvu doporučila Křístkovo odvolání z funkce ředitele. Nahradit by ho měl nynější šéf českobudějovického dopravního podniku Jaroslav Ďuriš, který byl místo Křístka zvolen členem představenstva. Praha tak nevypíše otevřené výběrové řízení. V posledních zhruba dvou letech se ve vedení podniku, do kterého jde z rozpočtu Prahy ročně přes deset miliard, vystřídalo několik šéfů. Bývalý manažer společnosti T-Mobile Křístek se funkce ujal loni na začátku listopadu.

Tržby telekomunikačních operátorů loni klesly o 1,9 procenta

Tržby telekomunikačních firem v ČR loni klesly o 1,9 procenta na 116,4 miliardy Kč. Příjmy z mobilních služeb se snížily o 3,6 procenta na 67 miliard korun bez DPH. Vyplývá to ze zprávy Českého telekomunikačního úřadu. "V roce 2012 pokračoval trend poklesu tržeb ze služeb elektronických komunikací ve všech sledovaných ukazatelích. Nejvyšší meziroční pokles zaznamenaly tržby za služby poskytované v mobilních sítích," uvedl úřad. Počet aktivních pevných linek se meziročně snížil o 1,8 procenta na 1,58 milionu přípojek. Množství aktivních SIM karet se zvýšilo o 2,8 procenta na 13,86 milionu.

Conseq kupuje penzijní fond Aegonu se 100.000 klientů

Domácí společnost Conseq Investment Management koupí od nizozemské finanční skupiny Aegon její českou penzijní společnost. Přibližně 100.000 smluv klientů Aegonu na doplňkové penzijní spoření bude nově spravovat Conseq penzijní společnost. Conseq tak posílí svoji pozici na trhu penzijního spoření, do něhož vstoupil začátkem roku 2013. Conseq ani Aegon se nezúčastnily druhého pilíře penzijního systému. Přebíraný fond je tzv. transformovaným fondem (dřívější penzijní připojištění), který musí ze zákona připsat v každém kalendářním roce nezáporné zhodnocení.

Výrobce nápojů Stock Spirits plánuje vstup na burzu v Londýně

Výrobce nápojů Stock Spirits plánuje příští měsíc prodat na burze v Londýně nejméně čtvrtinu svých akcií. Zisk z prodeje chce použít na snížení dluhu a financování dalšího růstu. Součástí skupiny je i Stock Plzeň-Božkov, což je největší výrobce lihovin v České republice. Firma v rámci primární emise (IPO) nabídne jak nové akcie, tak akcie stávajících akcionářů, což je společnost Oaktree Capital a současní i bývalí členové vedení. Z prodeje chce získat zhruba 50 milionů liber (1,5 miliardy Kč). Skupina Stock Spirit je největším výrobcem značkových alkoholických nápojů ve střední a východní Evropě. Byla založena v roce 2007 s podporou investiční skupiny Oaktree Capital Management. Firma také oznámila, že její příjmy za první pololetí letošního roku vzrostly o 14 procent na 153,1 milionu eur (téměř čtyři miliardy Kč). Hrubý provozní zisk bez mimořádných položek se zvýšil o více než pětinu na 34,3 milionu eur. Hlavními trhy má firma v Polsku, České republice a v Itálii.

Veřejných zakázek je letos o třetinu méně, jejich ceny klesly

Objem veřejných zakázek vyhlášených v prvních osmi měsících letošního roku se meziročně propadl o jednu třetinu (30,1 procenta) na 149,8 miliardy korun. Výrazně se snížil také objem zakázek, které byly ve stejném období zadány k realizaci. Jejich objem dosáhl 161,5 miliardy korun, což je meziročně o 18,4 procenta méně. Vyplývá to z nejnovější analýzy Komory administrátorů veřejných zakázek (KAVZ).

Vývoz nábytku vyrobeného v ČR letos vzroste o 4 procenta

Českým nábytkářům se daří exportovat své výrobky, vývoz nábytku vyrobeného v ČR letos vzroste o čtyři procenta na 16,8 miliardy korun. Tuzemská produkce nábytku dosáhne letos 35,8 miliardy korun, meziročně tak zůstává stejná. Vyplývá to z odhadu Asociace českých nábytkářů (AČN) a společnosti Apicon consulting. Letošní rok je pro český nábytkářský průmysl ve znamení stagnace. Podle nábytkářů tak lze v současné době, kdy se světová ekonomika vzpamatovává z poklesu v předchozích letech, hovořit o úspěchu. Celkem se letos vyvezlo 13,5 procenta nábytku vyrobeného v ČR, loni to bylo 12,2 procenta. Spotřeba nábytku v Česku podle odhadu AČN mírně klesne na 31 miliard korun. Hlavní exportní trh pro tuzemské výrobce představuje Německo, kam se v letošním prvním pololetí vyvezl nábytek v hodnotě 2,6 miliardy korun, meziročně o 2,5 procenta více.

Krajský soud v Brně projedná restituční nároky Dietrichsteinové

Brněnský krajský soud se bude příští čtvrtek v odvolacím řízení zabývat restitučním nárokem Mercedes Dietrichsteinové na četné nemovitosti v Mikulově. Toto panství vlastnili Dietrichsteinové, jeden z nejvýznamnějších šlechtických rodů na Moravě, po staletí a přišli o ně po druhé světové válce na základě Benešových dekretů. Jejich potomek Mercedes, žijící v Argentině, s tím nesouhlasí. S restitučním požadavkem neuspěla před třemi lety u Okresního soudu v Břeclavi a nyní doufá, že uspěje u odvolacího soudu. Očekává se její účast při jednání. Dietrichsteinová v kauze nejprve podala žalobu na vydání četných pozemků v okolí Mikulova, a to na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a Agenturu ochrany přírody a krajiny. Soud v Břeclavi ale dospěl k závěru, že její nároky jsou nedůvodné. Proti tomu se Dietrichsteinová odvolala a věc nyní bude řešit Krajský soud v Brně.

Za výtržnosti v Č.Budějovicích bylo zatím obviněno 16 lidí

Z násilí proti úřední osobě a výtržnictví při protiromských demonstracích na českobudějovickém sídlišti Máj policisté obvinili zatím 16 lidí. Řekl to mluvčí krajské policie Jiří Matzner. V pátek odpoledne se podle magistrátu koná další protiromské shromáždění s pochodem Lannovou třídou a ulicí Na Sadech. Většina dosud obviněných je stíhána v souvislosti s první demonstrací 29. června. Podle kriminalistů počet obviněných ještě stoupne, tak jak se budou vyhodnocovat pořízené záběry. Podle mluvčí magistrátu Jitky Welzlové páteční demonstraci nahlásili Evropští patrioti, kteří shromáždění organizovali už v srpnu. Protestovat chtějí "proti systému sociálních dávek, černému rasismu a proti policejní brutalitě," řekla mluvčí.

K výbuchu plynu v Havířově se přiznal bývalý nájemník

Kriminalisté dopadli viníka výbuchu plynu v domě v Havířově na Karvinsku. Jde o čtyřiačtyřicetiletého bývalého obyvatele zničeného bytu, který se k činu přiznal, řekl novinářům v Ostravě kriminalista Jaroslav Labaj. Policie uvedla, že motivem byla špatná životní situace obviněného. Muž je nyní bezdomovec a do bytu se nelegálně vrátil. Podle informací ČTK výbuch způsobil úmyslně, protože sousedé chtěli, aby byt opustil. Případ se tak podobá únorové tragédii z Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku. Tam zřejmě problémový nájemník vyhodil do vzduchu celý vchod. Šest lidí tehdy zemřelo. Mezi nimi byly i tři děti. Zemřel i možný viník. Policie ale neuvedla, že by se muž z Havířova tímto případem inspiroval.

Po roce oprav se otevírá Střelecký ostrov

Veřejnosti se po roce otevřel opravený pražský Střelecký ostrov. Radnice Prahy 1 za rekonstrukci zaplatila asi 80 milionů korun. Oprava trvala téměř rok, o měsíc ji prodloužily červnové povodně. Během úprav ostrova byly pokáceny asi tři desítky stromů, nových bylo vysazeno více než 60. U severní strany mostu Legií vznikl nový výtah. Opraveny také byly přístupové schody a uvnitř schodiště vznikly nové toalety. Městská část připravila oslavy otevření. Návštěvníkům zahráli například Žlutý pes nebo Děda Mládek Illegal Band.

V želivském klášteře byl opatem zvolen Jáchym Jaroslav Šimek

Novým opatem želivského premonstrátského kláštera byl zvolen Jáchym Jaroslav Šimek, dosavadní provisor kanonie. Na tomto postu po 14 letech vystřídal Bronislava Ignáce Kramára, který rezignoval ze zdravotních důvodů. Šimek se stal 51. želivským opatem. Šimek pochází z Nížkova na Žďársku. Dříve působil několik let i v Austrálii. Želivský klášter byl založen roku 1139 pro benediktiny, kteří přišli ze sázavského kláštera. Premonstráti je vystřídali o deset let později. V roce 1950 komunisté klášter zrušili a přeměnili ho v internační tábor, v němž byli kněží drženi bez rozsudku. Od roku 1957 byla v klášteře psychiatrická léčebna. Řeholní komunita se mohla vrátit počátkem 90. let.

Menzelovi Donšajni měli distribuční premiéru v Praze

Dvořákova síň pražského Rudolfina se netradičně zaplnila filmovými diváky, kteří zhlédli jako první v Česku komedii Jiřího Menzela Donšajni. Světovou premiéru měla v srpnu na MFF v Montrealu, v září ji producenti nasadili do americké distribuce. Projekce se zúčastnila početná herecká a tvůrčí delegace v čele s režisérem. Příběh filmu je zasazen do prostředí operního souboru na malém městě, který chce inscenovat Dona Giovanniho. Natáčel se vloni hlavně v táborském divadle a dále v Mělníku, v barokním divadle v Českém Krumlově a v klášteře v Plasích. Menzel do hlavních rolí obsadil Libuši Šafránkovou, Jana Hartla a Martina Hubu. Ve vedlejších rolích se objeví Ivana Chýlková, Václav Kopta, Emma Smetana a ve své poslední roli i Jiřina Jirásková, která letos 7. ledna zemřela.

Zpěváka Karla Gotta ocení Belgický rozhlas a televize

Nejpopulárnější tuzemský zpěvák Karel Gott, na jehož kontě je rekordních 37 Zlatých a Českých slavíků, převezme v neděli 29. září v belgickém městě St. Vith cenu Čestná anténa Belgického rozhlasu a televize (BRF) za celoživotní dílo. Na galavečeru vystoupí vedle Gotta hvězdy západoevropské hudební scény, například Semino Rossi, Stephanie Hertelová a Angela Wiedlová.

Týden knihoven láká čtenáře na speciální akce

Tradiční týdenní akce sloužící propagaci čtenářství a veřejných knihoven začne v pondělí 30. září. Do Týdne knihoven se svými programy zapojí přes 470 knihoven. Jsou připravené besedy se spisovateli, výtvarné dílny, knižní bazary, literární přednášky, vědomostní soutěže nebo třeba amnestie dlužníků. Pro společné čtení v knihovnách letos pořádající Svaz knihovníků a informačních pracovníků doporučuje sáhnout po knížkách autorů, s nimiž se v letošním roce pojí nějaké kulaté výročí. Jsou to třeba Franz Kafka (130. výročí), Jaroslav Hašek (130. výročí), Josef Kajetán Tyl (205. výročí), Jaroslav Vrchlický (160. výročí), Ota Pavel (40. výročí), Karel Klosterman (90. výročí), Albert Camus (100. výročí) či Helena Zmatlíková (90. výročí). V rámci Týdne knihoven bude 3. října udělena tradiční cena Knihovna roku za významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb a v kategorii základní knihovna, v níž jsou odměňováni zejména pracovníci knihoven v malých obcích, kde často působí jako dobrovolníci.

Češi jsou velkými čtenáři, ale knihy málo kupují

Aspoň jednu knihu za rok přečte 84 procent Čechů. Toto číslo dokonce mírně roste. Vyplývá to z průzkumu, který připravily Národní knihovna a Ústav pro českou literaturu Akademie věd. Podle jeho výsledků si aspoň jednu knihu ročně koupí 48 procent Čechů - v roce 2007 to bylo 71 procent lidí. Veřejnou knihovnu aspoň jednou ročně navštíví 32 procent dotázaných. Průzkum také dokázal, že ve čtení není v ČR žádná věková bariéra. Při srovnání věku čtenářů a počtu přečtených knih vedou lidé nad 65 let, mezi těmi je nejvíce častých čtenářů, tedy těch, co ročně přečtou 13 a více knih. Nejoblíbenějším autorem českých čtenářů je Michal Viewegh, stejně jako v minulých průzkumech. Nejoblíbenější knihou byla letos Babička.

V Praze začíná festival ...příštívlna/nextwave...

Desítky uměleckých projektů osobností nezávislé umělecké, zejména divadelní a hudební scény představí v Praze, Brně a Pardubicích festival …příští vlna/next wave…. Jeho dvacátý ročník startuje dvanáctidenním programem v Praze. V programu má například výhradně pro festival připravený projekt Vladimíra 518 a Davida Vrbíka Můj pes má hlad, premiéru inscenace Jana Horáka a Michala Pěchoučka o Juliu Fučíkovi Citový komediant ve Studiu Hrdinů či novou inscenaci souboru Spitfire Company. Má název Antiwords a vychází z díla Václava Havla a jeho hry Audience. Pardubické části festivalu dominuje projekt Miroslava Bambuška: Cesty energie - Ropa v Automatických mlýnech. Brněnská část festivalu bude letos ve znamení renesance experimentálního prostoru Kabinet Múz.

Prague Coffee Festival nabídne ochutnávku káv z celého světa

Ochutnávku více než stovky druhů káv z celého světa, přednášky či promítání fotek z kávových zahrad nabídne Prague Coffee Festival, jehož druhý ročník se uskuteční 5. října v Novoměstské radnici v Praze. Součástí akce je doprovodný program, který od 30. září do 4. října nabídnou kavárny po celé České republice. Festival loni navštívilo kolem 3000 lidí, což organizátory překvapilo. V rámci programu se lidé mohou těšit na ukázky domácí i alternativní přípravy kávy, etiopský kávový obřad nebo třeba promítání fotografií z kávových farem v Panamě. Uskuteční se také řada přednášek na kávové téma.

Svatohorské schody v Příbrami se propadly a jsou uzavřeny

Svatohorské schody v Příbrami, spojující město se známým poutním místem Svatá Hora, se ve středu na jednom místě propadly. V současnosti jsou uzavřeny, řekl svatohorský farář Jan. Situaci chce řešit ve spolupráci s městem. Zastřešené schody, vybudované podle návrhu architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera, byly počátkem 90. let téměř na pokraji zkázy. Po rozsáhlé rekonstrukci se je podařilo otevřít v roce 1993. Příbramská Svatá Hora je nejvýznamnějším a nejstarším mariánským poutním místem v Čechách.

Sport:

Útočník Jaromír Jágr, který bezkonkurenčně ovládá ofenzivní statistiky historie NHL mezi českými hokejisty, se brzy může posunout na první místo i v počtu zápasů v základní části. Na kontě má jednačtyřicetiletá nová akvizice New Jersey 1391 zápasů a jen čtyři starty ztrácí na obránce Romana Hamrlíka, který je po skončení smlouvy s New Yorkem Rangers bez angažmá. Jágr v NHL nasbíral 1688 bodů za 681 branek a 1007 asistencí a je mezi českými hráči nedostižný.

Český hokejový brankář Tomáš Vokoun z Pittsburghu byl ve středu propuštěn z nemocnice, kde pobýval od soboty kvůli problémům s krevní sraženinou v oblasti pánve. Sedmatřicetiletý dvojnásobný mistr světa se nyní bude léčit doma. Informoval o tom trenér Penguins Dan Byslma s tím, že není jasné, kdy bude Vokoun schopen vrátit se do tréninku.

Tenistka Lucie Šafářová si semifinále v Tokiu nezahraje. Po sérii osmi vítězství a titulu z Québecu podlehla Dánce Caroline Wozniacké po boji 6:2, 3:6 a 2:6. Čtvrtfinále ještě čeká Petru Kvitovou, která už dnes absolvovala jeden jeden zápas a ve třetím kole porazila Američanku Madison Keysovou dvakrát 6:2.

České čtvrtfinále na tenisovém turnaji mužů v Bangkoku se neuskuteční. Soupeřem nejvýše nasazeného Tomáše Berdycha bude Lu Yen-Hsun z Tchaj-wanu, který porazil Lukáše Rosola 6:3 a 6:2.

Tenistka Petra Kvitová porazila ve čtvrtfinále turnaje v Tokiu Rusku Světlanu Kuzněcovovou 6:4, 6:1 a počtvrté v sezoně si zahraje semifinále.

Český hokejový obránce Zbyněk Michálek rozhodl ve středečním přípravném utkání na nový ročník NHL o vítězství Phoenixu nad Calgary 3:2 v prodloužení. Prosadil se i jeho bratr Milan, který se podílel na výhře Ottawy nad Montrealem 5:2 jednou trefou a jednou asistencí. Gólman Michal Neuvirth z Washingtonu přišel v duelu s Nashvillem o čisté konto až 14 sekund před koncem.

Basketbalisté Nymburka v generálce na novou sezonu porazili španělský celek Fuenlabrada 67:62. Desetinásobní čeští šampioni se tak úspěšně naladili na kvalifikaci o Evropskou ligu, která je čeká v příštím týdnu. Nymburk, který po letních změnách v kádru a na pozici trenéra buduje nový tým, v přípravě vyhrál osm z deseti zápasů. Nestačil jen na bundesligové celky Bayreuth a Quakenbrück.

Aleš Dryml se stal domácím šampionem na ploché dráze. O druhém titulu v kariéře rozhodl v plzeňském druhém finálovém závodě až v dodatečné rozjížďce proti týmovému kolegovi ze Zlaté přilby Pardubice a obhájci Václavu Milíkovi. Oba rivalové měli po dvou závodech na kontě 26 bodů.

Fotbalisté Ostravy a Liberce vypadli s druholigovými soupeři z Poháru České pošty. Baník v duelu 3. kola podlehl 0:2 na hřišti Ústí nad Labem, Slovan po neúspěšném penaltovém rozstřelu prohrál na Žižkově. Oba celky se připojily k dvěma ligovým týmům Teplic a Bohemians Praha 1905, které soutěž opustily už v minulém kole.

Počasí:

Zataženo až oblačno, občas s deštěm nebo přeháňkami, až navečer se mraky protrhají. Nejvyšší teploty 12 až 16 stupňů Celsia.

Po převážně pošmourném září přinese konec měsíce počasí typické pro babí léto. Meteorologové až do konce příštího týdne očekávají jasnou oblohu, občas mlhy a denní teploty mezi 12 a 15 stupni. Noci už ale budou velmi chladné, v mrazových kotlinách může spadnout rtuť k deseti stupňům pod nulou. Na horách také může sněžit.