Zprávy

0:00
/
0:00

Drábek kvůli obvinění náměstka ve vládě končí

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) na konci října odejde z vlády. Rozhodl se tak kvůli obvinění svého prvního náměstka a blízkého spolupracovníka Vladimíra Šišky z podplácení. Drábek to dnes oznámil novinářům. Reagoval tak na to, že soud poslal Šišku do vazby. Drábek se cítí nevinen a věří, že se obhájí i jeho bývalý podřízený. Po odstoupení Drábka zbude v kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) méně než polovina z jeho původních ministrů. "Rozhodnutí soudu je pro mě dostatečným důvodem, abych naplnil, co jsem avizoval, a rozhodl se rezignovat k 31. říjnu," řekl Drábek. Měsíční lhůtu pro svou rezignaci prý zvolil pro to, aby měl čas předat svůj úřad zkonsolidovaný a dal TOP 09 čas na výběr svého nástupce. Drábek v úterý uvedl, že rezignuje, pokud se u jeho náměstka jasně prokáže spáchání trestného činu. Šišku z funkce odvolal. Dnes řekl, že stále nemá o případu mnoho informací. K rezignaci ho ale prý přimělo to, že soud rozhodl o tom, že Šiška půjde do vazby. "Je to samozřejmě moment, který je také určitou okolností," reagoval na dotaz, zda za jeho rozhodnutím stály blížící se krajské a senátní volby.

Šiška a Hojer prý nabídli firmě jako úplatek zakázku za sto mil.

Odvolaný náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška a bývalý ředitel odboru informatiky Milan Hojer podle policie nabídli firmě přidělení veřejné zakázky za nejméně 100 milionů korun. Požadovali za to, aby firma stáhla stížnost na postup ministerstva, kterou podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Na policejním webu o tom informoval mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej. Podle informací ČTK nabídli zakázku společnosti OKsystem. Firma si podle Ibeheje u antimonopolního úřadu stěžovala, že MPSV postupovalo nezákonně při jiné veřejné zakázce zadané jím a ministerstvem vnitra. Podle deníku Mladá fronta Dnes Šiška "odstavil" OKsystem od zakázky na reformování počítačových systémů na vyplacení dávek. Bez výběrového řízení prý zadal práci jiným, spřízněným firmám. Protikorupční policie obvinila vysoké úředníky ministerstva z podplácení. "V případě pravomocného rozsudku hrozí oběma obviněným mužům až šestiletý trest odnětí svobody," uvedl Ibehej. Obvodní soud pro Prahu 2 poslal dnes Šišku do vazby. Podle jeho místopředsedkyně Moniky Křikavové byl organizátorem trestné činnosti a měl faktickou moc něco ovlivňovat. Nedlouho po rozhodnutí soudu oznámil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), že na konci října odejde z vlády. Věří ale, že se jeho bývalý podřízený obhájí. Obvinění dnes odmítl Hojer. "Cítím se nevinen a věci, které jsou tam zmiňované, se nestaly," prohlásil. Šiškův právní zástupce se ke kauze nechtěl vyjadřovat.

Drábkovo rozhodnutí vítají koaliční politici i opozice

Premiér Petr Nečas (ODS) Drábkovo rozhodnutí přijmout politickou odpovědnost a rezignovat kvůli kauze náměstka Šišky plně respektuje a ministrův přístup oceňuje. Nového ministra práce a sociálních věcí, který od listopadu nahradí na ministerstvu Jaromíra Drábka, vybere TOP 09 ve vnitrostranické diskusi. ČTK to dnes řekl vlivný první místopředseda této strany a ministr financí Miroslav Kalousek. Drábkův krok označil za rozhodnutí odpovědného politika. Převzal tím prý odpovědnost nejen za své podřízené, ale i za politickou kulturu v zemi. "Mohu si jen povzdechnout, že zdaleka ne všichni v jeho situaci se zachovali stejně statečně," podotkl Kalousek. Drábka podle něj do rozhodnutí nikdo netlačil, v Šiškově kauze žádnou vinu nenese a má plnou podporu TOP 09. Podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM), nemohl ministr ani jednat jinak. Podle ní bylo ministrovo rozhodnutí politicky odpovědné. "Jedná se o velmi závažný případ, týká se velmi vysokého úředníka. Pokud by se rozhodl jinak, bylo by to neudržitelné a velmi poškozující pro celou vládu," míní politička. ČSSD má Drábkův odchod za logický a nevyhnutelný krok. Nyní je prý nutné zkontrolovat všechny zakázky, zrušit sKarty i důchodovou reformu.

Ministři zpracují opatření pro omezení černého trhu s alkoholem

Ministři dnes na jednání vlády dostali za úkol zpracovat opatření, jež omezí černý trh s alkoholem. Prodejci by například měli mít pro prodej lihovin koncese, které získají po splnění předem definovaných podmínek. Pod jednu instituci by se také měly sjednotit orgány, které budou kontrolovat kvalitu prodávaných lihovin. Po jednání kabinetu to dnes řekl premiér Petr Nečas. Postup zavedení koncesí pro prodej alkoholu má vypracovat ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle Nečase musí systém definovat jasné podmínky, za kterých bude pro udělení koncese nárok. Stanovení přesných kriterií má zamezit vzniku korupčního prostředí, ve kterém by úředník mohl říkat, komu koncesi dát, a komu ne, uvedl premiér. "Nesmí tím vzniknout byrokratický systém," řekl Nečas. Sjednocením kontrolních orgánů se bude zabývat ministerstvo zemědělství. Nyní jsou rozděleny kompetence hygienické služby, zemědělské a potravinářské inspekce, obchodní inspekce a podobně. Ministerstvo financí bude řešit zpřísnění kontrol trhu s metylalkoholem a zavedení sankcí za ztrátu kolků na lahvi. Ministerstvo spravedlnosti má provést revizi trestního zákoníku v oblasti trestných činů souvisejících s nelegální výrobou a distribucí lihovin.

Vondra: Švédsko chce dlouhý nájem gripenů, ČR ekonomické řešení

Při jednáních o pokračování nadzvukových gripenů ve vojenském letectvu má Švédsko zájem na co nejdelší smlouvě. Češi se snaží o ekonomicky výhodné řešení. Na dnešním zasedání sněmovního výboru pro obranu to poslancům řekl ministr obrany Alexandr Vondra. Vyjednávací pozice ČR je podle něj nevýhodná, neboť Češi deklarovali úmysl i nadále chránit své nebe vlastními silami. Jednání pro ČR komplikuje i dosavadní spokojenost letectva se stíhačkami Gripen, uvedl. Vláda deklarovala úmysl i nadále zajišťovat ochranu vzdušného prostoru vlastními prostředky. V posledních letech k tomu armádní piloti využívají švédské gripeny. Podle Vondry je jejich nasazení v zásadě bezproblémové. "Na straně letectva ČR je s ním, dá se říct, spokojenost," uvedl ministr. "Při vědomí těchto dvou tezí, které jsem řekl, (...) je to absolutně, ale absolutně z povahy věci strašně nevýhodné pro českou stranu," dodal Vondra. Ministerstvo obrany má od vlády mandát k jednání o pokračování pronájmu gripenů do konce listopadu.

Průzkum: Levice má v Moravskoslezském kraji nadpoloviční důvěru

ČSSD a KSČM mají podle průzkumu v Moravskoslezském kraji dohromady důvěru 56,5 procenta voličů. V zastupitelstvu by byli ještě zástupci ODS a KDU-ČSL. Vyplývá to z volebního modelu zpracovaného agenturami SC&C a STEM/MARK pro Českou televizi. Sociální demokraté by podle výzkumu, jehož se na konci září zúčastnilo 1004 respondentů, získali v krajských volbách 33 procent hlasů. Komunistům by dalo hlasy 23,5 procenta voličů, ODS 14,5 procenta a KDU-ČSL 6,5 procenta voličů. Pod pětiprocentní hranicí by se čtyřmi procenty zůstali TOP 09 a Nezávislí. Podle průzkumu by sedmé místo obsadila Strana zelených s podporou tří procent voličů, pro Zemanovce se vyslovilo 2,5 procenta lidí. Dvouprocentní podporu získali Piráti a Dělnická strana sociální spravedlnosti. Ostatní strany hranici dvou procent nepřekročily.

Kubice po Chrastavě řekl vládě, že ochranky změní taktiku

Ochranky ústavních činitelů po nedávném útoku změní svou taktiku a začnou nacvičovat situace podobné té, při které se terčem útoku v pátek při návštěvě v Chrastavě na Liberecku stal prezident Václav Klaus. Ministr vnitra Jan Kubice dnes své vládní kolegy seznámil se závěry pracovní skupiny zřízené při policejním prezídiu, která se zabývala okolnostmi případu a reakcí ochranky na páteční útok šestadvacetiletého muže airsoftovou pistolí na hlavu státu. Nejzásadnější pochybení podle něj nastalo v chybné reakci policistů na incident. Svá doporučení skupina sepsala v pondělí a dnes je Kubice spolu s policejním prezidentem Martinem Červíčkem představili vládě. Výcvik bodyguardů bude podle ministra vnitra doplněn o "modeláže situací, kde hrozí největší rizika napadené chráněné osoby při bezprostředním kontaktu s větší skupinou neprověřených osob".

GIBS žádá další svědky incidentu v Chrastavě o informace

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) již vyslechla veškeré členy ochranky prezidenta Václava Klause, kteří s ním byli při pátečním incidentu v Chrastavě na Liberecku. Vypovídali také přítomní policisté a někteří svědci. Inspekce nyní žádá občany, aby se na ni obrátili s případnými dalšími informacemi. Na Klause v pátek vystřelil z airsoftové pistole z bezprostřední blízkosti šestadvacetiletý Pavel Vondrouš. Prohlásil, že šlo o "zoufalý čin obyčejného člověka", kterým chtěl upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Později byl obviněn z výtržnictví. Ochranka hlavy státu zřejmě selhala, GIBS její postup nyní prověřuje. Hned den po incidentu odstoupil šéf útvaru pro ochranu prezidenta Jiří Sklenka.

Váha ČR by měla v rámci MMF stoupnout, návrh schválila vláda

Česká republika zvýší svoji kvótu u Mezinárodního měnového fondu (MMF) o více než dvojnásobek. Návrh ministerstva financí na základě revize kvót, na kterém se členské země MMF dohodly, dnes schválila vláda. Vyplývá to z internetových stránek vlády. Česko by tak mělo získat ve fondu větší hlas. V současné době je členská kvóta ČR v MMF 1,002 miliardy tzv. zvláštních práv čerpání (Special Drawing Rights; SDR). Pokud vláda návrh schválí, tak kvóta ČR vzroste na 2,180 miliardy SDR. Česko navýšení splatí z jedné čtvrtiny hotově z devizových rezerv České národní banky a ze tří čtvrtin formou směnky ČNB. Od velikosti kvóty se odvíjí počet hlasů každé země. Také určuje, kolik by která země mohla fondu půjčit, pokud ji o to požádá.

Forbes: Nejvlivnější českou ženou je Madeleine Albrightová

Ženou, která má největší vliv na dění v Česku, je bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová. Vyplývá to z žebříčku 50 nejvlivnějších českých žen, který sestavil časopis Forbes. Druhá v pořadí se umístila generální ředitelka společnosti Ringier Axel Springer CZ Libuše Šmuclerová, třetí je místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM) a čtvrtá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). "Podle mě jsou země i firmy stabilnější a fungují mnohem lépe, když jsou ženy ekonomicky a politicky ve hře," řekla na úterním slavnostním vyhlášení Albrightová. V první desítce nejvlivnějších žen Česka je také pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, generální ředitelka společnosti Vodafone ČR Muriel Anton, vrchní ředitelka sekce kabinetu premiéra ČR Jana Nagyová, členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová, generální ředitelka Generali PPF Asset Management nastupující do funkce finanční ředitelky PPF Group Kateřina Jirásková a předsedkyně Energetického regulační ho úřadu Alena Vitásková.

Vodafonu v minulém roce klesl zisk o desetinu na 1,7 miliardy Kč

Tuzemské pobočce mobilního operátora Vodafone ve fiskálním roce končícím letos v březnu klesl zisk o desetinu na 1,7 miliardy korun. Tržby klesly o čtyři procenta na 17,8 miliardy Kč. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti. Vodafone zároveň oznámil, že vyplatí stejnojmenné mateřské společnosti dividendu 1,25 miliardy korun. Zbytek profitu poputuje na účet nerozděleného zisku. Loni operátor vyplácel dividendu poprvé, a to ve výši 4,2 miliardy korun. Před tím používal zisk k úhradě ztrát a půjček z minulosti. Dividendy pravidelně vyplácí i konkurenční Telefónica a T-Mobile. Telefónica letos měla vyplatit 8,7 miliardy Kč a T-Mobile 6,5 miliardy.

Zemědělci chtějí jako kompenzaci sucha 750 milionů Kč

Zemědělci chtějí jako kompenzaci ztrát v důsledku letošního sucha, které zasáhlo především jihomoravské pěstitele, od státu minimálně 750 milionů korun. Novinářům to dnes řekl předseda jihomoravské regionální Agrární komory Václav Hlaváček. Sklizeň obilí v silně zemědělsky orientovaném Jihomoravském kraji je letos o 65 procent nižší než loni, což negativně zasáhne hospodaření tamních zemědělců. Sucho výrazně poškodilo také sadaře či vinaře. "Bez přímé finanční pomoci státu nemají podniky šanci se s tím vyrovnat," uvedl Hlaváček. Je tomu podle něj tak i přesto, že loňská úroda byla naopak jedna z historicky nejlepších, zisk českého zemědělství historicky vůbec nejvyšší a farmáři měli díky tomu určité finanční rezervy. Hlaváček zdůraznil ekonomickou důležitost zemědělství, vinařství či sadařství pro jižní Moravu. Sucho v úrodné oblasti bylo podle něj nejhorší od druhé světové války a zasáhlo pěstitele prakticky všech plodin.

Vysoká škola vyvinula metodu, jak zjistit metanol přes sklo

Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) vyvinula způsob, jak zjišťovat koncentraci jedovatého metanolu přes láhev. Metoda je několikanásobně levnější a rychlejší než klasické testování, zatím ale není certifikovaná. Ověřování se dá přitom provádět malým přístrojem i v terénu, vědci nyní na zavedení metody v praxi spolupracují s celníky, řekla ČTK vedoucí laboratoře molekulové spektroskopie Miroslava Novotná. Takzvaná Ramanova spektroskopie, která funguje na principu analýzy odrazu ozářeného vzorku, je známá už delší čas, pro zjišťování metanolu ale zatím testována nebyla. Tým Novotné začal metodu rozvíjet po začátku kauzy s pančovaným alkoholem, kdy univerzita nabídla veřejnosti testování domácího alkoholu zdarma a pro velký zájem nestíhali chemici ověřovat donesené vzorky certifikovanou metodou na plynovém chromatografu. "Tady ta analýza zabere asi tak desetkrát méně času než na tom chromatografu, řádově minutu," uvedla Novotná. Zatímco certifikované testování stojí kolem 300 až 400 korun i více, prověření jednoho vzorku novou metodou vyjde prý nejvýše na desetikoruny.

Archeologové našli na Hodonínsku pohřebiště z doby bronzové

Archeologové nalezli v Hroznové Lhotě na Hodonínsku jedno z největších pohřebišť z doby bronzové na Moravě. V místě, kde budou stát rodinné domy, zatím našli 33 hrobů s velmi cennými artefakty. Předpokládají, že v okolí nálezu budou další desítky, dokonce možná i stovky hrobů. ČTK to dnes řekl vedoucí výzkumu Jaromír Šmerda z Masarykova muzea v Hodoníně. Lokalita je pohřebištěm zástupců únětické kultury ze starší doby bronzové, kteří obývali Moravu, a zároveň také zástupců nitranské kultury, kteří ve stejném období žili na Slovensku. Vše nasvědčuje tomu, že v oblasti Hroznové Lhoty se zástupci obou kultur stýkali. "Na hrobech je jasně znát, že byly již v době bronzové vykradeny. Přesto jsme v nich našli velké množství velmi cenných předmětů," uvedl archeolog. Jde o bronzové a měděné prsteny a přívěšky, kostěné hřebínky do vlasů, nožíky a sekerky. V hrobech se našly hrnky, hrnce i amfory z pálené hlíny.

Na kostech františkánů byla zranění z doby jejich úmrtí

Ostatky vyzdvižené z pražského kostela Panny Marie Sněžné skutečně patří františkánům, kteří byli umučeni v 17. století. Antropologové na kostech našli mimo jiné zranění z doby úmrtí řeholníků. Zkoumání také naznačilo, že při plenění kláštera mohlo být zabito víc lidí, možná dětí, které tam mohly žít v péči komunity. Experti také z nálezů zhojených ran na kostech zjistili, že řeholníci už za života museli vytrpět příkoří. Výzkum uskutečnilo antropologické oddělení Národního muzea u příležitostí blížícího se blahořečení 14 řeholníků, které se očekává tento měsíc. Muzeum výsledky dnes představilo médiím. Kosterní pozůstatky byly vyzdviženy z kostela v červenci. Uloženy budou do zcela nového relikviáře. V nálezu odborníci našli kosti a lebky 14 až 15 dospělých mužského pohlaví a pěti nedospělých jedinců - dětí a jednoho dospívajícího. "Na lebkách jsme objevili zranění, která vznikla v době, která byla blízká době smrti. Na základě toho můžeme s velkou pravděpodobností říci, že většina kosterních pozůstatků patří opravdu těm zabitým františkánům, nic tomu neodporuje," řekl Vítězslav Kuželka, kurátor antropologického oddělení. Překvapivý byl podle něj objev starých zranění na lebkách. "Už za života museli vytrpět mnoho příkoří včetně těžkých zranění, jako je proražení lebky a sečná zranění, která byla zhojená. A druhé překvapení, řekl bych ještě větší, je nález zranění i na těch lebkách dětí," uvedl.

Hranická propast pokořila rekord, zmapováno je 373 metrů hloubky

Hranická propast na Přerovsku patří podle odborníků k nejhlubším zatopeným jeskyním na světě. Hranici dosavadního zkoumání této lokality znovu posunul polský potápěč Kryzstof Starnawski, který se v pondělí potopil až do rekordní hloubky 225 metrů. Při téměř devítihodinovém ponoru pomocí měřicího zařízení zmapoval navíc propast do hloubky 373 metrů, v bádání chce přitom pokračovat. "Je to obrovský úspěch, historický milník a pro nás obrovský zlom. Byl to extrémně náročný a v České republice nejhlubší ponor. Bádání tím ale nekončí, Kryzstof Starnawski chce pokračovat dál. Má v plánu dostat se do hloubky, kterou změřil, takže chce jít až o 80 metrů hlouběji. Přirovnáváme to k prozkoumávání Měsíce, v životě v těchto místech nikdo nebyl," řekl dnes ČTK Martin Prachař z České speleologické společnosti Hranický kras. Podle jeho kolegy Davida Skoumala se Hranická propast řadí nyní k druhé nejhlubší zatopené propasti na světě, dosavadní rekord drží italská propast Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů.

Ceremoniálu k přejmenování letiště se zúčastní na 500 hostů

Slavnostního ceremoniálu k přejmenování pražského letiště na Letiště Václava Havla Praha by se mělo zúčastnit 500 hostů, programem by měl provázet Marek Eben. ČTK to řekla mluvčí letiště Eva Krejčí. Zároveň vyloučila spekulace o masivní účasti zahraničních hostů. Přejmenování se uskuteční v pátek, součástí bude také odhalení uměleckého díla věnovaného bývalému prezidentu Havlovi, jehož autorem je Bořek Šípek, či výstava Havlových fotografií z produkce ČTK. Podle Krejčí bylo na ceremoniál oficiálně bylo pozváno zhruba tisíc lidí, všechny pozvánky prý směřovaly výhradně do České republiky. "Pozvaní hosté jsou představitelé české politické, společenské a kulturní scény," uvedla Krejčí. Dodala, že přípravy na slavnostní akt jsou v plném proudu. Dnes se například uskutečnilo jednání s Dagmar Havlovou o bezplatném užívání práv k úryvkům z děl Václava Havla v Šípkově uměleckém díle.

Národní divadlo může zvýšit platy zaměstnanců bývalé Státní opery

Po České filharmonii má mírně zvýšené platy také Národní divadlo, respektive někteří jeho zaměstnanci, především bývalí členové Státní opery Praha (SOP). Sumu 27 milionů korun ministerstvo kultury (MK) našlo ve svém rozpočtu. "Ministerstvo financí schválilo tuto změnu jako změnu trvalého charakteru, která se promítne do rozpočtu Národního divadla na rok 2013," řekla dnes ČTK mluvčí MK Markéta Ševčíková. Dorovnání platů pracovníků ND a bývalé SOP je jednou z podmínek transformace obou institucí. MK o dorovnání platů, avšak bez konkrétních čísel, informovalo už na tiskové konferenci 21. září při ukončení první etapy kampaně za lepší financování regionálních divadel ze strany státu. Zástupce MK to uváděl jako argument pro to, že ministryně kultury za peníze pro divadlo bojuje. Dva týdny předtím ministryně odvolala ředitele ND Ondřeje Černého, který u transformace ND a SOP stál od začátku; MK dodnes relevantní důvody odvolání nepřineslo.

Ve sbírce Divňáci z Ňjújorku se Petr Nikl inspiroval Manhattanem

Sbírku Divňáci z Ňjújorku představil dnes v pražském Švandově divadle básník, výtvarník a performer Petr Nikl. Inspiroval se neobyčejnými až "bizardními" lidmi, které v uplynulých dvou letech potkával při brouzdání Manhattanem na koloběžce. Fotografické záznamy převedl do ilustrací tužkou a doplnil autorskými básněmi. Kniha vychází v nakladatelství Meander. "Loni jsem v New Yorku půl roku žil a připadal si jako 'lovec lidí'. Jezdil jsem na koloběžce, 'šmíroval' foťákem a fotil si zajímavé typy lidí. Pro nás jsou divní, protože jsou z New Yorku, pak, když jsem se vrátil do Čech, tak se mi tady zdáli divní úplně všichni," řekl ČTK o své knize Nikl, držitel mnoha ocenění včetně ceny Magnesia Litera. Knihu sice mohl podle svých slov pojednat dokumentaristicky, později ale zjistil, že "se s realitou nedá utkat". Je podle něj mnohem kreativnější než jeho přidaná hodnota kresby. "Poprvé v životě jsem pocítil až obsesivní rozkoš podle fotografie nic nepřidat a nic neubrat a fotky pastelkami nakreslit," uvedl. Zobrazil pankáče, rastafariány, žebráky, rabíny, byznysmeny, Afroameričany, Brazilce, bělochy i Číňany. V New Yorku, kam jezdí za svou rodinou, pobývá Nikl prý obvykle šest měsíců v roce.

Josef Urban představil svou knihu 7 dní hříchů

Spisovatel Josef Urban představil dnes v paláci knih Luxor román 7 dní hříchů. Je o zradě, lásce a přátelství a jeho příběh se odehrává v poválečných Sudetech. Stala se předlohou filmu režiséra Jiřího Chlumského, který se v kinech objeví 1. listopadu. Hlavní role v něm ztvárnili Ondřej Vetchý a Eva Kerekésová. Kniha stejně jako film, jehož scénář Urban napsal a byl i jeho producentem, líčí dramatický osud smíšeného manželství. Hrdina prochází se svou německou ženou Agnes nemilosrdným soukolím osudu. V nelehké době, kdy je vynesen trumf kolektivní viny, si totiž účty vyřizují především ti, kteří se cítí být nejvíc ohroženi - kolaboranti a další spolupracovníci s nacistickým režimem. Ve snímku s rozpočtem 40 milionů korun se objeví také Matěj Hádek, Jiří Schmitzer, Anna Šišková, Norbert Lichý, Igor Bareš a syn slavného filmaře Fjodor Bondarčuk. Ztvárnil majora Uvarova, který byl těsně po válce vojenským velitelem na Šumpersku, kde brzdil násilí na Němcích. Urban obdobnou látku vtělil i do scénáře Herzova filmu Habermannův mlýn. Už tehdy si prý představoval v hlavní roli Ondřeje Vetchého; tvůrci však vybrali Karla Rodena.

Výstavní sály v Plzni ukazují díla z mezinárodního bienále kresby

Hned několik plzeňských galerijních domů a také Západočeské muzeum nabízí expozice spojené s mezinárodním Bienále kresby Plzeň. Jako jediný projekt v Evropě se podle organizátorů zabývá jednobarevnou kresbou. Díla do jeho osmého ročníku přihlásilo 437 umělců ze 38 zemí, k hodnocení předložili 1603 prací. Hlavní cenu Grand Prix získal po několikaleté odmlce český umělec, za kresbu obilí si ji odnesl Martin Zálešák. ČTK to dnes řekly prezidentka přehlídky Jana Potužáková a kurátorka Dana Doricová. "Počet autorů, kteří přihlašují svá díla do plzeňského bienále, neustále roste. Oproti předchozímu ročníku je jich o 15 procent víc," uvedla Potužáková. Podle Doricové je nejvíce zúčastněných umělců z generací 50. a 80. let, nejstarší účastník se narodil v roce 1930 a nejmladší v roce 1991. "Největší zastoupení mezi zeměmi mají na bienále Polsko, Česko, Německo a Slovensko," dodala.

Velký knižní čtvrtek přinese 12 novinek, 9 z nich i elektronicky

Za týden se v Česku uskuteční http://www.velkyctvrtek.cz Velký knižní čtvrtek. Akce, při níž nakladatelé uvedou na trh 12 novinek z toho nejlepšího, co chystají na podzim, se bude konat podruhé. Devět z titulů přitom vyjde zároveň elektronicky. Knižní čtvrtek bude 11. října, týž den i později během podzimu se uskuteční také řada autogramiád, na něž přijedou i zahraniční autoři novinek. Mezi nejočekávanější novinky patří krimi Sněhulák od Joa Nesbřho, vzpomínky Madeleine Albrightové Pražská zima či kniha Václava Cílka Prohlédni si tu zemi, sdělila ČTK Lenka Dvořáková z knižní distribuce Kosmas, která knižní čtvrtek loni iniciovala. Inspiraci nalezla ve Velké Británii. Loňský ročník podle Dvořákové uvítali knihkupci i čtenáři, mimo jiné proto, že v podzimní záplavě nových knih nabídl dobré tipy na vánoční dárky.

Sparta jde do derby na ledě Slavie s novým koučem Sýkorou

S čerstvým impulzem v podobě nově dosazeného trenéra Václava Sýkory půjdou do čtvrteční předehrávky 9. extraligového kola hokejisté Sparty, kteří se v pražském derby představí na ledě Slavie. Zatímco slávisté vyhráli tři z posledních čtyř zápasů a naposledy uspěli v Liberci, jejich velký rival porážkou se Zlínem už pošesté za sebou nezabodoval, což vyústilo v odvolání dosavadního kouče Richarda Žemličky. Družina kouče Vladimíra Růžičky má za sebou třízápasovou sérii zápasů v soupeřových arénách, z nichž dokázala urvat dvě výhry. "Derby je ale vždy velký zápas. Doufám, že se na to dobře připravíme," věří Růžička. "Teď hrajeme hodně zápasů za sebou. Přál bych si, abychom urvali další tři body," dodal.

Počasí

Skoro jasno až polojasno, teploty 18 až 22 stupňů Celsia.