Zprávy

Bárta uznal pochybení v tom, že poskytl půl milionu v hotovosti

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) připustil, že udělal chybu, když poskytl bývalé předsedkyni klubu strany Kristýně Kočí půl milionu korun v hotovosti. Tím porušil zákon, který horní hranici plateb v hotovosti ohraničuje na zhruba 367 000 korunách. Bárta v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi řekl, že je připraven nést za to odpovědnost. Dále uvedl, že poslancům VV nabídl pomoc v případě jejich ekonomických potíží. Využili toho celkem čtyři poslanci, z toho tři dostali peníze. Martin Vacek, Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka ho prý požádali o půjčku, Stanislav Huml měl prý problém se svým televizním studiem, které přišlo o zakázky. Bárta mu chtěl domluvit obchod s reklamní agenturou, která pracovala pro VV. Majitel agentury však poté Bártovi sdělil, že Huml od té doby už žádnou zakázku nechce. Bártův konflikt se zákonem konstatoval v TV Prima i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Bárta prohlásil, že je připraven vzdát se imunity a je k dispozici policii.

Věci veřejné nepodpoří vládu s Kalouskem, Vondrou a Fuksou

Pokud premiér a šéf ODS Petr Nečas nevyhoví požadavkům Věcí veřejných na odchod vybraných ministrů, jejich poslanci vládu ve sněmovně nepodpoří. V televizní debatě to naznačil to předseda VV Radek John. Na jednání koaliční devítky chce jeho strana navrhnout náhradníky za své odcházející ministry, tedy ministra vnitra Johna, ministra školství Josefa Dobeše a ministra dopravy Víta Bártu. Trvá ale na tom, že mají odejít také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) a ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Nečas v pátek oznámil, že chce na jaře kabinet reformovat, vyměnit hodlá ministry, kteří podle něj svou roli nezvládají. Už dříve avizoval, že spojí hlasování o důchodové reformě s vyslovením důvěry vládě. Bez VV by mohly ODS a TOP 09 utvořit menšinovou vládu s tichou podporou alespoň části VV. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by kabinet měl sněmovnu požádat o důvěru, v případě, že se k tomu neodhodlá do pátku, vyvolá opozice hlasování o nedůvěře kabinetu. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nepředpokládá, že tak vláda učiní. ODS a TOP 09 podle něj bude ve sněmovně snažit podporu získat, nechce přitom spoléhat na přeběhlíky. John v debatě také hájil nezávislost Věcí veřejných na bezpečnostní agentuře ABL Bárovy rodiny. Ohradil se proti tomu, že všechny členy strany premiér s firmou spojuje. VV podle něj nejsou mafiánskou chobotnicí. Zdůraznil, že ve vládě zbývá už pouze jeden člověk, který byl v ABL zaměstnán, a to Dobeš.

Pospíšil se nedomnívá, že by bylo možné VV soudně zrušit

Soudní rozpuštění vládní koaliční strany VV by podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila by asi nebylo možné. Jak řekl v nedělním diskusním pořadu TV Prima, tato strana svými kroky nenaplňuje důvody, kvůli kterým by ji soud mohl zrušit. Zdůraznil, že považuje současný vývoj kolem ABL za mimořádně nebezpečný. Jak ale řekl, je skeptický k tomu, že by na základě českého právního řádu vznikl důvod pro zrušení politické strany Nejvyšším správním soudem. Pospíšilův oponent v diskusi, místopředseda a stínový ministr spravedlnosti ČSSD Jiří Dienstbier řekl, že vláda by si měla nechat zpracovat analýzu. Z ní by mělo vyplynout, do jaké míry je "podnikatelský plán" VV ještě stranickou záležitostí a zda již nepřekročila zákonné meze pro činnost politických stran tak vážným způsobem, že by to byl důvod pro podání návrhu soudu na rozpuštění strany.

Starosta Prahy 1: Nechceme být spojeni s lidmi napojenými na ABL

Vedení Prahy 1 nechce být spojeno s lidmi napojenými na bezpečnostní agenturu ABL. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) v neděli řekl ČTK, že nebude vypovídat koalici s VV, ale bude chtít po jejich představitelích vysvětlení. Například o místostarostce Janě Pařízkové (VV) se totiž mluví jako o bývalé projektové manažerce ABL. Se zástupci VV bude Lomecký v pondělí jednat. Podle Lomeckého bude pro koalici na této radnici platit totéž co pro vládní koalici. Lomecký tím odkázal na sobotní prohlášení šéfů TOP 09. Podle předsednictva strany je spojení Věcí veřejných s bezpečností firmou ABL, kterou do vstupu do politiky vlastnil dosavadní ministr dopravy Vít Bárta, nepřijatelné. V zastupitelstvu prvního pražského obvodu sedí například dvě místopředsedkyně VV a poslankyně Kateřina Klasnová a Karolína Peake. Do loňských komunálních voleb byl členem zastupitelstva také Jaroslava Škárka, jehož výroky tento týden rozpoutaly kauzu kolem možného uplácení členů VV ze strany Víta Bárty.

Respekt: Babák nedokáže doložit původ šesti milionů pro VV

Ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák nedokáže doložit, kde vzal šest milionů korun, které v průběhu posledních tří let věnoval na fungování strany. Informuje o tom týdeník Respekt ve svém pondělním vydání. Babák ale tvrdí, že dokumenty o původu peněz má a Respektu je předloží. Respekt před týdnem zveřejnil informace o údajných úplatcích ve VV. Strana se nyní zmítá v krizi, diskutuje se o další existenci vládní koalice. Babákova poradenská firma MxB podle informací v internetovém obchodním rejstříku vykazuje nízké zisky. "Půjčil jsem si. Převážně z další firmy, kde jsem jednatelem," řekl poslanec a zmínil jihomoravskou společnost WCM CZ. V uváděné firmě ale nemá žádný majetkový podíl, společnost navíc podle obchodního rejstříku ještě před dvěma lety vykazovala ztrátu, zjistil týdeník. Babák rozpor vysvětlil tím, že do WCM CZ přišla půjčka od "nejmenované fyzické osoby". Za ni měla společnost v developerském projektu postavit "nějaké domy v Blansku", pak je prodala. Někde v tomto procesu si prý Babák od firmy půjčil, aby mohl sponzorovat VV.

Do Lotyšska se sněmovní delegací neletí Tluchoř, Kočí ani Gazdík

Současná roztržka mezi stranami vládní koalice ovlivnila i složení poslanecké delegace, která v neděli odletěla na pracovní návštěvu Lotyšska. V delegaci vedené předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS), chybí bývalá předsedkyně klubu VV Kristýna Kočí, omluvili se také předseda klubu ODS Petr Tluchoř i hlava klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Návštěvy se původně zúčastnit měli. Tluchoř ČTK řekl, že cestu zrušil a omluvil se vzhledem k aktuální situaci. Totéž na dotaz ČTK potvrdil i Gazdík, který to mimo jiné zdůvodnil tím, že v pondělí odpoledne zasedne klub TOP 09 a Starostů. Předsedkyně sněmovny však ujistila, že návštěva se koná navzdory neúčasti původně oznámených jmen, kterými byli předsedové všech poslaneckých klubů. Z nich tak do pobaltské země letí pouze předseda klubu KSČM Pavel Kováčik a šéf klubu a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Gazdíka nahradil poslanec TOP 09 Václav Horáček. Vládní ODS bude v delegaci zatupovat přímo předsedkyně sněmovny Němcová pouze VV tak nemají v delegaci svého zástupce. Poslanci by s lotyšskou stranou měli jednat například o energetické bezpečnosti a hlavně o boji s krizí. Česká výprava se během dvoudenní návštěvy setká s lotyšským prezidentem, předsedou vlády, ministrem zahraničí a předsedkyní parlamentu.

Lidé v krajích volili nové zastupitele

Skoro tři čtvrtiny voličů přišly v sobotu k mimořádným volbám do zastupitelstev v deseti obcích Plzeňského kraje. Téměř všude zvítězila sdružení nezávislých kandidátů, vyplývá z údajů volebního serveru volby.cz. Sdružení KSČM a nezávislých kandidátů vyhrálo se ziskem čtyř křesel v Poleni na Klatovsku. V nových volbách do obecních zastupitelstev v Branišově, Kamenné a Litvínovicích na Českobudějovicku a Orlíku nad Vltavou na Písecku uspěli rovněž nezávislí kandidáti. V Branišově a Kamenné přišlo kolem 84 procent oprávněných voličů. Ve volbách, které se uskutečnily v sedmi obcích Olomouckého kraje, dominovala opět sdružení nezávislých kandidátů. Výjimkou byl pouze Kolšov na Šumpersku, kde se z vítězství radovali zástupci ODS. Volby neprovázela vysoká účast voličů, ve třech obcích jich dokonce k urnám dorazila asi jen polovina. O volby v sedmi obcích v Ústeckém kraji byl naopak velký zájem. Nejvíc lidí přišlo k urnám v Malém Březně na Mostecku, kde svůj hlas odevzdalo 93,96 procenta voličů. Menší než vloni byla účast ve volbách ve Všehrdech na Chomutovsku (77,78 procenta) a v Blšanech u Loun (75,85 procenta).

Hasiči tři dny bojovali s požárem v Chropyni

Hasiči tři dny bojovali s obrovským požárem podniku na zpracování plastů v Chropyni na Kroměřížsku. Na místě se vystřídali hasiči z asi 60 jednotek profesionálních, dobrovolných i podnikových sborů čtyř krajů. V neděli do Chropyně přijeli i záchranáři z Hlučína, kteří těžkou technikou strhli zdi a umožnili tak hasit dosud skrytá hlavní ohniska požáru. Oheň, který vypukl v pátek kolem jedné hodiny v noci, se podařilo lokalizovat až po 17 hodinách intenzivních prací. 40 hodin trvalo uhašení dvou třetin plochy požářiště, samotné ohnisko s množstvím hořících plastů však odolávalo až do příjezdu hlučínských záchranářů. Hasiči musejí stále dbát při práci zvýšené opatrnosti. Při zásahu byli dosud zraněni dva dobrovolní hasiči. Podle Mitáčka je chropyňský požár možná nejzávažnějším, s jakým se hasiči ve Zlínském kraji potýkali. Několik stovek obyvatel tří nejbližších ulic v Chropyni strávilo kvůli nebezpečným zplodinám, unikajícím do ovzduší, dvě noci mimo své domovy. V neděli odpoledne se však začali vracet.

V centru Prahy hořel dům

Na rohu Křižovnické a Veleslavínovy ulice v centru Prahy hořela v sobotu odpoledne střecha domu. Podle očitých svědků hrozilo, že plameny přeskočí na další budovy. Hasičům se však zhruba za hodinu a půl podařilo dostat oheň pod kontrolu. Nikdo se nezranil. Hořelo v historickém domě nazývaném U Pergamentu, v jehož přízemí se nachází Pivnice U Rudolfina. Nebylo třeba nikoho evakuovat, obyvatelé i hosté restaurace sami včas odešli. Důvod požáru byla zřejmě závada na elektroinstalaci či jiskry z komína. Škoda se pohybuje kolem tří milionů korun. Požár v podkroví totiž poškodil i zařízení jednoho z mobilních operátorů.

Pražané uctili památku leteckého neštěstí u Smolensku

Lidé v neděli v pražském kostele sv. Jiljí uctili památku leteckého neštěstí u Smolensku, při kterém přesně před rokem zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczynski, jeho manželka a dalších 94 lidí. Mši v polštině vedl pražský arcibiskup Dominik Duka. Kostel sv. Jiljí v centru Prahy, v kterém sídlí od 90. let minulého století polská farnost, se v poledne zcela zaplnil. Lidé obsadili všechny lavice a postávali i pod kůrem nebo v bočních uličkách. Mezi návštěvníky byly desítky Poláků včetně polského velvyslance Jana Pastwy a jeho manželky. Po celou dobu mše byla v kostele vyvěšena fotografie Kaczynského a jeho ženy. Duka v kázání připomněl, že se o polském neštěstí on i český prezident Václav Klaus dozvěděli během mše v pražské katedrále sv. Víta, při které byl uveden do úřadu pražské arcibiskupa. Vyjádřil solidaritu Polsku a připomněl společnou historii českého a polského státu. "Nemůžeme se stále obracet k tomu, co se stalo, ale musíme vycházet z toho, co je před námi," vyzval věřící Duka.

Morkůvky na jihu Moravy si připomněly slavného rodáka Peřinu

Morkůvky na Břeclavsku si v sobotu připomněly sté výročí od narození nejslavnějšího rodáka, jimž byl vojenský pilot z druhé světové války František Peřina (1911 až 2006). Organizátoři uspořádali pietní akt u jeho hrobu i s přeletem stíhaček nad obcí. V tamní škole otevřeli Peřinovo muzeum, pro turisty obec vydala turistickou známku s vyobrazením známého letce. ČTK o tom informovali pořadatelé akce. Peřina působil již v předválečném československém letectvu. Ve druhé světové válce bojoval ve Francii, z ní pak uprchnul přes Alžír do Velké Británie, kde vstoupil do 312. perutě královského letectva. Následně se vyznamenal v mnoha bitvách. Po válce se vrátil domů ověnčen vyznamenáními za četné sestřely. Po komunistickém převratu emigroval. Pobýval v Kanadě a později v USA. Do vlasti se vrátil v roce 1993.

Iniciativa V Ústí neonacisty nechceme zvažuje žalobu na policii

Občanská iniciativa V Ústí neonacisty nechceme zvažuje žalobu na policii kvůli sobotnímu zásahu proti ekumenické bohoslužbě v Krupce u Teplic. Akce byla reakcí na demonstraci příznivců krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti. Pochodu neonacistů se na sídlišti Maršov postavilo do cesty asi 500 Romů, kteří odmítli cestu uvolnit. Po několika marných výzvách, aby ulici uvolnili, neměla policie jinou možnost než užít donucovacích prostředků, řekla ČTK mluvčí Policie v Ústeckém kraji Jarmila Hrubešová. Podle informací na www.vustineonacistynechceme.cz použila policie taktické dělobuchy, obušky, speciální jednotky pořádkové policie včetně obrněné jízdní policie a vrtulníku. Podle faráře Ludvíka Šťastného policie svým zásahem proti náboženskému shromáždění závažným způsobem porušila základní ústavní práva přítomných občanů. Organizátoři shromáždění proto zvažují podání správní žaloby na Polici České republiky, uvádí web. Podle Hrubešové police neměla jinou možnost, pokud chtěla zabránit střetu obou skupin. Během bezpečnostního opatření bylo šest účastníků obou shromáždění zraněno.

Pražské stavební firmy mají málo zakázek

Stavební firmy trápí v Praze podobně jako v celém Česku především nedostatek zakázek, přičemž málo práce dostávají od soukromého i veřejného sektoru. Většina společností kvůli tomu musela už snižovat počty svých zaměstnanců a propouštět. Vyplývá to ze zjištění ČTK mezi oslovenými firmami. V minulých letech přitom právě největší české firmy získávaly v hlavním městě velkou část z významných stavebních zakázek, jejichž souhrnná hodnota je v řádu desítek miliard korun. Největší z nich zadávala veřejná správa. Šlo například o výstavbu železničního Nového spojení, jihozápadní části pražského silničního okruhu, o stále rozestavěný tunel Blanka či o budované metro z Dejvické do Motola. Z podobně velkých zakázek ale letos žádná nová v Praze na obzoru není. Útlum zažívá také výstavba kancelářských budov nebo obchodních center, z krize se jen těžko vzpamatovávají i stavitelé bytů.

Češi uspěli se svým nápadem v soutěži města New York

Tým z Českého vysokého učení technického uspěl v silné mezinárodní konkurenci v soutěži města New York nazvané Příští nápad (Next Idea). Se softwarem VerifEyed, který dokáže zjistit, zda někdo manipuloval s digitální fotografií, vyhrál absolventskou kategorii a získal 20 000 dolarů (kolem 340 000 korun). Newyorská radnice o tom informovala v tiskové zprávě. Tvůrci softwaru, který mohou pojišťovny, banky, online aukční místnosti či seznamky využít k odhalení podvodů, jsou Radim Nedbal a Babak Mahdian. Do soutěže přišlo celkem 150 přihlášek ze 30 zemí. Město pak v každé z kategorií vybralo šest finalistů. Cílem klání bylo najít zajímavé koncepty, které by mohly zahájit své podnikání právě v New Yorku. Kromě Čechů ve studentské kategorii uspěl také kanadský tým z Univerzity Britské Kolumbie ve Vancouveru se systémem pro bezdrátové monitorování srdečního tepu. Oba vítězné týmy získají na půl roku kancelářské prostory v New Yorku zdarma, aby tu mohly rozjet své podnikání.

Návštěvníci v ČR o Velikonocích utratí přes 3 miliardy Kč

Během Velikonoc navštíví Česko zhruba 150 000 zahraničních turistů, kteří zde utratí přibližně tři miliardy korun. Vyplývá to z odhadu analytické společnosti Mag Consulting. V loňském roce se počet velikonočních návštěvníků Česka pohyboval mezi 110 až 120 tisíci a jejich útrata činila také tři miliardy korun. Podle ředitele společnosti Jaromíra Beránka zamíří zhruba polovina z uvedeného počtu návštěvníků do hlavního města, protože ceny ubytování v Praze jsou i přes svátky velice nízké. Strávit velikonoční svátky v Česku tradičně přijíždějí turisté ze sousedního Německa, ale také z Itálie, Velké Británie a Španělska.

Před 100 lety se narodil vídeňský kavárník Hawelka

Neuvěřitelných sto let oslaví 11. dubna živoucí legenda vídeňských kaváren Leopold Hawelka, zakladatel proslulého Café Hawelka. Otec Leopolda Hawelky byl švec a pocházel z Jáchymova, on sám se narodil v roce 1911 v dolnorakouském Mistelbachu. Vyučil se ve Vídni, kde se seznámil s manželkou Josefinou. Společně pak začínali, nejprve v Café Alt Wien. V roce 1939 se nastěhovali do současných prostor. Jejich úsilí přerušila až do roku 1945 válka, kterou však kavárna jako zázrakem přežila bez úhony. V 50. a 60. letech minulého století se podnik stal oblíbeným místem setkání umělců, zejména malířů vídeňské školy. Pravidelnými návštěvníky bývali Alfred Hrdlicka, Ernst Fuchs, Arik Brauer a Friedensreich Hundertwasser. Pro některé byla doslova druhým domovem a když prý neměli na útratu, často jednoduše zaplatili panu Leopoldovi svými výtvory.

Sport

Čeští hokejisté vrátili Bělorusům porážku a vyhráli těsně 3:2. V odvetném přípravném zápase domácí tým v Bobrujsku dvakrát vedl, ale svěřenci trenéra Aloise Hadamczika dokázali vyrovnat góly Martina Škouly a Petra Průchy. V čase 58:32 rozhodl o jejich vítězství Roman Červenka.

Hokejisté Vítkovic porazili ve čtvrtém finále extraligy na vlastním ledě Třinec 5:4 po nájezdech a snížili stav série na 1:3 na zápasy.

Vítkovický útočník Jan Káňa byl vyhlášen nejlepším nováčkem hokejové extraligy v sezoně 2010/11. Jedenadvacetiletého hráče zvolili vítězem ankety zástupci České televize, kteří nováčka sezony každoročně vybírají.

Fotbalisté Bohemians Praha v sobotním utkání 22. kola ČFL zdolali na svém střížkovském stadionu 5:1 rezervu Viktorie Žižkov a v čele tabulky mají nadále šestnáctibodový náskok.

Fotbalisté Žižkova porazili v 21. kole druhé ligy Sokolov 1:0 a mají v tabulce dál stejně bodů jako druhá Vlašim. Jedinou branku zápasu dal v 49. minutě Miroslav Markovič.

Dvě remízy přinesly dnešní zápasy 20. kola MSFL. Zatímco v Olomouci se fotbalisté Sigmy B rozešli s Kroměříží bez branek, v Jihlavě se B-týmu Vysočiny podařilo zlikvidovat dvoubrankový náskok hostujícího HFK Olomouc a zápas skončil 2:2.

Fotbalisté posledního Hlučína remizovali v 21. kole druhé ligy se Znojmem 0:0. Hosté sice nedokázali navázat na předchozí dvě výhry, přesto zvýšili svůj náskok na posledním nesestupovém místě.

Florbalisté Tatranu Střešovice otočili ve druhém finále extraligy téměř ztracené utkání s FBC Ostrava a po vítězství 9:7 vyrovnali sérii na 1:1 na zápasy.

Prostějovským volejbalistkám chybí jedno vítězství k postupu do finále extraligy. Nad Olympem Praha obhájkyně mistrovského titulu doma vyhrály i druhý zápas, tentokrát 3:0.

Přímý souboj o první místo v extralize házenkářů mezi Zubřím a Lovosicemi skončil remízou 28:28.

Bronzové medaile v interlize házenkářek vybojovaly v posledním kole hráčky Zlína, které dnes zdolaly už jisté obhájkyně titulu slávistky 31:23. Rozhodlo se také o posledním účastníkovi českého play off, kterým se stala Olomouc po jasné výhře nad Mostem 31:22. V semifinále se utká se Slavií, druhou dvojicí tvoří Zlín a Veselí nad Moravou.

Poprvé se letos na klusáckých dostizích ve Velké Chuchli představil jezdec a trenér Jaromír Kotásek, který se v zimní přestávce léčil ze dvou úrazů, a hned si se svými svěřenci připsal dvě vítězství. S jedenáctiletým Starfighterem LM vyhrál i hlavní dostih Velkou cenu Kajot na 2180 metrů, v němž startovalo jen pět koní.

Třetí místo obsadil český automobilový jezdec Tomáš Enge s německým kolegou Alexem Müllerem ve druhém závodu mistrovství světa vozů GT1 v belgickém Zolderu. Třetí skončili také v bodovaném kvalifikačním závodu a v průběžném pořadí jim patří čtvrtá pozice se ziskem 27 bodů.

Česká tenistka Květa Peschkeová si v Charlestonu o třetí letošní deblový titul nezahraje. Spolu se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou nestačila v semifinále na americkou dvojici Bethanie Matteková-Sandsová, Meghann Shaughnessyová 2:6 a 4:6.

Opavský basketbalista Jakub Blažek vyrovnal 34 body střelecký rekord letošní sezony NBL. Ani výborný výkon třicetiletého pivota nezabránil porážce na palubovce Brna 86:90 po prodloužení v 9. kole nadstavbové části skupiny A2, kterou slezský tým vede.

Basketbalistka Jana Veselá s Valencií medaili v Evropské lize nezískala. Španělský tým v utkání o bronz podlehl hostiteli závěrečného turnaje Jekatěrinburgu 52:64. Česká reprezentantka byla s jedenácti body druhou nejlepší střelkyní poraženého celku.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer zakončil sezonu čtvrtým místem v závodu Tour de Barents ve Finsku. Po čtyřech etapách dnes v závěrečném stoupání zvítězil Francouz Jean Marc Gaillard, který porazil o pouhé dvě desetiny svého krajana Maurice Manificata. Třetí byl domácí Matti Heikkinen.

Otec a bývalý trenér slalomářky Šárky Záhrobské Petr odmítl nařčení ze stalkingu - pronásledování nepříjemnými a vulgárními textovými zprávami a e-maily. Naopak tvrdí, že Antonín Strach, přítel a kondiční kouč lyžařky, mu prostřednictvím sms zpráv vyhrožuje. Napsal to ČTK v prohlášení, jímž reagoval na ostře vyhrocené spory v médiích mezi ním a jeho dcerou, kterou stále nepovažuje za původce pře.

Počasí

Jasno, postupně až polojasno. Noční teploty klesnou na 3 až -1 stupeň.