Zprávy

Odbory chtějí změnu reforem, jinak plánují protesty

Odbory zahájily kampaň Otevřete oči proti vládním reformám důchodů, zdravotnictví a daní. S pomocí osmi desítek billboardů chtějí dosáhnout toho, aby vláda návrhy změnila. Jinak jsou připraveny zorganizovat demonstrace a případně i stávku. Novinářům to řekli předáci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), která je největší odborovou centrálou v zemi. "Kampaň má jednoznačný cíl - návrhy reforem zkorigovat tak, aby byly logické a oprávněné," uvedl šéf nejsilnějšího odborového svazu KOVO Josef Středula. Podle něj kampaň může gradovat a mohou se konat "hromadná vystoupení". "Nevzdáváme se myšlenky na stávku," dodal Středula. O možnosti generální stávky se před nedávnem zmínil šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Podle šéfa ČMKOS Jaroslava Zavadila se reformy v Česku udělat musí, ale prý ne tak, jak je představila vláda. Odboráři nesouhlasí třeba s tím, že by člověk mohl přesměrovat část svých odvodů ze státního důchodového systému do vlastního spoření u fondů. Podle nich by pak chyběly v penzijní soustavě peníze na nynější důchody. Konfederace navrhuje místo toho reformovat současné penzijní fondy a upravit podmínky ukládání peněz na penzi v nich. Odbory se staví také proti chystané daňové reformě. Podle Zavadila je "absurdní a šokující". Kvůli plánovanému snížení daní by se prý prohloubil deficit, a to asi o 80 miliard. Podle vedoucího analytika ČMKOS Martina Fassmanna návrhy směřují k menšímu zatížení firem a drobných živnostníků a většímu zatížení zaměstnanců.

Věci veřejné chtějí vyšší zdanění firem a zrušit zdanění dividend

Koaliční Věci veřejné navrhují v rámci daňové reformy zvýšení daně z příjmu právnických osob o jeden procentní bod na 20 procent. Jako kompenzaci navrhují zrušit daň z dividend. Změny chtějí od roku 2013. Na tiskové konferenci o tom informoval poslanec VV Michal Babák. "Návrhy Věcí veřejných na změny v daňové oblasti považuji především za marketingový tah, který odliší tuto stranu od jejích koaličních partnerů. Návrhy nejdou proti směru Kalouskových úprav, a zároveň ponechávají prostor k vyjednávání v rámci koalice. Z hlediska celkových dopadů daňové reformy jde o drobné nuance," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Osobně je podle svých slov proti osvobození dividend od daně z příjmu. "Mám obavu, že by na tom vydělali hlavně zahraniční investoři," dodal. Naopak návrhy vítá analytička Next Finance Markéta Šichtařová. "Zrušení daně z dividend by bylo možno označit za geniální nápad, kdyby byl přišel již před deseti lety. Přichází sice pozdě, ale přeci. Je logické, že zrušení daně z dividend si vyžádá kompenzaci v podobě lehkého zvýšení korporátní daně z příjmu. Ovšem v tomto případě to není nic likvidačního pro podnikání, protože zrušení daně z dividend to více než vykompenzuje," uvedla. Daň z dividend není podle ní ničím jiným než dvojím zdaněním, a ještě k tomu zdaněním majetku.

LN: Ministr Fuksa ustoupil od záměru dát akcie Lesů ČR na burzu

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) zatím ustoupil od záměru dát akcie státního podniku Lesy ČR (LČR) na burzu. Fuksa to uvedl v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny. Dál však ministr trvá na záměru přeměnit státní podnik na akciovou společnost a ročně z něj formou dividend získávat pro státní pokladnu jednu až dvě miliardy korun. LČR patří polovina lesů v zemi. "Já v tuto chvíli od myšlenky umisťovat akcie Lesů ČR na burzu ustupuji, protože to je až krok číslo dvě. Prvořadý krok je rozhodnout, zda akciovka ano, nebo ne a prosadit to," řekl Fuksa. Myšlenku uvedení akcií na burzu podle svých slov v tuto chvíli neřeší a nedává si to ani jako ambici pro toto volební období. Převod Lesů ČR na akciovou společnost ministr zdůvodňuje tím, že pak podnik bude moci formou dividend přispívat do státního rozpočtu. "Nejtransparentnějším a nejjednodušším způsobem, jak tyto peníze pro rozpočet získat, je akciová společnost. Když se převod na akciovou společnost nepodaří, pak zkusíme jít cestou novely zákona o státním podniku, tomu ale nedávám velkou šanci," uvedl ministr.

iDnes: Bízková zřejmě skončí na ministerstvu životního prostředí

Náměstkyně ministra životního prostředí a ředitelka sekce pro ekonomiku a politiku životního prostředí Rut Bízková zřejmě rezignuje na svůj post. Z ministerstva by měla odejít k 5. dubnu, důvodem jsou pravděpodobně chyby v programu Zelená úsporám a personální změny na Státním fondu životního prostředí. V pátek o tom informoval server iDnes.cz, kterému to potvrdil důvěryhodný zdroj z ministerstva. Úřad zprávu oficiálně nekomentoval, Bízková na telefonáty ani SMS nereagovala. "V tuto chvíli o ničem takovém nevíme," uvedla mluvčí Michaela Jendeková. Podobně odpověděla i ředitelka odboru vnějších vztahů Ilona Chalupská. Ministr Tomáš Chalupa (ODS) na dotazy nereagoval. Podle dalšího zdroje z ministerstva může rezignace Bízkové souviset s vyvozením odpovědnosti za dlouhodobě podceňovaný projekt Zelená úsporám. "Ministr Chalupa připravuje zásadní opatření pro nápravu vzniklých škod způsobených jeho předchůdci. A paní Bízková v tomto zúčtování hraje významnou roli, neboť je za projekt Zelená úsporám odpovědná," uvedl zdroj, který si nepřál být jmenován.

Dobeš předloží balík změn upravující fungování škol od 1. září

Ministr školství Josef Dobeš (VV) dokončil práci na rozsáhlé novele školského zákona. Prostřednictvím návrhu chce například zavést šestileté funkční období pro ředitele škol, zrušit povinnost zakládat školské rady, snížit počet přihlášek na střední školy ze tří na dvě a stanovit pravidla podpory pro firemní mateřské školy. Návrh ve středu posoudí vláda. Novela by měla platit od nového školního roku, tedy letošního září. Obsahuje i upřesnění pravidel pro navštěvování zahraničních škol a ustanovení týkající se organizace státních maturit, například odměn pro zkoušející. Kvůli zhoršení výsledků českých školáků v mezinárodních hodnoceních navrhuje Dobeš do zákona vložit i ustanovení ukládající základním školám, aby svůj vzdělávací program uvedly do souladu s obsahem vzdělávacích oblastí, který vypracují experti ve spolupráci s učitelskou veřejností. Obsah nových "povinných osnov" pro český jazyk, cizí jazyk a matematiku ministerstvo zveřejní.

Český a italský prezident slavnostně otevřou hlavní nádraží

Prezident Václav Klaus a jeho italský protějšek Giorgio Napolitano spolu ve čtvrtek 14. dubna slavnostně otevřou novou halu pražského Hlavního nádraží. Akce bude jedním z bodů programu státní návštěvy italského prezidenta v ČR. Italský prezident přicestuje v úterý 12. dubna. Den poté ho čeká tradiční program na Pražském hradě - soukromé setkání s Klausem, jednání národních delegací a slavnostní večeře. Ve čtvrtek 14. dubna se spolu s Klausem a dalšími českými politiky zúčastní ceremoniálu na pražském Hlavním nádraží. Večer si oba prezidenti půjdou poslechnout koncert orchestru milánské opery La Scala, který se uskuteční v pražském Obecním domě u příležitosti 150. výročí sjednocení Itálie. Přestavbu největší železniční stanice v ČR zajišťovala italská investorská společnost Grandi Stazioni. Jižní část odbavovací haly pražského Hlavního nádraží se otevřela cestujícím už v listopadu, čímž po čtyřech letech skončila hlavní část rekonstrukce stanice. Poslední fází rekonstrukce za celkem miliardu korun je oprava secesní Fantovy budovy.

CVVM: Většina Čechů sleduje vývoj na Blízkém východu a severu Afriky

Více než polovina lidí se zajímá o aktuální události v zemích Blízkého východu a severní Afriky, kde vypukly lidové nepokoje a protivládní protesty, jen třetina si myslí, že by se do řešení situace v těchto zemních mělo aktivně zapojit mezinárodní společenství. Vyplývá to z březnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které má ČTK k dispozici. Průzkum se uskutečnil ještě před vojenskou operací mezinárodní koalice v Libyi, která začala 19. března. Protesty a nepokoje trvají v zemích Blízkého východu a severní Afriky už od začátku letošního roku. O tyto události se zajímají také lidé v Česku, v průzkumu to uvedlo 53 procent dotázaných. Z mužů vývoj v uvedených oblastech sleduje 60 procent, mezi ženami je to 46 procent. Mezi příznivci politických stran větší zájem projevují voliči KSČM a TOP 09. Celkem 51 procent účastníků průzkumu je proti tomu, aby se se do řešení situace v těchto zemích aktivně zapojilo mezinárodní společenství. Souhlas se zapojením projevilo 33 procent, 16 procent na to nemá jasný názor.

Picek: Nedostatky letadel CASA mají být odstraněny do konce dubna

Nedostatky ochranného systému letadel CASA, které brání v jejich nasazení v Afghánistánu, nařídil náčelník generálního štábu armády Vlastimil Picek odstranit do 30. dubna. ČTK to sdělilo tiskové oddělení generálního štábu. O výsledku zkoušek, které závadu odhalily, Picek ve zprávě informoval ministra obrany Alexandra Vondru. Deník Právo uvedl, že armáda bude muset odložit vyslání nových transportních letadel na pomoc českým vojákům v neklidné asijské zemi, neboť systém ochrany proti raketám, který za 150 milionů korun dodala firma Omnipol, neprošel vojskovými zkouškami a firma ho bude muset vyměnit či opravit. "Bohužel výsledek zkoušek je nevyhovující a já jsem o této skutečnosti informoval zprávou ministra obrany. Pro odstranění zjištěných závad jsem stanovil termín do 30. dubna. Pokud budou nedostatky do tohoto termínu odstraněny, uskuteční se doplňkové vojskové zkoušky," uvedl Picek v pátečním prohlášení.

Radiožurnál: Ministr Heger odvolal ředitelku fakultní nemocnice Bulovka

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odvolal ředitelku pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce Kateřinu Toběrnou. Informoval o tom Český rozhlas - Radiožurnál. Potvrdil to mluvčí nemocnice Jakub Hoffman. Důvodem podle rozhlasu byly výsledky ministerské kontroly. Kateřina Toběrná nastoupila do čela "Bulovky" 1. května 2009. Chtěla ji podle tehdejšího vyjádření ekonomicky stabilizovat a chtěla provést změny v organizaci péče. Fakultní nemocnice Na Bulovce, kterou ročně projde přes půl milionu pacientů, spadá pod ministerstvo zdravotnictví. Podle dřívějších informací by se ale mohla už příští rok stát pražskou metropolitní nemocnicí a mohlo by ji převzít město. Pražský magistrát měl mít do konce března právní posudky, v květnu údajně oznámí své stanovisko ministerstvu zdravotnictví. Převod nemocnice na město by mohl být podle médií bezúplatný. Uskutečnit by se mohl k 1. lednu. Informaci potvrdil pak také první náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Pavelka.

Korytář je připraven odstoupit, pokud nezíská politickou podporu

Liberecký primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec) je připraven odstoupit, pokud se mu do příštího zasedání zastupitelstva nepodaří sjednat politickou podporu. Korytář to řekl na páteční mimořádné tiskové konferenci. Dodal, že zastupitelstvo svolá, mělo by se konat do 16. dubna. Ve čtvrtek odešla z koalice na liberecké radnici ČSSD a také Liberec občanům a Unie pro sport a zdraví. Neúspěšně se pak strany pokusily primátora odvolat. Korytář řekl, že zahájil jednání o nové koalici a je ochoten jít do koalice i s komunisty, vyloučil jen ODS. Korytář chce na novém jednání zastupitelstva znovu jednat o zrušení dvou zakázek za zhruba půl miliardy korun na revitalizaci městských lázní a dostavbu libereckého bazénu. Na obě akce už jsou schválené dotace z regionálního operačního programu, podle Korytáře by se ale město podpisem smluv s vítězi dostalo do velkých potíží a v budoucnu by mu hrozilo, že bude dotace vracet. Proto se rozhodl smlouvy nepodepsat a chce veřejné soutěže vypsat znovu. "Pokud se mi nepodaří pro tento záměr získat podporu, jsem připraven rezignovat," dodal.

Češi před sebou mají kratší život než průměrní Evropané

Očekávaná délka života je v Česku u mužů i u žen citelně pod průměrem Evropské unie, ukazují data ze zprávy o demografických trendech EU. Třeba Švédové a Francouzky mají podle odhadů před sebou zhruba o pět let života více než Češi a Češky. Češky narozené v roce 2009 by se totiž měly podle dat, které zveřejnil Evropský statistický úřad (Eurostat) a Evropská komise, v průměru dožít 80,5 roku. Průměr v EU ale činí 82,4 roku a u rekordmanek z Francie dokonce 85,1 roku. Podobné je to i s muži. Zatímco v Česku se odhaduje délka jejich života na 74,3 roku, tak průměr "sedmadvacítky" dosahuje 76,4 roku a ve Švédsku je to 79,4 roku. Statistici nicméně podotkli, že očekávaná délka života postupně narůstá, a to ve všech zemích bloku. Tak třeba v Česku v roce 1993 u žen činila něco málo přes 76 roků, zatímco předloni to bylo o čtyři roky více. V celé EU narostla během posledních 50 let o zhruba deset let.

MfD: Lidem v Troubkám se nelíbí návrh ohrázování obce

Obyvatelé Troubek na Přerovsku protestují proti návrhu systému ohrázování obce, který ji má ochránit před záplavami. Nelíbí se jim, že hráze by byly příliš blízko za domy. Protipovodňová stavba za více než sto milionů korun, kterou by platil stát, má hotový projekt a podle optimistických odhadů by se mohla už za dva roky budovat, píše dnes olomoucká příloha Mladé fronty Dnes. Projekt takzvaného lokálního ohrázování mají lidé z Troubek v rukou už od loňského prosince a několikrát ho Povodí Moravy vrátili. "V návrhu je příliš mnoho technických opatření. My máme alternativní řešení protipovodňové ochrany, ale projektanti se jimi moc nezabývali," uvedl starosta Radek Brázda. Obec trvá na tom, aby vodohospodáři troubecké alternativy znovu zvážili. Čtyři metry široké a dva až tři metry vysoké hráze by v některých místech stály asi sto metrů od posledních domků ve vesnici. Podél Malé Bečvy, kde je stísněný prostor, navrhují projektanti nahradit hráz železobetonovou zdí, u mostu na příjezdové komunikaci od Tovačova zase metr vysokým mobilním hrazením.

Novinky.cz : Daňová správa začala v Sazce kontrolu účetnictví

V loterijní společnosti Sazka, která je od úterka v úpadku, v pátek začal finanční úřad kontrolu účetnictví. Informoval o tom server Novinky.cz. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) deníku Právo řekl, že dal daňové správě podnět kvůli podezření z manipulace s účetními doklady. O probíhajícím šetření prý zatím neví a daňová správa se ke kontrole deníku odmítla vyjádřit. Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob ČTK řekl, že kontrolu v Sazce provádí Finanční úřad pro Prahu 9. Sazka kontrolu vítá. "Získali jsme z veřejných zdrojů podnět, že v Sazce může docházet k manipulaci s účetními doklady. Dal jsem proto podnět daňové správě, zda by nebylo na místě zahájit místní šetření, aby v Sazce bylo zajištěno pravdivé a věrohodné účetnictví ve prospěch daňových poplatníků. Nejsem informován, zda šetření probíhá. Pokud ano, daňová správa patrně podnět vyhodnotila jako relevantní," řekl Právu Kalousek. "Sazka probíhající kontrolu místního finančního úřadu vítá, protože ta jednoznačně prokáže, že společnost má své účetnictví v naprostém pořádku a podnět z veřejných zdrojů se nezakládá na pravdě," uvedl mluvčí Sazky Jan Tuna.

Dopravci na mýtném zaplatili ve čtvrtletí o 34 pct více než loni

Silniční dopravci za první čtvrtletí letošního roku na mýtném zaplatili 1,97 miliardy korun, což je o 34 procent více než ve stejném období loňska. Na nárůstu se projevilo zvýšení tarifů z letošního ledna. ČTK to řekl mluvčí českého mýtného systému David Šimoník. "Vzhledem k dosavadním výsledkům výběrů mýta lze očekávat, že celoroční výsledek se bude pohybovat kolem osmi miliard korun," řekl Karel Feix, generální ředitel firmy Kapsch, která systém spravuje. Za celý loňský rok dosáhl výběr mýtného 6,5 miliardy korun. Výrazně vyšší výnosy než v loňském roce Kapsch sleduje ve všech třech letošních měsících. Ze statistik firmy vyplývá, že v letošním březnu se vybralo o 27 procent více než za stejný měsíc loni. V lednu meziroční nárůst výběru dosáhl 48 procent.

Staroměstský orloj se na tři týdny zastaví

Na tři týdny se v pondělí zastaví Staroměstský orloj. Odborníci budou opravovat především jeho interiér, zpevní kamenné zdivo a opraví závady v mechanismu stroje. Restaurátoři pak dostanou do dílny zlatého kohouta, který by se měl po jejich zásahu znovu začít hýbat. Magistrát tvrdí, že opravy nelze provést za provozu stroje. Orloj bude znovu spuštěn na Velikonoční pondělí, sdělil ČTK magistrát. Kamenné zdivo uvnitř věže, kde je orloj umístněn, je nyní pokryto poškozenými omítkami, které postupně odpadávají. Podle tiskového odboru magistrátu to zvyšuje prašnost a vlhkost v interiéru. "Dojde proto k odstranění omítek, očištění a odsolení kamenného zdiva, případně domodelování a doplnění chybějících či degradovaných částí zdiva a spárování," uvedl magistrát. Opravy se dočká i zlatý kohout, který je umístěn nad okny s apoštoly. Po zásahu restaurátorů by se měl opět začít hýbat a mávat křídly. Stávající soška byla vyrobena po požáru v roce 1945 v jiné podobě než původní.

ČRo: Na terasách Národního divadla od příštího léta budou svatby

Snoubenci, kteří se chtějí sezdat na netradičním místě, si od příštího léta budou moci k obřadu vybrat terasy Národního divadla v Praze. Český rozhlas - Radiožurnál informoval, že s nápadem ředitele divadla Ondřeje Černého souhlasí i ministerstvo kultury. Podobnou službu v Evropě nabízí jen londýnské Národní divadlo. Národní divadlo si podle ČRo díky svatbám může zlepšit svůj finanční rozpočet a upoutat na sebe pozornost. Původně uvažovalo i o tom, že by ke svatebním obřadům pronajímalo o divadelních prázdninách salonky historické budovy a jeviště Stavovského divadla. "Po dohodě s ministerstvem kultury budou obřady jenom venku na terasách (Národního divadla) u trig," uvedl Černý. Národní divadlo nyní ale čeká rozsáhlá rekonstrukce poničené fasády. "Až bude divadlo v novém hávu, tak nepochybně v letních měsících taková svatba u trig může být pro mnohé potěšením a doufám, že to pro nikoho nebude urážkou," řekl Radiožurnálu Černý.

Památník v Hrabyni představí výstavu o dětech v době války

Osudy a příběhy dětí z doby druhé světové války naplní v nejbližších dnech obří památník v Hrabyni na Opavsku. Výstava Děti a válka, příběhy dětí v letech 1939-1945 doplní stálou expozici Doba zmaru a naděje. Výstava začne 6. dubna. ČTK o tom informovala marketingová manažerka památníku Simona Juračková. "Válka už od svého začátku v září 1939 změnila život milionům lidí. Nejen vojákům a dospělým, ale také dětem. Tisíce jich musely opustit domovy, musely se skrývat před bombami, byly svědky vraždění, nasazovány na pomocné práce, bezohledně vražděny ve jménu rasové čistoty," vyjmenovala manažerka. Dodala, že i přes všechnu hrůzu a strádání si děti dokázaly v těžkých dobách uchovat svůj idylický svět, v němž si hrály, kreslily a zpívaly. "A právě o jejich životě za války, vnímání válečných událostí, obraně před utrpením a strachem pojednává výstava Děti a válka," vysvětlila Juračková.

Lidé si do NTM můžou přijít prohlédnout 100 let starou lokomotivu

Parní rychlíková lokomotiva 375.007, přezdívaná Hrboun, slaví jubilejní 100. narozeniny a Národní technické muzeum (NTM) v Praze při té příležitosti pořádá o víkendu její komentované prohlídky. Na svou vůbec první cestu se stroj vydal 14. března 1911 a hned při této zkušební jízdě dosáhl maximální rychlosti 117 kilometrů v hodině, čímž splnil všechny tehdejší technické požadavky a mohl se směle zařadit do pravidelného provozu. Lokomotiva je už 56 let chloubou dopravní haly NTM. Připraven je i program pro děti, které budou moci navštívit tematické výtvarné dílny. ČTK o tom za NTM informovala Olga Šámalová. "Parní lokomotiva 375.007 představuje vrchol konstrukce rychlíkových lokomotiv v rakouské monarchii před první světovou válkou," uvedla Šámalová. Lokomotiva byla jako první svého typu vyrobena v Českomoravské továrně na stroje v Praze a je jedním ze dvou zachovaných kusů své řady na světě. Oslavě kulatého výročí Hrbouna předcházela náročná příprava. Zaměstnanci NTM museli lokomotivu vyčistit a doplnit o některé součástky, aby odpovídala stavu v jakém ji bylo možné ve 30. letech vídat v čele mezinárodních rychlíků. "Na obnově vzhledu lokomotivy se mimo pracovníků muzea podíleli i dobrovolníci, kteří na lokomotivě odvedli více jak 1400 hodin práce," podotkla Šámalová.

Husa na provázku uvedla hru podle Čapkových povídek

Brněnské divadlo Husa na provázku v pátek premiérovému publiku představilo novou inscenaci Trapná muka. Režisér a autor dramatizace Jan Mikulášek v ní spojil ranou povídkovou tvorbu Karla Čapka ze sbírek Boží muka a Trapné povídky. Po loňském Hordubalovi jde o druhý díl cyklu Čapek na provázku, jehož cílem je představit dílo slavného spisovatele a dramatika v novém světle. "Chceme Čapka objevit dnešku, dnešní mladé generaci, a to nejen jako autora velkých známých her, případně novel a nejznámějších povídek. Chceme v něm najít věci nejniternější, neosobnější a nejhlubší," uvedl dramaturg Josef Kovalčuk. Cyklus Čapek na provázku vyvrcholí v sezoně 2012/2013 inscenací Život a dílo skladatele Foltýna v režii Vladimíra Moráka.

Národní divadlo zaplatilo symbolickou korunu za Kolowratský palác

Jednu korunu v malé krabičce převzala v pátek večer na pódiu Stavovského divadla Dominika Kolowratová-Krakovská se svými dětmi z rukou ředitele Národního divadla Ondřeje Černého. Koruna je symbolickým nájmem, který divadlo už roky platí za využívání Kolowratského paláce a přilehlé provozní budovy. "Divadlo je plné rituálů a dnešní předání symbolické koruny je jedním z nich," řekl na úvod krátké ceremonie ředitel Černý. Satirická komedie Revizor, která následovala, byla věnována památce Jindřicha Kolowrata-Krakovského, od jehož smrti uplynulo v lednu 15 let.

Umělci v Praze znovu protestovali proti omezování pouliční zábavy

Přibližně dvě stovky umělců v pátek již podruhé protestovaly proti nevyhovujícím podmínkám pro pouliční umění v Praze. Protestní pochod začal na náměstí Republiky a za neustálého hraní bubnů, fléten, kytar či klarinetů směřoval přes Staroměstské náměstí a Karlův most na Kampu. Muzikanti nesli slogan - ulice bez hudby rovná se ulice bez života. Mezi účastníky sice převažovali hudebníci, nicméně našli se mezi nimi i žongléři na chůdách či mimové. "Mnohá evropská města mají regulaci pouličního umění vyřešenou způsobem, který vyhovuje jak umělcům, tak obyvatelům města. Praha bohužel ne," řekl mluvčí a jeden z pořadatelů akce Dalibor Zíta z iniciativy Buskerville. Podle něj je Praha velmi nehostinná pro pouliční umělce. Míst, kde je možné umění prezentovat, je pouze několik, navíc na povolení se čeká až týdny, dodal Zíta.

Festival Polička Jazz se letos poprvé rozšíří i do Svitav

Vystoupení česko-rakouského kvarteta PVC (Prague Vienna Connection) zahájí ve středu 13. dubna hudební festival Polička Jazz. Návštěvníci uvidí během 15. ročníku celkem sedm kapel a jedno netradiční divadelní představení, ale mohou také zajít na promítání hudebních filmů nebo si prohlédnout výstavu fotografií. Letos se přehlídka poprvé rozšíří i mimo Poličku, řekla ČTK ředitelka pořádajícího Tylova domu Alena Báčová. Zahajovací koncert se totiž uskuteční v multifunkčním centru Fabrika ve Svitavách. Soubor PVC založil v loňském roce kontrabasista František Uhlíř, vedle jeho dlouholetého spoluhráče Jaromír Helešice za bicími v něm účinkují také dvě jazzové muzikantky z Vídně, zpěvačka Nika Zachová a pianistka Julia Siedlová. "Chceme spolupracovat i s jinými kulturními zařízeními, proto jsme koncert nabídli Svitavám, odkud k nám lidé často přijíždějí," uvedla Báčová.

Český boxer Pála je mistrem Evropy v těžké váze organizace WBO

Český boxer Ondřej Pála se stal profesionálním mistrem Evropy v těžké váze organizace WBO. V souboji o titul v Berlíně porazil technickým k. o. v osmém kole Oleksije Mazjakina z Ukrajiny. Česko má tak od nynějška dva profesionální boxerské šampiony starého kontinentu. V září získal v Birminghamu pás organizace EBU v lehké střední váze Lukáš Konečný. Šestadvacetiletý Pála byl v duelu vypsaném na 12 kol favoritem. Zápas s o deset let starším a téměř 20 kilogramů těžším Ukrajincem byl zpočátku vyrovnaný. Postupně ale český boxer získával nad soupeřem převahu, až v osmém kole sudí boj předčasně ukončili. Pála si připsal 29. vítězství v profesionálním ringu, na kontě má jen dvě porážky.

Hokejisté Sparty zakončili nepovedený ročník porážkou s Brnem 2:4

Hokejisté Sparty zakončili nepovedený ročník extraligy porážkou, když ve skupině o udržení podlehli Brnu 2:4, přestože Kometa nasadila v utkání jen 15 hráčů do pole. Dvě branky vítězů vstřelil Ondřej Švaňhal.

Boleslav porazila Olomouc a dotáhla ji v tabulce na jediný bod

Mladoboleslavský kouč Karel Stanner byl rád, že jeho svěřenci proti Olomouci odčinili předešlý debakl 0:4 z Liberce. "Jsem rád, že jsme doma udrželi úspěšnou bilanci a že se nám podařilo získat tři body. Mužstvo musím pochválit, podali jsme velmi kvalitní výkon," uvedl na tiskové konferenci Stanner. Připustil, že se jeho svěřenci dostávali do tempa pomaleji. "Zpočátku bylo utkání vyrovnané a problémy nám dělal svým pohybem Ordoš, který si chodil pro balony. Teprve poté, kdy jsme přidali druhý gól, jsme dostali utkání definitivně pod kontrolu," uvedl Stanner, který vyzdvihl výkon autora obou gólových přihrávek Marka Kuliče. "Podal nejlepší výkon za poslední půlrok," dodal.

Abraham se v trénincích v Jerezu pohyboval na hraně první desítky

Motocyklový závodník Karel Abraham se pohyboval v pátečních oficiálních trénincích na Velkou cenu Španělska na hraně první desítky. Český debutant v nejprestižnější třídě MotoGP zajel v prvním tréninku jedenáctý čas, ve druhém tréninku byl ještě o jednu příčku lepší. Pokud jednadvacetiletý Abraham v Jerezu potvrdí své tréninkové výkony v nedělní Grand Prix, mohl by vylepšit své třinácté místo z úvodního závodu sezony v Kataru. Zatímco pod umělým osvětlením na okruhu Losail skončil na své ducati poslední, v pátek za sebou nechal šest, respektive sedm soupeřů.

Počasí

Oblačno, místy s deštěm nebo přeháňkami. Postupně bude od západu oblačnosti ubývat. Teploty 17° až 21° Celsia.