Zprávy

0:00
/
0:00

John už nechce vést Věci veřejné, začne pracovat v médiích

Předseda Věcí veřejných Radek John už stranu nechce vést. Předložil proto grémiu návrh na svolání volební konference na začátku příštího roku, kde už počtvrté kandidovat na šéfa strany nebude. ČTK to sdělil v tiskovém prohlášení. Odůvodnil to tím, že podepsal s vydavatelstvím Empresa Media smlouvu a hodlá publikovat své texty o "mafiánské chobotnici rozkrádající veřejné peníze v této zemi". John od listopadu nastupuje v tomto vydavatelství mediálního magnáta Jaromíra Soukupa coby vedoucí publicistiky. "Hodlám publikovat fakta o rozkrádání v této zemi a informace z české politiky, které má česká veřejnost právo znát. Podepsal jsem autorskou smlouvu s vydavatelstvím Empresa Media, neboť jsem přesvědčen, že v demokratickém státě nesmí být síla, která by politikovi bránila v publikování faktů, které při své práci zjistil," uvedl. Předseda VV a někdejší ministr vnitra John ve Sněmovně šéfuje bezpečnostnímu výboru. Může tak přicházet do kontaktu s informacemi, které jsou v nějakém režimu utajení. Jako člen mandátového a imunitního výboru také má přístup například k žádostem policie o vydání poslanců k trestnímu stíhání a i do příslušných spisů, pokud si je výbor od policie vyžádá. Vedoucí katedry žurnalistiky na fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity Rudolf Burgr ČTK řekl, že podobné propojení politiky, byznysu a médií je nemyslitelné. "Tu práci (novinářskou) to nějak ovlivnit může," myslí si. "Předpokládám, že redakce si od toho slibuje exkluzivní materiály," dodal s tím, že spekulace může vyvolávat i to, že John coby politik nastoupil do vydavatelství vlastněného člověkem s napojením na politiku.

Před úřadem vlády protestovalo téměř 2000 odpůrců útlumu těžby

Odboráři z těžařské firmy Czech Coal, ale také zástupci měst a obcí Ústeckého kraje či delegace hornických odborářů z Ostravy ve středu demonstrovali před úřadem vlády proti novele horního zákona. Podle organizátorů přišlo asi 2000 lidí, policie tento odhad potvrdila. Předloha, která nyní čeká na podpis prezidenta, má zrušit vyvlastňování pozemků kvůli těžbě. Odboráři se obávají toho, že hrozí postupný útlum těžby a ztráta pracovních míst v severních Čechách. Vláda podle nich podkopává budoucnost regionu. Místopředseda vlády Karel Schwarzenberg označil demonstraci za legitimní. Podle něj je svobodné vyjádření názoru skupinou občanů jedním z průvodních jevů demokracie. "Příště tady budou stát občané Horního Jiřetína a budou demonstrovat, abychom zachovali těžební limity. Každý může demonstrovat za to, co chce," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Schwarzenberg. Demonstrací odboráři protestovali nejen proti rušení pracovních míst, ale také požadovali odbornou diskusi o koncepci surovinové politiky ČR. Ve svých projevech často napadali starostu Litvínova a poslance Milana Šťovíčka (Věci veřejné), který se kladně staví k vládním reformám a je známým odpůrcem prolomení těžebních limitů.

Heger navrhuje, aby se plomby neplatily ze zdravotního pojištění

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) znovu navrhuje, aby se zubní plomby neproplácely ze zdravotního pojištění. Pacienti by si je měli hradit sami. Týkat by se to ale nemělo dětí, osob nad 65 let, pacientů s určitými nemocemi a lidí v hmotné nouzi. Heger to řekl novinářům po jednání vlády. Placení plomb naopak odmítá opoziční sociální demokracie. Senátorka Alena Gajdůšková je označila za stomatologickou první pomoc. Ministr vládě předložil návrh 14 opatření, která mají zlepšit finanční kondici systému zdravotního pojištění. Zpoplatnění výplní je jedním z nich. Kabinet vzal Hegerovy záměry na vědomí. "To zpoplatnění by mohlo přinést asi 1,5 miliardy do systému," uvedl Heger. Od opatření si slibuje kromě peněz ale i to, že by se Češky a Češi začali o své zuby lépe starat. Zlepšily by se "plošně péče o chrup i stomatologické zdraví tak, jak k tomu došlo v jiných zemích", je přesvědčen ministr. K vyřazení plomb z úhrad zdravotního pojištění je potřeba změna legislativy. Reforma zdravotnictví původně počítala s tím, že by si zubní výplně pacienti hradili. Návrh z ní ale vypadl. Koalice se na něm totiž nedohodla. Proti se tehdy postavily Věci veřejné (VV). Heger podle materiálu s opatřeními ke stabilizaci systému pojištění má v záloze ještě alternativní verzi. Podle ní by si plomby museli sami hradit jen ti pacienti, kteří nechodí pravidelně k zubaři na preventivní prohlídky. Ostatním by se výplně dál platily z pojištění.

Kromě zubních plomb materiál, který má ČTK k dispozici, obsahuje ještě 13 dalších opatření ke smazání schodku v systému pojištění. Příští rok by mimo jiné neměly růst úhrady za péči od zdravotních pojišťoven a měly by se odstartovat elektronické aukce na léky. V plánu je i to, že by pojišťovny musely na internetu zveřejňovat všechny smlouvy s lékaři a zdravotnickými zařízeními a vymezit by se mělo třeba i financování následné a dlouhodobé péče. Pojišťovny by také mohly měnit sazbu pojistného. Ty, které by měly přebytky, by ji mohly mít o něco nižší.

Poslanec Fiala, který patří mezi stranické rebely, opustil ODS

Poslanec a jeden z odpůrců vládního daňového balíčku Radim Fiala opustil ODS. Zdůvodnil to neshodami s vedením strany především v otázce daní. Poslanecký mandát si ponechá. Fiala to uvedl v rezignačním dopise, který má ČTK k dispozici. Dalších pět nespokojených poslanců ODS odchod ze strany neplánuje. Svého sněmovního kolegu prý chápou, doufají ale v návrat ODS k pravicové politice. Uvedli to ve společném vyjádření, které ČTK poskytl poslanec Petr Tluchoř. "Důvodem jsou názorové rozdíly, které se v poslední době prohloubily především v zásadní otázce zvyšování daní. Na mé rozhodnutí mělo vliv i to, že ODS na různých úrovních není schopna vyvodit hlubší závěry z výsledků posledních krajských voleb," uvedl Fiala. Prostějovský poslanec byl členem výkonné rady ODS i vedení olomouckého regionu. Fiala dodal, že je připraven ve Sněmovně podporovat kroky nynější koaliční vlády, "pokud budou vycházet z programového prohlášení vlády a nebudou-li v rozporu se středopravým politickým konceptem vládnutí". "Rozhodnutí pana poslance Fialy opustit řady ODS beru na vědomí. Jakkoli na ně má plné právo, v současné situaci ho nelze považovat za nic jiného než útěk od vlastní politické odpovědnosti. Věřím však, že i jako nezařazený poslanec bude nadále podporovat program vládní koalice, pro který hlasoval v roce 2010," reagoval na Fialovo rozhodnutí předseda ODS Petr Nečas.

Ministr práce Drábek končí v úřadu, Klaus přijal jeho demisi

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) ve středu skončil ve svém úřadu. Prezident Václav Klaus přijal jeho demisi, kterou mu na Hrad přinesl premiér Petr Nečas (ODS). V tiskovém prohlášení to uvedl mluvčí prezidenta Radim Ochvat. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci v Lidovém domě řekl, že ministr resort rozvrátil a ministerstvo po sobě zanechává v katastrofálním stavu. Drábek, kterého Zaorálek onačil za byznysmena, se prý minisrem nikdy němel stát. Místopředseda zopakoval dřívější požadavek ČSSD, která po obvinění prvního náměstka Vladimíra Šišky z korupce, vyzvala k hloubkovému auditu na ministerstvu. Situace na ministerstvu sociálních věcí ale podle něj není v Nečasově kabinetu ojedinělá, vidí proto řešení v předčasných volbách. O tom, kdo Drábka v čele úřadu nahradí, zatím rozhodnuto není. TOP 09 navrhla bývalou senátorku a Drábkovu poradkyni Ludmilu Müllerovou. Sociální demokraté ji ale podle Zaorálka považují pro tuto funkci za zcela nevhodnou, protože bude pokračovat v kurzu, který nastavil Drábek. Nečas už dříve uvedl, že obsazení ministerstva je v kompetenci TOP 09. O vládním angažmá Müllerové ale chce rozhodnout až poté, co se s ní setká. Termín schůzky zatím neoznámil. "Nemám co k tomu nyní sdělit, o termínu schůzky nevím, zatím to stojí," řekla ČTK Müllerová.

Náměstek MZe Hlaváček odstoupil, Agrární komora znepokojena

Náměstek ministra zemědělství pro zemědělskou a rybářskou politiku EU Martin Hlaváček ve středu z osobních důvodů odstoupil z funkce. ČTK o tom informovalo ministerstvo zemědělství (MZe). Hlaváčkovo vyjádření se ČTK nepodařilo sehnat. Agrární komora je podle jejího prezidenta Jana Veleby odchodem náměstka velmi znepokojena. Řízením úseku ministr Petr Bendl od listopadu dočasně pověřil vrchní ředitelku sekce vnějších vztahů MZe Jaroslavu Beneš Špalkovou. Ta spolu s Hlaváčkem vedla jednání o budoucnosti Společné zemědělské politiky (SZP). Hlaváček byl náměstkem Bendla od letošního ledna. Na MZe přišel ze Stálého zastoupení České republiky při EU v Bruselu, kde vedl Úsek zemědělství a životního prostředí. Je absolventem České zemědělské univerzity v Praze, studoval také ve Španělsku na Universidad de Sevilla. "Jeho (Hlaváčkův) odchod je za současné situace českého zemědělství citelná ztráta," řekl ČTK Veleba, podle kterého byl Hlaváček jedinou osobou z úzkého vedení ministerstva se zemědělskou erudicí. "Jednak vrcholí jednání o konečné podobě reformy SZP a jednak se pod jeho gescí připravuje krátkodobá koncepce českého zemědělství, jejímž cílem je zastavení dalšího propadu zemědělské produkce," dodal. Komora proto žádá Bendla mimo jiné o to, aby místo po Hlaváčkovi obsadil zemědělsky vzdělaným odborníkem.

MF zhoršilo odhad vývoje ekonomiky, příští rok poroste o 0,7 pct

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze zhoršilo odhad vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos by měl hrubý domácí produkt klesnout o jedno procento a příští rok růst o 0,7 procenta. V předchozí červencové prognóze MF počítalo letos s poklesem o půl procenta a příští rok s růstem o jedno procento. Odhady MF počítají se zvýšením sazeb daně z přidané hodnoty příští rok o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Odhad vývoje ekonomiky podle ministerstva ovlivnil mimo jiné očekávaný pokles spotřeby domácností. Ta by měla klesnout letos o tři procenta a příští rok o 0,5 procenta. V červenci úřad počítal letos s poklesem o 2,2 procenta a příští rok s mírným růstem. "Domníváme se, že pokles spotřeby domácností odráží jak snížení reálného disponibilního důchodu domácností, tak velmi nízkou důvěru domácností v ekonomiku," uvedlo MF.

Dluhy českých domácností v září vzrostly na 1,145 bilionu Kč

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v září proti předchozímu měsíci zvýšily o 1,9 miliardy Kč na 1,145 bilionu korun. Meziročně stouply o téměř 47 miliard korun, vyplývá z aktuálních údajů České národní banky. Zadluženost podniků v září meziročně vzrostla o 16,6 miliardy na 964,3 miliardy korun a ve srovnání s předchozím měsícem se zvýšila o 4,9 miliardy Kč. Jednodenní vklady domácností u bank a finančních institucí stouply proti srpnu o 5,9 miliardy na 1,135 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o skoro 83 miliard korun. Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, v září meziročně klesly o 4,1 miliardy na 327,5 miliardy korun. Ve srovnání s předchozím měsícem byly nižší o skoro 507 milionů korun. Centrální banka poskytuje uvedenou statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Soud změnil výsledek krajských voleb v Pardubickém kraji

Soud změnil výsledek krajských voleb v Pardubickém kraji. Zrušil zvolení kandidáta ODS Jana Čechlovského. Místo něj je zastupitelkou Jana Smetanová z ODS. Smetanová podala návrh na neplatnost voleb, protože jí nebyl započten ani jeden preferenční hlas, ačkoli věděla, že její jméno několik lidí zakroužkovalo. Zvolení jí tak uniklo jen o několik hlasů. Na základě její stížnosti pak rozhodla pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové. Rozhodnutí je zveřejněno na internetových stránkách soudu.

Stíhání Dalíka pokračuje, žalobce zamítl stížnost proti obvinění

Stíhání lobbisty Marka Dalíka v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu pokračuje. Vrchní státní zastupitelství v Praze zamítlo jeho stížnost proti obvinění, řekl ve středu ČTK státní zástupce Jan Kořán, který případ dozoruje. "Řádně a včas podaná stížnost do usnesení o zahájení trestního stíhání ze dne 7. října 2012 obviněného Marka Dalíka byla mnou zamítnuta dne 25. října 2012 jako nedůvodná," uvedl žalobce. Blízký spolupracovník bývalého premiéra Mirka Topolánka se podle policistů pokusil o podvod, když v roce 2007 žádal o zhruba půlmiliardový úplatek při vyjednávání o nákupu obrněných transportérů s rakouskou zbrojařskou firmou Steyr. Žádné peníze však nezískal, podle policie tak slíbil pomoc při sjednání zakázky, aniž mohl cokoli reálně ovlivnit. Za to mu hrozí až desetileté vězení. Policisté Dalíka zadrželi začátkem října při cestě z baru. Státní zástupce pro sedmatřicetiletého lobbistu žádal vazbu kvůli obavě z útěku a ovlivňování svědků. Obvodní soud Pro Prahu 4 však jeho návrhu nevyhověl a Dalíka propustil na svobodu. Podle soudu jeho útěk ani ovlivňování svědků nehrozí.

Nejvyšší správní soud vyhlásil místní referendum v Praze 7

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhlásil místní referendum o kritériích pro výběr nového sídla městské části Prahy 7. Hlasování bude 11. a 12. ledna 2013. Soud tak vyhověl lidem, kteří se obávali předražení nové radnice. Jde o první podobné rozhodnutí, sdělila ČTK mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová. Kasační stížnost k NSS podal Přípravný výbor pro konání místního referenda v Městské části Praha 7 za nepředraženou radnici. Výbor usiloval o uspořádání referenda, ale zastupitelstvo mu nevyhovělo. Neuspěl ani se žalobou k Městskému soudu v Praze. NSS ale dospěl k závěru, že všechny čtyři otázky navržené pro místní referendum jsou položeny jednoznačně a jejich znění neodporuje zákonu. Proto sám referendum vyhlásil.

Obyvatelé Prahy 7 při hlasování zodpoví čtyři otázky. První z nich se týká toho, aby celkové náklady na pořízení sídla nepřekročily 500 milionů korun. Tématem druhé otázky je vyhlášení nového výběrového řízení s preferencí výstavby na pozemku ve vlastnictví městské části. Dále se lidé vyjádří k tomu, zda budou hlavními hodnotícími kritérii ekonomická výhodnost a dopravní dostupnost a zda bude vyhlášena architektonická soutěž podle pravidel České komory architektů. Nejvyšší správní soud v rozhodnutí zdůraznil význam místních referend, v nichž mohou voliči jasně vyjádřit svůj názor na různé kontroverzní projekty a další problémy lokální komunity. Soud hlasování označil za demokratickou pojistku na místní úrovni politického rozhodování.

Ředitelem pražského dopravního podniku bude Křístek

Dozorčí rada pražského dopravního podniku doporučila na post generálního ředitele Milana Křístka, který dosud působil jako manažer ve společnosti T-Mobile. ČTK to sdělili někteří členové dozorčí rady. Výběr musí potvrdit představenstvo. Dopravní podnik je od srpna bez generálního ředitele, řízením je pověřena bývalá ekonomická šéfka Magdalena Češková. Do konkurzu na šéfa největší městské firmy se přihlásilo 51 zájemců. Křístek (ročník 1969) působil ve společnosti T-Mobile od roku 2001, od listopadu 2010 byl šéfem útvaru prodeje firemním zákazníkům a prodeje služeb s přidanou hodnotou. Vystudoval ČVUT, pracoval také pro IBM a Český Telecom.

Do konečného kola výběrového řízení postoupili kromě Křístka také exministr dopravy Radek Šmerda a šéf českobudějovického dopravního podniku Jaroslav Ďuriš. Bývalý ředitel Vladimír Lich byl odvolán na doporučení politiků v dozorčí radě podniku krátce poté, co inicioval podání trestních oznámení kvůli údajně nevýhodným kontraktům dopravního podniku. Dozorčí rada odvolání zdůvodňovala manažerskými pochybeními ohledně vypisování veřejných zakázek, Lich, který byl do čela podniku jmenován na začátku roku bez výběrového řízení, ale výtky odmítl.

Čtvrtý kanál FTV Prima se bude jmenovat Prima Zoom

Čtvrtý kanál FTV Prima se bude jmenovat Prima Zoom. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) ve středu společnosti udělila licenci k jeho provozování prostřednictvím pozemního digitálního vysílání a družice. Prima Zoom nabídne dokumentární program zaměřený na filmy, seriály či magazíny. Licence na nový program je udělena na 12 let. Prima Zoom může vysílat celý den při minimálním limitu 15 hodin denně. "Nová celoplošná televize bude určena všem, které baví zblízka poznávat zajímavá místa, lidi i příběhy," nastínil programové zaměření Prima Zoom generální ředitel FTV Prima Marek Singer.

V listopadu bude ve čtyřech městech festival orientálních kultur

Čtvrtý ročník festivalu orientálních kultur Nad Prahou půlměsíc se uskuteční od 4. do 8. listopadu v Praze, Hradci Králové, Liberci a Plzni. Pražský program zahájí v neděli ve 14:00 hodin procházka Prahou s Charifem Bahbouhem, znalcem arabsko-českých vztahů, nakladatelem a syrsko-českým básníkem. Právě jeho sbírka Nad Prahou hořký půlměsíc dala festivalu název. "Během dvouhodinové trasy od Karolina k Národnímu divadlu se vydáme po stopách Arabů v Praze. Příchozí se dozvědí, proč Karel IV. zval do Čech Peršany i Araby, jaký byl vztah Jana Husa k Arabům, kolik arabských rukopisů opatruje Národní knihovna a spoustu dalších zajímavostí," řekla ČTK ředitelka přehlídky Lucie Němečková. Druhým zahraničním hostem bude francouzský herec a režisér s alžírskými kořeny Rachid Akbal. Letos bude ve Francouzském institutu číst společně se svými českými kolegy v září dokončenou hru Arezki Mellala Revoluce bude v sobotu.

Michal Prokop možná natočil své poslední studiové album

Zpěvák, skladatel a moderátor Michal Prokop vydal po šesti letech nové studiové album s názvem Sto roků na cestě. Šestašedesátiletý Prokop se na něm stylově obrací k prvopočátkům v 60. letech ve stylu své první bluesově laděné desky. Nové album natočené s kapelou Framus Five představí na podzimním turné, které vyvrcholí 19. prosince křtem v pražském Divadle Archa. Původně tvůrci plánovali album stihnout do léta. Zdržení způsobily zdravotní problémy kytaristy Luboše Andršta. "Hodně mi pomohlo nové domácí studio, které jsem si zřídil a kde jsem vyrobil během roku osm demosnímků nových písniček," podotkl Prokop. Člen Beatové síně slávy Prokop založil Framus Five v roce 1963. Se skupinou natočil odborníky ceněné album Město Er na texty básníka Josefa Kainara. V první polovině 70. let se přiklonil ke střednímu proudu, spolupracoval například se skupinou Evy Pilarové.

Orchestrální akademii ČF bude navštěvovat 20 studentů

Orchestrální akademii České filharmonie (ČF) bude navštěvovat dvacet mladých hudebníků z 167 přihlášených zájemců. Mezi přijatými je i pět cizinců - Belgičanka, Němec, dva Japonci a Slovák, informovala ČTK mluvčí ČF Petra Zindulková. Konkurzy se uskutečnily letos v květnu a červnu napříč hudebními sekcemi a hráči již začali s orchestrem vystupovat na zkouškách a abonentních koncertech. ČF se chce tímto projektem podílet na výchově nové generace špičkových hudebníků a nabídnout jim cennou zkušenost v předním českém orchestru, který nově vede uznávaný šéfdirigent Jiří Bělohlávek. "Těší nás zájem, který projekt vzbudil. Kvalita mladých hráčů je na vysoké úrovni, jejich působení uvnitř orchestru vnímáme jako možnost načerpat nové impulsy a energii," uvedl generální ředitel ČF David Mareček.

Listopad proprší, sněžit má spíš jen na horách

Listopad proprší, sněžit má spíš jen na horách. Denní teploty se ale v některé dny mohou vyšplhat i nad deset stupňů Celsia. Vyjasnění a větší mrazy přijdou až před adventem, hlásí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve svém měsíčním výhledu. Srážkově bude ale předposlední měsíc roku nejspíš průměrný, teplotně podprůměrný. Až do konce příštího týdne zůstane obloha zatažená, na většině území občas zaprší. Na horách se mohou v příštím týdnu vyskytnout smíšené nebo i sněhové srážky. Dušičkové počasí doplní přes den teploty až k 11 stupňům Celsia, na přelomu týdne může být dokonce 14. Ani noci ještě nebudou chladné, předpověď počítá s osmi až dvěma stupni. Také v období od 11. do 20. listopadu bude pokračovat pošmourné podzimní počasí. Denní maxima se budou pohybovat mezi dvěma až osmi stupni, při zmenšené oblačnosti může být až 11. V noci se ochladí na tři až minus tři stupně. Denní a noční teploty zůstanou stejné i v poslední listopadovou dekádu, mělo by ale přibývat sněhových srážek. Koncem měsíce by se mohlo částečně vyjasnit a ochladit. Přes den by pak měly být minus dva až plus čtyři stupně Celsia, v noci má přituhnout na sedm stupňů pod nulou.

Liberec je prvním čtvrtfinalistou, Sparta vyhrála až na penalty

Fotbalisté Liberce jsou prvním čtvrtfinalistou Poháru České pošty. V domácí odvetě osmifinále s třetiligovými Rosicemi ve středu navázali na úvodní výhru 4:1 a po vítězství 3:0 si zajistili účast mezi osmi nejlepšími celky domácí pohárové soutěže. Pražská Sparta ve středu dohrávala teprve 3. kolo a k postupu přes druholigovou Viktorii Žižkov potřebovala až penaltový rozstřel, když v normální hrací době skončil zápas 1:1. První osmifinálový duel už má za sebou obhájce trofeje Sigma Olomouc, která v ligovém souboji zvítězila 1:0 na hřišti Dukly Praha trefou Pospíšila. Slovácko pak vyhrálo na hřišti divizní Třebíče 2:0 po gólech Volešáka a Daníčka. Odvety se hrají 28. listopadu.

Čeští házenkáři na úvod kvalifikace ME porazili Izrael 27:22

Čeští házenkáři vstoupili do kvalifikace o postup na evropský šampionát v roce 2014 domácí výhrou 27:22 nad papírovým outsiderem skupiny Izraelem. Národní tým ve Zlíně v obnovené premiéře pod koučem Vladimírem Habrem ani jednou neprohrával, rozhodující náskok si vytvořil v polovině druhého poločasu. Další zápas čeká reprezentanty v neděli v Černé Hoře.

Jiří Kejval se ve čtvrtek stane novým předsedou ČOV

Jiří Kejval se ve čtvrtek stane novým předsedou Českého olympijského výboru (ČOV), místopředsedou pro ekonomiku bude Libor Varhaník a zástupcem Kejvala pro sport bude zvolen Miroslav Jansta. Šéf veslařského svazu a dosavadní místopředseda ČOV pro ekonomiku Kejval nahradí dosavadního předsedu ČOV Milana Jiráska, který stál v čele tuzemského olympijského hnutí dvacet let. Kejval už dokonce představil většině delegátů svou vizi, kterou nazval "Zlato pro všechny". "Dvacet let jsme padali, a když všechno dobře půjde, tak dvacet let zase půjdeme nahoru. Změny jsou o generacích," řekl Kejval nedávno novinářům.

Počasí v ČR

Ve čtvrtek bude zataženo s deštěm, během dne od jihozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Teploty 5° až 9° Celsia. Na většině území Česka ještě doznívající silný vítr.