Zprávy

Česko se na tři roky stalo členem Rady OSN pro lidská práva

Česko se na tři roky stalo členem Rady Organizace spojených národů pro lidská práva. Dostatečný počet hlasů získalo již v prvním kole dnešní volby, když se pro ně vyslovilo 148 ze 191 přítomných zemí. Česká republika do rady kandidovala ve východoevropské skupině, do níž patří. O dvě volná místa se spolu s ní ucházelo ještě Rumunsko a Gruzie. Nakonec jako druzí uspěli Rumuni, kteří získali 131 hlasů. Pro zvolení bylo potřeba 97 hlasů. Gruzie jich nakonec dostala 89. Úkolem rady je prosazovat a chránit lidská práva ve světě. Česko, jež ve své zahraniční politice na lidská práva klade velký důraz, se chce zaměřit na několik priorit. Hodlá například prosazovat, aby se do rady nedostávaly země, jež samy lidská práva porušují. Chce také, aby rada adekvátně reagovala na případy porušování lidských práv. Mezi další priority patří svoboda projevu či zákaz mučení.

Klaus přijal demisi Radka Johna

Prezident Václav Klaus přijal rezignaci předsedy VV Radka Johna na post vicepremiéra. Po schůzce s Klausem to řekl premiér Petr Nečas. Odchod šéfa VV z kabinetu, který John oznámil před více než týdnem, je tak definitivně potvrzen. Post vicepremiéra pro boj s korupcí, který kabinet pro Johna vytvořil, nyní podle premiéra zůstává neobsazený. O tom, zda by ho měl obsadit nový předseda VV, kterým se může stát znovu John, budou koaliční strany ještě jednat. Stejně tak se povedou další jednání o osudu vládního výboru pro boj s korupcí, který vláda zřídila a v jehož čele měl John stát. Předseda VV, který už v dubnu odešel z křesla ministra vnitra, se rozhodl zcela opustit vládu po neshodách s premiérem na podobě svého protikorupčního úřadu. Premiér odmítl například jmenování někdejšího Johnova náměstka z vnitra Michala Moroze do stejné pozice na úřadu vlády.

Zemřel ministr financí Fischerovy vlády Eduard Janota

Ve věku 59 let náhle zemřel ekonom Eduard Janota, který působil jako ministr financí v úřednické vládě Jana Fischera. Ředitel záchranné služby v Ústeckém kraji Ilja Deyl ČTK řekl, že Janota zemřel na tenisovém kurtu v Radovesicích na Litoměřicku na zástavu srdce. Podle něho se ho přivolaní záchranáři pokoušeli dlouhou dobu oživovat, jejich snaha ale nebyla úspěšná. "Pokládám to za obrovskou ztrátu nejen pro odbornou ekonomickou scénu, ale pro celou Českou republiku. Odešel vynikající odborník, skvělý kamarád, vlastenec a statečný chlap. Jeho jméno bude navždy figurovat na desce cti moderní demokratické historie České republiky. Rád bych vyjádřil svou hlubokou soustrast jeho nejbližším," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Také prezident Václav Klaus označil Janotu za výraznou osobnost českých financí. "Nikdy se nedal do služeb té či oné politické strany, vždy mu šlo o kvalitu státního rozpočtu. Bude nám chybět," uvedl Klaus. Pro expremiéra Jana Fischera byl Janota "velký přítel a dlouholetý kamarád", jehož odchodu hluboce lituje. Janota vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze; v roce 1978 absolvoval postgraduální studium na katedře financí VŠE. Kariéru zahájil v roce 1976 jako odborný referent na Generálním ředitelství České státní pojišťovny, na ministerstvu financí působil od roku 1978.

Akademický senát UK rezolutně odmítl návrh školské reformy

Akademický senát Univerzity Karlovy dnes rezolutně odmítl reformu připravovanou ministerstvem školství. Chystané změny jsou prý radikální a chaotické, podle zástupců největší české univerzity by destabilizovaly školství. ČTK to sdělil mluvčí školy Václav Hájek. Reforma se připravuje už několik let, všechny návrhy dosud školy ostře kritizovaly. Nejnovější verzi návrhu odmítla i Rada vysokých škol, nejsou v ní prý dostatečně zapracovány jejich připomínky. Zástupci Univerzity Karlovy zdůraznili, že jsou připraveni spolupracovat na změnách, které podpoří zkvalitňování vzdělání, vědy a výzkumu. "Ministerstvo školství však zatím předkládá koncept radikálních a v našich podmínkách zcela neověřených změn organizačního uspořádání a prostředí fungování vysokých škol," stojí v dnešním usnesení senátu. Akademici už dříve protestovali hlavně proti změnám v řízení univerzit, nově by měla získat větší pravomoci při správě škol správní a vědecká rada. Změnit by se měl i systém akreditací, ty by nezískávaly jednotlivé studijní obory, ale rovnou celé vysoké školy. Hodnocení kvality univerzit už by přitom nebylo na Akreditační komisi, ale nově vzniklé Agentuře pro kvalitu vysokého školství.

Tripartita situaci nezklidnila, odbory budou v sobotu demonstrovat

I když se na pátečním jednání tripartity vláda se zaměstnavateli a odbory dohodla na jednání o reformách a hledání případného kompromisu, odboráři přesto svou plánovanou sobotní demonstraci neodvolali. Protestním pochodem Prahou a shromážděním na Václavském náměstí chtějí podpořit svou snahu o změnu vládních reformních zákonů. Novinářům to řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Nevyloučil ani další nátlakové akce. "Zatím se jenom jedná a výsledky nejsou žádné," řekl Zavadil. Nechtěl odhadovat, kolik lidí by se mohlo sobotního protestu zúčastnit. Ve středu nicméně jeho odborářští kolegové odhadovali, že by jich mohly být až desetitisíce. Zavadil uvedl, že další případné akce budou odbory dál připravovat. Podrobnosti nechtěl zveřejnit. "Nikde jsem nepoužil slovo stávka. Uvedl jsem, že to budou jiné nátlakové akce," řekl jen. Odbory demonstraci svolaly na protest proti vládní sociální, zdravotní, penzijní a daňové reformě. Podle nich by dopadly hlavně na lidi s nižšími příjmy a dostaly by je do existenčních problémů. Navíc by prý způsobily větší deficit veřejných rozpočtů.

ODS chce změnit způsob rozdělování dotací, o výkladu se ale pře

Pražská ODS chce změnit způsob rozdělování dotací městským částem. Občanští demokraté se na tom shodli na dnešním mimořádném jednání regionální rady. Důvodem byla kritika rozdělení téměř půlmiliardové rozpočtové rezervy. Vrcholní představitelé pražské ODS se ale opřou o výkladu usnesení. Zatímco podle primátora Bohuslava Svobody jde o změnu dotačních vztahů do budoucna, podle šéfa pražských občanských demokratů Borise Šťastného bude změněn již stávající materiál. Přijaté usnesení žádá zastupitelský klub ODS, "aby se zasadil o vytvoření nového klíče pro dotační vztahy hlavního města k městským částem včetně rozpočtové rezervy". "Je to usnesení do budoucna. Netýká se to momentálního řešení," řekl Svoboda. Dodal, že by ve čtvrtek měli všichni zastupitelé materiál podpořit.

Paroubek odráží nařčení svých kolegů z přeběhlictví

Poslanec a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek v tiskové zprávě rozhodně odmítl nařčení z přeběhlictví od svých kolegů ze sociální demokracie. Představitelé ČSSD začali o Paroubkově přeběhlictví hovořit poté, co bývalý šéf strany v rozhovoru v dnešních Lidových novinách připustil, že by mohl opustit ČSSD a že za výzvu považuje dostat do sněmovny národní socialisty, stranu někdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše. Paroubek byl v minulosti 16 let jejím členem. "Vidím výzvu, která se rýsuje, tedy dostat do sněmovny historickou stranu spjatou s Edvardem Benešem.... Pokud ČSSD nemá o mé služby zájem, tak se budu ohlížet jiným směrem," řekl LN Paroubek. Místopředseda ČSSD Michal Hašek uvedl, že Paroubek vždy důrazně vystupoval proti politickému přeběhlictví ve sněmovně. Odsuzování přeběhlíků Paroubkovi připomněl i místopředseda Lubomír Zaorálek. Paroubek uvedl, že ho zaskočila "razance a míra osobních výroků vedení ČSSD", protože prý se jednalo jen o úvahy.

ČSSD: Martinec musí prozradit, jestli se stýkal s Bártou

ČSSD vyzývá ředitele protikorupční policie Tomáše Martince, aby prozradil, kolikrát se před jmenováním do funkce sešel s neformálním lídrem Věcí veřejných Vítem Bártou. Podle pátečního vydání Hospodářských novin existuje podezření, že Martinec brzdil vyšetřování aféry údajné Bártovy korupce. Do funkce šéfa protikorupční policie byl přitom uveden v době, kdy vnitro řídil předseda VV Radek John. Podle policejního prezidenta Petra Lessyho postupuje policie při vyšetřování kauzy údajné korupce ve VV standardně a bez průtahů. Možnost, že policie záměrně brzdila vyšetřování skandálu s údajným uplácením exposlanců VV Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí, prověřuje inspekce policie. Hospodářské noviny mají k dispozici trestní oznámení, které kvůli způsobu vyšetřování podali bývalí náměstci protikorupční jednotky Zdeněk Tomica a Tomáš Krůl. Oba policisté tvrdí, že chtěli případ vyšetřovat jako korupci hned poté, co se 3. dubna objevily první informace v médiích. Martinec ale kauzu předal specialistům na daňové úniky. Případní pachatelé tak mohli mít šanci připravit si řádně obhajobu, stojí v trestním oznámení. Šéf jednotky Martinec ale popírá, že by práci svých lidí brzdil. "Věc se od počátku šetří standardním způsobem," reagoval.

Nečas navštíví příští týden Irák, jednat bude o obraně i obchodu

Český premiér Petr Nečas navštíví společně s ministry obrany a průmyslu Alexandrem Vondrou a Martinem Kocourkem příští týden Irák. Informaci o chystané cestě potvrdil dnes vládní mluvčí Jan Osúch s tím, že její přesný termín nesmí být zatím s ohledem na bezpečnost zveřejněn. V první české delegaci do Bagdádu od pádu režimu Saddáma Husajna budou i zástupci ministerstva zahraničí a čeští podnikatelé. "Hlavními tématy jednání budou bilaterální ekonomické a politické vztahy; sdílení zkušeností s transformací," uvedl Osúch v tiskové zprávě. Zmínil také možnou spolupráci obou zemí v oblastech hospodářství, obrany, bezpečnosti, či investic a zájem o účast českých firem na rekonstrukci irácké ekonomiky. Podle neoficiálních informací přitom Irák patří mezi země, kam se Praha snaží prodat svá nepotřebná vojenská letadla L-159 z Aera Vodochody.

Důvěra v prezidenta klesla, věří mu tři pětiny lidí

Prezidentovi Václavu Klausovi důvěřují necelé tři pětiny lidí, od dubna jejich podíl klesl o devět procentních bodů. Vyplývá to z výsledků květnového průzkumu Centra pro průzkum veřejného mínění, které má ČTK k dispozici. Pokles prezidentovy důvěry potvrdil tento týden i průzkum agentury STEM. Důvěra v ostatní ústavní instituce se od minulého dotazování CVVM významně nezměnila. Téměř tři čtvrtiny dotázaných uvedly, že jsou nespokojeni se současnou politickou situací, spokojenost vyjádřila necelá desetina lidí. Pokles důvěry v prezidenta se objevil i v aktuálním dotazování agentury STEM. Podíl lidí, kteří Klausovi věří, byl poprvé od jeho nástupu do úřadu menší než polovina, důvěru mu vyjádřilo jen 47 procent dotázaných. Téměř polovina účastníků průzkumu STEM uvedla, že Klaus svými průtahy a podmínkami zkomplikoval a zhoršil dubnovou vládní krizi.

Na Šumavě přemístili 35 otrávených trojnožek proti kůrovci jinam

V Národním parku Šumava odstranili 35 otrávených trojnožek používaných v boji s kůrovcem z míst, kde je ministr životního prostředí Tomáš Chalupa zakázal, uvedla Česká televize. Lesníci na Šumavě nainstalovali celkem 1255 trojnožek podle vedení parku ještě v době, kdy nebylo známo ministrovo stanovisko. Nyní zhruba tři procenta z nevhodných lokalit přemístili, řekl ČTK náměstek ředitele parku Jiří Mánek. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) také v parku kontrolovala, zda nebyly otrávené lapáky umístěny do mokřadů, na což upozorňovali ekologové. Mánek uvedl, že z předběžného stanoviska inspekce vyplývá, že na takových místech nebyly. Inspekce se před skončením šetření nebude k případu vyjadřovat. Ekologové z Hnutí Duha ale trvají na tom, že některé trojnožky byly v mokřadech. Chalupa zakázal používání jedů v prvních zónách, na celé Šumavě zakázal používat postřik z letadel. Chemikálie nebudou moct lesníci aplikovat na živé stromy ani v druhých zónách. V nejcennějších partiích hor se bude moci kácet, nesmí sem ale těžká technika a dřevo musí zůstat v parku k zetlení.

MD chce zakázat reklamy podél silnic, samozřejmě však s výjimkou

Ministerstvo dopravy poslalo do připomínkového řízení návrh zákona, který zakazuje umísťování reklamních zařízení na silnicích i v jejich ochranném pásmu kvůli zvýšení bezpečnosti provozu. Návrh ale obsahuje výjimku pro obchodníky - například čerpací stanice či motely, díky které by mělo být možné umístit reklamu do 50 metrů od provozovny, mimo město pak do vzdálenosti 200 metrů. Do deseti let od nabytí účinnosti tohoto zákona by podle MD měly zmizet i všechny billboardy, které nebudou splňovat podmínky nového zákona. Ministerstvo tím chce vyřešit problém dlouhodobých smluv na umístění billboardů uzavřených v 90. letech s reklamními agenturami, které byly sjednány na desítky let, některé i na neomezenou dobu. V současné době nejsou podle MD nová povolení na jejich výstavbu například u dálnic prakticky udělována. Nicméně o "starých" smlouvách s dlouholetou platností se zatím vedou neúspěšná jednání. Proto chce ministerstvo prosadit, aby takzvané staré smlouvy platily ještě deset let po nabytí účinnosti tohoto zákona, čímž by neměly být smluvní strany poškozeny. Tím chce předkladatel úpravy předejít možnému podávání žalob s ohledem na zmařenou investici či ušlý zisk. Navržená doba je podle ministerstva dostatečná na to, aby majitelé a nájemci mohli billboardy přestěhovat jinam, pokud nesplní podmínky stanovené novým zákonem.

Městská část Praha 6 dostala od ÚOHS pokutu 250 000 Kč

Městská část Praha 6 dostala od antimonopolního úřadu pokutu 250.000 korun. Podle úřadu chybovala v tendru na odstraňování graffiti. Uzavřela smlouvu s uchazečem, který nesplnil zadávací podmínky. Měla jej naopak vyloučit. ČTK to řekl místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký. Praha 6 pochybení odmítá. Podle mluvčího Martina Šalka se proti nepravomocnému rozhodnutí odvolala. Praha 6 obdržela v létě 2010 dvě nabídky. Firma AXIOM REAL byla vyloučena kvůli nesplnění kvalifikačních předpokladů. Nabídka druhého uchazeče, společnosti Bartoň a Partner, byla podle Prahy 6 v pořádku a městská část s firmou uzavřela smlouvu na čtyři roky v hodnotě více než 27,7 milionu korun. Firma Axiom se odvolala k ÚOHS. Ve svém podání napadla své vyloučení z tendru a dále namítala, že vybraný uchazeč nemohl podle ní splnit některé kvalifikační předpoklady. ÚOHS dospěl k závěru, že vyloučení Axiomu bylo v pořádku, zadavatel ale chyboval při posuzování nabídky pozdějšího vítěze tendru.

Tři Češi dostali v Rakousku dlouholeté tresty za krádeže aut

Na osm a půl roku do vězení poslal dnes soud v Linci vůdce tříčlenné české bandy, která v Rakousku kradla auta a převážela je do Česka. Jeho komplicové dostali čtyři a tři a půl roku vězení. Podle agentury APA zatím není jasné, zda se rakouské státní zastupitelství nebo odsouzení proti verdiktu odvolají. Trojice se od loňského července do prosince vloupala do pěti prodejen automobilů a odvezla odsud vozy v celkové hodnotě 500.000 eur (12,2 milionu korun). Policie Čechy dopadla v prosinci v Klagenfurtu. Muži před soudem přiznali, že auta kradli pro polského překupníka. Za každý převezený vůz údajně dostali 20.000 korun.

Lidé jsou spokojeni s množstvím zeleně, ale ne s dopravou

Obyvatelé Česka v oblasti životního prostředí nejvíce kritizují hustotu dopravy, naopak spokojeni jsou s množstvím zeleně a likvidací odpadu. Vyplynulo to z průzkumu agentury Ipsos Tambor. Podle ní je pozitivní i to, že téměř 90 procent lidí třídí PET lahve, skleněné lahve a plastové obaly. V třídění nebezpečného odpadu, jako jsou baterie, alkalické články, léky a chemikálie, už tak zodpovědní Češi nejsou, pětina z nich je vhazuje do popelnic na směsný odpad. ČTK má výsledky průzkumu k dispozici. Množství zeleně a likvidaci komunálního odpadu v místě bydliště oceňuje shodně 81 procent lidí. Dvě třetiny lidí jsou spokojeny i s čistotou ovzduší, přičemž nejvíce jich je na Vysočině a v Jihočeském kraji, naopak nejméně na severu Moravy. O hlučnosti prostředí a čistotě toků se kladně vyjádřilo 65, resp. 62 procent občanů. Nejméně lidí, 49 procent, je spokojeno s hustotou dopravy. Podle průzkumu jsou s úrovní životního prostředí více spokojeni obyvatelé menších měst a vesnic než ti, kteří žijí ve velkoměstech nebo průmyslově zatížených oblastech.

Maminka je hodná, otec nemá čas, uvedly děti v průzkumu

Maminka je hodná a pomáhá, s tatínkem je zábava, ale nemá čas, vyplynulo z průzkumu mezi 2200 dětmi. Výzkum udělal loni a letos Národní institut dětí a mládeže (NIDM) v rámci projektu Klíče pro život. Cílem bylo zjistit, co děti od šesti do 15 let ovlivňuje, z čeho mají strach a jak vnímají své okolí. Výsledky mimo jiné ukázaly, že děti z chudších a méně vzdělaných rodin trápí víc starostí a nejsou tak šťastné. Malí respondenti zároveň potvrdili, že pro děti už televize zdaleka nehraje takovou roli jako internet. "Maminku oproti tatínkovi vnímají jako hodnější nebo tak, že jim spíše pomůže. Tatínek je podle dětí vnímán jako přísnější nežli maminka, ale na druhou stranu je s ním zase větší zábava," uvedli výzkumníci z NIDM na webových stránkách projektu. Na otázku, zda má otec na dítě dost času, však odpovědělo kladně jen 32 procent dotázaných. U kamarádů si nejvíce děti cení toho, že jsou zábavní, učitelku pak nejvíc školáků označilo jako chytrou, přísnou a spravedlivou. Oslovení školáci se také shodli na tom, že rodiče je nejvíc ovlivňují, a to jak ohledně oblečení, tak v otázce trávení volného času. Vliv médií si přitom školáci téměř nepřipouštějí.

Lidé v Olomouci věnovali ve sbírce vozíčkářům přes 100 000 Kč

Olomoučané přispěli vozíčkářům během letošního ročníku sbírky s názvem Dny zasukovaných tkaniček částkou přesahující 100.000 korun. V porovnání s loňským rokem je to více. Peníze pomohou lidem upoutaným na vozík na zaplacení osobních asistentů či na bezbariérovou dopravu. Akce se letos konala podeváté. ČTK to dnes řekl Evžen Hlaváček z pořádajícího Spolku Trend vozíčkářů Olomouc. Dobrovolníky z řad studentů a lidí s handicapem mohli lidé potkat v Olomouci, ale i v Uničově a ve Velké Bystřici. Vozíčkáři společně s dalšími dobrovolníky v ulicích měst rozdávali dárcům jako poděkování za štědré příspěvky barevné svázané tkaničky. Zasukované, tedy zauzlené dvoubarevné tkaničky mohou být podle organizátorů sbírky výrazem zauzleného lidského osudu, provázanosti dobra a zla nebo prostým předmětem každodenní potřeby, který může představovat pro člověka s postižením tvrdý oříšek. Lidé mohou vozíčkářům i nadále přispět dárcovskou SMS na telefonní číslo 87777 s textem:DMS TKANICKA, nebo peníze zaslat na bankovní účet 2767065001/5500.

Akademie věd oslavila 120. výročí své první předchůdkyně

Akademie věd dnes oslavila 120. výročí prvního zasedání své přímé předchůdkyně České akademie Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění. Zasedání se tehdy konalo v Pantheonu nově otevřené budovy Národního muzea na Václavském náměstí. Dnes představitelé akademie označili vznik akademie a dalších českých institucí v té době za dovršení českého národního obrození a zformování moderního Českého národa, kterému chyběl už jen vlastní stát. Osmdesátá léta 19. století byla podle ředitele Masarykova ústavu Akademie věd Luboše Veleka dobou obrovského vzestupu české společnosti a to nejenom politického, ekonomického, ale především kulturního. Dařilo se dovršit celou řadu kulturních a osvětových projektů předchozích desetiletí. Otevřeno bylo Národní divadlo, vznikla česká univerzita rozdělením dosavadní Karlo-Ferdinandovy univerzity na českou a německou část. Vznik akademie byl podle Veleka vyvrcholením snah o vybudování české národní vědy. Vznikaly nejen národní instituce, ale kodifikoval se i vědecký jazyk, který už měl dostatek odborné terminologie. Napsány byly první české vysokoškolské učebnice. Vyšel dosud nepřekonaný a stále užívaný Ottův slovník naučný.

Prahu ovládne romská hudba a tanec, začíná festival Khamoro

Pražské sály a ulice znovu po roce ovládne na týden romská hudba a tanec. V neděli totiž začíná světový romský festival Khamoro neboli Slunce, který potrvá do 28. května. Ve 13. ročníku přehlídky vystoupí víc než stovka umělců. ČTK to sdělil Tomáš Bystrý z organizačního týmu. Festival, nad nímž převzali záštitu premiér a pražský primátor, pořádá sdružení Slovo 21. Bližší informace i program jsou na adrese www.khamoro.cz. Diváci nepřijdou letos ani o tradiční průvod romských muzikantů a tanečníků a tanečnic. Konat se bude ve čtvrtek. V poledne vyrazí účinkující z Můstku ke Staroměstskému náměstí.

Šachovým mistrem republiky se stal poprvé Jiří Štoček

Šachovým mistrem České republiky se stal dnes v Pardubicích poprvé v historii Jiří Štoček. Čtyřiatřicetiletý velmistr z Novoborského šachového klubu zvítězil o půl bodu před osmnáctiletým Janem Krejčím z Litovle, který byl největším překvapením turnaje. Štoček na domácím šachovém trůnu vystřídal Davida Navaru, který v Pardubicích nestartoval, stejně jako další dva hráči z nejlepší české trojice Viktor Láznička a Zbyněk Hráček. Mezi ženami při neúčasti obhájkyně titulu Kateřiny Němcové a české jedničky Evy Kulované triumfovala Karolína Olšárová.

Berdych do finále ATP nepostoupil

Českému tenistovi Tomáši Berdychovi se v Nice nepodařilo postoupit poprvé v sezoně do finále turnaje ATP. Šestý hráč světa podlehl v dnešním semifinále 4:6 a 4:6 španělskému antukáři Nicolási Almagrovi. Druhý nasazený Berdych nevyužil výborného vstupu do utkání, v němž se brzy ujal vedení 3:0. O brejk záhy přišel a turnajová trojka Almagro vývoj setu otočil. V druhé sadě vítěz dvou letošních turnajů Almagro využil svůj jediný brejkbol a za hodinu a půl postoupil do finále. Berdych, jenž bude na blížícím se Roland Garros obhajovat loňské semifinále, čelil v utkání třem brejkbolům a ani jeden neodvrátil. Almagro se ve finále utká s Rumunem Viktorem Haneskem.

Počasí

Oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, postupně polojasno a srážky ojediněle. Noční teploty klesnou na 14 až 10 stupňů. V sobotu bude zpočátku jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Od západu během dne oblačno a místy přeháňky a bouřky. Teploty vystoupí na 22 až 26 stupňů, na horách bude kolem sedmnácti. Slabý proměnlivý vítr v bouřkách přechodně zesílí. V bouřkách se ojediněle vyskytnou intenzivní srážky.