Zprávy

Schwarzenberg v rakouském tisku napadá Zemanův výklad ústavy

Postup prezidenta Miloše Zemana v české vládní krizi označil exministr zahraničí Karel Schwarzenberg v nedělním vydání rakouského deníku Kleine Zeitung za pokus o převzetí moci. Kritizoval v této souvislosti Zemanův formální výklad ústavy, který exministrovi podle listu připomíná někdejší využití výkladu ústavy k uchopení moci nacisty v Německu v roce 1933 a komunisty v Československu v roce 1948. Předseda TOP 09 je podle listu odhodlán bojovat všemi silami proti tomu, aby vláda Jiřího Rusnoka vládla až do řádných voleb v příštím roce. Prezidentova mluvčí Hana Burianová řekla, že prezident nebude výroky šéfa TOP 09 komentovat. Zemanův kancléř Vratislav Mynář řekl, že Schwarzenbergovy výroky jsou pro něj zklamáním. Podle něj se Schwarzenbergovi neúspěchem v prezidentské volbě a ztrátou vládní funkce pravděpodobně rozbořil svět. Výroky Schwarzenberga na adresu prezidenta Zemana odsoudila i ČSSD. Její šéf Bohuslav Sobotka je pokládá za přehnané a jím uváděné historické paralely z dob nacismu a komunismu za nemístné.

Třem účastníkům sobotní demonstrace v Budějovicích hrozí obvinění

Třem účastníkům poslední sobotní protiromské demonstrace v Českých Budějovicích hrozí obvinění kvůli násilí na úřední osobě. Jeden z nich dokonce napadl policistu na koni. Policie zadržela dohromady 60 lidí. Zbylí podezřelí podle policie spáchali přestupek. Při zákrocích utrpěli tři policisté lehká zranění, sdělil jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Protesty se konaly třetí sobotu po sobě, tentokrát přišlo kolem 300 lidí. V souvislosti s předchozími demonstracemi a pochody na sídliště Máj už dříve policie obvinila pět mužů z násilí proti úřední osobě.

Sobotka v ČT: Nechci zavléct ČSSD do "války" s prezidentem

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pokládá za nesmyslné zavléct sociální demokracii do "války" s levicových prezidentem Milošem Zemanem. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce České televize. To si podle něj přejí političtí konkurenti sociální demokracie, aby tak stranu oslabili. Sobotkovy jsou vyčítány změny názorů na řešení krize po pádu vlády Petra Nečase i nevýrazný postoj k Zemanovi. Vztahy mezi prezidentem a sociální demokracií podle Sobotky komplikují výroky Zemanova kancléře a bývalého předsedy zemanovců Vratislava Mynáře. Ten Sobotku nedávno kritizoval za rychlou změnu názorů. Opětovné navržení předsedy pražského městského soudu Jana Sváčka na ústavního soudce zvyšuje podle Sobotky riziko, že jeho kandidaturu Senát neschválí. Senát ovládaný ČSSD už jednou Sváčka odmítl v situaci, kdy ho navrhoval Václav Klaus.

Sobotka: Fischer by měl kvůli sponzorům ve vládě skončit

Nový ministr financí Jan Fischer by měl kvůli neprůhlednému financování své prezidentské kampaně ve vládě skončit, řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Pokud by Fischer v úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka zůstal, mohlo by to být pro ČSSD nepřekonatelnou překážkou při hlasování o důvěře vládě. Fischerovi je vyčítáno, že milionové dluhy ze své kampaně uhradil až ve chvíli, kdy dostal nabídku vést resort financí, a velkou část z nich jeho sponzoři platili v hotovosti. Jak se ČSSD k hlasování o důvěře postaví, zatím není podle Sobotky jisté. Podle deníku Právo otázky podpory vládě řešil Sobotka v úterý s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Komunisté už delší dobu naznačují, že by Rusnokovu týmu podporu dát mohli. Strany dosavadní vládní koalice, které tvrdí, že dohromady disponují 101 hlasem pro jejich kandidátku na premiérku Miroslavu Němcovou, úřednický kabinet podpořit neplánují.

Fischer: Anderová se na mé volební kampani nepodílela

Nová náměstkyně pro mezinárodní vztahy a finanční politiku ministra financí Eva Anderová nebyla členkou Fischerova volebního štábu a ani se aktivně nepodílela na jeho prezidentské volební kampani. V prohlášení to uvedlo ministerstvo financí. Ministr Jan Fischer v něm také ostře kritizuje výroky exministra Kalouska na adresu Andrlové. Fischer v pátek odvolal dva náměstky, Tomáše Zídka a Zdeňka Zajíčka. Místo Zídka jmenoval náměstkyní Evu Anderovou, která pro něj údajně pracovala jako poradkyně v prezidentské kampani. Podle vyjádření MF byla Anderová jen členkou poradního sboru expertů. Dosud pracovala na ministerstvu jako ředitelka odboru EU a mezinárodních vztahů. Kalousek pro server idnes.cz uvedl, že se s ní chtěl loni rozloučit, když se dozvěděl, že se bez vědomí nadřízených politicky angažuje v prezidentské kampani. Její nadřízený Zídek jej ale prý uprosil, ať to nedělá.

Janoušek stane v úterý před soudem, je viněn z pokusu o vraždu

Hlavní líčení v případu lobbisty Romana Janouška, který čelí obžalobě z pokusu o vraždu, začne v úterý před Městským soudem v Praze. Jednání je nařízeno od úterý do pátku. Podle mluvčí soudu Markéty Puci ale v pátek neskončí, protože se řada předvolaných svědků omluvila. Pokračovat bude zřejmě začátkem září. Žalobkyně lobbistu viní z pokusu o vraždu kvůli tomu, že po předchozí nehodě srazil v opilosti řidičku nabouraného vozu, která s ním chtěla událost řešit. Incident se stal 23. března loňského roku ve Vyskočilově ulici v Praze 4. Janouškovi po něm policie naměřila při dechové zkoušce přes dvě promile alkoholu. Žena strávila přibližně měsíc a půl v nemocnici. Janoušek s ní uzavřel dohodu o narovnání a zaplatil jí podle obžaloby 900.000 korun.

Pád Nečasovy vlády zkomplikoval oddlužení Kongresového centra

Pád vlády Petra Nečase (ODS) zkomplikoval Praze jednání o oddlužení Kongresového centra Praha (KCP). Radní Václav Novotný (TOP 09) se proto chystá za novým ministrem financí Janem Fischerem. Nečasův kabinet se sice začal osudem KCP zabývat, nestihl ale přijmout žádné rozhodnutí. Podle Novotného bude stát muset dluh, který vznikl v souvislosti s rekonstrukcí KCP na přelomu tisíciletí, stejně zaplatit. "Stát je ručitelem peněz, které si KCP půjčilo na rekonstrukci kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světového banky," řekl Novotný. Dluh 1,85 miliardy korun musí centrum zaplatit do dubna příštího roku. Magistrát proto začal již na jaře jednat s vládou. Ta začala v červnu problém řešit, projednávání ale přerušila.

Cimrmanovu operetu Proso ocenili posluchači ovacemi vestoje

Český národní symfonický orchestr a členové Divadla Járy Cimrmana v sobotu večer v pražském Obecním domě uvedli světovou premiéru Cimrmanovy operety Proso. Hudebníci a herci si za nadsázku i za odvahu prolnout odkaz fiktivního génia se seriózním prostředím koncertních sálů vysloužili ovace vestoje. Přímý přenos z vyprodané Smetanovy síně sledovali i návštěvníci 54 kin. Charitativní koncert, který se uskutečnil v rámci hudebního festivalu Prague Proms, vycházel z myšlenky, že "ukradené" slavné operetní melodie musí po 120 letech zaznít pod jménem svého skutečného autora - "největšího českého umělce a největšího světového smolaře" Cimrmana. Ve dvouhodinovém programu se střídaly známé skladby Johanna Strausse, Oskara Nedbala či Franze Lehára s dávno zlidovělými "odbornými" výklady cimrmanologů v podání Zdeňka Svěráka, Miloně Čepelky, Petra Bruknera a Roberta Bárty.

Na festival do Boskovic přijely 4000 lidí

Na čtyřdenní festival alternativní kultury v Boskovicích na Blanensku, který mimo jiné propaguje boskovickou židovskou čtvrť, přijely letos čtyři tisícovky návštěvníků. Zájem o akci byl obdobný jako v minulých letech. Oproti minulým rokům lidé měli velký zájem zejména o divadlo nebo filmy. Tradičně největší návštěvnost ale byla na hudebních vystoupeních. Zahrály tu třeba české kapely Čankišou a Už jsme doma, polští Klezmafour, maďarský Kerekes band a Slovák Kubo Ursiny s Provisoriem. Ozdobou filmové části festivalu byla kompletní filmová trilogie Hořící keř. Režisérka Agnieszka Hollandová ji věnovala Janu Palachovi a událostem následujícím po jeho činu. Sdružení Unijazz pořádá festival od začátku 90. let.

Česko-německé příhraničí zajímá filmaře antropology

Mladí lidé z několika zemí Evropy i mimo ni natočí sedm dokumentů na různá témata z oblasti česko-německého příhraničí. Budou se věnovat vztahům obou národů či proměnám osídlení vesnic v pohraničním pásu. Filmy by se poté měly objevit na společenskovědních a antropologických festivalech. Uvedl to Tomáš Hirt z katedry antropologie Západočeské univerzity v Plzni. Filmy vzniknou na Mezinárodní letní škole etnografického filmu. Autory filmů budou mladí badatelé a pedagogové vysokých škol, 16 účastníků bude především ze zemí Visegrádu, tedy z ČR, Slovenska, Polska a Maďarska. Projekce filmů bude 27. července v kinokavárně ve městě Touškov. V Čechách se jedná o první letní školu tohoto zaměření, v zahraničí se konají například v Manchesteru nebo Londýně.

Průčelí Národního muzea bude zdobit kopie původních Géniů

Na průčelí historické budovy Národního muzea v Praze se po rekonstrukci neobjeví originál sousoší chlapeckých Géniů, ale jeho kopie. To původní muselo být už před sedmi lety sneseno a v současné době se restauruje. V sochařské dílně zároveň vzniká i jeho kopie. Originál sousoší bude zdobit interiér budovy. Podle sochaře Petra Váni bude umístěn v koridoru spojujícím Novou budovu s tou historickou. Sousoší tvoří dvě postavy okřídlených géniů se svatováclavskou korunou v rukách.

Klášteru v Plasích se vrací do správy objekt prelatury a sýpky

Klášteru v Plasích na Plzeňsku se vrací do správy objekt prelatury a sýpky. Památka proto nabídne ještě v této sezoně nový návštěvnický okruh, lidé se podívají například do gotických kaplí, které jsou součástí sýpky, nebo na vysokou věž k unikátnímu baroknímu hodinovému stroji, jenž se dodnes ručně natahuje. Objekty převedlo v roce 2008 ministerstvo kultury na Národní technické muzeum, protestovaly proti tomu ale tehdy peticí stovky lidí. Podle mluvčí památkového ústavu Jitky Skořepové už je smlouva o předání nemovitostí mezi Národním památkovým ústavem a Národním technickým muzeem na obou stranách podepsána, k faktickému předání by mělo dojít koncem července. Klášter v Plasích připravuje obnovu prelatury a starého opatství, náklady na obvodový plášť prelatury a stavebně-technické zajištění starého opatství se pohybují kolem 85 milionů Kč.

Před 200 lety se narodil průkopník mezi cestovateli Čeněk Paclt

Turnovský rodák Čeněk Paclt, který se narodil 14. července 1813, byl prvním Čechem, který procestoval všechny obydlené světadíly. Syn obchodníka s drahými kameny se zprvu pokoušel uchytit v otcově oboru ve Vídni a Varšavě, nakonec ale zbankrotoval a v polovině 40. let 19. století raději zamířil do Ameriky. Roku 1857 navštívil Paclt brazilské Rio de Janeiro a krátce poté odplul do Austrálie, kde strávil dva roky. Pak zkoušel štěstí i v Indii, procestoval značnou část jižní Afriky, mimo jiné hledal diamanty v Kimberley. Osobně se tehdy poznal i s dalším slavným českým cestovatelem, doktorem Emilem Holubem. Paclt zemřel v červnu 1887 ve svém stanu u řeky Vaal.

Gulášfest navštívilo 20.000 lidí, snědli 11 tisíc porcí

Na 20.000 lidí navštívilo festival Gulášfest ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Snědli asi 11.000 porcí guláše, kterého kuchaři uvařili 31 druhů. Akce se konala 11. rokem. Kvůli chladnému a místy deštivému počasí byla návštěvnost i počet prodaných gulášů o něco nižší než loni. Vyhlašovaly se také výsledky soutěže o nejlepší guláš. Přihlásili se do ní čtyři amatérští kuchaři. Čtyřčlenná divácká porota hodnotila vůni, barvu, konzistenci a chuť. Nejvíce bodů získal vepřový guláš nejmladšího, osmnáctiletého soutěžícího Jiřího Zbránka z Velkých Karlovic.

Na Borůvkobraní lidé ochutnávali i biftek s borůvkami

Na borovanském Borůvkobraní mohli lidé kromě tradičních koláčů, knedlíků a džemů z borůvek ochutnat třeba i borůvkové pivo, víno, marcipán a kremrole. Mezi gastronomické novinky devátého ročníku slavnosti patřily biftek na borůvkách a těstoviny s borůvkami, které pro tuto příležitost připravili italští kuchaři. Borůvky přitáhly o víkendu do Borovan rekordní počet až 15 tisíc lidí. Na přípravu jídel padlo kolem tří tun borůvek. Ojedinělá akce se koná v areálu bývalého kláštera u náměstí. Novinkou slavností byla ukázková borůvková zahrada v sousedství prelatury. Před očima diváků tam o víkendu řezbář Jan Švadlenka vytvořil sochu na počest borůvčí.

Sport

Skifař Ondřej Synek jednoznačně ovládl závěrečný závod Světového poháru ve veslování v Lucernu a připsal si druhý triumf v letošním seriálu. Úřadující olympijská šampionka Miroslava Knapková, která stejně jako Synek letos vyhrála mistrovství Evropy, obsadila po pomalejším začátku třetí místo.

Jan Kopecký si připsal premiérový triumf na Rallye Bohemia. Tovární jezdec Škody vyhrál i třetí domácí automobilovou soutěž, ve které letos startoval. V čele průběžného pořadí seriálu je ale i po pátém závodě dnes druhý Václav Pech, jenž za hlavním favoritem zaostal o 26 sekund. Třetí místo obsadil Roman Kresta.

Triatlonistka Vendula Frintová obsadila v závodu Světového poháru ve Španělsku čtvrté místo. Za bronzovou pozicí Australanky Tamsyn Moanaové-Vealeové zaostala o 33 sekund.

Michal Horák vyhrál v Mongolsku jako druhý český judista turnaj Grand Prix. Při neúčasti jednoho z nejlepších judistů v této váze do 100 kg Lukáše Krpálka, jenž v minulých dnech získal dvě zlata na univerziádě v Rusku, se radoval ze životního úspěchu. Další český reprezentant Jaromír Musil byl v "jednaosmdesátce" třetí, naopak Alena Eiglová souboj o bronz prohrála.

Čeští volejbalisté obsadili v Evropské lize třetí místo a poprvé od svého triumfu v premiérovém ročníku 2004 se vrátili na stupně vítězů. V utkání o bronz porazili na turnaji v Marmarisu domácí Turecko 3:1 po setech 21:16, 21:19, 17:21 a 21:16.

Motocyklový jezdec Jakub Kornfeil se po třech závodech dočkal bodů v mistrovství světa Moto3. Ve Velké ceně Německa na Sachsenringu dnes český jezdec skončil jedenáctý a zaznamenal čtvrtý nejlepší výsledek v sezoně. Karel Abraham a Lukáš Pešek v královské třídě MotoGP na body nedosáhli.

Rychlostní kanoisté Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem skončili na Světové univerziádě druzí v závodě deblkanoí na 1000 metrů a přidali do české sbírky v Kazani osmou medaili. Rychlejší než české duo byli pouze Rusové Viktor Melantěv a Ilja Pěrvuchin, který na červnovém mistrovství Evropy získal titul v posádce s Alexejem Korovaškovem. Kajakáře Pavla Davídka s Patrikem Kučerou dělilo ve finále K2 od bronzových Maďarů pouhých 53 tisícin sekundy.

Patnáctiletá plavkyně Lucie Svěcená překonala na MEJ v Poznani další český rekord. Vlastní maximum na 50 m motýlek posunula o 19 setin na 27,04.

Nejlepší český profesionální boxer současnosti Lukáš Konečný porazil v Drážďanech Moeze Fhimu z Francie jednoznačně 3:0 na body a obhájil titul mistra Evropy organizace WBO ve střední váze. Konečný si připsal jubilejní padesátou výhru mezi profesionály a přiblížil se dalšímu pokusu boxovat o pás světového šampiona.

Tenistka Klára Zakopalová prohrála v semifinále antukového turnaje v Palermu dvakrát 4:6 s nejvýše nasazenou domácí hráčkou Sarou Erraniovou. Ta v nedělním finále narazí na italskou krajanku Robertu Vinciovou. Neuspěly ani Karolína a Kristýna Plíškovy, které prohrály finále čtyřhry.

Koulař Martin Stašek vybojoval třetí místo na mítinku IAAF World Challenge v Madridu. Čtyřiadvacetiletý vrhač o pět centimetrů překonal dvacetimetrovou hranici a o 15 zaostal za německým mistrem světa Davidem Storlem. Tomu první porážku v sezoně uštědřil Bulhar Georgi Ivanov (20,57). Vrcholným závodem byla stovka mužů, kterou vyhrál v čase 9,87 sekundy Jamajčan Nesta Carter. Halový vicemistr světa se tím zařadil na druhé místo letošních tabulek za Američana Tysona Gaye, který už v tomto roce třikrát běžel rychleji s maximem 9,75.

Helena Erbenová se v Haagu stala mistryní světa v terénním triatlonu. Bývalá přední běžkyně na lyžích zvítězila suverénně, s více než pětiminutovým náskokem před Britkou Lesley Patersonovou, a stala se první Češkou, která tento šampionát vyhrála.

České basketbalistky do 20 let se po čtyřech letech vracejí do divize A mistrovství Evropy. Postup z divize B vybojovaly na turnaji v bulharské Albeně, kde tým trenérky Romany Ptáčkové prohrál jediné z osmi utkání a obsadil jedno ze tří postupových míst. Češky naposledy hrály v divizi A v roce 2009, kdy skončily patnácté a sestoupily.

Počasí

Bude jasno, nejvyšší teploty 22 až 26 stupňů.