Zprávy

Smrt Češek v Egyptě asi způsobil silný jed

Žaludky českých turistek zemřelých v Egyptě byly údajně zcela rozleptané kyselinou, musel na ně působit silný jed. Českému rozhlasu (ČRo) to řekl šéf státní nemocnice v egyptské Hurgadě, která zjišťuje příčiny smrti ženy a její dcery. Pitva navíc podle ČRo neprokázala průjmové onemocnění. Oficiální výsledky pitvy nicméně ještě známy nejsou. Podle Lidových novin (LN) je z vyšetřovacích verzí egyptské policie nyní nejvýše vražda, ze které je podezřelý manžel zemřelé ženy. Definitivně nicméně do případu úmrtí matky a dcery vnesou světlo výsledky pitvy, která by měla být hotová do týdne. Mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová sdělila, že od pátku nemá žádné nové oficiální informace k případu. Muž, který tragédii původně označovanou za důsledek otravy jídlem jako jediný z tříčlenné rodiny přežil, je kvůli vyšetřování stále v Egyptě. "Jeho cestovní pas má místní policie," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Při akci radikálů ve Vítkově zadržela policie tři lidi a desítky zbraní

Ve Vítkově na Opavsku proběhla demonstrace pravicových radikálů. Policisté při ní zadrželi tři lidi a zabavili dvě desítky zbraní. Vážnější střety se ale neobjevily. Novinářům to po skončení pochodu řekl moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel. Na shromáždění extremistů dorazily ze skupiny Čeští lvi asi tři stovky lidí, dvě stovky se zúčastnily pochodu. Lidé přijeli podle policejního ředitele z různých míst republiky. Poté, co ke shromážděným promluvil Pavel Matějný z Českých lvů, asi 200 účastníků se vydalo na ohlášený pochod městem, které je známé žhářským útokem na romskou rodinu z roku 2009. Na akci dohlíželo kolem 200 policistů. "Byly zadrženy tři osoby pro protiprávní jednání. Při vjezdech do města bylo také zkontrolováno zhruba 220 osob a bylo zabaveno 22 zbraní," uvedl Kužel. Šlo podle něj o různé sečné a úderné zbraně, například baseballové pálky či kovové tyče. Na shromáždění, které v Husově ulici naopak uspořádala Strana rovných příležitostí (SRP), se střídaly proslovy s hudbou. Organizátoři akci nazvali Happeningem pro dobré soužití.

Rusnok: Můžeme podle ústavy vládnout bez důvěry

I bez získání důvěry ve Sněmovně může úřednický kabinet podle ústavy vládnout dál třeba několik měsíců v demisi. Premiér Jiří Rusnok to řekl serveru Aktuálně.cz. Argumentoval například vládou Mirka Topolánka, která fungovala v demisi přes čtyři měsíce. Poslanci budou jednat o důvěře Rusnokově vládě na schůzi od středy 7. srpna. ODS a TOP 09 budou podle svých zástupců hlasovat proti, ČSSD, KSČM i VV budou o podpoře kabinetu ještě jednat. Podle Rusnoka legitimita jeho vlády vyplývá z Ústavy České republiky. Politické kroky je podle něj možné po určitou dobu provádět i bez mandátu z voleb či od Sněmovny. Co se týká personálních změn prováděných vládou, uvedl, že například v Českých drahách jsou v pořádku, neboť je to firma, která se blíží hraně zadluženosti. Situace kolem Národního divadla, jehož ředitel Jan Burian byl hodinu po nástupu do funkce odvolán novým ministrem kultury Jiřím Balvínem a o den později opět jmenován, je prý vyřešena. Do Sněmovny ani jinam premiér kandidovat nehodlá a také neplánuje vstoupit do Strany práv občanů - Zemanovci (SPOZ). Zato by po konci ve funkci premiéra rád zamířil do bankovní rady České národní banky.

Ke zlatu v kauze Nagyová se přihlásil Janouškův obchodní partner

K části zlata zabaveného policisty v kauze kolem exšéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové se přihlásil podnikatel Luboš Pašek, obchodní partner lobbisty Romana Janouška. Píše to Právo. Pašek figuroval ve firmách Chambon či Kardio Port napojených na zdravotnické zakázky. Požaduje navrácení zlata a žaluje stát o náhradu škody.

V nemocnici ve Vrchlabí zasahovala policie

V soukromé Česko-německé horské nemocnici ve Vrchlabí na Trutnovsku v sobotu ráno zasahovala policie, zřejmě kvůli zdravotní dokumentaci. Ředitel nemocnice a senátor Vladimír Dryml (SPOZ) zásah označil za absolutně nepřiměřený a žádá Generální inspekci bezpečnostních složek, aby prošetřila postup policistů. Dryml odmítá účelové tvrzení policie a soudkyně, že je důvodné podezření, že zdravotní dokumentace, která slouží zároveň jako finanční doklad pro zdravotní pojišťovny, mohla být zničena. Dryml uvedl, že došlo k násilnému vniknutí na zdravotnické pracoviště nemocnice v době podávání snídaní a léků diabetikům. "Tím policisté ohrozili zdraví pacientů," uvedl Dryml. Podle něj možná jde i o politický útok ze strany policie a justice. Mluvčí královéhradecké policie Jan Čížkovský potvrdil, že do nemocnice ráno přijeli trutnovští kriminalisté, kteří "prováděli šetření".

Klaus dostal na Slovensku cenu za klidné rozdělení federace

Bývalý český prezident Václav Klaus na Slovensku převzal cenu za podíl na klidném rozdělení Československa na konci roku 1992. Ocenění bývalé hlavě českého státu udělila Matica slovenská u příležitosti 150. výročí svého vzniku. Vyznamenání Klause už dopředu vyvolalo rozpory ve vedení této národní kulturní instituce. Kritikům se zejména nezamlouvalo to, že cenu původně prý neměl dostat žádný slovenský politik, který se zasloužil o vznik samostatného státu. Nakonec ji Matica slovenská udělila také například Mečiarovi. Klaus coby český premiér a jeho tehdejší slovenský protějšek Vladimír Mečiar byli po volbách v roce 1992 hlavními tvůrci dohody mezi českými a slovenskými politiky, která vedla k rozdělení československé federace. Stát se rozpadl bez vypsání referenda, což někteří politici dosud kritizují. Ocenění Klause navrhl předseda Matice slovenské Marián Tkáč coby projev "díku slovenského národa" za to, že Klaus prý pomohl Slovensku na jeho cestě k samostatnosti.

Evropský audit ocenil kvalitu a bezpečnost transplantací v ČR

Transplantace orgánů a jejich dárcovství jsou v ČR podle předběžného auditu evropského programu ACCORD vysoce bezpečné a kvalitní. Audit v Koordinačním středisku transplantací (KST) a Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) ukázal, že ČR může být v dodržování pravidel bezpečnosti, kvality transplantací a odběru orgánů příkladem pro řadu zemí EU. Uvedl to zástupce ředitele KST Přemysl Frýda. "Jen za prvních šest měsíců letošního roku bylo v sedmi českých transplantačních střediscích transplantováno 237 ledvin, 32 srdcí a 63 jater. Transplantují se také slinivka břišní, Langerhansovy ostrůvky, plíce, cévní štěpy a chlopenní štěpy," upřesnil. Evropský program ACCORD se zaměřuje na dosažení srovnatelné úrovně dárcovství a transplantací v členských zemích. V projektu spolupracuje 23 zemí. ČR je ve skupině vedené Francií a Itálií. Hlavním cílem této skupiny je vytvoření jednotného systému akreditace a mezinárodního auditování transplantačních center.

Popravenému babickému faráři Drbolovi odhalili bustu

V Babicích na Třebíčsku byla odhalena busta místního kněze Václava Drboly, který byl před dvaašedesáti lety popraven. Patří mezi odsouzené v zinscenovaném procesu v souvislosti s takzvaným babickým případem z roku 1951. Odhalení busty bylo součástí Dne smíření, který připravila římskokatolická církev. Zúčastnilo se ho asi tři stovky lidí. V obci byl zatím jen pomník, který připomíná zastřelené funkcionáře místního národního výboru. Brněnské biskupství nyní provádí beatifikační proces, který by měl vést k prohlášení Václava Drboly za blahoslaveného. Stejný proces se týká i kněze Jana Buly, jenž byl kvůli případu Babice popraven na dvoře jihlavské věznice 20. května 1952. V Babicích byli 2. července 1951 zastřeleni tři komunisté, funkcionáři místního národního výboru, čtvrtý byl těžce raněn. Babický případ nebyl nikdy zcela objasněn, tehdejšímu režimu však posloužil jako záminka k represím proti katolické církvi a k zastrašování soukromých rolníků, bránících se kolektivizaci. V následných procesech bylo odsouzeno na 100 lidí, z nich 11 k trestu smrti. Po roce 1990 se babický případ s následnými procesy začal znovu vyšetřovat, do dubna 1996 byly zrušeny všechny tehdejší rozsudky.

Zemskou výstavu v Česku a Rakousku vidělo už 150.000 lidí

Zemskou výstavu, která se od 26. dubna do 3. listopadu koná ve Freistadtu, Bad Leonfeldenu, Českém Krumlově a ve Vyšším Brodě, už vidělo 150.000 návštěvníků. Jedním z největších jejích lákadel je Závišův kříž a nové expozice ve vyšebrodském klášteře. Počet turistů se v klášteře díky výstavě meziročně mnohonásobně zvýšil. Vedle Čechů a Rakušanů přijíždějí hlavně Maďaři a Italové, jichž se historie kříže dotýká, řekl kurátor klášterních sbírek Jiří Franc. Pro Závišův kříž, jeden z nejvzácnější relikviářů světa, byla v prvním patře klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie vybudována v Rožmberské oratoři nová klenotnice. Z bezpečnostních důvodů je v těžko přístupném interiéru. V klášteře byl Závišův kříž od roku 1279 do roku 1941 vystavován o svátcích. Po zestátnění kláštera se stal součástí chrámového pokladu katedrály svatého Víta v Praze, v roce 1994 se vrátil do Vyššího Brodu.

Chebský hrad obsadili římští legionáři

Návrat do doby římské připravil pro návštěvníky o víkendu chebský hrad. Císařskou falc obsadili za horkého počasí účinkující z X. římské legie, asi nejstaršího sdružení, které se zabývá historii římských legionářů v Česku. Podle kastelána hradu Tomáše Dostála je možné, že v Chebu římští vojáci kdysi skutečně byli. Program Vivat Ceasar nabídl návštěvníkům ukázky bitvy s barbary, výcvik legionářů, ale i repliky tehdejších zbraní. Sami diváci si mohli vyzkoušet střelbu z římské katapulty, samostříl připomínající obléhací zbraně, která byla sestavena na základě nálezů z dob Římanů.

Ve Světlé nad Sázavou vrcholí 13. ročník Sázavafestu

V zámeckém parku ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku v sobotu vrcholí 13. ročník multižánrového festivalu Sázavafest. Na akci konanou od čtvrtka zatím dorazilo několik tisíc lidí, pořadatelé očekávají až 12.000 návštěvníků. Na čtyřech scénách zde do nedělního rána vystoupí celkově téměř 140 domácích i zahraničních kapel. Program závěrečného dne nabídne mimo jiné vystoupení skupin Portless, No Name, Tata Bojs, Sto Zvířat či Blue Effect, na taneční scéně se například představí známá dýdžejka Lucca. Ve Světlé nad Sázavou, kde se akce koná poprvé, mají organizátoři i radnice zájem, aby ve městě zakotvil natrvalo. Hudební festival Sázavafest již popáté změnil místo svého konání. Akce začínala v Týnci nad Sázavou, pokračovala v Sázavě a v Kácově na Kutnohorsku, kde se konal jubilejní 10. ročník. Poslední dva se uskutečnily v prostorách bývalých kasáren v Benešově.

Sport

Petra Chocová zaplavala na mistrovství světa v semifinále závodu na 50 metrů prsa český rekord 30,31 sekundy a postoupila do finále. Vlastní maximum zlepšila o plné čtyři desetiny a do nedělního boje o medaile prošla celkově pátým časem. V jejím semifinálovém závodě padl i světový rekord, Litevka Ruta Meilutyteová zlepšila maximum Rusky Julije Jefimovové z rozplaveb o tři desetiny na 29,48.

Český kajakář Josef Dostál se stal mistrem světa v kategorii do 23 let. Člen bronzového čtyřkajaku z olympiády v Londýně na šampionátu v Kanadě vyhrál kilometrový závod. Na téže trati se dařilo i juniorovi Tomáši Veselému, který vybojoval stříbro.

Debklanoisté Jonáš Kašpar a Marek Šindler se stali mistry Evropy mezi vodními slalomáři v kategorii do 23 let. Česká výprava si z kontinentálního šampionátu ve francouzském Bourg Saint Maurice odvezla v individuálních kategoriích celkem pět medailí.

Český tenista Jiří Veselý postoupil do finále challengeru ATP Svijany Open v Liberci. Dvacetiletý daviscupový reprezentant a 98. hráč světového žebříčku splnil roli nasazené dvojky a v semifinále porazil Španěla Perea Ribu 6:4, 6:1. Finálovým soupeřem Veselého bude v neděli turnajová jednička Federico Delbonis z Argentiny.

Čeští tenisté František Čermák a Lukáš Dlouhý na turnaji v Kitzbühelu nepotvrdili roli nasazených jedniček a na deblový titul nedosáhli. Ve finále na rakouské antuce podlehli 4:6 a 3:6 turnajovým čtyřkám Martinu Emmrichovi a Christopheru Kasovi z Německa.

Petra Kvitová vypadla na tenisovém turnaji v americkém Carlsbadu ve čtvrtfinále po velké bitvě s Virginií Razzanovou. Třetí nasazená hráčka nevyužila v rozhodujícím tie-breaku dva mečboly a za tři a půl hodiny prohrála 7:6, 5:7, 6:7. Třicetiletá francouzská držitelka divoké karty, která po zdravotních potížích vypadla z elitní stovky světového žebříčku, tak v bilanci vzájemných zápasů vyrovnala na 1:1.

Fotbalisté Jihlavy a Bohemians Praha 1905 si v třetím kole první ligy připsali první výhry v nové sezoně. Vysočina porazila nováčka ze Znojma vysoko 4:0 a připravila mu po dvou nerozhodných výsledcích první prohru v nejvyšší soutěži. Pražané zdolali Příbram 2:0, napravili pětigólové debakly s Plzní a Brnem a zároveň oslavili návrat první ligy na svůj stadion v Ďolíčku.

Fotbalisté Českých Budějovic zatím potvrzují roli největšího favorita na postup do první ligy. Jihočeši zvládli i svůj druhý zápas ve Fotbalové národní lize a po týden starém vítězství 2:0 nad Táborskem porazili Viktorii Žižkov vysoko 4:0. Stejným výsledkem podlehli doma střížkovští Bohemians Praha v dalším duelu 2. kola druhé nejvyšší soutěže Vlašimi.

České volejbalistky zvládly premiéru ve světové Grand Prix, ve skupině B v Santo Domingu porazily Portoriko 3:0 po setech 25:14, 25:20 a 25:18. V dalších dnech se utkají se Srbskem a výběrem domácí Dominikánské republiky.

Cyklista Roman Kreuziger se 24. srpna postaví na start Vuelty. Pátý muž nedávné Tour de France to oznámil na svých internetových stránkách s tím, že rozhodně nebude lídrem stáje Saxo-Tinkoff.

Martin Prokop nedokončil Finskou rallye. Ve 12. rychlostní zkoušce odstoupil kvůli přehřátému motoru svého Fordu Fiesta z devátého místa v průběžném pořadí a s poškozeným vozem nezasáhne ani do programu závěrečné etapy.

Čeští skokani na lyžích obsadili čtvrté místo v závodě družstev v seriálu letní Grand Prix. V polské Wisle kvarteto ve složení Lukáš Hlava, Antonín Hájek, Roman Koudelka a Jan Matura nestačilo na domácí výběr, Němce a Slovince.

Oba hokejové subjekty, které se v Českých Budějovicích snaží nahradit HC Mountfield, jenž opustil město a přesunul extraligu do Hradce Králové, se spojí a vytvoří jeden prvoligový klub. Web Budějcká Drbna s odkazem na šéfa projektu HC Motor Zdeňka Casku uvedl, že v první lize bude působit subjekt CB Hokej 2013 zastupovaný bývalými českobudějovickými hokejisty v čele s Radkem Bělohlavem. Licenci jim dá k dispozici Motor, který ji získal od Hradce Králové.

Golfistka Klára Spilková při své premiéře na British Open i na turnaji kategorie major neprošla cutem do finálových kol. Česká hráčka v pátek na hřišti v St. Andrews zahrála čtyři rány nad par, celkem měla po dvou dnech skóre plus pět a za postupem zaostala o čtyři rány.

Počasí:

Oblačno, přechodně až zataženo. Na většině území přeháňky, místy bouřky. Nejvyšší teploty v Čechách 26 až 31 °C, na Moravě a ve Slezsku 31 až 35st.

V Česku v sobotu padaly absolutní teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Brodu nad Dyjí, a to 38,7 stupně. Rekord pro celou ČR ale vydržel.

Meteorologové varují před bouřkami s krupobitím a přívalovými dešti, které postupně zasáhnou většinu ČR. Velmi silné mají být především v Čechách a na Vysočině.

Příští měsíc opět přinese nadprůměrné teploty, zvláště příští týden budou pokračovat nynější vedra. Vyplývá to z měsíční předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nad dlouhodobý průměr pro dané období zřejmě stoupnou teploty i na přelomu srpna a září, ale vzhledem k blížícímu se konci léta už podle meteorologů nebudou velká vedra.