Zprávy

Pecina: Sněmovna se příští týden nejspíš nerozpustí

Sněmovna se podle Martina Peciny příští úterý nerozpustí. Ministr vnitra v demisi to prohlásil v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. "TOP 09 zase otočí a řekne, že bychom měli ještě chvilku počkat. Sněmovna se bude rozpouštět někdy v září," míní Pecina. Místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek ale ujistil, že poslanci TOP 09 rozpuštění podpoří. Předčasné volby se musí konat do 60 dní od rozpuštění Poslanecké sněmovny. Ministr věří, že jeho úřad, který má přípravu voleb na starosti, lhůtu dodrží. Pecina v ČT také potvrdil, že dostal nabídku být lídrem Strany práv občanů - zemanovců v Moravskoslezském kraji a že tuto nabídku přijal. Odmítl obavy, že by kvůli předvolební kampani nestíhal práci ministra.

Víc než dvě pětiny Čechů nevěří, že se Sněmovna rozpustí

Přes dvě pětiny Čechů nevěří tomu, že se Sněmovna rozpustí. O rozpuštění dolní komory vůbec nepochybuje pětina dotázaných. Téměř polovina lidí přitom chce, aby předčasné volby byly co nejdřív. Návrat Václava Klause do politiky si nepřejí skoro tři čtvrtiny lidí. Kandidování nynějších ministrů vadí 48 procentům dotázaných. Podle 53 procent dotázaných Rusnokův kabinet neplní slib, že bude vládou odborníků. Skoro dvě třetiny respondentů míní, že by neměl dělat žádné důležité změny. Vyplývá to z průzkumu agentur Median a STEM/MARK pro Českou televizi. Podle Daniela Prokopa z agentury Median je důvěra lidí v politické sliby po uplynulých měsících poměrně nízká. Víc politikům věří sympatizanti stran, které hlasování o rozpuštění vyvolaly - ČSSD, KSČM a TOP 09. Průzkum se konal uprostřed týdne. Zapojilo se do něj 1400 lidí.

Po rozpuštění Sněmovny bude zákony omezeně schvalovat Senát

Po pravděpodobném rozpuštění Sněmovny nezanikne možnost přijímat zákony. Zákonodárnou iniciativu převezme Senát, který by mohl schvalovat takzvaná zákonná opatření. Aby zůstala v platnosti, nová dolní komora by je musela potvrdit na první povolební schůzi. Pokud by to neudělala, opatření by účinnosti pozbyla. Zákonná opatření by Senát projednával výhradně na návrh vlády, byť je v demisi, Podle ústavy by tak jednal jen o "věcech, které nesnesou odkladu a vyžadovaly by jinak přijetí zákona". Opatření se nesmějí týkat ústavy, státního rozpočtu, státního závěrečného účtu, mezinárodních smluv a volebního zákona. Premiér Jiří Rusnok už dříve možnost předložení zákonných opatření nevyloučil.

Respekt: Dalík si podle zástupce Steyr řekl o úplatek za Pandury

Lobbista Marek Dalík si podle dalšího svědka, zástupce zbrojovky Steyr Victora Jackoviche, řekl o úplatek v kauze transportérů Pandur. V pondělním vydání to uvede časopis Respekt. Dalík, který byl blízkým spolupracovníkem expremiéra Mirka Topolánka, se podle policie pokusil o podvod, když v roce 2007 žádal o půl miliardy korun za pomoc při sjednání nákupu Pandurů od rakouské firmy Steyr pro českou armádu. Již dříve se objevily informace, že Jackovich svědčí proti Dalíkovi. Podle časopisu ale bývalý diplomat o údajné žádosti o úplatek promluvil s českými vyšetřovateli do protokolu až při výslechu v USA na začátku srpna. Výslech provedli v kanceláři washingtonské pobočky FBI detektiv Jiří Mazánek z protikorupční policie a Jan Kořán z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

O dotaci z programu Nová Zelená úsporám dosud žádá 2000 lidí

Státní fond životního prostředí (SFŽP) za pouhý jeden týden eviduje zhruba dva tisíce žadatelů o dotaci z programu Nová Zelená úsporám. Počet žádostí by byl ještě vyšší, kdyby byl dostatek kvalifikovaných odborníků, kteří jsou oprávněni zpracovávat energetické audity. Uvedl to viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Pavel Ševčík. Audity jsou povinnou součástí každé žádosti. Potvrdil to i náměstek Úseku řízení ostatních programů SFŽP Jaroslav Hrubeš. U původního programu Zelená úsporám mohlo audit dělat zhruba 25 tisíc inženýrů, dnes má podle něj toto oprávnění pouze zhruba 1200 certifikovaných auditorů. Polovina z nich navíc audity vůbec nedělá. Ministerstvo životního prostředí na podporu vyčlenilo miliardu korun, dalších 800 milionů plánuje přidat z emisních povolenek a od úřednické vlády v demisi má slíbenu jednu až dvě miliardy korun z prostředků státního podniku Lesy ČR. První výplaty peněz plánuje MŽP na podzim a ukončení příjmu žádostí až vyčerpáním stanovené alokace, nejpozději však 29. listopadu.

Festival Prague Pride skončil, zájem byl větší než loni

V Praze v neděli skončil letošní festival Prague Pride, který se zaměřuje na život gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Zájem o týdenní program se sobotním průvodem hrdosti byl větší než v předchozích dvou ročnících. Uvedl to prezident přehlídky Czeslaw Walek. Pořádání průvodu, který je vrcholem festivalu, letos zkomplikovali odpůrci akce. Zamluvili si totiž místa, kudy účastníci prošli loni a předloni. Organizátoři tak museli trasu změnit. Na karnevalovou cestu se vypravilo podle pořadatelů 20.000 lidí. Loni jich bylo o 5000 méně. Roste i festivalový program. Letos pořadatelé připravili stovku diskusí, promítání, divadelních a tanečních představení, koncertů, procházek s průvodcem, sportovních setkání či večírků. Přesné počty účastníků organizátoři teprve shromažďují.

Hasiči v noci likvidovali požár obřích balíků papíru u Plzně

Více než čtyři hodiny likvidovalo v sobotu v noci sedm hasičských jednotek požár desítek obřích balíků papíru v areálu recyklační firmy v Dýšině na severním Plzeňsku. Nikdo nebyl zraněn, příčinu i škody budou vyšetřovatelé spolu s policií a majitelem firmy zjišťovat. ČTK to řekl velicí důstojník krajských hasičů Zdeněk Housar. Výrobní halu nyní prověří statik.

Hasiči tří států poběží s plnou výstrojí pod vrchol vysoké pece

Hasiči ze tří států střední Evropy poběží s plnou výstrojí pod vrchol vysoké pece v Dolních Vítkovicích. V zásahovém obleku a s dýchacím přístrojem vystoupají do výšky 60 metrů. Extrémní závod o nejtvrdšího hasiče odstartuje 31. srpna, řekl za pořadatele Miroslav Šín. Podobné závody se v Ostravě konají pravidelně několik let. Pořadatelé očekávají závodníky z Česka, Polska a Slovenska. Počítá se se stovkou přihlášených borců. Mezi největší favority patří čerstvě ustanovená česká reprezentace. "Češi jsou v hasičském sportu na světové špičce," vysvětlil Šín.

Policie našla v bytě ve Vrchlabí zastřelený manželský pár

Policisté v bytě ve Vrchlabí na Trutnovsku našli zastřeleného šedesátiletého muže a jeho o čtyři roky mladší manželku. Policisté již vyloučili, že by se na smrti manželů podílela třetí osoba. Přesné okolnosti tragédie nadále vyšetřují. Policie na místo jela na základě oznámení, že se v domě ozývá střelba. V bytě policisté našli legálně drženou zbraň. Uvedla to mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová. Vše nasvědčuje tomu, že muž nejdříve zabil svou ženu a poté spáchal sebevraždu.

Plzeňská univerzita pro seniory nabídne letos atraktivní obory

Aktualizovaný studijní obor ochrana práv seniorů nebo praktickou mykologii, meteorologii a psychologická praktika nabídne nově Univerzita třetího věku při Západočeské univerzitě v Plzni (U3V). Nově nabízí U3V ještě obory český jazyk a kultura člověka, dějiny hudby, psychologii, vývoj architektury a základy meteorologie. U3V, která funguje už 21. rokem, vyhledává stále více důchodců, aby se udrželi duševně aktivní. Univerzita má za 20 let fungování přes 20.000 absolventů, z 90 procent žen. Věkové rozpětí se od akademického roku 2011/12 pohybuje většinou od 65 do 80 let.

V Českém Krumlově skončil Mezinárodní hudební festival

Koncertem bulharské houslové virtuosky Albeny Danailovové a jihokorejské violoncellistky Meehae Ryové za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu v čele s Leošem Svárovským skončil 22. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Pod širým nebem i v historických prostorách českokrumlovského zámku zněla klasická hudba, jazz, muzikál i flamenco. Program nabídl mimo jiné i koncert německé houslistky Sophie Jafféové a cembalistky Barbary Williové, flamenkový večer s kytaristou Carlosem Piňanou či oslavy s Čechomorem a jeho hosty. V sedmnácti večerech se divákům představily více než tři desítky špičkových umělců z celého světa. Podobně jako v minulých letech přišlo na festivalové koncerty kolem 15.000 lidí.

Moravská filharmonie zakončila Dvorského festival v Jaroměřicích

Závěrečným koncertem Moravské filharmonie Olomouc řízené italským dirigentem Paolem Gattem v sobotu v zámecké zahradě v Jaroměřicích nad Rokytnou skončil 15. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského. Divákům se představily sopranistky Eva Dřízgová-Jirušová a Patricia Janečková společně s tenoristou Peterem Malým. Velký ohlas měl mimo jiné koncert Lenky Filipové na zámku ve Valči, na který přišlo 1300 lidí.

V Trutnově končí Open Air Trutnov, přijede Mark Ramone

V areálu Na Bojišti končí 26. ročník festivalu Open Air Trutnov. Největší hvězdou závěrečného dne bude Mark Ramone, který doplní předchozí vystoupení kapel The Damned a Toy Dolls. Mark Ramone přijede s repertoárem legendární skupiny Ramones, jejímž byl členem. V nedělním programu dále zahrají Vladimír Merta, Květy, Ivan Hlas Trio, Hentai Corporation, Volant, slovenské Iné Kafé nebo Mňága a Žďorp. Hudební přehlídka loni slavila čtvrtstoletí od prvního ročníku, který v roce 1987 rozehnala komunistická policie.

Jiřinkové slavnosti nabídnou ples, výstavy i novodobou premiéru

Letošní Jiřinkové slavnosti, které se v září uskuteční v České Skalici na Náchodsku, nabídnou zájemcům výstavy či netradiční prohlídky ratibořického zámku. V sobotu 14. září v České Skalici zazní v novodobé premiéře skladba českého barokního skladatele Jiřího Melcelia. Součástí slavností budou večerní prohlídky ratibořického zámku za svitu svíček. Od 13. do 15. září se uskuteční v Muzeu Boženy Němcové výstava jiřin. V neděli 15. září vyhlásí pořadatelé výsledky ankety o nejkrásnější jiřinku celé výstavy. Tradici výstav ve městě inicioval založením spolku pěstitelů jiřinek kněz František Hudrálek. Poprvé uspořádal výstavu v roce 1837. Po požáru města v roce 1847 a úmrtí zakladatele výstav slavnosti v České Skalici na 78 let ustaly.

Tesaři v Jihlavě dokončují unikátní klenbu pro kostel v K. Hoře

V jedné z prázdných hal v areálu bývalých kasáren v Jihlavě - Pístově dokončují tesaři stavbu unikátní konstrukce kopule pro kostel sv. Anny v kutnohorské městské části Nové Dvory. V příštích dnech dělníci klenbu rozeberou a převezou do Kutné Hory. Do konce září by měla být kopule usazená na místě, opatřená bedněním a pobitá měděným plechem. Uvedl to majitel firmy tesař - památkář Břetislav Kocián. Kulatá samonosná dřevěná konstrukce je postavena originálním historickým způsobem. V klenbě není jediný hřebík ani jiný kovový prvek.

Ze sportu:

Osmé místo obsadila běžkyně Lenka Masná na mistrovství světa v Moskvě v závodu na 800 metrů. Překvapivá finalistka, která zasáhla do šampionátu jako poslední z českých atletů, v neděli na své soupeřky nestačila. Zpočátku se Masná držela v popředí, ale nakonec doběhla poslední v čase 2:00,59.

Tenista Tomáš Berdych podlehl v semifinále turnaje Masters v Cincinnati Španělovi Rafaelu Nadalovi 5:7, 6:7. Přesto se poprvé v kariéře posune ve světovém žebříčku na páté místo. Vystřídá na něm bývalou dlouholetou jedničku Švýcara Rogera Federera, jenž prohrál s Nadalem ve čtvrtfinále. Španělský tenista si zahraje v neděli o titul s Američanem Johnem Isnerem.

Vítězně vstoupili do nového ročníku anglické ligy fotbalisté Chelsea. "Blues" s Petrem Čechem v brance porazili nováčka soutěže Hull 2:0. Česká brankářská jednička čistým kontem oslavila svůj 100. ligový zápas pod trenérem Josém Mourinhem, jenž se úspěšně vrátil na lavičku Chelsea.

České volejbalistky se rozloučily s Grand Prix po další pětisetové bitvě těsnou porážkou s domácím Japonskem. V nováčkovské sezoně ve světové soutěži dosáhly bilance dvou výher a sedmi proher a po dvou třetích místech skončily na závěrečném turnaji v Sendai poslední.

Fotbalisté Plzně remizovali v duelu 5. kola první ligy se Spartou Praha bez branek. Šlágr podzimu mezi dvěma nejlepšími týmy v tabulce přinesl vyrovnanou hru, velké šance mu ale chyběly. Oba celky ztratily v této sezoně nejvyšší soutěže první body, obhájce titulu Viktoria si před úterním úvodním utkáním 4. předkola Ligy mistrů s Mariborem udržela vedení v lize díky lepšímu skóre. Plzeň se Spartou se s nerozhodným výsledkem naposledy rozešly v dubnu roku 2010.

Fotbalový útočník Václav Kadlec zřejmě opustí pražskou Spartu a odejde do bundesligového Frankfurtu. Letenský klub na nedělní poledne svolal mimořádnou tiskovou konferenci, kde se hodlá k situaci kolem českého reprezentanta vyjádřit. Kadlecův přestup je však podle informací ČTK už hotovou věcí.

Fotbalisté Ostravy už potřetí za sebou v lize prohráli 0:4. V 5. kole si na ně vyšlápla Příbram, která doma vyhrála podruhé za sebou a poskočila do horní poloviny tabulky. O góly se postarali Mareš, Jugas a hned dvakrát se proti svému bývalému klubu prosadil Stratil, jenž skóroval stejně jako Jugas v lize poprvé.

Remízou 1:1 se rozešli fotbalisté Jihlavy a pražské Dukly v utkání 5. kola první ligy. Domácím nepomohlo, že na začátku druhého poločasu vedli po trefě stopera Ondřeje Šourka. Vyrovnání Dukly zařídil také obránce Vít Štetina. Jihlava se navíc bála o bod poté, co hrála téměř půl hodiny bez vyloučeného obránce Tomáše Marka.

Fotbalisté Jablonce v 5. kole první ligy dvakrát ztratili dvoubrankový náskok nad Znojmem a nakonec po přestřelce remizovali 5:5. Nováček soutěže vyrovnal v nastavení zásluhou Reljiče. Po dvou gólech dali domácí Kopic a hostující Heinz. Oba týmy se tak postaraly o vyrovnání rekordu soutěže v počtu branek v jediném utkání z roku 1995, kdy Slavia vyhrála 9:1 nad Uherským Hradištěm.

Potřetí za sebou vyšli fotbalisté brněnské Zbrojovky bodově naprázdno a jejich předsezónní vyhlídky na klidný střed tabulky se vzdalují. Samy hráči si podle obránce Luďka Pernici uvědomují, že si musí některé věci vyříkat. A především je třeba zapracovat na koncovce.

Policie zadržela šest fanoušků fotbalové Sparty, kteří si po ligovém zápase ze stadionu Plzně odnášeli sedačky i s opěradly. Ještě před utkáním, které skončilo remízou 0:0, napadl v restauraci poblíž stadionu pražský fanoušek plzeňského příznivce, ale nezranil ho. Jinak se podle policie vysoce rizikové utkání, na které přijelo 630 pražských fandů, obešlo bez incidentů.

Čeští motocyklisté Lukáš Pešek a Karel Abraham do nedělní Velké ceny v Indianapolisu odstartují z osmé řady. V kvalifikaci dojel Pešek na 22. místě, Abraham se umístil hned za ním. V kategorii Moto3 si Jakub Kornfeil vyjel 16. příčku.

Český fotbalista Tomáš Necid si připsal první start za PAOK Soluň. Bývalý slávistický kanonýr, který v řeckém týmu hostuje z CSKA Moskva, si zahrál posledních deset minut při vítězství svého týmu 3:0 nad Škodou Xanthi.

Florbalisté Chodova a Střešovic skončili v elitní kategorie mužů na turnaji Zone Czech Open v Praze v semifinále a získali bronz. Chodov po čtvrtfinálovém vítězství nad obhájcem prvenství Pixbo Wallenstam (6:5) podlehl dalšímu švédskému klubu Dalenu 3:5. Tatran Střešovice nejdříve získal cenný skalp finského mistra SPV Seinäjoki (4:3 po sam. nájezdech), ale v boji o finále podlehl švýcarskému SV Wiler-Ersigen 1:3.

Počasí

Bude oblačno až zataženo, s bouřkami, teploty 22 až 26 st. C.

Silné bouřky s kroupami a nárazy větru hrozí v pondělí podle meteorologů na většině území Česka. Nejprve zasáhnou bouře odpoledne a večer Čechy a v podvečer a noci na úterý i Moravu. Oznámil to dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).