Zprávy

0:00
/
0:00

Sněmovna bude jednat o důvěře Rusnokově vládě 7. srpna

Poslanci budou jednat o důvěře vládě Jiřího Rusnoka na schůzi, která začne ve středu 7. srpna. O svolání této schůze rozhodl sněmovní organizační výbor. Jednání o vyslovení důvěry bude prvním bodem, řekla novinářům předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Premiér Rusnok řekl, že žádost o svolání schůze k hlasování o důvěře odešle vláda do Sněmovny až v pátek poté, co schválí své programové prohlášení. Pro vyslovení důvěry vládě by mělo v současné době stačit rovných 100 hlasů, protože pro získání důvěry stačí hlasy většiny přítomných poslanců, nikoli všech. Dva poslanci se však se vší pravděpodobností schůze nezúčastní, protože David Rath je ve vazbě a Roman Pekárek ve výkonu trestu. Zda vláda důvěru získá, není dosud jisté. Předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík řekl, že poslanci z jeho klubu Rusnokovu vládu nepodpoří. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik nevyloučil, že komunističtí poslanci se rozhodnou možná až před hlasováním.

Vláda odmítla Kalouskovu novelu druhé penzijního pilíře

Vláda Jiřího Rusnoka odmítla novelu exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), která má umožnit lidem z druhého penzijního pilíře po pěti letech vystoupit, a spoření ve fondech tím zatraktivnit. Podle premiéra vláda považuje takovou změnu za nesystémovou. Proti novele se již dříve postavila ČSSD. Podle analytiků by ale norma mohla zvýšit dosud malý zájem lidí o tuto formu důchodového spoření. O návrhu rozhodne Parlament. Kalousek v novele kromě možnosti vystoupit z druhého pilíře navrhl zvýšit věk, kdy se do něj lze ještě přihlásit, z 35 na 40 let. Lidé nad 40 let by měli dostat možnost zapojit se ještě celý příští rok. Proti Kalouskovým úpravám se postavila i ČSSD. Návrh směřuje proti smyslu penzijní reformy, jak jej bývalý koaliční kabinet deklaroval, uvedl počátkem července stínový ministr práce a sociálních věcí Roman Sklenák.

Úřady práce kvůli nárůstu agendy přijmou 700 lidí

Vláda schválila posílení úřadů práce o 700 zaměstnanců, úřadům totiž přibyla agenda. Podle premiéra Jiřího Rusnoka se bude personální posila zabývat hlavně aktivním zprostředkováním práce. Navýšení počtu úředníků má stát 320 milionů korun ročně. Do konce roku by měly úřady práce přijmout přes 300 nových lidí. Podle premiéra je bude platit ministerstvo práce v rámci přesunu peněz ve své kapitole a úsporami jiných výdajů. Dalších zhruba 380 zaměstnanců, kteří by měli být přijati v příštím roce, tvoří externisté, kteří už nyní s úřady spolupracují na nejrůznějších projektech. Nyní úřady práce zaměstnávají přes 8100 lidí. Od loňska se věnují nejen problematice zaměstnanosti, ale vyplácejí i dávky. Původní agendu tak plně nestíhají.

Vláda schválila novelu zákona o veřejných zakázkách

Vláda schválila novelu, která mimo jiné zachovává současný limit pro veřejnou zakázku malého rozsahu u stavebních prací na třech milionech korun. Po jednání kabinetu to uvedl ministr pro místní rozvoj František Lukl. Do Poslanecké sněmovny by se materiál mohl dostat v září. Jde už o dvacátou novelu tohoto zákona. Takzvaná technická novela zachovává u veřejných zakázek malého rozsahu na stavební práce limit tři miliony korun, stávající podoba zákona ho od prvního ledna příštího roku snižuje na milion korun. Novela mění také povinnost zrušit zadávací řízení, pokud přijde jen jedna nabídka. To podle Lukla, který na ministerský post přišel jako starosta Kyjova, paralyzuje hlavně malé obce, do jejichž výběrových řízení se často hlásí pouze jediný zájemce.

Vláda schválila dva typy věznic namísto dosavadních čtyř

Vláda schválila návrh novely trestního zákoníku, který má snížit současné čtyři typy věznic na dva. Odsouzení za vážné zločiny mají být umísťováni do věznice se zvýšenou ostrahou, ostatní do věznice, která bude mít mírnější režim. O zařazení odsouzených rozhodne soud, Vězeňská služba však nově získá oprávnění rozhodovat o zařazení u mírnějšího typu káznice. ČTK to sdělila Štěpánka Čechová z ministerstva spravedlnosti, které návrh předložilo. Novelu nyní posoudí Sněmovna. Novela schválená vládou má za úkol zvýšit vnější i vnitřní bezpečnost věznic, posílit prevenci recidivy, dosáhnout úspornějšího využívání kapacity věznic i větší objektivity při umísťování odsouzených.

Evropské dotace na kulturní projekty bude řídit ministerstvo pro místní rozvoj

Ministerstvo kultury (MK) nezvládá řídit projekty dotované z evropských fondů prostřednictvím Integrovaného operačního programu (IOP). Tyto projekty jsou ve skluzu a hrozí ztráta až miliardy korun. Vláda proto na svém jednání rozhodla, že všechny činnosti spojené s čerpáním těchto peněz převezme ministerstvo pro místní rozvoj. Na kulturní projekty je v rámci IOP vyčleněno zhruba sedm miliard korun. Ministerstvo kultury v loňském roce vyčerpalo jen 46 procent unijních prostředků. Ve skluzu je i letos. Čerpání evropských dotací v kultuře brzdí administrativní kroky, například oddalování vydání rozhodnutí o udělení dotace, schvalování takzvaných víceprací či schvalování faktur. Časté personální změny pak mají vliv na změny stanovisek. V zadávacích řízeních je také vysoký počet chyb. Integrovaný operační program je zaměřený na rozvoj IT ve veřejné správě, služby v oblastech sociální integrace, veřejného zdraví a zaměstnanosti, národní podporu cestovního ruchu a využití kulturního bohatství. Pro stávající programové období 2007 až 2013 je na to vyčleněno až 1,58 miliardy eur (zhruba 41 miliard eur).

Sešlo se konzilium kvůli Zemanovu zdraví

Ve středu se poprvé sešlo lékařské konzilium, které se zabývá zdravotním stavem prezidenta Miloše Zemana. Uvedl to fyzioterapeut Pavel Kolář, který je jedním z 12 členů konzilia. Na pátek se chystá tisková konference k aktuálnímu zdravotnímu stavu hlavy státu a organizaci péče. Šéfem konzilia je ministr zdravotnictví Martin Holcát, který byl dosud náměstkem ředitele motolské fakultní nemocnice v Praze. Právě tato nemocnice bude základnou pro možné léčby prezidenta, řekla mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Spekuluje se o tom, že prezidenta trápí mimo jiné cukrovka. Podle dostupných informací není ale prezidentův stav vážný. "Jeho problém spočívá v tom, že má v oblasti nohou horší vedení nervů, což vzniká u určitého procenta lidí s cukrovkou," uvedl pro Mladou frontu Dnes Kolář. Přesnou diagnózu lékaři sdělí v pátek. Prezidentská kancelář údaje o zdravotním stavu hlavy státu zveřejňuje jen tehdy, pokud o tom chce sám prezident informovat. Ze zákona takovou povinnost nemá.

ČSÚ: Životní úroveň ČR se od roku 2010 vzdaluje průměrné úrovni EU

Životní úroveň České republiky se od roku 2010 vzdaluje průměrné úrovni Evropské unie. Ukazatel od roku 2009 klesá nebo stagnuje a loni ČR byla na 79 procentech průměru celé EU. Ve srovnání se "starými" zeměmi unie (EU15) to bylo 72,5 procenta. Na tiskové konferenci o tom informovala analytička Českého statistického úřadu Drahomíra Dubská. V žebříčku evropských zemí tak ČR loni skončila měřeno paritou kupní síly na 20. místě a v pořadí samotné EU na 17. místě. I tak je ČR na tom v paritě kupní síly nejlépe z okolních zemí, kromě Rakouska. To je na 131 procentech. Nejlépe je na tom Lucembursko s 272 procenty a nejhůře Bulharsko s 47 procenty průměru EU.

ČR loni nesplnila 2 požadavky na euro, nejhorší výsledek za 5 let

Česká republika nesplnila v loňském roce dva ze čtyř požadavků pro přijetí eura, což je nejméně příznivý výsledek za posledních pět let. Na tiskové konferenci Českého statistického úřadu to uvedla analytička Drahomíra Dubská. ČR loni nesplnila kritérium cenové stability kvůli vyšší inflaci způsobené růstem snížení sazby daně z přidané hodnoty a země rovněž nedodržela tříprocentní podíl deficitu veřejných financí na hrubém domácím produktu (HDP). ČR se vstupem do EU zavázala podnikat kroky k tomu, aby byla na přistoupení k eurozóně co nejdříve připravena.

ČR v pololetí získala z EU o 15 mld. Kč více, než zaplatila

Česká republika v pololetí získala z rozpočtu Evropské unie o téměř 15 miliard korun více, než do něj odvedla. To je o osm miliard korun více než o rok dříve. Za růstem stojí zejména lepší čerpání prostředků ze strukturálních fondů, které již nebylo tolik poznamenáno pozastavením proplácení operačních programů, jako tomu bylo v první polovině roku 2012. ČR v pololetí obdržela z unijního rozpočtu 40,2 miliardy korun a odvedla do něj 25,2 miliardy korun. Česko tak zůstalo stejně jako v předchozích letech čistým příjemcem peněz z EU. Zásadní význam pro pololetní výsledky podle MF měly především příjmy ze Společné zemědělské politiky (SZP). ČR takto obdržela za první pololetí letošního roku 27,8 miliardy korun, přičemž přímé platby činily 20,9 miliardy korun a prostředky na rozvoj venkova dosáhly 6,79 miliardy korun.

Zelený: ČD musí zastavit zadlužování a investovat do vozidel

České dráhy musí podle nově jmenovaného generálního ředitele Dalibora Zeleného především zastavit zadlužování společnosti. Současně je podle něho nutné zajistit obnovu zastaralého vozového parku, zejména na méně vytížených tratích v osobní dopravě, kde v současnosti jezdí zejména desítky let staré vagony. V nákladní dopravě je pak potřeba hledat nové obchodní příležitosti a prověřit možnost posílit postavení ČD Carga spojením s jeho slovenským protějškem. Zelený to řekl na setkání s novináři. Přehodnotit by se tak mohl záměr pořídit dalších osm rychlovlaků Railjet, jejichž nákup za zhruba 2,8 miliardy schválila koncem června dozorčí rada. Z vedení ČD Cargo představenstvo drah odvolalo Petra Žaludu, kterého Zelený v úterý vystřídal na postu šéfa celé skupiny ČD. Představenstvo rozhodlo o konci Žaludy na postu předsedy i jako řadového člena představenstva ČD Cargo. Kdy fakticky bývalý šéf drah zmíněné funkce opustí, ale nový generální ředitel nevěděl.

Dluhy domácností u bank v červnu stouply na 1,18 bilionu Kč

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí v červnu opět vzrostly. Ve srovnání s květnem stouply o 4,3 miliardy korun na 1,179 bilionu Kč, meziročně byly vyšší o 45 miliard korun. Vyplývá to z údajů České národní banky. Zadluženost podniků se v červnu meziročně zvýšila o 3,6 miliardy na 968,2 miliardy korun. Proti květnu dluhy firem vzrostly o 9,5 miliardy Kč. Zvýšily se také jednodenní vklady domácností u bank a finančních institucí. Ve srovnání s květnem stouply o 6,9 miliardy na 1,191 bilionu korun. Proti loňskému červnu byly vyšší o 75,8 miliardy Kč.

Škoda Transportation získala na Slovensku další velkou zakázku

Plzeňská Škoda Transportation získala na Slovensku další velkou zakázku. Po úspěchu v tendru bratislavského dopravního podniku (DPB) na dodávku 15 obousměrných tramvají za 39 milionů eur (miliarda korun) společnost uzavřela s DPB také kontrakt na 15 jednosměrných tramvají v hodnotě 36,75 milionu eur. ČTK o tom informovala mluvčí DPB Agáta Staněková. Součástí obou tendrů je opce na dalších 15 jednosměrných i 15 obousměrných tramvají a na údržbu vozů po dobu 15 let. Dceřiná firma Škody Transportation, společnost Škoda Electric, koncem června zase uspěla v tendru na dodávku 80 nových trolejbusů do Bratislavy za 41,6 milionu eur s opcí na dalších 40 vozidel. Nové tramvaje získá Bratislava v průběhu dvou let.

Kladenské Lego loni zvýšilo tržby, zisk i výrobu

Kladenské Lego loni zvýšilo zisk před zdaněním z předloňských více než 165 milionů na téměř 200 milionů korun. Tuzemská pobočka dánské společnosti, která je třetím největším světovým výrobcem hraček, loni také zvýšila tržby z prodeje výrobků a služeb z více než 5,5 miliardy korun na více než sedm miliard. Meziroční nárůst výroby činil 26 procent. Lego v Kladně v červnu oznámilo, že chystá rozšíření továrny o dalších 48.000 metrů čtverečních a zvýšení výrobní kapacity o 30 procent. Investice by mohla dosáhnout až 1,4 miliardy korun. V nových provozech by postupně mělo najít práci kolem 800 lidí. Výstavba by měla začít letos na podzim. První nové provozy budou otevřeny příští rok a další v roce 2015.

Česká firma prý získala povolení k těžbě ropy v Mali

Česká společnost New Catalyst Capital Investments, neznámá v sektoru ropného průmyslu a plynárenství, obdržela v Mali povolení k vyhledávání, těžbě, dopravě i zpracování ropy a zemního plynu v části kotliny Taoudeni na severu země. Informovala o tom na svém webu agentura Ecofin. New Catalyst Capital Investments s.r.o. se podle agentury zavázala investovat do projektu v Mali nejméně 69,31 milionu dolarů (1,35 miliardy korun). Česká ambasáda v Alžírsku, která zastupuje české zájmy i v Mali, o podobném působení nějaké české firmy v oblasti neví. Povolení podobně investovat a působit v jiné části kotliny Taoudeni obdržela podle serveru maliweb současně s českou firmou také irská společnost Circule Oil and gas Ltd, která již působí v Maroku, Egyptě a Tunisku.

Včelaři získají v příštích třech letech dotace přes 230 mil Kč

Tuzemští včelaři získají v následujících třech letech z evropských fondů a státního rozpočtu více než 230 milionů korun. Nařízení, které to umožní, schválila vláda, oznámil novinářům po jednání premiér Jiří Rusnok. Dotaci budou včelaři moci využít například na obnovu včelstev, boj proti nemoci varroáza či na rozbory medu. Systém dotací do včelařství funguje již devět let a objem dotací stále roste. Ve srovnání s lety 2011 až 2013 by měly i v období 2014 až 2016 dotace růst. Pro letošek je v rozpočtu schváleno čerpání 34,75 milionu korun, stejnou částku včelaři získají z unijního rozpočtu. Nařízení počítá pro příští rok s 37,5 milionu korun, pro rok 2015 s 38,75 milionu a pro rok 2016 s 39,75 milionu Kč. Stejnou částku má dát včelařům EU.

Hornické odbory chtějí, aby OKD získala zpět byty na Ostravsku

Byty na Ostravsku, které vlastní společnost RPG Byty, by se měly vrátit do majetku těžební společnosti OKD, které patřily v minulosti. Dnes k tomu vyzval předseda hornických odborů Jan Sábel. Podle něj by následně měli zaměstnanci OKD dostat možnost tyto byty za "slušnou cenu" získat do osobního vlastnictví. Spor o byty se vede již několik let. Majitelé požadují jejich odkoupení, firma je ale prodávat nehodlá. RPG Byty spravuje zhruba 44.000 bytů v Moravskoslezském kraji. Byty získala od své mateřské firmy RPG Industries spoluvlastněné finančníkem Zdeňkem Bakalou. RPG Industries je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest společně s těžební společností OKD.

Odbory žádají vládu o řešení situace v Moravskoslezském kraji

Odbory vyzvaly vládu, aby hledala cesty k vyřešení obtížné hospodářské situace v Moravskoslezském kraji. V regionu hrozí propouštění a podle odborářů může nezaměstnanost vzrůst na dvojcifernou hodnotu. Na konci června činila nezaměstnanost v kraji 9,5 procenta. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila hrozí, že v kraji výrazně vzroste nezaměstnanost kvůli útlumu v hutním a v těžebním průmyslu. Spekuluje se o propouštění z těžební firmy OKD či ve společnosti Evraz Vítkovice Steel. Předseda hornických odborů Jan Sábel dodal, že je třeba ve spolupráci s vládou hledat nové investory, kteří by v kraji začali působit. Kraji by podle něj také prospělo zrušení odvodů příspěvku na obnovitelné zdroje, který lidé i firmy platí v cenách elektřiny.

ČSSD: Léčebné konopí nebude cenově dostupné

Léčebné konopí nebude kvůli vysoké ceně pro české pacienty dostupné, varoval stínový ministr zdravotnictví ČSSD Svatopluk Němeček. Od září by mělo být konopí v lékárnách, ale jen pro pacienty od 18 let. Děti se jím léčit nesmějí. Měsíční dávka může být do 30 gramů. Podmínkám vyhlášky, která začne platit 1. srpna, vyhovuje ale podle Němečka jen dovozce z Nizozemska, který chce za gram konopí 300 korun. Měsíční léčba by tak mohla stát téměř 10.000 korun. Podle Němečka je vyhláška vadná a pacientům přístup k léčbě neumožní. Vyzval proto ministerstvo zdravotnictví, aby zjednalo pořádek. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila hrozí, že pacienti budou dál odkázáni na nezákonné nakupování konopí na černém trhu. Legislativní náměstek ministerstva Martin Plíšek (TOP 09) řekl, že v první fázi se bude léčit dovezeným konopím, cena by ale měla klesnout, až v dubnu 2014 bude umožněno pěstování léčebného konopí také českým firmám.

Přeživší český turista opustil nemocnici v Hurgadě

Hospitalizovaný český turista, jehož žena a dcera v noci na úterý ze zatím neznámých příčin zemřely v egyptské Hurgadě, opustil nemocnici. Uvedla to mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová. Datum mužova návratu do vlasti podle ní zatím stanoveno není. Podle mluvčího cestovní kanceláře Blue Style Martina Slaného, s níž rodina do Egypta odcestovala, ovšem lékaři Čecha propustili již v úterý. Tragédii vyšetřuje egyptská policie, která okolnosti dvou úmrtí zatím neoznámila; spekuluje se však o otravě jídlem. V hotelu, kde se neštěstí událo, je od úterý český doktor. Čecha ještě v nemocnici navštívila česká konzulka z velvyslanectví v Káhiře, která do Hurgady přicestovala v úterý. Konzulka je v kontaktu s egyptskou policií, ministerstvo zahraničí ČR ale prozatím žádné informace o příčině úmrtí Češek nemá. Cestovní kancelář má v hotelu 170 klientů, kvůli tragédii nikdo z nich však o předčasný návrat do vlasti nepožádal. Situace v hotelu je klidná. Delegát kanceláře klienty seznámil se situací, obdobné informační schůzky ale Blue Style v dalších egyptských hotelích nechystá.

Soud: Při projednání Rathovy kauzy nebudou kamery

Krajský soud v Praze, který 7. srpna zahájí projednávání případu poslance Davida Ratha obviněného z korupce, a dalších deseti lidí, nastavil pravidla pro média a veřejnost při hlavním líčení. Podle mluvčí soudu Zuzany Steinerové nechá soudce televizní kamery natáčet pouze do doby, než státní zástupce začne číst obžalobu, tedy asi první hodinu líčení. Redaktoři poté mohou kromě psaní pořizovat zvukový záznam. Vzhledem k značnému zájmu médií a veřejnosti soudce nařídil jednání do největší síně středočeského krajského soudu, kam se podle odhadů vejde zhruba 60 lidí. Tři z celkem 11 obviněných - Ratha a bývalého poslance Petra Kotta a někdejší ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou - přiveze vězeňská eskorta z vazby, zbylí by měli přijít v doprovodu svých advokátů. Bezpečnostní opatření týkající se převozu obviněných nechce soud z taktických důvodů zveřejnit. Soud naplánoval jednání zatím do října a předvolává 78 svědků. Státní zástupce podal obžalobu na bývalého středočeského hejtmana a deset jeho spoluobviněných počátkem dubna. Viní je z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů. Obviněným hrozí až dvanáctileté vězení.

Soud potvrdil muži z Jablonce 26 let za vraždu nezletilé dcery

Za loňské ubodání nezletilé dcery potvrdil odvolací pražský vrchní soud muži z Jablonce nad Nisou výjimečný trest 26 let vězení. Matka, která pracovala v zahraničí, vraždu slyšela při hovoru přes internet. Motivem činu bylo to, že muž žárlil na dívčinu matku. Otec Milan Torák napadl svou dvanáctiletou dceru loni v září kuchyňským nožem. V jejich bytě jí zasadil 12 ran, přičemž šest z nich proniklo hluboko do hrudníku a zasáhly plíce či srdce. Podle znalců útočil muž v afektu, dítě nemělo šanci likvidační útok přežít.

Vrchní soud potvrdil trest střelci, který zabil muže šípem z kuše

Vrchní soud v Olomouci potvrdil Jaromíru Šebestovi z Chotěbuze na Karvinsku desetileté vězení za zastřelení domnělého zloděje šípem z kuše. Šíp muže, kterého Šebesta považoval za zloděje, loni v dubnu zasáhl do hlavy a v nemocnici později zemřel. Vrchní soud neuznal obhajobu obžalovaného, že na skupinku Romů, kteří vnikli na jeho pozemek, vystřelil z kuše náhodou ve snaze bránit svůj majetek.

Kompletní oprava Karlova mostu začne do dvou let

Pražští památkáři připravují rozsáhlou rekonstrukci Karlova mostu, kompletní oprava mostní konstrukce začne do dvou let. Uvedl to ředitel magistrátních památkářů Jiří Skalický. Zatím není jasné, kolik budou práce stát, podle odhadů ale potrvají řadu let. Dosavadní postup při opravě mostu, který je nejstarším stojícím mostem přes Vltavu v Praze, se v minulosti setkal s ostrou kritikou části odborné i laické veřejnosti. Další chystané fáze ostře sledované rekonstrukce se podle Skalického budou týkat historicky nejhodnotnějších částí národní kulturní památky. Půjde o opravu celé konstrukce a mostních pilířů, které jsou podle odborníků v havarijním stavu. Zatím není jasné, zda se do té doby na most vrátí některé sochy, které byly před časem sejmuty kvůli restaurování.

Sport

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR schválil změnu soutěžního řádu, podle které by z první ligy mohl sestoupit jen jeden tým. A to v případě, že by se v druhé nejvyšší soutěži mezi čtyřmi prvními celky nenašly dva týmy, které by získaly licenci a chtěly postoupit. Informoval o tom deník Insider.

Český reprezentant Michal Navrátil obsadil na plaveckém mistrovství světa v Barceloně čtvrté místo v premiéře skoků do vody z extrémní výšky. V soutěži složené z pěti skoků si Navrátil v posledním kole polepšil o dvě příčky; k medaili měl ale daleko, dělilo jej od ní téměř 38 bodů. Sám uhájil čtvrté místo o 1,1 bodu před Britem Mattem Cowenem.

Simona Baumrtová zaplavala na MS v Barceloně český rekord na 50 m znak i v semifinále, čas 28,20 jí ale na postup nestačil, chybělo 15 setin.

Hokejista Jaromír Jágr se již připravuje na nový ročník NHL. Změnil životosprávu a zhubl, do nového působiště v týmu New Jersey Devils chce přijít v nejlepší možné formě. I proto, že může jít o vůbec poslední sezonu nejproduktivnějšího Evropana v historii slavné soutěže za mořem.

Poprvé v dvacetileté historii ženského golfového British Open se turnaje zúčastní česká hráčka. Na hřišti v slavném St. Andrews bude Klára Spilková hrát od čtvrtka svůj první major i turnaj LPGA.

Nejlepší česká volejbalistka uplynulé sezony Helena Havelková podstoupila v úterý v Rimini artroskopickou operaci ramene a čeká ji přibližně tříměsíční zápasový výpadek. Přijde tedy o zářijové mistrovství Evropy. Havelková měla na pravé ruce v rameni odtrženou šlachu od bicepsu. Zranění si přivodila v průběhu červencové přípravy české reprezentace v Kladně.

Hokejový útočník Milan Kraft, jenž byl dosud kapitánem extraligového Chomutova, ukončil ve 33 letech kariéru. Juniorský mistr světa z roku 2000 se rozhodl pro odchod z vrcholového hokeje poté, co pro něj před novou sezonu nezbylo odpovídající místo v sestavě.

Český tenista Jan Hájek skončil na turnaji v Kitzbühelu ve druhém kole. Se Španělem Danielem Gimenem dnes na rakouské antuce prohrál dvakrát 3:6.

Plážové volejbalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková vyhrály na mistrovství Evropy v Klagenfurtu i druhý zápas ve skupině a mají jistý postup do play off. Loňská pátá dvojice z londýnské olympiády dnes zdolala Britky Zaru Dampneyovou a Lucy Boultonovou jistě 2:0.

Fotbalisté Plzně mají nakročeno k postupu do závěrečného předkola Ligy mistrů, který by jim přinesl minimálně účast v základní skupině Evropské ligy. V úvodním duelu třetího předkola totiž zvítězili 4:0 na hřišti estonského mistra Nomme Kalju zásluhou dvou branek Mariána Čišovského a gólech Michala Ďuriše a Lukáše Hejdy. Za týden by si tak v domácí odvetě měli pohlídat postup.

Čtvrteční zápas 3. předkola fotbalové Evropské ligy mezi Libercem a FC Curych se nakonec odehraje podle plánu, přestože stadion U Nisy v noci citelně poničil přívalový déšť. Evropská fotbalová unie UEFA souhlasila s tím, že duel proběhne částečně v provizorním režimu.

Škodu za téměř půl miliardy korun způsobily v České republice červnové povodně na infrastruktuře sportovních klubů a jednot. Celkem velká voda poničila sportoviště na 184 místech a po vyčíslení dosáhla konečná částka výše 452,342.694 korun. Oznámil to Český olympijský výbor (ČOV).

Počasí:

Bude jasno nebo skoro jasno, na severu až polojasno. Teploty 25 až 29 stupňů.