Zprávy

0:00
/
0:00

Dopravci žádají po státu množstevní slevy na mýtném a dotace

Silniční dopravci žádají kvůli chystanému zvýšení mýtných sazeb množstevní slevy na mýtném, snížení sazeb pro nejekologičtější vozidla a přímé dotace od státu. Svůj návrh dopravci sdružení v profesní organizaci Česmad Bohemia předložili ministerstvu dopravy. Plánované zdražení mýtného mají nicméně navržená opatření podnikatelům nahradit jen částečně, řekl ČTK mluvčí Česmadu Bohemia Martin Felix. Ministerstvo dopravy už oznámilo, že od příštího roku se zvýší mýtné sazby o čtvrtinu, průměr u kamionů by tak měl činit zhruba pět korun za kilometr. "Seznámili jsme se s návrhy dopravců a za týden se obě strany znovu sejdou," komentoval páteční jednání Jakub Ptačinský z tiskového oddělení MD. Slevy na mýtném by podle představ dopravců dostávaly kamiony po ujetí určitého počtu kilometrů měsíčně, snížení sazeb by se zase mělo týkat vozidel, které splňují ekologickou normu Euro 5. Přímé dotace žádají dopravci od roku 2012, byly by to například příspěvky na školení řidičů. Dopravci také navrhují změnu legislativy, která by měla zlepšit fungování mýtného systému. Generální tajemník sdružení Martin Špryňar nedávno kritizoval společnost Kapsch, která v Česku mýtný systém provozuje, za údajné nedostatky systému.

Proti tomu se ohradil ředitel Kapsche Karel Feix. Podle něj konsorcium dodalo moderní, otevřený a spolehlivý elektronický mýtný systém. „Samozřejmě se během více než tříletého úspěšného fungování systému ukázalo, že je možné pro zlepšení uživatelského komfortu provést některá doplnění funkcionalit mýta," uvedl Feix. Doplnění systému však podle něj musí předcházet změna legislativy.

Pásmové odměňování by se mělo týkat všech státních zaměstnanců

Způsob pásmového odměňování u mezd by se měl vztahovat na všechny zaměstnance státní a veřejné správy. Novinářům to po skončení konference Tarifní platy - mýty a skutečnost, která se konala v budově Senátu, sdělil ministr práce a sociálních Jaromír Drábek. V současné době je pásmové odměňování, které umožňuje zaměstnavatelům určovat výši mezd v tarifní složce bez ohledu na počet odpracovaných let, možné v oblasti zdravotnictví, u uměleckých profesí, u manuálních profesí a u všech zaměstnanců zařazených do první až páté tarifní třídy. Vláda na svém jednání 22. září schválila úpravu zákoníku práce, která umožní pásmové odměňování použít i u dalších skupin zaměstnanců. U kterých to má být, stanoví až nařízení vlády. To by mělo vycházet z jednání s odbory. "Můj osobní názor je takový, že to rozšíření by mělo být maximální," řekl Drábek.

To se ovšem nelíbí odborům. Podle dosavadních interpretací MPSV se mělo jednat o rozšíření odměňování na vybrané okruhy zaměstnanců a pro ostatní by měly platit současné tarifní tabulky. Pokud by převážil Drábkův názor, znamenalo by to, že by současné tabulky přestaly de facto platit, potvrdila ČTK místopředsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková.

Drábek: Na odměňování zdravotníků v příštím roce se nic nezmění

Aktuální změny zákoníku práce podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) nic nemění na odměňování zdravotníků v příštím roce. Drábek to uvedl na konferenci v Senátu. Hrozbu stávkou, kterou Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče plánuje v případe potřeby na 15. října, proto označil za "naprosto nekorektní". "Pokud v tuto chvíli probíhají jednání s představiteli odborů a základem toho jednání je, že pro oblast zdravotnictví se vůbec nic nezmění, tak naprosto nechápu, jakým způsobem to může být prezentováno tak, že je potřeba bojovat proti destrukci systému odměňování ve zdravotnictví," prohlásil ministr. Reagoval tak na vystoupení jedné z představitelek zdravotnických odborů. Místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková označila ministrova slova za dobrou zprávu. "Ale my požadujeme, aby zůstaly zachovány tabulky platových tarifů v té výši, v jaké jsou, a to nejenom pro zdravotnictví, ale i sociální péči," uvedla.

Na černou listinu veřejných zakázek má být zapsána první firma

Na černou listinu (blacklist) veřejných zakázek má být zapsána první firma. Rozhodl o tom antimonopolní úřad. Historicky první společností, jež se po dobu tří let nebude moci ucházet o veřejné zakázky, je Kofroň Production & Advertising s. r. o., která zajišťovala letošní ročník Znojemského historického vinobraní. Společnost má také zaplatit pokutu 200.000 korun. Novinářům to sdělil předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle úřadu firma ve výběrovém řízení předložila doklad k prokázání splnění kvalifikace, který neodpovídá skutečnosti. Konkrétně šlo o doklad o realizaci zakázky na zabezpečení průběhu významné kulturní akce s finančním objemem nejméně pět milionů korun.

Firma se proti rozhodnutí odvolá, považuje jej za neoprávněné, řekl ČTK její majitel Petr Kofroň. "Kvalifikaci jsme jednoznačně splnili a dodali soupis referencí, které to dokladují," uvedl Kofroň. Úřad také sankcionoval příspěvkovou organizaci Znojemská beseda, která zakázku za více než deset milionů korun vypisovala. Má zaplatit pokutu 280.000 korun. Jedním z důvodů je skutečnost, že tendr vyhrála firma, která nesplnila kvalifikaci. Také Znojemská beseda podá proti nepravomocnému rozhodnutí rozklad.

ČSSD: Pokud Šorfovou sledovala ABL, musí skončit Bárta i John

Pokud se prokáže, že bezpečnostní agentura ABL v minulosti sledovala politiky z Prahy 11, měli by podle opoziční ČSSD odstoupit ministři dopravy Vít Bárta a vnitra Radek John (oba VV). Vláda také musí rychle zpracovat návrh zákona, který by reguloval činnost bezpečnostních agentur, řekli novinářům úřadující předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka a stínový ministr vnitra Jeroným Tejc. Předloha by neměla vzniknout podle nich na vnitru, ale třeba na ministerstvu spravedlnosti. Sociální demokraté navíc pochybují o vyšetřování případu, po kterém volá ODS v čele s premiérem Petrem Nečasem. Upozorňují na propojení Věcí veřejných s agenturou ABL, kterou dříve ovládal Bárta. Politici ČSSD znovu poukázali na to, že na ministerstvech vnitra, dopravy a školství působí na vysokých postech lidé spojení s bezpečnostní agenturou. Pokud vyšetřování povede policie, kterou řídí ministr John a jeho náměstci z ABL, nemusí být objektivní, uvedl Tejc.

Schodek státního rozpočtu stoupl na téměř 100 miliard korun

Schodek státního rozpočtu ke konci září stoupl na 99,6 miliardy korun ze srpnových 78,7 miliardy korun. ČTK o tom informovalo ministerstvo financí. Loni za stejné období vykázal státní rozpočet deficit 87,3 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 162,9 miliardy korun.

Deficit veřejných financí loni stoupl na 5,8 procenta HDP

Deficit veřejných financí loni stoupl na 5,80 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 2,72 procenta. Uvedl to Český statistický úřad, který tak zpřesnil údaje z počátku dubna. Tehdy uváděl deficit za loňský rok ve výši 5,93 procenta HDP. Zveřejněné číslo je součástí notifikace vládního deficitu a dluhu, které předkládá Evropské komisi každá členská země Evropské unie dvakrát do roka. Deficit veřejných financí, podle oficiální terminologie deficit vládních institucí nebo deficit vládního sektoru, je založen na metodice ESA 95 a je předmětem kontroly ze strany EU. Schodek by neměl přesáhnout tři procenta hrubého domácího produktu.

V září bylo vyhlášeno 582 osobních bankrotů, což je měsíční rekord

V září letošního roku bylo v Česku vyhlášeno 582 osobních bankrotů, což je rekordní počet za jeden měsíc. V meziročním srovnání činil jejich nárůst téměř 50 procent. V září bylo vyhlášeno také 133 firemních bankrotů, což bylo o 21 více než v srpnu. Vyplývá to z analýzy společnosti CCB - Czech Credit Bureau. Celkem bylo za devět měsíců letošního roku vyhlášeno 4320 osobních bankrotů, zatímco za celý rok 2009 to bylo necelých 2500 bankrotů. Počet vyhlášených osobních bankrotů byl s 561 případy rekordní už v srpnu. "V důsledku zlepšování ekonomických podmínek dynamika bankrotů i návrhů na bankrot obchodních společností postupně zpomaluje. Osobní bankroty tento obrat zatím nezaznamenaly a lze očekávat, že i nadále se jejich počet bude poměrně rychle zvyšovat," uvedla vedoucí analytického oddělení CCB Věra Kameníčková. Nárůst u osobních bankrotů nemusí podle ní odrážet jen horšící se finanční situaci domácností, ale i četnější využívání osobního bankrotu jako méně bolestivého řešení finančních obtíží, než jakým je exekuce. Vývoj osobních bankrotů se přitom nezlepšuje. V září bylo podáno 903 návrhů na osobní bankrot, což představuje o 120 návrhů více než v srpnu a zároveň nejvyšší počet od platnosti insolvenčního zákona, který od začátku roku 2008 tento typ bankrotu umožnil.

ČSSD nepodpoří návrh na růst snížené sazby DPH

Sociální demokracie nepodpoří návrhy vlády, které počítají se zvýšením některých daní. Prohlásil to úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s poukazem na chystané snížení slevy na poplatníka o 1200 korun ročně, 50procentní zdanění výnosu ze stavebního spoření a na zamýšlený růst snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) z deseti na 17 procent. O růstu snížené sazby DPH hovořil premiér Petr Nečas (ODS) v souvislosti s plánovanou důchodovou reformou. Podle šéfa ČSSD ve většině zemí Evropské unie jsou dvě sazby DPH a státy usilují o to, aby v nižší mohly mít co nejvíce položek. Případné zvýšení sazby by se dotklo například potravin a léků, dražší by ale zřejmě byly také nové domy a byty, veřejná doprava, dodávky vody a tepla či knihy.

Aktuálně.cz: Čtyřletá rodičovská klesne od 10. měsíce na polovinu

Při čtyřleté variantě rodičovské se příspěvek od desátého měsíce sníží z nynějších 7600 korun na polovinu, tedy na 3800 korun. Podle serveru Aktuálně.cz s tím počítá vládní návrh změn v rodičovské. Nyní rodiče dostávají při čtyřleté variantě 7600 korun až do 21. měsíce věku dítěte. Celkově by tak přišli zhruba o 46.000 korun. Dvouleté a tříleté varianty se škrty nedotknou. Čtyřletou rodičovskou automaticky dostávají nezaměstnané matky, protože v prvních měsících nemají nárok na vyšší peněžitou pomoc v mateřství. Nová pravidla, která by mohl na podzim schvalovat parlament, se podle Aktuálně.cz dotknou všech rodičů, kteří mají dostávat rodičovský příspěvek po 1. lednu 2011. Tedy i nynějších příjemců. Změna systému pro rodiče také znamená, že budou mít méně času na volbu tříleté varianty. Zatímco dosud si ji mohou zvolit až do 21. měsíce věku dítěte, nově to má být jen do konce devátého měsíce. Zmeškat termín pro volbu tříleté varianty se přitom nevyplatí. Při tříleté variantě totiž rodiče dostanou od státu i nadále až 235.600 korun, při čtyřleté po škrtech maximálně 178.600 korun, uvedl server.

Hotely a restaurace v Česku za rok propustily 8,5 procenta zaměstnanců

Tuzemské hotely a restaurace za rok snížily stavy svých zaměstnanců o 8,5 procenta. Zatímco koncem loňského prvního pololetí zaměstnávali podnikatelé v ubytování, stravování a pohostinství téměř 125.000 lidí, letos k červnu to bylo o 10.600 méně. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu a agentury Mag Consulting. Obor se tak zařadil z hlediska zaměstnanosti ke krizí nejpostiženějším. "Já se domnívám, že ten trend bude bohužel pokračovat. Podmínky především pro podnikání restaurací, zvláště když jsou v nájmu, jsou neudržitelné," řekl ČTK generální sekretář Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) Václav Stárek. Podle něj údaje ČSÚ jen potvrzují loňskou prognózu asociace. Ta se týkala možného přeřazení restauračních služeb do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Studie počítala s propuštěním zhruba 9000 lidí, pokud stát k této daňové změně nepřistoupí. Stát nakonec nechal u restaurací vyšší sazbu. "Díky snižování stavů je zajištěna vyšší produktivita zaměstnanců, což se ovšem začíná projevovat v poklesu kvality poskytovaných služeb," je přesvědčen ředitel analytické společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. Tržby v pohostinství a ubytování klesly v pololetí meziročně o čtyři procenta na zhruba 64 miliardy korun, v přepočtu na jednoho zaměstnance se ale o pět procent zvýšily.

Fuksa: Dlouhodobá koncepce LČR bude ještě na podzim

Na přelomu letošního listopadu a prosince by měla být hotova dlouhodobá koncepce hospodaření ve státních lesích. ČTK to řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa, který materiál předloží vládě. Ze závazného dokumentu, na jehož vzniku se má podílet řada subjektů a odborníků z lesnického oboru, bude následně vycházet velký tendr na práce ve státních lesích od roku 2012. Státní podnik Lesy České republiky, kterému patří v zemi zhruba polovina lesů, jej podle Fuksy vyhlásí nejpozději v únoru příštího roku. Původní obří desetiletý tendr, který měl začít platit od začátku příštího roku a který kritizovali politici, ekologové, lesníci a výhrady k němu měl i antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily v polovině letošního května. Jako nouzové řešení byly následně v polovině září vyhlášeny jednoroční tendry na práce ve státních lesích v roce 2011. Lesnické firmy na jejich základě koupí od státu dřevo a budou ho samy dále zpracovávat a obchodovat s ním.

Na koncepci s pracovním názvem "Dřevěná kniha" podle ministra pracuje tým, v němž jsou vedle pracovníků ministerstva zemědělství (MZe) také členové nedávno obměněné dozorčí rady LČR, ale také další lesničtí odborníci včetně lidí z akademického prostředí. Materiál bude po svém vzniku volně přístupný na webu ministerstva. Fakt, že neexistuje dokument, který by dlouhodobě směroval hospodaření LČR, byl v minulosti důvodem opakované kritiky.

Po volbách vzrostla důvěra ve sněmovnu, Senát i prezidenta

Po květnových volbách do Poslanecké sněmovny mírně vzrostla důvěra lidí v obě parlamentní komory i prezidenta. Tradičně nejdůvěryhodnější z těchto ústavních institucí je v očích veřejnosti hlava státu. Václavu Klausovi v září věřilo 76 procent lidí, což je jedno z nejvyšších čísel, jakých ve svém prezidentském působení od roku 2003 dosáhl. Sněmovně nyní věří 37 procent dotázaných a Senátu 28 procent, uvedla v průzkumu agentura STEM. Nejvíc si podle STEM polepšila dolní komora, které v únorovém průzkumu věřilo 28 procent lidí. Senátu v únoru důvěřovalo 24 procent a prezidentovi 75 procent respondentů. Nejpevněji je podle STEM zakotvena důvěra k prezidentovi, téměř čtvrtina dotázaných (24 procent) říká, že mu "určitě důvěřuje". Důvěra v instituci hlavy státu je v tuzemsku tradičně vysoká, za celou dobu Klausova působení v nejvyšším úřadu je velmi stabilní a pohybuje se kolem 70 procent. Naopak největší intenzitu nedůvěry zaznamenávají výzkumy u Senátu - třetina respondentů v září uvedla, že této instituci "určitě nedůvěřuje".

Americký Senát zablokoval kandidáta na velvyslance v Praze

Americký Senát zablokoval kandidáta na velvyslance v Praze Normana Eisena. Bez bližších podrobností to s odvoláním na diplomatické zdroje na svých webových stránkách uvedl Český rozhlas. Informaci potvrdily i zdroje ČTK. Příjezd nového amerického velvyslance do Prahy se tak s největší pravděpodobností opět oddálí. Velvyslanec USA přitom v Česku není od 20. ledna loňského roku. Svého dosavadního poradce pro etiku Eisena navrhl americký prezident Barack Obama na pražský post na konci června. Všeobecně se očekávalo, že jde o neproblematického kandidáta. Zablokování jeho kandidatury ale nemusí vůbec souviset s Eisenovou osobou. Mohlo by například jít o součást nějaké politické hry, jejíž snahou je vyvinout tlak na prezidenta.

Protidrogové centrum Sananim požádalo policii o ochranu

Protidrogové centrum Sananim na pražském Smíchově požádalo o policejní ochranu. Ta podle Sananimu žádosti vyhověla. ČTK o tom informovala ředitelka centra Martina Richterová Těmínová. Sananim tak reaguje na to, že v posledních dnech stoupl počet útoků na centrum. Podle Richterové Těmínové se počet útoků zvýšil v souvislosti s blížícími se komunálními volbami. Mnohé politické strany si totiž problém s narkomany zvolily jako své volební téma. "Rozhodně se nehodláme stát rukojmím v předvolebním boji a zásadně protestujeme proti zneužívání naší odbornosti v pomoci nemocným lidem, což drogově závislí podle mezinárodní kvalifikace nemocí bezesporu jsou," uvedla ředitelka. V minulých dnech bylo podle ředitelky policii nahlášeno asi 15 útoků, většinu policie vyhodnotila jako trestný čin. Jednalo se mimo jiné o rozbitá okna a dveře, výhrůžné dopisy a vylití exkrementů rozbitým oknem. Kvůli obavám o bezpečnost pracovníků najalo centrum také bezpečnostní agenturu. Centrum Sananim se na Smíchov přestěhovalo letos na jaře poté, co obdrželo výpověď z prostor v Praze 7. S působením centra ale místní obyvatelé nesouhlasí, organizovali proti tomu petici.

Pětičlenná hlídka příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v pátek přišla před pražské centrum Sananim pro drogově závislé. Nutnost občanské hlídky odůvodňují nespokojeností místních občanů s přítomností centra. Na zástupce DSSS čekala před centrem asi třicítka odpůrců strany, kteří nesli transparenty s protifašistickými hesly. Mezi oběma stranami propukla krátká slovní přestřelka, situaci sledovalo asi deset policistů. Ti vyzvali antifašistické aktivisty, aby nechali hlídku projít, což se také stalo. Hlídka se vůbec k Sananimu nedostala.

Sedmimiliontý návštěvník pavilonu ČR na Expu přišel na guláš

Pivo a guláš přilákaly sedmimiliontého návštěvníka českého pavilonu na světové výstavě Expo 2010 v Šanghaji. Stal se jím třiatřicetiletý Reynaldo Marino Twerda. Právě na tradiční český pokrm si totiž produkční jednoho z prestižních šanghajských klubů zašel se svými rodiči předtím, než zamířil na českou expozici. ČTK to sdělil manažer marketingu a komunikace Jiří František Potužník. "O českém pavilonu jsem slyšel v médiích i od hostů našeho klubu," uvedl Twerda, který je původem Filipínec adoptovaný dánským párem. "A protože z Dánska na Expo přijeli i moji rodiče, vzal jsem je hned první den právě sem. A udělali jsme dobře - vaše expozice ve mně vyvolala velký dojem bez ohledu na to, že jsem dostal dárky," dodal spokojený sedmimiliontý návštěvník. Českému pavilonu se na letošní výstavě Expo podařilo překonat dosavadní rekord šesti milionů návštěvníků z výstavy v Bruselu v roce 1958. Do konce října, kdy bude světová výstava v Šanghaji ukončena, s největší pravděpodobností překoná i hranici osmi milionů.

Češky ve čtvrtfinále MS senzačně vyřadily obhájce Austrálii

České basketbalistky se ve čtvrtfinále mistrovství světa postaraly o prvotřídní senzaci a zůstávají ve hře o medaile. V pátek v Karlových Varech vyřadily obhájce titulu z Austrálie po výhře 79:68. Střelecky se znovu zaskvěla Eva Vítečková, autorka 27 bodů, kapitánka Hana Horáková přispěla 20 body. Češky konec zvládly i přesto, že tři jejich klíčové pivotky odehrály poslední čtvrtinu s čtyřmi osobními chybami. Tým kouče Lubora Blažka v sobotním semifinále na stejném místě vyzve Bělorusko, které tentýž den podobně překvapivě zaskočilo Rusky. Na Australanky zbudou jen souboje ve skupině o 5.-8. místo.

Další zprávy ze sportu:

Český tenista Tomáš Berdych vypadl ve čtvrtfinále turnaje v Kuala Lumpuru po třísetové bitvě se Španělem Davidem Ferrerem. Třetí nasazený sice vyhrál úvodní sadu 6:4, ale další dvě ztratil 5:7 a 4:6. Ve čtrnáctém ročníku České námořní rallye na jachtách Elan 340 zvítězila posádka kapitána Víta Červenky, kterou tvořili společně s olympioničkou Veronikou Fenclovou za kormidlem ještě Zdeněk Třeček, Michal Kalousek, Jiří Bíba a Martin Filip. V průběhu čtyř dnů čekalo na posádky osm rozjížděk a šest z nich vyhrál Červenkův tým. Na druhém místě skončil obhájce prvenství kapitán Ladislav Smutný z Brna, kterému vyšel útok v závěrečné rozjížďce, v níž odsunul na třetí příčku Jana Hirnšala.

Českým skokanům na lyžích příliš nevyšel domácí závod letní Grand Prix. Nejlepší z nich Jakub Janda skončil v Liberci devatenáctý, bodovali ještě 23. Lukáš Hlava a 27. Jan Matura.

Počasí v České republice

V sobotu čekáme polojasno, během dne se bude od západu zatahovat a ojediněle přijde slabý déšť. Teploty vystoupí na 11 až 15 stupňů Celsia.