Zprávy

MPSV chce veřejnou službu zachovat, změní ale podmínky

Ministerstvo práce chce veřejnou službu nezaměstnaných zachovat. Změní ale její podmínky tak, aby vyhověla výtkám Ústavního soudu. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Prodloužit by se měla lhůta, po jejímž uplynutí mohou úřady práce nezaměstnané na veřejnou službu posílat. Ve hře je i možnost, že by stát za veřejnou službu částečně platil. Na veřejnou službu bez odměny mohly úřady práce od letoška posílat lidi, kteří byli aspoň dva měsíce bez práce. Pokud by odmítli, přišli by o podporu a dávky a museli by si platit i pojištění. Ústavní soud v úterý část zákona o zaměstnanosti, která zaváděla toto opatření, zrušil. Je podle něj v rozporu se zákazem nucené práce i některými základními právy. "Byl zrušen jen odstavec, který se zabýval sankcemi, ale institut jako takový zrušen nebyl a opravdu by bylo korektní, abychom si řekli, že fungoval, viděli jsme to i na zájmu měst a obcí," řekla v neděli Müllerová. Ministerstvo podle ní předloží změny zákona, které by umožnily veřejnou službu zachovat v podobě, která nebude odporovat ústavě.

Müllerová v ČT: Platební funkce sKaret bude dobrovolná

Vláda chce docílit toho, aby platební funkce sKaret byla dobrovolná a karty sloužily jako identifikační nástroj. Změnit by se kvůli tomu měla smlouva s Českou spořitelnou i příslušné zákony. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Byla by prý ráda, kdyby se podařilo podmínky pro používání sKaret změnit do půl roku. "Přistoupíme k tomu, že sKarta bude sloužit jako identifikační nástroj. Budeme dále diskutovat o další podobě sKarty, zejména o platební funkci, a tam se domnívám, že je prostor a že najdeme východisko z toho, aby platební funkce sKarty byla pro klienty, uživatele dobrovolná," řekla Müllerová. Někdejší premiér a expert ČSSD na sociální otázky Vladimír Špidla míní, že systém sKaret je připraven špatně. Karty by se měly úplně zrušit, uvedl v televizní debatě.

AP: Izraelský premiér navštíví Prahu kvůli hlasování o Palestině

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navštíví příští týden Prahu, aby osobně poděkoval premiéru Petru Nečasovi za postoj ČR při čtvrtečním hlasování o statusu Palestiny v OSN. Informovala o tom agentura AP. Česká republika se jako jediná evropská země ve čtvrtek postavila proti tomu, aby OSN přiznala Palestině postavení nečlenského pozorovatelského státu. Netanjahuova kancelář označila české "ne" lepšímu diplomatickému postavení Palestiny v OSN za "odvážný" krok.

Netanjahu a Nečas spolu v sobotu hovořili telefonicky a izraelský premiér v rámci své cesty do Německa navštíví ve středu Prahu. "Dnes se se mnou telefonicky spojil pan premiér Netanjahu, který poděkoval české vládě za dlouhodobě konzistentní postoj k blízkovýchodnímu mírovému procesu i za naše čtvrteční hlasování v OSN," sdělil Nečas v sobotu ČTK prostřednictvím svého mluvčího Michala Schustera. Netanjahu se má v Německu ve čtvrtek zúčastnit společného zasedání německé a izraelské vlády.

Lidovci chtějí zpět do Sněmovny, vyzvali k jednotě a aktivitě

KDU-ČSL se chystá na návrat do Poslanecké sněmovny, z níž vypadla při volbách před dvěma lety. V příštím roce se chtějí lidovci soustředit na tvorbu volebního programu a na sestavování kandidátek. Podle posledních průzkumů se volební preference KDU-ČSL pohybují kolem potřebných pěti procent. "Naším cílem ale musí být ne být nad pěti procenty, ale blížit se k procentům deseti," řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek na sjezdu strany v Jihlavě. Delegáti jednali hlavně o modernizaci stanov. Úpravu názvu strany neschválili.

"Já věřím a jsem přesvědčen, že my musíme chtít vyhrát. Protože kdo nechce vyhrát, nevyhraje," řekl v úvodním projevu. Strana podle Bělobrádka voličům nabízí zodpovědnou solidaritu křesťanských demokratů. Od svého vzniku před více než 90 lety se podle něj ale lidovci posunuli a už nejsou konfesní stranou "křesťanů pro křesťany". Praktikující křesťané teď podle průzkumu, který má strana, představují stejný podíl lidoveckých voličů jako lidé bez vyznání, uvedl Bělobrádek. Díky úsporným opatřením se podařilo stranu finančně stabilizovat a senátní a krajské volby ukázaly, že se jí vracejí voliči, řekl předseda KDU. Členy strany vyzval k jednotě a ke zvýšení aktivity na regionální úrovni. Strana si chce také stanovit nepřekročitelné body, na kterých bude trvat v případných dalších vyjednáváních o koalicích. Lidovci podle něj nesmějí chtít být ve vládě za každou cenu. "Být v opozici není komfortní, ale musíme na to být připraveni," řekl předseda.

V dokladech k alkoholu jsou chyby, množství vadného není jisté

Hygienici se stále setkávají při kontrolách u prodejců s chybnými doklady u tvrdého alkoholu. Úřad kvůli tomu vede zhruba 300 správních řízení, řekl v neděli v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce hlavní hygienik Vladimír Valenta. Policie s celníky a úředníky provádějí týdně až 800 kontrol ohledně alkoholu. Policie ale stále nemá jistotu, jaké přesně množství jedovatého alkoholu je mezi lidmi. Podle Valenty se úředníci nejčastěji setkávají s problémy při dokladování původu nápojů. "Dochází ale také k určitému zlepšení chování provozovatelů, takže přece jen se projevuje dlouhodobý tlak kontrol," dodal. Mluvčí celníků Jiří Barták v pořadu řekl, že jeho kolegové s policií, hygieniky a potravinářskou inspekcí provádějí například v těchto dnech společnou kontrolní akci na celém území ČR. "V posledních týdnech dostává celní správa podněty od lidí, které vedou k dalším odhalením skupin na černém trhu s lihem," řekl mluvčí.

Metanol si za tři měsíce vyžádal 37 obětí, obviněných je skoro 70

V pondělí to budou tři měsíce ode dne, kdy kvůli metanolem kontaminovanému alkoholu zemřeli na severu Moravy první dva lidé. Otrava si v následujících týdnech v celém Česku vyžádala téměř čtyři desítky mrtvých. Po 17 dnech kriminalisté objevili zdroj a poté zadrželi i hlavní podezřelé, kteří smrtící směs údajně uvedli do oběhu. Vlna otrav ale neustala, což dokazuje listopadová vlna sedmi zemřelých. Policie netají obavy, že v době předvánočních trhů a samotných svátků mohou přibýt ještě další oběti. Podle mluvčí policejního prezidia Štěpánky Zatloukalové přišlo v České republice od září do konce listopadu po požití otráveného alkoholu o život celkem 38 lidí. Policie ale do této statistiky zahrnula i muže, který zemřel před dvěma týdny na Hodonínsku. Našli jej mrtvého doma, kde měl množství nejrůznějších destilátů. Pitva ukázala, že měl v krvi metanol, ale bylo ho méně, než u ostatních obětí. Zda byl metylalkohol příčinou smrti také tohoto muže, tak s konečnou platností stanoví soudní znalci.

Průzkum: Hmotnost čokoládových výrobků za pět let klesla o 7 pct

Čokoládové výrobky v českých obchodech zmenšily za posledních pět let svou hmotnost v průměru o sedm procent. Vyplývá to z výsledků dlouhodobého sledování agentury ppm factum. Výrobci podle agentury ke snížení gramáže sáhli, aby prodejní řetězce nemusely zvýšit ceny a zastavily propad ziskovosti výrobků. "Pokud si zákazník zakoupil v roce 2008 například průměrnou čokoládu, čokoládovou tyčinku nebo bonboniéru o hmotnosti 150 gramů, nyní pravděpodobně najde na regále za stejnou cenu tento výrobek v atraktivnějším obalu, ale pouze o hmotnosti 140 gramů," uvedla ppm factum. Přepočtená cena za jeden kilogram čokolády tak pozvolna stoupá.

Dobeš jako problém resortu vidí ČD Cargo, obává se změn v ŘSD

Odcházející ministr dopravy Pavel Dobeš považuje za jeden z hlavních problémů resortu situaci nákladního železničního dopravce ČD Cargo, firmě hrozí insolvence. Obává se změn v Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), pokud by jeho nástupce odvolal současného generálního ředitele Davida Čermáka. Dobeš, který ve funkci končí v pondělí, to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Insolvence podle Dobeše dopravci ČD Cargo hrozí ve druhém nebo třetím čtvrtletí příštího roku, pokud se neprovedou opatření plánovaná od léta. Ve firmě je podle něj třeba kontrolovat náklady, mimo jiné na marketing a právní služby, a bude se propouštět. "Stát se musí zabývat tím, jakým způsobem dá slevu pro kusové zásilky. Pokud toto učiní, tak ta společnost má možnost přežít," uvedl Dobeš. Krizového manažera pro firmu, z jejíhož vedení počátkem října odešel Gustav Slamečka, končící ministr vyhlédnutého neměl.

ČNB: Čistý zisk bank do konce září stoupl na více než 52 mld. Kč

Tuzemským bankám a spořitelnám za letošní tři čtvrtletí meziročně stoupl souhrnný čistý zisk o deset miliard korun na 52,2 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka na internetu. Bilanční suma sektoru na konci září činila 4,67 bilionu korun, což představovalo meziroční nárůst o tři procenta. Z velkých bank, což jsou banky s aktivy nad 250 miliard korun, nejvíce za tři čtvrtletí vydělala Česká spořitelna, a to celkem 11,8 miliardy Kč. Ve srovnání se stejným obdobím loňska to byl nárůst o 23 procent. Komerční bance ke konci září vzrostl meziročně čistý zisk o 55 procent na 10,9 miliardy korun. Československá obchodní banka (ČSOB) za tři čtvrtletí roku zvýšila čistý zisk meziročně o 29 procent na 11,5 miliardy korun a UniCredit Bank stoupl čistý zisk meziročně o 196 procent na 2,27 miliardy korun.

Domácnosti si za elektřinu od ČEZ příští rok připlatí až 2140 Kč

Domácnosti, které odebírají elektřinu od společnosti ČEZ, za ni v příštím roce zaplatí o 275 až 2140 korun víc než letos. Za zdražením je zvýšení příspěvku na obnovitelné zdroje, které ČEZ částečně kompenzuje nižší cenou silové elektřiny. ČEZ o tom v neděli informoval na svých internetových stránkách. Nárůst ceny počítá se schválením vládního návrhu na zvýšení horní sazby DPH na 21 procent. V sazbě pro domácnosti, které elektřinu používají ke svícení a vaření, se cena za kilowatthodinu zvýší z letošních 4,83 koruny na 4,91 koruny. Za celý příští rok tak tyto domácnosti podle ČEZ průměrně zaplatí za elektřinu 12.701 korun, tedy o 2,2 procenta víc než letos. Domácnostem, které elektřinou navíc i ohřívají vodu a topí, se celkové roční náklady zvýší o 4,8 procenta na 46.625 korun.

Listopadové nehody si vyžádaly 65 životů, více než loni

Na českých silnicích v listopadu zemřelo podle předběžných policejních statistik 65 lidí. Předposlední měsíc roku tak je tragičtější než v loňském roce, kdy bylo o jedno úmrtí méně. Do konečných letošních statistik navíc ještě můžou nějaké případy přibýt. V loňském roce byl nejméně tragický listopad za uplynulých 21 let, o tom, že ten letošní nebude lepší, rozhodl poslední den v měsíci. V pátek na silnicích zemřelo šest lidí, spolu se sobotou 17. listopadu to byl nejtragičtější den v měsíci.

Britský soud poslal do vězení českou dvojici kvůli drogám

Soud v britském Newcastlu odsoudil český pár kvůli pašování drog. Muž má ve vězení strávit celkem šest let a jeho partnerka 4,5 roku. Informoval o tom internetový server BBC. Českou dvojici zadrželi na mezinárodním letišti v Newcastlu celníci, když chtěla propašovat do Velké Británie čtyři kilogramy drog. Pár do země přiletěl z Gambie.

Chrám sv. Bartoloměje v Kolíně se po letech oprav dočkal otevření

Jedna z nejvýznamnějších církevních památek Středočeského kraje, kostel svatého Bartoloměje v Kolíně, se po letech oprav opět otevřel veřejnosti. Nedělní adventní mše, kterou sloužil kardinál Dominik Duka, se zúčastnily stovky věřících. Celková rekonstrukce chrám uzavřela na více než šest let. Náklady na opravy zatím byly bezmála 77 milionů korun, řekl ČTK kolínský farář Libor Bulín. Lidé se na mši o první adventní neděli začali scházet dlouho před jejím zahájením v 10:00. S příchodem průvodu církevních hodnostářů byl kostel zaplněn do posledního místa. I přes mrazivé počasí několik desítek lidí vydrželo také na následující setkání a diskusi s kardinálem a farářem, kterou ukončily až zvony v poledne.

Na slavkovské bojiště dorazilo na bitevní scénu 10.000 diváků

Na válečnou scénu, kterou si v sobotu milovníci vojenské historie ve Tvarožné u Brna připoměli slavnou bitvu u Slavkova, dorazilo přes 10.000 diváků. Bezmála 900 členů vojenských historických klubů z 11 evropských zemí jim předvedlo dvouhodinovou ukázku, do níž byla začleněna i jízda se 60 koňmi. Na bitevním poli hřměly výstřely z 15 děl. ČTK to řekl za organizátory Miroslav Jandora. "Návštěvnost byla ve srovnání s loňskem mírně vyšší, za což vděčíme krásnému počasí," uvedl. Na koordinování dopravy v okolí bojiště se podílelo 50 policistů. Řešili především potíže s parkováním stovek aut. Akce připoměla již 207. výročí od bitvy. Scéna se koná každoročně. Vždy má jiný scénář. Nadšenci předvádějí jednotlivé fáze bitvy. Letos představila závěrečnou část rozhodujících bojů na Prateckých výšinách s ústupem rakouských a ruských koaličních jednotek přes Křenovice a Zbýšov na Slavkov a Hodonín.

Na Staroměstském náměstí v Praze byl rozsvícen vánoční smrk

Tisíce lidí sledovaly v sobotu v podvečer rozsvícení vánočního stromu na pražském Staroměstském náměstí. Vánoční smrk ze západočeských lesů se nerozsvítil najednou, tisíce malých žárovek a imitace staročeských ozdob se rozsvěcovaly postupně asi dvě minuty. Světelným představením byly na náměstí zahájeny i vánoční trhy, které potrvají do 1. ledna. Hlavní pražský vánoční strom, který vyrostl u obce Holoubkov na Rokycansku, je letos laděn do tónů zlaté, červené, bílé a medové. Zdobí ho napodobeniny slaměných ozdob, velké perníčky ve tvaru sněhuláků či zvonků a nasvícené červené mašle. Špičku téměř třicetimetrového smrku zakončuje klasická zlatá vánoční špice. Veškerá symbolika letošních staroměstských Vánoc odkazuje k staročeské tradici.

Brněnští vědci patentovali mikroskop s unikátními vlastnostmi

Brněnští vědci získali český a evropský patent na unikátní holografický mikroskop, který umožňuje pozorování živých buněk bez použití kontrastních látek. Liší se tím od běžně používaných aparátů. Navíc vědci nemusejí na vzorek svítit laserem, postačí běžné světlo. Patentové řízení v USA, Číně a Japonsku se blíží k závěru, řekla ČTK mluvčí Vysokého učení technického v Brně (VUT) Jitka Vanýsková. Na technologii multimodálního holografického mikroskopu pracují výzkumníci už více než deset let, nyní také pod hlavičkou Středoevropského technologického institutu (CEITEC). Vyšli ze známého, ale dosud nevyužívaného principu, jak zachytit trojrozměrnou strukturu objektu v bílém, nekoherentním světle, který v 60. letech navrhl Emmett Leith, jeden ze zakladatelů holografie. "Upravit tento princip pro mikroskopii a dovést pro aplikaci v biologii však bylo velmi náročné," uvedl proděkan Fakulty strojního inženýrství VUT a řešitel projektu Radim Chmelík.

Český film Alois Nebel získal "evropského Oscara"

Český snímek Alois Nebel získal Evropskou filmovou cenu v kategorii animovaných filmů. O titul nejlepšího animovaného celovečerního filmu Evropy usiloval v konkurenci španělského snímku Vrásky z prostředí domova důchodců a britského dětského filmu Piráti!. "Evropského Oscara" pro nejlepší film získal favorit letošního udílení cen, snímek Láska režiséra Michaela Hanekeho, který bodoval i v dalších hlavních kategoriích: pro nejlepšího režiséra, herce a herečku.

Film českého režiséra Tomáše Luňáka byl natočen podle trilogie komiksů, které vytvořil spisovatel Jaroslav Rudiš spolu s výtvarníkem Jaromírem Švejdíkem. Vznikl kombinací hraného a kresleného filmu, metodou rotoskopie. Černobílý snímek je celovečerním debutem 38letého režiséra. Ten v sobotu večer na slavnostním ceremoniálu na Maltě ocenění převzal a v krátké řeči vyjádřil několikrát své díky. "Máme z toho obrovskou radost. Já jsem hlavně rád, že se ukázalo, že tomu filmu v zahraničí skutečně rozumí, když to dostalo tu cenu," řekl ČTK autor předlohy Rudiš a dodal, že již hovořil se spoluautorem scénáře Jaromírem 99, se kterým si na dálku připili a byli oba dojatí a překvapení. "Konkurence byla velká, film Piráti je z velice úspěšného studia a film Vrásky moc pěkný citlivý příběh. My jsme byli moc rádi už i za nominaci," dodal.

Na Evropskou filmovou cenu dosud dosáhli jen dva čeští tvůrci. Miloš Forman si v roce 1997 odnesl za film Lid versus Larry Flynt ocenění udělované Evropanům, kteří prorazili ve světové kinematografii. Režisérka Helena Třeštíková pak v roce 2008 zvítězila v kategorii dokumentárních filmů se svým snímkem René.

Fillovy Tři Grácie byly prodány v aukci za 14,6 milionu korun

Velkoformátový obraz Emila Filly Tři Grácie byl v neděli vydražen na aukci v pražském paláci Žofín za 14,6 milionu korun. Vyvolávat se začínalo na 12 milionech. Nový majitel, který dražil po telefonu, zaplatí ještě dvacetiprocentní aukční přirážku, řekl ČTK Martin Kodl z Galerie Kodl, která aukci pořádala spolu s aukční síní Vltavín. Fillova díla patří mezi sběrateli umění k oblíbeným, domácí aukční rekord tohoto autora drží obraz Zátiší s lahví Cherry, který se před dvěma lety prodal za 16,25 milionu korun bez aukční přirážky. Letos se prodal obraz Hlava muže v cylindru za 16 milionů korun a za 15,2 milionu korun dílo Ležící žena.

Divadlo Na zábradlí hostí výstavu fotografií Havla a jeho přátel

Kavárnu v Divadle Na zábradlí od soboty zdobí vesměs dosud neznámé fotografie prezidenta Václava Havla a jeho přátel, které v 70. A 80. letech vytvořil herec Jan Kašpar především na Havlově chalupě na Hrádečku. Asi tři desítky zejména černobílých snímků z Havlova disidentského období vybral Kašpar z mnoha negativů, které měl doma. Objevuje se na nich vedle Havla jeho první žena Olga a dále například hudebník Mejla Hlavsa či režisér Andrej Krob a mnoho dalších. „Fotky jsem vybral tak, že mi některé zrovna přišly pod ruku," uvedl Kašpar, herec Divadla Járy Cimrmana. Hromadila se mu prý doma spousta vyvolaných i nevyvolaných filmů, na žádost dramaturgyně divadla Ivany Slámové pak do nich jednoho dne „hrábl" a výsledkem je výstava pod názvem Hlavně Hrádeček, kterou si lidé mohou do 6. ledna prohlédnut při popíjení kávy před divadelním představením.

Čeští florbalisté rozdrtili na úvod MS Japonsko 21:1

Čeští florbalisté při vstupu do mistrovství světa v Curychu porazili outsidera Japonsko 21:1 a připsali si druhou nejvyšší výhru v historii. Více porazili jen právě Japonce na šampionátu v roce 2010 (25:1). Další zápas čeká tým kouče Tomáše Trnavského v pondělí od 19:30 proti Spojeným státům americkým.

Biatlonistka Vítková doběhla sedmá ve stíhačce SP v Östersundu

Biatlonistka Veronika Vítková obsadila na závěr Světového poháru v Östersundu sedmé místo ve stíhacím závodu a postarala se o nejlepší český výsledek v sezoně. Ve výborných výkonech pokračovala i Gabriela Soukalová, jež dokončila desetikilometrový závod jako třináctá. Vítková ve stíhačce ještě o dvě pozice vylepšila své deváté místo ze sobotního sprintu a zaznamenala druhé nejlepší umístění v kariéře. Na minimálně vyrovnání páté pozice z Pchjongčchangu ze sezony 2008/09 útočila ještě před poslední střelbou, na níž však udělala druhou chybu v závodě a po trestném kolu doběhla sedmá.

Cyklokrosař Šimůnek dojel v Roubaix šestý, nejlépe v sezoně SP

Cyklokrosař Radomír Šimůnek dojel šestý ve čtvrtém závodu Světového poháru v Roubaix a zaznamenal své nejlepší umístění v sezoně. Stejně jako před týdnem v Koksijde vyhrál Belgičan Sven Nijs. V závodu žen byla Pavla Havlíková sedmá. Devětadvacetiletý Šimůnek spurtoval na slavném velodromu druhý ve skupině pronásledovatelů za vedoucí čtveřicí. Po odchodu Zdeňka Štybara na silnici nejlepší český cyklokrosař skončil poprvé v ročníku v elitní desítce a posunul se na desáté místo průběžného pořadí. Své sezonní maximum si vylepšil také suverén Českého poháru Martin Bína, jenž skončil patnáctý.

Sáblíková byla na 1500 m v Astaně osmá, Erbanová sedmá

Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila den po triumfu ve Světovém poháru v závodě na 5000 metrů osmé místo na patnáctistovce. Sedmá skončila Karolína Erbanová, která svou týmovou kolegyni na této trati poprvé v kariéře porazila a připsala nejlepší výsledek v kariéře na 1500 metrů. Z vítězství se v Astaně radovala Kanaďanka Christine Nesbittová, která se dostala do čela průběžného pořadí disciplíny. Druhé místo obsadila Marrit Leenstraová z Nizozemska, třetí byla její krajanka Linda de Vriesová. Pětadvacetiletá Sáblíková již po sobotním vítězství avizovala, že na jejím výkonu se projeví únava z nejdelší trati, což se také stalo.

Běžec na lyžích Bauer skončil na SP v Kuusamu na 24. místě

Český běžec na lyžích Lukáš Bauer obsadil v třídílné minisérii Světového poháru ve finském Kuusamu 24. místo. Vítězství po nedělním stíhacím závodu na 15 km klasicky obhájil norský reprezentant Petter Northug. Pětatřicetiletý Bauer na první místo ztratil minutu a 42 sekund a jako jediný z pětice českých lyžařů bodoval. Aleš Razým obsadil 39. místo, Jiří Magál skončil na 45. příčce, Dušan Kožíšek doběhl na 74. pozici a Ondřej Horyna doběhl o šest míst za ním. Také mezi ženami triumfovala loňská vítězka Marit Björgenová. Dvaatřicetiletá Norka doběhla do cíle s náskokem jedné minuty a 21 sekund před druhou Justynou Kowalczykovou z Polska. Třetí místo v husté chumelenici a minus deseti stupních Celsia obsadila další norská lyžařka Heidi Wengová. Jediná česká reprezentantka na startu stíhacího závodu na 10 km klasicky Eva Vrabcová-Nývltová obsadila s pětiminutovou ztrátou 41. místo.

Biatlonista Šlesingr skončil v Östersundu na 27. místě

Biatlonista Michal Šlesingr obsadil ve stíhacím závodu Světového poháru v Östersundu 27. místo. Bodoval také druhý český reprezentant na startu Zdeněk Vítek na 35. příčce. Pro vítězství si doběhl obhájce celkového prvenství Francouz Martin Fourcade. Šlesingr zahájil závod bezchybnou střelbou, na dalších třech položkách však pokaždé minul jeden terč a do cíle dorazil se ztrátou jedné minuty a 42 sekund na vítěze. Vítka o lepší výsledek připravila poslední střelba, kde zaváhal hned třikrát a přišel o umístění v nejlepší třicítce.

Počasí v ČR

V pondělí bude oblačno až polojasno, místy sněhové přeháňky. Teploty -1° až 3° Celsia, na horách kolem -4° C.