Zprávy

0:00
/
0:00

Poslanci budou hlasovat o důvěře vládě, promluví k nim Zeman

Poslanci budou ve středu rozhodovat o tom, zda dají důvěru úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Navzdory tomu, že Rusnok věří v kladný výsledek, jeho kabinet podle dosavadních vyjádření politických stran ve Sněmovně důvěru zřejmě nezíská. Ve středu přijde na schůzi promluvit k poslancům prezident Miloš Zeman. Půjde o druhé jeho vystoupení ve Sněmovně v prezidentské funkci. Strany bývalé koalice - ODS, TOP 09 a LIDEM - odmítají Rusnokův kabinet podpořit. Tvrdí, že s Michalem Doktorem (Jihočeši 2012) disponují většinou 101 hlasu, která by měla znemožnit schválení důvěry vládě. Proti Rusnokovi by mohli hlasovat také dva poslanci NS-LEV 21.

Grémium ČSSD je pro podporu Rusnokovy vlády

Nejužší vedení sociální demokracie jednomyslně doporučilo svým poslancům, aby vyjádřili důvěru vládě Jiřího Rusnoka. Mohla by se tím otevřít cesta k předčasným volbám. S návrhem přišel předseda strany Bohuslav Sobotka, který přitom úřednický kabinet dosud odmítal podpořit a opakovaně jej kritizoval. Nyní je tedy velmi pravděpodobné, že se pro Rusnoka vyjádří i předsednictvo strany a její poslanecký klub. Rusnok tak vedle 11 hlasů Věcí veřejných může počítat i s 54 hlasy ČSSD. Sociální demokracie chce také zahájit jednání s dalšími stranami o nezbytných úpravách ústavy, které zpřesní pravomoci jednotlivých ústavních institucí, tak aby zde zůstal zachován parlamentní systém. Strana chce například stanovit lhůty pro prezidenta při jmenování vlády a také zavést spoluzodpovědnost další ústavní instituce na jmenování členů bankovní rady ČNB.

Komunisté ve Sněmovně podpoří Rusnokovu vládu

Komunisté podpoří úřednický kabinet Jiřího Rusnoka. Po jednání poslanců s ministerským předsedou to sdělil jejich šéf Vojtěch Filip, který tak potvrdil očekávané stanovisko. Rusnok může vedle 26 hlasů KSČM počítat také s podporou 11 členů Věcí veřejných a s největší pravděpodobností i s 54 hlasy od ČSSD. Komunisté, kteří chtějí zabránit návratu bývalé koalice ODS, TOP 09 a LIDEM, o svém postoji rozhodli poté, co Rusnok jejich poslanecký klub požádal o podporu. Hned druhá otázka, kterou mu komunističtí poslanci položili, se prý týkala nespokojenosti s ministrem kultury Jiřím Balvínem. Rusnok na to odpověděl, že Balvínovi "vystavil žlutou kartu".

Poslanci VV podpoří ve středu Rusnokovu úřednickou vládu

Poslanci Věcí veřejných budou ve středu hlasovat pro důvěru úřednické vládě premiéra Jiřího Rusnoka. Po zasedání klubu VV, na které Rusnok dorazil, to řekla novinářům jeho předsedkyně Kateřina Klasnová. Jde o první sněmovní frakci, která kabinetu vyjádřila podporu. VV mají ve Sněmovně 11 poslanců. Ministr zemědělství Miroslav Toman slíbil Věcem veřejným personální změny v Lesích ČR a dozorčí radě státní firmy. Měl by také řešit údajně předražené zakázky společnosti. ČTK to řekla předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová, která s Tomanem v pondělí jednala.

Bývalá koalice představí svou vládu, když Rusnok neuspěje

Když vláda Jiřího Rusnoka ve středu nedostane důvěru, představí bývalá koalice ODS, TOP 09 a LIDEM svůj kabinet, který se bude opírat o většinu ve Sněmovně. Po jednání předsednictva TOP 09 to řekl šéf strany Karel Schwarzenberg. Věří, že prezident Miloš Zeman by takovou vládu jmenoval. Pokud Rusnokův kabinet důvěru získá, bude chtít TOP 09 ihned vyvolat hlasování o rozpuštění Sněmovny a předčasných volbách. Předseda TOP 09 řekl, že všech 42 poslanců klubu slíbilo, že se na středeční hlasování dostaví, pokud budou zdrávi. Programovým prohlášením Rusnokovy vlády se strana zabývat nechce. Zřejmě tak ve středu ani nepřijme premiéra Rusnoka, který chce poslaneckým klubům prohlášení představit a žádat je o podporu. Schwarzenberg program označil za nesplnitelný.

LIDEM budou hlasovat proti Rusnokově vládě

Republiková rada LIDEM doporučila poslancům strany, aby ve středu ve Sněmovně "aktivně nepodpořili" úřednickou vládu premiéra Jiřího Rusnoka. Všichni poslanci liberálních demokratů budou hlasovat proti kabinetu. Rada také zákonodárcům strany doporučila, aby podporovali úsilí předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) o sestavení vlády na půdorysu bývalé vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM.

Ve středu začíná ostře sledovaná kauza Davida Ratha

Krajský soud v Praze zahájí ve středu projednání kauzy poslance Davida Ratha (dříve ČSSD) a dalších deseti lidí, které obžaloba viní z korupce a manipulacemi se státními zakázkami. Policie zadržela Ratha loni v polovině května na ulici v Rudné u Prahy. U sebe měl krabici se sedmi miliony korun. Rath popřel, že by převzal úplatek. Podle obžaloby si ale vzal celkem až 16 milionů korun za manipulaci se zakázkou na opravu buštěhradského zámku a zasahoval do soutěží na nákup zdravotnického vybavení pro středočeské nemocnice. Obviněným hrozí až dvanáctileté vězení.

Garanční rada i experti podpořili ředitele ND Buriana

Ředitele Národního divadla (ND) Jana Buriana podpořila garanční rada české první scény i tým expertů, který ho začátkem roku doporučil do funkce. Jejich členové tak splnili dvě z osmi podmínek, jimiž si minulý týden ministrem kultury Jiřím Balvínem odvolaný a vzápětí znovu jmenovaný šéf vymínil, že ve funkci setrvá. Burian své podmínky považuje za logické. Důležité podle něj je, aby se do vedení Národního divadla vrátili umělečtí šéfové a aby to zvážili i herci. S ministrem Balvínem se má setkat v pátek.

Social Watch: Situace většiny lidí v ČR se zhoršila

Situace většiny obyvatel v Česku se loni podle výroční zprávy koalice Social Watch zhoršila. Mohou za to prý mimo jiné přílišné vládní škrty. Doplácejí na ně nejvíc lidé s nejnižšími příjmy, častěji ženy. Výsledkem zhoršování stavu v zemi jsou i protiromské nálady, které vedou až k "pokusům o pogromy". Politiku provází korupce. Uvádí to česká část zprávy Social Watch, kterou v úterý zveřejnili zástupci této koalice. Zastřešuje 700 organizací ze sedmi desítek států. Zaměřuje se na boj s chudobou, rasismem a diskriminací či na ochranu životního prostředí. Autoři kritizují Nečasovu vládu. Podle nich neměla vizi a pozitivní národohospodářský program. Jediným cílem se prý stala "fiskální konsolidace", tedy škrty v rozpočtu. Podle aktivistů přispěly ke stagnaci ekonomiky. Omezily totiž spotřebu, propadla se o 3,5 procenta. Inflace naopak rostla o 3,3 procenta. Dokument poukazuje také na to, že v Česku chybí sociální bydlení. Kritizuje sestěhování rodin v potížích do předražených a nevyhovujících ubytoven.

Pořadatelé čekají v průvodu Prague Pride 15.000 lidí

Přinejmenším 15.000 účastníků očekávají pořadatelé v průvodu hrdosti homosexuálů, kterým v sobotu 17. srpna vyvrcholí letošní festival Prague Pride. Přehlídka, která se zaměřuje na život leseb, gayů, bisexuálů a translidí (LGBT), se koná od 12. do 18. srpna. Hlavním tématem se tentokrát stal coming out, tedy zveřejnění a přijetí odlišné sexuální orientace. Festival nabídne skoro stovku akcí. Jsou mezi nimi debaty, promítání, divadelní představení, výstavy, sportovní akce, procházky s průvodcem, koncerty či večírky. Vyvrcholí průvodem, který se koná už potřetí. Poprvé na něj přišlo 10.000 lidí, podruhé už 15.000.

IHNED: Česko koupí do nouzových zásob 100.000 tun ropy

Česká republika nejpozději do poloviny roku 2014 koupí do nouzových zásob 100.000 tun ropy. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) podle serveru IHNED.cz za ojedinělou dodávku zaplatí více než 1,6 miliardy korun. Evropská unie totiž požaduje, aby její státy měly více ropy pro krizové situace. Správa hmotných rezerv vyhlásí otevřené výběrové řízení. Přihlásit se budou smět jen dodavatelé s alespoň tříletou historií a minimálně třemi obdobnými zakázkami na kontě. Klíčovým kritériem bude cena. Jaký druh ropy musí vybraná firma do Česka přivézt, správa rezerv zatím nerozhodla.

MZe: Sklizně obilovin jsou ve své třetině

Zemědělci zatím sklidili třetinu ploch obilovin a 60 procent řepky. Žně v ČR v 31. týdnu roku pokročily díky velmi příznivému a horkému počasí, které urychlilo dozrávání obilovin. Oproti předchozím letům ale mají žně stále zpoždění. Informovalo o tom ministerstvo zemědělství (MZe). Celkem je sklizeno 441.700 hektarů obilovin, což představuje 33,8 procenta. Aktuální výnos obilovin 5,44 t/ha výrazně převyšuje loňský výnos a blíží se výnosu z roku 2011.

Třinecké železárny zahájily provozní stavbu za 700 milionů korun

Třinecké železárny (TŽ) začaly uvnitř svého areálu stavět halu pro novou indukční zušlechťovací linku. Ta zajistí vysokou kvalitu ocelových tyčí a jejich povrchovou úpravu. V provozu by měla být na konci roku 2014. Investice má hodnotu 700 milionů korun. Tyčová a profilová ocel je třetím nejprodávanějším produktem TŽ. V loňském roce jí prodaly 325 kilotun, přičemž celkový objem prodeje podniku představoval 2332 kilotun. Přibližně polovina produkce šla na export, hlavně do Německa, Itálie, Polska, na Slovensko a do USA.

MMR pošle na opravu bytu zničeného bouřkami až 30 tisíc korun

Majitelé bytů, které o víkendu poškodily silné bouřky, mohou získat od ministerstva pro místní rozvoj (MMR) až 30 tisíc korun. O dotaci v rámci programu Podpora bydlení při živelní katastrofě mohou žádat i obce, na jejichž území vznikly v průběhu rozsáhlých bouří 5. a 6. srpna nějaké škody. O dotaci žádají obce, které ji pak na základě předložených faktur či účtů poskytnou konkrétním domácnostem. Žádost obce musí doplnit seznamem postižených domácností a jejich podpisy.

Exporadce Bartáka: Adams na Idetu 2009 hovořil o 20 milionech

Někdejší šéf kopřivnické automobilky Tatra Ronald Adams se na zbrojařském veletrhu Idetu 2009 bavil s tehdejším náměstkem ministryně obrany Martinem Bartákem o "20 milionech". Brněnskému městskému soudu to řekl Bartákův bývalý poradce David Průša s tím, že zaslechl jen část jejich rozhovoru. Zda ale šlo o nabídku úplatku za to, že se Barták postará o navýšení státní zakázky pro Tatru, to Průša neví. Za korupci hrozí Američanu Adamsovi až pět let vězení. Průša uvedl, že si fotografoval exponáty a přitom se náhodou dostal do těsné blízkosti Adamse a Bartáka. Zaslechl, jak Adams zmiňuje 20 milionů a slovo fond. Bezprostředně po schůzce o tom mluvil s náměstkem. Barták prý řekl, že mu Adams sdělil, že "má speciální fond 20 milionů pro navýšení státní zakázky pro Tatru". Barták prý odvětil, ať se firma řádně zúčastní řízení. "To já jsem mu (Bartákovi) poradil, aby se s věcí neobrátil na policii, protože ona nabídka byla příliš nekonkrétní. Jako bývalý policista jsem byl přesvědčený, že by kvůli tomu trestní řízení ani nebylo zahájeno. Byla to moje chyba," uvedl Průša, který u policie pracoval 11 let, a to i jako kriminalista.

Česká cestovní kancelář Best Choice vyhlásila úpadek

Česká cestovní kancelář Best Choice vyhlásila úpadek. V zahraničí má maximálně 15 klientů, kteří mají uhrazené zpáteční letenky a dokončí pobyt v Tunisku v řádném termínu do konce tohoto týdne. Informovala o tom Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Česká pobočka CK Best Choice zkrachovala poté, co v pátek vyhlásila úpadek její mateřská společnost se sídlem v Bratislavě Best Reisen - Best Choice. Letos v ČR vyhlásily úpadek čtyři cestovní kanceláře: CK Bolero tours, Partner Alivia a CK Honza service. CK Best Choice se zaměřovala na letecké zájezdy do Egypta, Tuniska a Turecka.

Těla dvou Češek jsou připravena k převozu z Egypta

Rakve s těly dvou českých turistek, které minulý týden za nejasných okolností zemřely v egyptském letovisku Hurgada, byly v Káhiře zapečetěny pro přepravu do Česka. ČTK to řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová. Jejich převozu tak již nic nebrání. V Egyptě i nadále zůstává další člen postižené rodiny - otec respektive manžel zesnulých. Místní úřady mu již vrátily cestovní pas, má nicméně zákaz vycestovat. Nebyl ale z ničeho obviněn. Na vyšetřování případu se podílejí i moravskoslezští policisté. "Egyptská strana se na nás obrátila s žádostí o pomoc. Provádíme úkony na území České republiky respektive Moravskoslezského kraje," prohlásila mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Lidové noviny s odkazem na zprostředkované vyjádření egyptské policie o víkendu napsaly, že ve vyšetřovacích verzích je "úplně nejvýše" vražda, ze které je podezřelý manžel zemřelé ženy.

V Ústí našli zastřeleného policistu, zemřela i jeho manželka

V Ústí nad Labem byl v úterý ráno nalezen zastřelený policista. Uvedla to severočeská policejní mluvčí Šárka Poláčková. O něco později byla nalezena mrtvá také jeho manželka. Případ šetří Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Podrobnější informace zatím k případu nesdělila. Podle serveru Týden.cz byli oba manželé zaměstnaní u policie. Server uvádí, že za smrtí zřejmě stojí rodinná tragédie.

Tragická nehoda blokovala více než 5 hodin dálnici D8

Tragická nehoda více než pět hodin blokovala dálnici D8 ve směru na Lovosice u exitu Zdiby v okrese Praha-východ. Na dálnici se srazilo osobní a nákladní auto, nehoda si vyžádala jednu oběť. "Řidič osobního vozidla Audi A3 ve vysoké rychlosti narazil do před ním jedoucího nákladního vozidla," řekl ČTK mluvčí středočeské policie Pavel Truxa. Osmadvacetiletý řidič osobního auta na místě zemřel.

Češku v rakouských horách vážně zranil padající kámen

Na horském výletě na středozápadě Rakouska se vážně zranila česká turistka, kterou do hlavy zasáhl uvolněný kámen ze skály. Do nemocnice v Salcburku ji transportoval vrtulník, napsala agentura APA. Neštěstí se stalo na masivu Drachenwand (Dračí stěna) v oblasti Solné komory, kam se 28letá Češka vydala za doprovodu dvou kamarádek. Na turistku dopadl kámen o velikosti pěsti. Žena měla podle policie velké štěstí, neboť po zásahu zůstala ležet na cestě široké jen 40 centimetrů a nezřítila se z prudkého svahu.

Ve Švýcarsku zabil blesk českého horolezce

Ve švýcarských Alpách zahynul v pondělí večer 31letý český horolezec a jeho 33letý krajan utrpěl zranění. Podle sdělení švýcarské policie je při bivakování zasáhl blesk. List Berner Zeitung informoval, že horolezec se vydal společně s dalšími třemi kolegy na horu Eiger (3970 metrů nad mořem). Před výstupem na vrchol se čtveřice rozhodla bivakovat. Kolem hřebene, pod nímž se nacházeli, se večer strhla bouřka a blesk dva muže zranil. Jeden z nich přes poskytnutí rychlé první pomoci na místě zemřel. Druhý zraněný Čech byl podle listu přepraven letecky do nemocnice. Zbylí dva členové skupiny zůstali nezranění.

Blesk.cz: Manželství expremiéra Nečase bylo rozvedeno

Manželství expremiéra Petra Nečase bylo u Obvodního soudu pro Prahu 4 rozvedeno, uvedl server Blesk.cz. Podle serveru se manželé k soudu nedostavili, zastupovali je jejich právníci. O Nečasových rodinných problémech se spekulovalo už loni, v lednu manželé oznámili, že spolu nežijí. Nečas přiznal vztah se svou bývalou spolupracovnicí Janou Nagyovou, která čelí obvinění v souvislosti s přidělováním politických trafik a zneužití Vojenského zpravodajství. Nečas už dříve uvedl, že se na rozdělení majetku a péči o děti s manželkou Radkou dohodli. Společně mají čtyři děti, dvě nezletilé dcery zůstanou v péči matky. Manželství trvalo více než 25 let.

Praha zruší čtvrtmiliardový tendr na opravu Šlechtovy restaurace

Praha zruší čtvrtmiliardový tendr na opravu Šlechtovy restaurace ve Stromovce. Ještě v srpnu by o tom měla rozhodnout rada města. Podle radního Václava Novotného (TOP 09) je projekt naddimenzovaný a Praha na něj nemá peníze. Oprava zchátralé památky se tím znovu o několik let odkládá. Stav Šlechtovy restaurace je podle památkářů dlouhodobě neutěšený. Budova, dříve známá pod jménem Královská dvorana, je kulturní památkou. Název dostala po posledním majiteli Václavu Šlechtovi. Její nejstarší část pochází z konce 17. století, objekt byl dostavěn v polovině 19. století. V roce 1978 a o dva roky později budova vyhořela, od té doby chátrá. Poničila ji také povodeň v roce 2002.

Na Vinohradech se v září představí divadlo z Omsku

Začátek nové sezony pražského Divadla na Vinohradech předznamená hostování divadelní scény ze sibiřského města Omsk. Její členové uvedou od 2. do 5. září tři inscenace - hru pro "muže a ženy" Alexeje Peškova Letní hosté, Averčenkův Ďáblův tucet a aktovku Alexandra Archipova Vlak do civilu. V roce 1998 nastudoval na této ruské scéně svou hru Hodinový hoteliér její autor Pavel Landovský. Příběh o smutné konfrontaci dvou generací pro čtyři herce připravil v Omském akademickém činoherním divadle s tamními umělci zhruba za měsíc. Ve stejném roce v Omsku hostovalo pražské Divadlo Na zábradlí s Léblovou inscenací Ivanova. Představení Letní hosté je deset let vizitkou omského divadla, které je uvedlo na desítkách festivalů například v Polsku, Irsku, Srbsku, Bulharsku či Chorvatsku.

Klášter Plasy ukáže, jak v něm žil rod Metternichů

Nová prohlídková trasa představující významný rod Metternichů by mohla v budoucnu vést klášterem Plasy na severním Plzeňsku. Památkový ústav připravuje projekt na obnovu takzvané prelatury neboli domu opata, jenž si Metternichové po koupi v roce 1826 částečně přeměnili na zámek. Objekt památkáři získali nedávno zpět od Národního technického muzea, pod nějž byl před pěti lety převeden. Klášter koupil roku 1826 kancléř Klement Václav Lothar Metternich, tehdy druhý nejvýznamnější muž Evropy. Plasy si zvolil za místo svého posledního odpočinku a je zde v rodinné hrobce pochován. Za kancléře a jeho potomků se Plasy opět staly správním i kulturním a průmyslovým centrem. V roce 1995 byl areál kláštera prohlášen národní kulturní památkou.

Nový Jičín chystá interaktivní Expozici generála Laudona

Město Nový Jičín připravuje interaktivní expozici o generálu Laudonovi. Má vzniknout na Masarykově náměstí v domě číslo 45 zvaném U Laudona, kde rakouský vojevůdce v roce 1790 zemřel. Projekt, který by měl do města přilákat další turisty, by stál okolo devíti milionů korun. Peníze chce radnice získat z evropských fondů, bez dotace se neuskuteční. Informovala o tom novojičínská mluvčí Marie Machková. V domě U Laudona se je nyní návštěvnické centrum. Slavný vojevůdce Gideon Ernst von Laudon strávil podstatnou část své vojenské kariéry ve službách rakouských císařů. Byl strůjcem řady vítězství nad Prusy ve Slezsku, v Čechách a na Moravě, obstál i v bitvách s Turky na Balkáně. České země několikrát uchránil před drancováním.

Výstava nabídne sbírku obrazů F. Muziky

Více než čtyři desetiletí zůstalo dvanáct vrcholných děl malíře Františka Muziky (1900-1974) ukryto v zahraničí jako součást německé soukromé sbírky. Od 5. do 21. září je představí aukční dům Dorotheum na výstavě v Galerii České spořitelny v Praze. "Po skončení expozice bude tato kolekce zařazena do aukce a jednotlivé obrazy budou hledat nového majitele," oznámila dnes ČTK ředitelka aukční síně Mária Gálová.

Dožínky v Kroměříži představí folklor i poklady UNESCO

Krajské dožínky, které se uskuteční v Kroměříži 23. a 24. srpna, nabídnou tradiční průvod se stovkami krojovaných účastníků, předání věnce hospodáři, vystoupení folklorních souborů a Slavnosti chleba. Nově dožínky začnou představovat folklor mikroregionů kraje, tradici zahájí Dolní Poolšaví. Hlavní program nazvaný Vyšej nad oblaky na Velkém náměstí představí nejlepší soubory mikroregionu, celkem asi 90 vystupujících. Závěr bude patřit projekci filmu O moravské zemi (1977). Novinkou je dramaturgický cyklus, který postupně představí poklady nemateriálního dědictví UNESCO. V současné době je jich na dvě stě a většinu z nich odborná i laická veřejnost nezná. Publikum v Kroměříži si tak při sobotním závěrečném galaprogramu bude moci poslechnout litevské sutartines (starobylé vícehlasé zpěvy), slovenskou fujaru, uvidí indonéské tance, valašský odzemek, jízdu králů i verbuňk.

Holešovský zámek bude patřit studentům Letní školy barokní hudby

Na zámku v Holešově se od tohoto pátku až do 18. srpna uskuteční 11. ročník Letní školy barokní hudby. Jejím vrcholem budou tři velké závěrečné koncerty, které českému publiku vůbec poprvé představí dílo Georga Philippa Telemanna Daniel v jámě lvové. Skladba zazní v podání devadesátičlenného ansámblu složeného z lektorů a frekventantů školy. Účastníci školy letos přijedou zejména z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. Letní školy barokní hudby se účastní především studenti konzervatoří a hudebních vysokých škol.

Kytara napříč žánry představí i spoluhráče Paula McCartneyho

Velkou porci argentinského tanga a výběr z tuzemské hudební scény nabídne letos posluchačům v Praze i dalších městech 16. ročník festivalu Kytara napříč žánry, který se uskuteční mezi 13. říjnem a 1. prosincem. V programu se například objeví Escolaso Guitarra Tango Trío a dále dva američtí kytaristé: Peppino D'Agostino a kytarista širokého stylového záběru Laurence Juber, bývalý spoluhráč Paula McCartneyho ze skupiny Wings.

Pivovar v Dalešicích bude hostit festival Pepinův řev

Vysočina bude hostit další hudební festival. Pod názvem Pepinův řev se jeho první ročník uskuteční o víkendu 23. a 24. srpna v prostorách pivovaru filmových Postřižin v Dalešicích na Třebíčsku. Hvězdami rockové přehlídky budou skupiny Pražský výběr a Blue Effect. Festival by se měl pravidelně na konci srpna pořádat i v dalších letech. ČTK to dnes řekla Lucie Karafiátová z pořádající agentury Bujo Art Production. Dalešický pivovar, který proslavil film Jiřího Menzela Postřižiny z roku 1980, byl postaven na konci 16. století. Zchátralý pivovar se pak podařilo zrenovovat a v roce 2002 v něm obnovit výrobu piva. Jeho nádvoří žije v letní sezoně kulturou a společenskými akcemi.

Na Kleti objevili 1000. objekt, planetku pojmenovali Boiohaemum

Vesmírem putuje nová planetka s názvem Boiohaemum. Jako svůj 1000. objekt ji objevili astronomové z hvězdárny na Kleti na Českobudějovicku. Jméno planetky Boiohaemum zveřejnila mezinárodní centrála pro dráhy planetek v Cambridge v Massachusetts ve Spojených státech. ČTK o tom informovala ředitelka hvězdárny na Kleti Jana Tichá. Astronomové z Kleti objevili planetku o velikosti zhruba tři kilometry v únoru 2003. Přesně spočítanou dráhu má Boiohaemum od letošního ledna. Kolem Slunce oběhne za 5,28 roku.

Česká plachetnice La Grace opět pluje

Česká plachetnice La Grace, která loni v říjnu ztroskotala u španělské Marbelly, byla ve španělském přístavu Sotogrande opět spuštěna na vodu. Stalo se tak po dlouhých měsících oprav. 10. srpna loď odpluje z Gibraltaru k italskému ostrovu Elba, kde stráví zbytek letní sezóny. Plachetnice je replikou lodi z poloviny 18. století. Má jméno podle lodi pobělohorského exulanta, rodáka ze středočeského Mšena Augustina Heřmana, který ve službách nizozemské Západoindické společnosti v 17. století několikrát přeplul Atlantik a později se stal údajně největším vývozcem indiga a tabáku v Americe. La Grace dva roky stavěly stovky dobrovolníků v Egyptě. Její kýl se vody poprvé dotkl 5. prosince 2010 a slavnostní evropský křest se uskutečnil 1. května 2011 v Řecku. Loď pak plula Rudým mořem, Středozemím, Atlantikem i Karibským mořem.

Sport

Překážkářka Zuzana Hejnová chce ve finále na mistrovství světa v Moskvě zlomit poprvé v kariéře hranici 53 sekund a bojovat o zlatou medaili.

Do České republiky znovu zavítá Stanleyův pohár. Po roční pauze s ním díky triumfu Chicaga budou slavit Michael Frolík a Michal Rozsíval. První jmenovaný s ním svůj vyhrazený den stráví v zahradě kladenského zámku a v Kamenných Žehrovicích.

Česká basketbalová reprezentantka Petra Kulichová si vyzkouší angažmá v Turecku. Dohodla se na smlouvě v Besiktasi Istanbul, kam zamířila poté, co se nedomluvila na další spolupráci v Košicích, s nimiž došla až do Final Four Euroligy. Devětadvacetiletá Kulichová tak bude v této sezoně bez Evropské ligy. Patří mezi nejlepší české pivotky. Má za sebou angažmá v Trutnově, Brně, USK a naposledy v Košicích. Získala šest českých titulů, slovenský a také v sezoně 2005/06 vyhrála Euroligu. V české reprezentaci je stálicí od roku 2004 a má tak na kontě i zlato z ME 2005 či stříbro z MS 2010.

Počasí:

Bude slunečno, během dne v Čechách znovu místy bouřky a přeháňky. Teploty až 34 stupně.

Meteorologové varují před velmi silnými bouřkami, které mohou zasáhnout šest krajů v Čechách. Výstraha platí do středečních 03:00 pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a Ústecký kraj. Velmi silné bouřky a silné bouřky budou dnes večer a v noci na středu postupovat přes Čechy od jihozápadu k severovýchodu. Podle meteorologů budou doprovázeny silnými nárazy větru, místy až 108 kilometrů za hodinu, přívalovými srážkami, ojediněle s hodinovým úhrnem kolem 50 milimetrů a kroupami.