Zprávy

0:00
/
0:00

Brožová: Nová pravidla pro dovolání mohou Nejvyššímu soudu přinést i problémy

Chystaná změna pravidel pro dovolání k Nejvyššímu soudu (NS) má některé problematické pasáže a mohla by vést i k jeho přetížení. Po dnešní schůzce s prezidentem Václavem Klausem to novinářům řekla předsedkyně NS Iva Brožová. Parlament by podle ní měl příslušný vládní návrh ještě prověřit. Klaus dnes Brožovou, se kterou měl dříve napjaté vztahy, přijal na Hradě po několika letech. Podle předsedkyně hovořili o situaci v justici, roli NS ve sjednocování soudní judikatury a novele, která upravuje přípustnost dovolání k Nejvyššímu soudu. Novela občanského soudního řádu, která má podle vlády počty podaných dovolání k Nejvyššímu soudu omezit, reaguje na nález Ústavního soudu, který s platností od příštího roku zrušil úpravu nenárokového dovolání. Podle nových pravidel, má být dovolání k NS přípustné jen v případě, že přezkoumávané rozhodnutí je v rozporu s judikaturou NS, nebo tehdy, pokud dospěje k závěru, že je třeba se v judikatuře názorově posunout. Pokud ale stěžovatel dodrží tyto podmínky, může napadnout prakticky každé soudní rozhodnutí, upozornila Brožová. "To obnáší riziko zavalení Nejvyššího soudu zejména v situaci, kdy je doprovázeno právní úpravou, která předpokládá, že NS bude rozhodovat v šestiměsíční lhůtě," řekla Brožová. Prezident podle ní nepřistupoval k této otázce jako člověk s hotovým názorem, ale chtěl o ní být informován.

Senátoři jednají o vracení majetku církvím

Především debata o vyrovnání mezi státem a církvemi čeká na senátory na jejich schůzi, která začne dnes dopoledne. Návrh církevních restitucí je terčem kritiky nejen opozice, která má v Senátu většinu, a dá se očekávat, že Senát ho zamítne. Kromě toho by se senátoři měli zabývat zákonem, který umožní od příštího roku zavést spoření na důchod v důchodových fondech. Opoziční ČSSD chce návrh církevních restitucí zamítnout. Vadí jí například údajně nadhodnocená finanční náhrada za nevydaný majetek. Tvrdí také, že návrh údajně prolamuje hranici 25. února 1948. Podle předsedy senátorského klubu ČSSD Petra Víchy sice má klub vždy volné hlasování, přesto budou všichni sociální demokraté hlasovat proti.

Duka zaslal senátorům ČSSD dopis, aby nebránili restitucím

Kardinál Dominik Duka zaslal senátorkám a senátorům ČSSD dopis, v němž vyjádřil svou víru, že zváží racionální důvody oddělení financování církví od státního rozpočtu a nebudou bránit přijetí zákona o církevních restitucích. Debatě o vrácení majetku církvím se bude Senát věnovat dnes. Právě opozice, která má v horní komoře většinu, je největším kritikem návrhu, a dá se tedy očekávat, že ho Senát odmítne. Duka v dopise rovněž uvedl, že o církevním majetku už mnohokrát jednal s představiteli, poslanci, senátory, starosty a hejtmany za ČSSD a vždy spolu došli k přijatelnému kompromisu. "Právě snaha ukončit a zprůhlednit toto financování byla hlavním motivem našich jednání. Nejde nám tedy o majetek jako takový, ale o vytvoření přijatelného modelu, v němž církve budou nadále svůj provoz financovat na vlastní odpovědnost," uvedl kardinál.

Stavba dětské nemocnice v pražském Motole se posunula o osm centimetrů

Stavba dětské nemocnice v pražském Motole je nestabilní. U nemocničního křídla B, kde nejsou kvůli rekonstrukci pacienti, nastal posun o osm až deset centimetrů a objevila se tam voda. Stavební práce byly proto zastaveny a na místě jsou statik a geolog. Zasedá krizový štáb, který rozhodne, zda se mají vystěhovat i navazující křídla, kde pacienti jsou. Uvedla to mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Křídlo B je poslední ze čtyř křídel v rekonstrukci, je spojené s ostatními třemi křídly, se kterými společně tvoří v půdorysu kříž. První problém se stabilitou stavby byl podle Dankové zaznamenán ve stavebním deníku 1. srpna, byl ale minimální, takže se v práci pokračovalo. Protože ale posun poměrně rychle pokračoval, vedení nemocnice dnes rozhodlo veškeré práce na stavbě zastavit. Dětská nemocnice v Motole, která je jednou z největších dětských nemocnic v Evropě, část byla po opravách a dostavbě slavnostně otevřela loni v červnu. Práce trvaly šest let a stály 4,4 miliardy korun. Byl to nejrozsáhlejší stavební projekt ve zdravotnictví za posledních 15 let. Nemocnice díky němu získala moderní operační sály, nový pohotovostní příjem i střešní heliport.

Česko otevře v příštím roce nové zastupitelské úřady

Česká republika chce nejpozději v 1. pololetí roku 2013 otevřít zastupitelské úřady v Kataru, Senegalu, Barmě, Srí Lance a Kolumbii. Počítá s tím nová koncepce ministerstva zahraničí, kterou projednala vláda. Posílit se mají mise v Iráku, Afghánistánu a Libyi. Forma nových zastoupení se řeší. Úřady mají být úsporné, informoval dnes první náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider. Česko naopak uzavře mise v Lucemburku a při UNESCO v Paříži. Úlohu zavřené mise v Lucemburku má převzít česká ambasáda v Belgii. Agendu rušené stále mise ČR při sekretariátu UNESCO převezme ambasáda ve Francii, uvedl Schneider. Rozšířením sítě českých zastupitelských úřadů se zřejmě zastaví dosavadní trend zavírání některých českých misí, což Černínský palác dosud obhajoval úsporami. Opoziční ČSSD zavírání zastupitelských úřadů v cizině kritizovala. Ministerstvo zahraničí nyní počítá spíše s pružnější sítí menších úřadů, které budou moci lépe reagovat na vývoj hospodářské situace v zahraničí. Lépe by také měly podporovat český vývoz, uvedl nedávno Karel Šrol z tiskového oddělení ministerstva. Zeštíhlily již například některé ambasády v Evropě.

Ombudsman se bude zabývat platbou za lékaře a nedostupností léků

Kancelář veřejného ochránce práv se bude zabývat dvěma z pěti stížností na zdravotní péči, konkrétně nedostupností léků hrazených zdravotním pojištěním a platbou za lékaře. Zástupcům Svazu pacientů, Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče a Národní rady osob se zdravotním postižením to dnes přislíbila zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. ČTK o tom informoval prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár. "Přednesli jsme pět problémových okruhů. Je to dostupnost zdravotní péče z hlediska dojezdových časů a vzdáleností do ambulantních i lůžkových zařízení. Dále jsme si stěžovali na doporučení ministerstva v otázce "zaplať si svého lékaře", na otázku nelimitovaných poplatků za pobyt ve zdravotnických zařízeních, na chystané uzavírání nemocnic a na nedostupnost léků, které jsou plně hrazené ze zdravotního pojištění," uvedl Olejár.

Vláda přispěje Horské službě na nové rádiové spojení

Vláda se bude podílet na záměru Horské služby za 40 milionů korun rekonstruovat rádiovou síť, díky které jsou horští záchranáři schopni ve složitém terénu a odlehlých místech nezajímavých pro mobilní operátory organizovat záchranné akce. Z analogové sítě plánuje Horská služba během dvou let přejít na digitální, což mimo jiné umožní sledovat a koordinovat pohyb záchranářů při pátrání v lavinách či hledání osob. O rozhodnutí kabinetu informuje web Strakovy akademie. Podle materiálu připraveného pro jednání kabinetu se ministerstva financí a místního rozvoje předem domluvila na svých podílech na investici. Oba úřady plánují Horské službě na akci přidělit po 17,5 milionu korun. Zbytek, tedy zhruba pět milionů, má doplatit Horská služba ze svého rozpočtu. Náklady na rekonstrukci mají být rozděleny na poloviny pro příští rok a rok 2014. Za činnost Horské služby je od 1. ledna 2005 odpovědná stejnojmenná obecně prospěšná společnost zastřešovaná ministerstvem pro místní rozvoj jako podpora cestovního ruchu.

Úspory vlády a domácností drží českou ekonomiku dál v recesi

Česká ekonomika zůstává v recesi. Ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů Českého statistického úřadu klesla o 0,2 procenta, stejně jako hospodářství celé EU i eurozóny. Na prohlubujícím se propadu se podle analytiků nejvíc odráží klesající spotřeba domácností a nižší výdaje státu. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt snížil o 1,2 procenta. Propad podle analytiků ovlivnil výpadek tuzemského průmyslu, který žádné jiné odvětví nedokázalo nahradit. Svou roli hraje také pokles reálných mezd a snižování maloobchodních tržeb. Zpomalení ekonomiky lze ilustrovat také na vývoji stavebnictví, které padá každým měsícem a doplácí na úbytek státních zakázek, které dominovaly v letech výrazného hospodářského růstu. České hospodářství ale navzdory poklesu zůstává podle některých ekonomů zdravější než většina evropských ekonomik.

Ministerstvo školství ruší kvůli úsporám pastelkovné pro prvňáčky

Ministerstvo školství ruší od nového školního roku příspěvek na pomůcky pro prvňáčky. ČTK to potvrdil Patrik Kubas z tiskového odboru ministerstva s tím, že tak učinili kvůli úsporám. Takzvané pastelkovné činilo loni 800 korun na dítě, školy za peníze kupovaly písanky nebo pomůcky na kreslení. Ředitelé teď shání peníze jinde, víc připlatí rodiče. Na pastelkovné šlo loni 85 milionů korun, jeho zrušení avizoval už exministr školství Josef Dobeš (VV). Školské odbory už kvůli finanční situaci ve školství chystají na září protestní akce. Příspěvek byl určen na pomůcky, které už pak nešly použít pro další třídu, tedy třeba písanky, pracovní sešity, kreslicí a rýsovací potřeby nebo desky s písmeny. Často ale příspěvek školám vystačil třeba i na slabikář. Školám nicméně zůstala povinnost základní výbavu pro prvňáky pořídit.

Zemřel mecenáš a odborník na vzdělávací politiku Ladislav Čerych

V 86 letech zemřel minulý týden ve čtvrtek mecenáš a odborník na vzdělávací politiku Ladislav Čerych. Český emigrant působil v Rádiu Svobodná Evropa, jako výzkumný pracovník pracoval také pro UNESCO a Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). O jeho smrti informovali zástupci Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS), jíž Čerych pro dobročinné účely věnoval rodinnou vilu v České Skalici. Čerych se narodil 24. září 1925, vystudoval gymnázium v Náchodě, v roce 1948 pak z tehdejšího Československa emigroval a studia ekonomie a sociologie dokončil na ženevské univerzitě. Vydával exilovou revue Skutečnost, v Londýně se pak seznámil s Pavlem Tigridem a spolupracoval s ním v Rádiu Svobodná Evropa. Od 60. let žil v Paříži, kde pracoval jako konzultant a výzkumný pracovník pro UNESCO, OECD, Evropský institut vzdělávání a sociální politiky a další významné instituce. V 90. letech se vrátil do Prahy a začal se angažovat ve vysokoškolské politice, ať už při vyjednáváních o vzniku Středoevropské univerzity, nebo jako ředitel Centra vzdělávací politiky na Univerzitě Karlově. Navázal také spolupráci s Nadací rozvoje občanské společnosti. V ní se setkávají odborníci na evropskou integraci a neziskový sektor. Čerych se stal coby významný mecenáš v roce 2009 Osobností roku v rámci TOP Filantrop a dočkal se i celé řady dalších vyznamenání a ocenění.

Registrované partnerství uzavřelo 1390 párů, rozpadla se desetina

Registrované partnerství uzavřelo v Česku za šest let jeho existence už 1390 dvojic gayů a lesbických žen. Víc o svazek stojí muži než ženy. Za celou dobu se rozpadlo kolem 130 partnerství. Letos v prvním pololetí se pak nechalo registrovat 102 párů. ČTK to sdělil aktivista Milda Šlehofer, který statistiku uzavíraných svazků od počátku sleduje a zaznamenává. Zákon o registrovaném partnerství začal v ČR platit od července 2006. O možnost uzavírat oficiální svazek usilovali aktivisté z organizací homosexuálů od 90. let minulého století. Povedlo se to až na pátý pokus, a to přes veto prezidenta. Norma zaručuje partnerům třeba nárok na informace o zdravotním stavu protějšku či možnost dědit po sobě. Adopce zakazuje.

Ve sbírce na opravu rodného domu Jana Kubiše se sešlo 1,2 mil. Kč

Ve veřejné sbírce na opravu rodného domu válečného hrdiny Jana Kubiše v Dolních Vilémovicích se zatím sešlo kolem 1,2 milionu korun. Je to přibližně polovina potřebné částky. Obec se už s pomocí dobrovolníků pustila do opravy střechy a do zimy chce stihnout i některé další práce, které zabrání dalšímu chátrání domu. ČTK to řekla starostka Jitka Boučková. Termín otevření památníku se podle ní zatím nedá odhadnout. Jan Kubiš, přímý účastník atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, se ve Vilémovicích narodil 24. června 1913. Obec původně plánovala otevření památníku ke 100. výročí Kubišova narození v příštím roce. Podle starostky se to ale asi nedá stihnout. Kubišův rodný dům se dosud pomalu rozpadal.

Brněnský mrakodrap roste do nebe

Brno má novou nejvyšší budovu. Stal se jí zatím nedokončený mrakodrap AZ Tower, jehož výška dosáhla už 86,1 metru. Budoucí mrakodrap tak předstihl v blízkosti stojící Spielberk Tower B, který měří 85 metrů. ČTK to řekl Petr Teplý ze společnosti Properity, která je jedním z investorů projektu. Stavebníci nyní betonují 28. nadzemní podlaží mrakodrapu. Celkem jich bude 30. AZ Tower má nakonec měřit 111 metrů a díky tomu se stane nejvyšší budovou v zemi. Hrubá stavba podle Teplého bude stát už v září. Nájemcům se budova otevře příští rok v dubnu. V prvním až třetím patře vznikne obchodní pasáž včetně restaurace, fitness centra o rozloze 1350 metrů čtverečních a autosalonu s autoservisem. V ostatních podlažích budou kanceláře. V nejvyšším třicátém bude technické zázemí. Ve dvou podzemních patrech zaparkuje 275 aut. Celá stavba má stát 800 milionů korun. Rychlost výstavby jednoho patra je devět až 12 dní. Výstavbu letos v zimě na několik dní pozastavily mrazy. Harmonogram výstavby to ale nezpozdilo.

Klíšťat je sice méně, ochrana před nimi je však stále nutná

I když je riziko kousnutí klíštětem v těchto dnech malé, z desetistupňové škály je na čtyřce a od pátku do neděle klesne na trojku, vyplatí se v přírodě používat repelent, nesedat a nelehat v porostech, prohlížet tělo a případná klíšťata odstranit. I při malém riziku se totiž lze nakazit boreliózou či klíšťovým zánětem mozku. Nemocnice Na Bulovce eviduje letos už jedno úmrtí po nákaze klíštětem. Klíšťový zánět mozku je onemocnění virové. V oblastech s vyšším výskytem klíšťat jich je infikována méně než desetina procenta, nemoc se projeví viditelnými příznaky asi u 30 procent infikovaných lidí. Do týdne dostanou horečku a mají chřipkové potíže, pak se až na tři týdny stav zklidní, poté se ale může objevit postižení centrálního nervového systému, zánět mozkových blan i mozku. Pacient má horečky, křeče, bolí ho hlava, je unaven, má pocity na zvracení, může upadnout do bezvědomí. U dětí bývá průběh většinou mírný, u seniorů jde obvykle o vážné onemocnění, často i s pozdními následky. Úmrtnost je asi jedno procento.

Třetina Čechů podle průzkumu nikdy nenavštívila koncert klasické hudby

Bezmála 70 procent obyvatel České republiky považuje koncerty klasické hudby za nedílnou součást kulturního povědomí. Do některé z koncertních síní však 34 procent z nich nikdy nezavítalo. Také balet a operu znají dvě třetiny Čechů pouze z televize a vyprávění. Téměř 70 procent respondentů raději poslouchá rock nebo pop. Vyplývá to z březnového průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou filharmonii (ČF) zveřejněného na jejích internetových stránkách. Nejčastěji se tázaní odvolávali na nedostatek času. Průzkum zahrnul 592 respondentů starších patnácti let. Z nich bylo 305 z Prahy a okolí. Z výsledků průzkumu vyplývá, že úsloví Co Čech, to muzikant je již minulostí. Zatímco v dětství hrál na hudební nástroj nebo zpíval téměř každý druhý, v dospělosti se hudbě aktivně věnuje jen 17 procent lidí. Zájem přetrvává především o hru na kytaru, klavír a flétnu. Klasickou hudbu nepovažují za důležitou součást svého života ani lidé žijící v centru kulturního dění v Praze. Na koncert se pravidelně vypraví jen pět procent Pražanů, nahodilých návštěvníků je o 15 procent více. Polovina oslovených respondentů zanedbává kulturní život z finančních důvodů nebo z vlastní pohodlnosti, více než 80 procent uvádí jako hlavní důvod nedostatek času. Přesto je 70 procent Čechů a ještě o 10 procent více Pražanů přesvědčeno, že návštěvy koncertů vážné hudby patří k základním znakům kulturnosti.

Pražské komorní divadlo vystoupí ještě v Plzni a v Berlíně

Soubor Pražského komorního divadla, který se v poslední červencový den představil na závěr svého desetiletého působení v Divadle Komedie, bude ještě v září účinkovat pohromadě. Na festivalu Divadlo v Plzni uvedou jeho členové inscenaci Odpad, město, smrt. V listopadu vyjedou na poslední zájezd do Berlína, kde představí vedle této inscenace i svou závěrečnou novinku Sam. Jeho členy čeká 22. listopadu premiéra filmové verze inscenace Odpad, město, smrt, kterou natočil režisér Jan Hřebejk. Režisér Radim Špaček připravuje o působení tohoto souboru v Divadle Komedie dokument. Se svým týmem natočil i tucet stěžejních titulů jeho repertoáru, které by měla odvysílat Česká televize. Do konce kalendářního roku vyjde publikace Divadlo Komedie 2002 až 2012 mapující desetiletou činnost této scény pod vedením uměleckého šéfa Dušana Davida Pařízka. Ten v Komedii skončil po neshodách s pražským magistrátem. Problém byl ve financích, které nechtělo město divadlu navýšit. Už loni se Pařízek rozhodl nedělat kompromisy a působení souboru ukončit.

Ze sportu:

Majitelka olympijského stříbra ze čtyřhry Andrea Hlaváčková vyhrála i úvodní singlový duel na turnaji v Cincinnati. Nad americkou tenistkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou zvítězila 6:3, 7:5. Postoupil také Radek Štěpánek, vypadla naopak Klára Zakopalová. Hlaváčková v pondělí v Cincinnati zvládla úvodní zápas po olympijském turnaji s deblovou partnerkou Lucií Hradeckou. V singlové soutěži bude její další soupeřkou jedenáctá nasazená Slovenka Dominika Cibulková.

Brankář Petr Čech skončil v anketě UEFA o nejlepšího fotbalistu Evropy osmý. O hlavní cenu se uchází trojice Cristiano Ronaldo z Realu Madrdi a Lionel Messi s Andrésem Iniestou z Barcelony. Vítěz bude vyhlášen 30. srpna v Monaku v rámci losování základních skupin Ligy mistrů.

Vedení fotbalistů Slovácka odvolalo trenéra Miroslava Soukupa. Mužstvo z Uherského Hradiště je po třech ligových kolech v tabulce bez bodu poslední a soupeřům vstřelilo pouze jednu branku. Než bude jmenován nový kouč, povede tým asistent Jiří Dekař. Šestačtyřicetiletý Miroslav Soukup je prvním odvolaným trenérem v tomto ligovém ročníku.

Travní lyžař Jan Němec zaznamenal 70. vítězství ve Světovém poháru. Na olympijských tratích v italském San Sicariu vyhrál obří slalom a jubilejním triumfem oslavil narození dcery, která přišla na svět o šest dní dříve.

Středeční počasí v Česku:

Bude jasno až polojasno, někde k večeru přechodně až oblačno. Nejvyšší teploty 24°C až 28°C, na horách kolem šestnácti stupňů. Foukat má slabý severní vítr.