Zprávy

0:00
/
0:00

Nečas má výhrady k plánu MF snížit slevu u daně z příjmu

Premiér Petr Nečas má výhrady k plánu ministerstva financí na získání peněz na budoucí protipovodňová opatření a na odstraňování škod po záplavách snížením slev u daně z příjmu fyzických osob. Nečas je pro získání peněz k tomuto účelu spíše z nepřímých daní či úsporami. Řekl to ve vysílání České televize. "Budeme o tom diskutovat, mám k tomu ale celou řadu výhrad," řekl Nečas s poukazem na předvolební slib nezvyšovat přímé daně. Upozornil na to, že v návrhu MF nejde o protipovodňový fond, ale o zvláštní položku ve státních finančních aktivech v podobě rezervy povodňové solidarity. Její naplňování může být i jiné než cestou snížení odpočitatelné položky u daně z příjmu fyzických osob, dodal. Ministr financí Miroslav Kalousek chce od roku 2011 snížit dvě slevy u daně z příjmů fyzických osob, čímž má získat státní rozpočet více než pět miliard korun. Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla je vytvoření zvláštní rozpočtové položky důkazem o špatném hospodaření státu. "V rozpočtu má být na mimořádné události rezerva nejméně pět miliard korun. Pokud není, pak ať to dorovnají ministři třeba ze svého nebo najdou úspory ve svém resortu, ale ať nezavádějí nové daně, ani nevydávají nové dluhopisy. Je to jen jejich problém, že rezervy byly utraceny nebo nebyly narozpočtovány," řekl už dříve ČTK Michl.

Nečas: Škrty v rozpočtu sníží růst ekonomiky o 0,6 až 0,7 pct

Plošné škrty v rozpočtu na příští rok sníží růst ekonomiky o 0,6 až 0,7 procentního bodu. V pořadu Otázky Václava Moravce České televize to řekl premiér Petr Nečas. Škrty jsou ale podle něj nutné, protože ve střednědobém horizontu několika let by dluhy táhly ekonomiku dolů. Zvyšování přímých daní v době počínajícího ekonomického růstu označil za "vraždu" ekonomiky. Škrty podle Nečase podvážou ekonomický růst o několik desetin procenta v krátkodobém horizontu. "Kdybychom tyto kroky (úspory) neudělali, tak už ve střednědobém horizontu ty deficity (hospodaření státu) nás začnou stahovat dolů a začnou utlumovat ekonomický růst," uvedl. Česká národní banka v srpnové prognóze odhadla růst tuzemské ekonomiky pro příští rok na 1,8 procenta. Ministerstvo financí v roce 2011 počítá s růstem HDP o 2,3 procenta. Podle Evropské komise hospodářství České republiky příští rok poroste o 2,4 procenta.

Slunečného počasí lidé v zaplavených obcích využili i k odpočinku

Hlavně k dalšímu vysoušení zaplavených domů a odpočinku využili slunečný víkend lidé z vyplavených oblastí Děčínska, kde v sobotu po dvou týdnech skončil stav nebezpečí. Starostové některých vyplavených obcí v neděli řekli, že většina bezprostředních škod již z obcí zmizela, nyní je prý čeká dlouhá obnova škod. Starosta Hřenska na Děčínsku Josef Černý ČTK řekl, že si po 14 dnech nepřetržité práce udělal první volný den jenom pro sebe. "Suším dům a štípu dříví," řekl. Podle něho se takto zachovalo mnoho zdejších lidí, protože nánosy bahna a voda již z obce zmizely. V sobotu se prý podařilo zprůjezdnit celou obec. Nyní bude třeba hlavně opravit cesty a mosty. Podobná situace je i v Kytlici na Děčínsku. "Armáda postavila jeden most, ale bude jich třeba mnohem více," uvedl starosta Josef Janouškovec. Podle něho je v obci potřeba hlavně vyčistit koryto a zpevnit břehy potoka. Povodí Ohře na tom pracuje, ale škody jsou prý velmi velké, takže to jde jen pomalu. Bleskové povodně v Ústeckém a Libereckém kraji předminulý víkend napáchaly škody, které jsou zatím odhadovány na minimálně 6,5 miliardy korun. Poničená je řada komunikaci a stovky mostů a mostků, které přes potoky a řeky vedly. Armáda se nyní v obou krajích snaží postavit mosty provizorní, aby lidé mohli používat hlavní komunikace.

MfD: V době vrcholící krize loni VZP vyhlásila tendry za miliardu

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) podle Mladé fronty Dnes (MfD) loni vyhlásila za tři měsíce několik výběrových řízení za skoro miliardu korun. Bylo to v době, kdy vrcholila hospodářská krize a stoupal počet nezaměstnaných, čímž klesaly příjmy ze zdravotního pojištění. Příští rok bude pojišťovně v pokladně chybět šest miliard korun a od státu žádá, aby zvýšil odvody za státní pojištěnce, poznamenává v kontrastu s tendry MfD. Píše, že loni v létě v průběhu jednoho dne vyhlásila VZP tři výběrová řízení v celkové výši 220 milionů korun. V následujících třech měsících je doplnila další tři za 640 milionů korun. Jedná se o vzdělávací projekty týkající se prevence u dětí, dále vydávání časopisů a právní služby. Podle deníku si VZP za projekty stojí. "Každá koruna věnovaná na prevenci přináší tři koruny na úsporách nákladů na léčení," obhajuje preventivní programy z první vlny tendrů za 220 milionů mluvčí VZP Jiří Rod. K časopisům dodal, že pojišťovna si mezi lékaři chce zlepšit image a také je informovat o aktuálním dění v oboru. Naopak člen dozorčí rady VZP Tomáš Julínek tvrdí, že pojišťovna obecně špatně hospodaří. "Preventivní projekty se mají vyhlašovat v případě, že je jasné, kolik to přinese úspor. Jestli je to špatné, nebo dobré, se často jen odhaduje," prohlásil.

Lékaři: Letos přibylo 118 případů HIV, situace se ještě zhorší

Za prvních sedm měsíců letošního roku přibylo v Česku 118 nových případů HIV infekce, což je více než třeba za celý rok 2006 a skoro stejně jako v roce 2007. Nečekaně hodně nových případů - 20 - jich přibylo letos v červenci, což bylo stejně jako v březnu. Horší bilanci má letos jen květen s 22 novými případy. Odborníci se navíc domnívají, že do konce roku by situace mohla být ještě horší. Vyplývá to z informací Národní referenční laboratoře pro AIDS ve Státním zdravotnickém ústavu, které má ČTK k dispozici. "Jsou před námi statisticky nejhorší měsíce roku (září-prosinec) a mám velké obavy co nám tyto měsíce přinesou," sdělil ČTK tajemník České společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý. Od počátku monitorování problematiky HIV/AIDS v ČR - tedy od roku 1985, kdy vznikla Národní referenční laboratoř pro AIDS - evidují odborníci 1462 HIV pozitivních osob, z toho u 312 propuklo onemocnění AIDS a z nich 160 zemřelo. Nejvíce HIV pozitivních lidí, zhruba 700 žilo či žije v Praze. Červencových 20 nově diagnostikovaných případů HIV infekce odborníky překvapilo, neboť obvykle bývá podle Hlavatého v červenci jejich počet průměrně nízký. V době dovolených je totiž méně žadatelů o testy. Loni v červenci bylo nově diagnostikováno deset, v předloňském 19, před třemi roky 11 a v červenci 2006 šest případů.

Textilnímu průmyslu v ČR se v pololetí dařilo lépe než před rokem

Pokles tržeb v textilním a oděvním průmyslu se v letošním prvním pololetí po několika letech téměř zastavil. Firmy v odvětví utržily od ledna do června 21 miliard korun, což je meziročně o 0,3 procenta méně. Podniky ale dále propouštěly, i když už ne tak silně jako minulý rok. Vyplývá to z údajů Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK), které má ČTK k dispozici. Tržby výrobců oděvů se v prvním sice propadly o 13,3 procenta na 3,3 miliardy korun, producenti textilu ale zvýšili výnosy o 2,6 procenta na 17,7 miliardy Kč. "Na ukazateli tržeb je zejména u textilního průmyslu vidět oživení poptávky, neboť u něj došlo, oproti prvnímu pololetí roku 2009, k jejich slibnému navýšení," řekl ČTK výkonný ředitel asociace Jiří Kohoutek. Přes zlepšení výkonů firmy dále propouštěly, snižování stavů už ale nebylo tak výrazné jako v minulých letech.

Centrum romského holokaustu v Hodoníně otevřelo původní barák

Na místě bývalého sběrného tábora v Hodoníně u Kunštátu je od nynějška k vidění barák, kde za druhé světové války umíraly oběti romského holokaustu. Brněnské Muzeum romské kultury tam zpřístupnilo výstavu. Romské válečné oběti si na místě připomnělo asi 80 lidí. Nejdříve mší a pak pietním aktem u romského hromadného hrobu. Areál Žalov, kde donedávna fungovalo rekreační středisko, loni odkoupilo ministerstvo školství. Chce tam budovat vzdělávací areál, kde by romský holokaust mohli studovat badatelé i školní kolektivy. Šimon Mastný z ministerstva na místě řekl, že pro ministerstvo je projekt důležitý a snad jsme na počátku čtyřletého období, kdy mu bude vyjadřovat podporu. Zda jsou v době krize jisté i peníze, nepotvrdil. Podle něj se nyní projekt přehodnocuje, možné je, že se uskuteční v menším rozsahu, i že financování naplánuje ministerstvo do delšího období.

Průzkum: Za riziko považují lidé opilé řidiče, ne billboardy

Za největší riziko na českých silnicích považují motoristé opilé řidiče a ty, kteří před jízdou požili omamnou látku. Mezi další rizika řadí bezohledné řidiče a tzv. piráty silnic. Naopak často kritizované billboardy podél silnic a technicky nevyhovující auta jim většinou nevadí. Zjistil to červencový internetový průzkum společnosti SANEP, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Většina veřejnosti podle průzkumu nepovažuje provoz na silnicích a dálnicích v Česku za bezpečný a domnívá se, že policisté nevynakládají dostatečné úsilí, aby se situace změnila.

Trutnovský festival končí, lidí letos zřejmě přijelo méně

V areálu Na Bojišti v neděli končí trutnovský hudební festival. Počet návštěvníků čtyřdenní přehlídky pořadatelé zatím neznají. "Nemáme to spočítané, ale přes 15.000 to může být," řekl ČTK zakladatel nejstarší domácí rockové přehlídky pod širým nebem Martin Věchet. Podobné odhady na dotaz ČTK učinili také někteří stánkaři, kteří na festival pravidelně jezdí. Odpolední hvězdy, Hanu a Petra Ulrychovy s kapelou Javory přivítal jen zpola zaplněný kotel. Zda Ulrychovi vůbec vystoupí, nebylo do posledních dní před festivalem jasné. Ulrychovo jméno totiž figuruje na seznamu spolupracovníků Státní bezpečnosti a pokud údajní agenti nevysvětlí okolnosti svých kontaktů s komunistickou tajnou policií, nemohou na festivalu s undergroundovou minulostí a jasným antikomunistickým nábojem hrát. Ulrych proto napsal na přání pořadatelů vysvětlující text do festivalového samizdatu. Je přesvědčen, že ho do seznamů bez jeho vědomí napsali policisté, aby ho kompromitovali za píseň napsanou v roce 1968 na protest proti okupaci tehdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy. Organizátoři festivalu si Ulrychova přístupu váží. Na hlavní scéně již například také vystoupil Ivan Hlas, který na festivalu uspořádal rovněž autogramiádu své nové prozaické prvotiny. Aplaus na vedlejších scénách sklidili třeba kapely Green Smatroll, Volant nebo alternativní Dřevěné pytlí v jutových uhlích.

Maďaři zahráli v poloprázdném Rudolfinu Dvořáka a Schumanna

S náročným programem z vrcholného tvůrčího období Antonína Dvořáka a Roberta Schumanna v sobotu večer v Rudolfinu zahrál Budapešťský festivalový orchestr (BFO). Přední maďarské těleso vedené svým zakladatelem a dirigentem Ivánem Fischerem navštěvuje tuzemská pódia pravidelně. Ačkoli byla Dvořákova síň poloprázdná, sklidili hudebníci za svůj výkon vřelý a dlouhý potlesk. Prestižní ansámbl, který byl odbornou kritikou zvolen mezi deset nejlepších symfonických orchestrů na světě, pozvali pořadatelé festivalu Dvořákova Praha. Někteří hráči netradičně usedli ke svým nástrojům na vyvýšené stupínky, pro lepší viditelnost na dirigentskou taktovku a celkové vylepšení zvuku orchestru. Jako první uvedli koncert Dvořákovou Suitou A dur doplněnou Schumannovým Koncertním kusem pro čtyři lesní rohy a orchestr, v jehož sólových vstupech se představili hráči ze sekce lesních rohů. Po Dvořákově intimním a rozjímavém cyklu Legenda č. 6 večer uzavřela Schumannova slavnostní Symfonie č. 3 nazývaná "Rýnská". Přehlídka klasické hudby nabízející i pěvecké recitály a komorní projekty potrvá do 4. září.

Hip Hop Kemp udržel loňskou návštěvnost

Třídenní festival Hip Hop Kemp přilákal do Hradce Králové 15.000 návštěvníků, tedy přibližně stejný počet lidí jako loni. Udržet návštěvnost na úrovni loňska je dobrý výsledek vzhledem k tomu, že lidé festivaly v poslední době vyhledávají méně. ČTK to řekl jeden z pořadatelů Martin Boltík. "Určitě se do návštěvnosti stále promítá ekonomická krize, zdražily nám náklady, museli jsme zvýšit vstupné, což rozhodování příznivců hip hopu také ovlivňuje. Postupem doby se také obměňuje generace, někdy je silnější, potom o něco slabší," řekl Boltík. Velkou roli hraje i počasí, které ovšem letos organizátorům vyšlo výborně. Vystupující kapely byly známé už několik měsíců dopředu. Organizátoři je letos na poslední chvíli neměnili.

Volejbalisté po slibném začátku prohráli i s Bulharskem

Čeští volejbalisté uhráli i ve třetím utkání na turnaji v Bydhošti pouze set a Bulharsku ve svém závěrečném vystoupení podlehli 1:3. Oba týmy se utkají v září na mistrovství světa v Itálii ve skupině E, v níž jsou ještě Francie a Čína. Stejně jako v sobotním duelu s Polskem vyhráli svěřenci trenéra Jana Svobody první set 25:23. "Začali jsme s pozměněnou sestavou a do utkání jsme vstoupili agresivně a důrazně na servisu, což se nám dařilo celý první set," řekl ČTK Svoboda. "V tomhle výkonu jsme ale pokračovali už jenom část druhého," vysvětlil kouč, proč v dalších sadách Češi pustili bronzový tým z posledního evropského i světového šampionátu vždy před koncovkou do mírného náskoku. Bulhaři už pak nedopustil žádné drama. "Sice jsme se s Bulhary ve všech činnostech vyrovnali a v některých je i statisticky předčili, ale dopouštěli jsme se hodně nevynucených chyb. To bylo jediné, čím jsme zápas prohráli," řekl Svoboda. Česká reprezentace skončila na Memoriálu Huberta Wagnera poslední. Turnaj vyhráli mistři světa Brazilci, kteří na závěr zdolali Polsko 3:1.

Sparta podruhé za sebou neskórovala a podlehla Linköpingu 0:2

Hokejisté Sparty prohráli v European Trophy se švédským Linköpingem 0:2. Kromě samostatných nájezdů v pátečním souboji s Djurgaardenem tak svěřenci trenérů Miloše Holaně a Davida Volka ve druhém utkání po sobě neskórovali. Ze šesti dosud odehraných duelů v divizi Capital mají Pražané na kontě tři vítězství a tři porážky. V sestavě hostů podle očekávání nechybělo české trio, které tvoří obránce Melichar a útočníci Hlinka s Hlaváčem, kteří se připravují se Spartou na novou sezonu a vypomohou jí v úvodu extraligy před přesunem do Švédska. A především oba útočníci byli v průběhu utkání hodně vidět.

Kajakář Šváb byl na MS šestý na olympijské dvoustovce

Kajakář Filip Šváb obsadil na mistrovství světa v Poznani šestou pozici na olympijské trati 200 metrů a po sobotním bronzu čtyřkajaku se postaral o druhý nejlepší výsledek české výpravy na šampionátu. Sedmadvacetiletý Šváb na startu závodu, jenž bude mít za dva roky v Londýně olympijskou premiéru, mírně zaváhal a na vítězného Edwarda McKeevera z Británie ztratil 796 tisícin sekundy. Stříbro získal po těsném souboji s Polákem Piotrem Siemionowským německý kajakář Ronald Rauhe. K bronzu Švábovi chyby čtyři desetiny sekundy. Desátý muž z dvoustovky na červencovém mistrovství Evropy ve španělské Trasoně Šváb byl spolu se čtyřkajakem jedinou českou lodí, jež se v Poznani představila v jízdě o medaile. Další kajakář Jan Štěrba na neolympijské trati 500 metrů vyhrál finále B.

Vítězem golfového Czech Open se stal Švéd Peter Hanson

Dvaačtyřicetiletý Peter Hanson se stal třetím švédským golfistou, který vyhrál Czech Open. Vedle broušené skleněné trofeje a šeku na 333.330 eur si téměř jistě také zajistil účast v evropském výběru pro říjnový Ryder Cup. Hanson vedl už po třetím dnu, ale nakonec o výhře rozhodl až na druhé jamce v dodatečném play off, z něhož jako poražení odešli Angličan Gary Boyd a Ir Peter Lawrie. Oblíbenec diváků Miguel Ángel Jiménez závěrečný den nezvládl a propadl se z druhého na sedmé místo. O nejvyšší příčky o víkendu už nebojovali čeští golfisté, kteří neprošli pátečním cutem.

Olomouc třikrát udeřila po pauze, Brno porazila 3:0

Třemi góly po přestávce rozhodli fotbalisté Olomouce zápas 6. kola první fotbalové ligy proti Brnu a vítězstvím 3:0 si upevnili druhé místo v tabulce. Sigma měla po celý zápas navrch, hostující vzdor však zlomila až po obrátce dvěma slepenými góly Šultese a Hubníka, který se svým pátým letošním zásahem dotáhl v tabulce střelců na vedoucího Jana Rezka.

Ostrava neuspěla ani v Boleslavi a potřetí za sebou prohrála

Třetí ligovou prohru za sebou utrpěli fotbalisté Baníku Ostrava, kteří v šestém kole nejvyšší soutěže podlehli 0:1 v Mladé Boleslavi. Výhru Středočechů zařídil ve 21. minutě jedinou trefou v utkání domácí kapitán Adrian Rolko a Boleslav se tak posunula na třetí místo neúplné tabulky. Naopak krize Ostravy, která loni až do posledního kola bojovala o titul a skončila třetí, se prohlubuje a tým se krčí těsně nad chvostem.

Počasí v neděli

Skoro jasno. Teploty 27° až 31° Celsia. Vítr slabý, jihozápadní. V pondělí by mohly Čechy zasáhnout od západu a severozápadu deště doprovázené bouřkami a prudkým větrem. Místy by bouřky mohly být intenzivní s přívalovými srážkami a nárazy větru, sdělili meteorologové. Na Krušných horách by mohl za 24 hodin spadnout v průměru do deseti milimetrů srážek, na jiných místech by to mělo být do tří až pěti milimetrů. Nárazový vítr by místy mohl vát rychlostí 54 kilometrů v hodině. V úterý by se oblačnost měla přesunout na východ - na Českomoravskou vrchovinu a Moravu. Zataženo bude nadále i v Čechách.