Zprávy

0:00
/
0:00

Sobotka: Program vlády Rusnoka a ČSSD se zatím shodují

V pondělí odpoledne se v Praze setkali premiér Jiří Rusnok a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jednali spolu o případně podpoře Rusnokovy vlády při hlasování o důvěře v sněmovně. Podle Sobotky žádné body z návrhu vládního programu nejsou v rozporu s programem sociální demokracie. Strana ale podle něj o podpoře úřednického kabinetu rozhodne mimo jiné až po zveřejnění finální verze programu počátkem příštího týdne a měla by při hlasování o důvěře postupovat jednotně. Vadí mu například Jan Fischer jako ministr financí. "Chyby, kterých se dopustil, ho neopravňují k tomu, aby nadále zastával takto vysokou veřejnou funkci," prohlásil Sobotka. Rusnok ale svého ministra hájil. Sobotka má výhrady i k tomu, že Rusnokova vláda nevznikla na základě výsledku sněmovních voleb, ale z rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana. Zmínil možné vazby kabinetu na Stranu práv občanů - zemanovci, jejíž dosavadní místopředseda se stal šéfem Úřadu vlády. Předseda ČSSD také podotkl, že případná podpora ČSSD, KSČM a Věcí veřejných by Rusnokovi k vyjádření důvěry ve Sněmovně nestačila. Premiér mu ale nesdělil, zda má zajištěnu podporu i z jiných stran a kde chce získat chybějící hlasy.

Picek: Pochybení zpravodajců musí zhodnotit soud

Ministr obrany Vlastimil Picek na policii vypovídal jako svědek v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování manželky expremiéra Petra Nečase (ODS). Novinářům při odchodu řekl, že s celou záležitostí neměl nic společného. To, zda zpravodajci pochybili, musí podle něj zhodnotit až soud. V kauze čelí obvinění bývalá šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová, někdejší šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek. Podle žalobců si Nagyová u mužů objednala sledování Radky Nečasové a dvou zaměstnanců Úřadu vlády, přičemž toto sledování se dělo nezákonně bez vědomí ministra obrany. Jednání Kovandy Picek hodnotit nechtěl. Náhradu za šéfa Vojenského zpravodajství prý zatím nehledá.

Exnáměstek ministra práce Šiška stane před soudem kvůli korupci

Bývalý náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška a někdejší ředitel IT odboru ministerstva Milan Hojer stanou před soudem. Městské státní zastupitelství v Praze je obžalovalo z podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby. Oběma hrozí až dvanáctileté vězení. Dvojice podle policie nabídla firmě OKsystem přidělení zakázky za zhruba 100 milionů korun výměnou za to, aby stáhla stížnost na postup ministerstva, kterou podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Společnost si stěžovala na to, že ministerstvo postupovalo nezákonně při jiné veřejné zakázce zadané jím a ministerstvem vnitra. Soud vzal oba muže již dříve do vazby. Podle soudu byl Šiška organizátorem trestné činnosti a měl faktickou moc něco ovlivňovat. Nedlouho po rozhodnutí soudu oznámil tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) odchod z vlády.

Odsouzená politička Vlková zůstává středočeskou zastupitelkou

Bývalá starostka středočeských Štěchovic Miloslava Vlková zůstává krajskou zastupitelkou a členem klubu ČSSD, přestože jí minulý týden odvolací soud potvrdil sedmiměsíční podmínečný trest za vydírání. Členství ve straně naopak ukončila. Novinářům to po jednání zastupitelského klubu řekl šéf středočeské ČSSD Miloš Petera. Středočeští sociálně demokratičtí zastupitelé podle Petery podpořili setrvání Vlkové ve funkci jednomyslně a především kvůli její práci pro kraj, kterou prý vykonává dobře. Vlková novinářům pouze řekla, že je nevinná a že v zastupitelstvu zůstává. Více se nechtěla vyjadřovat. Podle zákona o volbách do zastupitelstev krajů zaniká zastupiteli mandát, pokud byl pravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. O podmíněném trestu zákon v souvislosti se zánikem mandátu nehovoří.

Za mačetový útok v Boru soud potrestal útočníky až 16 roky

V kauze mačetového útoku v Novém Boru Krajský soud v Liberci potrestal tři z pěti útočníků za pokus o vraždu, zbývající dva odsoudil za ublížení na zdraví. Dostali tresty od tří do 16 let vězení. Rozhodnutí soudu není pravomocné. Při útoku v srpnu 2011 zranili útočníci v baru Pivní pomoc tři muže, jeden byl podle soudního znalce ohrožen na životě. Šestnáct let by si měl odpykat Vojtěch Husák, který napadl dva muže v baru. O rok méně dostal Jakub Žiga a třetí potrestaný za pokus o vraždu pět let. Tak nízký trest mu soud vyměřil kvůli jeho věku, jako mladistvý může dostat jen poloviční sazbu. Z pokusu o vraždu byl původně obžalován také Antonín Sinu, soud ale jeho počínání překvalifikoval na těžké ublížení na zdraví, a vyvázl tak s tříletým trestem. Pátý z útočníků, rovněž mladistvý, dostal za ublížení na zdraví 3,5 roku nepodmíněně.

Policie zjistila totožnost nalezeného dítěte, jeho otce zadržela

Policie zjistila totožnost zhruba dvouleté dívky nalezené v sobotu v centru Prahy. Z toho, že dítě opustil na Václavském náměstí, policisté podezírají jejího otce, kterého už zadrželi. Matka dívky je už 14 dnů ve vazební věznici v pražské Ruzyni. Sdělila to policejní mluvčí Eva Kropáčová. Policie v neděli informovala, že dívku dal zřejmě její otec v sobotu vpodvečer bezdomovcům v centru Prahy na krátké pohlídání. Pro děvče se ale nevrátil, proto ho bezdomovci předali muži stojícímu na zastávce Václavské náměstí. Ten následně kontaktoval policii. Následným vyšetřováním policisté podle Kropáčové zjistili pravděpodobnou totožnost holčičky. Dívka mezi tím zůstala v kojeneckém centru. Otci za její opuštění hrozí až tři roky vězení.

Válečného veterána okradli v domově o dva Řády bílého lva

O několik státních vyznamenání, včetně dvou Řádů bílého lva, okradli veterána v Praze dva muži. Seniora oloupili 28. června přímo v domově pro válečné vysloužilce. Do jeho pokoje se dostali pod záminkou opravy toalety. Na policejním webu to oznámil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Mezi ukradenými vyznamenáními byly medaile Za zásluhy a Za hrdinství, ale také nejvyšší české státní ocenění - Řád bílého lva. Některé z medailí byly ze zlata, hodnota odcizených vyznamenání činí podle policie dohromady asi 100.000 korun. Velká je ovšem i citová újma. "Na medaile, které byly obrazně řečeno mapou jeho života, byl poškozený patřičně hrdý," uvedl policejní mluvčí. Policisté prosí o pomoc při pátrání po pachatelích veřejnost.

City Press: Krejčíře čeká v JAR daňový výměr 200 milionů korun

Českého podnikatele Radovana Krejčíře čeká v Jihoafrické republice daňový výměr kolem sta milionů randů (téměř 200 milionů korun). Tvrdí to na své webové stránce jihoafrický list City Press. Berní úřad (SARS) totiž podle listu při vyšetřování zjistil, že Krejčíř není tak chudý, jak uvádí, a že je součástí makléřské sítě, do níž jsou zapojeni nejznámější gangsteři v zemi. SARS po tři roky vedl vyšetřování zaměřené na zjištění bohatství Krejčíře. Odhalil přitom existenci společnosti Groep Twee Beleggings, která je registrována na jeho ženu Kateřinu Krejčířovou. Tato firma byla založena v dubnu 2006, když Krejčíř žil na Seychelských ostrovech. Tam se skrýval před českou policií, která po něm pátrala kvůli podezření z trestné činnosti. Praha žádá o vydání Krejčíře, který byl loni v Česku nepravomocně odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik. Johannesburg ale o jeho vydání zatím nerozhodl. Příští jednání soudu o extradici se má konat 5. srpna. Podnikatel by chtěl v africké zemi zůstat, a proto tam požádal o politický azyl.

Končí stíhání prokurátora, který vystěhovával v 50. letech sedláky

Okresní státní zastupitelství v Mělníku zastavilo stíhání pětaosmdesátiletého bývalého prokurátora, který byl obviněn kvůli vystěhování několika českých sedláků a jejich rodin v 50. letech minulého století v rámci takzvané Akce K (Kulak). Podle státní zástupkyně Věry Lucykové bylo stíhání zastaveno kvůli tomu, že čin je již promlčen. Verdikt je pravomocný. Policie vinila někdejšího prokurátora Tomáše Liptáka, který působil v Kralupech nad Vltavou, ze zneužití pravomoci. Podle vyšetřovatelů v dubnu 1953 věděl o rozhodnutí komise okresního národního výboru o vystěhování rodiny zemědělce Václava B. z obce Újezdec. Podle policie věděl i o vystěhování další rodiny v obci Dřínov. Proti vystěhování ale nezakročil. Za zneužití pravomoci muži hrozilo od dvou do deseti let vězení. Komunisté prováděli vysídlování "vesnických boháčů" v letech 1951 až 1954 na základě výnosu z 22. října 1951. V průběhu Akce K, která způsobila rozvrat venkova a vážně narušila tradiční venkovskou pospolitost a která měla vyústit v likvidaci selského stavu, bylo vysídleno podle odhadů 3000 až 4000 "rodinných celků".

Lesům ČR klesl hrubý zisk na necelé 3 mld. Kč.

Lesům České republiky (LČR) v prvním pololetí letošního roku klesl hrubý zisk na 2,942 miliardy korun. Pokles způsobily především nižší ceny dřeva. Ve stejném období loňského roku podnik vykázal hrubý zisk 3,29 miliardy. Státní lesy loni zvedly zisk o 203 milionů na rekordních 5,48 mld. korun. O pololetním výsledku informoval mluvčí státního podniku Zbyněk Boublík. LČR patří polovina lesů v zemi. Výsledek za první pololetí je ve srovnání s loňským rokem o zhruba deset procent nižší, což je v souladu s finančním plánem podniku pro rok 2013. Ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, který je pověřený řízením podniku, uvedl, že LČR prokazují, že jsou stabilní a ekonomicky soběstačnou firmou, nezávislou na státním rozpočtu. LČR již letos v únoru oznámily, že za celý letošní rok čekají pokles zisku na 3,7 miliardy korun. Pokles zdůvodnily církevními restitucemi, stagnací cen dřeva a snížením finančního majetku podniku odvodem šesti miliard korun do státního rozpočtu.

Středočeský kraj rozdělil devět milionů pro obce postižené povodní

Středočeský kraj rozdělil přes devět milionů korun jako další pomoc obcím, které v červnu zasáhly povodně. Podle hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) ještě zbývá rozdělit zhruba 68 milionů korun, o které mohou obce žádat do 20. srpna. Kraj dostal na pomoc po povodních ze státního rozpočtu 220 milionů korun, z krajského rozpočtu šlo 43 milionů. Z této sumy se podle Řiháka dohromady obcím již rozdělilo 200 milionů korun. Zbytek peněz se podle hejtmana bude rozdělovat na dalším mimořádném jednání krajských zastupitelů.

Avia ve středu po 66 letech ukončí výrobu aut

Letňanská Avia ve středu po 66 letech ukončí výrobu nákladních automobilů. Nerentabilní výrobu přesunula její mateřská firma Ashok Leyland Motors do Indie a ke konci července odejde 122 ze zhruba 200 zaměstnanců. Vyplývá to z informací společnosti. Avii se přitom v minulém roce začalo dařit. Zvýšila výrobu o dvě třetiny na 1003 aut a snížila konsolidovanou ztrátu o třetinu na 179 milionů korun. Pro návrat k zisku by ale podle vedení musela vyrábět zhruba 3000 vozů. Pokračovat by měl například vývoj rozpracovaných projektů a prodej náhradních dílů. Zachována bude i tuzemská prodejní a servisní síť. Avia, která ještě v 90. letech vyráběla přes 10.000 aut ročně, letos vyrobila čtyři vozy a pouze doprodávala zásoby.

22 vědeckých projektů si z evropských dotací rozdělí 600 mil.

Ministerstvo školství vybralo 22 vědeckých projektů, jimž z evropských dotací rozdělí 600 milionů korun. Podporu dostanou hlavně biotechnologie a strojírenství. Velkou část žadatelů tvoří vysoké školy. Podporu 24 milionů dostala například Masarykova univerzita v Brně na zavádění nových biotechnologií v medicíně. Na stejný účel získala přes 30 milionů olomoucká Univerzita Palackého. Hodnotící komise schválila dotaci i na dva projekty Technické univerzity v Liberci zabývající se nanomateriály. Největší zájem měli žadatelé o podporu v oblasti biotechnologií, dále pak ve strojírenství, materiálovém výzkumu a v oblasti udržitelného rozvoje. O dotaci si přitom žádalo 36 výzkumných institucí, požadovaly 1,3 miliardy, tedy více než dvojnásobek nabízené částky.

ÚJV Řež se podílel na odvozu jaderného paliva z Vietnamu

Česká společnost ÚJV Řež se v červenci podílela na odvozu vysoce obohaceného jaderného paliva z Vietnamu do Ruska. Společnost to sdělila v tiskové zprávě. Odvoz paliva z výzkumných reaktorů je součástí americko-ruské iniciativy, jejímž cílem je zabránit možnému zneužití jaderného materiálu. ÚJV Řež poskytla pro dopravu vyhořelého paliva z vietnamského výzkumného reaktoru speciální kontejnery, které umožňují přepravit najednou až 36 palivových souborů a které dokážou přestát i případnou havárii letadla. V letošním roce se plánuje ještě odvoz vysoce obohaceného jaderného materiálu z Maďarska. Příští rok by měl být odvezen také z Uzbekistánu.

V Chorvatsku našli mrtvého muže, zřejmě českého turistu

Chorvatští záchranáři našli v horách nad makarskou riviérou mrtvého muže, jímž je zřejmě český turista, po kterém čtyři dny pátrali. Na svém webu o tom informoval list Slobodna Dalmacija. Chorvatská horská záchranná služba (HGSS) sdělila, že tělo záchranáři objevili vysoko v pohoří Biokovo pod jedním útesem přibližně půldruhého kilometru od vesnice Topići. Český turista, který vyrazil na cestu už ve čtvrtek brzy ráno, podle všeho sešel z cesty a zabloudil a zřejmě spadl. Přesnou příčinu smrti a totožnost určí pitva ve Splitu, kam má být mrtvý přepraven.

V Jakutsku našli mrtvé tělo Čecha, který se převrhl s kajakem

Ruští záchranáři našli mrtvé tělo českého turisty, který byl v Jakutsku pohřešován poté, co se s kajakem převrhl na sibiřské řece. ČTK to sdělila mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová. Podle ruské agentury Interfax se nešťastná událost odehrála na odlehlé řece Agajakan. Kajakář měl na sobě neoprenový oblek a záchrannou vestu. Vybaven prý byl i prostředky potřebnými pro přežití. Řeku sjížděl ve skupině šesti českých kajakářů.

Armáda spásy v Brně chce zaměstnat víc bezdomovců

Brněnská Armáda spásy, pomáhající bezdomovcům, chce zvýšit počet lidí bez střechy nad hlavou, které s podporou státu zaměstnává při veřejně prospěšných pracích. Nyní má tři takovéto zaměstnance, potřebuje čtyři. V azylovém domě Josefa Korbela v Mlýnské ulici pracují v kuchyni, prádelně, mají na starosti úklid budovy a podílejí se na technické údržbě centra. Uvedl to jeho ředitel Pavel Kosorin. Armáda spásy začala využívat možnosti zaměstnat některé z bezdomovců před pěti lety. Od roku 2008 ve svém centru vytvořila 20 pracovních míst, úřady práce na ně poskytly celkem 1,8 milionu korun. Armáda spásy je jedním z největších poskytovatelů sociálních služeb bezdomovcům v Brně. Podle posledního sčítání v roce 2010 žije ve městě 1350 bezdomovců.

Izraelský taneční soubor uvedl choreografii na hudbu Ivy Bittové

Vystoupením izraelského tanečního souboru Liat Dror Nir Ben Gal Dance Company v klubu NoD začala pražská část desátého ročníku festivalu ProART. Festival vždy začíná v Brně a pokračuje v Praze. Izraelský soubor uvedl choreografií Zen Dance na hudbu Ivy Bittové. Izraelský tanec patří ke světové špičce oboru, Liat Drorová a Nir Ben Gal jsou podle pořadatelů jedni z jeho nejvýznamnějších představitelů. Jsou držiteli mnoha ocenění, například již za dílo Two Room Apartment z roku 1987, kterým zahájili svoji spolupráci. V roce 1991 s ním vystoupili na tehdy začínajícím festivalu Tanec Praha; jeho remake na letošním ročníku Tance Praha uvedli Niv Sheinfeld a Oren Laor, také slavná izraelská dvojice choreografů.

Pražský výběr a Blue Effect zakončily festival Benátská noc

Skupiny Pražský výběr a Blue Effect zakončily ve Vesci u Liberce program posledního dne 21. ročníku festivalu Benátská noc. Zatímco sobotní program s kapelami Nightwish, James nebo N.O.H.A. sledovalo podle pořadatelů 15.000 diváků, v neděli bylo v areálu o několik tisíc lidí méně. Program závěrečného dne na dvou venkovních scénách zahájily program skupiny Exit 51, Mandragora, Zakázaný ovoce, Doctor Victor a zpěvačka Patricie. Festival Benátská noc se loni po 19 letech přestěhoval z Malé Skály do Liberce, kde měl premiéru. Dopad akce je podle představitelů Liberce pozitivní. Městu přináší ekonomický přínos v podobě 700.000 korun od pořadatelů a práci pro městské organizace, jako jsou dopravní podnik, technické služby či městská policie.

LFŠ uvedla poprvé dokument Hoteliér o členech Činoherního klubu

Letní filmová škola (LFŠ) v Uherském Hradišti uvedla premiéru dokumentu Hoteliér. Před kamerou se v něm sešlo hned několik zakladatelů a herců původního Činoherního klubu druhé poloviny šedesátých let: Jan Kačer, Pavel Landovský, Josef Abrhám, Vladimír Pucholt či Libuše Šafránková. Dokument Josefa Abrháma mladšího mapuje snahu Jana Kačera o 'vzkříšení' Pavla Landovského, jímž mělo být nové nastudování jeho hry Hodinový hoteliér. Spíše než záznamem zkoušek divadelního představení se ale jeho film stává úvahou o uplynulém čase, o ceně přátelství a potřebě posledního velkého činu. Dokument se natáčel v září 2011, filmaři na něm pracovali dva roky.

Do Čech se vrátila oltářní socha zcizená před 23 lety na Plzeňsku

Vzácná oltářní socha svatého Petra, kterou ukradli zloději v listopadu 1990 v kapli na jižním Plzeňsku, se v těchto dnech vrátila do Čech. Až do letoška byl osud sochy, která je na seznamu movitých kulturních památek, zcela neznámý. V únoru se ale objevila v nabídkovém katalogu internetové aukce v Německu. Letos je to už druhá církevní památka ukradená na začátku 90. let v kostelech v Plzeňském kraji, která se vrátila zpět, řekla policejní mluvčí Jana Tomková. Podnět na získání sochy dali památkáři Národního památkového ústavu. Její hodnota je vyčíslena na 400.000 korun a byla vedena v Katalogu odcizených a nezvěstných uměleckých děl. Sochu zajistili policisté přímo v aukční síni v Německu.

V areálu hospitalu Kuks začínají práce na rozsáhlé rekonstrukci

V areálu barokního hospitalu v obci Kuks na Trutnovsku začíná rozsáhlá rekonstrukce. Opravy, které je nutné kvůli dotaci dokončit do prosince 2014, by měly stát 266 milionů korun bez DPH. Areál i prohlídkový okruh bude až do konce sezony přístupný i během rekonstrukce. Řekl to kastelán Libor Švec. Podle něj je potřeba do příchodu zimy vybudovat kanalizaci a také systém vytápění, aby bylo možné v zimě zahájit hlavní práce v interiérech. Opravy hospitalu jsou součástí projektu Kuks - Granátové jablko, který se skládá z několika dílčích staveb. Projekt počítá s tím, že v opravených prostorách na Kuksu vznikne vzdělávací centrum, obnova čeká i zahradu za hospitalem. Zpřístupněn by měl být i depozitář a knihovna kukského konventu.

Sport

Na mistrovství světa do Moskvy pojede 28 českých atletů. Chybí mezi nimi dva limitáři - desetibojař Adam Sebastian Helcelet si přivodil v týdnu vážné zranění kotníku a mílařka Tereza Čapková má poraněné lýtko. Nominaci na svém dnešním zasedání schválilo předsednictvo Českého atletického svazu (ČAS). Jedná se o nejpočetnější výpravu do roku 1999, kdy byl na světový šampionát do Sevilly nominován stejný počet reprezentantů. Na poslední MS před dvěma lety v Tegu odjelo 21 atletů, při předchozích dvou ročnících v Berlíně 2009 a Ósace 2007 jich bylo na startu 22.

Znakařka Simona Baumrtová i prsařka Petra Chocová potvrdily, že mají na mistrovství světa v plavání v Barceloně dobrou formu. Obě postoupily do semifinále závodů na stometrové trati, Baumrtová byla v rozplavbách dokonce šestá.

Do pražské Velké Chuchle se v neděli po devíti měsících vrátily klusácké dostihy a hlavní závod večera ovládl loňský vítěz Derby Bob Harley v sulce se svým majitelem Zdeňkem Škobisem. Kvůli vedru začal mítink na opravené dráze po nedávných povodních až v 17 hodin s ohledem na zdraví zvířat i jezdců.

Golfistka Klára Spilková dosáhla děleným šestým místem na turnaji v britském Denhamu svého nejlepšího výsledku na okruhu Ladies European Tour. Na začátku finálového kola dokonce chvilku vedla, ale na závěrečné devítce chybovala a o pět míst klesla. Ladies European Masters vyhrála zkušená Australanka Karrie Webbová, vítězka sedmi majorů.

Český hokejista Tomáš Plíhal se ve finské lize stěhuje z Kärpätu Oulu do Tappary Tampere. Třicetiletý útočník bude oblékat v SM-Liize dres už třetího týmu, protože v letech 2009 až 2012 působil také v TPS Turku. S Tapparou uzavřel Plíhal podle oficiálních stránek klubu roční smlouvu.

Fotbalisté Bohemians Praha 1905 se v dohrávce 2. kola první ligy na hřišti Zbrojovky Brno pokusí napravit dojem z úvodního kola, ve kterém prohráli 0:5 v Plzni. Ligový nováček chce zabojovat, aby si zvedl sebevědomí před dalším kolem, v němž se představí poprvé před vlastními fanoušky v Ďolíčku.

Počasí:

Třetím dnem padají teplotní rekordy, v Ostravě Porubě naměřili 37 stupňů. Rekordy zatím hlásí 15 stanic měřících déle než 30 let, vedra v pondělí zasáhla hlavně severní Moravu a Slezsko. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Do úterý se ochladí až o 15 stupňů a přijdou bouřky. V Ostravě bylo překonáno dosavadní maximum z roku 1994 o 1,3 stupně. Rekord naměřili také v Bohumíně Záblatí, kde bylo 36,8 stupně Celsia, a rekord z roku 1994 tak byl překonán o 1,3 stupně. Devatenáct let starý rekord padl také v Lučině v Moravskoslezském kraji, kde rtuť vystoupala na 36,5 stupně. V Čechách už se oproti víkendovým vedrům mírně ochladilo, odpoledne varovali meteorologové před silnými bouřkami na jihu Čech a Vysočině.

Do úterý pak v celé republice spadnou teploty na 23 až 27 stupňů. Obloha zůstane zatažená s přeháňkami a bouřkami, které přijdou po dlouhotrvajícím suchu. Na konci pracovního týdne se ale opět vrátí tropy, teploty se budou pohybovat nad 30 stupni Celsia. Letní charakter počasí doplní na začátku srpna slunečná obloha.

Zítra bude zpočátku zataženo s četnými srážkami, později se bude vyjasňovat a přestane pršet. Teploty 23 až 27 stupňů C.