Zprávy

0:00
/
0:00

Metanol už má v ČR osm obětí, řada dalších je v kritickém stavu

Na otravu metylalkoholem zemřelo v České republice už osm lidí. Více než dvacet dalších je v nemocnicích. Řada z nich je v kritickém stavu, jsou v umělém spánku a zřejmě budou mít trvalé následky. Situací se bude ve středu zabývat i vláda, premiér Petr Nečas chce od ministrů zdravotnictví, vnitra a zemědělství slyšet informaci o přijatých opatřeních, která by měla zabránit dalším úmrtím. Po celé zemi se rozběhly kontroly hygieniků, zemědělské a potravinářské inspekce i celníků. Zdroj lihovin s metylalkoholem se však zatím najít nepodařilo. Na severu Moravy zemřeli čtyři lidé, dva další v úterý podlehli otravě na Přerovsku. Muž z Příbramska v pondělí zemřel ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a obětí metylalkoholu je s největší pravděpodobností je žena z Fryštáku na Zlínsku, která zemřela v sobotu. Dva lidé po požití alkoholických nápojů zemřeli také v minulých dnech ve městě Kielce na jihovýchodě Polska. Moravské kraje svolávají krizové štáby, zasedl už ve Zlínském kraji, ve středu se sejde jihomoravský a bude jednat Bezpečnostní rada Olomouckého kraje. O svolání krizového štábu uvažuje i moravskoslezský hejtman.

Premiér Nečas chce ve středu na jednání vlády slyšet od ministrů zdravotnictví Leoše Hegera, vnitra Jana Kubiceho a zemědělství Petra Bendla informaci o opatřeních přijatých k zamezení dalším tragickým úmrtí na otravu metylalkoholem. Podle ČSSD by v souvislosti s otravami metylalkoholem měli rezignovat ministři financí, zemědělství, průmyslu a obchodu a zdravotnictví. Na mimořádné kontroly v restauracích a dalších stravovacích provozech kvůli metanolu nasadila hygienická služba zhruba 200 lidí. Kontrolují původ alkoholu, ověřují doklad o jeho nabytí. Jen v úterý dopoledne provedli 24 kontrol. Celkem bylo od 6. do 11. září v ČR provedeno 43 kontrol. Ministerstvo zdravotnictví chce také zakázat v připravovaném zákoně o ochraně před škodami způsobenými návykovými látkami prodej alkoholu na stálých tržištích. V nejpřísnější variantě by tvrdý alkohol byl k dostání jen v kamenných obchodech.

Speciální policejní tým kvůli aféře s metanolem zatím nevznikne

Policejní prezidium zatím neplánuje vytvoření speciálního týmu kvůli aféře s metylalkoholem. Případy otrav řeší zvlášť jednotlivé policejní útvary v místě, kde se otravy vyskytly, policejní prezidium jejich činnost pouze koordinuje, řekla ČTK mluvčí prezidia Štěpánka Zatloukalová. Pokud by se však případ dále rozrůstal, vznik speciálního vyšetřovacího týmu vyloučen není. "Tam, kde se problém vyskytne, se co nejrychleji snažíme přes tiskové odbory dostat ty věci ven, abychom lidi informovali. Není zájem na tom cokoli pozdržet," uvedla mluvčí. Podle ní by se měla k celé problematice ve středu na tiskové konferenci vyjádřit policie v Moravskoslezském kraji, která v této souvislosti obvinila šestatřicetiletého muže z Havířova na Karvinsku. "Ostrava tam toho má nejvíce, tam zatím směřují všechny indicie," podotkla Zatloukalová.

Švejnar nebude v nynější volbě kandidovat na prezidenta

Ekonom Jan Švejnar nebude v přímé volbě kandidovat na prezidenta. Oznámil to v úterý v tiskovém prohlášení. Uvedl, že chce pokračovat ve své akademické a poradenské činnosti. Švejnar, který se o prezidentský post ucházel už v roce 2008, kdy hlavu státu vybíral parlament, byl podle průzkumů veřejného mínění jedním z favoritů blížících se voleb. Tímto prohlášením ukončil několikaměsíční váhání kolem své kandidatury. "V reakci na četné dotazy oznamuji, že jsem se rozhodl neúčastnit této volby prezidenta České republiky," uvedl Švejnar ve stručném prohlášení. Chce se prý ale dále podílet na veřejném životě země. Pokračovat chce ve své práci na Univerzitě Karlově, v Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR a ve správních radách podniků a neziskových organizací. Švejnar působí také jako ředitel prestižního Centra pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. "Rád bych touto cestou poděkoval spoluobčanům, kteří mi vyjádřili podporu ať už osobně anebo v průzkumech veřejného mínění, jakožto i sponzorům, kteří mi nezištně nabídli finanční pomoc pro případnou kampaň," dodal v tiskovém prohlášení.

"Je mi líto, že nabídka pravicových kandidátů se odstoupením Jana Švejnara poněkud zúžila," komentoval Švejnarův krok někdejší premiér a jeden z favoritů přímé volby Miloš Zeman. Švejnar by podle něj pro pravici byl dobrý kandidát stejně jako Jan Fischer či Vladimír Dlouhý. Podle sociologa a ředitele společnosti Factum Invenio Jana Herzmanna bude ze Švejnarova rozhodnutí profitovat nejvíce právě Jan Fischer. "My máme naměřeno, co by se mělo stát. Čekáme, že příznivci Jana Švejnara přijdou k volbám, nesníží se tedy očekávaná účast. Své hlasy rozdělí mezi kandidáty, kteří jsou vnímaní jako nezávislí, nestraničtí," vysvětlil ČTK. Asi dvě třetiny by jich měl získat Fischer, menší část Švejnarových příznivců zřejmě podpoří Zemana či Dlouhého.

ČSSD: Stát selhává, premiér a odpovědní ministři mají odejít

Selhává základní řízení státu, vysocí státní úředníci jsou nejprve odvoláváni a zdůvodnění se vymýšlí dodatečně, chybí jednotná koncepce zahraniční politiky. Nejnovějším dokladem selhání státu je aféra s jedovatými alkoholickými nápoji. Premiér a nekompetentní ministři by se měli občanům omluvit a rezignovat. To jsou slova, kterými častovali vládu na úterní tiskové konferenci místopředseda a stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek a stínový ministr průmyslu a obchodu ČSSD Jan Mládek. Zaorálek zpochybnil odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), policejního prezidenta Petra Lessyho či nedávné odvolání šéfa Národního divadla Ondřeje Černého. Pro všechny případy je společné to, že tito lidé byli nejprve odvoláni a dodatečně se hledalo zdůvodnění, zdůraznil Zaorálek. Nedávné výroky premiéra Petra Nečase (ODS) o tom, že podpora tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi či ruským aktivistkám Pussy Riot může ohrozit tuzemský export a odsouzení Nečasových výroků ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) svědčí podle Zaorálka o absenci jednotné zahraniční politiky a o neujasněných názorech na lidská práva.

Dienstbier rezignoval na post pražského zastupitele

Kandidát na prezidenta a senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) rezignoval na post zastupitele hlavního města. Chce se více věnovat i své kampani před prezidentskými volbami. "Jednak vykonávám několik dalších funkcí a bylo by složité je skloubit, a také nevidím prostor, jak v zastupitelstvu prosadit své představy," řekl Dienstbier. Chce se ale dění v Praze i nadále věnovat, jako senátor má totiž možnost kdykoliv na jednání zastupitelstva vystoupit. Dienstbier byl hlavní tváří ČSSD v Praze při volbách do pražského zastupitelstva na podzim 2010, po volbách se ale se svými kolegy rozešel. Nesouhlasil totiž s tím, aby byla uzavřena koalice ODS a ČSSD. Ta se loni na podzim rozpadla, nahradilo ji koaliční spojení ODS a TOP 09. Sociální demokracie tak nyní působí v opozici.

Tůma rezignoval na post šéfa finančního výboru zastupitelstva

Zdeněk Tůma (TOP 09) rezignoval na post předsedy finančního výboru pražského zastupitelstva. Důvodem je časová zaneprázdněnost a pracovní vytíženost, řekli ČTK zástupci klubu TOP 09. Postu se Tůma (51) vzdal v době, kdy Praha intenzivně pracuje na přípravě rozpočtu na příští rok. Tůma se podle svých kolegů chce naplno věnovat své práci v finančním sektoru. Ve volbách do pražského zastupitelstva na podzim 2010 byl Tůma lídrem vítězné TOP 09. Primátorem se ale stal Bohuslav Svoboda z ODS. Tůma pak odešel do soukromé sféry a působil pouze jako řadový zastupitel a předseda finančního výboru.

Soud nepřipustil propuštění Ratha z vazby na kauci

Obviněný poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath (dříve ČSSD) nemůže být propuštěn z vazby na kauci. Rozhodl o tom v úterý Krajský soud v Praze, sdělila ČTK jeho mluvčí Zuzana Steinerová. Odvolací senát podle ní vyhověl stížnosti státního zástupce a zrušil rozhodnutí Okresního soudu Praha-východ, který připustil jako možnou finanční záruku ve výši 14 milionů korun. Se srpnovým verdiktem okresního soudu nesouhlasil žalobce ani Rath. Poslanec namítal, že je stanovená čtrnáctimilionová kauce příliš vysoká. Podle státního zástupce by neměla být přípustná žádná finanční záruka. Nadále totiž prý panuje obava, že by bývalý hejtman mohl utéct a že by mohl pokračovat v trestné činnosti. "Tříčlenný soudní senát přisvědčil námitkám státního zástupce a nevyhověl námitce obviněného," uvedla Steinerová. "Rozhodnutí soudu jsme zatím neobdrželi, takže se k němu nebudu vyjadřovat," řekl ČTK jeden z Rathových obhájců Adam Černý. Případ se nyní vrací k okresnímu soudu, který bude o žádosti poslance znovu rozhodovat. Nyní však bez možnosti vyměřit za možné propuštění na svobodu kauci. Kriminalisté Ratha v polovině května obvinili z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Minulý týden sněmovna rozhodla, že ho vydá ke stíhání i kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Přes 60 procent lidí v hradeckém kraji je proti těžbě plynu z břidlic

Proti těžbě takzvaných břidlicových plynů je v Královéhradeckém kraji 61 procent obyvatel. Necelých 30 procent lidí s těžbou souhlasí. Vyplývá to z průzkumu agentur STEM/MARK a SC&C pro Českou televizi (ČT) v rámci jejího předvolebního výzkumu. O možnost průzkumu těžby plynů na Trutnovsku a Náchodsku usiluje těžařská společnost Basgas Energia Czech. Proti těžbě vystupují města a obce. Podle výzkumných agentur lidé těžbu odmítají i v případě, že by přinesla nová pracovní místa. Stanovisko respondentů souvisí především s věkem. "Zatímco nejmladší lidé do 29 let vyjadřují souhlas téměř v polovině případů, občané od 30 let výše s těžbou souhlasí zhruba ve čtvrtině případů," uvedly agentury.

Obyvatel ČR díky migraci mírně přibylo

Počet obyvatel Česka za první pololetí letošního roku vzrostl o 6800. V republice tedy na konci června žilo přesně 10,512.208 lidí. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ). Od ledna do června 2012 se narodilo 53.313 dětí, což je o 1222 méně než ve stejném období loni. Porodnost klesá dlouhodobě. V prvním pololetí letošního roku ubylo prvorozených, druhorozených i dětí v dalším pořadí. Relativně nejvíce ubylo dětí ve třetím a vyšším pořadí, přesně o 4,2 procenta. Naproti tomu úmrtnost se nepatrně zvýšila. V uvedeném období zemřelo 54.589, o 595 více než loni. Přirozeným přírůstkem, což je rozdíl mezi počtem narozených a zemřelých, se tak počet obyvatel České republiky snížil o 1276 lidí. Celkový přírůstek 6763 obyvatel tak republice zajistila pouze kladná bilance zahraniční migrace. Díky ní podle údajů ministerstva vnitra přibylo 8039 obyvatel.

Onkologové nechtějí dát operace rakoviny robotem do nadstandardu

Česká onkologická společnost je zásadně proti tomu, aby se robotické operace rakoviny dostaly na seznam chystaných nadstandardů. Předseda společnosti profesor Jiří Vorlíček v úterý novinářům řekl, že vybavení pro robotické operace by mělo mít každé onkologické centrum. K jednání o nadstandardech ale prý nebyli onkologové na ministerstvo zdravotnictví zatím přizváni. "Jsme zásadně proti tomu, aby jakákoliv onkologická léčba byla nadstandardní," zdůraznil Vorlíček a připomněl, že robotické operace se v drtivé většině případů týkají právě onkologické léčby, především rakoviny prostaty. O robotických operacích v onkologii diskutovali v úterý onkologové na celostátní konferenci v Praze. Zhruba tři čtvrtiny robotických operací by podle plánu ministra Leoše Hegera (TOP 09) měly být zařazeny mezi nadstandard. S rozšířením nadstandardů se počítá od ledna 2013, zatím není jasné, zda mezi nimi už budou operace robotem.

V pololetí v ČR vzniklo 11.421 nových firem, nejméně za pět let

V prvním pololetí 2012 v Česku vzniklo 11.421 nových firem, což je meziročně o šest procent méně a zároveň nejméně za posledních pět let. Koncem června bylo v ČR registrováno 366.500 kapitálových společností, tedy o téměř 9000 více než na konci roku 2011. Vyplývá to z databází a výpočtů České kapitálové informační agentury (ČEKIA). Důvodem poklesu počtu vzniku nových firem je podle agentury špatná ekonomická situace, utažené úvěrové kohoutky ze strany bank, zhoršující se platební morálka firem, větší obezřetnost ze strany podnikatelů, ale také nestabilní legislativní prostředí, zvyšování daní nebo dluhová krize v Evropě. "Stát, firmy i spotřebitelé šetří, podnikatelské prostředí trápí nejen zvyšování daní a nestabilní legislativa. Banky jsou si vědomy ekonomické krize či alespoň krátkodobého poklesu, a tak nezvyšují možnosti získání úvěrů, čímž je založení a provozování nového podnikatelského záměru obtížnější. Také evidujeme další signály o zhoršené platební morálce podniků, což naznačuje přicházející ekonomický útlum, a tedy i menší motivaci rozjíždět nový byznys," komentovala statistiky analytička agentury Petra Štěpánová.

Řecká policie zadržela dva Čechy pro podezření ze špionáže

Řecká policie zadržela dva české občany, které podezírá ze špionáže na ostrově Limnos na severovýchodě Egejského moře. Češi tam fotografovali vojenské objekty a tvrdí, že jen pořizovali záběry pro připravovanou počítačovou hru. Podle řecké tiskové agentury APE-MPE byli oba muži ve věku 28 a 33 let zatčeni v neděli odpoledne a byli předvedeni k výslechu na místní prokuratuře. Videozáznam a fotografie prý pořizovali, aby graficky co nejvěrněji znázornili bitevní pole v chystané počítačové hře. Češi byli zatčeni v neděli poté, co na ostrově Limnos fotografovali vojenské základny a vojenské letiště, potvrdila ČTK konzulka Blanka Kovacsová. Byli vyslýcháni a jejich obvinění je vážné, řekla vedoucí úřadu, který je podle ní se zadrženými ve spojení. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Vít Kolář ČTK řekl, že řecká policie tvrdí, že muže zadržela při fotografování a natáčení v místech zřetelně označených výstražnými nápisy. Podle policistů muži vnikli do vojenského prostoru, doplnil mluvčí. "Budeme čekat, zda Řekové vznesou obvinění a jaké," uvedl Kolář o dalším postupu českého státu.

MK: Černý byl odvolán kvůli tomu, že nedokázal sestavit rozpočet

Ředitel Národního divadla (ND) Ondřej Černý byl odvolán kvůli tomu, že nedokázal s nynějším příspěvkem sestavit rozpočet pro rok 2013. Na tiskové konferenci to v úterý uvedl náměstek ministryně kultury Martin Sankot. Ministerstvo má ve dvou případech podezření i na porušení rozpočtových pravidel, věc řeší finanční úřady, celková škoda prý může být až 120 milionů korun. Černý s důvody odvolání nesouhlasí, jsou podle něj absurdní. Proti informacím, které zazněly, se ohradilo také vedení ND.

"Organizační a rozhodovací model Národního divadla není flexibilní a nejsou ideálně nastaveny kontrolní mechanismy," uvedl Sankot, který před novináři na většinu zásadních otázek odpovídal místo ministryně. Černý podle Sankota už při prvním jednání nad rozpočtem Národního divadla uvedl, že s příspěvkem, které ministerstvo navrhlo, rozpočet sestavit neumí, a odmítl součinnost na jeho tvorbě. "To je věc, za niž se vyhazuje i z vlády," uvedl Sankot, který je dočasně pověřený řízením divadla. Podle něj je to "fatální manažerské selhání". Černý v České televizi v reakci uvedl, že vedení divadla při vyjednávání o rozpočtu na příští rok pouze protestovalo proti tomu, aby mu ministerstvo snížilo příspěvek výrazněji než ostatním příspěvkovým organizacím. Upozornilo přitom na to, že s navrhovanými financemi bude nuceno omezit počet premiér nebo hostujících operních umělců. Ministerstvo si nechalo vypracovat audit u firmy BDO, podle jehož výsledků z dubna letošního roku není divadlo v dobré ekonomické ani organizační kondici a ředitel nemá chod instituce pod kontrolou. Protože audit nezadalo současné vedení MK, byl zadán druhý audit. Ten ukázal pochybení Černého; zákon měl porušit například tím, že objednal solární panely pro ND, k čemuž neměl oprávnění. Vedení ND tvrdí, že všechny kroky týkající se projektu EPC, který zahrnuje i solární panely, byly činěny se souhlasem ministerstva.

Podle náměstka také z divadla odcházejí významní umělci. "Lidé přestávají do divadla chodit a odcházejí z představení dříve, kritika dává horší hodnocení," uvedl Sankot. Proti tomu se později Černý ohradil s tím, že náměstek lže. Mluvčí ND Tomáš Staněk uvedl, že na tržbách ND v minulé sezoně vybralo 144,446.575 korun. Divadlo navštívilo 393.201 diváků a průměrná návštěvnost všech uměleckých souborů stoupá. V sezoně 2010/2011 byla 70,27 procenta, v sezoně 2011/2012 70,72 procenta. " "Další argumenty týkající se odchodu významných uměleckých osobností z angažmá či subjektivní hodnocení umělecké kvality Národního divadla Martinem Sankotem se nezakládají na pravdě. Tisková konference nás ani v nejmenším nepřesvědčila o kompetentnosti vedení ministerstva a nadále trváme na všech zveřejněných požadavcích," sdělil Staněk s tím, že stávková pohotovost souboru Činohry ND pokračuje.

Ve Vídni bude vystaven originál Charty 77

Moravské zemské muzeum (MZM) na jeden den vystaví ve Vídni originál Charty 77. Ve čtvrtek si dokument prohlédnou zájemci v budově Zemského soudu v centru Vídně, řekl ředitel muzea Martin Reissner. Pracovní verzi textu získalo muzeum před časem od spisovatele Pavla Kohouta. Na listině jsou i rukopisné poznámky, které tam zanechali Kohout a bývalý prezident Václav Havel. Dokument je velmi cenný, proto originál zůstane ve Vídni jen krátce. V dalších dnech tam lidé najdou faksimile listiny. "Bude to první zahraniční uvedení originálu této deklarace, která v kontextu novějších dějin východní Evropy patří k tomu nejdůležitějšímu," uvedl vedoucí muzejního oddělení dějin literatury Zdeněk Drahoš. Obsah i formu prvního prohlášení Charty 77 domluvili její autoři 11. prosince 1976 v pražském bytě překladatele Jaroslava Kořána. Několik pracovních verzí na průklepovém papíru později Kohout předal švýcarskému velvyslanci Walteru Jaeggimu.

V Rudolfinu poprvé zahrál světoznámý pianista Thibaudet

Nejen s dílem Clauda Debussyho a s velkým úspěchem se v úterý večer Pražanům poprvé představil světoznámý francouzský pianista Jean-Yves Thibaudet. Do české metropole zavítal na hudební festival Dvořákova Praha, který se pořádá od 8. do 22. září. Přestože vyhledávaný virtuos patří k hvězdám letošní přehlídky, publikum do Dvořákovy síně Rudolfina jeho recitál nezlákal. Koncertní síň byla zaplněna jen z poloviny, nevyprodané byly ale i předchozí koncerty. Thibaudetovo vystoupení předznamenal odpoledne recitál dvacetiletého nadějného pianisty Tea Gheorghia, který v sále Pražské konzervatoře zahájil koncertní řadu Debut. Jean-Yves Thibaudet se představil v Debussyho 2. knize Preludií, Bergamské suitě, Rytinách a Ostrovu radosti, jedné z nejobtížnějších klavírních kompozic vůbec. Právě za její interpretaci sklidil největší uznání, nadchl ale i třemi přídavky, mimo jiné Brahmsovým Intermezzem a Ravelovou Pavanou za mrtvou infantku. Jednapadesátiletý virtuos a uznávaný interpret francouzských autorů se na hudební scéně pohybuje už 30 let. V každé sezoně věnuje pozornost vždy určitým skladatelům, letos Lisztovi, Ravelovi a Saint-Saensovi.

V ČR další tropický den, na 44 místech padly teplotní rekordy

Na mnoha místech v České republice byl v úterý opět tropický den s teplotou přes 30 stupňů Celsia, na 44 stanicích, které měří teplotu přes 30 let, byly odpoledne překonány teplotní rekordy pro tento den. Nejvyšší teplota byla naměřena stejně jako v pondělí ve Strážnici. Meteorologové tam naměřili dokonce 32,5 stupně Celsia, v pondělí to bylo 31,1 stupně, vyplývá z jejich webu infomet.cz. Padly ale i stoleté rekordy. Nejteplejší 11. září za posledních více než 100 let zaznamenali v Přerově. Teploměr na této stanici ukázal 29,6 stupně Celsia. Byl tak překonán původní rekord rovných 29 stupňů z let 1886 a 1905. Meteorologická stanice v Opavě v úterý ukázala 28,8 stupně, zatímco původní rekord z roku 1970 byl 28,5 stupně Celsia. Původní rekord 26,9 stupně z roku 1999 padl i na Milešovce, kde se teplota měří už 105 let. Naměřili tam 27,2 stupně Celsia.

Čeští fotbalisté podlehli Finsku 0:1

Čeští fotbalisté nezvládli generálku na říjnové zápasy ve světové kvalifikaci, když v úterý v Teplicích v přípravném utkání podlehli Finsku 0:1. Národní tým ani ve čtvrtém zápase po sobě nedokázal vstřelit branku, na niž hráči čekají už 378 minut. Výhru Finska ve 43. minutě zařídil jedinou trefou zápasu útočník Pukki a postaral se o to, že Seveřané po třech předchozích prohrách poprvé v historii český tým porazili. Češi, kteří v Teplicích prohráli poprvé v historii v jubilejním 20. utkání, další zápasy sehrají v říjnu: s Maltou hrají 12. října a o čtyři dny později také doma hostí Bulharsko. Pokud čeští fotbalisté chtěli nabrat sebevědomí před říjnovým pokračováním kvalifikace, duel s Finskem jejich morálku naopak podkopal. Zatímco v sobotním ostrém zápase v Dánsku se Bílkův tým mohl opřít o silnou defenzivu, v souboji s dalším skandinávským týmem, který ještě nikdy nevybojoval účast na žádném z vrcholných turnajů, obrana často kolabovala.

Basketbalisté prohráli v Turecku a postoupili z třetího místa

Čeští basketbalisté v závěrečném utkání kvalifikace mistrovství Evropy prohráli na hřišti vicemistrů světa Turků 58:81 a neuhájili tak druhé místo ve skupině F. První vzájemný duel vyhráli o 18 bodů, ovšem tento náskok ztratili už po 16 minutách, a tak při shodné bilanci pěti výher a tří porážek vybojovali druhé místo díky lepšímu skóre ve vzájemných zápasech Turci. Na postupu českých hráčů to ale nic nezměnilo. Vedle Čechů a Turků, kteří úterní výhrou zachránili postup, se na šampionát 2013 ve Slovinsku probojovaly také Polsko, Bosna, Německo, Itálie, Černá Hora, Chorvatsko, Ukrajina, Gruzie, Finsko, Izrael a Lotyšsko. Díky výkonům na minulém šampionátu měly účast jistou Španělsko, Francie, Rusko, Makedonie, Litva, Řecko, Velká Británie a pořadatel Slovinsko.

Počasí v Česku

Ve středu bude zataženo až oblačno, přeháňky, na východě odpoledne srážky vydatnější a ojediněle bouřky. Na severozápadě proměnlivá oblačnost a místy přeháňky. Teploty 14° až 18° Celsia, na východě Moravy až 23° Celsia.