Zprávy

0:00
/
0:00

VV nechtějí školné na vysokých školách v tomto volebním období

Nejmenší vládní strana Věci veřejné nechce, aby bylo v tomto volebním období zavedeno školné na vysokých školách. Delegáti ideové konference VV zavázali v usnesení své ministry k tomu, aby o tom jednali s koaličními partnery z ODS a TOP 09. Mají dohodnout úpravu koaliční smlouvy, která zavedení školného obsahuje. Školné se má podle usnesení, které předložil ministr školství Josef Dobeš, odložit na další volební období. Zavedeno by tedy mělo být mezi léty 2014 a 2018. Věci veřejné argumentují zmírněním dopadů reforem, které kabinet chystá. Koalice dohodla zavedení takzvaného odloženého školného. Studenti by mohli školné splácet až potom, co začnou vydělávat.

Dobeš podotkl, že podle smlouvy má být ve školním roce 2012/2013 zavedena síť sociální podpory a v dalším školním roce školné. "Bude to půl roku před volbami," uvedl Dobeš a dodal, že jde i o politickou věc. Předložit takové usnesení prý Dobeše napadlo přímo na konferenci, na níž si delegáti také odhlasovali, že Věci veřejné budou středovou stranou a budou prosazovat sociálně spravedlivé reformy. "Reflektoval jsem žádosti účastníků," podotkl ministr školství. Pro zahájení debaty se vyslovilo asi 60 procent přítomných delegátů.

VV: Vláda musí předložit lidem reformy do konce března

Vláda by měla podle nejmenší koaliční strany Věci veřejné představit obyvatelům podobu reforem a jejich dopady a přínosy do konce března. Platit by měly od přespříštího roku, řekl dnes na ideové konferenci VV ministr dopravy Vít Bárta. Kabinet podle něj s reformami zaspal. Na konferenci se mluvilo zejména o důchodové reformě, Věci veřejné v této souvislosti odmítly slučování sazeb DPH. "Ať důchodová, ať zdravotní, ať daňová reforma jsou od sebe neoddělitelné," prohlásil Bárta, který je pokládán za hlavní postavu Věcí veřejných. Je podle něho nutné sdělit lidem datum, kdy budou o všech změnách informováni. "Toto datum je pro mě konec března. Vláda musí říct, co bude a co nebude," dodal Bárta. Věci veřejné mají vlastní model důchodové reformy odlišný od varianty, kterou chystá ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Základem je snížení odvodů do průběžného důchodového systému a přesměrování jejich části do individuálních fondů. Výpadek má pokrýt sjednocení daně z přidané hodnoty na 19 procentech.

Langer: Výměna šéfa policie má zakrýt větší problémy vnitra

Snaha ministra vnitra Radka Johna (VV) o výměnu policejního prezidenta má podle bývalého šéfa resortu Ivana Langra (ODS) pouze odpoutat pozornost veřejnosti od závažnějších problémů úřadu. Exministr to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. John trvá na tom, že policejní prezident Oldřich Martinů musí ze své funkce odejít kvůli neutěšené situaci v policii. "Mně celý ten problém připadá jako ten slavný americký film Vrtěti psem," uvedl Langer. Současnou situaci kolem policejního prezidenta označil za "nezodpovědné pohrávání si s institucí policie, které je smutným důkazem chaosu, který na ministerstvu vládne". Podle něj navíc náhlé změny názorů na policejního prezidenta poškozují fungování policie. Dodal, že Martinů vedl tým při největší policejní reformě, kterou uskutečnil úřad právě za Langra.

Pospíšil chce změnit způsob výběru nejvyššího státního zástupce

O jmenování nejvyššího státního zástupce by v budoucnu spolu s vládou mohla rozhodovat Nejvyšší rada justice nebo prezident či Senát. V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), podle kterého je změna výběru státních zástupců součástí připravované novely zákona o státních zastupitelstvích. Její hlavní teze chce v lednu představit spolu s novým šéfem žalobců Pavlem Zemanem. "Chceme změnu tak, aby nejvyšší státní zástupce měl silnější pozici," uvedl ministr. Jeho úřad podle něj rozpracoval šest variant možného jmenování nejvyššího státního zástupce. Jednou ze dvou základních je vytvoření pojistky v podobě spolurozhodování prezidenta nebo Senátu. Druhou možností je vznik nezávislého justičního orgánu - takzvané Nejvyšší rady justice, složené ze soudců, státních zástupců a dalších.

Paroubek je pro zavedení bankovní daně, Kalousek je proti

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek se v televizním pořadu Partie vyslovil pro vyšší zdanění velkých podniků a bank, které by přineslo do rozpočtu deset až 20 miliard Kč navíc. Paroubek míní, že velké podniky a banky v minulých letech nestrádaly a ročně z jejich zisků odplývalo do zahraničí 200 miliard Kč. Je podle něj škoda část jejich zisků v rozpočtech nevyužít. Ministr financí Miroslav Kalousek v debatě v televizi Prima tento návrh odmítl s tím, že by tuto daň v konečném důsledku stejně zaplatili obyčejní lidé. Uvedl, že například zavedení speciální bankovní daně by znamenalo zdražení úvěrových bankovních produktů pro klienty a komplikovanější přístup soukromých investorů k penězům, což by zbrzdilo hospodářský růst. "Bankovní daň, stejně jako třeba pojišťovací daň nebo další vymoženosti některých evropských socialistických vlád, ve svém důsledku stejně zaplatí lidé," dodal.

Berlín: Německo Čechy ani nikoho jiného do eurozóny netlačí

Německá kancléřka v eurozóně ráda přivítá další členy, po žádné zemi však urychlené přijetí eura nepožaduje. Řekl to dnes mluvčí německé vlády Steffen Siebert. Reagoval tím na článek v sobotních Lidových novinách, podle něhož Merkelová přemlouvala nejvyšší představitele České republiky a Polska k co nejrychlejšímu přijetí eura, jakožto možné spojence proti rozpočtově nedisciplinovanému "jižnímu křídlu". "Německá vláda netlačí žádnou zemi k urychlení procesu vstupu (do eurozóny)," řekl mluvčí agentuře Reuters. Lidové noviny napsaly, že když v září přijel český premiér Petr Nečas navštívit do Berlína Merkelovou, řekla mu, že by Česko "ráda viděla v klubu". Merkelová naznačila, že Praha by patřila ke spojencům, s nimiž v eurozóně udělá pořádek. Nečas rozmluvu s kancléřkou nechce komentovat, zdroje z jeho okolí ale takovou větu kancléřky potvrzují.

Týden: Hlavní společností ABL bude ABL Investment

Hlavní společností ABL, která poskytuje bezpečnostní služby, se stane evropská společnost ABL Investment. Ta bude při expanzi do zahraničí řídící společností evropského holdingu ABL. Jeho dokončení se plánuje na rok 2011. Napsal to v pondělním vydání časopis Týden. Největší bezpečnostní agentura v zemi bude podle generálního ředitele Matěje Bárty dále existovat jako dcera ABL Investment. Od holdingové struktury si Bárta slibuje zjednodušení a zefektivnění organizační a administrativní struktury skupiny. Změny souvisejí s expanzí do celé Evropy. ABL nyní působí také na Slovensku, v Británii a v Turecku. Přes ABL Investment Bárta společně se svou ženou koupili 50procentní podíl v agentuře, který vlastnil Bártův bratr Vít, který je ministrem dopravy. Ten před 18 lety ABL založil a byl jejím 50procentním akcionářem. Po vstupu do vysoké politiky letos v létě svůj podíl prodal právě bratrovi a švagrové, která již před prodejem byla polovičním majitelem ABL.

SANEP: Převážná většina Pražanů nedůvěřuje primátorovi Svobodovi

Převážná většina Pražanů není spokojena s novým primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS), obyvatelé hlavního města nedůvěřují ani koalici občanských a sociálních demokratů na magistrátu. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu agentury SANEP. Podle dřívějších výzkumů společnosti preferovali lidé bydlící v metropoli nejčastěji kandidáta na primátora Zdeňka Tůmu (TOP 09). "Vysoká nespokojenost s Bohuslavem Svobodou tak jednoznačně souvisí jak se zklamáním, že primátorem není Tůma, tak s faktem, že Svoboda je tváří a představitelem krajně nepopulární koalice ODS s ČSSD," uvedla agentura. Podle ní nemá primátor důvěru 69,4 procenta Pražanů, spokojeno s ním není 71,8 procenta obyvatel metropole. Magistrátní koalici nedůvěřuje podle průzkumu SANEP 78,6 procenta lidí žijících v hlavním městě. "Podle většinového mínění Pražanů je nemorální a zcela proti zájmu pražských voličů," sdělila agentura. Koalice si mírně pohoršila oproti průzkumu z minulého měsíce, kdy jí vyslovilo nedůvěru 72,1 procenta obyvatel Prahy. Téměř polovina dotázaných však věří, že vedení na magistrátu vydrží po celé volební období.

Objem úvěrů od stavebních spořitelen klesl o 12 procent

Stavební spořitelny poskytly letos ke konci listopadu úvěry za více než 54 miliard korun, což je v meziročním srovnání pokles o 12 procent. Vyplývá to z údajů všech tuzemských stavebních spořitelen, které má ČTK k dispozici. Podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen by ze celý letošní rok měly stavební spořitelny poskytnout v meziročním srovnání o desetinu méně úvěrů než loni. Za celý loňský rok spořitelny poskytly úvěry za 66,4 miliardy korun, což znamenalo pokles o 11 procent. Uzavřely zhruba 887.000 smluv včetně navýšení cílové částky, přičemž předloni to bylo přes milion smluv. "Stavební spořitelny mimo jiné s ohledem na očekávaný mírný úbytek vkladů, tedy zdrojů pro poskytování úvěrů, pravděpodobně nebudou vrhat tolik úsilí do úvěrové expanze. Nyní proto očekáváme pokles o přibližně deset procent jak na straně úvěrů, tak i smluv o stavebním spoření," uvedl tajemník asociace Jiří Šedivý.

Obchody hlásí proti běžnému víkendu růst tržeb o desítky procent

Vánoční nákupy jsou v plném proudu, obchodní řetězce zaznamenaly o třetím adventním víkendu proti běžnému víkendu nárůst zákazníků i tržeb o desítky procent. Nárůst je ale podle nich i ve srovnání s loňským rokem. Stoupá prodej potravin a dárků, z nich letos jdou na dračku vedle tradičních hraček a elektroniky také třeba kosmetické balíčky. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK mezi řetězci, které čekají hlavní nápor kupujících příští týden. Do obchodů jednoho z dominantních řetězců přišlo o tomto víkendu v porovnání s běžným víkendem na nákupy o polovinu více zákazníků. "V porovnání s loňskem jsme zaznamenali více než pětiprocentní nárůst prodeje. Prodej potravin, zeleniny a ovoce stoupl o 50 procent. Největší nárůst, více než dvojnásobný, zaznamenaly hračky, dále kosmetika, oděvy, knihy, DVD, CD a elektronika," uvedla mluvčí řetězce Eva Karasová.

Na dráze platí nový jízdní řád, pendolino jezdí na Slovensko

Na železnici v celé Evropě dnes začal platit nový jízdní řád. Pro české cestující znamená řadu novinek v mezinárodní dopravě, například pendolino se po roční pauze vrací na linku Praha - Bratislava, několik zrušených rychlíků a omezení provozu na málo výnosných lokálkách. Někteří cestující zaplatí za jízdenky více peněz, základní a zákaznické jízdné se nemění. V dálkové dopravě dráhy zrušily některé málo vytížené rychlíky, přestal jezdit například polední pár vlaků mezi Prahou a Hradcem Králové. Na čtvrtém koridoru už nepojede letní rychlík z Prahy přes České Budějovice do šumavského Nového Údolí, nejezdí ani mezinárodní vlak Matthias Braun z Prahy přes jižní Čechy do Salcburku. V regionální dopravě provoz na pěti tratích skončil nebo skončí v následujících měsících. Vlaky přestaly jezdit na tratích Heřmanův Městec - Chrudim město, Velká Kraš - Vidnava a Litovel předměstí - Mladeč, zrušení provozu přijde i na lokálkách Moravské Budějovice - Jemnice a Dívčice - Netolice.

Jarmark na Veselém kopci u Hlinska uzavřel letošní sezonu

Předvánoční jarmark ve skanzenu na Veselém kopci u Hlinska na Chrudimsku uzavřel dnes letošní sezonu a soubor lidových staveb budou možné navštívit zase až v příštím roce. Návštěvnost letos významně poznamenalo počasí, řekla ČTK vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová. "Sezona nám přinesla mírné rozčarování, protože na naše hlavní akce bylo vždycky špatné počasí, které způsobilo propad návštěvnosti. Například během červencového jarmarku nás dokonce silný déšť vyplavil," řekla Vojancová.

V Prostějově po výbuchu hořela hala, škoda pět milionů

Rozsáhlý požár, kterému přecházela exploze, zachvátil dnes po poledni halu v areálu železáren na Dolní ulici v Prostějově. V objektu se na nacházela autodílna. Škoda, kterou plameny způsobily, byla předběžně vyčíslena na pět milionů korun, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák. Požár se obešel bez zranění. Oheň zachvátil budovu o rozloze asi 15 krát šest metrů, uvnitř které se nacházelo několik tlakových lahví, barvy, automobil a vysokozdvižný vozík. U požáru zasahovalo několik jednotek profesionálních hasičů i s výškovou technikou a také dobrovolné sbory z okolních obcí.

Český pár zemřel při střetu s německou policií po vyloupení banky

Český manželský pár zahynul při páteční přestřelce s německou policií po vyloupení banky v Karlsruhe. Dvojice, kterou kvůli jejímu konci německá média překřtila na Bonnie a Clydea, zřejmě měla na za posledních 15 let na svědomí dvě desítky bankovních loupeží v jihozápadním Německu. Obyvatelé jihočeské obce, odkud duo pocházelo, o jejich činnosti nic netušili. Maskovaná dvojice s parukami a čepicemi vyzbrojená pistolemi vtrhla do banky v pátek krátce před zavírací hodinou a vynutila si na personálu banky vydání několika desítek tisíc eur. Při útěku rozpoutali přestřelku, při níž postřelili do stehna osmadvacetiletou policistku. Zbývající policisté vzápětí muže zastřelili. Jeho manželka si pak zřejmě vložila pistoli do úst a spáchala sebevraždu. Provedení přepadení i vzhled obou lupičů podle německé policie napovídá, že jde o 15 let hledané "lupiče-gentlemany", kteří mají na svědomí krádeže a loupeže ve 20 německých bankách v hodnotě zhruba dvou milionů eur (50 milionů korun). Podezření ale ještě budou muset potvrdit testy DNA.

Skiareály mají dobré podmínky, mnohé lyžaře ale odradilo počasí

Lyžařská střediska, která byla v Česku o víkendu v provozu, navštívily tisíce lidí. Ne všichni provozovatelé byli ale s návštěvností spokojeni. Sjezdovky jsou podle nich sice v ideálním stavu, lyžaře ale zřejmě odradil silný vítr, husté sněžení nebo možné problémy v dopravě. Někteří prý pak dali přednost předvánočnímu nakupování. Obdobné to bylo i s běžkaři. Například na sjezdovkách ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku se však o víkendu vystřídalo na 5000 lidí. Naopak do Říček v Orlických horách na Rychnovsku přijela jen necelá tisícovka lyžařů. Důvodem bylo údajně neustálé sněžení a obavy lidí ze špatné sjízdnosti silnic.

Orchestr Václava Hybše měl dnes v Praze dva vánoční koncerty

Celkem pětatřicet vánočně laděných koncertů připravil na závěr roku Orchestr Václava Hybše. Letošní jeho turné začalo 22. listopadu generálkou v Jesenici u Prahy a po návštěvě moravských a severočeských měst mělo dnes vpodvečer zastávku v pražském Divadle ABC. "Šlo o dvaadvacátý koncert z této řady, kterou zakončíme 22. prosince v Solnici u Rychnova nad Kněžnou," řekl Hybš ČTK. Letošní vánoční koncerty se nesou v duchu oslav 50. výročí založení orchestru a připomínají i jeho pětasedmdesátiny.

Navrátilová byla po třech dnech propuštěna z nemocnice v Nairobi

Tenisová legenda Martina Navrátilová, která se neúspěšně pokusila vylézt na Kilimandžáro, byla dnes propuštěna z nemocnice v Nairobi. Hospitalizována byla kvůli tekutině v plicích způsobené vysokou nadmořskou výškou, která jí zabránila zdolat nejvyšší africkou horu. Čtyřiapadesátiletá Američanka českého původu ve čtvrtek vystoupala do výšky 4500 metrů nad mořem, ale po návratu do tábora v Horombu ve výšce 3700 metrů se jí udělalo nevolno. Za pomoci nosičů se dostala do údolí a byla převezena do nemocnice. Tam testy odhalily, že má tekutinu v plicích. Navrátilová přiznala, že už ve středu věděla, že se na vrchol Kilimandžára ve výšce 5894 metrů nedostane. "Prostě jsem nemohla dýchat," citovala agentura AP slavnou tenistku, která letos vyhrála boj s rakovinou prsu. Výstupem na Kilimandžáro chtěla Navrátilová propagovat nadaci Laureus, která se věnuje charitě a také uděluje takzvané sportovní Oscary. Na vrcholu hory plánovala odpálit několik tenisových míčků.

Bank zajel sedmým místem životní výsledek ve slalomu

Český lyžař Ondřej Bank si vyjel sedmým místem ve Val d'Isere nejlepší slalomový výsledek v kariéře. Kromě závodů v superkombinaci nikdy tak vysoko ve Světovém poháru neskončil. Na těžké sjezdovce si třetí prvenství ve Světovém poháru připsal Rakušan Marcel Hirscher. Bankovi patřilo po prvním kole 19. místo, druhou jízdu však zvládl jako čtvrtý nejrychlejší. Jeho jméno svítilo dlouho mezi nejlepšími, neboť řada favoritů nástrahy druhého kola nezvládla. "Ten kopec je hodně těžký, kluci s tím mají velké problémy," uznal v cíli v televizním rozhovoru Bank, když čekal na své konečné umístění.

Kožíšek byl ve sprintu SP čtrnáctý

Běžec na lyžích Dušan Kožíšek obsadil ve sprintu Světového poháru v Davosu 14. příčku. Jako jediný český zástupce sice uspěl v kvalifikaci, ve vyřazovací fázi však vypadl hned ve čtvrtfinále. Závod vyhráli Švéd Emil Jönsson a Norka Marit Björgenová. V posledním čtvrtfinálovém běhu na kilometrové trati, kterou lyžaři absolvovali volnou technikou, se Kožíšek marně v cílové rovince snažil předstihnout Nora Erika Brandsdala a Rusa Nikolaje Morilova. I tak zaznamenal svůj nejlepší výsledek v sezoně a připsal si první body do hodnocení SP. Další dva čeští zástupci vypadli již v kvalifikaci. Martin Jakš skončil se ztrátou šesti sekund na nejrychlejšího Itala Federika Pellegrina čtyřiatřicátý, Martin Koukal byl s více než desetisekundovým mankem až dvaasedmdesátý.

Prezident ČFbU Šuman věří, že bronz pomůže rozvoji florbalu

Prezident České florbalové unie Filip Šuman je přesvědčený, že bronzová medaile z mistrovství světa v Helsinkách bude mít pozitivní dopad na další rozvoj tohoto sportu. Florbal se může stát už v příštím roce druhým nejrozšířenějším kolektivním sportem v Česku, ale má ambice dále růst. A to nejen v Česku; Šuman jako znovuzvolený viceprezident Mezinárodní florbalové unie se chce podílet i na větším zájmu ve světě.

Vítr a sníh zhatily skokanské závody SP v Harrachově

Oba závody Světového poháru ve skocích na lyžích v Harrachově byly po mnoha odkladech dnes definitivně zrušeny. Důvodem je neustálý silný vítr a husté sněžení. Přívaly sněhu a vichr narušily celý víkendový program. Páteční dvě tréninková kola a kvalifikace byly přesunuty na sobotu, kdy se jeden trénink a boj o postup do hlavního závodu stihl odskákat dopoledne. Z kvalifikace postoupilo sedm z devíti českých skokanů. Od té doby se harrachovský můstek jen uklízel od nového a nového sněhu. "Dneska už jsem se ani nerozcvičoval, protože podesáté za víkend už to na ty moje starý kosti nebylo dobrý," hořce žertoval dvaatřicetiletý Jakub Janda. "Foukalo pořád, je to velká škoda, ale nedá se nic dělat. Taky jsem to dneska tušil a ani jsem se nerozcvičoval," uvedl Roman Koudelka. Šéf úseku skokanů mezinárodní federace FIS Walter Hofer přiznal porážku od přírody. "Hráli jsme s ní dlouho hru, spíš jsme s ní bojovali, ale byla silnější. Bohužel jsme nemohli za těchto podmínek garantovat bezpečnost skokanů," prohlásil Hofer.

Český Sokol oslaví 150 let v pohybu

Podnítit české obyvatele k tělesným aktivitám si klade za cíl nejstarší česká sportovní a tělovýchovná organizace Sokol, která v roce 2012 oslaví 150. výročí vzniku. V pražské hale na Vinohradech dnes její členové předvedli 12 hromadných sletových skladeb, které chystají na 15. všesokolský slet. Podle pořadatelů se ho zúčastní cvičenci od 2,5 do 90 let. "Sokolská organizace se vždy snažila prospět českému národu. Tento úkol si klademe také v této těžké době, kdy sport a pohybové aktivity netalentovaných a mladých lidí jsou dosti zanedbávány," řekl ČTK starosta České obce sokolské Jaroslav Bernard.

Počasí

Teploty v noci klesnou na -5° až -9° Celsia, při vyjasnění až k -12° C a bude se tvořit náledí. Přes den vystoupí maximálně na -7° až -3° C, na horách bude kolem -9° C. Čerstvý severozápadní vítr může mít na horách v nárazech rychlost 50 až 70 km/h.