Zprávy

0:00
/
0:00

Ministr opět jmenoval Jana Buriana ředitelem Národního divadla

Ministr kultury Jiří Balvín opět jmenoval Jana Buriana do funkce ředitele Národního divadla v Praze. Burian na ministerstvu přijal jmenovací dekret do vedení ND avšak s podmínkou, že se obnoví jeho bývalé vedení. Není si podle svých slov například jist, zda se vrátí šéf Činohry ND Michal Dočekal a další lidé, to se vše musí podle něj nyní vyřešit. Dodal, že jestliže mohl být jako šéf ND během hodiny odvolán, tak stejně rychle může on sám odstoupit z této funkce. Balvín odvolal Buriana ve čtvrtek, tedy po několika hodinách, kdy byl ředitel první české scény ve funkci. Vysloužil si za to kritiku politiků i kulturní obce. Premiér mu pak nařídil Buriana do funkce vrátit. Ministr ale nepovažuje dění kolem odvolání a opětovného jmenování ředitele Národního divadla Buriana za důvod ke své rezignaci.

Někteří herci přes návrat Buriana své výpovědi nestáhnou

Přestože ministr kultury Jiří Balvín opět jmenoval Jana Buriana ředitelem Národního divadla (ND) v Praze, někteří herci nehodlají stáhnout své výpovědi. Miroslav Donutil, David Prachař a Ondřej Pavelka už prohlásili, že se vrátit nechtějí. K odchodu se ve čtvrtek rozhodla desítka herců i šéf činohry Michal Dočekal, reagovali tak na náhlé odvolání ředitele Buriana přesně v den jeho nástupu do funkce. Mluvčí činohry Tomáš Staněk věří, že po Burianově jednání s Balvínem se situace bude vyvíjet pozitivně. Podle herce Davida Prachaře ale může trvat týdny i měsíce, než se situace na první scéně uklidní. Miroslav Donutil se už do Národního divadla vrátit nechce. "Můj názor na Burianovo odvolání vysvětluje to, že jsem dal výpověď. Nehodlám pracovat v instituci, která je takhle nehorázně řízená," řekl Donutil IHNED.cz. Chtěl by ale dohrát rozehrané inscenace, pokud mu to nové vedení divadla umožní.

Ministr Balvín o šéfovi NG Fajtovi ještě nerozhodl

Ministr kultury Jiří Balvín o řediteli Národní galerie v Praze dosud nerozhodl. S designovaným ředitelem Jiřím Fajtem se po pátečním jednání setká ještě v příštích dnech, a nechá si předložit jeho koncepci vedení NG. Po společné schůzce to její aktéři řekli novinářům. Ministr Balvín doplnil, že chce v každém případě dodržet původně stanovený termín nástupu nového ředitele Národní galerie v Praze, tedy 1. září. Zda ponechá ve funkci Fajta, jehož jmenovala Balvínova předchůdkyně Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) v demisi, nebo bude vybírat jiného kandidáta ve výběrovém řízení, není zřejmé. Je však málo pravděpodobné, že lze takový konkurz uskutečnit ve zmíněném termínu. Fajt ale uvedl, že do dalšího případného výběrového řízení by se již nepřihlásil.

Rusnokova vláda schválila své programové prohlášení

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka v pátek dopoledne po krátké diskuzi schválila své programové prohlášení. Chce především obnovit důvěru ve veřejné a státní instituce, oživit ekonomiku a snížit nezaměstnanost. Jednou z dalších priorit kabinetu, o jehož důvěře bude ve středu rozhodovat Poslanecká sněmovna, je zlepšení čerpání financí z evropských fondů. Novinářům to po jednání řekl premiér Rusnok. Kabinet chce podle něj využít všech prostředků k oživení české ekonomiky, která dlouhodobě klesala, a k záchraně a obnově pracovních míst. V sociální oblasti chce kabinet mimo jiné dotáhnout zrušení kritizovaných sKaret a zlepšit situaci na úřadech práce, které se potýkají s nárůstem agendy. Mezi další priority podle Rusnoka patří spolupráce firem a vědeckých organizací při výzkumu, obnova regionů po červnových povodních, ochrana spotřebitelů před nekvalitními potravinami, pokračování projektu Zelená úsporám, investice do dopravní infrastruktury, plynulé financování zdravotnictví, podpora ekonomické diplomacie či provozní posílení justice.

ČSSD o stanovisku k podpoře Rusnokovy vlády rozhodne v úterý

Vedení sociální demokracie rozhodne o postoji strany k podpoře vlády Jiřího Rusnoka až příští úterý, kdy bude o stanovisku k vládě jednat grémium strany i její předsednictvo na společné schůzi s poslaneckým klubem. Sdělil to mluvčí strany Martin Ayrer. Strana není ve svém stanovisku jednotná, ale grémium ČSSD o něm na svém pátečním jednání nejednalo. Grémium podle Ayrera probíralo například nezaměstnanost a situaci ve vyloučených lokalitách. Uvnitř strany existuje silný odpor proti podpoře vlády vzniklé z popudu prezidenta Miloše Zemana, vedený předsedou strany Bohuslavem Sobotkou. První místopředseda strany Michal Hašek naproti tomu tvrdí, že ve straně roste podpora Rusnokovy vlády. Podle něj je podpora pro úřednickou vládu cestou, jak zabránit návratu pravicové koalice k moci, jejíž jmenování v případném druhém pokusu hlava státu nevyloučila.

Místopředseda ČSSD Hašek chce, aby kraje podpořily Rusnokovu vládu

Šéf Asociace krajů ČR a místopředseda ČSSD Michal Hašek v usnesení navrhuje, aby kraje podpořily důvěru vládě Jiřího Rusnoka a požádaly poslance, aby pro kabinet hlasovali. Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) to ale považuje za politizaci asociace. Hašek takovou interpretaci odmítá. "Žádná politizace to není, já myslím, že pro kraje je důležité, jaká vláda vládne České republice," řekl ČTK politik, podle něhož je Rusnokův kabinet pro kraje lepší než bývalá koaliční vláda Petra Nečase (ODS). O politizaci by podle Haška šlo, kdyby bylo usnesení směřováno k jedné politické straně.

TOP 09 Rusnokovu vládu nepodpoří

TOP 09 vyloučila podporu kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka i jakékoliv jiné vládě, která by vznikla a postupovala podobným způsobem, protože destabilizuje systém. ČTK to v tiskovém prohlášení sdělil místopředseda strany Miroslav Kalousek. Úřednická vláda Jiřího Rusnoka, kterou jmenoval prezident Miloš Zeman, příští týden požádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru. "Vláda ve volbách neúspěšné SPOZ (označovaná jako Rusnokova) jak svým samotným vznikem, tak svými praktickými kroky představuje destabilizaci a ohrožení systému jako takového," uvedl Kalousek.

ODS ani TOP 09 Rusnoka před hlasováním na klub nepozve

ODS nepozve premiéra Jiřího Rusnoka na jednání svého poslaneckého klubu a nebude s ním jednat o podpoře vlády. Shodlo se na tom grémium strany. Podobně se zřejmě zachová i TOP 09. Podle prvního místopředsedy Miroslava Kalouska rozhodne klub, který se sejde ve středu ráno, poslanci ale jednáním s Rusnokem zatím nejsou nakloněni. Obě bývalé koaliční strany trvají na tom, že jejich hlavním cílem je "uhájení principu parlamentní demokracie". Priority Rusnokova kabinetu, s nimiž půjde premiér do sněmovny pro důvěru poslanců, proto nechtějí komentovat. Podle Kalouska by diskuse o prioritách programového prohlášení Rusnokovy vlády byla jen odváděním pozornosti od zásadního problému k detailům a zastírala by skutečný stav věci.

Lidovky.cz: Němcová odmítá policii vydat údaje o chodu Sněmovny

Proti žádosti Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) o detailní zmapování chodu Sněmovny ostře vystoupila předsedkyně dolní parlamentní komory Miroslava Němcová (ODS). Policii viní z nekompetence a odmítá jí předat jakékoliv údaje, dokud nesdělí, k čemu je potřebuje. Ve dvou případech podle Němcové její kancelář požadovaná data ani nemůže mít. Napsal to server Lidovky.cz. Kriminalisté se zajímají o údaje za září až listopad 2012, je tak pravděpodobné, že žádost souvisí s kauzou údajné korupce tří bývalých poslanců ODS. Případem tří exposlanců a dalších vysokých státních úředníků se zabývá právě ÚOOZ. Policie chce informace například o harmonogramu jednání Sněmovny v loňském druhém pololetí i o jednání všech poslaneckých klubů. Požaduje také záznamy z vnitřních i vnějších kamer ve Sněmovně a informace o pohybu všech osob, které využívají poslanecké přístupové karty ve Sněmovně.

Exvedoucí úřadu vlády bral 1,17 mil. Kč ročně, Nagyová asi milion

Bývalý vedoucí úřadu vlády Lubomír Poul bral ročně 1,17 milionu korun a k tomu další odměny, které loni činily 1,7 milionu korun. Bývalá vrchní ředitelka kabinetu a přítelkyně expremiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová si v posledních dvou letech zřejmě přišla až na 998.000 korun ročně, k tomu dostávala statisícové odměny. Ty za rok 2011 dosáhly 1,22 milionu korun. Vyplývá to z přehledu platů vedoucích zaměstnanců v letech 2010 až 2012, které úřad zveřejnil. "Chceme tímto postupem transparentně ukázat, jak bylo nakládáno s veřejnými prostředky. Vrcholní státní zaměstnanci musejí počítat s tím, že jejich plat podléhá zvýšené kontrole a není možné donekonečna tajit, jakou mzdu za svou práci dostávají," uvedl ke zveřejnění současný vedoucí úřadu Radek Augustin. Minulé vedení úřadu platy zveřejňovat nechtělo. To v minulosti kritizoval například Nadační fond proti korupci.

Česká pozice: Policie vyšetřuje Klausovu amnestii kvůli korupci

Protikorupční policie vyšetřuje okolnosti novoroční amnestie bývalého prezidenta Václava Klause. Městské státní zastupitelství v Praze uvedlo, že byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podplácení a přijetí úplatku. Napsal to server Česká pozice. Policie i žalobci odmítli sdělit, koho se prošetřování týká. Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf, kterého policie vyslechla, uvedl, že podezřelý je zřejmě Klaus, nebo někdo z jeho okolí. Server požádal o vyjádření Institut Václava Klause, kde nyní bývalý prezident působí, zatím však odpověď nedostal. Klaus vyhlásil amnestii při svém novoročním projevu. Kritiku vzbudil zejména aboliční článek vztahující se na stíhání starší osmi let, u nichž možný trest nepřesahuje desetiletou hranici. Týká se i některých rozsáhlých hospodářských kauz s miliardovými škodami, například Progres Investu a H-Systemu. Amnestie dále propustila na svobodu zhruba 6500 vězňů a prominula podmíněné a alternativní tresty desetitisícům dalších lidí. Podle údajů platných ke konci května se za mříže vrátilo 459 amnestovaných.

Českobudějovický magistrát zakázal shromáždění na Máji

Správní odbor českobudějovického magistrátu zakázal shromáždění na sídlišti Máj, kde policisté od 29. června museli zasahovat už při čtyřech protiromsky zaměřených akcích. Rozhodnutí není pravomocné. Informovala o tom mluvčí magistrátu Jitka Welzlová. Důvodem zákazu je podle mluvčí závěr správního orgánu, že účel shromáždění směřuje k násilí, k popírání nebo omezování osobních, politických nebo jiných práv občanů pro jejich národnost. Mohlo by také vést k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti i jinak porušovat ústavu a zákony. Situace na dvacetitisícovém sídlišti Máj, kde žije i romská komunita, je napjatá od 21. června. Magistrát k napjaté situaci svolal 9. července veřejnou debatu. O situaci se na místě zajímal i ministr vnitra a policejní prezident. Mimo jiné byly na sídlišti posíleny policejní hlídky a hledají se místní asistenti policie. Město se snaží zajistit více volnočasových aktivit pro mládež.

Pecina: Počty policistů zvýšíme na 40.000 a hasičů na 9530

Počet policistů v ČR se v příštím roce zvýší o tisíc na celkem 40.000 a počet hasičů o 200 na celkem 9530. Uvedl to ministr vnitra Martin Pecina. Toto navýšení bude stát na mzdách asi 750 milionů korun. Ministr uvedl, že "to není nic, co by zruinovalo ČR". Již při nástupu do funkce označil Pecina početní stavy policistů a hasičů v zemi za naprosto katastrofální. Teď k tomu uvedl, že snižování bylo nezodpovědné a neuvážené. Policie má nyní zhruba 38.500 zaměstnanců, přičemž by jich podle tabulek měla mít 38.996. V příštím roce Pecina počítá s přijetím nových 1004 policistů, aby jich bylo přesně 40.000. Hasičský sbor by měl nyní zaměstnávat 9933 lidí. Do doplnění tabulkových míst mu jich schází 400. Navýšení početních stavů je podle policie i hasičů nutné, aby byly tyto složky záchranného integrovaného systému schopny kvalitně plnit své úkoly.

Zeman má onemocnění nervů v nohou, souvisí s cukrovkou

Prezident Miloš Zeman má onemocnění nervů, kvůli němuž hůře cítí nohy od kotníků dolů. Potíže souvisí s cukrovkou druhého typu, uvedli členové jeho lékařského konzilia. Kvůli nemoci podstupuje hlava státu středně intenzivní léčbu, lékaři mu také doporučují omezit nadváhu a kouření, měl by také mít více pohybu. Pokud by se Zemanovo zdraví zhoršovalo, mohlo by to výrazně ovlivnit jeho schopnost vykonávat mandát, uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Martin Holcát, který konzilium vede. Lékaři ale takový vývoj nečekají, zdravotní stav prezidenta by se podle nich měl zlepšovat. Zemanovo konzilium má podle Holcáta deset, respektive 12 členů, kteří se budou pravidelně scházet, pravděpodobně jednou měsíčně. Pokud bude třeba, doplní se lékařský tým o další odborníky.

MMF zhoršil výhled české ekonomiky

Českou ekonomiku čeká ještě v letošním roce pokles HDP o 0,4 procenta. Zotavení z recese a růst hrubého domácího produktu o 1,5 procenta lze očekávat až příští rok. Uvádí to aktualizovaná prognóza Mezinárodního měnového fondu (MMF), kterou fond zveřejnil po uzavření konzultací s Českou republikou. Dříve zveřejněné odhady MMF letos počítaly s růstem hospodářství o 0,3 procenta. Zhoršenou prognózu vývoje hospodářství představila ve čtvrtek i Česká národní banka. Podle ní letos HDP klesne o 1,5 procenta, v květnové předpovědi přitom ČNB čekala pokles o 0,5 procenta. V příštím roce ale ČNB čeká růst o 2,1 procenta. Fond kvůli tomu doporučuje, aby se Česká republika v krátkodobém horizontu zdržela dalších úsporných opatření a zaměřila se na podporu hospodářství. Zastavení rozpočtových škrtů doporučovali České republice zástupci MMF už letos v květnu během pravidelné mise fondu v ČR.

Za chyby v ROP Severozápad zaplatí kraje nižší pokutu

Ústecký a Karlovarský kraj zaplatí za pochybení v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad dohromady 906 milionů korun místo původně požadovaných 2,1 miliardy. ČTK to sdělilo ministerstvo financí. Úřad nabídl krajům i bezúročnou návratnou finanční výpomoc se splatnosti do roku 2020.

ČSÚ: Češi odpracují skoro 41 hodin týdně

Češi odpracují týdně v průměru 40,9 hodiny, což je druhý nejvyšší počet v EU. Hůře jsou na tom jen Řekové s 42 odpracovanými hodinami týdně. Informoval o tom Český statistický úřad. Důvodem vysokého počtu hodin je podle statistiků nízký podíl úvazků na zkrácenou pracovní dobu. Zatímco loni činil tento podíl v EU 19,2 procenta, v Česku to bylo jen pět procent. Průměrný počet odpracovaných hodin loni byl za celou EU 37hodin. Na Slovensku to bylo 40,8 hodiny. Podle údajů ČSÚ loni dosáhl počet pracujících na zkrácený úvazek v ČR 238.200, tedy pět procent z celkového počtu pracujících ve věku 15 až 64 let. Na kratší pracovní dobu byly zaměstnány především ženy. Nejčastěji pracovaly v obchodních organizacích, ve školství a zdravotnictví.

Příčina úmrtí dvou českých turistek v Egyptě není stále objasněna

České ministerstvo zahraničí stále nezná příčinu úmrtí dvou českých turistek v egyptském letovisku Hurgada. ČTK to řekla mluvčí ministerstva Johana Grohová. Egyptská policie má u sebe cestovní pas otce rodiny, ale jeho pohyb neomezila. Dosud se tedy úředně nepotvrdily spekulace, že turistky zemřely například na otravu jídlem a že místní policisté plánují muže zadržet. Otec postižené rodiny byl v úterý hospitalizován a o den později opustil soukromou hurgadskou nemocnici. Podle dostupných informací bydlí v hotelu Titanic Palace, kde se neštěstí událo, nicméně v jiném pokoji. Některá česká média spekulují, že na soukromé klinice se muž zotavoval z prodělaného šoku po smrti manželky a dcery a ne z možné otravy, jak se tisk původně domníval. Objevily se také nepotvrzené náznaky například ve výpovědi egyptského nemocničního lékaře, že případ může mít kriminální pozadí.

ČT: Inspekce obvinila detektiva kvůli vynášení informací k ŘSD

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila elitního detektiva protikorupční policie ze zneužití pravomoci při vyšetřování kauzy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Uvedla to Česká televize (ČT). Podle jejích informací vynášel informace o identitě utajených svědků. Obvinění se týká policisty, který patřil k šéfům vyšetřovacího týmu, uvedla televize. Podle jedné z vyšetřovacích verzí údajně předával informace advokátovi jednoho z obviněných. Výpověď svědka je tak podle ČT před soudem kvůli údajným procesním chybám nepoužitelná. Obvinění souvisí se zásahem GIBS v sídle protikorupční policie z přelomu dubna a května. Inspektoři si tehdy odnesli některé počítače a spisy detektivů, na policisty je poslalo pražské VSZ. V případu pronájmů dálničních odpočívadel, které byly podle policie nevýhodné pro stát, je obviněno pět lidí včetně dvou bývalých ředitelů ŘSD.

Smetka zůstává ve vězení za vytunelování H-Systemu

Strůjce miliardového podvodu Petr Smetka, který byl odsouzen na 12 let za vytunelovaní stavební společnosti H-System, zůstává ve vězení. Uvedla to Česká televize. Městský soud v Praze zrušil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 4, který v červnu nepravomocně rozhodl o jeho propuštění, řekl místopředseda městského soudu Bohuslav Horký. Rozhodnutí je pravomocné. Smetka si odpykává trest za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Soudy Smetku označily za hlavní postavu rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení. V kauze přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Vedle dvanáctiletého trestu odnětí svobody dostal Smetka také desetiletý, tedy maximální možný zákaz činnosti ve statutárních orgánech obchodních společností. Z uloženého trestu strávil podnikatel za mřížemi přibližně tři čtvrtiny.

Carlos Santana roztančil pražskou O2 arenu

Svým největším hitem Smooth z alba Supernatural zakončil americký kytarista, zpěvák a skladatel mexického původu Carlos Santana koncert v pražské O2 areně. Stejně jako při své poslední návštěvě v Praze zahrál své velké hity, z jeho posledního alba Shape Shifter z loňského roku nezazněla ani jedna skladba. Dvaapůlhodinový koncert podle pořadatelů navštívilo přibližně 7000 lidí. Šestašedesátiletého nositele mnoha ocenění doprovázela devítičlenná kapela, role zpěváků se ujali Santanovi dvorní vokalisté Andy Vargas a Tony Lindsay. Santana zazářil už na legendárním festivalu Woodstock v roce 1969 a proslavil se v 70. letech. V roce 1999 slavil jeden z největších comebacků v dějinách populární hudby s albem Supernatural, které při udělování cen Grammy získalo devět cen. Za svoji kariéru dosud prodal více než 60 milionů alb a živě zahrál před více než 30 miliony fanoušků. Poprvé koncertoval před českým publikem v červenci 2004.

Hlavní program přehlídky Jiráskův Hronov nabídne 82 představení

Letošní 83. ročník celostátní přehlídky amatérského divadla Jiráskův Hronov, který začal v Hronově na Náchodsku, nabídne v hlavním programu 82 představení. V Hronově budou až do 10. srpna k vidění nejúspěšnější inscenace amatérských divadelníků. Informovala o tom programová ředitelka festivalu Simona Bezoušková. Součástí festivalu je i uvedení osmi inscenací v rámci doplňkového programu, připravené jsou také koncerty či výstavy. K Jiráskovu Hronovu tradičně patří i semináře a různé dílny, do kterých se letos přihlásilo přes 280 zájemců. Každý den se uskuteční také veřejné diskusní forum. "Stejně jako v minulých letech očekáváme příjezd tisícovky přímých účastníků včetně seminaristů a dalších zhruba 900 návštěvníků," řekla Bezoušková.

Chodské slavnosti nabídnou i přehlídku dudáků

Chodské slavnosti, jeden z nejstarších folklorních festivalů v Čechách, nabídnou vedle chodských i zahraničních souborů také přehlídku dudáků. Oslavy začínají v Domažlicích příští týden v pátek, pořadatelé během tří dnů slibují také divadelní představení a poutní mši. Slavnosti se letos konají 59. rokem. Účastníky letošních slavností budou například muzikanti z Chodského souboru Mrákov, Národopisného souboru Postřekov, Konrádyho dudácké muziky, Domažlické dudácké muziky a mnoha dalších doplněná o vystoupení sólistů z Chodska i jiných folklorních oblastí ČR i ze zahraničí. Na několika scénách v okolí Chodského hradu vystoupí kolem 600 účinkujících, mimo jiné také z Anglie, Řecka, Sardinie, Belgie nebo Německa. O víkendu je na programu více než 50 sólových i komponovaných pořadů. Velkým lákadlem je také poutní mše na Veselé hoře-Vavřinečku, kam se každoročně sjedou desetitisíce lidí.

Ve Světlé nad Sázavou pokračuje 13. ročník Sázavafestu

Ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku pokračuje 13. ročník multižánrového festivalu Sázavafest. O akci, která se poprvé koná ve světelském zámeckém parku, je velký zájem. Pořadatelé předpokládají návštěvu až 12.000 lidí. Na čtyřech scénách do nedělního rána vystoupí téměř 140 domácích i zahraničních kapel. Páteční večerní program mimo jiné nabídne koncerty skupin Kryštof, Mandrage, Vypsaná fixa, australských Dub FX a jedny z největších hvězd celého festivalu, britskou kapelu Hadouken!. Hudební festival Sázavafest už popáté změnil místo svého konání. Akce začínala v Týnci nad Sázavou, pokračovala v Sázavě a v Kácově na Kutnohorsku, kde se konal jubilejní 10. ročník. Poslední dva se uskutečnily v prostorách bývalých kasáren v Benešově.

Sport

František Smola se jako jediný český motokrosař poměří o víkendu se světovou elitou v Grand Prix České republiky. Třiadvacetiletý jezdec týmu Orion Litomyšl - RS Petrol se postaví na start královské třídy MX1. Další desítka domácích pilotů je přihlášena ve vložených závodech mistrovství Evropy.

Fotbaloví fanoušci budou mít téměř měsíc před startem evropského Superpoháru v pražské Eden Areně možnost vidět pohromadě trofeje pro vítěze Ligy mistrů, Evropské ligy a samotného Superpoháru. Všechny tři poháry budou vystaveny v sobotu na Václavském náměstí. Duel mezi vítězem LM Bayernem Mnichov a šampionem EL Chelsea se uskuteční na stadionu Slavie 30. srpna.

Basketbalista Aleš Chán se po dvou sezonách strávených na kyperských angažmá vrací do české ligy, v níž pomůže USK Praha. S vedením klubu z Folimanky se 216 centimetrů vysoký pivot dohodl na dvouleté smlouvě. USK o tom informoval v tiskové zprávě.

Znakařka Simona Baumrtová poplave na mistrovství světa v Barceloně semifinále i na dvousetmetrové trati. Do podvečerního závodu postoupila jako patnáctá časem 2:11,86. Baumrtová má v Barceloně na kontě šesté místo na stovce v českém rekordu 59,84 a deváté na sprinterské padesátce rovněž v národním maximu 28,20. Na nejdelší znakařské trati dnes zaostala za osobním i českým rekordem z loňska o 1,83 sekundy, mezi elitní šestnáctku se ale opět vešla.

Naopak Tomáši Plevkovi nestačil na postup ani český rekord 22,71 na kraulařské padesátce, neuspěl ani motýlkář Martin Zikmund na dvoustovce. Plevko vylepšil vlastní maximum z loňského roku o 12 setin a mezi 106 účastníky kraulařského sprintu obsadil 27. pozici, Zikmund skončil časem 54,63 na 38. místě.

Tenista Radek Štěpánek si čtvrtfinále turnaje ve Washingtonu nezahraje. Český daviscupový reprezentant vypadl v americkém hlavním městě ve 3. kole po porážce 6:4, 4:6 a 5:7 s Rusem Dmitrijem Tursunovem.

Plážové volejbalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková vypadly na ME v Klagenfurtu v osmifinále a skončí na děleném devátém místě.

Ve dvou předehrávkách 3. kola první fotbalové ligy budou ve hře pouze týmy, které v novém ročníku ještě nedokázaly zvítězit. Jihlava doma přivítá nováčka ze Znojma, které dosud uhrálo dvě remízy, další nováček Bohemians Praha 1905 se v nejvyšší soutěži představí poprvé od května 2010 na svém stadionu v Ďolíčku v souboji s Příbramí.

Fotbalisté Liberce v prvním utkání 3. předkola Evropské ligy porazili FC Curych 2:1, byť do 66. minuty prohrávali. O vítěznou branku Slovanu se v 81. minutě postaral Michael Rabušic, před ním si dal vlastní branku obránce švýcarského týmu Koch. Hosté vedli od páté minuty, kdy se z penalty prosadil Chiumienti. Odveta je na programu za týden v Curychu.

Fotbalisté Jablonce porazili v úvodním utkání 3. předkola Evropské ligy norský Strömsgodset 2:1. Vítěz Poháru České pošty ve svém prvním letošním vystoupení na evropské scéně vedl poté, co v sedmnácté minutě proměnil penaltu Karel Piták, hosté ještě do pauzy vyrovnali zásluhou vlastního gólu Víta Beneše. V první minutě nastavení ale rozhodl střídající Jan Vošahlík. Odveta se hraje za týden.

Český fotbalista Zdeněk Ondrášek rozhodl gólem o domácí výhře Tromsö 1:0 nad Differdange v úvodním zápase 3. předkola Evropské ligy. Čtyřiadvacetiletý útočník se prosadil čtvrthodiny před koncem a norskému týmu zajistil alespoň těsný náskok do odvety v Lucembursku. Ondrášek zaznamenal v letních předkolech EL už druhý zásah.

Dvě české dvojice postoupily do druhého kola play off mistrovství Evropy v plážovém volejbalu. V rakouském Klagenfurtu uspěly olympijské čtvrtfinalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková i Martina Bonnerová s Barborou Hermannovou. Naopak pro Hanu Skalníkovou a Patricii Missottenovou šampionát po třetí porážce skončil, v celkovém pořadí jim patří 25. místo.

Golfistka Klára Spilková při své premiéře na British Open i na turnaji kategorie major neprojde cutem do finálových kol. Česká hráčka na hřišti v St. Andrews zahrála čtyři rány nad par, celkem má po dvou dnech skóre plus pět a za postupem zaostává právě o pět ran.

Kapitán českých basketbalistů Petr Benda zřejmě přijde o zářijové mistrovství Evropy. Důvodem je zranění šlachy z února, které ho trápilo na konci minulé sezony, stále se mu ho nepodařilo vyléčit a nedovoluje mu plnou zátěž. Trenér Pavel Budínský zatím neplánuje povolat za pivota z Nymburka náhradu. Kapitánskou funkci po Bendovi převezme Luboš Bartoň.

Čtvrté místo v prvním ročníku závodu solárních kol na trase Francie-Kazachstán, dlouhé přes 7500 kilometrů, obsadil český tým ve složení Karel Šebela a Jan Galla. Na internetu o tom informovali organizátoři akce, jejímž cílem je propagovat obnovitelné zdroje energie využitelné v dopravě.

Počasí:

Slunečno, teploty vystoupí na 30 až 34°C. Teploty nad 30 se udrží i příští týden. S varováním přišel Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na Moravě navíc hrozí požáry. Extrémně horký byl přitom už minulý týden, kdy rtuť vystoupala až na 38 stupňů.