Zprávy

Okamura podal ústavní stížnost kvůli prezidentským volbám

Senátor Tomio Okamura požádal Ústavní soud o odklad prezidentských voleb a zrušení části ústavy i prováděcího zákona k přímé volbě. Dožaduje se také toho, aby se mohl do voleb vrátit jako jeden z kandidátů. Stížnost dnes odevzdal na podatelně, Ústavní soud slibuje rychlé posouzení. "To, co parlament schválil a co nazval ústavním zákonem o přímé volbě prezidenta a prováděcím zákonem, je právní a legislativní paskvil," řekl novinářům Okamura. Stížnost na 26 stránkách pro něj zpracovala advokátka Klára Samková. Konkrétně navrhuje zrušit ústavní podmínku 50.000 podpůrných podpisů pro nezávislé kandidáty a dva paragrafy v prováděcím zákoně, které upravují náležitosti kandidátních listin a podmínky jejich registrace. Dalším kritizovaným bodem je dvoudenní lhůta pro podání opravného prostředku k Nejvyššímu správnímu soudu. Ústavní soudci už dříve avizovali, že se budou snažit rozhodnout o všech případných stížnostech, které souvisejí s prezidentskou volbou, co nejrychleji. Žádná konkrétní lhůta je však neváže.

Klaus podepsal zákon o státním rozpočtu na příští rok

Prezident Václav Klaus podepsal dnes zákon o státním rozpočtu na příští rok. V tiskové zprávě o tom informovala prezidentská kancelář. Nic tak nebrání tomu, aby začal platit třetí státní rozpočet připravený vládou premiéra Petra Nečase (ODS). Sněmovna schválila vládní návrh rozpočtu s některými úpravami minulý týden. Předcházelo tomu schválení vládního daňového balíčku, který zvyšuje DPH i další daně a s nímž rozpočet počítá. Prosazení daňového balíčku, a potažmo rozpočtu, na podzim zkomplikoval odpor šestice poslanců ODS vůči balíčku.

Rozpočet počítá se schodkem 100 miliard korun. Celkové příjmy rozpočtu na příští rok jsou 1080,8 miliardy a výdaje 1180,8 miliardy korun. Téměř celý stomiliardový schodek chce vláda pokrýt vydáním státních dluhopisů. Schválený zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi bude mít jako jednorázová účetní operace dopad na letošní rozpočet, ač stát v tomto roce nevydá ani korunu. Poslance na to při projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok upozornil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Deficit bude podle něho asi pět procent místo očekávaných 3,5 procenta hrubého domácího produktu. Vláda avizovala, že chce v roce 2013 ukončit řízení o nadměrném schodku v EU. Tradičně nejvíc peněz má dostat ministerstvo práce; na výdaje bude mít přes 512 miliard korun, což jsou více než dvě pětiny celkových výdajů státního rozpočtu.

Klause čeká posledních sto dní na Hradě

Prezidenta Václava Klause čeká posledních sto dnů v úřadu hlavy státu. V závěru svého mandátu nicméně nijak nepolevuje ve svých domácích i zahraničních aktivitách. V plánu má ještě cestu do Německa a na Slovensko. Česko by měl koncem ledna zastupovat i na summitu EU-Latinská Amerika v Chile. Vzhledem k nejistému osudu koaliční vlády i nadcházející prezidentské volby zřejmě Klaus před odchodem z Hradu ještě bude výrazně promlouvat i do domácí politiky. S premiérem, kterému hrozí odchodem z koalice šéfka strany LIDEM Karolína Peake, se Klaus sejde ve středu na tradičním novoročním obědě v Lánech. Den poté poobědvá na Hradě se špičkami parlamentu. Kvůli stížnosti senátora Tomia Okamury k Ústavnímu soudu hrozí možnost odkladu prezidentské volby, která má určit Klausova nástupce. Nynější prezident zavedení přímé volby kritizoval. Ani její odklad by ale nic nezměnil na tom, že 7. března na Hradě skončí. Jeho pravomoci by si případně dočasně rozdělili ostatní nejvyšší ústavní činitelé. Klaus s premiérem bude řešit přinejmenším budoucnost ministerstva obrany, které je po bleskovém odvolání Peake bez ministra. Úřad řídí Nečas. Dá se proto očekávat, že Klaus ještě v lednu stihne na Hradě jmenovat nového ministra obrany. Klaus by také mohl stihnout jmenovat některé nové soudce Ústavního soudu. Otázka ale je, zda se ve zbývajících sto dnech dokáže na kandidátech dohodnout se Senátem.

Senátní ústavní výbor navrhl vyšší růst platů soudců

Senátní ústavně-právní výbor dnes navrhl upravit způsob výpočtu platů soudců. Mzdy by jim měly růst více, než navrhla vláda a schválila Sněmovna minulý týden ve stavu legislativní nouze. Růst by se měl podle výboru týkat na rozdíl od původní předlohy i ústavních soudců. Výbor naopak doporučil vypustit z předlohy zrušení odvodů na zdravotní a sociální pojištění z náhrad zákonodárců. Tento bod, který by zvýšil jejich platy, se do předlohy dostal v dolní komoře. Senát se bude novelou zabývat v pátek. Ještě před schůzí ji projedná hospodářský a sociální výbor. V ústavně-právním výboru prosadili změny předlohy sociální demokraté a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ). Pokud je horní komora, v níž má ČSSD většinu, podpoří, budou o předloze opět rozhodovat poslanci.

Vládní předloha zvyšuje koeficient pro výpočet platů soudců z 2,5násobku na 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Kabinet reagoval předlohou na verdikt Ústavního soudu, který koeficient 2,5 od příštího roku jako příliš nízký zrušil. Platy soudců jsou tak v ohrožení. Podle návrhu senátního výboru by ale měl být koeficient pro výpočet tři. Do předlohy by se mělo dostat i ustanovení, podle kterého by se podle ní vypočítávaly platy soudců od ledna. Od nich se odvíjejí i platy státních zástupců, jsou na 90 procentech.

Senátní výbor doporučil schválit výplatu podpor bez sKaret

Senátní ústavně-právní výbor dnes doporučil senátorům, aby beze změny schválili vládní novelu, která má umožnit vyplácení podpor v nezaměstnanosti a pěstounských dávek bez nutnosti vlastnit sKartu. Sněmovna tuto novelu schvalovala v legislativní nouzi před vánočními svátky. Senát se jí bude zabývat v lednu. Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí reaguje na nedostatky v již schváleném zákoně. Tento zákon předpokládá, že se od 1. ledna příštího roku budou dávky vyplácet prostřednictvím sKaret. Ministerstvo práce a sociálních věcí ani původní zákony nepředpokládaly, že by nezaměstnaní a příjemci dávek pěstounské péče ještě karty sociálního systému neměli. Do norem o zaměstnanosti a o sociálně-právní ochraně dětí se proto dostanou přechodná ustanovení, že do vydání sKarty budou dávky vypláceny ještě 'postaru'.

O svém postupu a setrvání ve vládě se LIDEM poradí 3. ledna

Hned na 3. ledna svolala vicepremiérka Karolína Peake schůzku vedení své strany LIDEM. Předsednictvo i poslanecký klub strany, která před Vánoci oznámila odchod svých ministrů z vlády k 10. lednu, bude opět řešit otázku dalšího setrvání v nynější koaliční vládě či odchodu nejmenší vládní strany do opozice. Koaliční partneři LIDEM, tedy ODS i TOP 09, chtějí o situaci jednat. Občanští demokraté si myslí, že dohoda s LIDEM možná je. Peake, jejíž odvolání z funkce ministryně obrany po pouhých osmi dnech ve funkci nejnovější vládní krizi vyvolalo, svou představu o dalším postupu strany v rozhovoru pro ČTK odmítla uvést. Chce s ní prý nejprve seznámit své kolegy ve straně. Premiér Petr Nečas (ODS) navrhl prezidentovi odvolání Peake kvůli tomu, že ztratila jako ministryně jeho důvěru, když pouhý den po nástupu provedla personální změny v nejvyšších patrech obrany.

Protivládní sdružení chtějí, aby se hlasovalo o nedůvěře kabinetu

Několik protivládních sdružení včetně Holešovské výzvy žádá, aby parlamentní strany vyvolaly mimořádnou schůzi Sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě. Sdružení volají také po zavedení obecného referenda a přímé volby poslanců. Novinářům to po dnešním jednání zástupců organizací u poslance Věcí veřejných Víta Bárty řekl zástupce Holešovské výzvy Jaroslav Popelka. Schůzky se zúčastnil také senátor Tomio Okamura, který dnes podal ústavní stížnost ohledně prezidentské volby. Okamura, který se z tiskové konference sdružení omluvil pro jiné jednání, by měl v Senátu podnítit uspořádání veřejného slyšení na téma referenda a přímé volby do Sněmovny. Bárta bude žádat Věci veřejné, aby aktivity, jejichž cílem je konec koaliční vlády Petra Nečase (ODS), podpořily. Jejich účelem je prý vytvořit také tlak na opoziční ČSSD, aby hlasování o nedůvěře ve Sněmovně vyvolala. ČSSD už před Vánoci uvedla, že by tento krok učinila až potom, co by před Sněmovnu nepředstoupil v souvislosti se současnou vládní krizí se žádostí o důvěru Nečas.

STEM: Sněmovna a vláda mají setrvale velmi nízkou důvěru

Sněmovna a vláda mají z ústavních institucí podle agentury STEM setrvale velmi nízkou důvěru. Premiér Petr Nečas (ODS) si proti loňsku jako jediný pohoršil. Meziročně naopak vzrostla důvěra obyvatel v Ústavní soud i v jeho předsedu Pavla Rychetského. Důvěra v prezidenta Václava Klause je nyní zhruba stejná jako na sklonku loňska, vyplývá z průzkumu agentury, který dnes obdržela ČTK. Vládě podle prosincového průzkumu důvěřuje 17 procent obyvatel, což je o procentní bod více než před rokem. Přibylo ale jasně negativních hodnocení. Z 28 na 25 procent klesla meziročně důvěra v Nečase. Prezident Klaus po jarním propadu na 41 procent má nyní důvěru 52 procent lidí.

Jako nejdůležitější v příštím roce vidí zemědělci novou koncepci

Dokončení a prosazení dlouhodobé koncepce českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 bude v příštím roce nejdůležitější událostí pro české zemědělství. Vyplývá to z ankety mezi nevládními agrárními organizacemi. Další zásadní událostí bude končící jednání v Bruselu o konečné podobě Společné zemědělské politiky po roce 2014. Pro menší sedláky je také důležité zmírňování byrokracie, která jim dlouhodobě znepříjemňuje hospodaření. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se předpokládaná pokračující hospodářská recese nevyhne v roce 2013 ani zemědělství a potravinářství. "Lidé budou i nadále šetřit, i na potravinách," uvedl. Přesto podle něj nadcházející rok nemusí být pro farmáře špatný a o konečném výsledku jako obvykle rozhodne příroda a počasí. Veleba podobně jako šéf Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha přikládá velkou důležitost ministerstvem zemědělství připravované dlouhodobé koncepci tuzemského zemědělství a potravinářství. Tu by dle dostupných informací měl úřad představit nejspíše v lednu.

Česká pozice: ČEZ se dohodl s Czech Coal na dodávkách uhlí

Elektrárenská firma ČEZ se několik dnů před Vánoci dohodla s firmou Czech Coal na dodávkách černého uhlí. Elektrárna Počerady bude z dolu Vršany až do jeho vyuhlení, tedy zhruba 40 let, dostávat pět milionů tun ročně za tržní cenu. Uvedl to server Česká pozice. Mnohahodinového jednání se zúčastnili nejvyšší představitelé obou společností včetně generálního ředitele a předsedy představenstva ČEZ Daniela Beneše a majitele Czech Coalu Pavla Tykače. Elektrárně Počerady, kterou ČEZ provozuje na patě vršanského dolu Czech Coalu, končí kontrakt na dodávky uhlí letos 31. prosince.Benešovi se podařilo vyjednat, že jeho firma nebude muset prodat Czech Coalu žádnou elektrárnu, jak se původně předpokládalo, a že nárůst cen uhlí bude pozvolný. Cena pro příští rok vzroste na 39 korun za gigajoule (GJ), což oproti současnému kontraktu představuje přibližně 25procentní nárůst. A postupně poroste až do výše dvou třetin ceny černého uhlí, což by v současnosti bylo 54 korun.

Pohonné hmoty minulý týden opět zlevnily

Motoristé měli šanci během vánočních svátků tankovat levněji než o týden dřív. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 i nafty zlevnil u čerpacích stanic za minulý týden v průměru o pět haléřů. Ceny tak pokračují v předchozím poklesu. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů společnosti CCS. "Ceny pohonných hmot už několik týdnů klesají. Důvody hledejme na straně nízké poptávky a posilující koruny," řekl ČTK analytik společnosti Broker Consulting Jan Lener. Litr benzinu se ve středu prodával za průměrných 35,07 koruny za litr. Nejlevnější Natural 95 mohli řidiči natankovat v Ústeckém kraji, kde stál litr 34,44 koruny. Nejhlouběji do peněženek museli sáhnout v Jihomoravském kraji. Litr tam přišel na 35,86 koruny, v Praze to bylo o haléř méně.

ČSA vypraví do Ruska během pravoslavných Vánoc 184 letů navíc

České aerolinie vypraví na závěr roku a na pravoslavné Vánoce 184 letů nad rámec platného letového řádu. Směřovat budou do Moskvy, Petrohradu, Jekatěrinburgu, Samary a Rostova na Donu, uvedl dnes v tiskové zprávě dopravce. První mimořádný let vypraví ČSA tento pátek do Jekatěrinburgu. Poslední spoj odletí z Moskvy do Prahy v neděli 13. ledna. "České aerolinie letos na přelomu roků vypraví historicky nejvíce doplňkových letů mezi destinacemi v Ruské federaci a Prahou. Z tohoto důvodu bude o letošních novoročních svátcích a ruských pravoslavných Vánocích v téměř nepřetržitém provozu veškerá kapacita airbusů Českých aerolinií," uvedl viceprezident ČSA pro obchod a marketing Jiří Marek. Důvodem pro navyšování letů je podle ČSA mimořádný zájem jednotlivců i cestovních kanceláří.

Temelín poprvé za rok vyrobil více než 15 miliard kWh elektřiny

Jaderná elektrárna Temelín za rok poprvé vyrobila více než 15 miliard kilowatthodin (kWh) elektřiny. Hranici překročila 25. prosince večer, řekl dnes ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták. Očekávaná letošní výroba Temelína je zhruba 15,3 miliardy kWh elektřiny. Dosavadní roční rekord z loňska měl hodnotu 13,946 miliardy kWh elektřiny. Pro překonání hranice 15 miliard kilowatthodin musel Temelín splnit dvě základní podmínky - realizovat obě plánované odstávky do 100 dnů a neplánované ztráty udržet pod dvěma procenty. "Vypadá to jednoduše, ale tyto hlavní cíle se rozpadaly do dalších tisíců dílčích úkolů. Bylo nám jasné, že pro výrobu 15 Tera musíme řadu věcí změnit," řekl ředitel elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský. Energetici prý proto například stabilizovali organizační strukturu, změnili pracovní návyky, vylepšili zařízení a upravili způsob řízení odstávek.

Boskovická cestovní kancelář Majestic Travel je v insolvenci

Krajský soud v Brně zahájil insolvenční řízení s provozovatelkou boskovické cestovní kanceláře Majestic Travel Zuzanou Pálovou. Podle informací z insolvenčního rejstříku nevrátila zákazníkům peníze za zrušený zájezd. Kancelář měla problémy už v létě, byla na ni podána tři trestní oznámení. Ukázalo se, že firma nemá platné pojištění proti úpadku a dostala se do finančních potíží. Návrh podali věřitelé, kteří si u kanceláře zaplatili zájezd, neodjeli na něj a nedostali zpět peníze. Podle blanenské policejní mluvčí Ivy Šebkové vyšetřování cestovní kanceláře stále pokračuje a případ není uzavřený.

Češi utratili před Vánocemi na slevových serverech 700 mil. Kč

Slevové servery utržily v předvánočním období 700 milionů korun, což je ve srovnání s loňským prosincem a listopadem o 21 procent víc. Za celý rok 2012 stoupnou tržby slevových portálů na 2,8 miliardy korun. Vyplývá to ze statistik slevového vyhledavače Skrz.cz. Nejsilnějším měsícem byl jednoznačně prosinec, kdy řada lidí nakupovala slevové vouchery na poslední chvíli. "Největší zájem byl před Vánocemi o pobyty a cestování, které tvořily 51 procent obratu celého trhu," uvedl ředitel vyhledávače slev Skrz.cz Petr Kováčik. Prodej zboží tvořil na slevových serverech 15 procent obratu. Móda, která je nejvíce rostoucí kategorií, měla podíl na tržbách ve výši 8,7 procenta. Trh slevových serverů poroste podle odhadů i v roce 2013. "Obraty slevových serverů mohou vyrůst až o dalších 40 procent, tedy o další 1,2 miliardy korun. Pravděpodobně se ale změní skladba tohoto obratu," dodal Kováčik. Podle něj poroste podíl zboží na úkor služeb. Nejvíce rostoucí kategorií bude značková móda, uvedl.

Policie ukončila prověřování poválečného násilí v Dobroníně

Kriminalisté ukončili po více než dvou letech vyšetřování údajného poválečného násilí na německém obyvatelstvu v Dobroníně na Jihlavsku. Vyšetřovatel vydal ve věci rozhodnutí. S výsledky seznámí jen poškozené, kterých se případ dotkl. ČTK to oznámila krajská policejní mluvčí na Vysočině Dana Čírtková. "Závěry vyšetřování se po přeložení do němčiny odešlou přibližně dvěma desítkám pozůstalých do Německa," řekla ČTK Čírtková. Podle Pavla Peňáze z krajského policejního ředitelství kriminalisté nemohou průběh ani výsledky prověřování žádným způsobem komentovat. "Poskytování veškerých informací k případu si vyhradila dozorující krajská státní zástupkyně," uvedl Peňáz. Prověřováním případu nalezených kosterních ostatků v lokalitách Budínka a U viaduktu u obce Dobronín se kriminalisté na Vysočině zabývali přes dva roky. V lokalitě Budínka byly kosterní pozůstatky nejméně 13 místních Němců, kteří byli údajně zavražděni, vyzvednuty na pokyn policie předloni v srpnu. Podle některých zpráv byli Němci na konci války ubiti lopatami a motykami. Antropologové to nepotvrdili.

Baťův kanál využilo letos rekordních 80.000 turistů

Baťův kanál láká stále více návštěvníků, vodní cestu letos využilo 80.000 lidí, což je zatím nejvíce. Loni jich bylo zhruba 65.000, sdělila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Vodní doprava a rekreační plavba na Baťově kanále se podle Tomíčkové rychle rozvíjí. "Letošní sezonu na této vodní cestě provázelo po celou dobu krásné počasí a příznivé plavební podmínky," uvedla mluvčí s tím, že narůstá také počet cyklistů, kteří využívají trasy podél kanálu. Baťův kanál patří k největším turistickým atrakcím Zlínského a Jihomoravského kraje. Vodní cesta je dlouhá 53 kilometrů. Před letošní plavební sezonou se na kanále otevřela dvě nová přístaviště, ve Spytihněvi a Sudoměřicích, a jedno čekací stání ve Strážnici. Kanál vznikl ve 30. letech, především kvůli přepravě lignitu z Ratíškovic do Otrokovic. Vodní cesta z části vede korytem Moravy.

Do babyboxu brněnské nemocnice někdo odložil chlapečka

Do babyboxu v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně někdo odložil novorozeného chlapečka. Jde již o 81. miminko odložené v babyboxech v ČR, řekl ČTK Ludvík Hess ze sdružení Statim. Zdůraznil, že hoch je zdravotně v pořádku. Chlapeček, který dostal prozatímní jméno Zdeněk, je v Brně v pořadí již dvacáté dítě, které skončilo v babyboxu. Hoch byl umístěn do babyboxu bezprostředně po narození. Chlapec dostal provizorní jméno podle výrobce nové generace babyboxů Juřici. Pokud se o dítě nepřihlásí rodiče, dostane za několik dní náhradní rodinu, která pak chlapečkovi vybere jméno podle svého.

Soukalová nebude po nemoci startovat na SP v Oberhofu

Druhá žena biatlonového Světového poháru Gabriela Soukalová vynechá na začátku ledna závody v Oberhofu. Třiadvacetiletá reprezentantka po virovém onemocnění dobírá antibiotika a dnes večer bude chybět i na srazu českého týmu na soustředění v dějišti únorového mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Trenér biatlonistek Jindřich Šikola má na marodce i Evu Puskarčíkovou, do společné přípravy se naopak po doléčení zranění vrací Jaroslav Soukup. Soukalová zazářila při posledních pohárových závodech v Pokljuce, odkud si přivezla kompletní medailovou sbírku včetně premiérového vítězství v kariéře, a v klasifikaci SP je před ní jen Norka Tora Bergerová. V Oberhofu se bude závodit v prvním lednovém týdnu, Soukalová se do seriálu vrátí až při následném dílu v Ruhpoldingu.

Počasí v ČR

Oblačno až zataženo, občas déšť, na horách sněžení. Teploty 2 až 6 °C, v Čechách místy až 8 °C, na horách kolem 1 °C. Čerstvý jihozápadní vítr, v nárazech místy kolem 50, na horách až 70 kilometrů za hodinu.