Zprávy

0:00
/
0:00

Zeman pro Financial Times: V Evropské unii je málo lídrů

Prezident Miloš Zeman poukázal v rozhovoru pro deník Financial Times (FT) na rozdíly v přístupu k Evropské unii, které jsou mezi ním a britským premiérem Davidem Cameronem. Připomněl, že britský ministerský předseda v rozhovoru s jistým evropským úředníkem zdůrazňoval potřebu spolupráce mezi Velkou Británií a Evropskou unií. "To je rozdíl mezi Václavem Klausem a mnou a Cameronem a mnou. My s EU nespolupracujeme, my EU jsme," prohlásil pro FT Zeman. V rozhovoru současně zkritizoval snahy Bruselu o mikrořízení, jako je prosazování větších varovných nápisů na krabičkách cigaret či zavádění úsporných žárovek. Zeman podle FT na současné politické mapě Evropy vidí příliš mnoho stranických funkcionářů a příliš málo lídrů. On sám uvedl, že je moc "osob", ale málo "osobností". ČR by se podle něj neměla připojovat ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti. Česká republika se přitom právě svým odmítnutím fiskálního kompaktu ocitla na stejné straně jako Velké Británie. Ostatní země EU se k loňské dohodě připojily.

Kancléřce Merkelové k vítězství gratuloval i český premiér Rusnok

Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka dosáhla kancléřka Angela Merkelová a její konzervativní unie CDU/CSU v německých volbách mimořádný výsledek, očekává však složité sestavování koalice kvůli propadu vládních liberálů. Rusnok to uvedl pro ČTK. Na současných dobrých vztazích mezi Německem a Českem se podle něj po volbách nic nezmění.

ODS neplánuje hýbat s daněmi, euro podmiňuje referendem

ODS by v příštím volebním období nenavrhovala změny v daních. Dávala by přednost daňové stabilitě a zaměřila by se na jejich výběr. Rozpočtovou politiku by směřovala tak, aby Česko mohlo mít v roce 2020 vyrovnaný státní rozpočet. Občanští demokraté nechtějí stanovit datum pro přijetí eura. Podmiňují to výhodností vstupu do eurozóny pro ČR a také referendem. Novinářům to řekli úřadující šéf ODS Martin Kuba a volební lídr strany Miroslava Němcová. Někdejší největší vládní strana trvá na rovné dani z příjmů fyzických osob a nesouhlasí s plány levice zavést daňovou progresi; podle Kuby jde jen o trest za úspěch. Firemní daň by občanští demokraté zachovali na 19 procentech a nesouhlasí se zavedením druhého pásma nebo sektorové daně, jak chtějí levicové strany. V uplynulém volebním období prosadila koaliční vláda Petra Nečase (ODS) dvojí zvýšení daně z přidané hodnoty na nynějších 15 a 21 procent.

Místopředsedkyně SPOZ si Zemanovi stěžuje na změny v kandidátkách

Místopředsedkyně Strany práv občanů - zemanovců Dita Portová se v otevřeném dopise čestnému předsedovi strany prezidentu Miloši Zemanovi ohradila proti změnám na kandidátních listinách zemanovců. Portová byla z plzeňské kandidátky vyškrtnuta vedením strany poté, co se postavila za lobbistu Miroslava Šloufa, který chtěl v Praze proti vůli republikového předsednictva kandidovat z prvního místa. Vedení zemanovců ale Šloufa z listiny vyškrtlo. Změny na kandidátkách kromě Šloufa a Portové kritizovali i další zemanovci, například senátor Vladimír Dryml.

STEM: Zavedení přímé volby prezidenta bylo podle Čechů správné

Zavedení přímé volby hlavy státu považují za správné rozhodnutí čtyři pětiny Čechů. Schvalují ji častěji příznivci levicových stran. Podíl těch, kteří považují zavedení přímé volby za správné rozhodnutí, stoupal ze 74 procent loni v únoru na 83 procent v letošním únoru, tedy bezprostředně po volbách. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Historicky první přímé volby prezidenta republiky se konaly letos v lednu. Zvítězil expremiér Miloš Zeman nad ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Podle přibližně 90 procent občanů by měl být český prezident důsledně nadstranický. Průzkum rovněž ukázal, že 60 procent Čechů si přeje, aby v čele státu byl prezident, který bude mít i rozsáhlé výkonné pravomoci. Silného prezidenta chtějí především stoupenci SPOZ. Opačný názor zastávají hlavně sympatizanti TOP 09.

Přímé platby z EU budou pro české farmáře asi o 800 milionů nižší

Evropská komise v nejbližších týdnech asi rozhodne o změnách v krácení letošních přímých plateb zemědělcům. Pro české farmáře by to mělo znamenat, že místo dosud předpokládané miliardy přijdou letos z evropských peněz v přepočtu "jen" asi o 800 milionů korun. ČTK a Českému rozhlasu to po zasedání ministrů zemědělství a rybolovu unijní osmadvacítky řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. Evropská komise před časem navrhla snížit dotace, jimiž řeší nedostatek peněz v letošním zemědělském rozpočtu. Největší spory jsou okolo pravidla, podle kterého se více peněz bralo větším zemědělským podnikům, s obvyklou roční dotací vyšší než 5000 eur (asi 130.000 korun). Podle Tomana teď Evropská komise přislíbila snížit hranici z 5000 na 2000 eur (asi 52.000 Kč) a definitivně by příslib měla stvrdit ještě tento měsíc. "Znamená to ušetřených řádově 200 milionů," prohlásil Toman.

Sociální dávky se zřejmě nezmění, ministerstvo životní minimum nezvýší

Výše sociálních dávek zůstane v příštím roce zřejmě stejná jako letos. Ministerstvo práce totiž nepočítá se zvýšením životního minima, z něhož se pomoc od státu odvozuje. Řekla to mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová. Naposledy vzrostlo minimum v lednu 2012, a to o devět procent. Nyní pro dospělého, který žije sám, činí 3410 korun. Životní minimum zvyšuje vláda svým nařízením, a to podle vývoje cen. Pokud náklady na výživu a základní potřeby překročí ve sledovaném období pět procent, částka se zvedá. Růst cen byl ale nižší. Životní minimum hraje rozhodující roli při posuzování hmotné nouze a přiznávání dávek. Využívá se například i při stanovení výživného či nezabavitelné částky při exekuci.

VZP nabídne ambulantním specialistům smlouvy na dobu neurčitou

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nabídne všem ambulantním specialistům smlouvy na dobu neurčitou. Uvedl to ředitel VZP Zdeněk Kabátek s tím, že postup schválila jednomyslně správní rada. Na tomto řešení smluvních vztahů se dohodla VZP s Českou lékařskou komorou (ČLK). Více než 7000 ambulantních specialistů vyprší dosavadní smlouvy v roce 2015, a je tedy dostatek času na uzavření smluv nových, potvrdil prezident ČLK Milan Kubek. Ocenil, že lékaři budou moci díky smluvní jistotě investovat do rozvoje svých praxí. Dosud si nemohli pořídit například některé dražší přístroje. Nabídka služeb pacientům tudíž byla omezená. ČLK by chtěla, aby podobné smluvní jistoty získali ambulantní specialisté také od zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Praktičtí lékaři již smlouvy na dobu neurčitou mají, se zubaři bude VZP teprve vyjednávat. Nemocnice již mají smlouvy vyřešeny.

NKÚ: Stát nedokáže doložit, zda datové schránky přinesly úspory

Ministerstvo vnitra nedokáže doložit, zda zavedení datových schránek přineslo očekávané úspory. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Zavedení a provoz systému stály od roku 2009 do loňska 2,9 miliardy korun a například loni jedna zpráva vyšla stát v průměru na víc než 17 korun. O výsledku kontrolní akce informovala mluvčí NKÚ Olga Málková. Podle studie proveditelnosti k projektu datových schránek měl stát jejich zavedením ušetřit půl miliardy korun ročně.

Úředníci v kauze opencard vinu odmítli, Praha po nich chce 70 mil

Čtením obžaloby před Městským soudem v Praze začalo hlavní líčení s pěti bývalými úředníky pražského magistrátu, kteří jsou obžalovaní v kauze opencard. Státní zástupkyně muže viní z toho, že před více než pěti lety uzavřeli pro Prahu nevýhodné smlouvy, čímž hlavnímu městu způsobili škodu v řádu desítek milionů korun. Praha po pětici žádá přes 70 milionů korun. Všichni obžalovaní vinu odmítli. Někdejší magistrátní úředníci čelí podezření, že ve třech veřejných zakázkách zvýhodnili firmu Haguess. Mezi stíhanými je někdejší šéf odboru informatiky Ivan Seyček, kromě něho na lavici obžalovaných usedli Jiří Chytil, Miroslav Čadský, Zdeněk Jánský a Ladislav Kendík. Seyčkovi a Chytilovi hrozí až osmileté vězení, zbylým maximálně tři roky za mřížemi. Jednání bude pokračovat v úterý výslechy svědků. Vypovídat by měli například bývalí náměstci pražského primátora Petr Hulinský (ČSSD), Rudolf Blažek (ODS) či Milan Richter (ODS). V říjnu by se měl k soudu dostavit také bývalý pražský primátor Pavel Bém.

Areva podala žalobu proti svému vyloučení z tendru na Temelín

Francouzská Areva se bude proti svému vyloučení z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín bránit u soudu. Podala žalobu ke Krajskému soudu v Brně a žádost na vydání předběžného opatření. ČTK to bez bližších podrobností řekla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. ČEZ Arevu z tendru vyloučil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Jeho postup posvětil letos v červenci i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Areva se proti svému vyloučení u ÚOHS opakovaně neúspěšně bránila. Tvrdila například, že první rozhodnutí ÚOHS bylo založeno na nedostatečně zjištěném skutkovém stavu a nesprávné právní analýze.

Do Moravskoslezského kraje by mohli přijít noví investoři

Do Moravskoslezského kraje by mohlo přijít několik nových investorů, s nimiž se nyní vedou intenzivní jednání. Řekli to v Ostravě účastníci pravidleného jednání pracovní skupiny pro hospodářskou a sociální situaci v kraji. O jako konkrétní oblasti by se mohlo jednat, ale nechtěli říct. Jedním z investorů by mohla být potravinářská firma mířící na Opavsko. Pracovní skupina řeší aktuální hrozbu útlumu průmyslu v kraji. Podle odhadů úřadu práce jsou v regionu ohroženy tisíce pracovních míst. Těžební společnost OKD minulý týden oznámila, že zavře Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, na kterém pracuje téměř 3000 lidí.

Úřady práce chtějí do konce roku přijmout 319 nových posil

Úřady práce začaly nabírat nové úředníky. Do konce roku by je mělo posílit 319 pracovníků. Další se začnou přijímat od ledna. Celkem má nastoupit 700 lidí. Sdělila to mluvčí úřadu Kateřina Beránková. Nábor posil schválila koncem července vláda. Noví úředníci by se měli víc zaměřovat na pomoc nezaměstnaným a zprostředkování práce. Celkem by měl pak úřad práce mít kolem 9000 zaměstnanců. Největší zájem o post na úřadu práce mají nezaměstnaní absolventi a lidé nad 50 let. Většinu posil zatím ale tvoří přeřazení úředníci. Na jejich dosavadní místa se pak mohou dostat zájemci "z venku", podotkla mluvčí.

Pozemkový úřad eviduje dvě žádosti se zpochybněnými nároky církví

Státní pozemkový úřad eviduje v rámci restitučního vydávání majetku církvím zatím dvě žádosti, u kterých je kvůli nejistému datu zabavení pozemků zpochybněno, zda jsou oprávněné. Oznámila to ředitelka kanceláře ústředního ředitele úřadu Petra Horáková. Nejasnosti kolem datace se týkají půdy, kterou požaduje řád Maltézských rytířů v Praze Březiněvsi a benediktini z kláštera v Broumově. Rozhodným datem pro církevní restituce je den komunistického puče 25. února 1948. Žádost broumovských benediktinů o navrácení 530 pozemků zpochybňuje listina z prosince 1946, podle níž byly odebrány na základě dekretů prezidenta Edvarda Beneše ještě před únorem 1948, napsaly Lidové noviny (LN). Řád Maltézských rytířů požádal v církevních restitucích v Březiněvsi o navrácení 167 hektarů lukrativních pozemků. Podle starosty městské části Jiřího Haramula mu ale náleží jen čtvrtina, protože o další pozemky prý řád přišel před 25. únorem 1948. Kancléř českého velkopřevorství Johannes Lobkowitz trvá na tom, že řád má nárok na všechny pozemky.

Svaz: Boom výstavby minipivovarů v ČR potrvá ještě čtyři roky

V Česku už sedmým rokem trvá boom výstavby restauračních minipivovarů, kterých je nyní 189. Do tří čtyř let by se měl počet nejmenších výrobců piva nasytit na počtu nad 300. Řekl to šéf Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Současné minipivovary s průměrnou roční výrobou asi 750 hektolitrů reprezentují přes jedno procento celkové výroby piva v ČR. Cena piva z minipivovarů je mírně vyšší než od průmyslových výrobců. Podle Šuráně má ještě Česko "hodně co dohánět". V USA je minipivovarů kolem 2500, v Německu 1200, Anglie přes 1000.

Inspekce chce sčítat romské žáky zvláštních škol, školám to vadí

Česká školní inspekce chce opět sčítat romské žáky na praktických, dříve zvláštních školách. Podle Asociace speciálních pedagogů (ASP) se to ale nesmí a navíc to ani nelze. Není prý totiž jasně definované, jak romského žáka poznat, a navíc se takto citlivé údaje ani nemohou zpracovávat. Sdělil to předseda asociace Jiří Pilař, který se kvůli tomu obrátil na ministerstvo školství. Ke sčítání má dojít v rámci plnění opatření, kterými Česká republika reaguje na rozsudek Evropského soudu pro lidská práva z roku 2007. Podle něj bylo 18 romských žáků neoprávněně odsunuto na zvláštní školu. O tom, kdo je Rom, má ředitel rozhodovat na základě definice ministerstva práce, kterou schválil i ombudsman. Podle ní se za romského žáka považuje člověk, který se za něj sám považuje, anebo je za takového považován významnou částí svého okolí. To je ale podle Pilaře problematické.

Masarykova univerzita otevřela výukové centrum Bioskop

Masarykova univerzita v Brně otevřela nové výukové centrum Bioskop. Žákům základních a středních škol má přiblížit svět vědy. Na místě si sami mohou vyzkoušet experimenty, k nimž se v běžných laboratořích na středních školách nedostanou. Projekt má tři verze - pro děti od šesti let, od deseti let a od 15 let. Pro ty nejmenší vědci nachystali tři sekce - Věda v prostoru, Voda v pohybu a Buněční detektivové. Kurzy jsou určené pro třídy o 20 až 30 žácích. Jejich délka je přiměřená věku účastníků. Třídě se věnují vždy dva lektoři a kurzy mohou zájemci absolvovat i v angličtině. V budoucnu se má projekt rozšířit například i na seniory.

Zemřela specialistka na popáleniny Radana Königová

Profesorka plastické chirurgie a popáleninové medicíny profesorka Radana Königová v pátek zemřela ve věku 83 let. Mezinárodně uznávaná odbornice byla ošetřující lékařkou Jana Palacha. Zasadila se o rozvoj oboru, založila první českou jednotku intenzivní péče pro rozsáhle popálené pacienty. Centralizovala tak péči, která do té doby byla roztříštěná. Do péče o rozsáhle popálené pacienty zavedla nové metody odstraňování mrtvých tkání a využití nových biologických či umělých krytů. Věnovala se také kvalitě života po vyléčení, tedy zařazení pacientů do společnosti, aby tito lidé byli dál schopni žít téměř normálním životem. Byla oceněna medailí Za zásluhy o stát v oblasti vědy. Nestorka oboru a nositelka čestného titulu lékařské komory Rytířka českého lékařského stavu získala také ocenění v anketě Lékař roku za celoživotní přínos medicíně. V televizní anketě byla nominována mezi sto nejvýznamnějších Čechů, dále byla nominována na titul The Woman of Europe.

Premiér Rusnok ocenil medailí spisovatele Pavla Kohouta

Čestnou plaketu předsedy vlády za celoživotní dílo a přínos pro českou literaturu udělil premiér v demisi Jiří Rusnok spisovateli, dramatikovi a překladateli Pavlu Kohoutovi. Ocenění mu předal také u příležitosti jeho letošních 85. narozenin, které spisovatel oslavil 20. července. Kohout patří k nejrozporuplnějším osobnostem české poválečné literatury. Život tohoto autora desítek ceněných her i románů je příběhem bývalého nadšeného komunistického básníka a později i reformního komunisty, který nakonec skončil jako chartista a exulant proti vlastní vůli.

Praha 10 koupí vilu Karla Čapka i jeho pozůstalost

Zastupitelé Prahy 10 schválili koupi části dvojvily bratří Čapků. Na prodej je polovina domu, ve které žil spisovatel Karel Čapek se svou ženou Olgou Scheinpflugovou. Radnice by za nemovitost a Čapkovu pozůstalost měla zaplatit necelých 44 milionů korun. Smlouva s majitelem Karlem Scheinpflugem by měla být podepsána v tomto týdnu, řekl starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (Nezávislí). Na jednání vystoupil i ministr kultury v demisi Jiří Balvín, který koupi domu podpořil a radnici nabídl odbornou pomoc při plánování budoucnosti Čapkovy vily. Radnice ji plánuje nejdříve zpřístupnit odborníkům, posléze veřejnosti. V podkroví domu je třeba Čapkova pracovna nebo místnost, kde se scházeli proslulí Pátečníci včetně prezidenta Československa Tomáše Garrigua Masaryka. Ty by měly být zachovány v původní podobě. Bratři Čapkové si dvojdům na Vinohradech nechali postavit v letech 1923 - 1924 podle návrhu architekta Ladislava Machoně. Po jejich smrti zdědili dům příbuzní.

Do nominací na Oscara navrhla filmová akademie drama Hořící keř

O prestižního Oscara by se mohlo za Česko ucházet drama Hořící keř režisérky Agnieszky Hollandové. Do nominací v kategorii Nejlepší cizojazyčný film je vyslala Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Projekt o hrdinském činu studenta Jana Palacha, který se v lednu 1969 upálil na protest proti okupaci Československa, vznikl podle scénáře Štěpána Hulíka v produkci HBO Europe a Nutprodukce. V hlasování akademiků zvítězil Hořící keř mezi 35 domácími projekty drtivou většinou. Na dalších místech skončily filmy Donšajni Jiřího Menzela a Líbánky Jana Hřebejka. Hořící keř vznikl původně jako třídílná televizní série, zkrácená filmová verze měla v českých kinech premiéru letos v září. Vzhledem k tomu, že jde o výjimečný případ, čeká vybraný film ještě posouzení komisí Americké filmové akademie pro cizojazyčné filmy. Ta musí potvrdit, že film splňuje podmínky stanovené pravidly pro tuto kategorii

Rozhlasoví symfonikové zahájí svou 87. sezonu

Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) vstupuje ve Dvořákově síni Rudolfina do své 87. sezony. Pod taktovkou šéfdirigenta Ondreje Lenárda přednese skladby letošních dvou jubilujících skladatelů - Richarda Wagnera a Giuseppe Verdiho. Vedle nich zazní i stěžejní dílo klarinetového repertoáru - Weberův Koncert pro klarinet a orchestr č. 1, který nastudovala přední česká klarinetistka Ludmila Peterková. Rozhlasoví symfonikové patří k nejstarším českým orchestrálním tělesům, vznikli v roce 1926.

Národní galerie vystaví nově objevený obraz z rudolfinské doby

Obraz rudolfinské školy, který byl po léta pokládán za ztracený, bude od října vystavovat Národní galerie v Praze ve Šternberském paláci. Rozměrný obraz Madona s dítětem a s muzicírujícími anděly od Dircka de Quade van Ravesteyn se teprve před pár lety objevil na trhu. "Současný majitel si jej vyhlédl v zámoří. Velkoryse nabídl jeho zápůjčku do Národní galerie v Praze, aby dílo vrcholného období slavné rudolfínské éry vidělo co nejvíce lidí," sdělila ČTK mluvčí NG Eva Kolerusová. Díky této zápůjčce se tak obraz vrací do Prahy. Nizozemský malíř Dirck de Quade van Ravesteyn (Ravenstein) v Praze byl od roku 1589, patřil do okruhu malířů působících na dvoře Rudolfa II.

Fotbalisty Slavie napadli chuligáni

Skupina více než dvaceti maskovaných chuligánů zaútočila v neděli kolem 23. hodiny u stadionu v pražském Edenu na fotbalisty Slavie, kteří se vraceli po ligové prohře 1:2 v Jablonci. Neznámí výtržníci házeli po výpravě dlažební kostky a skleněné lahve, došlo také na slovní napadení. Zasahovat musela policie. Incident se obešel bez zranění, poničen byl ale klubový autobus. "Podle informací, které máme od policie, bylo zadrženo pět lidí," řekla ČTK tisková mluvčí Slavie Soňa Nouzáková. Slávisté prožívají výsledkově nevydařenou sezonu. Po prohře v Jablonci vinou špatného skóre klesli na předposlední místo v tabulce, na kontě mají z devíti kol jen sedm bodů.

Sport:

Legendární kanonýr Josef Bican bude uveden do Síně slávy českého fotbalu. Fotbalová asociace ČR se tentokrát dohodla s jeho synem Ivanem a bývalého reprezentačního útočníka ocení při středečním 100. výročí narození slavného hráče.

Fotbalisté Slavie při premiéře pod novým koučem Miroslavem Koubkem prohráli v Jablonci 1:2. Domácí v duelu 9. ligového kola vedli po rychlé brance Jana Kopice, za Slavii sice srovnal po změně stran Dávid Škutka, ale drama rozhodl ve čtvrté minutě nastavení obránce Vít Beneš. Slávisté potřetí za sebou nebodovali a do derby se Spartou půjdou z předposledního místa. Jablonec poskočil na šestou příčku.

Hokejisté Slavie si drží i po 4. kole Tipsport extraligy neporazitelnost a po vítězství nad Hradcem Králové 2:1 v prodloužení vedou tabulku o dva body před Pardubicemi, mistrovskou Plzní a Kometou Brno. Třinecký útočník Jan Peterek vyrovnal na ledě Plzně historický rekord s 1091 starty v nejvyšší soutěži, protože lídr František Ptáček v dresu Hradce Králové na ledě Slavie chyběl.

Čeští volejbalisté na mistrovství Evropy třikrát prohráli a turnaj pro ně skončil hned po základní skupině. Po porážkách s Bulharskem a Ruskem svěřenci nizozemského trenéra Stewarta Bernarda nestačili v Gdyni ani na Německo, kterému podlehli 0:3 po setech 13:25, 23:25 a 20:25.

Tenistka Petra Kvitová postoupila na turnaji v Tokiu do třetího kola. Sedmá nasazená hráčka porazila světovou juniorskou jedničku Belindu Bencicovou ze Švýcarska po setech 7:5 a 6:4. Kvitovou napodobila i Lucie Šafářová. Vítězka z Québecu vyřadila ve 2. kole turnajovou osmičku Robertu Vinciovou z Itálie po výhře 7:5 a 6:4. Příští soupeřkou třiadvacetileté Kvitové, semifinalistky v Tokiu z roku 2011, bude Číňanka Pcheng Šuaj, nebo americká tenistka Madison Keysová.

Fotbalisté Plzně hráli v utkání 9. ligového kola s Duklou Praha 0:0. Obhájce titulu v nejvyšší soutěži podruhé za sebou remizoval a na vedoucí Spartu Praha ztrácí už čtyři body. Západočeši byli v sobotním duelu aktivnější, brankáře Radu ale nepřekonali. Nováčkovi Pospíšilovi zkazila radost tyč. Dukla popáté za sebou neprohrála a zůstává šestá.

Hokejisté Lva Praha vyhráli i třetí domácí zápas v nové sezoně Kontinentální ligy, úřadujícího šampiona soutěže Dynamo Moskva porazili 2:1. Zápas sledovalo 6746 diváků, což je nejvyšší dosavadní klubová návštěva v sezoně.

Stáj Omega Pharma-QuickStep českého miliardáře Zdeňka Bakaly obhájila na MS v silniční cyklistice ve Florencii prvenství v časovce družstev.

Obchodní portál aukro.cz ve spolupráci s Viktorií Plzeň stahuje z prodeje předražené lístky na fotbalovou Ligu mistrů. Nejdražší byla nabídka balíčků na tři zápasy v celkové hodnotě 60.000 korun. ČTK o tom informoval server Aukro.

Počasí:

Oblačno až zataženo, na severu a severovýchodě se slabým deštěm. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia.