Zprávy

Pochodu Prague Pride se zúčastnily tisíce lidí

Na cestu centrem Prahy se krátce po 14:00 vydal už potřetí pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride. Po 15:00 pak dorazil do svého cíle na Letné. Do karnevalového průvodu s alegorickými vozy a hudbou se podle pořadatelů zapojilo až 20.000 lidí, odhad policie je poloviční. Mnozí z účastníků přišli v pestrobarevných kostýmech. Průvod místy omezil dopravu, žádné větší problémy policie nezaznamenala. Podle vlajek, které pochodující nesli, se k akci připojila i řada cizinců, třeba z Kanady, Polska, Německa či Izraele. Podle informací ČTK se Prague Pride zúčastnili i zástupci amerických ambasád z Prahy a Vídně.

Prahou pochodovali i odpůrci průvodu homosexuálů

V centru Prahy se sešli také odpůrci průvodu Prague Pride. Od Obecního domu vyrazil hodinu po poledni Pochod pro rodinu, který svolali Mladí křesťanští demokraté a podporuje ho i konzervativní iniciativa Akce D.O.S.T. Pochod zaštítili například kardinál Dominik Duka a lidovecký senátor Jiří Čunek. Odpůrci průvodu rovněž stáli na různých místech trasy pochodu Prague Pride. Policejní těžkooděnci museli vytlačovat lidi protestující proti Prague Pride z trasy pochodu nedaleko Staroměstského náměstí. Podle mluvčího policie však incident nebyl vážný.

Protiromské akce v Duchcově se zúčastnilo asi 50 lidí

Na sobotním protiromském shromáždění v Duchcově na Teplicku se sešlo asi 50 příznivců svolavatelského uskupení Čeští lvi. Na průběh akce dohlíželo zhruba 350 policistů včetně vrtulníku. Členové uskupení nesměli na Husovo náměstí v centru města, protože jim to radnice zakázala. Na náměstí totiž probíhalo ohlášené setkání sdružení Konexe, které zastupuje místní Romy. Příznivců Konexe se ve městě sešlo několik desítek, v ulicích obývaných duchcovskými Romy pořádali hudební vystoupení a na náměstí výstavu o romském holocaustu. V Duchcově se konala už třetí letošní protiromská akce. Při poslední v červnu policie zasahovala vodním dělem i slzným plynem proti několika stovkám demonstrujících. Situace je v devítitisícovém městě vyhrocená poté, co tu v květnu skupina Romů surově napadla manželský pár. Další protesty svolávají místní na příští týden.

Kuba se před kongresem ODS setkal s Rittigem

Úřadující předseda občanských demokratů Martin Kuba se před kongresem strany loni v listopadu setkal s lobbistou Ivo Rittigem. Mapoval prý situaci ve straně. Kuba to oznámil ČTK v tiskové zprávě. Podle České televize (ČT) údajně obsahuje tuto informaci policejní spis k případu tří bývalých poslanců ODS, uvedl Kuba. "Nikdy jsem nezastíral, že jsem se v rámci mapování předkongresové situace potkal i s lidmi, kteří jsou označováni jako takzvaní zákulisní hráči, tedy i s Ivo Rittigem. Nemám zapotřebí hrát pokryteckou hru jako mnozí jiní politici, že jsem se s těmito lidmi nikdy neviděl," uvedl Kuba. Pokud jde o informace z policejních dokumentů, považuje Kuba za alarmující, že novináři "mají znovu a opakovaně exkluzivní přístup do policejních spisů, ze kterých publikují pouze vybrané části, které jsou věcně nesprávné". Policie tyto informace pravděpodobně teprve prověřuje, týkají se jednání a schůzek, nijak s vyšetřovanou kauzou nesouvisejících, ale zato s potenciálem někoho cíleně politicky poškodit, napsal Kuba. Česká televize se ale ohradila, že její redaktoři pouze ověřovali informace, které získali, aby mohli zachovat objektivitu.

Žalobci nechtějí dozorovat Kocourkovu kauzu, rozhodne Bradáčová

Středočeští krajští státní zástupci ani jejich kolegové z Prahy nechtějí dozorovat kauzu někdejšího ministra průmyslu a obchodu za ODS Martina Kocourka. Jejich spor tak bude muset rozhodnout Vrchní státní zastupitelství v Praze v čele s Lenkou Bradáčovou. Kocourek a jeho matka jsou podezřelí z poškození věřitele kvůli zatajení 16 milionů korun při politikově rozvodu. Kvůli "odklonění" milionů před bývalou manželkou, jak Kocourek transakci nazval, se o exministra zajímá také protikorupční policie. Detektivové se zabývají samotným původem peněz, zatím případ stále prověřují.

ČRo: První žaloba na stát kvůli sKartám byla stažena

Žena, která jako první podala žalobu na stát kvůli sKartám, svou stížnost od soudu stáhla. Uvedl to Český rozhlas. Jiřina Zárubová se od dubna domáhala zrušení smlouvy mezi ministerstvem práce a Českou spořitelnou o provozování systému sKaret. Vadilo jí, že stát předal její data bez jejího souhlasu bance. Žalobu žena stáhla, protože poslanci nedávno projekt průkazek zrušili. Zrušení sKaret žádaly například odbory, ombudsman nebo Národní rada osob se zdravotním postižením. Úřad pro ochranu osobních údajů uložil ministerstvu práce, aby napravilo v projektu karet porušení zákona o ochraně osobních údajů.

Čeští vědci míří do Kazachstánu řešit toxické znečištění

Čeští vědci míří do Kazachstánu, kde budou řešit toxické znečištění podobné tomu na Ostravsku. Chtějí zmapovat jedy v půdě, vodě a ovzduší a poté vypracovat návrh jak znečištění snížit. Uvedli to zástupci ekologického sdružení Arnika, jehož odborníci jedou do Kazachstánu spolu s vědci z Vysoké školy chemicko-technologické. Vědci se vydají do oblasti okolo měst Karaganda a Temirtau, což bylo průmyslové srdce někdejšího Sovětského svazu. V oblasti sídlí ocelárna a podniky těžkého, hutního a chemického průmyslu. Čeští vědci přitom mají s odběry ze zamořených oblastí a jejich následnou analýzou řadu zkušeností, pracovníci Arniky už takto pomáhali například v budovách kontaminovaných pesticidy v Klatovech-Lubech.

MfD: Audit ukázal, že v Národním divadle se podvádělo na daních

V Národním divadle (ND), jehož roční rozpočet je přibližně miliarda korun, se dlouhá léta podvádělo na daních. Uměle se navyšovaly příjmy a obcházely zákony. Napsala to Mladá fronta Dnes (MfD) s odkazem na závěry hloubkového auditu, který vypracovala komise odborníků a předala jej bývalé ministryni kultury Aleně Hanákové. "Především docházelo při odměňování zaměstnanců zcela jistě k dosti závažnému porušování zákoníku práce a souvisejících předpisů. Obcházela se například mzdová regulace, porušovaly se povinnosti při placení daní a souvisejících platbách zdravotního a sociálního pojištění a podobně," řekl deníku nový ředitel ND Jan Burian, kterého ministr kultury Jiří Balvín odvolal v den, kdy se ujal úřadu. Ministr si za to vysloužil kritiku politiků i kulturní obce. Premiér Jiří Rusnok mu pak nařídil vrátit ho do funkce, což se druhý den stalo. Části kolektivní smlouvy, které jsou v rozporu se zákony, již nový šéf ND zrušil. S uměleckými šéfy projednal nový mzdový předpis, který by měl platit od září.

Philip Glass uvedl v Ostravě svou slavnou skladbu

Stěžejní dílo svého minimalistického období, monumentální skladbu Music in Twelve Parts z let 1971 až 1974, předvedl v Ostravě se svým souborem americký hudebník Philip Glass. Pětihodinový večer ve vítkovické hale Gong trval s přestávkami do 23:30. Čtrnáct set vstupenek se vyprodalo téměř do posledního místa, zájemci o moderní vážnou hudbu přijeli z mnoha míst republiky i z blízkého zahraničí. Publikum muzikanty už na začátku přivítalo bouřlivým potleskem, kterým ho odměňovalo i pokaždé ze čtyř částí večera. První vystoupení The Philip Glass Ensemble v České republice je součástí Ostravských dnů 2013, kterých se Glass zúčastní také jako lektor. Glass v uplynulých 20 letech dvakrát vystupoval v Praze. V roce 1999 uvedla Státní opera v Praze Pád domu Usherů - Glassovo zřejmě vrcholné dílo. Národní divadlo v roce 2003 inscenovalo Krásku a zvíře, diváci mohli vidět i komorní operu V kárném táboře. V roce 2011 měla premiéru v Psychiatrické léčebně v Praze-Bohnicích inscenace Glassovy opery Les enfants terribles (Příšerné děti).

Filharmonie Brno zahájila Mezinárodní hudební festival Špilberk

Pořádající Filharmonie Brno na velkém hradním nádvoří zahájila Mezinárodní hudební festival Špilberk. Pro úvodní večer padla volba na hudbu Johanna Sebastiana Bacha, Antonína Dvořáka a Modesta Petroviče Musorgského. Dramaturgické rozpětí 14. ročníku symfonické přehlídky sahá od baroka k muzikálu. Všech pět koncertů se uskuteční pod širým nebem. Na druhém koncertu spojí Filharmonie Brno síly s vokální skupinou 4TET kolem Jiřího Korna. Zazní skladby Leonarda Bernsteina, ale třeba i písně Beatles. Program třetího večera vyplní Verdiho Requiem. Festival uzavřou 22. a 23. srpna umělci z Městského divadla Brno dvojím koncertním provedením muzikálu Jesus Christ Superstar. Za doprovodu divadelního orchestru zazpívají například Dušan Vitázek, Ivana Vaňková, Petr Gazdík a Igor Ondříček.

Bitevní ukázky při akci Cihelna sledovalo na 25.000 lidí

Zhruba 25.000 lidí sledovalo při akci Cihelna u Králík na Orlickoústecku bitevní ukázky. Letošní ročník byl inspirován Ostravskou operací z roku 1945, příští rok bude věnován událostem z roku 1938. Uvedl to ředitel Vojenského muzea v Králíkách Marek Bartoš. V bitevních ukázkách se představila různá historická vojenská technika, například na ruské straně vyjely do boje čtyři tanky T34 Nadšenci představující jednotky wehrmachtu použili například repliku stíhače tanků Hetzer či obrněné vozy a transportéry. Stejně jako vloni mohli návštěvníci rozhodnout o tom, která z bojujících stran vyhraje. Rozhodli, že zvítězí wehrmacht. „Ale proti historii to není žádné provinění, protože Ostravská operace trvala poměrně dlouho a provázely ji vítězství i prohry obou stran," řekl Bartoš.

Na zámku ve Slavkově oslaví narozeniny císaře Napoleona

Příznivci vojenské historie ve Slavkově u Brna oslaví 244. výročí narození francouzského císaře Napoleona (1769 až 1821). V parku zámku připravili pro veřejnost celodenní program, který bude věnován hlavně koním. Pokusí se také o rekord v otevření lahví sektu šavlí. V noci zámek ozáří 200 svíček a scházet nebude bojová ukázka, řekl za pořadatele Ivan Vystrčil. Ve Slavkově, kde se Napoleon v bitvě tří císařů v roce 1805 proslavil geniální strategií, se konaly akce k jeho narozeninám už za první republiky. Na té sobotní očekávají pořadatelé až 10.000 návštěvníků. Vstup je zdarma. Napoleonovy narozeniny se budou slavit celý víkend i v nedalekých Sokolnicích. Dobový stanový tábor vznikne u Mohyly míru.

Muzeum ukáže tajný sklad pro sovětské jaderné zbraně

Veřejnosti se poprvé otevřou expozice nového muzea atomových zbraní Atom muzeum Javor 51 v Brdech u Míšova na Plzeňsku. Lidé se tu dostanou do masivního podzemního skladu, kde sovětská armáda téměř jistě v nejpřísnějším utajení a zabezpečení skladovala v minulém režimu jaderné hlavice. Mohly tam být mezi rokem 1968 a začátkem 90. let, řekl Milan Skočovský z Nadace Železná opona, která expozici připravila. V každém z brdských bunkrů mohlo být podle odhadů uloženo 20 až 80 menších hlavic. Od prosince 1968, kdy si objekty převzala sovětská armáda, do června 1990 prý dovnitř nikdy nevkročil žádný Čechoslovák. Muzeum bude do 1. října přístupné o sobotách při dvou prohlídkách s průvodcem. Pro návštěvu je nutné zaregistrovat se na webových stránkách muzea.

Památkáři v lednickém parku zprovoznili akvadukt s vodopádem

Zámecký park v Lednici na Břeclavsku má tento víkend o jednu atrakci víc. Památkáři zkušebně zprovoznili napodobeninu římského akvaduktu na Grottovém ostrově uprostřed Zámeckého rybníka. Turisté se tak o víkendu mohou kochat desetimetrovým vodopádem. Akvadukt patří k ozdobám zámeckého parku i celého Lednicko-valtického areálu vybudovaného šlechtickým rodem Lichtenštejnů. Je dlouhý asi 30 metrů, má osm oblouků. Vznikl na přelomu 18. a 19. století podle návrhu knížecího architekta Josefa Hardtmutha.

Dobrovolníci z celého světa pomáhali na hradě Hartenberg

Více než 60 mladých cizinců se letos zúčastnilo pravidelných dobrovolnických kempů na strážním hradě Hartenberg, jednom z nejstarších v ČR. Tento kemp se letos konal už počtrnácté. Kromě obnovy památky ze 13. století byl zaměřený na pomoc území, na projekty sociální, environmentální i archeologické. ČTK to řekl majitel Bedřich Loos, který kulturní památku koupil od agropodniku. Na hradě se za 13 let vystřídali dobrovolníci ze 60 zemí. Letos přijeli mladí z Keni, Kamerunu, Ázerbajdžánu, Tchaj-wanu, Ruska, Kanady, Bosny a Albánie pod záštitou neziskové organizace INEX-SDA.

Osmdesátiny oslaví skladatel a pedagog Pavel Jurkovič

Hudební skladatel a pedagog Pavel Jurkovič, který 18. srpna oslaví osmdesátiny, přivedl k hudbě nespočet mladých muzikantů a zpěváků a napsal stovky písniček pro děti. Jako autor je podepsán také pod mnoha hudebními pořady České televize, třeba populárními Zpívánkami, či pod učebnicemi pro učitele hudební výchovy. Pořádá též semináře pro učitele v ČR, Rakousku či Německu a proslul jako popularizátor české lidové písničky. Od roku 1967 spolupracoval s hudební redakcí pro děti a mládež Československého rozhlasu.

V 84 letech zemřel chodec a rekordman Puci

V sobotu ráno zemřel v 84 letech v nemocnici v Praze po delší nemoci chodec a rekordman Juraj Puci. Uskutečnil řadu dálkových pochodů, například v letech 1998 a 1999 ve věku 70 let absolvoval 12 měsíců trvající pochod o délce více než 13.000 kilometrů. Za celý svůj život nachodil přes 200.000 kilometrů. V období Pražského jara se Puci proslavil spoluprací s populárním týdeníkem Mladý svět. Po většinu roku 1968 chodil v rámci projektu "Šlapu 10.000 km pro Mladý svět". V roce 1990 při pochodu "Poutník demokracie" ušel zhruba 12.000 kilometrů. Poslední dálkový pochod uskutečnil v roce 2009 v rámci oslav svých 80. narozenin, kdy po svém rodném kraji nachodil za 24 hodin 122 kilometrů.

Oštěpař Veselý je mistrem světa

Oštěpař Vítězslav Veselý se stal mistrem světa a po triumfu překážkářky Zuzany Hejnové získal pro Českou republiku na atletickém šampionátu v Moskvě druhé zlato. O svém vítězství rozhodl hodem hned z první série dlouhým 87,17 metru. Veselý navázal na svého kouče Jana Železného, který získal poslední ze svých tří titulů mistra světa v roce 2001 v Edmontonu.

Dále ze sportu:

Český tenista Tomáš Berdych si v semifinále turnaje v Cincinnati zahraje s Rafaelem Nadalem. Španělský hráč do souboje o finále postoupil poté, co ve čtvrtfinále v duelu bývalých světových jedniček porazil Švýcara Rogera Federera 5:7, 6:4 a 6:3.

Koulař Ladislav Prášil medaili z mistrovství světa v Moskvě nepřiveze. Třetí muž letošního halového evropského šampionátu dnes skončil pátý výkonem 20,98 metru. Od třetího Kanaďana Dylana Armstronga ho dělilo 36 centimetrů.

Česká osmistovkařka Lenka Masná v neděli poběží finále mistrovství světa. V prvním semifinálovém běhu sice byla až pátá, ale k postupu časem jí pomohl osobní rekord 1:59,56 minuty. Svůj nejlepší výkon ze šampionátu v Barceloně z roku 2010 vylepšila o 15 setin. Pro Českou republiku je to první finále na této trati na MS od triumfu Ludmily Formanové v Seville 1999.

Fotbalová liga v rámci pátého kola nabídne nejočekávanější zápas podzimní části. Mistrovská Plzeň a Sparta Praha jako jediné týmy v soutěži ještě neztratily ani bod a nyní se o vedoucí příčku utkají v přímé bitvě na západě Čech. Duel začne ve vyprodaných Štruncových sadech začne ve 20:15.

Fotbalisté Mladé Boleslavi remizovali v předehrávce 5. kola první ligy s Olomoucí 2:2. Všechny góly dnes padly až po změně stran. Hosté dvakrát vedli po trefách Navrátila a Falty, domácí ale vždy dokázali vyrovnat. Nejprve díky Štajnerovi a podruhé v nastavení po Nešporově dorážce. Boleslav neporazila Sigmu už popáté za sebou, ale udržela si před Hanáky tříbodový náskok v tabulce.

Hokejisté Plzně vyhráli duel Severní divize European Trophy na ledě Salcburku 3:2 a připsali si na druhý pokus první body v letošním ročníku soutěže. Úřadující český mistr si proti účastníkovi mezinárodní rakouské ligy EBEL spravil chuť po úterní domácí porážce s Mountfieldem Hradec Králové 2:5.

Hokejisté Lva Praha ovládli první ročník domácího Prague Hockey Cupu, když ve finále turnaje týmů Kontinentální ligy porazili Kazaň 4:1. Svému soupeři oplatili čtvrteční prohru 3:4 po samostatných nájezdech ze závěrečného utkání ve skupině.

Forbalisté Chodova, mistrovských Vítkovic a Tatranu Střešovice postoupili do čtvrtfinále elitní kategorie mužů na mezinárodním turnaji Zone Czech Open v Praze. Chodov skončil třetí v osmifinálové skupině E díky vítězství nad Mladou Boleslaví 4:3. Vítkovice prošly kvalifikací o play off přes švýcarský Grünenmatt (3:1) a pražskou Spartu (2:0), Střešovice pak přes lotyšský Lerkings (4:2) a švýcarský Köniz (2:1 po sam. nájezdech).

Čeští basketbalisté v úvodním přípravném utkání před mistrovstvím Evropy prohráli s Tureckem 68:75, přestože v úvodních třech čtvrtinách většinou vedli. V závěru však na vicemistry světa z roku 2010 nestačili. Odveta se hraje v sobotu znovu v Istanbulu.

Motocyklista Lukáš Pešek zajel v tréninkových jízdách před víkendovou Velkou cenou v Indianapolisu v královské kubatuře 21. čas. Hned za ním se umístil druhý český zástupce v MotoGP Karel Abraham. Jakub Kornfeil v kategorii Moto3 si připsal 17. nejlepší čas. Těžkým pádem skončil pro motocyklistu Karla Abrahama první trénink MotoGP na víkendovou Velkou cenou v Indianapolisu. Český jezdec opustil trať na nosítkách, ale žádné vážnější zranění podle lékařů neutrpěl. Z karambolu vyvázl se silně pohmožděnou nohou a levým ramenem.

Cyklista Zdeněk Štybar dojel v předposlední šesté etapě Eneco Tour druhý a stejná pozice mu patří i v celkovém pořadí nizozemsko-belgického závodu. O druhý etapový triumf připravil českého jezdce, který zvítězil ve středu v hromadném spurtu, Španěl David López. Štybar za ním zaostal o dvě sekundy, stejnou ztrátu měl i třetí Polák Maciej Paterski.

Hokejisté Karlových Varů v pátek nedohráli přípravný zápas na domácí půdě s Mnichovem. Nad účastníkem německé nejvyšší soutěže vedli 4:1, ale v 51. minutě se rozhodli odejít z ledu do šatny a nepokračovat ve hře. Sudí Vladimír Šindler s Tomášem Zubzandou tak duel kontumovali 5:0 ve prospěch Mnichova.

Plážové volejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou nakonec na druhém turnaji Super Cupu, jenž od pátku do neděle probíhá v Praze, startovat nebudou. Důvodem je onemocnění Slukové, které by navíc mohlo ohrozit účast českého páru na blížícím se grandslamu v Moskvě (21. až 25. srpna).

České volejbalistky podlehly ve svém předposledním vystoupení v Grand Prix Bulharsku po tuhém boji 2:3. V úvodu tie-breaku získaly Bulharky čtyřbodový náskok a nedovolily soupeřkám zvrat. Českému týmu se dařilo v první a čtvrté sadě, poslední tři duely s Bulharskem prohrál shodně 2:3.

Počasí

Jasno až polojasno. Teploty 26 až 30 stupňů, na horách kolem 22.